Toon posts:

Ervaring met huis kopen deel 3 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 48.915 views sinds 30-01-2008

 • MrSleeves
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 20-03 20:57

MrSleeves

You'll thank me later.

Topicstarter

Ervaring met huis kopen

Deel 3 alweer!

Dit topic gaat over het aankopen van een huis en alle aanverwante zaken. Van het uitzoeken tot en met de sleuteloverdracht, hier kan je terecht voor vragen, tips, e.d.

Heb je eenmaal je huis gekocht en ga je verbouwen, dan kan je in dit topic terecht.

Vorige delen
Deel 1
Deel 2

Makelaar?
Een huis kopen of verkopen kan je doen met behulp van een makelaar. Zeker bij aankopen komt het tegenwoordig echter steeds vaker voor dat men de makelaar links laat liggen. Wij hebben dit min of meer ook gedaan; het huis hebben wij verkocht bij makelaarsland, omdat er dan een advertentie op funda komt. Zelf hebben we ook bij speurders een advertentie geplaatst. Inmiddels is de Postbank ook bezig om een dergelijke service (en meer) op te zetten.

Ook bij de aankoop hadden we geen makelaar; we hebben echter wel een bouwtechnische keuring uit laten voeren. Zo'n keuring kost wel zo'n 250 euro, maar je kan daarmee wel waardevolle informatie krijgen die je kan gebruiken tijdens de onderhandeling.

Belastingdienst
Bij de aankoop van een bestaand huis moet je 6% (van de koopsom) aan overdrachtsbelasting betalen. De notaris handelt dit verder af.
Verder heb je het zogenaamde eigenwoningforfait; een bedrag dat bij je belastbaar inkomen opgeteld wordt (waardoor je meer belasting moet betalen).
Daar tegenover staat dat huiseigenaren het voordeel hebben dat de rente en kosten voor de eigenwoningschuld (verbouwing valt hier ook onder) afgetrokken kunnen worden (meer). De voorwaarde is wel dat dit maximaal 30 jaar kan.

Tot slot is er nog de bijleenregeling. In het kort komt het er op neer dat de overwaarde die bij de verkoop van een huis vrijkomt, weer in het aangekochte huis gestoken moet worden. Als dit niet wordt gedaan, dan kan je beperking krijgen in de HRA (hypotheekrenteaftrek).

Hier vind je een overzicht welke posten wel en welke niet eenmalig aftrekbaar zijn.

Onroerend zaak belasting (OZB) en waterschapsomslag
Tegenwoordig moeten alleen huiseigenaren nog OZB betalen. Dit is een gemeentelijke belasting waarvan de hoogte afhankelijk is van de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken). Tegenwoordig wordt deze waarde elk jaar opnieuw vastgesteld (dit was 2 jaar).
De WOZ-waarde deel je door 2500 (naar beneden afronden); Het resultaat is het aantal eenheden. Per eenheid moet je een bedrag betalen; dit verschilt per gemeente. In Zoetermeer is dit €3,80 (2007) per eenheid.

Bij het hoogheemraadschap moet je altijd (huur of koop) al ingezetenenomslag en verontreinigingsheffing betalen. Als huiseigenaar komt daar nog waterschapsomslag bij.

Verzekeringen
Als huiseigenaar moet je je huis zelf ook verzekeren (wat huurders niet hoeven): de opstalverzekering (let op of hier ook een glasverzekering bij zit). Met betrekking tot je huis heb je verder nog een inboedelverzekering en een rechtsbijstandverzekering.

Handige links
Funda - Woningen zoeken (NVM)
Dimo - Woningen zoeken (ook voor het opvragen van verkoopprijzen, vanaf 1999)
Jaap.nl - Woningen zoeken
Miljoen Huizen - Woningen zoeken (inclusief plaatsingsdatum en prijsgeschiedenis)
http://www.niki.nl - Nieuwbouwwoningen zoeken
http://www.nieuwbouwwijzer.nl - Nieuwbowwoningen zoeken

Vereniging Eigen Huis
Independer - Hypotheken vergelijken
Kadaster - (Online) opvragen van koopsommenoverzicht, kadastraal eigendom en kaart
Actuele rentelijst (hypotheker.nl)

http://www.huiskopenvoorbeginners.nl/ - een volledige handleiding voor het kopen van een huis
http://www.fx.nl/
http://nibud.nl/
http://homefinance.nl/
http://www.overgeld.nl/
http://verzekeringssite.nl/
http://www.fiscalert.nl/

Taxatie:
http://www.taxatievergelijk.nl/

Notaris:
http://notarissen.startkabel.nl/
http://www.notaristarieven.nl/
http://www.notaristarief.nl/
http://www.degoedkoopstenotaris.nl/

Tips voor de startpost zijn welkom natuurlijk. :)

[Voor 3% gewijzigd door MrSleeves op 19-07-2007 13:49]

30Drie Web Design & IT Consultancy | Raven Consultancy Services


 • Irby
 • Registratie: November 2001
 • Nu online
Dat is waar, de gedachtengang achter de huidige normering is dat je, ongeacht wat je verdiend, eenzelfde deel kunt uitgeven aan andere dingen dan aan het huis.

Even naar mijn situatie trekkend: mijn jaarsalaris gaat per 1 augustus met ongeveer 6000 euro per jaar omhoog, naar 36k. Voorheen kon ik, 4.5x 30k = 135.000 lenen, wat op ongeveer 460 euro netto uitkomt (spaar + 50% aflossingsvrij). Ik hou dan ongeveer 1000 euro over voor de overige lasten / leuke dingen.

In de nieuwe situatie kan ik 162.000 euro lenen, wat me onder dezelfde condities 550 euro p/m kost, waardoor ik ongeveer 1200 euro p/m over hou, na de hypotheeklasten. Waarom kan ik die 200 euro extra niet ook in mijn huis stoppen, als er verder niets veranderd in mijn vaste lasten + vakantie etc?

Stel, ik wil die 200 euro die ik netto extra overhou ook als extra hypotheeklasten inzetten, dan kan ik opeens over de 2 ton lenen (220k volgens de funda-berekenmodule). Dan hou ik dus netto per maand net zoveel over als voor mijn promotie, maar kan ik wel opeens bijna een ton meer lenen, en dat is waar RWB op doelt

Overigens zal ik hier niet verder op ingaan, we hebben een apart topic voor de 4,5x normering. De hierboven genoemde bedragen zijn afgerond.

Ontopic: ik heb 2 huizen op het oog, identiek en in dezelfde straat. 1 huis is 10k goedkoper, maar de CV moet vervangen worden. In beide huizen wil ik de vloer, badkamer en keuken vervangen, in het duurdere huis zit echter een goede vloer en keuken in, dus daar zou ik wel even op kunnen leven. Bij beide huizen is de tuin niet bepaald onderhouden. Beide huizen staan langer dan een half jaar te koop. Wat zouden jullie doen?
Maar even naar het nieuwe topic dan :P

Voor de startpost: www.nieuwbouwwijzer.nl en www.niki.nl zijn ook erg nuttige sites. Op www.dimo.nl kun je de verkoopprijzen vanaf 1999 tot en met het vorige kwartaal bekijken per postcode (zodra je jezelf hebt geregistreerd). Misschien ook nuttig om toe te voegen?

11 x 270wp / 10 x 300wp, All electric


 • Woy
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Woy

Moderator Devschuur®
Wat ik overigens bij het zoeken naar een huis erg irritant vindt, is dat makelaars de sites niet up-to date houden.

Ik had een leuk huis gezien, blijkt deze al 3 weken onder voorbehoud verkocht te zijn, maar op de site staat deze nog gewoon als te koop.

“Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life.”


 • matthijst
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 00:13
I.R. Butcher schreef op donderdag 19 juli 2007 @ 13:32:
Ontopic: ik heb 2 huizen op het oog, identiek en in dezelfde straat. 1 huis is 10k goedkoper, maar de CV moet vervangen worden. In beide huizen wil ik de vloer, badkamer en keuken vervangen, in het duurdere huis zit echter een goede vloer en keuken in, dus daar zou ik wel even op kunnen leven. Bij beide huizen is de tuin niet bepaald onderhouden. Beide huizen staan langer dan een half jaar te koop. Wat zouden jullie doen?
Tsja...
Ik denk huis 1: kan je keuken zo inrichten als je zelf wilt. Voor 10k kom je een heel eind denk ik, met CV, vloer en keuken)? Afhankelijk van wat je wilt natuurlijk...

Anoniem: 61153

matthijst schreef op donderdag 19 juli 2007 @ 13:40:
[...]

Tsja...
Ik denk huis 1: kan je keuken zo inrichten als je zelf wilt. Voor 10k kom je een heel eind denk ik, met CV, vloer en keuken)? Afhankelijk van wat je wilt natuurlijk...
Tsja, dat is imo redelijk subjectief om het zo te stellen. Ja, in theorie kan het net als dat ik een 2e-hands auto kan krijgen voor 800 euro. Of dat opgaat voor de gemiddelde NLD-er, is een 2e.

Je hebt al Karwei kliklaminaat voor 9 euro per m2 maar als je bv tegels wil, ben je zo 40 euro per m2 kwijt. Ik heb net nieuwe tegels gekocht, niet de duurste maar wel geheel naar mijn smaak. Kost ook 40 euro per m2 en dat is zeker niet de bovenkant van de markt (er stonden ook tegels voor 140 euro per m2. Maar ja, ik heb ~100 m2 nodig dus das al 4K excl. lijm, etc. Wat denk je verder van het plaatsen? Nogal wat mensen kunnen dat niet zelf dus laten ze het doen. Extra kosten, etc.

Het kan dus wel maar mijn gevoel zegt me dat je wbt de gemiddelde uitgave voor deze 3 'onderdelen' > 10K zit.

[Voor 13% gewijzigd door Anoniem: 61153 op 20-07-2007 09:11]


 • matthijst
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 00:13
Anoniem: 61153 schreef op vrijdag 20 juli 2007 @ 09:06:
Het kan dus wel maar mijn gevoel zegt me dat je wbt de gemiddelde uitgave voor deze 3 'onderdelen' > 10K zit.
Ja, bedoel ik ook: je komt een heel eind...

Reken zelf voor vloer iets van 1500 euro (25 per m2 * 50m2, omhoog afgerond voor normaal laminaat, zelf leggen, er vanuit gaande dat hij met "de vloer" de vloer beneden bedoelt. 1500 voor een CV-ketel. Hou je 7000 over voor keuken, das inderdaad wat krap waarschijnlijk, al heb ik offertes voor rond de 8500 voor een 2-3-2 u-keuken....

Zou als ik hem was dus vantevoren eens naar een keukenboer gaan en offerte opvragen. CV-ketelprijzen incl. montage bv:
- http://home.casema.nl/tjongbloed/Prijzen%20ketels.htm
- http://www.speurders.nl/b...els_incl_montage_v_a.html

En vloeren bekijken. En dan bedenken of het je een x-aantal duizend euro meer waard is om alles nieuw volgens eigen smaak te hebben....

Anoniem: 61153

matthijst schreef op vrijdag 20 juli 2007 @ 09:30:
[...]
Reken zelf voor vloer iets van 1500 euro (25 per m2 * 50m2, omhoog afgerond voor normaal laminaat, zelf leggen, er vanuit gaande dat hij met "de vloer" de vloer beneden bedoelt.
Dat is inderdaad redelijk (incl. ondervloer) mits je het zelf legt. Blijven de andere vloeren nog over uiteraard (vloer boven). Ik weet alleen niet of die bevallen of ook vervangen moeten worden. Kiest hij een ander materiaal (hout / tegels / etc.), dan is hij zeker beduidend meer kwijt..
1500 voor een CV-ketel.
Ik reken zelf met 2K (incl. montage) voor een goede Nefit, etc. maar voor 1500 heb je wel een redelijke ja.
Hou je 7000 over voor keuken, das inderdaad wat krap waarschijnlijk, al heb ik offertes voor rond de 8500 voor een 2-3-2 u-keuken....
Tsja, keuken is erg subjectief. Voor 7K kun je zeker een (al dan niet simpele) keuken krijgern. Heb je meer noten op je zang (keramische / inductie kookplaat, graniet / composiet dekblad, hoge mate van afwerking, etc.), dan kom je zo rond de 10K - 12K.
Zou als ik hem was dus vantevoren eens naar een keukenboer gaan en offerte opvragen. CV-ketelprijzen incl. montage bv:
- http://home.casema.nl/tjongbloed/Prijzen%20ketels.htm
- http://www.speurders.nl/b...els_incl_montage_v_a.html

En vloeren bekijken.
Zeker bij keukens: niet bij de 1e de beste keukenboer de keuken bestellen als je een leuke ziet. Er is zoveel aanbod en er valt zoveel af te pingelen bij sommige keukenboeren (als je een beetje je best doet).

Voor tegels geldt dat eigenlijk ook: er is zoveel aanbod en het loont zeker de moeite om te shoppen. Als je in de buurt van regio Utrecht zoekt: kijk eens naar de Tegelspecialist in Nieuwegein. Winkel ziet er wat klein en simpel uit maar een meer dan uitstekende service met goede tegels voor een zeker concurrende prijs.
En dan bedenken of het je een x-aantal duizend euro meer waard is om alles nieuw volgens eigen smaak te hebben....
Eens maar daarbij geldt nog iets belangrijks: kun je veel dingen zelf en vind je het leuk om de hobby-bob uit te hangen of ben je a-technisch en heb je helemaal geen zin om in de rotzooi te zitten?

Als je tot de laatste groep behoort en je kunt voor 10K dat afgewerkte huis kopen waarbij de vloer, keuken, etc. je bevalt: kies daar dan vooral voor :)

 • MrSleeves
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 20-03 20:57

MrSleeves

You'll thank me later.

Topicstarter
Anoniem: 61153 schreef op vrijdag 20 juli 2007 @ 11:24:

[...]
Ik reken zelf met 2K (incl. montage) voor een goede Nefit, etc. maar voor 1500 heb je wel een redelijke ja.
Wij waren voor onze Nefit (HRC30) dacht ik 2750 kwijt. Inclusief buitentemperatuurmeter en kamerthermostaat (400-serie). Dus een beetje Nefit is al snel zo'n 2K ja.

30Drie Web Design & IT Consultancy | Raven Consultancy Services


 • Irby
 • Registratie: November 2001
 • Nu online
Dank voor de reacties. Ik vindt het leuk om te klussen, maar bepaalde dingen laat ik liever aan een erkend vakman over, zoals een eventuele tegelvloer of CV-installatie aan leggen. Ik zal het wellicht best kunnen, maar bij een installateur heb ik de zorgen niet of het allemaal wel goed gedaan wordt, het gaat immers niet om zelf een kast maken oid.

Wat betreft de keuken: ik ben niet zo veel-eisend. IKEA vind ik bijvoorbeeld prima keukens hebben, dus 5k - 7.5k moet zeker haalbaar zijn. Overigens, dat huis wat 10k duurder is: die vloer is gruwelijk lelijk, tenminste, wat mijn smaak betreft, dus die gaat er net zo goed uit.

Het huis wat 10k duurder is heeft een paar voordelen (even gebeld met 2 makelaars) tov het goedkopere huis:
- Vaste trap ipv vlizo-trap naar zolder.
- Combi-ketel van 2003 ipv 1987.
- Beneden: Vloerverwarming + donker-stenen vloer tov radiator + ehm, witte badkamer-tegelvloer.
- Redelijk goede keuken tov huur-huis-keuken uit 1987.
- Douche is beter afgewerkt, maar ook maar half, dus valt weg.

Het dilemma zit hem dus voornamelijk in het feit dat bij het huis wat goedkoper is alles in 1x moet worden vervangen, waar die van 10k duurder evt. iets later kan, maar uiteindelijk nog steeds alles vervangen moet worden. Lastig lastig ;)

11 x 270wp / 10 x 300wp, All electric


 • JAHRASTAFARI
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 20:04
I.R. Butcher schreef op vrijdag 20 juli 2007 @ 13:41:
Het huis wat 10k duurder is heeft een paar voordelen (even gebeld met 2 makelaars) tov het goedkopere huis:
- Vaste trap ipv vlizo-trap naar zolder.
- Combi-ketel van 2003 ipv 1987.
Dit was het voor mij al waard, een vaste trap naar de zolder is gewoon veel lekkerder. Hoe hoog zijn de zolders, kun je er gewoon in staan? hoe zijn de vloeren? beton of hout? Ook van belang namelijk.

 • Irby
 • Registratie: November 2001
 • Nu online
De vloeren zijn van beton en je kunt gewoon staan op zolder. Aangezien ik alleen ga wonen, is de zolder niet een plek waar ik dagelijks zal vertoeven, hoewel een vaste trap inderdaad een flink voordeel is. Daar had ik in mijn eerste gedachtes nog geen rekening mee gehouden totdat ik dit dus hoorde van de makelaar. Of me dit 10000 euro waard is, is nog niet echt helder, ik heb ook geen idee hoe duur het is om een vaste trap te installeren.

11 x 270wp / 10 x 300wp, All electric


 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 23:31
Ik heb een aantal reacties afgesplitst naar Ervaring met het financieren van een huis .

Het aanmaken van deel 3 in deze reeks zou ik graag aangrijpen om wat meer focus aan te brengen, aangezien dit topic soms toch wel een beetje chaotisch is met allerlei verschillende onderwerpen :) Concreet stel ik voor om met name ervaringen met financiering/hypotheken in een apart topic onder te brengen.

In dit topic kunnen ervaringen uitgewisseld worden met betrekking tot de koop van een huis (onderhandelingen, aanbod, afwegingen, wat kun je kopen voor een bepaald bedrag, kosten van bepaalde gebreken, ontbindende voorwaarden, etc.).
De financiering van zo'n aankoop (hypotheekuitzoekwerk, belastingregels, hypotheekaanbieders, de financiele berekeningen, etc.) is echter een onderwerp op zichzelf en is relatief los te zien van de koop zelf. Ervaringen met de financiering dus graag in een apart topic :)

Uiteraard horen concrete vragen ("hoe werkt een spaarhypotheek", "hoe beinvloed ik mijn maandelijkse hypotheeklasten") of discussie ("de hypotheekrenteaftrek") mbt aankoop of financiering in een geheel eigen topic volgens Invulling en behandeling Grote Topics aangepast . De ervaringen topics kunnen dan mooi dienen om ervaringen uit te wisselen, kleine vraagjes en elkaar te helpen in het maken van beslissingen, etc.

Aub medewerking hiervoor (updateje in de startpost?) :) Als jullie ideeen hebben om dit goed vorm te geven dan aub feedback in Werk & Inkomen - Feedbacktopic . (Bij voorkeur hierop niet reageren in dit topic.)

[Voor 8% gewijzigd door Rukapul op 21-07-2007 10:20]


 • Irby
 • Registratie: November 2001
 • Nu online
Ik heb vandaag een brocure aangevraagd voor het duurdere huis, ik ga d'r maar eens goed over nadenken, maar als ik ga bieden, wordt het dus het huis van 199.500 euro (berg met geld is het toch).

11 x 270wp / 10 x 300wp, All electric


 • Cobb
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 16:31
Ik heb voor de gein even de "gemiddelde" huizenprijzen opgezocht van de afgelopen 7 jaar. Het zijn geen exacte cijfers maar geven wel een aardig beeld van de stijging, het verbaast mij eerlijk gezegd dat dit nog vrij geleidelijk gaat...

2000 172.700 Euro (380.000 FL)
2001 188.374 Euro (412.000 FL)
2002 206.000 Euro
2003 208.000 Euro (226.000 een gemiddelde éénsgezins woning)
2004 212.700 / 217.000
2005 226.000 / 229.000
2006 236.000
2007 244.000 Euro (536.800 FL)

U don't get it boy, this isn't a mudhole. It's an operating table. And I'm the surgeon.


 • Devil
 • Registratie: Oktober 2001
 • Niet online

Devil

King of morons

Tip: ga voor je keuken naar Duitsland.
Wij hebben een hoek keuken (3x2.7 meter) met composieten aanrechtblad, hoogglans kastjes en siemens apparatuur (koelvries combinatie, 5 pits gasfornuis, vaatwasser, oven) voor 6500 euro.

After all, we are nothing more or less than what we choose to reveal.


 • MrSleeves
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 20-03 20:57

MrSleeves

You'll thank me later.

Topicstarter
Cobb schreef op woensdag 25 juli 2007 @ 21:41:
Ik heb voor de gein even de "gemiddelde" huizenprijzen opgezocht van de afgelopen 7 jaar. Het zijn geen exacte cijfers maar geven wel een aardig beeld van de stijging, het verbaast mij eerlijk gezegd dat dit nog vrij geleidelijk gaat...

2000 172.700 Euro (380.000 FL)
2001 188.374 Euro (412.000 FL)
2002 206.000 Euro
2003 208.000 Euro (226.000 een gemiddelde éénsgezins woning)
2004 212.700 / 217.000
2005 226.000 / 229.000
2006 236.000
2007 244.000 Euro (536.800 FL)
Misschien zeggen percentages meer:

2001 +8,4%
2002 +9,4%
2003 +1,0%
2004 +2,3%
2005 +6,3%
2006 +4,4%
2007 +3,4%

Tja, het is in ieder geval meer dan de inflatie. :)
In 2003 en 2004 wel een redelijke dip.

30Drie Web Design & IT Consultancy | Raven Consultancy Services


 • ChefChocolateball
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 25-03 11:59
Devil schreef op donderdag 26 juli 2007 @ 01:10:
Tip: ga voor je keuken naar Duitsland.
Wij hebben een hoek keuken (3x2.7 meter) met composieten aanrechtblad, hoogglans kastjes en siemens apparatuur (koelvries combinatie, 5 pits gasfornuis, vaatwasser, oven) voor 6500 euro.
Heb je een tip voor mij in Duitsland dan? En was je dat kwijt inclusief montage? Komen ze t uberhaupt monteren vanuit Duitsland?

 • MrSleeves
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 20-03 20:57

MrSleeves

You'll thank me later.

Topicstarter
Die laatste vraag is in ieder geval een "ja" (rest weet ik natuurlijk niet). Sterker nog, je wordt vaak nog in het Nederlands geholpen ook.

Verder is het inderdaad wel een goedkope keuken al heb ik geen idee wat je daar precies voor krijgt.

30Drie Web Design & IT Consultancy | Raven Consultancy Services


Anoniem: 227802

Ik ben een 'nieuwe' tweaker...en onder de indruk van Marko die Tasma hielp bij het bieden op haar huis (gefeliciteerd nog met de aankoop hiervan :-) Nou ga ik voor het eerst een huis kopen en ga aanstaande maandag een bod doen op een eensgezinswoning in Vinkeveen. Ik heb er absoluut geen verstand van en ben al blij met al jullie eerdere adviezen op dit forum!

Het huis wat wij gaan bekijken is 130m2 en heeft een mooie grote tuin. Binnen is het gedateerd en moet er het e.e.a aan verbouwd worden. De vp is 260k, wat vinden jullie wat mijn eerste bod moet zijn?! Er zijn meerdere kijkers geweest, er is nog geen bod uitgebracht en het huis staat 3 weken te koop voor deze prijs. Al eerder stond hij voor 275k. Graag jullie advies....!!!

Alvast bedankt :-)

 • Jaspertje
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 24-03 18:18

Jaspertje

Max & Milo.. lief

Anoniem: 227802 schreef op vrijdag 27 juli 2007 @ 23:52:
Ik ben een 'nieuwe' tweaker...en onder de indruk van Marko die Tasma hielp bij het bieden op haar huis (gefeliciteerd nog met de aankoop hiervan :-) Nou ga ik voor het eerst een huis kopen en ga aanstaande maandag een bod doen op een eensgezinswoning in Vinkeveen. Ik heb er absoluut geen verstand van en ben al blij met al jullie eerdere adviezen op dit forum!

Het huis wat wij gaan bekijken is 130m2 en heeft een mooie grote tuin. Binnen is het gedateerd en moet er het e.e.a aan verbouwd worden. De vp is 260k, wat vinden jullie wat mijn eerste bod moet zijn?! Er zijn meerdere kijkers geweest, er is nog geen bod uitgebracht en het huis staat 3 weken te koop voor deze prijs. Al eerder stond hij voor 275k. Graag jullie advies....!!!

Alvast bedankt :-)
Als je het zelf zo lastig vindt, waarom stap je dan niet bij een makelaar naar binnen, of bij een hypotheekverstrekker, die weten dan misschien ook wel iemand.
Wat je zelf kan doen is kijken bij kadaster voor hoeveel de huizen in de buurt zijn verkocht. Het is altijd erg lastig om een indicatie te geven. Hoe ziet alles er bijvoorbeeld uit.

Anoniem: 227802

Ja dat kan ik natuurlijk ook altijd doen, bedankt voor de tip. Maar ik dacht, wellicht kunnen jullie mij alvast op weg helpen.

Ik heb gekeken bij het kadaster voor hoeveel de huizen in de buurt zijn verkocht, deze prijzen lopen erg uiteen. Hoe ziet het huis eruit: gedateerde inhoud. Huis is uit 1973 en heeft boven enkel glas. CV ketel 1993, Marmerenvloer, oude houten keuken en badkamer.

Anoniem: 821

Anoniem: 227802 schreef op vrijdag 27 juli 2007 @ 23:52:
Ik ben een 'nieuwe' tweaker...en onder de indruk van Marko!

Het huis wat wij gaan bekijken is 130m2 en heeft een mooie grote tuin. Binnen is het gedateerd en moet er het e.e.a aan verbouwd worden. De vp is 260k, wat vinden jullie wat mijn eerste bod moet zijn?! Er zijn meerdere kijkers geweest, er is nog geen bod uitgebracht en het huis staat 3 weken te koop voor deze prijs. Al eerder stond hij voor 275k. Graag jullie advies....!!!

Alvast bedankt :-)
gehehe :) thanks!

Dus ze zijn onlangs 15k gezakt in vraagprijs. Dat betekent dat ze het niet kunnen slijten dus. Hmmz...

Meerdere kijkers maar geen bod... Misschien is het een drama aan de binnenkant?

