CharmingDemon schreef op maandag 27 maart 2023 @ 18:16:
[...]
Ik begrijp deze conclusie (en de vele +-jes) niet helemaal. Want deze (n=1) waarneming weerlegt de stelling van @
flippy toch niet? Die heeft het over de situatie dat de warmtepomp tegen zijn limieten aanloopt. Het is toch niet zo dat een 11,2kW Mitsubishi warmtepomp met een Ta van 52 al bij -2 graden buitentemperatuur al tegen zijn limieten aanloopt? Kan ook zijn dat ik abuis ben hoor.
klopt, zijn verhaal weerleg ik ook niet. is zitten alleen een berg haken en selectieve ogen aan en vertekenen ook wat ik heb gezegd om de draai eraan te maken dat splits "beter zijn".
het probleem is dat men veel te basaal en "als het niet in de handleiding staat is het niet zo" manier zit te kijken en rekenen. dat is gewoon een "tweakers ding", hoort er een beetje bij op dit forum (en daarbuiten) en kan je niet echt iemand kwalijk nemen.
deN=1 discussie soms vervelend omdat een machine zoals grolsch die heeft meer dan 2x zo groot is dan die van veel anderen, wat juist ook onderdeel is van het probleem. grotere machines hebben onder andere veel grotere massastromingen door de grotere compressor en dus inherent minder last van dit effect in de basis (wat ook duidelijk word gestaafd in de boekwerken) en word pas zichtbaar bij de meer extreme situaties, en die komen gewoon niet echt voor in het geval van zo'n machine met veel meer "reserves". de kleine machines en vooral de split aircos hebben er veel meer last van. die zie je veel sneller last ervan hebben op een manier dat het op gaat vallen. er zijn zat installaties waar ik aan sleutel die soms leidingsets hebben van dik over de 100m lang. maar daar word ook voldoende rekening gehouden met de verliezen.
de leidingvorm, leidingisolatie, machineformaat en een stapel andere variabelen zijn allemaal een factor in hoeverre je er wat van merkt en de installatie niet absorbeert door zijn gedrag aan te passen valt niet te zeggen, alleen kijken naar de geproduceerde (nuttige) warmte is gewoon te kortzichtig. zolang men niet weet hoeveel energie daadwerkelijk uit de compressor komt zijn alle cijfers gewoon nutteloos om te vergelijken. dat de machine zijn capaciteit nog steeds haalt wilt alleen maar zeggen dat je (nog) niet buiten de limieten komt waarin de unit kan compenseren door te spelen met onder andere gasdrukken en compressorvermogen.
dit soort verschillen/variabelen en "onreine" metingen geeft gewoon een scheef beeld van de relatieit en haalt ook precies aan wat ik steeds zeg: het is een vies ingewikkeld concept en met soms enorme variabelen. dat is ook 1 van de redenen waarom vrijwel alle aircomensen liever werken met simpele aan/uit installaties, waaronder ik.
men zet ook niet de eerder genoemde correctiefactors en gewoon in klare taal dat men aanzienlijk veel energie verliest over leidingsets als het niet een serieuze factor is in het ontwerp van een systeem.
dat men moeite heeft met de concepten of zich lastig kan verenigen in wat de ontwerpers van deze machines is geen reden om het dan maar als onzin te bestempelen. of denkt men echt dat de grijze baarden bij daikin, mitubischi en panasonic maar wat dom zitten te krabbelen in hun design manuals om die installatieontwerpers een beetje te zieken en eigenaren onnodig op kosten drijven?
wat ik altijd zeg: men moet nemen wat de beste optie is voor jouw toepassing, welke voor en nadelen je wilt accepteren die bij eke type hoort is aan jou. jij bent degene die ermee moet leven, iets wat veel installateurs vergeten....
wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen