MathiasMetzger schreef op woensdag 25 december 2024 @ 20:53:
[...]
Ik wilde alleen benadrukken dat er een groot verschil is tussen "onderhoud" en onverwachte "reparaties" omdat een Tesla in vergelijking, met een ICE nauwelijks onderhoud nodig heeft. Echter lees ik meer als genoeg verhalen, dat er vanalles kapot gaat aan Tesla's. En het is algemeen bekend dat wanneer er iets kapot gaat aan een Tesla? Het al gauw heel duur kan gaan worden.
Daarnaast wijzen die lederen sturen gewoon op kwaliteitsproblemen van Tesla: je kunt veel bagatelliseren en zeggen, dan zal de vorige leaserijder wel het stuur stevig vastgehouden hebben? Maar daar geloof ik niets van: je hoort dit soort verhalen enkel van Tesla's en alsof leaserijders, nooit voor een ID3 ofzo kiezen? Je hoort dan wel verhalen over haperende software, alleen niets over afbladderende lederen sturen.
En dan die draagarmen? Wat @
wiam inderdaad zegt, veel Japanse autos die hoeven nooit delen van het onderstel te vervangen. Natuurlijk je waterpomp en onboardlader kan stuk gaan? Maar bij de Leaf hoor je voornamelijk veel over accuproblemen, dus wellicht is dat geen probleem voor Tesla? Daarvoor in ruil, heb je een hele waslijst aan potentiële issues.
Een Toyota zou ik blind durven te kopen: een Leaf ook, alleen wil ik dan een grondige check van het accupakket kunnen doorvoeren. In beide gevallen zou ik geen EV kopen met een extreem hoge km-stand, want dat kan op het eerste instantie best een koopje zijn? Maar bij dit soort hoge km-standen, ga ik er niet vanuit dat iemand daar als een opatje in gereden heeft. Die zal echt heel vaak een snellader gezien hebben, nu is dat bij een model 3 niet zo'n ramp.
Maar ik denk toch dat je juist bij een Tesla extra voorzichtig moet zijn met autos die een hoge km-stand is: ik heb enigszins wel interesse in een model 3, alleen dat durf ik simpelweg niet aan. Ook speelt de restwaarde van mijn Leaf een rol en bij zo'n model 3 zou ik gedeeltelijk de SEPP moeten terug betalen. Het zou dan voor mij ook verleidelijk zijn een exemplaar met hogere km-stand te kopen, alleen denk ik daar dan spijt van te krijgen. Want voor een paar duizend euro meer, vind je ook wel een exemplaar met lagere km-stand.
Inruil zou mijn Leaf circa € 10.000 op moeten leveren: wat in mijn geval zou betekenen, dat ik nog bijna € 10.000 zelf moet bijbetalen. Ik ben het meteen eens, dat een model 3 beter inzetbaar is wat betreft lange reizen in vergelijking met een Leaf. Alleen het is niet zo dat ik geen rijk uitgeruste auto heb, want enige waar ik soms in de knoop mee kom is het rijbereik en langzame laadsnelheid.
Je zou het eens moeten omdraaien en juist worst-case moeten rekenen. En dan zie je dat er buiten de aandrijflijn juist niet zo heel veel duurs fout kan gaan aan een model 3, zeker vergeleken met een moderne ICE, die boven de 150kkm tegenwoordig massaal motorisch in de soep draaien. En het uurloon is weliswaar hoog (zoals bij elke dealer), maar de onderdelenprijzen vind ik bij Tesla behoorlijk scherp. En ze zijn volledig transparant inzichtelijk (en bestelbaar met een kvk) via epc.tesla.com.
Stel nou dat de vorige leaserijder de M3
bereden heeft zoals ie bedoeld is
helemaal heeft afgeragd, dan krijg je in het slechtste geval voor je kiezen:
- draagarmen, 200 euro per kant bij tesla. (hier zal het in de praktijk onder de 200kkm vaak wel bij blijven).
- stabilisatorstang incl bussen, 150 per kant bij tesla.
- remschijven en blokken, 400 euro voor de hele auto.
- schokdempers, 300/stuk voor, 185/stuk achter, + half uurtje extra werk als je toch al draagarmen e.d. doet. Ik zou dan zelf voor een betere schroefset dan het origineel gaan voor niet heel veel meer, maar laten we het bij het origineel houden.
Dus zegge voor zo'n 2200 euro, maak er 2500 van als je meteen even de vloeistoffen, aircoservice en uitlijnen meepakt, maar dan heb je wel het hele onderstel weer in nieuwstaat. Realistisch gezien ben je er <1000 euro al wel, want echt niet alles zal verrot en nog niet onderhouden zijn.
En dat is het dan ook, veel meer zal er niet aan verslijten of te vervangen zijn. Dan kan je misschien toch beter kiezen voor een goedkoper exemplaar met iets meer kilometers en 'm zelf helemaal perfect maken, ipv meer betalen voor een exemplaar waarbij je dit alsnog een keer moet doen, maar er dan zelf minder plezier van hebt.
Als ik dit lijstje voor een recente ICE maak, -als- die nog geen dikke motorschade heeft voor de 200kkm, dan kom ik véél hoger uit.
Ik heb zelf deze afweging ook gemaakt bij een model S en ben voor een exemplaar met iets meer km's, maar een wat lagere prijs gegaan. Het prijsverschil gaat nu grotendeels naar Tesla en wat onderdelen voor DIY klusjes om alles weer in nieuwstaat te brengen, maar dan weet ik wel precies wat ik heb en ben ik de komende 100kkm ook weer redelijk klaar qua onderhoud. Dat heb ik liever dan een exemplaar die nu goed is, maar waar net zogoed een hoop werk aan zit te komen.
Ik zou wel proberen qua km's (aankoopstand + je eigen jaarkilometrage) binnen de 8 jaar/192kkm garantietermijn op de aandrijflijn te blijven, want daar zit zoals bij elke
EV moderne auto een risico op totall loss als de accu of motoren het begeven. Ik overweeg zelf om wanneer die garantie verloopt bij de auto, deze bij Tesla zelf te gaan verzekeren, kost me dan ~30/maand meer voor de verzekering tov nu, maar dan is een evt. defecte accu of drive unit meeverzekerd.
offtopic:
Japanse auto's hebben de reputatie nooit kapot te gaan, maar daar kan je best wel wat kanttekeningen bij maken. ALS er wél wat aan kapotgaat zijn de onderdelenprijzen astronomisch en de levertijden vaak lang als het hier niet op voorraad is en uit Japan/Azië moet komen. Wat ze bij Toyota en co wel erg goed doen is dat ze niet aan "longlife" (door monteurs steevast shortlife genoemd) service-intervallen doen maar lekker elke 10-15K kleine (olie)beurten blijven doen. Dat is weliswaar niet goed voor de leaseprijs, maar wél goed voor de levensduur op lange(re) termijn.
Ook nodigen die zaaddodende strijkbouten aziatische auto's qua rijeigenschappen (en dientengevolge, de klantenkring) nogal wat minder uit tot sportief bochtenwerk en het raggen over drempels, dat helpt ook wel om een onderstel langer goed te houden.
All-electric.