Napo schreef op maandag 30 december 2024 @ 08:23:
[...]
Wat deels een uitdaging is van elk stelsel met verkiezingen. Je zou hopen dat de NSC - waar ze welmlicht niet meer hoeven te reflecteren - maar ook andere partijen reflecteren op de keuze die ze maken om met bepaalde partijen wel of niet in een coalitie te gaan zitten.
Als je stelt dat de eerste prioriteit goed bestuur is, is het niet heel handig om met de PVV in zee te gaan als je naar de manier van oppositie voeren kijkt. Idem voor partijen die niet geheel conform "het blauwe boek" handelenn. Dan maak je dus al de keuze om afbreuk te doen aan je eigen prioriteit tenzij je dat op een uitstekende wijze de balans in stand weet te houden ( lees, dat is ze niet gelukt en daardoor zitten ze nu in deze situatie ).
Ik vermoed - lees, dit is mijn mening - dat het NSC juist dit met beide handen heeft aangegrepen om te laten zien dat goed bestuur en het respecteren van de grondwet ook mogelijk is in deze coalitie, dat ze echt dachten dat ze de mogelijkheid kregen om grote issues (die vanuit de samenleving wordt gezien) konden oplossen en dat ze daarmee niet weglopen voor verantwoordelijkheid.
Dit ten opzichte van diverse populistische partijen in de 2e kamer: zelfs enkele die nu in de coalitie zitten lijken geen of amper verantwoordelijkheid te willen nemen voor hun (slechte) oplossingen/plannen; het is allemaal de schuld van coalitiegenoten (lees: NSC) of de 1e kamer omdat ze daar geen meerderheid hebben.
En dat lijkt zijn vruchten te hebben afgworpen: NSC zou bijna geen bestaansrecht meer hebben als er nu verkiezingen worden gehouden terwijl de PVV - die amper zaken heeft waargemaakt doordat ze relatief zwakke personen hebben aangesteld in het kabinet waardoor ik eerder vermoed dat dit expres is gedaan zodat Dhr. Wilders in feite het beleid kan opdringen - de grootste lijkt te blijven.
Mensen in mijn sociale bubbel geven dan ook eerder de schuld aan de politiek (afschaffing van de 1e kamer), het NSC (die houdt echte veranderingen tegen) en de PVV/Wilders lijkt als een teflon-kamerlid de dans te ontspringen....
Vooropgesteld, we moeten niet naar een situatie gaan waar coalitiepartijen gemakkelijk nieuwe verkiezingen uitroepen ( ik zou zelfs opteren om een coaliteit te bekijken met bijvoorbeeld de GL/PVDA al lijkt dat in de praktijk waarschijnlijk zo goed als onmogelijk ) maar wat de beleidsmakers nu presteren is van een twijfelachtig niveau. NSC heeft zich in een positie gemanouvreerd waardoor ze altijd als probleem worden afgeschildert.
Wat niet terecht is. Ik vind het jammer dat het NSC - wat staat voor goed bestuur en respect voor de grondwet - dit niet beter utdraagt naar het publiek in doen en laten.
De tirades op X van Dhr. Wilders - richting het NSC, collega's in de politiek en-of lokale bestuurders - lijkt beter aan te komen en dat had gewoon al een grens moeten zijn: Dhr. Wilders is niet respectvol naar de coalitie, de grondwet en-of onze collega's vanuit NSC; wij trekken de stekker eruit als dit nog een keer gebeurd en-of als hij geen excuses aanbiedt.
Als ze dat hadden gedaan dan had niemand het hun kwalijk genomen, zeker als ze er direct daar bovenop zaten: Met de PVV en Dhr. Wilders valt niet samen te werken, er zijn processen en protocollen als het gaat om coalities en die hebben zij verbroken. Punt.
Maar helaas heeft vertrek van Omtzigt en de wispelturigheid ervoor en daarna gezorgd dat stabiliteit van NSC een groot probleem is (terecht of onterecht, optics matter).
Daarbij denk ik dat het NSC zeker had kunnen samenwerken met GL/PVDA. Zover zitten ze niet van elkaar weg.
Napo schreef op maandag 30 december 2024 @ 08:29:
[...]
De enige positieve noot die ik tot nu toe zie is dat een deel van de kiezers van de PVV bij menig item wat niet conform de verkiezingsbeloftes is meer ontevreden raakt in de PVV. Huurstijgingen en zorgkosten zijn daarin voorbeelden waar ze niet direct naar de andere coalitiepartijen lijken te wijzen ( waar ze dat dus wel doen voor het migratievraagstuk ).
https://nos.nl/artikel/25...en-meer-op-problemen-hier
De meeste personen maken zich meer druk om internationale samenwerking en-of beleid vanuit Europa omdat zij van mening zijn dat er geen goede balans is tussen binnenlands en buitenlands beleid (goh, welke partijen uiten dit met regelmaat...)
Dat wij als Nederland al sinds de jaren '90 veel issues hebben genegeerd, naar voren hebben geschoven en-of een uitzondering voor hebben gekregen - waardoor wij nu de hoge rekening voor moeten gaan betalen - is debet voor de vele crissisen waar wij mee te maken hebben.
Maar ja, populisme lijkt het meest te schreeuwen en dat zie je nu terug in dit onderzoek; en de partijen die dit al een geruime tijd uiten zijn de partijen die het nu goed doen in de peilingen...
[...]
De hoop dat de media hun rol gaat innemen is niet heel groot. De kernvraag bij menig partijprogramma is "hoe wil je dat gaan doen" maar daarin wordt veel te beperkt aandacht aan gegeven. De hap-snap debatten waar men met geluk drie volzinnen mag uitspreken over een standpunt is onvoldoende omdat het niet zo simplistisch is waar de woordenwisseling over de zorgpremie een tekenend voorbeeld is.
Het feit is anders nog steeds dat een programma een leuke indicatie geeft, maar doordat er altijd een coalitie nodig is om een meederheid te krijgen niet de 100% correcte graadmeter is voor de realiteit, daarbij is niemand echt 100% voor een partij en-of haar programma (dat kan ook niet) waardoor ze voornamelijk de keuze maken in datgene wat ze echt belangrijk vinden.
Er is meer dan genoeg (online) media dat wel de diepte in gaat als het gaat om een partijprogramma bijvoorbeeld en waar ook zeker kritische vragen worden gesteld. Hetzelfde geld ook de kritiek als een partij er niet voor kiest om zijn programma te laten doorrekenen.
Het punt is, dit is niet als zodanig te communiceren op sociale media en-of richting de huidige generatie kiezer: het helpt niet dat de huidige generatie van nieuwe stemmers al zijn opgegroeid met hap-snap communicatie en-of informatievoorziening; een Meme en-of IG-story maakt meer los dan een diepgaand artikel op NRC bijvoorbeeld, hetzelfde geldt voor een story van een goed getimed sarcastische opmerking tijdens een debat (zelfs al heeft de andere persoon gelijk).
En laten we eerlijk zijn: ik zie deze vorm van communiceren niet verdwijnen en ik denk niet dat de media hier echt verandering in kan brengen; dat moet bij de kiezer zelf vandaan komen.