Versie TS : 14-05-2025
/f/image/ZLCDnJydfCvU56BKwQf7bzQ7.png?f=fotoalbum_large)
Waarom zou je dit topic willen lezen/uitpluizen?
- Je overweegt een thuisbatterij aan te schaffen maar weet niet welk type precies bij jouw situatie het beste past. Inderdaad zo'n beslissing is best lastig, je keuze is best bepalend omdat de samenwerking tussen verschillende merken thuisbatterijen bijna nooit goed uitpakt.
- Je hebt de Marstek batterij ontvangen, misschien al aangesloten en wil je meer van de exacte werking weten en in de mogelijkheden ervan verdiepen.
Lees hieronder goed door en bekijk ook de pinned berichten. Dan heb je een goede eerste indruk, heb je vragen? Stel die door een bericht met je specifieke vraag hier achter te laten.
Zorg ervoor dat als je een vraag stelt, je zoveel mogelijk details geeft over je huidige situatie. Dingen die wij graag willen weten:
/f/image/iLxsIDmfyidXVNv2oNinPt4J.png?f=fotoalbum_large)
De Marstek batterij wordt onder meerdere andere namen verkocht, waaronder Hame (China) en Duravolt (Nederland). De geleverde producten zijn identiek aan de Marstek versies, tot op de merklabels op het product aan toe.
De Marstek producten worden door een hoop leveranciers verkocht. Veel van deze leveranciers zijn nieuw en hebben speciaal (dochter)bedrijven opgezet om thuisbatterijen te verkopen. Sommigen gebruiken zelfs de naam van Marstek in de bedrijfsnaam. Hou er rekening mee dat deze bedrijven ook zo maar weer van de aardbodem kunnen verdwijnen bij teveel weerstand. Ook is er maar 1 officiële website van Marstek en dat is marstekenergy.com. Marstek Nederland bestaat niet.
Vaak wordt de batterij geleverd samen met een P1 meter, namelijk de Marstek CT003. Deze meter kan je op diverse manieren aansluiten op de energiemeter van je energieleverancier. Sommige leveranciers kiezen ervoor om je te laten besparen en deze meter niet mee te leveren. Vraag dus goed na bij je leverancier of de meter meegeleverd wordt indien je hiervan gebruik wil maken.
Revisie 1
Dit is voor zover bekend de eerste serie die is uitgeleverd (in elk geval hier in Nederland). De afmetingen komen overeen zoals beschreven in de handleiding. Het model bevat tevens een muurbeugel zodat deze kan worden opgehangen aan de muur. De GRID aansluiting zit onder het BACKUP stopcontact.
Zie: Hometek in "Hame / Marstek / Duravolt 5,12kWh plug en play thuisaccu"
Revisie 1.1
Het enige verschil met revisie 1.0 is dat de GRID aansluiting is verplaatst. Hierdoor is het nu mogelijk om een haakse stekker te gebruiken op het BACKUP stopcontact.
Zie: Hometek in "Hame / Marstek / Duravolt 5,12kWh plug en play thuisaccu"
Revisie 2
Dit model is flink aangepast. Er wordt geen muurbeugel meer meegeleverd en ook muurbeugels van revisie 1 passen niet meer. Er worden wel tilbeugels meegeleverd die aan de bovenkant geplaatst kunnen worden om de accu op te tillen. De afmetingen van dit model komen niet overeen met de afmetingen in de gebruikershandleiding. Ook de volgorde van Modbus draden is anders aan de client kant. Goed meten dus!
Zie: Ronald.42 in "Hame / Marstek / Duravolt 5,12kWh plug en play thuisaccu"
Revisie 3
Over dit model is nog weinig bekend. Het is aangekondigd maar zover bekend nog niet uitgeleverd.
Zie: Duramotion in "Hame / Marstek / Duravolt 5,12kWh plug en play thuisaccu"
De meest recente uitgegeven firmware versie voor iedereen zijn:
De meest recente firmware versies die bekend zijn (beta):
Het is ook mogelijk om bepaalde meters te emuleren voor geavanceerde sturing. Hier zijn mooie software projecten ontwikkeld door anderen.
Hier staat een overzicht van een aantal slimme meters en welke versie ze hebben.
Bij het selecteren van een CT in de App wordt je gevraagd een slimme meter te kiezen. Staat jouw meter niet in de lijst, probeer dan een vergelijkbare meter en voer de diagnose uit. Dit moet je elke keer na het wijzigen van een CT meter doen!
Staat jouw meter nog niet in de MT app en krijg je het niet werkend? Dan kun je dat heel eenvoudig doorgeven via de feedback knop zodat je energiemeter wordt opgenomen in de lijst.
We zien telkens dezelfde vragen voorbij komen over merk en type energiemeter, softwareversie van de batterij, welke CT, welke versie CT, enz.
Er is ook een spreadsheet waar je je systeem kunt invoeren. Voor diegene die het systeem nog niet helemaal werkend hebben is dit misschien een handig hulpmiddel om te kunnen raadplegen en eventueel de juiste Tweaker in deze thread te kunnen taggen.
@Servowire heeft een semi-UAOR-raincover STL bestand gemaakt die je kunt gebruiken om het gedeelte van de aansluitingen extra af te schermen. Lees hier hoe je eraan kunt komen. Voor geregistreerde Tweakers is de STL file gratis!
Hou er ook rekening mee dat de batterij niet 100% efficiënt is. De hoogstgemeten efficientie hier is ongeveer rond de 83 procent (uit de gegevens van Marstek zelf, werkelijkheid is vaak lager). Dat betekent dat je dus minimaal 17 procent van de capaciteit in warmte aan het omzetten bent. Dit kan er dus voor zorgen dat de ruimte waarin de batterij staat flink extra opwarmt.
Bij gebruik van NOM of AI modus is bij de plaatsing van de batterij dan wel de energiemeter de sterkte van het WiFi signaal ook erg belangrijk. Deze twee moeten stabiel en ongehinderd met elkaar kunnen communiceren! Sommige gebruikers melden ook dat het draaien van de antenne van de CT003 meter verschil kan maken voor het WiFi signaal.
Heb je meerdere fases in je huis, dan maakt het ook niet uit op welke fase je de accu plaatst. De slimme meter zal alles rekenkundig op 0 houden, ook al lever je in de praktijk misschien terug op fase 1 en voedt je in op fase 2. De accu op dezelfde fase (dus niet groep) plaatsen als je zonnepanelen, kan er wel voor zorgen de netspanning op die fase wat naar beneden wordt getrokken als die accu aan het opladen is. Hierdoor zouden je zonnepanelen minder snel uit kunnen vallen vanwege een te hoge netspanning.
Aangezien de batterij voor lange tijd op een hoog vermogen kan gaan laden (of ontladen wanneer ontgrendeld), is het ook belangrijk om te zorgen voor een degelijk stopcontact. Langdurige tijd grote vermogens transporteren kan voor veel hitte zorgen als de aansluiting niet goed is. Een stopcontact dat goed, duidelijk contact maakt is dus vereist!
Er is ook een mogelijkheid tot plaatsen van meerdere Marstek batterijen of het ontrendelen van 2500 W ontlaadfunctie.
De batterij moet zich om de zoveel tijd kalibreren. Met name LFP cellen moeten dat regelmatig doen om een volledige werking te houden. Een kenmerk van LFP cellen is dat aan het voltage alleen, lastig af te lezen is hoe vol de cel is in tegenstelling tot bij Li-ion. Het BMS (battery management system) zal dus bij moeten houden hoe vol de cel is. Dit betekent dat de batterij regelmatig tot 100 procent geladen moet worden. Gebeurt dit niet dan kan dat er na verloop van tijd voor zorgen dat het percentage wat de batterij aangeeft, niet overeen komt met hoe vol de batterij daadwerkelijk is.
Mocht je problemen ervaren met de weergegeven capaciteit van de batterij, laad hem dan eens een paar keer vol naar 100 procent en weer leeg tot 11 procent (dit is het minimale percentage wat er te allen tijde in moet blijven zitten).
