@
Hbeez Omslagpunt is best eenvoudig te berekenen, maar de beslissing hangt af van het te verwachten rendement.
Box 3: 6,17% forfaitair rendement (onafhankelijk van de omvang vermogen) en tarief 32%.
Box 2: "werkelijke rendement" maal 19% (lage tarief) vennootschapsbelasting + eventueel AB-heffing 26,9% (laag tarief) is gecombineerd 45,9% tarief.
Als je werkelijke rendement lager is dan 4,3%, kan de beleggings-BV interessant zijn. Maar dit is eigenlijk een te grove benadering.
Er zijn namelijk wat andere factoren, die het nog wat aantrekkelijker kunnen maken.
1.
Het kunnen uitstellen van AB-heffing in de opbouwfase (waarin er geen dividend wordt uitgekeerd). De claim op het behaalde rendement blijft echter wel. Deze AB-heffing kan enorm ver naar de toekomst verschuiven, zelfs in een uitkeringsfase kun je hem nog uitstellen. Bijvoorbeeld door eerst te lenen van de BV.
2.
Ander voordeel is dat er geen tussentijdse winstneming plaats hoeft te vinden (herwaarderingswinst, oftewel ongerealiseerde koerswinst) in de vennootschapsbelasting. Ze zijn dat nu wel van plan te introduceren in de 'nieuwe box 3', hetgeen de BV al meteen een streepje voor geeft. Je hoeft in de vennootschapsbelasting dus alleen te betalen over uitgekeerd dividend (en gerealiseerde koerswinst). Hoe dat bijv. werkt in combinatie met Meesman of Brand New Day, is dat je een specificatie van het uitgekeerde dividend nodig hebt. Hierover ben je vennootschapsbelasting verschuldigd.
En er zijn ook wel wat nadelen aan de beleggings-BV:
1.
Je moet een goede administratie bijhouden van de aankoopprijs (stortingen) van je participaties, om later bij realisatie (verkoop) te bepalen wat de koerswinst is.
2.
Overstappen naar andere fondsen geeft ook gerealiseerd koersresultaat en kan je dus vennootschapsbelasting kosten. Dit maakt het minder aantrekkelijk (een drempel) om te switchen van aandelenfonds.
3.
Je hebt wat meer administratieve lasten. Het bijhouden van een administratie van een BV, het doen van een aangifte vennootschapsbelasting, het deponeren van de jaarstukken bij de kamer van koophandel, etc. Dit is voor sommigen eenvoudig, maar de meesten zullen er iemand voor moeten inhuren. Deze kosten zijn overigens dan wel weer aftrekbaar in de vennootschapsbelasting..
4.
Je vermogen is semiopenbaar doordat een BV zijn jaarstukken verplicht moet deponeren.