Heb je misschien een link?

Mijn gevoel zegt laag inzetten. Weet je hoelang het totaal al te koop staat? (Dus vanaf de 275k)

Anoniem: 227802

Bedankt voor je reactie Marko ;)

Het staat zo'n half jaar te koop geloof ik, drie weken geleden zijn ze gezakt met de vraagprijs. De binnenkant valt op zich wel mee. Goed onderhouden, maar ouderwets ingericht. Oude keuken en badkamer. Boven enkel glas.

http://www.funda.nl/Wonin...jecttype=DetailKoopObject

We gaan vanmiddag weer kijken en wellicht een bod doen!!!

[Voor 6% gewijzigd door Anoniem: 227802 op 30-07-2007 10:49]


 • S1W
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 08-03 18:29
Anoniem: 227802 schreef op maandag 30 juli 2007 @ 10:48:
Bedankt voor je reactie Marko ;)

Het staat zo'n half jaar te koop geloof ik, drie weken geleden zijn ze gezakt met de vraagprijs. De binnenkant valt op zich wel mee. Goed onderhouden, maar ouderwets ingericht. Oude keuken en badkamer. Boven enkel glas.

http://www.funda.nl/Wonin...jecttype=DetailKoopObject

We gaan vanmiddag weer kijken en wellicht een bod doen!!!
Joh gewoon laag beginnen. Je kan altijd meer bieden, minder wordt lastig :)
Ik ben bij ons nieuwe huis laatst fors onder de vraagprijs begonnen, gewoon om te kijken hoe de reactie was (werd afgewezen en geen tegenbod). Je weet dan wel hoe snel men reageert en je bent in iedergeval informeel in onderhandeling. Daarna wel een serieus bod gedaan, nog steeds flink onder de vraagprijs maar net genoeg om te beginnen met onderhandelen. In jouw geval zou ik beginnen met een bod rond de 225 a 230K. Gewoon kijken hoe men reageert en daarna rustig opbouwen richting de 250K. Om wellicht te eindigen op 245 a 250?

 • MrSleeves
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 20-03 20:57

MrSleeves

You'll thank me later.

Topicstarter
Wij hebben ons huis uiteindelijk voor 210K gekocht. De vraagprijs was toen 217K, maar daarvoor stond het huis voor 237K te koop. Het huis was al leeggehaald en ze wilden er dus graag van af. Door de prijsdaling werd het huis opeens wel erg gewild en toen wij boden was er al een ander bod geaccepteerd (daar zaten echter voorwaarden aan; ze wilden de schuur uitbouwen en hadden toestemming van de gemeente nodig). Als wij hetzelfde of meer zouden bieden, zouden we het huis krijgen.

Wij hebben toen 200K geboden en daar kwam een eindbod op van 210K die we dus hebben geaccepteerd.
S1W schreef op maandag 30 juli 2007 @ 10:53:
[...]

In jouw geval zou ik beginnen met een bod rond de 225 a 230K. Gewoon kijken hoe men reageert en daarna rustig opbouwen richting de 250K. Om wellicht te eindigen op 245 a 250?
225K zou ik ook mooi vinden om mee te beginnen, al is het natuurlijk moeilijk in te schatten.. Je zou lager kunnen proberen, maar ik denk dat ze daar niet op gaan reageren.

[Voor 27% gewijzigd door MrSleeves op 30-07-2007 10:58]

30Drie Web Design & IT Consultancy | Raven Consultancy Services


Anoniem: 821

Anoniem: 227802 schreef op maandag 30 juli 2007 @ 10:48:
Bedankt voor je reactie Marko ;)

Het staat zo'n half jaar te koop geloof ik, drie weken geleden zijn ze gezakt met de vraagprijs. De binnenkant valt op zich wel mee. Goed onderhouden, maar ouderwets ingericht. Oude keuken en badkamer. Boven enkel glas.

http://www.funda.nl/Wonin...jecttype=DetailKoopObject

We gaan vanmiddag weer kijken en wellicht een bod doen!!!
op zich ziet het er netjes uit toch? krijg geen indruk dat het ouwe zooi is. kijk, de keuken en de badkamer, dat is een kwestie van smaak. smaak is geen argument in prijsonderhandelingen.

anyway, ik zou starten niet lager dan 230, om niet uitgelachen te worden. neem voor jezelf een plafond in gedachten. met een beetje inside info tijdens de bezichtiging (doorvragen aan makelaar!)

als je bijv opleverdatum vraagt, en ze zeggen "snel". dan kan je dus laag inzetten :)

ik zou dan toch starten op 230 met uitloop naar max 245. maar dat is jouw portemonnee :) en vermeld erbij dat het om een OPENINGSBOD gaat. dus laten blijken dat je wilt onderhandelen.

ohja, en niet zeggen waarom je een bepaald bod doet. dus niet de minpunten gaan opsommen bij je bod. gewoon zeggen "dit is mijn openingsbod, ik ben erg benieuwd naar het tegenvoorstel van de verkopers."

succes!!!!

[Voor 12% gewijzigd door Anoniem: 821 op 30-07-2007 11:44]


Anoniem: 227300

het kan aan mij liggen maar 35k onder de vraagprijs bieden is wel heel erg veel. kweet natuurlijk niet hoe snel ze moeten verkopen. toen ik mijn huis kocht zijden ze gewoon krijg maar de rambam, 200k en geen cent minder (nog geen slechte prijs voor het huis wat ik heb :) ) en ik bood maar 15k onder de vraagprijs. (vraagprijs 210k). Nu moet ik wel zeggen dat ik 260k voor dat huis wel erg veel vindt, maar nu ken ik de wijk niet enzo.

 • MrSleeves
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 20-03 20:57

MrSleeves

You'll thank me later.

Topicstarter
het hangt natuurlijk wel van de situatie af. Ons huidige huis heeft heel lang te koop gestaan, maar toen de prijs omlaag ging waren er veel kijkers en er was al een aanbod geaccepteerd. Daarom/Desondanks boden we 17K onder de vraagprijs.
Het is ook de vraag wanneer de prijs is verlaagd; als dat ook alweer een paar maanden terug is, dan kan je wel ruim onder de prijs bieden.

30Drie Web Design & IT Consultancy | Raven Consultancy Services


Anoniem: 227300

MrSleeves schreef op maandag 30 juli 2007 @ 16:12:
het hangt natuurlijk wel van de situatie af. Ons huidige huis heeft heel lang te koop gestaan, maar toen de prijs omlaag ging waren er veel kijkers en er was al een aanbod geaccepteerd. Daarom/Desondanks boden we 17K onder de vraagprijs.
Het is ook de vraag wanneer de prijs is verlaagd; als dat ook alweer een paar maanden terug is, dan kan je wel ruim onder de prijs bieden.
ok 17k dat snap ik nog wel, maar 35k (77k in ouderwetse guldens) in de huidige markt is wel errrugg veel!

Anoniem: 227802

We zijn begonnen met 240k, ze hebben dit eerste bod afgeslagen. We gaan er nu even over nadenken....

 • MrSleeves
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 20-03 20:57

MrSleeves

You'll thank me later.

Topicstarter
Hmm, dan hebben ze toch minder haast als ze laten blijken met die prijsverlaging. Weet je of er meer gegadigden zijn?

30Drie Web Design & IT Consultancy | Raven Consultancy Services


 • cowgirl
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 17-12-2020
Tja, ze natuurlijk al ruim 5% gezakt. Ik kan me voorstellen dat ze niet meer al teveel naar beneden willen. Zeker als er op dit moment meerdere kijkers zijn zou ik als verkoper ook een afwachtende houding aannemen.

Het is aan jou hoe graag je het huis wilt hebben en hoeveel je ervoor over hebt (en kan betalen). Je kan aankijken of de kijkers opdrogen zonder dat het huis verkocht wordt en dan opnieuw met een bod komen. Of je kan nu omhoog gaan.

Weet je waarom ze het huis verkopen? Hebben ze al wat anders, bijvoorbeeld nieuwbouw die toch pas over jaar opgeleverd wordt? Daarmee kan je ook inschatten hoeveel haast ze hebben. Op een gegeven moment als de oplevering van het nieuwe huis dichterbij komt ga je als verkoper echt wel zenuwachtig worden.

Anoniem: 821

MrSleeves schreef op dinsdag 31 juli 2007 @ 08:17:
Hmm, dan hebben ze toch minder haast als ze laten blijken met die prijsverlaging. Weet je of er meer gegadigden zijn?
vergeet niet de verkooptactiekjes:

- we hebben meerdere kijkers
- eerste bod standaard afslaan
- we hebben geen haast
- etc.

Anoniem: 108824

Inmiddels hebben we de koopovereenkomst getekend. Ook de hypotheek is rond en hebben we een notaris gekozen. Rest alleen nog (I) de taxatie (voor de hypotheekverstrekker), die morgen plaatsvindt, (II) het samenlevingscontract (voor de hypotheekverstrekker), die deze week opgesteld wordt, en (III) de bouwtechnische keuring.

We hebben in de koopovereenkomst als ontbindende voorwaarde aangegeven dat indien de kosten meer dan €3000 bedragen, we het recht hebben om de koop te ontbinden. We zijn echter alleen aan het twijfelen of het wel echt noodzakelijk is. Immers is het huis van 2002 en heeft het nog GIW garantie.

Daar tegenover staat dat de kosten relatief laag zijn (€340 voor een pluskeuring) en dat het dak gelekt heeft, maar dit is volgens de makelaar onder de GIW garantie hersteld (alleen nog wat vlekken op het plafon op de 2e verdieping).

Wat is jullie mening hierover?

 • cowgirl
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 17-12-2020
Ik zou het wel laten doen. GIW garantie is volgens mij 5 jaar, dus die loopt binnenkort af. Wat de bouwtechnische keuring vind aan punten kan je dan in elk geval nog op tijd onder GIW garantie aanmelden.
Ik heb zelf de 5 jaar niet vol gemaakt in m'n nieuwbouwhuis, maar had voor het verlopen van de garantie in elk geval door een expert alles nog even laten nalopen.

Wat de plus betekent bij de keuring die je op het oog hebt weet ik niet, maar je zou voor een 'gewone' keuring kunnen kijken. Bij zo'n nieuw huis verwacht je geen echte gebreken.

 • Mr_Blobby
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 25-03 17:42
Anoniem: 108824 schreef op dinsdag 31 juli 2007 @ 18:06:
Inmiddels hebben we de koopovereenkomst getekend. Ook de hypotheek is rond en hebben we een notaris gekozen. Rest alleen nog (I) de taxatie (voor de hypotheekverstrekker), die morgen plaatsvindt, (II) het samenlevingscontract (voor de hypotheekverstrekker), die deze week opgesteld wordt, en (III) de bouwtechnische keuring.

We hebben in de koopovereenkomst als ontbindende voorwaarde aangegeven dat indien de kosten meer dan €3000 bedragen, we het recht hebben om de koop te ontbinden. We zijn echter alleen aan het twijfelen of het wel echt noodzakelijk is. Immers is het huis van 2002 en heeft het nog GIW garantie.

Daar tegenover staat dat de kosten relatief laag zijn (€340 voor een pluskeuring) en dat het dak gelekt heeft, maar dit is volgens de makelaar onder de GIW garantie hersteld (alleen nog wat vlekken op het plafon op de 2e verdieping).

Wat is jullie mening hierover?
Het is onzinnig om voor een huis dat maar 5 jaar oud is en nota bene nog onder GIW garantie valt, een bouwtechnische keuring aan te vragen. Ik heb er niet eens aan gedacht voor mijn huis van 7 jaar oud dat ik een half jaar geleden kocht.

en zij zagen niet hoe spot in mij worstelde met verdriet


Anoniem: 108824

@ Cowgirl: De "plus" houdt in dat er een hersteladvies wordt gegeven mbt de gebreken. De hoofdreden waarom wij de keuring eventueel zouden laten doen is vanwege de ontbindende voorwaarden. Hiervoor dienen de kosten bekend te zijn. Dus een basiskeuring, waarbij alleen de gebreken geconstateerd worden is niet voldoende.

@ Mr Bobby: Cowgirl heeft natuurlijk wel een punt. Ook al zouden de kosten niet boven de €3000 komen (waardoor we eventueel de koop kunnen ontbinden), zouden we ze wel onder de GIW kunnen laten herstellen, indien het natuurlijk niet door nalatigheid komt. Het huis heeft namelijk flink wat houtwerk (garage, dak, deur en natuurlijk kozijnen).

 • vanaalten
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 20:52
Anoniem: 108824 schreef op dinsdag 31 juli 2007 @ 18:06:
We hebben in de koopovereenkomst als ontbindende voorwaarde aangegeven dat indien de kosten meer dan €3000 bedragen, we het recht hebben om de koop te ontbinden. We zijn echter alleen aan het twijfelen of het wel echt noodzakelijk is. Immers is het huis van 2002 en heeft het nog GIW garantie.

Daar tegenover staat dat de kosten relatief laag zijn (€340 voor een pluskeuring) en dat het dak gelekt heeft, maar dit is volgens de makelaar onder de GIW garantie hersteld (alleen nog wat vlekken op het plafon op de 2e verdieping).

Wat is jullie mening hierover?
Ik zou het doen. Dat geld ben je na de overdracht en verhuizing vergeten, valt in de ruis. Staat tegenover dat je er mogelijk een beter gevoel aan overhoudt als je weet wat er wel of niet voor mankementen er zijn. Bij mij zat er bijvoorbeeld wat houtrot op een plaats waar je het echt niet verwacht, mistte er een afvoer-goot (of zo) wat mij niet was opgevallen en was het buitenschilderwerk slecht gedaan en aan vervanging toe (wat mij als niet-schilder/niet-klusser niet was opgevallen).

Dus tenzij je zelf handig genoeg bent als klusser en het geld echt niet kunt missen: gewoon doen.

Anoniem: 227802

Bedankt voor al jullie reacties! Ze hebben inderdaad al een ander huis gekocht in Friesland. We wachten even af, er waren geen andere bezichtigingen gepland volgens de makelaar. Wij hoeven niet perse uit het huis waar we nu in zitten, dus kunnen even afwachten.

[Voor 68% gewijzigd door Anoniem: 227802 op 01-08-2007 07:40]


 • Cobb
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 16:31
Anoniem: 821 schreef op dinsdag 31 juli 2007 @ 08:56:
[...]


vergeet niet de verkooptactiekjes:

- we hebben meerdere kijkers
- eerste bod standaard afslaan
- we hebben geen haast
- etc.
Heb ik nu op dit moment ook mee te maken, ik heb om een uurtje of 12 een bod uitgebracht. Vertelt de makelaar mij dat er zojuist ook een bod is binnengekomen en dat hij beide gaat voorleggen aan de verkoper...ben nog niet gebeld.

U don't get it boy, this isn't a mudhole. It's an operating table. And I'm the surgeon.


Anoniem: 227300

kan natuurlijk een verkooptaktiek zijn :P

 • Cobb
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 16:31
Dat hoop ik maar.

U don't get it boy, this isn't a mudhole. It's an operating table. And I'm the surgeon.


 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

las vandaag (en gister) in de spits/metro/de pers/dag dat als je (voor het eerst) een woning wilt kopen dat je dan een mogelijkheid hebt om steun te krijgen van een woningcorporatie die dan een deel van de rentelasten overneemt. (zoiets was het dacht ik)

Iemand die mij hier wat meer over kan vertellen? Zou namelijk wel willen weten of ik dan wél evt een woning kan kopen met een (volledige, 75% dus) wajong-uitkering.

krijg overigens ook nog studieF

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


Anoniem: 227300

bartgrefte schreef op woensdag 01 augustus 2007 @ 18:54:
las vandaag (en gister) in de spits/metro/de pers/dag dat als je (voor het eerst) een woning wilt kopen dat je dan een mogelijkheid hebt om steun te krijgen van een woningcorporatie die dan een deel van de rentelasten overneemt. (zoiets was het dacht ik)

Iemand die mij hier wat meer over kan vertellen? Zou namelijk wel willen weten of ik dan wél evt een woning kan kopen met een (volledige, 75% dus) wajong-uitkering.

krijg overigens ook nog studieF
Ik heb ooit wel wat gehoord over dat je voor goedkoop een startershuisje kan kopen alleen dan met de verplichting om 'm terug te verkopen aan de maatschappij van wie je 'm gekocht hebt of de winst met hen te delen. ik geloof dan wel dat je voor mega goedkoop een huisje kon kopen. Kweet het niet precies meer (was alweer een tijd terug) maar anders kan je nog altijd naar groningen verhuisen. geloof dat je daar al zelfs met bijstand een huisje kan kopen, ik geloof dat daar huizen gaan voor de prijs van een garagebox in de randstad :P

 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

ik woon (en wil graag blijven wonen) in enschede ;)

heb overigens al huisje ingedachten-> 149k.... zal wel niet kunnen met wajong of wel :/

[Voor 47% gewijzigd door Raven op 01-08-2007 23:09]

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


 • DeOS
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 22:43
bartgrefte schreef op woensdag 01 augustus 2007 @ 23:00:
ik woon (en wil graag blijven wonen) in enschede ;)

heb overigens al huisje ingedachten-> 149k.... zal wel niet kunnen met wajong of wel :/
Ik zou gewoon eens langs gaan bij een hypotheekadviseur, dan weet je het. Die kan je ook meer vertellen over wat wel niet kan met NHG en of je bijvoorbeeld nog in problemen komt met een levensverzekering. Ik vind 149k nog best wel veel voor een woning met 1-persoons huishouden trouwens. Maar kan zijn dat de prijzen in Enschede anders liggen dan hier in Groningen ;).

Schijnt trouwens dat de postbank wat makkelijker om gaat met een hypotheek op basis van wajong. Zoek ook nog eens op google...daar zijn nog wel wat ervaringen te vinden.

Misschien dat je ook nog in aanmerking komt voor koopsubsidie.

[Voor 33% gewijzigd door DeOS op 02-08-2007 08:58]

Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions


Anoniem: 227300

je bent in iedergeval verzekert van een inkomen via de wajong :p

Anoniem: 108824

Anoniem: 108824 schreef op dinsdag 31 juli 2007 @ 18:06:
Inmiddels hebben we de koopovereenkomst getekend. Ook de hypotheek is rond en hebben we een notaris gekozen. Rest alleen nog (I) de taxatie (voor de hypotheekverstrekker), die morgen plaatsvindt, (II) het samenlevingscontract (voor de hypotheekverstrekker), die deze week opgesteld wordt, en (III) de bouwtechnische keuring.

We hebben in de koopovereenkomst als ontbindende voorwaarde aangegeven dat indien de kosten meer dan €3000 bedragen, we het recht hebben om de koop te ontbinden. We zijn echter alleen aan het twijfelen of het wel echt noodzakelijk is. Immers is het huis van 2002 en heeft het nog GIW garantie.

Daar tegenover staat dat de kosten relatief laag zijn (€340 voor een pluskeuring) en dat het dak gelekt heeft, maar dit is volgens de makelaar onder de GIW garantie hersteld (alleen nog wat vlekken op het plafon op de 2e verdieping).

Wat is jullie mening hierover?
Gisteren een taxatie gehad, vandaag bericht dat de waarde €2000 meer is dan de koopprijs.

Nou is het duidelijk geworden dat de verkopende makelaar/verkoper wat informatie achtergehouden heeft. Er heeft een lekkage/condensvorming plaatsgevonden op het dak//plafond van de 2e verdieping. Bij de bezichtiging heeft de makelaak aangegeven dat het probleem in 2003 heeft voorgedaan, 1 jaar na de oplevering en dat het onder de GIW garantie is hersteld.
Gisteren is gebleken dat het probleem in nog eens 2 keer heeft voorgedaan (2004 en 2005, tijdens de winter). Gezien het een aantal jaar heeft voorgedaan, ben ik bang dat het eventueel de balken of isolatiemateriaal heeft aangetast. De aannemer die het destijds hersteld heeft (BAM), geeft alleen in een brief aan dat 29 april 2005 afgehandeld is en dat ze min of meer een garantie geven voor de komende winsterS. Niet echt specifiek dus! :( Nou zijn we van plan om ipv een technokeuring van het hele huis alleen voor het dak te doen, waarbij de inspecteur ook de stukken inleest van de aannemer over de herstelwerkzaamheden van het dak (taxateur heeft ca. 45 rond gelopen voor de taxtatie en gaf verder aan dat het huis in orde was).

Weten jullie of het mogelijk is om de inspecteur ook te vragen om een plaat van het plafond eraf te halen om de onderliggen constructie te bekijken (indien de verkoper hiervoor toestemming geeft)?

 • MrSleeves
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 20-03 20:57

MrSleeves

You'll thank me later.

Topicstarter
Anoniem: 108824 schreef op donderdag 02 augustus 2007 @ 12:06:
[...]

Weten jullie of het mogelijk is om de inspecteur ook te vragen om een plaat van het plafond eraf te halen om de onderliggen constructie te bekijken (indien de verkoper hiervoor toestemming geeft)?
Bij de keuring van de VEH werd heel duidelijk aangegeven dat de inspecteur alleen maar kijkt.

30Drie Web Design & IT Consultancy | Raven Consultancy Services


 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

DeOS schreef op donderdag 02 augustus 2007 @ 08:50:
[...]

Ik zou gewoon eens langs gaan bij een hypotheekadviseur, dan weet je het. Die kan je ook meer vertellen over wat wel niet kan met NHG en of je bijvoorbeeld nog in problemen komt met een levensverzekering. Ik vind 149k nog best wel veel voor een woning met 1-persoons huishouden trouwens. Maar kan zijn dat de prijzen in Enschede anders liggen dan hier in Groningen ;).

Schijnt trouwens dat de postbank wat makkelijker om gaat met een hypotheek op basis van wajong. Zoek ook nog eens op google...daar zijn nog wel wat ervaringen te vinden.

Misschien dat je ook nog in aanmerking komt voor koopsubsidie.
'kee
Anoniem: 227300 schreef op donderdag 02 augustus 2007 @ 09:02:
je bent in iedergeval verzekert van een inkomen via de wajong :p
dat zeker :)

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


 • Capo
 • Registratie: Oktober 1999
 • Niet online
Nou ook maar eens verder gaan met posten.

Mijn vriendin heeft anderhalf jaar geleden een huis gekocht net voordat we gingen samen wonen. Nu wonen we een anderhalf jaar samen en zijn tot conclusie gekomen dat we eigenlijk wat anders willen.(andere buurt, geen rijtjes huis meer, logische indeling kwa ruimte , etc.)

Direkt contact op genomen met de hypotheek verstrekker en eea overlegd en we kunnen de rente van destijds gebruiken minus de NHG omdat bedrag te hoog word. Kan enkel als we het huis binnen 6 maanden na overhandiging sleutel nieuwe huis verkopen. Beetje een gok maar wel te doen zo niet dan is er nog geen man overboord.

Gisteren naar een huis wezen kijken. Hier de funda link.

http://www.funda.nl/Wonin...jecttype=DetailKoopObject

We waren vol enthousiasme. Zijn keer heen gereden om te kijken. Bleek leeg te staan dus enigzins kunnen rondkijken. Vrienden uit de buurt keer langs het huis gereden op ander tijdstip en buurt en alles leek ok.

Makelaar gebeld en afspraak gemaakt. Uit gesprek met de makelaar kwam naar voren :
1 jaar te koop, prijs verlaagd inmiddels, staat nu in de verhuur voor max van 6 maanden, is juist 6 maanden verhuurd geweest en nieuwe huurder voor komende 6 maanden komt er half augustus in. Dus oplevering ergens in Februari.
Mijn enthousiasme nam al wat af nadat mijn vriendin dit aan me vertelde ( zij had contact gehad met makelaar)

Eenmaal binnen met de erg zomers geklede vrouwelijke makelaar (leuk en aantrekkelijk maar moet ik je borsten kopen of het huis ?) viel het erg erg tegen....
Scheuren in muren van aanbouw, scheuren op hoeken van plafond/muren, scheve scheuren boven kozijnen slaapkamerdeuren (liep tot plafond en dan met glas boven de deuren) , plafond badkamer onwijs slecht afgewerkt en verlaagd plafond was goed te zien door de raam boven de deur, Slaapkamers boven onwijs klein (2 persoonbed erin en vol. Waarschijnlijk daarom er ook geen foto's van op funda) , aanbouwtje op dakterras compleet beschimmeld van vocht, dakleer aanbouw moet vervangen worden binnen niet al te lange tijd, etc. etc.

Ik heb het idee dat de woning wat aan het verzakken is.

Makelaar had weinig informatie, ze vroeg wel of we vragen hadden maar ze wist bijv. weinig over de buurt (zijn het allemaal koophuizen ? etc.etc. )en opmerking over verzakken reageerde ze nogal overdreven verbaasd "goh echt ? "

Gaat het dan ook niet worden. We hadden goede hoop en hadden al zoiets van snel expert laten taxeren nu het leeg staat en goed bekijken en bod doen (zonder dat we binnenkant hadden gezien wilde we 24.500 euro onder de vraagprijs bieden)

Met de huidige ontwikkelingen................................ verder zoeken.

Hebben weer wat gevonden. 10jaar jonger (nieuw bouw wijk ) en ruimer.. vanmiddag word er gebeld voor afspraak..

[Voor 5% gewijzigd door Capo op 03-08-2007 11:29]

My old man wrote me a letter from prison once. It said "if you don't want to end up in here, stay away from crime, women and drugs" Trouble is, that don't leave you much else to do, does it?


 • MrSleeves
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 20-03 20:57

MrSleeves

You'll thank me later.

Topicstarter
Capo schreef op vrijdag 03 augustus 2007 @ 11:24:
Ik heb het idee dat de woning wat aan het verzakken is.

Makelaar had weinig informatie, ze vroeg wel of we vragen hadden maar ze wist bijv. weinig over de buurt (zijn het allemaal koophuizen ? etc.etc. )en opmerking over verzakken reageerde ze nogal overdreven verbaasd "goh echt ? "
Het is een makelaar en ze ontkent het niet. Dan is het dus waar.. :D

En een verhuurde woning is inderdaad wel een minpuntje (een woning uit de verhuur is weer een ander verhaal); bij onze huizenjacht hebben we ook zo'n woning bekeken. Dat huis was een partij uitgewoond; en de prijs was te hoog (maar dat lag dan weer voornamelijk aan de makelaar).