Het BMS zal als de batterij leeg is (maar wel aangesloten) af en toe zorgen dat er iets wordt bijgeladen om de cellen op peil te houden. Wil je de batterij echter voor lange tijd niet gebruiken, zorg dan dat er wel redelijk wat energie in zit. Ergens tussen 50 en 80 procent zou prima moeten zijn.
Gezien de lange levensduur van LFP cellen is er nog weinig betrouwbare informatie wat de allerbeste strategie is voor het gebruik van de cellen. Lang leeg staan is duidelijk slecht, net als bij Li-ion cellen, maar in tegenstelling tot deze cellen zouden LFP cellen wel veel beter tegen lange tijd vol (100 procent) kunnen.
Bovenstaande gegevens komen uit de data van de Marstek batterij zelf. Er zijn een aantal mensen die hebben getest met externe energiemeters (PNARI in "Hame / Marstek / Duravolt 5,12kWh plug en play thuisaccu" en Mirabis in "Marstek Venus / Duravolt PnP Thuisaccu Modbus koppeling") en hieruit blijkt dat de Marstek redelijk optimistisch is. In werkelijkheid ligt de maximale RTE rond de 75 procent.
Om de batterij te beschermen kan je ook niet verder ontladen dan 11 procent. Dit houdt in dat je effectief maar 4,56 kWh capaciteit van de batterij kan gebruiken.
Wil je gebruik maken van NOM, dan is een WiFi verbinding wel nodig, maar kan je internet toegang eventueel weigeren via je router. De batterij en de energiemeter zullen namelijk via WiFi communiceren. Zorg er dus ook voor dat deze apparaten elkaar kunnen vinden. Op een gastnetwerk gaat dit bijvoorbeeld niet. Als je geen internet hebt zal het besturen van de App via Bluetooth gaan.
De gegevens in de app gaan via de server van Marstek als de batterij externe internettoegang heeft. Dit zorgt voor vertraging. Als je de internettoegang afsluit en via BT met de batterij communiceert veranderen de waarden veel sneller.
Het lang ingedrukt houden van de aan-/uit-knop totdat de LED's uitgaan zal er niet voor zorgen dat het apparaat echt uitschakelt. Het lijkt erop dat alleen de LED's uitgaan. De rest van de verbindingen blijven tot stand. Als je de Modbus hebt aangesloten zal het apparaat ook vanzelf weer aangaan.
De batterij zal moeten worden uitgeschakeld via de aan-/uit-knop en losgekoppeld van de netspanning om het opnieuw op te starten. En ook dat gebeurt niet direct. Het is onduidelijk hoe lang het precies duurt. Sommigen melden dat je minimaal 10 minuten de netspanning eraf moeten halen alvorens weer aan te sluiten, bij anderen is het minimaal een uur.
Resetten:
Een echte optie om te resetten lijkt niet aanwezig. In de App is wel een optie om naar de fabrieksinstellingen terug te gaan (met of zonder behoud van gegevens), maar op z'n minst de WiFi gegevens blijven erin staan. Wil je het apparaat van de WiFi afhalen, zal je een tijdelijk WiFi hotspotje moeten opzetten, de batterij hiermee laten verbinden, en vervolgens deze hotspot nooit meer gebruiken.
Dit wordt vooral gebruikt om gebruikers updates te laten testen voordat ze beschikbaar komen voor iedereen.
De firmware wordt via Bluetooth naar de batterij gestuurd. Zorg dus voor een goede Bluetooth verbinding en laat je telefoon gewoon rustig even naast de batterij liggen. Als de update voltooid is kan het wel even duren voordat het apparaat opnieuw opstart. Laat het vooral lekker zijn gang gaan en zet even een bak koffie of thee voor jezelf. Mocht de batterij na een uur nog niet reageren, probeer dan de manier 'opnieuw opstarten' van hierboven.
Zolang de batterij boven dit percentage blijft, kan het backup-stopcontact ook ingeschakeld worden wanneer verbonden met netspanning. Zo kan het fungeren als een soort 'poor-man's'-UPS voor wanneer de netspanning wegvalt. Er worden echter geen garanties gedaan over omschakeltijd of over de stabiliteit van de omschakeling.
Er zijn testjes gedaan om de batterij ook via dit stopcontact weer op te laden. Het back-upstopcontact is hier niet voor bedoeld, maar meer lezen kan onder 'Opladen batterijen met zonnepanelen via back-upstopcontact'.
Maak je gebruik van meerdere P1 meters (bijvoorbeeld omdat je meerdere ecosystemen in je huis hebt), dan kun je de P1 poort splitsen. In theorie moet dit kunnen met zogenaamde passieve splitters (die bevatten geen logica en verbinden simpelweg meerdere kabels met elkaar), maar de praktijk leert dat er soms ook actieve splitters nodig zijn. Deze bufferen berichten en sturen ze vervolgens opnieuw uit naar alle aangesloten apparaten. De volgorde van de aan te sluiten apparaten op een splitter blijkt soms verschil te maken. Experimenteer hiermee als er iets niet naar behoren werkt,
Overzicht van de belangrijkste functies van de app:
Deze vorm van aansturing en monitoring is relatief traag en afhankelijk van de Marstek Cloud.
/f/image/7pKKpabC4mww77ECMUYT3RdO.png?f=fotoalbum_large)
Een kleine impressie wat er allemaal mogelijk is met sturing via Modbus
De meeste gebruikers die NOM willen draaien, gebruiken gewoon de totale som van alle fasen. Sommige gebruikers met 3 Marstek batterijen, zetten elke batterij op een andere fase, en stellen elke batterij in om zijn eigen fase op 0 te houden, in plaats van het totaal.
Bij gebruik van meerdere batterijen mag er nooit meer dan 1 batterij op 1 bestaande groep aangesloten zijn. Het idee van stekkerklare accu's, is dat ze gelimiteerd zijn op 800 W terugleveren. Je kan hier veel meer lezen over waarom deze beperking bestaat. Dit zou binnen de veilige marge vallen zodat er maximaal 19,5 Ampere door de kabels kan lopen binnen een bepaalde groep. Meer hierover onder 'Ontrendelen van 2500 W ontlaadfunctie'.
Ook meerdere (gelimiteerde) batterijen op 1 eigen groep is niet aan te raden. Alhoewel dit geen onveilige situatie zou creëren, kan het wel zorgen voor een overbelasting op deze groepen als er meerdere batterijen tegelijk gaan opladen met 2500 W waardoor de automaten kunnen uitschakelen of stoppen doorslaan.
Wanneer je meerdere batterijen op ieder eigen groepen hebt, controleer dan ook of je de capaciteit van de hoofdzekering niet overschrijdt. Als de batterijen tegelijk zouden gaan laden met 2500 W komt dit overeen met een stroom van ongeveer 11 A. Zelfs al zet je 3 gelimiteerde batterijen op ieder hun eigen groep, maar wel op dezelfde fase, dan zal je 1 fase van een 3x25A hoofdzekering overbelasten met 33 A.
Mocht je niet weten waar je mee bezig bent, gebruik deze functie dan niet!
* Hometek "De Venus batterijen hebben een 220V ‘backup’ stopcontact dat 2500W kan leveren. Het primaire doel van dit stopcontact is om in geval van een stroomstoring stroom te leveren aan verschillende belangrijke apparaten in huis met behulp van verlengsnoeren.
Ik vind het handig om bij een stroomstoring een backup achter de hand te hebben voor de verlichting, een kop koffie, maar ook voor zaken als de elektrische garagedeur. Ik wil echter geen verlengsnoeren gebruiken om de verschillende apparaten op de accu aan te sluiten."
Aan de antwoorden op de gestelde vragen kunnen geen rechten worden ontleend.
Deze zijn ontstaan in dit topic en door deelnemers beantwoord. Dit is een verzameling van deze informatie-uitwisseling. Informeer bij een leverancier of bij de fabrikant voor de correctheid van de antwoorden
Als je de batterij op NOM hebt staan maakt dat niet uit. De batterij zorgt ervoor dat de NOM zo goed mogelijk wordt bereikt. Nu ook als de energiebehoefte groter is dan 800w
Ja dat kan! Hier wordt uitgelegd hoe je dit kunt instellen. Let wel dit kan conflicten geven, zie hier.
Ja dat kan dat is mogelijk door in apparatenbeheer te klikken op apparaat en dan naar links te swipen. Je krijgt dan de optie rename.
Nee, niet echt handelen. In AI mode zal de batterij bij het de twee goedkoopste uurtarieven vol laden en daarna nom regelen en eventueel bijladen als er zonnestroom over is. Die laadbeurt kan 2u na elkaar zijn maar ook 2x 1 uur verspreid over de dag . Zie je met een gele C in de grafiek op de winst pagina. Je moet in de laad/ontlaad strategie bij AI mode je land invullen. Deze mode heeft alleen maar zin als je een dynamisch contract hebt. De elektriciteitsprijzen die je kan ingeven zijn enkel om opbrengsten te berekenen.
Dit was bij hardware revisie 1.0 inderdaad het geval. Er is een speciale haakse stekker in de handel te verkrijgen dat maakt het aansluiten eenvoudiger.
Dat kan op verschillende manieren. De snelste is via de feedback optie in de app. Zie hier hoe.
En via de mail voor support vragen support@marstekenergy.com en voor problemen met leveringen c/q support van leveranciers via marketing@marstekenergy.com
Zie: Plug & Play wetgeving Belgie - Van het kastje naar de muur
Graag alle vragen en antwoorden rondom de in België wetgeving/onduidelijkheid etc. daar posten!
Voor België mogen plug&play toestellen pas vaangesloten worden als ze gehomologeerd zijn door Synergrid. Momenteel is dit voor Marstek nog niet het geval.
De verschillende fases/aansluitingen zijn:
1-fase aansluiting (1x230V of 2x230V): Bij een 1-fase aansluiting is er één stroomvoerende geleider (fase) en één nulgeleider (neuter). De spanning wordt over deze twee geleiders verdeeld en is typisch 230V in Europa.
3-fase zonder nulgeleider/neuter (3x230V): Bij een 3-fase aansluiting zonder nulgeleider zijn er drie stroomvoerende geleiders (fasen), maar geen nulgeleider. De spanning wordt over deze drie geleiders verdeeld en is meestal 400V in Europa. Deze configuratie wordt ook wel een delta-verbinding genoemd, en is vaak de 3-fase aansluiting bij oudere woningen.
3-fase met nulgeleider/neuter (3N400V): Bij een 3-fase aansluiting met nulgeleider zijn er drie stroomvoerende geleiders (fasen) en één nulgeleider. De spanning wordt over deze drie geleiders verdeeld en is ook 400V in Europa. Deze configuratie wordt ook wel een ster-verbinding genoemd.
Voor zonnepanelen en de bijbehorende omvormers betekent dit het volgende:
1-fase omvormers: Deze omvormers zijn geschikt voor 1-fase aansluitingen en kunnen de gelijkspanning van de zonnepanelen omzetten in wisselspanning die compatibel is met het elektriciteitsnet. Ze zijn geschikt voor kleinere installaties, zoals residentiële systemen.
3-fase omvormers: Deze omvormers zijn geschikt voor 3-fase aansluitingen (zowel met als zonder nulgeleider) en kunnen de gelijkspanning van de zonnepanelen omzetten in wisselspanning die compatibel is met het elektriciteitsnet.
Bij het kiezen van een omvormer voor uw zonnepanelen moet u rekening houden met het type elektrische aansluiting dat u heeft. Als u een 1-fase aansluiting heeft, kiest u een 1-fase omvormer. Als u een 3-fase aansluiting heeft (met of zonder nulgeleider), kiest u ofwel (meerdere) 1-fase of 3-fase omvormers. Het is belangrijk om de omvormer te selecteren op basis van de capaciteit van uw zonnepanelen en de elektrische aansluiting van uw locatie.
Hame / Marstek / Duravolt 5,12kWh plug en play thuisaccu
Inhoudsopgave
- Laatste nieuws
- Inleiding
- Informatie Marstek
- Energiemeting
- Installatie en handleidingen
- In gebruik nemen
- De fijne kneepjes
- Aansturing van de Marstek batterij
- Geavanceerde gebruiksscenario's
- FAQ
- EXTRA: Uitleg over verschillende type fase aansluitingen in NL en BE
- Oorspronkelijke TS
- Ten Slotte | Disclaimer
Laatste nieuws
Geen tijd om het topic te volgen? Zorg dan dat je op z'n minst op de hoogte bent van onderstaande berichten.13-05-2025 | Duramotion heeft een mooie kortingscode beschikbaar voor ons als Tweakers! Wees er op tijd bij want voor je het weet is het op! |
09-05-2025 | Er is weer een inventarisatie gestart om mogelijk een kortingscode te regelen bij aanschaf van een Marstek Venus. Heb je hier interesse in, vul dan de spreadsheet in. |
08-05-2025 | TS is grondig herschreven door @pascallj. Heb je op- of aanmerkingen, laat het weten. |
07-05-2025 | @SatScan is een inventarisatie begonnen met verbeterpunten. Heb jij verbeterpunten, ideeën of wensen om het Marstek Venus ECO systeem te verbeteren? Schrijf die op in deze lijst. Deze lijst zal over een aantal weken aan Marstek worden aangeboden! |
07-05-2025 | Marstek is begonnen met het vrijgeven van versie 151 van de firmware voor iedereen. Let op dat voor het optimaal samenwerken van deze firmware versie met de CT003, voor deze laatste ook firmware v114 nodig is. Deze is nog niet vrijgegeven voor iedereen. |
Inleiding
/f/image/ZLCDnJydfCvU56BKwQf7bzQ7.png?f=fotoalbum_large)
Waarom zou je dit topic willen lezen/uitpluizen?
- Je overweegt een thuisbatterij aan te schaffen maar weet niet welk type precies bij jouw situatie het beste past. Inderdaad zo'n beslissing is best lastig, je keuze is best bepalend omdat de samenwerking tussen verschillende merken thuisbatterijen bijna nooit goed uitpakt.
- Je hebt de Marstek batterij ontvangen, misschien al aangesloten en wil je meer van de exacte werking weten en in de mogelijkheden ervan verdiepen.
Lees hieronder goed door en bekijk ook de pinned berichten. Dan heb je een goede eerste indruk, heb je vragen? Stel die door een bericht met je specifieke vraag hier achter te laten.
Zorg ervoor dat als je een vraag stelt, je zoveel mogelijk details geeft over je huidige situatie. Dingen die wij graag willen weten:
- Wat zijn de gegevens van de batterij die je hebt? (capaciteit, hardware revisie, firmware versie...)
- Welke meter gebruik je om je energieverbruik te meten? (Shelly Pro 3EM, HW P1, Marstek CT002/3 (met firmware versie)...)
- Welke energiemeter van je maatschappij heb je?
- Welk land woon je? (Voor vragen over saldering, regelgeving etc. Hou dit on-topic, er zijn hier losse topics voor om dit uitgebreid te bespreken.)
/f/image/iLxsIDmfyidXVNv2oNinPt4J.png?f=fotoalbum_large)
Informatie Marstek
De Marstek plug en play thuisbatterij is een stekkerklare batterij die je direct in het stopcontact kan steken. Deze accu kan stroom laden en op een later moment ontladen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld overtollige zonnestroom opladen en op een later moment terugleveren (Nul-Op-de-Meter, NOM), of geld besparen door op te laden op de goedkoopste momenten met een dynamisch energiecontract. Ook is het mogelijk om handmatig tijdschema's te maken wanneer en moet welk vermogen de accu moet laden dan wel ontladen. Tevens heeft de batterij een back-upstopcontact. Mocht de netspanning onverhoopt wegvallen, dan is het mogelijk om via Bluetooth het back-upstopcontact aan te zetten (mits de batterij niet leeg is) en zo belangrijke apparatuur van stroom voorzien (max. 2500 W).De Marstek batterij wordt onder meerdere andere namen verkocht, waaronder Hame (China) en Duravolt (Nederland). De geleverde producten zijn identiek aan de Marstek versies, tot op de merklabels op het product aan toe.
