Inmiddels weer een paar dagen verder en (eindelijk) de nieuwe (114) firmware voor de CT003 gekregen. Het was wel even gedoe om het werkend te krijgen na de update. Ik bleef continu op 'analysing' staan. Blijkt dat het toevoegen (of veranderen) van de CT alleen goed werkt als de accu in 'auto' staat.Devil schreef op woensdag 7 mei 2025 @ 22:36:
Inmiddels twee dagen kunnen spelen met de batterijen. Heb er drie en ze staan allemaal op een tijdelijke plek om er wat ervaring mee op te doen. Gewoon ingeplugd, alledrie in een stopcontact op een andere fase. Vrij matige WAF, maar ik wil ze op zolder zetten, uit het zicht, op eigen groepen. Maar dat is nog even een projectje.
Eerste indruk is dat het echt plug & play is. Binnen 5 minuten heb je een batterij 'operationeel'.
Maar vervolgens werkt het dan niet echt. Zo connect hij lijkt het met een AP op het laagste channel. Bij mij met mijn slaapkamer AP op channel 1. Het kan geen toeval zijn dat ze daar allemaal mee connecten. Na alles met unifi network manager op het sterkste AP gezet te hebben heb ik geen verbindingsproblemen meer.
Vervolgens werkt 0 op de meter echt totaal niet met CT003. Hij laat sowieso niet de drie fasen los zien (oude firmware?), terwijl de meter wel ondersteund wordt.
Ze zijn zelfs met 4kW teruglevering vanuit de panelen nog doodleuk aan het ontladen. En ook nu als ik er twee uit zet en 1 op auto gaat hij doodleuk 800W ontladen (met een verbruik van ongeveer 500W). Zet ik er nog 1 bij op auto dan ontlaad die vrolijk mee (met 300W). Netto 600W teruglevering.
Heb nu maar een schema ingesteld, dat gaat prima. Alleen mis dan het opvangen van de pieken.
Komt ongetwijfeld door oude firmware van CT003, maar waarom is die dan niet gewoon beschikbaar? Waarom moet dat via een (overbelaste) support. Heb het dinsdag ochtend meteen gevraagd. Nog geen reactie.
Inmiddels werkt het best goed. Heb twee accu's op single phase en de derde op sum staan. Durf ze nog niet alledrie op sum te zetten, omdat dat eerder echt voor geen meter werkte. Misschien morgen eens proberen.
Heb een automation gemaakt die via modbus de max discharge op 0 zet als de auto gaat laden (op solar) Maar dan vangt hij natuurlijk ook niet meer de pieken op van apparatuur die aan gaat. De auto laad zodra er voldoende zon is met minimaal 4.2 kWh op en meer als er meer beschikbaar is (maar steeds in vrij grote stappen). Dus prima als de Marsteks het overschot opsnoepen. Maar zodra de zon weg valt moet het laden van de EV ook weer stoppen (en niet de Marstek de rol van de zon overnemen). Vandaar de discharge op 0.
Ik zoek nog naar een manier om wel bij te plussen als het 'ander' verbruik is. Bijvoorbeeld 4300W zon, 4200W EV en dan de quooker die 2300W pakt. Dan mag die 2300 van mij wel uit de Marstek komen.
Ik denk dat HomeAssistent daar te traag voor is, wellicht dat ik het in de modbus ESP kan programmeren.
Problemen die ik nog heb: CT connectie valt random weg, terwijl alles een RSI van > - 60db heeft (meeste rond - 55 en de CT zelfs -48.) En zonder echt aanwijsbare reden komt de verbinding ook weer terug.
En bij 1 van de drie accu's valt het front er af.
:strip_exif()/f/image/H4IPs6BJSQab8RFo6XWrhOvk.jpg?f=fotoalbum_large)
After all, we are nothing more or less than what we choose to reveal.