@
Veerman24 Nachtverlaging is altijd een interessant onderwerp.
Eerst de basis: Als je de verwarming uitzet, koelt de woning af. De snelheid waarmee dat gebeurt hangt af van het temperatuurverschil tussen de woning en buiten (net als bij een radiator in de kamer). Omdat de woning in het begin warm is, gaat de afkoeling snel en naarmate de woning afkoelt, gaat de verdere afkoeling steeds langzamer.
De woning weer opwarmen gaat precies hetzelfde. Eerst snel, dan steeds langzamer.
andersom: eerst langzamer, daarna sneller. Als we even aannemen dat de buitentemperatuur constant blijft, dan Verder heb je exact evenveel energie nodig om de woning weer op te warmen als dat er naar buiten toe verloren is bij het afkoelen.
Stel dat je nu een extreem slecht geisoleerde woning hebt. De woning zal dan in het begin vrij snel afkoelen, steeds langzamer, tot de buitentemperatuur bereikt is en daarna stopt het afkoel-proces. Opwarmen gaat weer eerst snel, dan steeds langzamer.
andersom, dus eerst heel langzaam en dan steeds sneller tot de woning weer op temperatuur is.
Stel nu dat je een extreem goed geisoleerde woning hebt. De woning zal dan in het begin al traag afkoelen en dit gaat steeds langzamer. De buitentemperatuur wordt nooit bereikt, want je begint op een gegeven moment weer met opwarmen
(eerst heel traag, dan sneller tot de woning op temperatuur is). Er is relatief weinig energie nodig om de woning op temperatuur te krijgen, want er is weinig energie verloren gegaan.
Wanneer heeft nachtverlaging dan zin? Om precies te zijn: als het warm houden van de woning (substantieel) meer energie kost dan het weer opwarmen van de woning als deze afgekoeld is.
Dat is zeker het geval als de woning helemaal afkoelt tot de buitentemperatuur en daar dan urenlang blijft. Maar meestal is dat niet het geval.
Maar hoe kom je er dan achter of het wel of niet zinvol is? Dat zou je eigenlijk moeten meten, maar er is wel een vuistregel. Omdat het afkoelen kwadratisch gaat is er een soort knikpunt in het afkoelen. Het gaat eerst snel en dan langzamer. Als je dat knikpunt bereikt gedurende de nacht, heeft nachtverlaging zin, anders niet. In de regel betekent dit: hoe beter de woning geisoleerd is, hoe minder zin nachtverlaging heeft.
Dan de vraag: hoe efficient kun je de energie opwekken om de woning op temperatuur te houden of op temperatuur te brengen. In beide gevallen geldt: met een CV, door een zo laag mogelijke Tr aan te houden en met een WP, door een zo laag mogelijke Ta aan te houden.
Het extra beetje warmteverlies dat je tijdens het opwarmen zelf hebt heb je sowieso, of je er nu 2 uur of 1 uur of 10 minuten over doet.
Het is dus niet van belang of je om 7:55 of om 6 uur begint met opwarmen. De vraag is hoe lang je op dat moment al de laagste temperatuur van de woning bereikt hebt. Is dat pas net om 6 uur, dan heeft nachtverlaging geen zin. Is dat al om 24 uur, dan heeft nachtverlaging waarschijnlijk wel zin.
PS. Hier gaan we even uit van een constante buitentemperatuur. Dat is niet correct. In de praktijk loopt de buitentemperatuur naar beneden en wordt het vertragen van de afkoeling dus tegengewerkt door de dalende buitentemperatuur en is uiteindelijk het enige zinnige antwoord op de vraag: "heeft nachtverlaging zin?", "dat hangt er van af..."