De Marstek producten worden door een hoop leveranciers verkocht. Veel van deze leveranciers zijn nieuw en hebben speciaal (dochter)bedrijven opgezet om thuisbatterijen te verkopen. Sommigen gebruiken zelfs de naam van Marstek in de bedrijfsnaam. Hou er rekening mee dat deze bedrijven ook zo maar weer van de aardbodem kunnen verdwijnen bij teveel weerstand. Ook is er maar 1 officiële website van Marstek en dat is marstekenergy.com. Marstek Nederland bestaat niet.
Vaak wordt de batterij geleverd samen met een P1 meter, namelijk de Marstek CT003. Deze meter kan je op diverse manieren aansluiten op de energiemeter van je energieleverancier. Sommige leveranciers kiezen ervoor om je te laten besparen en deze meter niet mee te leveren. Vraag dus goed na bij je leverancier of de meter meegeleverd wordt indien je hiervan gebruik wil maken.
Specificaties
Momenteel zijn er twee varianten van deze accu in omloop, de Venus C (2,56 kWh) en Venus E (5,12 kWh).
Specification Type Venus-C Venus-E Battery Info Rated Voltage 51.2V Battery Energy 2560Wh 5120Wh Life Cycle (Times) >6000(25°C) Battery Type LiFePO4 Depth of Discharge 90% Capacity 50Ah 100Ah AC Input/Output (On Grid) Rated Input Power 2.5kW Grid Connection Type L/N/PE Rated Grid Voltage 230V Grid Voltage Range 187V-253V Rated Grid Frequency 50Hz Rated Grid Input/Output Current 10.9A Power Factor >0.99(Default)/0.8 Leading~0.8 Lagging(Adjustable) THDi <3% AC Output (Off Grid) Rated Off-grid Output Power 2.5kVA Max.Output Power 3.5kVA,10s Rated Output Current 10.9A Rated Output Voltage 230V Rated Output Voltage Freq. 50Hz THDu(Linear Load) <3% Efficiency Battery-AC Side Max.Efficiency >93.5% Protection Protection level I Overvoltage/Voltage Withstand Level DC Ⅱ/AC Ⅲ General Parameter Isolation Type Isolated Operating Temperature Range -20 ~+ 55℃(Store-30 ~+ 85℃) Relative humidity 0-95% Ingress Protection IP65 Cooling Strategy Natural Convection Max.Operating Altitude 2000m On-grid Connection Standard EN50549-1 Regulatory IEC62040, IEC62477 EMC IEC/EN 61000-6-1/-2/-3/-4 Dimension(L*W*H) 450*200*550mm 560*200*690mm Weight 44.9kg 65kg Addition Data On-grid AC Connection Three-wire Household Plug(Euro16A) Display LED Supported Communication Interface WIFI&RS-485(Waterproof Aviation Plug)
Functies
De belangrijkste functies van de accu zijn hieronder op een rijtje gezet:- Overtollige zonnestroom opslaan
- Opladen op de goedkoopste uren van de dag (dynamisch contract) en NOM op de andere momenten
- Nul-Op-de-Meter (NOM)
- Back-upstopcontact voor noodstroom
- Handelen met energie d.m.v. een dynamisch energiecontract
- Dit was in het begin mogelijk. Echter na een firmware update is deze functie omgedoopt tot 'AI'. Deze modus kan wel op de goedkoopste uren van de dag laden, maar gaat daarna over op NOM strategie voor de rest van de dag. Je zal dit nu zelf moeten programmeren met behulp van externe aansturing.
Hardware revisies
Officieel wordt er weinig gedeeld over hardware revisies van het product. Aangezien wij hier op Tweakers echter veel leden hebben met een accu die hun ervaringen delen, zijn er een aantal hardware revisies bekend. De nummering die wij aanhouden is niet officieel.Revisie 1
Dit is voor zover bekend de eerste serie die is uitgeleverd (in elk geval hier in Nederland). De afmetingen komen overeen zoals beschreven in de handleiding. Het model bevat tevens een muurbeugel zodat deze kan worden opgehangen aan de muur. De GRID aansluiting zit onder het BACKUP stopcontact.
Zie: Hometek in "Hame / Marstek / Duravolt 5,12kWh plug en play thuisaccu"
Revisie 1.1
Het enige verschil met revisie 1.0 is dat de GRID aansluiting is verplaatst. Hierdoor is het nu mogelijk om een haakse stekker te gebruiken op het BACKUP stopcontact.
Zie: Hometek in "Hame / Marstek / Duravolt 5,12kWh plug en play thuisaccu"
Revisie 2
Dit model is flink aangepast. Er wordt geen muurbeugel meer meegeleverd en ook muurbeugels van revisie 1 passen niet meer. Er worden wel tilbeugels meegeleverd die aan de bovenkant geplaatst kunnen worden om de accu op te tillen. De afmetingen van dit model komen niet overeen met de afmetingen in de gebruikershandleiding. Ook de volgorde van Modbus draden is anders aan de client kant. Goed meten dus!
Zie: Ronald.42 in "Hame / Marstek / Duravolt 5,12kWh plug en play thuisaccu"
Revisie 3
Over dit model is nog weinig bekend. Het is aangekondigd maar zover bekend nog niet uitgeleverd.
Zie: Duramotion in "Hame / Marstek / Duravolt 5,12kWh plug en play thuisaccu"
Firmware versies
Firmware versies kunnen per batterij en energiemeter uitgestuurd worden door Marstek. Zo kan je een bepaalde firmware versie aanvragen mocht je een bepaalde functie nodig hebben die nog niet voor iedereen beschikbaar is gesteld. Zo worden er ook wel eens custom versie gemaakt voor mensen om bepaalde functionaliteit te testen.De meest recente uitgegeven firmware versie voor iedereen zijn:
- Batterij: v151
- CT002: v118
- CT003: v107
De meest recente firmware versies die bekend zijn (beta):
- Batterij: v151
- CT002: v118
- CT003: v114
Energiemeting
Als je gebruik wil maken van de NOM of AI functionaliteit van de batterij, is het belangrijk dat er op een of andere manier het energie gemeten kan worden van je huishouden. De batterij zal namelijk keuzes moeten maken op basis van deze data.Ondersteunde energiemeters
Deze energiemeters worden standaard ondersteund- Marstek CT002 (CT)
- Marstek CT003 (P1)
- HomeWizard P1 meter (bèta) (P1)
- Shelly EM Gen3 (CT)
- Shelly Pro 3EM (CT)
Zorg dat je UDP op port 1010 aanzet. Bij IP niets invullen.
Je kan deze ook met 1 fase gebruiken door simpelweg maar 1 CT te gebruiken en het apparaat in te stellen op 'monophase'. - Shelly Pro EM-50 (CT)
Zorg dat je UDP op port 2223 aanzet. Bij IP niets invullen. Lees hier meer. - everHome EcoTracker P1-meter (bèta) (P1)
Het is ook mogelijk om bepaalde meters te emuleren voor geavanceerde sturing. Hier zijn mooie software projecten ontwikkeld door anderen.
- B2500 Meter
Dit project kan verschillende energiemeters emuleren specifiek voor gebruik voor Marstek systemen.
Kan worden gedraaid binnen Home Assistant, als Docker container of standalone. Wordt door meerdere Tweakers gebruikt.
YouTube: Marstek Venus in Home Assistant integreren
TIP: zorg dat je de eenheden goed heb staan Kw ipv W of andersom!
TIP: de B2500 werkt/zichtbaar alleen in de standen Auto en AI - uni-meter
Dit geavanceerde project kan op basis van veel verschillende soorten bronnen verschillende meters emuleren. Voor dit project is wel enige programmeerkennis vereist. - Shelly Pro 3EM Emulator for Marstek Venus (In Homey)
Gebruikt data van een HomeWizard P1 meter en simuleert hiermee een Shelly Pro 3EM (in Homey).
