Acties:
 • +1Henk 'm!

 • TERW_DAN
 • Registratie: juni 2001
 • Niet online
De afgelopen tijd komen er meer en meer topics voorbij over disken die stuk gaan en/of data die verloren gegaan is. De OM FAQ biedt een aantal links, tips en interessante informatie, maar natuurlijk staat daar lang nog niet alles in.
Dit topic is dan ook bedoelt om ervaringen met elkaar uit te wisselen over de verschillende manieren van datarecovery en de verschillende tools die daarvoor gebruikt kunnen worden. In veel topics wordt hier al over gesproken, maar tot nu toe hebben we geen centrale plek ervoor. En met de afnemende prijzen van harde schijven (1TB heb je al voor €75) en de toenemende hoeveelheden data die we opslaan zullen vroeg of laat meer mensen tegen dataverlies aanlopen.

Dataverlies kan in grote lijnen door 2 dingen veroorzaakt worden. Hardwarefalen of softwarefouten. Met name bij softwarefouten zijn er de nodige tooltjes beschikbaar (freeware, danwel betaald) die soms hele goede resultaten bieden, maar soms ook totaal niet werken. Hopelijk biedt dit topic een mooie ervaringendatabase die door mensen geraadpleegd kan worden voor ervaringen over datarecoverysoftware en een aanvulling geeft op de FAQ door up to date informatie van tweakers.
Heb je dus al eens (succesvol) een datarecovery uitgevoerd, geef aan welke software je hebt gebruikt en wat je eventueel verder hebt gedaan, en of het natuurlijk wel of niet het gewenste resultaat had.

Voor hardwarezaken is de OM FAQ een prima beginpunt. En voor mensen die er wat meer over willen weten, dan zijn deze presentaties van Scott Moulton ook zeker de moeite waard:
YouTube: Hard Drive Recovery Part 1
YouTube: Advanced Hard Drive Data Recovery Part 1
Maar mocht je zelf een briljante methode hebben gevonden dan mag je die hier uiteraard ook vermelden :).

Hanteer in elk geval de volgende regels bij het recoveren van data
1. Pak de OM FAQ erbij.
2. Schrijf niets meer naar de disk toe. Iedere geschreven bit reduceert de kans op een succesvolle recovery.
3. in geval van hardwarefalen, probeer een image te maken, of de data zo snel mogelijk te backuppen, voordat de disk het helemaal begeeft.
4. Is je data echt belangrijk en/of veel geld waard, overweeg dan een datarecovery bedrijf.
5. Datarecovery blijft natuurlijk eigen risico, als iemand goede ervaringen heeft met een programma wil niet gelijk zeggen dat het ook bij jou goed werkt.

30" monitor te koop


 • Renault
 • Registratie: januari 2014
 • Laatst online: 26-11 20:16
Nee hoor.
Ik las al dat je geen backup hebt en dat je de bestanden terug wil hebben.
Je harddisk is niet verloren, want je kunt er nog van opstarten: een prutser zorgt ervoor dat je je bestanden niet meer terug kunt krijgen. Iedereen die nul affiniteit of ervaring heeft met datarecovery is een prutser.

De te nemen acties:
- SSD kopen van iets meer opslagcapaciteit dan je recent in gebruik had (dus je gebruikte 550 GB van de 1 TB: dan koop je bv. een 750 GB MX300 van Crucial) en die door de reparateur in de iMac laten zetten. Laat hem daarbij de juiste maatregelen nemen om de fans normaal te laten werken (dan weet hij genoeg).
Daarna installeer je je iMac opnieuw vanaf een USB-stick met Sierra (die kan je zelf of een vriend laten maken, online vind je hoe). Het enige wat je daarvoor nodig hebt is je iTunes-account en wachtwoord.
- de harddisk direct terugvragen en daar geen enkele schrijfactie meer op uitvoeren
De kans is groot dat alle bestanden er nog op staan en dat die er met een echte recovery actie gewoon nog vanaf komen.
- laat iemand die dat vaker heeft gedaan (bv. een daarin ervaren forumlid hier, sommigen doen dat voor je) een recoveryactie uitvoeren volgens de regelen der kunst (dus met dd een kopie van de harddisk inhoud maken op een andere/nieuwe harddisk en op die andere/nieuwe harddisk de recovery uitvoeren). De defecte harddisk hou je achter de hand totdat je via recovery alle / zoveel mogelijk bestanden terug hebt.

Maar je kunt het dus ook professioneel laten uitvoeren, MITS er niemand meer rondklooit op die harddisk.
En sowieso zou ik je iMac voorzien van een SSD, (want allemaal na pakweg 2008 hebben ze SATA harddisks) dan lijkt hij als nieuw (een racemachine)!

 • Thralas
 • Registratie: december 2002
 • Laatst online: 21:49
Kwakkel schreef op donderdag 15 december 2016 @ 17:31:
Als een geheugenkaartje uit een GSM de geest lijkt te hebben gegeven (wordt niet meer herkend in de GSM, noch in een andere GSM; in een kaartlezer verbonden aan een PC wordt er evenmin een kaartje gevonden), kan er dan op een of andere manier (wellicht gespecialiseerd firma? - zoja, zijn er aanraders?) toch nog data gerecovered worden? Of is dit reddeloos verloren?
Volgens mij is deze toko een van de meest gunstige. Klein zaakje dat veel value for money lijkt te bieden.
Jogai schreef op dinsdag 13 december 2016 @ 20:22:
Anyway, iemand nog tips nadat onderstaande niet werkt?

sudo ntfsfix /dev/sdg4
code:
1
2
Failed to read of MFT, mft=10 count=1 br=-1: Input/output error
Failed to open inode FILE_UpCase: Input/output error

$ sudo mount -t ntfs -o ro /dev/sdg4 /mnt/win8/
code:
1
2
3
4
ntfs_attr_pread_i: ntfs_pread failed: Input/output error
Failed to read of MFT, mft=6 count=1 br=-1: Input/output error
Failed to open inode FILE_Bitmap: Input/output error
Failed to mount '/dev/sdg4': Input/output error
Waarom zie ik hier I/O-errors? Zou je niet eerst een kopie maken voor je je filesystem poogt te repareren met allerlei tools?

Zou na een flinke poging met ddrescue kijken of er nog wel voldoende van je MFT over is, anders wordt 't een enkeltje Photorec vrees ik.

[Voor 26% gewijzigd door Thralas op 15-12-2016 17:54]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Kwakkel
 • Registratie: mei 2007
 • Laatst online: 24-11 17:27
Thanks Jogai. Had Seagate ook gevonden, alleen geen prijs. Die heb ik ondertussen ook gevonden - geschat op een 700 euro (download van gegevens) of 800 euro (gegevens op nieuwe HD).
Nieuwe seagate link: https://seagatewtb.secure.force.com/submit/?lang=nl-nl (die van Jeffrey werkt niet meer :))

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • mtr33
 • Registratie: maart 2009
 • Laatst online: 22:18
Zelf (gelukkig) geen ervaring mee, maar Android Data Recovery schijnt het interne geheugen soms nog te kunnen bereiken. Als de phone helemaal geen sjoege geeft wordt het echter lastig denk ik. DIY kun je dan vergeten aangezien de chip getransplanteerd moet worden naar een ander board/reader. Geen idee wie dat in NL doet.

 • djdg
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 26-11 22:47
Het is me gelukt om met Testdisk een groot aantal foto's terug te halen, welliswaar in mindere bestandsgrootte. Maar nu zie ik met Wondershare Data Recovery de gehele (verwijderde) mappenstructuur en hoeveel foto's ze bevatten en hoe groot de foto's werkelijk waren. Ik besef dat er een verdienmodel zit achter dit soort software, maar voordat ik 60,- euro betaal vraag ik hier of er een andere oplossing is die nog effectiever is dan Testdisk, want die geeft vaak foto's op thumbnail formaat terug waar ik niets aan heb.

Wie kan mij verder helpen? :)

Edit: naast Testdisk en Wondershare heb ik al legio software gedownload van programma's die niet toereikend zijn en ik vertrouw niet alle software zomaar i.v.m. virussen.

[Voor 13% gewijzigd door djdg op 15-12-2017 13:40]


 • ruurdkoetjeboe
 • Registratie: december 2009
 • Laatst online: 27-11 18:41
Mijn externe harde schijf is ook defect en na vele tools tevergeefs geprobeerd te hebben (incl ddrescue) heb ik Stellar ingeschakeld. Ik was de schijf een maandje kwijt (dat is de "goedkoopste" optie a 900 euro), maar het goede nieuws is dat ze alles hebben kunnen terughalen (op 4 corrupte bestanden na oid). De lees/schrijfkoppen bleken beschadigd te zijn.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • mtr33
 • Registratie: maart 2009
 • Laatst online: 22:18
wouterg00 schreef op vrijdag 15 juni 2018 @ 00:27:
Hallo,

Mijn harde schijf is per ongeluk geformatteerd dankzij de Windows Media Creation Tool. Gelukkig heb ik met Wondershare Recovery alle gegevens weer terug kunnen halen, maar bij verreweg het grootste gedeelte (>90%) zijn de originele bestandsnamen en de mapstructuur verdwenen.Toen ik EaseUS uitprobeerde vond hij veel meer bestandsnamen, maar minder bestanden. Wat moet ik doen en welk programma moet ik gebruiken om zoveel mogelijk bestandsnamen/mapstructuur terug te vinden? En is het nog mogelijk om van RAW te converteren naar FAT oid met behoud van bestandsnamen?
Altijd eerst een 1:1 kopie maken met ddrescue voor de zekerheid. Daarna kun je kijken wat de verschillende tools nog zien. Check voor RAW ook minitool.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • sassymousasi
 • Registratie: mei 2017
 • Laatst online: 26-11 15:36
Nuccie schreef op donderdag 11 juli 2019 @ 22:07:
[...]


Voordat je gaat knutselen met tools zoals 'checkdsk /r' moet je natuurlijk eerst een 1:1 copy maken van de harde schijf... maar dat gaat niet lukken denk ik gezien de slechte staat van de harde schijf.
De schijf niet meer aanraken en hulp inschakelen van een data recovery bedrijf.


[...]


Dat is een zeer betrouwbaar bedrijf maar ik lees een reactie van iemand die schrok van de prijs, dat kwam volgens hem omdat hij de BTW niet meegerekend had. De prijzen op de website moeten in principe inclusief BTW zijn maar dat zou je even kunnen checken tijdens het bellen.
Thanks, ik zal dat in mijn achterhoofd houden. Maar ook met BTW vallen de kosten reuze mee. Ik zat zelf meer aan de 1500 te denken. Dat is redelijk prijzig, maar ook voor behoud van foto's wel het geld waard.
Cpt.Morgan schreef op donderdag 11 juli 2019 @ 22:29:
[...]

Vooral niet zelf gaan knutselen dan. Als die fotos je het geld waard zijn, laat het dan vooral professioneel doen. Die bedrijven kunnen veel meer dan iemand thuis. Zelf knutselen lijkt me in dit geval een erg slecht advies. Kies een service die jij er zelf betrouwbaar uit vind zien (elke online dienst krijgt ook wel wat slechte reviews, maar weeg die gewoon af).
Ga ik ook zeker neit doen. Ik ga er maar gewoon voor en zal me hier weer melden als het wel of niet gelukt is.

 • mtr33
 • Registratie: maart 2009
 • Laatst online: 22:18
The Executer schreef op woensdag 21 augustus 2019 @ 20:29:
Shhhh... SSD van een kennis geformatteerd in de veronderstelling dat er niks op zou staan. Krijg ik te horen dat er toch foto's op stonden... Uiteraard een verse Windows er overheen. Maak ik nog enig kans?
Hangt er vanaf hoe "goed" de SSD is geformatteerd voor de reinstall en hoeveel er is overschreven. Aanrader is in elk geval om met ddrescue een 1:1 backup van de drive te maken voordat je verdergaat (zie o.a. mijn eerdere posts in dit topic) ehet origineel veilig weg te leggen zodat je altijd weer opnieuw kunt beginnen. Daarna kun je de verschillende recovery pakketten gebruiken om te kijken wat je nog kunt redden. Ik weet zo niet welke het beste track record heeft wanneer het gaat om foto's, maar recuva/minitoo/eseaus zijn redelijk eenvoudig. Met GetDataBack heb ik zelf goede ervaringen (maar ook wat mindere). Testdisk i.c.m. jpegsnooop zou wellicht ook kunnen. Het blijft altijd een beetke trial and error, maar aangezien je de originele SSD altijd achter de hand hebt kun je meerdere pogingen doen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • mtr33
 • Registratie: maart 2009
 • Laatst online: 22:18
MaStar schreef op dinsdag 14 juli 2020 @ 21:49:
Ik heb te maken met een crash van WD Elements 1TB schijf. Maakt een raar geluid bij het opstarten (10 keer hetzelfde deuntje) en wordt niet herkend door de desktop PC.

Heeft het dan überhaupt zin om data recovery te starten :?
Watvoor gekuid: click, beep of iets ander? Als Windows 'm al niet herkend is Linux/DDresue de logische stap. AFAIK is Elements niet encrypted, dus je zou 'm uit de case kunnen halen en via SATA aanlsluiten mocht het USB board (ook) kapot zijn. Als je al geen 1:1 kopie meer kunt maken valt er weinig zelf te recoveren en moet je onderdelen gaan transplanteren om überhaupt nog bij de data te kunnen.
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee