Om de discussie beetje over een andere boeg te gooien:
TLB bestaat hoofdzakelijk uit:
1. onbalanskosten
2. salderingskosten (verschil stroomprijs zomer-winter)
Terzijde: vreemd is dat die TLB wordt gerekend over de totaal teruggeleverde stroom, dat is soms (veel) meer dan de saldering. En die onbalans is er ook echt niet over de hele teruglevering.
In dicussie met mijn energiebedrijf DELTA geven die aan dat zonneparken GEEN onbalans opleveren omdat die bij overaanbod worden afgeschakeld --> dat moet dan ook kunnen voor particulieren en een deel onbalanskosten moet te vermijden zijn door terugregeling PV.
Door minder teruglevering op piekmomenten verandert ook de balans zomer-winter dus ook invloed op salderingskosten. Immers relatief groter aandeel duurdere stroom, net als zonneparken.
Vragen:
- Is het terecht of onterecht dat particulieren mbt onbalans anders behandeld worden dan zonneparken, te meer daar binnen dynamische contracten (Zonneplan Powerplay
https://www.zonneplan.nl/...ie-powerplay-zonnepanelen) er al remote afgeschakeld wordt?
- Is dit discriminatie van particuliere PV bezitters tov grote investeerders? Gelijke stroom = gelijke behandeling zou ik verwachten..
Subvraag: waarom zijn grote energieleverancieers niet veel innovatiever (net als Zonneplan) om het probleem op te lossen? Bij DELTA snappen ze er in elk geval he-le-maal niets van, of doen ze alsof.
- Zou ACM hier wat aan moeten doen? Heeft iemand deze casus ooit al aangekaart? Maak ik een denkfout?
Uiteraard kan iedereen naar een dynamisch contract waarbij je uit eigenbelang zelf terugregelt bij negatieve prijzen. Waarom kan bij een vast contract geen rekening worden gehouden met teruglever beperking op piekmomenten? Slimme meter levert elk uur (of kwartier) data dus verbruik en teruglevering is exact te volgen.
[
Voor 7% gewijzigd door
Crapton op 05-07-2024 10:43
]