Gemaakt door Tweaker: @Ellroe32
Ondersteunde slimme meters
Wil jij je slimme meter uitlezen d.m.v. de P1 poort, dan is de snelheid van uitsturen van P1 berichten van belang voor een goede werking van NOM. Vanaf DSMR versie 5.0 wordt data elke seconde uitgestuurd. Voor versies < 5 elke 10 seconde. Voor snelle NOM regeling is dus eigenlijk een DSMR meter > 5.0 vereist. Is je meter trager dan werkt het wel, maar is de reactietijd veel langer.Hier staat een overzicht van een aantal slimme meters en welke versie ze hebben.
Bij het selecteren van een CT in de App wordt je gevraagd een slimme meter te kiezen. Staat jouw meter niet in de lijst, probeer dan een vergelijkbare meter en voer de diagnose uit. Dit moet je elke keer na het wijzigen van een CT meter doen!
Staat jouw meter nog niet in de MT app en krijg je het niet werkend? Dan kun je dat heel eenvoudig doorgeven via de feedback knop zodat je energiemeter wordt opgenomen in de lijst.
We zien telkens dezelfde vragen voorbij komen over merk en type energiemeter, softwareversie van de batterij, welke CT, welke versie CT, enz.
Er is ook een spreadsheet waar je je systeem kunt invoeren. Voor diegene die het systeem nog niet helemaal werkend hebben is dit misschien een handig hulpmiddel om te kunnen raadplegen en eventueel de juiste Tweaker in deze thread te kunnen taggen.
Installatie en handleidingen
Kom je een recentere handleiding tegen dan die hier staat? Meld het even!- Marstek gebruikershandleiding v1.0
- Marstek Smart Meter FAQ v1.6
- Marstek CT003 gebruikers handleiding v1.0
- Marstek CT003 installatie handleiding v1.0
- Marstek instructies voor Shelly Pro 3 EM v1.0
- Marstek instructies voor HomeWizard P1
- Marstek instructies voor Ecotracker P1
- Filmpje voor installatie van CT003 P1 meter
- Filmpje voor installatie van CT002 CT meter
- Filmpje voor installatie van HomeWizard P1
- Filmpje voor installatie van EcoTracker P1
In gebruik nemen
Lees uiteraard even de handleiding goed door. Alhoewel het kan zijn dat bepaalde screenshots er verouderd uit zien (de app verandert snel), het principe blijft hetzelfde. In de basis komt het installeren van de Marstek neer op, wieltjes monteren, inpluggen in een stopcontact, app installeren, een energiemeter installeren en de boel configureren. Het is tenslotte een Plug en Play product. Echter aangezien er veel gebruiksscenario's zijn, zijn er ook een hoop scenario's te bedenken waarbij niet alles optimaal werkt. Lees deze paragraaf daarom ook goed door.Plaatsing
Je kunt de batterij in principe overal plaatsen zolang de temperaturen binnen de specificaties blijven (tussen -20℃ en 55℃). De batterij heeft een IP65 rating, dus ook buiten zou mogelijk zijn. Zorg er echter zoveel mogelijk voor dat de batterij niet in de volle regen hangt of in de volle zon. Bij extreem lage en extreem hoge temperaturen zal de effectiviteit van de batterij afnemen.@Servowire heeft een semi-UAOR-raincover STL bestand gemaakt die je kunt gebruiken om het gedeelte van de aansluitingen extra af te schermen. Lees hier hoe je eraan kunt komen. Voor geregistreerde Tweakers is de STL file gratis!
Hou er ook rekening mee dat de batterij niet 100% efficiënt is. De hoogstgemeten efficientie hier is ongeveer rond de 83 procent (uit de gegevens van Marstek zelf, werkelijkheid is vaak lager). Dat betekent dat je dus minimaal 17 procent van de capaciteit in warmte aan het omzetten bent. Dit kan er dus voor zorgen dat de ruimte waarin de batterij staat flink extra opwarmt.
Bij gebruik van NOM of AI modus is bij de plaatsing van de batterij dan wel de energiemeter de sterkte van het WiFi signaal ook erg belangrijk. Deze twee moeten stabiel en ongehinderd met elkaar kunnen communiceren! Sommige gebruikers melden ook dat het draaien van de antenne van de CT003 meter verschil kan maken voor het WiFi signaal.
Groepen en fases
Deze batterij wordt in de markt gezet als Plug en Play thuisbatterij. Dit betekent dat in theorie het in te pluggen is op elk stopcontact in huis. Standaard is het apparaat beperkt tot het ontladen van 800 Watt. Dit zou binnen de veilige marge vallen zodat er maximaal 19,5 Ampere door de kabels kan lopen binnen een bepaalde groep binnen je huis. Het apparaat kan echter wel opladen met 2500 W en zal, wanneer aan de juiste condities wordt voldaan, dit ook gaan doen. Zorg er dus wel voor dat je het apparaat niet op een groep plaatst die al zware verbruikers heeft. Als de zware verbruikers aan staan en de accu gaat gelijktijdig opladen, is er een kans dat de automaten uitschakelen of de stoppen doorslaan.Heb je meerdere fases in je huis, dan maakt het ook niet uit op welke fase je de accu plaatst. De slimme meter zal alles rekenkundig op 0 houden, ook al lever je in de praktijk misschien terug op fase 1 en voedt je in op fase 2. De accu op dezelfde fase (dus niet groep) plaatsen als je zonnepanelen, kan er wel voor zorgen de netspanning op die fase wat naar beneden wordt getrokken als die accu aan het opladen is. Hierdoor zouden je zonnepanelen minder snel uit kunnen vallen vanwege een te hoge netspanning.
Aangezien de batterij voor lange tijd op een hoog vermogen kan gaan laden (of ontladen wanneer ontgrendeld), is het ook belangrijk om te zorgen voor een degelijk stopcontact. Langdurige tijd grote vermogens transporteren kan voor veel hitte zorgen als de aansluiting niet goed is. Een stopcontact dat goed, duidelijk contact maakt is dus vereist!
Er is ook een mogelijkheid tot plaatsen van meerdere Marstek batterijen of het ontrendelen van 2500 W ontlaadfunctie.
Batterijtechniek
De cellen in de batterij zijn van het LFP (LiFePO4) type. Dit is variant op Li-ion die veiliger en stabieler zou moeten zijn. Zo zou dit type batterij meer cyclussen moeten kunnen verdragen en dus langer mee moeten gaan. Dit gaat ten koste van de energiedichtheid. Echter is dat in een thuisbatterij minder belangrijk.De batterij moet zich om de zoveel tijd kalibreren. Met name LFP cellen moeten dat regelmatig doen om een volledige werking te houden. Een kenmerk van LFP cellen is dat aan het voltage alleen, lastig af te lezen is hoe vol de cel is in tegenstelling tot bij Li-ion. Het BMS (battery management system) zal dus bij moeten houden hoe vol de cel is. Dit betekent dat de batterij regelmatig tot 100 procent geladen moet worden. Gebeurt dit niet dan kan dat er na verloop van tijd voor zorgen dat het percentage wat de batterij aangeeft, niet overeen komt met hoe vol de batterij daadwerkelijk is.
Mocht je problemen ervaren met de weergegeven capaciteit van de batterij, laad hem dan eens een paar keer vol naar 100 procent en weer leeg tot 11 procent (dit is het minimale percentage wat er te allen tijde in moet blijven zitten).
Het BMS zal als de batterij leeg is (maar wel aangesloten) af en toe zorgen dat er iets wordt bijgeladen om de cellen op peil te houden. Wil je de batterij echter voor lange tijd niet gebruiken, zorg dan dat er wel redelijk wat energie in zit. Ergens tussen 50 en 80 procent zou prima moeten zijn.
Gezien de lange levensduur van LFP cellen is er nog weinig betrouwbare informatie wat de allerbeste strategie is voor het gebruik van de cellen. Lang leeg staan is duidelijk slecht, net als bij Li-ion cellen, maar in tegenstelling tot deze cellen zouden LFP cellen wel veel beter tegen lange tijd vol (100 procent) kunnen.
De fijne kneepjes
Wil je echt alle ins en outs weten over de Marstek batterij? Zorg dan dat je deze paragraaf niet overslaat!Efficiëntie
Bij alle vormen van omzetting van energie, gaat energie verloren in de vorm van warmte. Er is nog geen duidelijkheid over wat voor omvormer er precies in de Marstek zit (1x 2500 W of 2x 1250 W), maar er zijn al verschillende testen (door superduper1969 in "Hame / Marstek / Duravolt 5,12kWh plug en play thuisaccu" en matrag in "Marstek Venus / Duravolt PnP Thuisaccu Modbus koppeling") gedaan waaruit blijkt dat op- en ontladen op hogere vermogens efficienter is dan op lage vermogens. Gecombineerd kom je maximaal op een RTE (Round Trip Efficiency) van 83 procent. Dat betekent dat je minimaal 17 procent van de energie hebt omgezet in warmte. Wanneer je op lagere vermogens gaat op- en ontladen (bijvoorbeeld als je NOM draait), daalt dit nog verder. Hou hier rekening mee.Bovenstaande gegevens komen uit de data van de Marstek batterij zelf. Er zijn een aantal mensen die hebben getest met externe energiemeters (PNARI in "Hame / Marstek / Duravolt 5,12kWh plug en play thuisaccu" en Mirabis in "Marstek Venus / Duravolt PnP Thuisaccu Modbus koppeling") en hieruit blijkt dat de Marstek redelijk optimistisch is. In werkelijkheid ligt de maximale RTE rond de 75 procent.
Om de batterij te beschermen kan je ook niet verder ontladen dan 11 procent. Dit houdt in dat je effectief maar 4,56 kWh capaciteit van de batterij kan gebruiken.
Internettoegang
De batterij kan prima functioneren zonder het gebruik van internet. Er zullen dan echter geen gegevens naar de Marstek Cloud verzonden worden, waardoor je niet buitenshuis de gegevens kan opvragen. Ook voor het gebruik van de AI modus is internet nodig om de dynamische uurprijzen op te halen. Uiteraard is ook voor firmware updates internettoegang nodig.Wil je gebruik maken van NOM, dan is een WiFi verbinding wel nodig, maar kan je internet toegang eventueel weigeren via je router. De batterij en de energiemeter zullen namelijk via WiFi communiceren. Zorg er dus ook voor dat deze apparaten elkaar kunnen vinden. Op een gastnetwerk gaat dit bijvoorbeeld niet. Als je geen internet hebt zal het besturen van de App via Bluetooth gaan.
De gegevens in de app gaan via de server van Marstek als de batterij externe internettoegang heeft. Dit zorgt voor vertraging. Als je de internettoegang afsluit en via BT met de batterij communiceert veranderen de waarden veel sneller.
Opnieuw opstarten / Reset
Opnieuw opstarten:Het lang ingedrukt houden van de aan-/uit-knop totdat de LED's uitgaan zal er niet voor zorgen dat het apparaat echt uitschakelt. Het lijkt erop dat alleen de LED's uitgaan. De rest van de verbindingen blijven tot stand. Als je de Modbus hebt aangesloten zal het apparaat ook vanzelf weer aangaan.
De batterij zal moeten worden uitgeschakeld via de aan-/uit-knop en losgekoppeld van de netspanning om het opnieuw op te starten. En ook dat gebeurt niet direct. Het is onduidelijk hoe lang het precies duurt. Sommigen melden dat je minimaal 10 minuten de netspanning eraf moeten halen alvorens weer aan te sluiten, bij anderen is het minimaal een uur.
Resetten:
Een echte optie om te resetten lijkt niet aanwezig. In de App is wel een optie om naar de fabrieksinstellingen terug te gaan (met of zonder behoud van gegevens), maar op z'n minst de WiFi gegevens blijven erin staan. Wil je het apparaat van de WiFi afhalen, zal je een tijdelijk WiFi hotspotje moeten opzetten, de batterij hiermee laten verbinden, en vervolgens deze hotspot nooit meer gebruiken.
Firmware update
Via de App kun je de firmware updaten. Indien je niet ooit hebt aangegeven de melding te verbergen, zal de app je de eerstvolgende keer dat je deze opent, van een melding voorzien om een firmware update uit te voeren. Anders kan je af en toe in instellingen controleren voor updates. Deze updates worden vanaf de Cloud van Marstek via je telefoon via Bluetooth naar de batterij gestuurd. Firmware updates kunnen uitgerold worden per batterij of meter. Zo kan het voorkomen dat sommige gebruikers op nieuwere (andere) firmware draaien dan dat beschikbaar is voor jou.Dit wordt vooral gebruikt om gebruikers updates te laten testen voordat ze beschikbaar komen voor iedereen.
De firmware wordt via Bluetooth naar de batterij gestuurd. Zorg dus voor een goede Bluetooth verbinding en laat je telefoon gewoon rustig even naast de batterij liggen. Als de update voltooid is kan het wel even duren voordat het apparaat opnieuw opstart. Laat het vooral lekker zijn gang gaan en zet even een bak koffie of thee voor jezelf. Mocht de batterij na een uur nog niet reageren, probeer dan de manier 'opnieuw opstarten' van hierboven.
Back-upstopcontact
De Marstek is voorzien van een back-up stopcontact. Hierop kun je in geval van het wegvallen van de netspanning belangrijke elektrische apparatuur op aansluiten (met een maximaal vermogen van 2500 W) zodat je deze nog van stroom kan voorzien. Het back-up stopcontact is standaard uitgeschakeld en kan ingeschakeld worden via de App (via Bluetooth, dus ook als het internet weg is) of Modbus. Het inschakelen van het back-upstopcontact werkt alleen indien het batterijpercentage hoger is dan het ingestelde percentage waarop gestopt wordt met ontladen. Standaard is dit 11 procent maar met Modbus aan te passen naar een waarde tussen de 12 en 30 procent.Zolang de batterij boven dit percentage blijft, kan het backup-stopcontact ook ingeschakeld worden wanneer verbonden met netspanning. Zo kan het fungeren als een soort 'poor-man's'-UPS voor wanneer de netspanning wegvalt. Er worden echter geen garanties gedaan over omschakeltijd of over de stabiliteit van de omschakeling.
Er zijn testjes gedaan om de batterij ook via dit stopcontact weer op te laden. Het back-upstopcontact is hier niet voor bedoeld, maar meer lezen kan onder 'Opladen batterijen met zonnepanelen via back-upstopcontact'.
CT003 energiemeter
De CT003 energiemeter is een P1 meter die vaak wordt meegeleverd bij de Marstek batterij. Deze meter is door Marstek zelf ontwikkeld en ook verreweg het meest gebruikt onder Tweakers. Deze meter kan je direct aansluiten op de P1 poort van je slimme meter. Gebruik voor de zekerheid altijd eerst ook de voeding aan te sluiten! De slimme meter biedt vaak zelf ook een 5 Volt voeding, maar die is gelimiteerd in vermogen. Soms is het genoeg, soms niet.Maak je gebruik van meerdere P1 meters (bijvoorbeeld omdat je meerdere ecosystemen in je huis hebt), dan kun je de P1 poort splitsen. In theorie moet dit kunnen met zogenaamde passieve splitters (die bevatten geen logica en verbinden simpelweg meerdere kabels met elkaar), maar de praktijk leert dat er soms ook actieve splitters nodig zijn. Deze bufferen berichten en sturen ze vervolgens opnieuw uit naar alle aangesloten apparaten. De volgorde van de aan te sluiten apparaten op een splitter blijkt soms verschil te maken. Experimenteer hiermee als er iets niet naar behoren werkt,
Aansturing van de Marstek batterij
Er zijn verschillende manieren om de Marstek batterij aan te sturen of aan te laten sturen.In te stellen modi
Er is keuze uit 3 modi in de officiële Marstek app. Met deze modi kan de batterij autonoom werken.- Zelf geïnitieerd zelfconsumptiemodel
- Deze modus zal op basis van de gegevens van een beschikbare energiemeter proberen om zoveel mogelijk eigen zonnestroom te gebruiken.
- AI-optimalisatie
- Deze modus is een uitbereiding op bovenstaande. In deze modus wordt als aanvulling op het opslaan van eigen zonnestroom, ook op de goedkoopste uren van de dag energie bijgeladen. Hiervoor wordt gekeken naar tarieven zoals die gelden op spot-markt voor energie.
- Manueel
- In deze modus is het mogelijk om handmatig aan te geven wanneer en met hoeveel vermogen de batterij moet gaan laden dan wel ontladen.
Marstek App
De Marstek App is de plek waar je het apparaat installeert, firmware update, instellingen doet etc. Je kan de app gebruiken via een direct Bluetooth verbinding met de batterij of via internet (via de Marstek Cloud).Overzicht van de belangrijkste functies van de app:
- Configureren van de accu voor de eerste keer (account verplicht)
- Configureren van de energiemeter die je wil gebruiken
- Firmware van de batterij en energiemeter updaten
- Modus instellen van de batterij
- Inschakelen van het back-upstopcontact (kan via Bluetooth)
- Statistieken bekijken van de batterij en energiemeter (capaciteit, vermogen, historiek)
- Apparaat delen met een ander account
- Vragen van hulp en feedback
Marstek website
Er was ooit een website beschikbaar waarop je de status van de batterij kon bekijken en wat instellingen kon wijzigen: https://eu.hamedata.com/app/AfterSales/index.html. Deze is nu niet meer toegankelijk. Mogelijk wordt de nieuwe url: https://www.besscenter.comMarstek MQTT
De Marstek accu biedt helaas geen officiële manier om een lokale aansturing via MQTT te doen. Echter maken de App en batterij gebruik van MQTT om te communiceren met de Cloud. Het is mogelijk om dit verkeer door middel van een relay te onderscheppen en door te sturen. Het zou ook mogelijk moeten zijn om aan te sturen door middel van deze relay. Kijk hiervoor naar Hame Relay en hm2mqtt.Deze vorm van aansturing en monitoring is relatief traag en afhankelijk van de Marstek Cloud.
Modbus
Lokale aansturing via Modbus is mogelijk via RS-485. Aangezien dit bij veel Tweakers in trek is, is hier een apart topic voor opgezet: Marstek Venus / Duravolt PnP Thuisaccu Modbus koppeling. Alle vragen met betrekking tot monitoring en besturing via Modbus mogen daar geplaatst worden. Hier een beknopt overzicht van handige links m.b.t. Modbus die nog niet in het andere topic verwerkt zijn:- YouTube: Marstek Venus in Home Assistant integreren
- 3rd party Modbus specificatie
- Een case ontworpen voor de LilyGo T-CAN485
- Een verzendservice van ontwerper van de bovenstaande case
- https://github.com/exeldro/marstek-venus-modbus-p1
/f/image/7pKKpabC4mww77ECMUYT3RdO.png?f=fotoalbum_large)
Een kleine impressie wat er allemaal mogelijk is met sturing via Modbus
Geavanceerde gebruiksscenario's
NOM strategieen
Je kunt kiezen of je wil dat er voor de energiemeting gekeken wordt naar het totaal van Nul-Op-de-Meter, of naar Nul-Op-Fase (NOF) indien je meerdere fases beschikbaar hebt. Door middel van deze keuzes zijn er verschillende strategieen mogelijk, afhankelijk van wat je doel is.De meeste gebruikers die NOM willen draaien, gebruiken gewoon de totale som van alle fasen. Sommige gebruikers met 3 Marstek batterijen, zetten elke batterij op een andere fase, en stellen elke batterij in om zijn eigen fase op 0 te houden, in plaats van het totaal.
Ondersteuning meerdere batterijen
Ondersteuning voor meerdere batterijen is aanwezig. Wil je NOM of AI modi draaien, dan zijn officieel alleen Marsteks eigen meters ondersteund. Als je meerdere batterijen instelt op NOM wordt er gezorgd dat ze samen zorgen voor NOM. Hoe ze dit precies communiceren met elkaar (of met de meter) en wat de strategie is met betrekking to de staat van de accu's is nog onbekend. Deze functie werkt pas goed vanaf firmware versie 151 van de batterij in combinatie met firmware versie 114 van de CT003!Bij gebruik van meerdere batterijen mag er nooit meer dan 1 batterij op 1 bestaande groep aangesloten zijn. Het idee van stekkerklare accu's, is dat ze gelimiteerd zijn op 800 W terugleveren. Je kan hier veel meer lezen over waarom deze beperking bestaat. Dit zou binnen de veilige marge vallen zodat er maximaal 19,5 Ampere door de kabels kan lopen binnen een bepaalde groep. Meer hierover onder 'Ontrendelen van 2500 W ontlaadfunctie'.
Ook meerdere (gelimiteerde) batterijen op 1 eigen groep is niet aan te raden. Alhoewel dit geen onveilige situatie zou creëren, kan het wel zorgen voor een overbelasting op deze groepen als er meerdere batterijen tegelijk gaan opladen met 2500 W waardoor de automaten kunnen uitschakelen of stoppen doorslaan.
Wanneer je meerdere batterijen op ieder eigen groepen hebt, controleer dan ook of je de capaciteit van de hoofdzekering niet overschrijdt. Als de batterijen tegelijk zouden gaan laden met 2500 W komt dit overeen met een stroom van ongeveer 11 A. Zelfs al zet je 3 gelimiteerde batterijen op ieder hun eigen groep, maar wel op dezelfde fase, dan zal je 1 fase van een 3x25A hoofdzekering overbelasten met 33 A.
Ontrendelen van 2500 W ontlaadunctie
De batterij beschikt over een mogelijkheid om het terugleveren met een vermogen van 2500 W in te schakelen. Deze optie mag alleen ingeschakeld worden wanneer de batterij op een eigen (!) groep geplaatst is. Schakel je deze functie in wanneer de batterij op een bestaande groep (met andere verbruikers) is aangesloten, dan loop je de mogelijkheid dat er veel te veel stroom door de kabels in de woning kunnen lopen. De schakelautomaten in de meterkast kunnen een deel van deze stroom niet zien, en zullen dus niet op tijd afslaan. Dit kan zorgen voor een te grote warmte ontwikkeling en uiteindelijk mogelijk brand als gevolg!Mocht je niet weten waar je mee bezig bent, gebruik deze functie dan niet!
Opladen batterijen met zonnepanelen via back-upstopcontact
Het opladen van de batterijen door middel van zonnepanelen via het back-upstopcontact wordt niet ondersteund, maar is onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk. Hiervoor is een los topic geopend door @SatScan in samenwerking met @Hometek: Marstek / Duravolt Venus PnP Thuisaccu gebruiken als backup* Hometek "De Venus batterijen hebben een 220V ‘backup’ stopcontact dat 2500W kan leveren. Het primaire doel van dit stopcontact is om in geval van een stroomstoring stroom te leveren aan verschillende belangrijke apparaten in huis met behulp van verlengsnoeren.
Ik vind het handig om bij een stroomstoring een backup achter de hand te hebben voor de verlichting, een kop koffie, maar ook voor zaken als de elektrische garagedeur. Ik wil echter geen verlengsnoeren gebruiken om de verschillende apparaten op de accu aan te sluiten."
FAQ
DisclamerAan de antwoorden op de gestelde vragen kunnen geen rechten worden ontleend.
Deze zijn ontstaan in dit topic en door deelnemers beantwoord. Dit is een verzameling van deze informatie-uitwisseling. Informeer bij een leverancier of bij de fabrikant voor de correctheid van de antwoorden
Ik heb de batterij op eigen groep geplaatst en ontgrendeld naar 2500W ontladen. Heeft dat zin als je dagopbrengst van je zonnepanelen nog niet je dag verbruik dekt, of kan je hem dan nog beter even op 800W ontladen laten staan? |
Als je de batterij op NOM hebt staan maakt dat niet uit. De batterij zorgt ervoor dat de NOM zo goed mogelijk wordt bereikt. Nu ook als de energiebehoefte groter is dan 800w
Kan ik met meerdere personen de batterij uitlezen en besturen? |
Ja dat kan! Hier wordt uitgelegd hoe je dit kunt instellen. Let wel dit kan conflicten geven, zie hier.
Kan ik de naam van mijn batterij(en) of CT veranderen? |
Ja dat kan dat is mogelijk door in apparatenbeheer te klikken op apparaat en dan naar links te swipen. Je krijgt dan de optie rename.
Kun je handelen op de energiemarkt met de batterij in AI? |
Nee, niet echt handelen. In AI mode zal de batterij bij het de twee goedkoopste uurtarieven vol laden en daarna nom regelen en eventueel bijladen als er zonnestroom over is. Die laadbeurt kan 2u na elkaar zijn maar ook 2x 1 uur verspreid over de dag . Zie je met een gele C in de grafiek op de winst pagina. Je moet in de laad/ontlaad strategie bij AI mode je land invullen. Deze mode heeft alleen maar zin als je een dynamisch contract hebt. De elektriciteitsprijzen die je kan ingeven zijn enkel om opbrengsten te berekenen.
De backup poort en de aansluiting zitten boven elkaar, hoe kan ik die het beste aansluiten? |
Dit was bij hardware revisie 1.0 inderdaad het geval. Er is een speciale haakse stekker in de handel te verkrijgen dat maakt het aansluiten eenvoudiger.
Hoe kan ik in contact komen met Marstek? |
Dat kan op verschillende manieren. De snelste is via de feedback optie in de app. Zie hier hoe.
En via de mail voor support vragen support@marstekenergy.com en voor problemen met leveringen c/q support van leveranciers via marketing@marstekenergy.com
Wanneer komen plug&play toestellen beschikbaar in België? |
Zie: Plug & Play wetgeving Belgie - Van het kastje naar de muur
Graag alle vragen en antwoorden rondom de in België wetgeving/onduidelijkheid etc. daar posten!
Voor België mogen plug&play toestellen pas vaangesloten worden als ze gehomologeerd zijn door Synergrid. Momenteel is dit voor Marstek nog niet het geval.
EXTRA: Uitleg over verschillende type fase aansluitingen in NL en BE
Het verschil tussen een 1-fase, een 3-fase zonder nulgeleider (neuter) en een 3-fase met nulgeleider (neuter) elektrische aansluiting heeft te maken met het aantal stroomvoerende geleiders en de manier waarop de spanning verdeeld wordt over deze geleiders.De verschillende fases/aansluitingen zijn:
1-fase aansluiting (1x230V of 2x230V): Bij een 1-fase aansluiting is er één stroomvoerende geleider (fase) en één nulgeleider (neuter). De spanning wordt over deze twee geleiders verdeeld en is typisch 230V in Europa.
3-fase zonder nulgeleider/neuter (3x230V): Bij een 3-fase aansluiting zonder nulgeleider zijn er drie stroomvoerende geleiders (fasen), maar geen nulgeleider. De spanning wordt over deze drie geleiders verdeeld en is meestal 400V in Europa. Deze configuratie wordt ook wel een delta-verbinding genoemd, en is vaak de 3-fase aansluiting bij oudere woningen.
3-fase met nulgeleider/neuter (3N400V): Bij een 3-fase aansluiting met nulgeleider zijn er drie stroomvoerende geleiders (fasen) en één nulgeleider. De spanning wordt over deze drie geleiders verdeeld en is ook 400V in Europa. Deze configuratie wordt ook wel een ster-verbinding genoemd.
Voor zonnepanelen en de bijbehorende omvormers betekent dit het volgende:
1-fase omvormers: Deze omvormers zijn geschikt voor 1-fase aansluitingen en kunnen de gelijkspanning van de zonnepanelen omzetten in wisselspanning die compatibel is met het elektriciteitsnet. Ze zijn geschikt voor kleinere installaties, zoals residentiële systemen.
3-fase omvormers: Deze omvormers zijn geschikt voor 3-fase aansluitingen (zowel met als zonder nulgeleider) en kunnen de gelijkspanning van de zonnepanelen omzetten in wisselspanning die compatibel is met het elektriciteitsnet.
Bij het kiezen van een omvormer voor uw zonnepanelen moet u rekening houden met het type elektrische aansluiting dat u heeft. Als u een 1-fase aansluiting heeft, kiest u een 1-fase omvormer. Als u een 3-fase aansluiting heeft (met of zonder nulgeleider), kiest u ofwel (meerdere) 1-fase of 3-fase omvormers. Het is belangrijk om de omvormer te selecteren op basis van de capaciteit van uw zonnepanelen en de elektrische aansluiting van uw locatie.
Oorspronkelijke TS
Hoi,
Ik zag voor deze accu een advertentie voorbij komen en dacht dat klinkt vreemd. 5.2 kilowatt met enkel een stekker en dan ook nog voor dit bedrag…
Het lijkt me schier onmogelijk maar wie weet heeft iemand ervaring met het product, klinkt mooi.
Duravolt 5,12kW Slimme Thuis Batterij Plug-and-Play
Dan vind je onder andere deze tekst;
- Met stekker Gemakkelijk zelf aan te sluiten op een gewoon stopcontact.
- Je huis op zonnestroom Optimaliseer het gebruik van je eigen groene energie.
- Lever minder terug Verminder je afhankelijkheid van vergoedingen, boetes en saldering.
- Geen installateur nodig De Duravolt is eenvoudig binnen 5 minuten zelf aan te sluiten zonder gereedschap.
Steek de stekker in een bestaand stopcontact, installeer de magneet in de meterkast, verbind met wifi, en
zie je netverbruik afnemen.
Een magneet in je meterkast en je wereld verbetert, ik vind het sterk, kan dit wel?
.
MINIMALISEER DE TERUGLEVERKOSTEN
Deze stekkerbatterij van Marstek is flexibel instelbaar zoals u het wenst. U kunt bijvoorbeeld de zonnestroom, die anders tegen kosten zou worden teruggeleverd, nu opslaan op uw batterij. Deze stroom is dan ’s avonds en ’s nachts zonder kosten weer te gebruiken.
VERDIEN GELD MET DYNAMISCHE TARIEVEN
Ook biedt onze stekkerbatterij de optie om op te laden en terug te verkopen met een dynamisch energiecontract. Kortom: laad de batterij op tijdens de goedkoopste (soms zelfs gratis) uren en verkoop de energie terug tijdens de piekuren.
ZIT NOOIT ZONDER STROOM
Met de back-upfunctionaliteit komt u nooit zonder stroom te zitten. Mocht de stroom bij de netbeheerder uitvallen, dan kunt u met de back-upfunctie van deze batterij apparatuur van stroom blijven voorzien tot een maximum van 2500 watt. Er bevindt zich namelijk op de batterij een extra stekkeraansluiting. Op deze aansluiting kunt u in geval van stroomuitval apparatuur aansluiten die u wilt blijven gebruiken.
FLEXIBEL LADEN EN ONTLADEN
Met de bijgeleverde app kunt u helemaal zelf een eigen laad- en ontlaadschema instellen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw overtollige zonnestroom direct opslaan op de batterij en heeft u dus geen terugleverkosten. Of u verbruikt en levert terug tijdens de dure uren en laadt op tijdens de goedkoopste uren met een dynamisch energiecontract.
LADEN EN ONTLADEN
De input vanaf uw zonnestroom en/of dynamisch opladen kan maximaal 2500 watt bedragen. Ontladen (terugleveren) in het huis kan tot maximaal 800 watt (op een eigen groep maximaal 2500 watt). Dit is volgens de EU-norm het maximale toegestane terugleververmogen over een stopcontact
PRODUCT RECLAME FILMPJE
YouTube: Stekker-batterij.nl stekker thuis batterij 5KWH
.MODEL VENUS-C/E WANDCONTACTDOOS STEKKER VARIANT
Ten Slotte | Disclaimer
Dit topic is op de meest zorgvuldige manier samengesteld door @Chilion, @SatScan en @pascallj. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Alle informatie is uit het publieke domein verkregen. Blijf jezelf altijd goed informeren, ook bij de leverancier. De afbeeldingen en links zijn met zorgvuldigheid geplaatst. Je kunt altijd contact met ons opnemen via een DM als blijkt dat informatie niet correct is.[ Voor 255% gewijzigd door pascallj op 14-05-2025 10:15 . Reden: Informatie over werkelijke RTE toegevoegd ]