30Drie Web Design & IT Consultancy | Raven Consultancy Services


 • Uberprutser
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 26-03 01:50
Capo schreef op vrijdag 03 augustus 2007 @ 11:24:
Nu wonen we een anderhalf jaar samen en zijn tot conclusie gekomen dat we eigenlijk wat anders willen.(andere buurt, geen rijtjes huis meer, logische indeling kwa ruimte , etc.)
Hier een beetje hetzelfde gehad.

Heb een huis gekocht van een alcoholist waar 20 jaar niks aan gebeurd was en bijna 2 jaar geen gas en licht meer was (hoe de . heeft die gast hier geleefd vraag ik me wel eens af :P)
Nou was het een koopje voor € 124k, 100m2 met een tuin van 8x8 midden in Den Haag.

We hebben nu een beetje rondgekeken maar telkens komen we weer thuis met het idee dat we hier toch wel goed zitten; als je ziet wat er te koop staat niet normaal soms!
Daarom hebben we 3 maanden terug besloten het hele huis te verbouwen naar wat wij willen zoals een eikenhouten vloer, openslaande deuren naar de tuin ipv de kunstof troep die er nu in zit en de granitovloer in de gang op laten knappen (de overige 200 punten zoals badkamer, toilet enzo laat ik even achterwege ;))

Het voordeel is dat ik voor 10 jaar vast 3,45% heb en als we nu zouden verhuizen wordt het wel gelijk een heel stuk duurder; reden genoeg voor ons om te blijven :)

As you may already have guessed, following the instructions may break your system and you are on your own to fix it again.


 • Smarron
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 00:31

Smarron

The bend

Wat zijn de regels van de hoogte van de verkoopprijs van je woning ? In mijn geval gaat het om een appartement opgeleverd in mei 2006. Splinternieuw dus. Het enige wat ik zo snel kan doen is te kijken wat de verkoopprijzen zijn van soortgelijke appartementen bij mij in de buurt van ongeveer dezelfde grootte, evenveel kamers, ligging etc. en met dezelfde faciliteiten (inbouwkeuken/badkamer en parkeerplaats bijv.).

Kan ik er dan vanuit gaan dat de verkoopprijs ongeveer hetzelfde mag zijn als een soortgelijk appartement in dezelfde buurt ?

-=Dell Inspiron 7591=- -=Samsung Galaxy A52s 8GB=- -=Nikon D750=- -=Flickr=-


 • S1W
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 08-03 18:29
Smarron schreef op maandag 06 augustus 2007 @ 14:32:
Kan ik er dan vanuit gaan dat de verkoopprijs ongeveer hetzelfde mag zijn als een soortgelijk appartement in dezelfde buurt ?
Laten taxeren als je het helemaal zeker wilt weten, anders idd om je heen kijken.

 • LuCarD
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online

LuCarD

Certified BUFH

Smarron schreef op maandag 06 augustus 2007 @ 14:32:
Wat zijn de regels van de hoogte van de verkoopprijs van je woning ? In mijn geval gaat het om een appartement opgeleverd in mei 2006. Splinternieuw dus. Het enige wat ik zo snel kan doen is te kijken wat de verkoopprijzen zijn van soortgelijke appartementen bij mij in de buurt van ongeveer dezelfde grootte, evenveel kamers, ligging etc. en met dezelfde faciliteiten (inbouwkeuken/badkamer en parkeerplaats bijv.).

Kan ik er dan vanuit gaan dat de verkoopprijs ongeveer hetzelfde mag zijn als een soortgelijk appartement in dezelfde buurt ?
Bij sommige nieuwbouw projecten heb je een speculatie verbod. Wat inhoud dat je waarde van je huis maximaal procent x per jaar mag groeien. En dit voor een aantal jaar.

Heb je geen speculatie verbod, dan mag je vragen voor je huis wat je wilt. Als jij 5 keer de dagwaarde wil vragen is dat gewoon toegestaan.

Maar zoals hierboven al gezegd is... Een taxatie is wel handig, dit kost wel geld. Of als je per makelaar verkoopt, dan kan die ook de waarde bepalen.

Programmer - an organism that turns coffee into software.


 • Tasma
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 24-03 11:52
Heb een vraag over de oplevering van onze woning per 1 okt.

Wij zijn laatst op bezoek geweest zodat de huidige bewoners het een en ander kon vertellen over de woning. Tijdens de rondwandeling kwamen we langs de garage, en dan met name de garagedeur. De huidige eigenaar wilde deze openen en zei dat hij de sleutel al een tijdje kwijt was, ze zouden nog wel even kijken. Zonder sleutel is de garagedeur dus -enkel- van binnenuit met een of andere klipje op slot te zetten en niet van buitenaf te openen met de sleutel (die is er niet..)..

Daarnaast maakte de vrouwelijke bewoner een opmerking over een plant, of wij daar stekjes van wilden hebben ?


Toen dachten we er niets van, die vrouw is sowizo al enigzins apart. Maar bij thuiskomt drong het door dat ze deze allicht van plan in mee te nemen (vaste plant). Terwijl in het koopcontract duidelijk staat dat dit achterblijft.

Mijn vraag is:
Als er -geen- sleutels zijn van de garage deur, is het dan normaal dat ik hier kosten voor in rekening breng bij de verkopers? Aangezien ik het slot zal moeten vervangen.

Als er planten uit de tuin zijn meegenomen, geldt hier dan hetzelfde ?

-nog een extra:
mensen uit de buurt blijken sleutels te hebben van de woning, ik neem aan dat -alle- sleutels, van kennissen familie en buren ingeleverd moeten worden bij de overdracht?

 • Falcon
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 17:55

Falcon

DevOps/Q.A. Engineer

Ja, Ja, JA! :)

Meer dan logisch toch?

"We never grow up. We just learn how to act in public"


 • DeOS
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 22:43
Tasma schreef op dinsdag 07 augustus 2007 @ 11:14:
Heb een vraag over de oplevering van onze woning per 1 okt.

Wij zijn laatst op bezoek geweest zodat de huidige bewoners het een en ander kon vertellen over de woning. Tijdens de rondwandeling kwamen we langs de garage, en dan met name de garagedeur. De huidige eigenaar wilde deze openen en zei dat hij de sleutel al een tijdje kwijt was, ze zouden nog wel even kijken. Zonder sleutel is de garagedeur dus -enkel- van binnenuit met een of andere klipje op slot te zetten en niet van buitenaf te openen met de sleutel (die is er niet..)..

Daarnaast maakte de vrouwelijke bewoner een opmerking over een plant, of wij daar stekjes van wilden hebben ?


Toen dachten we er niets van, die vrouw is sowizo al enigzins apart. Maar bij thuiskomt drong het door dat ze deze allicht van plan in mee te nemen (vaste plant). Terwijl in het koopcontract duidelijk staat dat dit achterblijft.

Mijn vraag is:
Als er -geen- sleutels zijn van de garage deur, is het dan normaal dat ik hier kosten voor in rekening breng bij de verkopers? Aangezien ik het slot zal moeten vervangen.

Als er planten uit de tuin zijn meegenomen, geldt hier dan hetzelfde ?

-nog een extra:
mensen uit de buurt blijken sleutels te hebben van de woning, ik neem aan dat -alle- sleutels, van kennissen familie en buren ingeleverd moeten worden bij de overdracht?
Dit bezoek aan de huidige bewoners heb je wel gedaan voor ondertekening van het (voorlopig) koopcontract hoop ik? Hierin kun je gewoon laten vastleggen bijvoorbeeld dat zij zorgen voor een nieuwe sleutel bij de garagedeur/nieuw slot. Je moet dit wel vast laten vastleggen.

Ook hebben beide partijen bij het ondertekenen van koopcontract een lijst met spullen die "achter blijven/meegenomen worden/ter overname" zijn ondertekend. Als hier expliciet die vaste planten in de tuin genoemd zijn mogen ze die natuurlijk niet meenemen. Mocht dit wel gebeuren dan sta je sterk en kun je dit bij de notaris laten verrekenen o.i.d. . Maar ik zou eerst gewoon eens vragen aan de huidige bewoners wat nou precies de bedoeling is met die plant voordat je zelf conclusies trekt.

Het is inderdaad normaal dat alle sleutels bij overdracht worden overgedragen. Zelf vervang ik sowiezo de sloten na overdracht, je weet immers maar nooit wie er een sleutel heeft gehad.

Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions


 • Tasma
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 24-03 11:52
Falcon schreef op dinsdag 07 augustus 2007 @ 11:22:
Ja, Ja, JA! :)

Meer dan logisch toch?
absoluut, maar voordat ik ze ga bellen om dit alvast door te geven wilde ik toch even een 2nd opinion.

Ga vandaag even bellen, anders hebben we dit gedoe bij sleuteloverdracht.

 • ajhaverkamp
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 22-03 23:25

ajhaverkamp

gewoon Arjan

Tasma schreef op dinsdag 07 augustus 2007 @ 11:14:
-nog een extra:
mensen uit de buurt blijken sleutels te hebben van de woning, ik neem aan dat -alle- sleutels, van kennissen familie en buren ingeleverd moeten worden bij de overdracht?
Zodra je je nieuwe woning betrekt moet je soweiso overal nieuwe sloten in laten zetten. Je wilt toch niet meemaken dat je op een dag thuiskomt, spullen verdwenen zijn en er geen sporen van braak zijn. Kun je meteen goede veilige sloten kopen, met overal dezelfde sleutel voor.
De kosten mag je uiteraard zelf betalen.

Tip: bewaar de oude sloten, misschien kun je later met iemand anders ruilen die ook een nieuwe woning koopt. Tenzij het allemaal echt onveilige oude rotzooi is.

This footer is intentionally left blank


 • Tasma
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 24-03 11:52
DeOS schreef op dinsdag 07 augustus 2007 @ 11:29:
[...]

Dit bezoek aan de huidige bewoners heb je wel gedaan voor ondertekening van het (voorlopig) koopcontract hoop ik? Hierin kun je gewoon laten vastleggen bijvoorbeeld dat zij zorgen voor een nieuwe sleutel bij de garagedeur/nieuw slot. Je moet dit wel vast laten vastleggen.

Ook hebben beide partijen bij het ondertekenen van koopcontract een lijst met spullen die "achter blijven/meegenomen worden/ter overname" zijn ondertekend. Als hier expliciet die vaste planten in de tuin genoemd zijn mogen ze die natuurlijk niet meenemen. Mocht dit wel gebeuren dan sta je sterk en kun je dit bij de notaris laten verrekenen o.i.d. . Maar ik zou eerst gewoon eens vragen aan de huidige bewoners wat nou precies de bedoeling is met die plant voordat je zelf conclusies trekt.

Het is inderdaad normaal dat alle sleutels bij overdracht worden overgedragen. Zelf vervang ik sowiezo de sloten na overdracht, je weet immers maar nooit wie er een sleutel heeft gehad.
Wij vervangen deze sloten idd ook. We hebben het huis al maanden geleden gekocht en zijn laatst -nogmaals- langsgeweest bij de bewoners.

Maar, ondanks dat niet expliciet in het contract staat dat zij een nieuw slot voor de garage leveren, is het niet meer dan normaal dat zij sleutels hebben van het huidige slot. Zou toch wat zijn bij de overdracht, hier het huis, maar heb geen sleutels..

Er is dan ook nooit over gesproken, waarom ook, aangezien ze er zelf wonen en de garage ook gewoon gebruikt werd. Lijkt mij meer dan logisch dat er dan sleutels zijn. Als vervolgens maanden later blijkt dat zij ze niet kunnen vinden, is dat niet mijn probleem..

 • Capo
 • Registratie: Oktober 1999
 • Niet online
Ballebek schreef op zaterdag 04 augustus 2007 @ 08:31:
[...]

Hier een beetje hetzelfde gehad.

Heb een huis gekocht van een alcoholist waar 20 jaar niks aan gebeurd was en bijna 2 jaar geen gas en licht meer was (hoe de . heeft die gast hier geleefd vraag ik me wel eens af :P)
Nou was het een koopje voor € 124k, 100m2 met een tuin van 8x8 midden in Den Haag.

We hebben nu een beetje rondgekeken maar telkens komen we weer thuis met het idee dat we hier toch wel goed zitten; als je ziet wat er te koop staat niet normaal soms!
Daarom hebben we 3 maanden terug besloten het hele huis te verbouwen naar wat wij willen zoals een eikenhouten vloer, openslaande deuren naar de tuin ipv de kunstof troep die er nu in zit en de granitovloer in de gang op laten knappen (de overige 200 punten zoals badkamer, toilet enzo laat ik even achterwege ;))

Het voordeel is dat ik voor 10 jaar vast 3,45% heb en als we nu zouden verhuizen wordt het wel gelijk een heel stuk duurder; reden genoeg voor ons om te blijven :)
Klinkt super bekend.

We hebben afgelopen week nog diverse huizen bezichtigd, hetzij van binnen, hetzij van buiten etc. etc.

En steeds meer hebben we zoiets van wat een troep :X en dan de gedachte dat we maar blijven wonen.. (maarja dan word er uit de achtertuin een fiets gejat.. ben je het wel weer zat)

Huis van 2 1/2 a 3 ton met slaapkamers waar 2 persoons bed in past en verder niks.... huizen met een gruwelijk chaotische indeling.. huizen in nieuwbouw wijken wel zo hutje mutje op elkaar gebouwd dat je je gevangen voelt......

We zijn gisteren nog wezen kijken. Super huis. Maar tegen over flats wat ons niet super aanstaat. Dat is opzich wel te overleven maar de cacao/chocolade geur continue die er hangt van de fabrieken...............................

:X


Krijg net een email van mijn vriendin met nog een huis ... ze geeft niet op ;)

Maar eigenlijk zijn we er wel beetje klaar mee. Probleem is ook dat we in het waterland (boven amsterdam. ) willen blijven

My old man wrote me a letter from prison once. It said "if you don't want to end up in here, stay away from crime, women and drugs" Trouble is, that don't leave you much else to do, does it?


 • Smarron
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 00:31

Smarron

The bend

S1W schreef op maandag 06 augustus 2007 @ 15:38:
Laten taxeren als je het helemaal zeker wilt weten, anders idd om je heen kijken.
LuCarD schreef op maandag 06 augustus 2007 @ 15:42:
Bij sommige nieuwbouw projecten heb je een speculatie verbod. Wat inhoud dat je waarde van je huis maximaal procent x per jaar mag groeien. En dit voor een aantal jaar.

Heb je geen speculatie verbod, dan mag je vragen voor je huis wat je wilt. Als jij 5 keer de dagwaarde wil vragen is dat gewoon toegestaan.

Maar zoals hierboven al gezegd is... Een taxatie is wel handig, dit kost wel geld. Of als je per makelaar verkoopt, dan kan die ook de waarde bepalen.
Zover ik weet is er geen speculatieverbod. Er waren ook geen regels dat je het appartement niet boetevrij mocht verkopen binnen een x-aantal jaar. Geen flauw idee of dat er wat mee te maken heeft, maar ik geloof dat dit project behoorlijk vrij was van vage regels.

Afgelopen jaar hebben we al een taxatie uit laten voeren. We waren toen enigszins verbaasd over de waarde. We hadden hem hoger verwacht. Maar er werd uitgelegd dat de waarde met name te maken had met wat er in de omgeving te koop staat qua vergelijkbare objecten en niet wat je vind dat de woning waard is (of hoeveel geld er in is gestopt aan meerwerk), dus wat je voor je woning kunt vragen. De prijzen liggen nu alweer een stukje hoger en er is minder aanbod. Ik denk dat we dan aardig in de richting komen van mijn theorie. :)

-=Dell Inspiron 7591=- -=Samsung Galaxy A52s 8GB=- -=Nikon D750=- -=Flickr=-


 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

DeOS schreef op donderdag 02 augustus 2007 @ 08:50:
[...]

Ik zou gewoon eens langs gaan bij een hypotheekadviseur, dan weet je het. Die kan je ook meer vertellen over wat wel niet kan met NHG en of je bijvoorbeeld nog in problemen komt met een levensverzekering.
nou, de 1e die reageerde (ABN Amro): wajong is te laag om in aanmerking te komen voor hypotheek.
Postbank nog geen reactie en De Hypotheker raadde mij aan een afspraak te maken met een van de adviseurs.

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


 • DeOS
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 22:43
bartgrefte schreef op dinsdag 07 augustus 2007 @ 19:43:
[...]

nou, de 1e die reageerde (ABN Amro): wajong is te laag om in aanmerking te komen voor hypotheek.
Postbank nog geen reactie en De Hypotheker raadde mij aan een afspraak te maken met een van de adviseurs.
Misschien heb je meer geluk bij de postbank. Zoals ik al zei doen die vaak iets makkelijker bij een hypotheek op basis van wajong.

Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions


 • Woy
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Woy

Moderator Devschuur®
Vanmiddag ga ik weer bij twee huizen kijken. 1 Huis vond ik er op de foto's erg mooi uit zien, De vraagprijs is wel wat aan de hoge kan met 249.000. Ik hoop dat het in het echt ook zo goed bevalt en dat er nog wat van de prijs te onderhandelen is. Als dat zo is heb ik mischien binnenkort ook mijn eigen huisje \o/. Ik denk dat ik er ongeveer 235.000 voor over heb, dus als het bevalt maar met iets van 220.000 a 225.000 beginnen met bieden denk.

“Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life.”


 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

DeOS schreef op dinsdag 07 augustus 2007 @ 19:49:
[...]

Misschien heb je meer geluk bij de postbank. Zoals ik al zei doen die vaak iets makkelijker bij een hypotheek op basis van wajong.
net telefoontje gekregen van hun, ze accepteren wel de wajong als inkomen maar hun hebben blijkbaar een vereiste minimumhypotheek van 60.000, met mijn inkomen kom ik maar tot +- 30.000.... Kom dus niet in aanmerking voor hypotheek daar.

edit: en nu ook ff bij de hypotheker geweest. Ze doen niet moeilijk over een wajong maar ik moet wel ff een papiertje laten zien waar op staat dat de eerst volgende herkeuring pas over 5-10jaar (of nooit) is...

[Voor 21% gewijzigd door Raven op 09-08-2007 19:30]

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


 • Fly-guy
 • Registratie: Juni 2000
 • Niet online
Allereerst excuses dat ik zo pontificaal het topic instorm, maar hier zitten toch wel aardig wat ervaringsdeskundigen en als ik een ding niet heb, is het ervaring in het kopen van een huis...

Situatie is als volgt. We hebben (vriendin en ik) zelf op 't net gezocht naar een huis en een aantal kandidaten gevonden. Vandaag een huis bekeken en eigenlijk meteen het gevoel bij beiden dat dit wel zeer dicht in de buurt kwam van wat we zoeken.

Afgezien van een kleine aanpassing hoeft er weinig gedaan te worden, badkamer en keuken zijn redelijk nieuw en naar onze smaak, etc. Vraagprijs 247.500 kk

Er is echter 1 "probleem", de huidige bewoners verhuizen naar nieuwbouw wat pas het 2e kwartaal 2008 klaar is.
Nu heb ik op zich geen haast, huur nu een huis, maar ik ben nu in principe natuurlijk niet zoekende om pas over 10 maanden te verhuizen. Maar het huis op zich is eigenlijk wel erg aantrekkelijk, dus om het af te laten ketsen op de opleveringstermijn....

Wat is nu een beetje handig om te doen, ervan uitgaand dat we inderdaad voor het huis willen gaan? Ben vergeten te vragen hoe hard die datum van hun vertrek is (in hoeverre ze bereid zijn eerder te vertrekken. (hebben twee pubers). Redelijk lager bieden en dan omhoog, of meteen vrij dicht op de vraagprijs en met als voorwaarde dat ze eerder vertrekken (indien mogelijk)?

Misschien is er een voor de hand liggend antwoord, maar stel de vraag toch maar (door gebrek aan ervaring dus wat minder zelfverzekerd op dit gebied ;) )....

 • brama
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Overdrachtstermijn is inderdaad een voorwaarde die je bij een bod kunt plaatsen. Eerder eruit is hogere vraagprijs, later eruit drukt de vraagprijs.

Maar ik denk dat het in dit geval toch uit zal komen op 10 maanden wachten, en een lagere prijs. Ik zou persoonlijk liever doorzoeken dan zo lang te moeten wachten, tenzij de prijs echt flink wat lager kan liggen (dan vergelijkbare woningen, want 247k5 kan natuurlijk (veel) te hoog ingezet zijn). Er zijn zat huizen te koop, dus de kans is groot dat je in die 10 maanden iets minstens net zo leuks tegenkomt!

[Voor 11% gewijzigd door brama op 10-08-2007 19:19]

I mentioned it once, but I think I got away with it.


 • Fly-guy
 • Registratie: Juni 2000
 • Niet online
brama schreef op vrijdag 10 augustus 2007 @ 19:18:
Overdrachtstermijn is inderdaad een voorwaarde die je bij een bod kunt plaatsen. Eerder eruit is hogere vraagprijs, later eruit drukt de vraagprijs.

Maar ik denk dat het in dit geval toch uit zal komen op 10 maanden wachten, en een lagere prijs. Ik zou persoonlijk liever doorzoeken dan zo lang te moeten wachten, tenzij de prijs echt flink wat lager kan liggen (dan vergelijkbare woningen, want 247k5 kan natuurlijk (veel) te hoog ingezet zijn). Er zijn zat huizen te koop, dus de kans is groot dat je in die 10 maanden iets minstens net zo leuks tegenkomt!
Had zelf al zo'n idee, maar ga nu inderdaad verder zoeken.. In de wijk zijn talloze woningen te koop, dus keuze zat, echter elke woning is net weer anders dan de ander, elk blok heeft weer een andere opbouw of inrichting :)

 • MrSleeves
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 20-03 20:57

MrSleeves

You'll thank me later.

Topicstarter
Fly-guy schreef op vrijdag 10 augustus 2007 @ 18:19:
Wat is nu een beetje handig om te doen, ervan uitgaand dat we inderdaad voor het huis willen gaan? Ben vergeten te vragen hoe hard die datum van hun vertrek is (in hoeverre ze bereid zijn eerder te vertrekken. (hebben twee pubers). Redelijk lager bieden en dan omhoog, of meteen vrij dicht op de vraagprijs en met als voorwaarde dat ze eerder vertrekken (indien mogelijk)?
Als ik die verkoper was, had ik nu nog niet echt haast om te verkopen dus ik denk dat er nog weinig speling in de opleveringstermijn zal zitten (zeker met kinderen). Misschien is eerder wel mogelijk, maar dan zal je waarschijnlijk hun overbrugging moeten betalen (dus elke maand eerder is 1000/1500 euro extra). En ik zou geen zin hebben in twee keer verhuizen.

Als je niks vind en het huis staat over een half jaar nog te koop, dan maak je meer kans; dan hebben ze nog maar 4 maanden en staat het huis al 6 maanden te koop. Dan is er meer haast van hun kant.

30Drie Web Design & IT Consultancy | Raven Consultancy Services


 • Woy
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Woy

Moderator Devschuur®
Ik heb nu ook 2 huizen op het oog. Het zijn in principe 2 dezelfde huizen. Een heeft een aanbouw achter van 2 meter dus is net wat groter. De vraagprijs van beide huizen is 249.000 euro. Bij het tweede huis met de aanbouw ga ik van de week kijken en als het onderhoud daar verder ook goed is wil ik daar op gaan bieden.

Zelf zat ik te denken om 225.000 euro te bieden, want 235.000 euro lijkt me een mooi bedrag om op uit te komen aangezien ik dan nog NHG op mijn hypotheek kan krijgen.

Hebben andere mensen ervaring met het bieden op huizen en of er zoveel gezakt wordt met de prijs of is het prijsverschil wel erg groot? ( Ik snap dat het per situatie verschilt ).

“Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life.”


 • cowgirl
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 17-12-2020
Het is erg moeilijk om op basis van deze gegevens een advies te geven. Gegeven dat beide huizen dezelfde vraagprijs hebben is er òf een zwaar overprijsd òf een erg scherp geprijsd.
Voor je max. koopsom voor de NHG geldt:
het laagste bedrag van of de koopsom kosten koper (exclusief roerende zaken) of de onderhandse verkoopwaar­de vrij van huur en gebruik blijkens een taxatierapport (Zie Norm 4.1);
Stel dat je het huis voor 240 zou kopen en je kan 5000 schrijven voor roerende zaken (scheelt ook met de overdrachtsbelasting!) zit je toch onder de NHG norm. Het bedrag voor roerende zaken moet wel redelijk blijven, anders is het belastingontduiking. Zo'n 5000 euro is hier altijd wel voor te verantwoorden (vloerbedekking die blijft liggen, zonnescherm, e.d.).

Misschien is dit iets voor je?

[Voor 0% gewijzigd door cowgirl op 13-08-2007 10:37. Reden: Linkje gecorrigeerd]


 • DeOS
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 22:43
Die link werkt niet in url code. Zal wel met komma's te maken hebben. http://www.postbank.nl/in...47,1859_714480182,00.html

[Voor 0% gewijzigd door DeOS op 13-08-2007 13:21. Reden: Link is ondertussen al gefixed]

Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions


 • Woy
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Woy

Moderator Devschuur®
cowgirl schreef op maandag 13 augustus 2007 @ 10:08:
Het is erg moeilijk om op basis van deze gegevens een advies te geven. Gegeven dat beide huizen dezelfde vraagprijs hebben is er òf een zwaar overprijsd òf een erg scherp geprijsd.
Voor je max. koopsom voor de NHG geldt:

[...]

Stel dat je het huis voor 240 zou kopen en je kan 5000 schrijven voor roerende zaken (scheelt ook met de overdrachtsbelasting!) zit je toch onder de NHG norm. Het bedrag voor roerende zaken moet wel redelijk blijven, anders is het belastingontduiking. Zo'n 5000 euro is hier altijd wel voor te verantwoorden (vloerbedekking die blijft liggen, zonnescherm, e.d.).

