Bijna een jaar later denk ik dat ik begin te begrijpen waar de ambtenaren onder Jetten mee bezig waren.
Dit is een schematische kaart van net netwerk van TenneT. Nu kijk naar de kust. We hebben hier punten waar we aansluitpunten hebben voor windmolens op zee naar het land. Twee daarvan dienen ook als export en importpunt voor stroom uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Noorwegen.
De locaties zijn Borsele, de Maasvlakte, Beverwijk en de Eemshaven. Daarnaast zijn er in Rotterdam en de Eemshaven ook LNG terminals.
Wat ze van plan zijn, is denk ik het volgende:
-Er worden windmolenparken op zee gebouwd die worden aangesloten via deze vier punten.
-Bij twee van deze punten zijn ook LNG terminals beschikbaar. Aardgas is de simpelste manier om waterstof te verkrijgen, want aardgas is grotendeels waterstof met koolstof.
-Bij Rotterdam wordt er ook een grote CO2 opslag in oude gasvelden gepland.
-Bij Borsele en de Maasvlakte zijn er dus plannen om kerncentrales te bouwen.
-Bij Rotterdam en Beverwijk zitten een paar van de grootste stroomafnemers van Nederland. En daar is ook een noodzaak om waterstof te introduceren in industriële processen.
-Al deze punten liggen aan riviermondingen. Hierdoor is koelwater ruim voorradig alsmede mogelijkheden om gebruikt nucleair materieel te vervoeren per schip naar de opslag in Borsele.
Het past perfect in elkaar als je de puzzelstukjes bij elkaar legt. Het plan is om energie van windmolens op zee te halen. Bij de plekken waar het aan land komt, worden vervolgens ook grote kerncentrales gebouwd. Hiermee gaat de stabiliteit van het net worden gebalanceerd. Ondertussen bestaat er zeker in Rotterdam en Amsterdam, een grote vraag naar waterstof. In Rotterdam zijn er al bestaande importmogelijkheden voor aardgas. Waterstof als eerste en kleinste element, heeft een duidelijk nadeel in dat het erg moeilijk op te slaan is. Juist door het te combineren met koolstof, kan het opgeslagen worden in natuurlijk voorkomende verbindingen. Wat wij als mensheid willen bereiken, is het waterstof uit die verbindingen halen, zonder dat er zuurstof zich vermengt met koolstof. Dat kan met de opslag van CO2, maar beter nog is
Wikipedia: Kværner process waarmee je pure koolstof en waterstof krijgt. Beiden grondstoffen voor industriële processen. In IJmuiden hebben ze waterstof en koolstof nodig om staal te maken zonder CO2 uitstoot. In Rotterdam hebben ze koolstof nodig voor de chemische industrie en waterstof voor verhitting.
Ik denk dat de energie die de kerncentrales genereren, ingezet zal worden voor de productie van waterstof uit aardgas, wanneer er een overschot aan energieproductie plaatsvind vanuit de windmolenparken op zee. Die kerncentrales staan zo ook vrijwel naast de grote energieafnemers voor stroom, waterstof en in sommige gevallen ook stoom. Daarnaast heb je de mogelijkheid om warmtenetten aan te leggen die gebruik maken van de restwarmte van de kerncentrales en de afnemende industrie. In het geval van de Maasvlakte en Beverwijk, is dit vlakbij de twee grootste steden van Nederland.
Ik denk dat het plan ook niet klaar zal zijn met vier reactoren, waarvan twee bij Borsele. Nee, ik vermoed dat ook bij Beverwijk of IJmuiden en de Eemshaven zal worden nagedacht over kerncentrales. Het totaalplan bestaat dan uit:
-CO2 opslag waar nodig.
-Windmolenparken op zee.
-Kerncentrales bij de knooppunten waar de stroom van de windmolens aan land komt.
-LNG terminals voor de import van aardgas, wat omgezet kan worden naar waterstof.
-Energie, waterstof en stoom direct naast de grootste afnemers beschikbaar.
-Warmtenet beschikbaar bij de twee grootste steden van het land.
Als je dit doet, dan pak je in een keer, tientallen procenten van de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen aan. Dit is enorm zonder dat je de industrieën moet opgeven.
Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.