Misschien is dit iets voor je?
Bedankt voor het advies. Dat maakt de ondehandelingsruimte inderdaad iets ruimer. Ik zal de link van de postbanke eens proberen.

Ik snap dat het lastig is om advies te geven aan de hand van die gegevens. Ik heb het tweede huis nog niet van binnen bekeken, dus het zou best kunnen dat het onderhoud daarvan bijvoorbeeld slechter is, al ziet het er op de foto's redelijk goed uit.

Ik wil op zich wel laag beginnen met bieden, alleen wil niet te laag zitten zodat ik geen bod meer terug krijg.

“Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life.”


 • Chiron
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 23:44

Chiron

Moderator Tweakers Discord
Pfff zoo alles lijkt eindelijk rond, dinnetje heeft een ORV, de laatste brieven van de loonverklaring zijn richting hypotheekverstrekker (die ze eerst zoek had gemaakt, zodat ze nog een keer gemaakt moesten worden bij mn bazen :(), en 3 september hebben we 10.15 schouwing en 11.00 de overdracht :)

Zijn er nog dingen waar we op moeten letten of handige dingetjes die we moeten weten bij zo'n schouwing? Ik heb geenidee wat ik me er bij voor moet stellen behalve dan 'is alles nog in dezelfde staat' en wat de meterstanden zijn.

"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."


 • Falcon
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 17:55

Falcon

DevOps/Q.A. Engineer

De schouwing is eigenlijk heel belangrijk. In de schouwing kun je alles (ook daarna is het nog mogelijk, maar omdat de andere partij er ook vaak bij is, kun je gelijk even de puntjes op de i zetten) nog eens goed controleren. Als het goed is heb je een lijst van de huidige eigenaren wat zij achterlaten of meenemen. Deze kun je dan gelijk controleren, want als het goed zijn de huidige eigenaren dan natuurlijk al verhuist.

Ook zou ik even nog eens extra controleren op de eventuele verborgen gebreken. Bijv. als de huidige eigenaren een kast voor een lekkage plek hadden staan, kun je dit natuurlijk nu goed zien.

Ik raad je daarom aan om even een objectief iemand (het liefst iemand die ook een beetje technisch is) mee te nemen en even door het huis te lopen.

Je geeft nu 3 kwartier aan.. maar misschien vindt je die tijd te kort.. vraag dan even bij de verkoopmakelaar of die een halfuurtje tot een uurtje langer kan.

Nogmaals.. na dat de overdracht plaats heeft gevonden kun jij nog steeds aanspraak maken op die verborgen gebreken, maar omdat alle partijen dan rondt de tafel zitten is het voor beide partijen fijn om gelijk even alles op tafel te leggen.

"We never grow up. We just learn how to act in public"


 • Chiron
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 23:44

Chiron

Moderator Tweakers Discord
Nou ik denk dat we het in 3 kwartier wel moeten redden, het is een appartementje van 70m2, en geen vrijstaande villa met 3 verdiepingen ;)

Bij de bezichtiging hadden we alles na een kwartiertje ook al wel gezien, en toen al viel het ons op dat alles er _veel_ netter en strakker bij stond dan in andere appartementen in dezelfde flat die we gezien hebben. Van de huidige eigenaren weten we dat de heer des huizes de voorzitter is van de vereniging van eigenaren van het complex, en onder zijn initiatief is er 2 a 3 jaar geleden nog een uitgebreid opknapproject gestart, ramen vervangen door dubbelglas, kozijnen geschilderd etc.

Enge dingen als lekkages e.d. hebben we in februari tijdens het bezichtigen al niet gespot (en er stonden al niet zo heel veel grote kasten oid. in), alles was toen loeistrak.
De kans op een lekkage lijkt me sterk in iets als een appartementje :) Maar we zullen wel er op letten, tnx. :)

"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."


 • ajhaverkamp
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 22-03 23:25

ajhaverkamp

gewoon Arjan

Chiron schreef op maandag 13 augustus 2007 @ 12:58:
Enge dingen als lekkages e.d. hebben we in februari tijdens het bezichtigen al niet gespot (en er stonden al niet zo heel veel grote kasten oid. in), alles was toen loeistrak.
De kans op een lekkage lijkt me sterk in iets als een appartementje :) Maar we zullen wel er op letten, tnx. :)
Als de bovenburen ergens een lek in hebben (radiator, waterleiding, douchecabine), dan merk je dat wel als onderburen.

This footer is intentionally left blank


 • BazzH
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 19:09

BazzH

Kei-goed...

bartgrefte schreef op woensdag 08 augustus 2007 @ 18:56:
[...]

net telefoontje gekregen van hun, ze accepteren wel de wajong als inkomen maar hun hebben blijkbaar een vereiste minimumhypotheek van 60.000, met mijn inkomen kom ik maar tot +- 30.000.... Kom dus niet in aanmerking voor hypotheek daar.

edit: en nu ook ff bij de hypotheker geweest. Ze doen niet moeilijk over een wajong maar ik moet wel ff een papiertje laten zien waar op staat dat de eerst volgende herkeuring pas over 5-10jaar (of nooit) is...
Met alleen Wajong is iets kopen niet haalbaaar. Meer dan die 30.000 moet wel lukken, maar 50.000 euro is waarschijnlijk niet haalbaar. En aangezien je voor minder dan 100.000 euro, over het algemeen, geen appartementje kunt kopen, zul je toch de rest op een andere manier moeten financieren.

Je ouders zouden eventueel borg kunnen staan voor het bedrag dat je niet in een hypotheek kunt onderbrengen.....

Think smart........ Act stupid........


 • Chiron
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 23:44

Chiron

Moderator Tweakers Discord
ajhaverkamp schreef op maandag 13 augustus 2007 @ 13:01:
[...]

Als de bovenburen ergens een lek in hebben (radiator, waterleiding, douchecabine), dan merk je dat wel als onderburen.
True, maar dan gaan we dat gauw genoeg zien tijdens de schouw :) Voorzover ik weet stonden er geen kasten tegen het plafond aan gemoffeld ;) Wel wil ik nog ff de geiser checken, die schijnt ook pas 2 jaar oud te zijn, maar als er nog handige manieren bekend zijn om zo'n ding te controleren (buiten het even aanslingeren van de warmwaterkraan), dan hou ik me aanbevolen :)

"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."


 • Sparhawk
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 21:05

Sparhawk

Can bind minds with his spoon

Nou, bij ons zit het ook mee :( not.

Vriendin en ik hadden na lang zoeken een leuk huis gevonden in Voorburg. Onderhandelingen waren al bezig, en er moest alleen nog even een bouwkundige keuring. Oops, die viel even tegen. Ook tijdens de keuring de buren tegengekomen, en die vertelden wat horror-stories over de uitbouw. Blijkt dat de huidige bewoner een bouw-stop van de gemeente heeft gekregen wegens niet veilig bouwen. Heeft dat vrolijk genegeerd en een stel polen snel even de klus laten afmaken....

Resultaat van de bouwkundige keuring: geschatte kosten tussen de 30 en 45 K euro..... Ok,. laat maar, next.

Is wel frusterend, want we hebben al een boel huizen bekeken en dit was een van de weinige die we beiden gelijk erg leuk vonden. Nu kunnen we weer van 0 af aan beginnen.....

Wil iedereen die in telekinese gelooft mijn hand opheffen a.u.b.


 • Falcon
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 17:55

Falcon

DevOps/Q.A. Engineer

Wees blij... ken genoeg mensen die geen keuring hebben uitgevoerd en die gewoon met een hun stomme kop de woning hebben gekocht.

In principe kun je het dan gelukkig nog op verborgen gebreken gooien.

"We never grow up. We just learn how to act in public"


 • Woy
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Woy

Moderator Devschuur®
Falcon schreef op woensdag 15 augustus 2007 @ 10:36:
In principe kun je het dan gelukkig nog op verborgen gebreken gooien.
Met al het gezeur wat er bij komt kijken. Denk dat de meeste mensen niet zeggen van: "Nou stuur de rekening maar, ik maak het volgende week over".

Je kan het maar beter van te voren weten, dan kan je er dan over onderhandelen/beslissen.

“Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life.”


 • Sparhawk
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 21:05

Sparhawk

Can bind minds with his spoon

Falcon schreef op woensdag 15 augustus 2007 @ 10:36:
Wees blij... ken genoeg mensen die geen keuring hebben uitgevoerd en die gewoon met een hun stomme kop de woning hebben gekocht.
Ik ben ook wel blij dat ik die keuring uit heb laten voeren, ben alleen gewoon niet zo blij met het resultaat. Kunnen we weer helemaal opnieuw beginnen met huizen zoeken. We willen gewoon op korte termijn verhuizen, maar dat zit er denk ik niet helemaal in.
In principe kun je het dan gelukkig nog op verborgen gebreken gooien.
Volgens mij is dat een moeilijk verhaal. Als koper heb je namelijk ook onderzoeksplicht, en als jij geen bouwkundige keuring laat uitvoeren, dan wordt het best een lastig verhaal om de koop te laten ontbinden hoor. De rechter zal dan ook zeggen van: "dan had u maar een keuring moeten laten uitvoeren" Verborgen gebreken heb je wel actief naar moeten zoeken hoor, anders telt het niet...

Wil iedereen die in telekinese gelooft mijn hand opheffen a.u.b.


 • cowgirl
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 17-12-2020
Maar de verkoper heeft ook een informatieplicht. Ik denk dat de rechter dat in dit geval zwaarder zou laten meewegen. Neemt niet weg dat het verstandiger is om maar van de koop af te zien. Blijft altijd vervelend als je je eigenlijk al verheugd hebt op het huis. 't Is in elk geval een hele domper.

 • Falcon
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 17:55

Falcon

DevOps/Q.A. Engineer

Sparhawk schreef op woensdag 15 augustus 2007 @ 11:03:
[...]

Ik ben ook wel blij dat ik die keuring uit heb laten voeren, ben alleen gewoon niet zo blij met het resultaat. Kunnen we weer helemaal opnieuw beginnen met huizen zoeken. We willen gewoon op korte termijn verhuizen, maar dat zit er denk ik niet helemaal in.


[...]

Volgens mij is dat een moeilijk verhaal. Als koper heb je namelijk ook onderzoeksplicht, en als jij geen bouwkundige keuring laat uitvoeren, dan wordt het best een lastig verhaal om de koop te laten ontbinden hoor. De rechter zal dan ook zeggen van: "dan had u maar een keuring moeten laten uitvoeren" Verborgen gebreken heb je wel actief naar moeten zoeken hoor, anders telt het niet...
Zeker.... daarom is het eigenlijk altijd goed om zo'n keuring te laten doen. In mijn geval heb ik het niet laten doen.. dit puur omdat ik niet in hoog segment ziet kwa koopsom. Ik heb daarom 1500 bespaard en kan toch voor kleinere verborgen gebreken altijd bij de koper terecht. Daarnaast was het handig dat ik een familielid heb, die technisch veel weet.

Om eerlijk te zijn had ik toch wel een keuring willen doen met een clausule erin van bijvoorbeeld 2000+ euro is verbreking contract. Dit alleen al omdat je meer zekerheid hebt.. hoe goed mijn familielid dan ook is.

"We never grow up. We just learn how to act in public"


 • Fly-guy
 • Registratie: Juni 2000
 • Niet online
Nu wer een huis op het oog, maar weer pas over een tijdje beschikbaar (begin januari in dit geval). Echter wel precies het huis wat we willen. Hadden we bij het vorige huis nog van "dat lijkt ons wel wat", bij deze was 1 voet over de drempal al genoeg om ons te overtuigen. Gelukkig de verdere inspectie ook, dus dit is het huis wat we willen. Wachten tot januari is geen probleem, komt zo mogelijk nog wel goed uit ook qua persoonlijke situatie en geeft ons de mogelijkheid om nog even door te sparen.
Hypotheek geen probleem, kan genoeg lenen en per maand goed betalen.

Nu vragen ze 289.000. Het huis staat pas net te koop. Afwerking is goed, hoeft weinig aan te gebeuren, zelfs verven zou niet hoeven, is net gedaan (jaartje geleden) Men verhuist (in januari) om groter te gaan wonen.

Komt het dus uit op een bod. Ik weet dat het afhangt van veel factoren, maar misschien kan iemand me toch een tip geven, misschien omdat ze deze situatie al zijn tegengekomen (huis net te koop, verhuizen pas over 4-5 maand)

Zat zelf te denken om te beginnen op 270.000. Als het al wat langer zou staan zou ik nog iets lager beginnen, maar ik denk dat ze nog niet alles aanenemen, dus 270.000 leek me wel een mooi beginbedrag.
Bij dit bedrag mogen ze ook tot (half) januari blijven wonen. Mochten ze hoger gaan, dan zal ik een eerdere datum proberen te regelen.
Verder is het verplicht om vanaf 1 jan een energielabel aan je woning te plakken. Is het handig om, als we overeenkomen dat ze tot half januari blijven, te "eisen" dat ze zelf voor die logokosten opdraaien?

Persoonlijk wil ik best tot de vraagprijs gaan, kan dat prima betalen, maar hoe vergroot ik mijn kansen op een lager bedrag? :)

(alles zal op de voorwaarde gaan van financiering en bouwtechnische keuring. Iemand nog een idee wat ik als voorwaarde kan stellen? (voor ik iets vergeet))

 • Woy
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Woy

Moderator Devschuur®
het is altijd lastig te bepalen. Ik zit een beetje met hetzelfde probleem. Wat je denk het beste kunt doen is zowiezo even op de kadaster online site de prijzen in de buurt bekijken die de laatste tijd zijn betaald. Dat kan een redelijke indicatie geven voor een verkoop prijs. 270.000 lijkt mij persoonlijk een mooi bod als de huizen in de buurt voor rond de 280.000 zijn verkocht.

“Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life.”


 • Fly-guy
 • Registratie: Juni 2000
 • Niet online
rwb schreef op woensdag 15 augustus 2007 @ 16:00:
[...]

het is altijd lastig te bepalen. Ik zit een beetje met hetzelfde probleem. Wat je denk het beste kunt doen is zowiezo even op de kadaster online site de prijzen in de buurt bekijken die de laatste tijd zijn betaald. Dat kan een redelijke indicatie geven voor een verkoop prijs. 270.000 lijkt mij persoonlijk een mooi bod als de huizen in de buurt voor rond de 280.000 zijn verkocht.
Probleem is echter dat er een heleboel verschillen huizen in die buurt zijn. Veel huizen lijken niet eens op dit huis. De vraagprijs is wel vrij gelijk als ik op grootte en inhoud vergelijk, maar er zijn zat huizen verkocht in de buurt die veel kleiner waren, of anders gelegen. Dit huis is een huis gelegen in een blok van vier huizen:
[][]
[][]
In de buurt is er geen gelijkwaardig huis verkocht de laatste twee jaar. (van dat soort staan er maar 8 (2x4))

 • TheoQ
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
Fly-guy schreef op woensdag 15 augustus 2007 @ 15:38:
...Verder is het verplicht om vanaf 1 jan een energielabel aan je woning te plakken. Is het handig om, als we overeenkomen dat ze tot half januari blijven, te "eisen" dat ze zelf voor die logokosten opdraaien?
Waar kan ik hier meer info over vinden?

(Wij hebben een huis gekocht, die na 1 januari opgeleverd wordt en een maand later wordt ons huis opgeleverd aan de nieuwe bewoners.)

edit:
Ik heb al wat gevonden:
vrom.nl is een mooi begin.
Waar vind ik een adviseur? Hier staat tevens dat richtlijnen BRL 9500 pas na de zomer bekend zijn.

[Voor 24% gewijzigd door TheoQ op 15-08-2007 16:56]


 • Sparhawk
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 21:05

Sparhawk

Can bind minds with his spoon

Fly-guy schreef op woensdag 15 augustus 2007 @ 15:38:
Nu wer een huis op het oog, maar weer pas over een tijdje beschikbaar (begin januari in dit geval). Echter wel precies het huis wat we willen. Hadden we bij het vorige huis nog van "dat lijkt ons wel wat", bij deze was 1 voet over de drempal al genoeg om ons te overtuigen. Gelukkig de verdere inspectie ook, dus dit is het huis wat we willen. Wachten tot januari is geen probleem, komt zo mogelijk nog wel goed uit ook qua persoonlijke situatie en geeft ons de mogelijkheid om nog even door te sparen.
Hypotheek geen probleem, kan genoeg lenen en per maand goed betalen.

Nu vragen ze 289.000. Het huis staat pas net te koop. Afwerking is goed, hoeft weinig aan te gebeuren, zelfs verven zou niet hoeven, is net gedaan (jaartje geleden) Men verhuist (in januari) om groter te gaan wonen.

Komt het dus uit op een bod. Ik weet dat het afhangt van veel factoren, maar misschien kan iemand me toch een tip geven, misschien omdat ze deze situatie al zijn tegengekomen (huis net te koop, verhuizen pas over 4-5 maand)

Zat zelf te denken om te beginnen op 270.000. Als het al wat langer zou staan zou ik nog iets lager beginnen, maar ik denk dat ze nog niet alles aanenemen, dus 270.000 leek me wel een mooi beginbedrag.
Bij dit bedrag mogen ze ook tot (half) januari blijven wonen. Mochten ze hoger gaan, dan zal ik een eerdere datum proberen te regelen.
Verder is het verplicht om vanaf 1 jan een energielabel aan je woning te plakken. Is het handig om, als we overeenkomen dat ze tot half januari blijven, te "eisen" dat ze zelf voor die logokosten opdraaien?

Persoonlijk wil ik best tot de vraagprijs gaan, kan dat prima betalen, maar hoe vergroot ik mijn kansen op een lager bedrag? :)

(alles zal op de voorwaarde gaan van financiering en bouwtechnische keuring. Iemand nog een idee wat ik als voorwaarde kan stellen? (voor ik iets vergeet))
Heb jij bij de bezichteging van het huis al wat verteld aan hun makelaar? Als dat niet het geval is, kun je doen alsof je een eigen huis hebt, en dat ook moet verkopen. Je begint dan met bieden
van 270k, onder voorbehoud van max 3k bouwkundige keuring, onder voorbehoud van rondkrijgen financiering, en overdracht per mei 2008, omdat je tijd genoeg wil om je huis kwijt te raken. :D

Doel is, om eerst in onderhandeling te komen. Als dat eenmaal zo is (dan mogen ook geen anderen in theorie inbreken op de onderhandelingen) kun je, als je vlak bij elkaar bent, ook nog eens gaan zeggen van: Wij willen wel eerder het huis kopen, maar we moeten ons eigen huis ook kwijt, dus is dat een extra risico, en dus moet er 2k van de prijs af. Klinkt als niet echt veel geld op 289k maar toch, het is wel ff 2000 euro :)

Het is maar één strategie, er zijn er meerderen. Heb je overwogen een aankoopmakelaar in de arm te nemen, die op basis van no-cure-no-pay werkt? Heb wel een adres waar ik zelf tevreden over ben, DM me maar voor meer info :)

Veel succes iig :)

Wil iedereen die in telekinese gelooft mijn hand opheffen a.u.b.


 • Woy
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Woy

Moderator Devschuur®
Vandaag een bod uitgebracht op een huis wat voor 249.000 te koop staat. Heb 230.000 geboden. Nu is het dus afwachten op een eventueel tegenbod. Toch wel een beetje spannend zo. Ik hoop ieder geval dat de koper nog bereid is wat te zakken van de vraagprijs.

“Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life.”


Anoniem: 221197

Dat zal er vooral vanaf liggen hoeveel tijd hij nog heeft, hoeveel andere potentiele kopers er zijn, wat zijn streefprijs is etc. Je moet je vooral vasthouden aan wat je het huis zelf waard vindt (gebaseerd op allerlei hiervoor al genoemde taxatiemethoden). De verkopende makelaar zal onafhankelijk van jouw eerste bod hoe dan ook zeggen dat je bod veel te laag is, zielige verhalen op gaan hangen, zeggen dat het bod waarmee de verkoper terugkomt echt het uiteindelijke bod is etc.
Laat je niet gekmaken en succes in het bereiken van een mooie prijs!

Ter illustratie: wij huren nu tijdelijk een appartement dat de verkoper voor 329kE zelf via o.a. marktplaats probeert kwijt te raken. Hij heeft nu ook een makelaar in de arm genomen en die heeft het deze week getaxeerd op 249k. Ben benieuwd wat straks de vraagprijs wordt... Ons echte huis waar we in december inkunnen, heeft ons (zoals pagina's eerder aleens vermeld) 232.5 gekost bij een vraagprijs van 249 (initieel 259)

 • André
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 24-03 12:54

André

Analytics dude

Sjonge jonge jonge, ik heb mijn huis voor 139.000 te koop staan en heb vandaag het eerste bod mogen ontvangen: 130.000 kv.

Dat betekent dat ik de kosten-koper zelf moet betalen, dus het echte bod is 120.000 :/ Mijn makelaar en ik hebben het vermoeden dat het jonge stel zich laat beïnvloeden door ouders die 50 jaar geleden voor het laatst een woning gekocht hebben. Hij gaat ze helder de situatie uitleggen om zo wat opheldering te geven over de actuele woningmarkt.

Ik wil minimaal 133.000kk horen voordat ik in onderhandeling ga. En kv ipv kk, dat zie je echt nooit meer. Daarnaast heeft mijn overbuurman een maand geleden zijn woning binnen 3 dagen voor de vraagprijs verkocht.

Aan de andere kant: vanmiddag nog een kijker :)

[Voor 9% gewijzigd door André op 20-08-2007 10:23]


 • Falcon
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 17:55

Falcon

DevOps/Q.A. Engineer

André, Mag ik misschien vragen waarom de vraagprijs maar 139.000 als je pas bij 133.000 wil gaan praten?

De meeste bods beginnen allemaal rond vraagprijs-10%. In jouw geval rondt de 125.000. Dus ik vindt het begin bod nog niet eens zo ontzettend laag als jouw vraagprijs maar 139.000 is.

Eigenlijk vindt het zelfs brutaal van jouw makelaar om te gaan praten over hun manier van zaken doen. Eerlijk gezegt zou ik gewoon aangeven dat je hier niet mee akkoord gaat en wees dan gewoon, zeg dan gelijk dat je pas bij 133.000 wil gaan praten.

En hoe staat in de wijk? Voor hoeveel worden daar de huizen verkocht?

Ik denk in dit geval dat je je zelf beet hebt met zo'n verwachting.

Leuk huis! :)

[Voor 23% gewijzigd door Falcon op 20-08-2007 10:37]

"We never grow up. We just learn how to act in public"


 • André
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 24-03 12:54

André

Analytics dude

Nah, de huizenmarkt onder de 150.000 leent zich hier in het noorden niet echt voor openings biedingen van -10%. In deze prijscategorie gaan er veel weg voor een prijs dicht bij de vraagprijs. Zeg nou zelf: het is niet veel geld voor een woning die af is, een tuin heeft en 4 royale slaapkamers.

Ik verwacht dan eerder een openingsbod van 130.000, maar geen 120.000. In de wijk gaan ze voornamelijk voor prijzen rond de vraagprijs weg (bij de laatste 6 woningen in ieder geval).

De makelaar gaat ze niet belerend opbellen maar gewoon vertellen dat de markt niet zo is als ze denken. Ze waren ontzettend geïnteresseerd, dus we willen ze wel een kans geven op beter over de brug te komen. Anders zullen hun ouders wat uit te leggen hebben :P

[Voor 11% gewijzigd door André op 20-08-2007 10:50]


 • MrSleeves
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 20-03 20:57

MrSleeves

You'll thank me later.

Topicstarter
Falcon schreef op maandag 20 augustus 2007 @ 10:33:
De meeste bods beginnen allemaal rond vraagprijs-10%. In jouw geval rondt de 125.000. Dus ik vindt het begin bod nog niet eens zo ontzettend laag als jouw vraagprijs maar 139.000 is.
Hoeft natuurlijk helemaal niet. Als je een woning "scherp prijst", dan mag je een hogere vraagprijs verwachten. Toen wij het appartement van m'n vriendin verkochten, zaten we qua vraagprijs ook aan de lagere kant in vergelijking met andere appartementen in dezelfde flat. Er zat alleen wel minder onderhandelingsruimte in.

Overigens zou ik KV niet accepteren. Zij kiezen de notaris, dan betalen ze die ook.

30Drie Web Design & IT Consultancy | Raven Consultancy Services


 • FaceDown
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 22:41

FaceDown

Storende factor.

Hoe lang heb je het te koop staan dan? Een eerste bod afwijzen zonder tegenbod is iets wat meestal gebeurt :P dus waar zou jij dat niet doen. Meteen een eerste bod van 133 verwachten bij een vraagprijs van 139 lijkt me inderdaad wat optimistisch.
KV hoor je inderdaad niet vaak. Wellicht dat je gewoon kan aangeven dat je elk bod onder de 130 KK niet serieus neemt. Je makelaar mag ze dan gaan vertellen over de 'hedendaagse markt' maar ik neem aan dat ze zichzelf daar ook wel in verdiept hebben.

Overigens niks mis met de benadering zoals de potentiele kopers gekozen hebben. Wij boden zelf ook 'belachelijk' laag op ons huidige huis, alleen al om in gesprek / in onderhandeling te komen. Ons 2e bod werd wel serieus genomen. Uiteindelijk kwamen we een aardig stukje onder de vraagprijs uit, terwijl we vanaf het begin af aan eigenlijk al bereid waren de vraagprijs te betalen. Het hele spel van bieden, praten, bluffen en nog eens praten bepaalt echter de uiteindelijke prijs. Wellicht dat jouw kopers dus ook bereid zijn die vraagprijs te betalen. Kwestie van het hard spelen en voet bij stuk houden. Zeker als je huis net in de verkoop is. Mochten ze echt weglopen en er is weinig belangstelling dan kun je altijd nog contact met ze opnemen en eventueel in onderhandeling treden op basis van een wat lager bod.

[Voor 46% gewijzigd door FaceDown op 20-08-2007 10:56]

Groetjes, FaceDown.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee