Acties:
 • +86Henk 'm!

 • Pistachenootje
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 15:23
Omdat in het andere beleggingstopic de discussie vaak gaat over actief beleggen leek het mij en wat andere Tweakers een goed idee om een topic te starten voor passief beleggen.

Waarom passief beleggen?
Onderzoeken laten zien dat het erg moeilijk was om de markt op lange termijn (risk adjusted) te verslaan. Vandaar dat steeds meer particulieren en ook institutionele beleggers kiezen voor een passieve beleggingsstrategie met gebruik van indexfondsen.

Hier uitgelegd in Bogleheads Investment Philosophy
Rather than trying to pick the specific stocks or sectors of the market that may outperform in the future, passive investors buy funds that are widely diversified, or even approximate the whole market.[10] This guarantees they will receive the average return of all investors. Being average sounds bad, but it is actually a great thing. That's because most investors perform worse than average after taking into account the high fees they can pay for actively managed funds. Studies of manager performance indicate that, before costs, managers, on average, possess stock selection skill, but actual performance is insufficient to overcome the costs of management. In addition, while there is evidence of persistence of poor performance, there is no evidence of persistence of outperformance. Funds that outperform one year tend to underperform in the next. And in the real world, investors pay high fees on managed funds. That means more than half of those actively managed funds usually underperform index funds over the long haul.
Waar kan ik het beste passief beleggen?
Deze vraag krijgt meestal een hoop aandacht, en terecht. Een kleine kostenbesparing kan door het 'rente op rente effect' al gauw tot een verschil leiden van honderden of zelfs duizenden euros op de lange termijn. Voordat je vragen stelt in het topic wordt eerst van je gevraagd wat huiswerk te doen: www.indexfondsenvergelijken.nl* geeft een mooi up to date overzicht van diverse aanbieders van passief index beleggen (let op: door de standaard instelling van minimaal 70% marktkapitalisatie vallen enkele opties weg). Tevens heeft Financieel Onafhankelijk Blog minstens 2 artikelen die zeer de moeite waard zijn: De beste ETF in 2022* en Kosten indexfondsen en ETFs*
(* sites bevatten affiliate links)

Populaire keuzes
Hieronder vind je een aantal populaire keuzes in alfabetische volgorde met een beknopte beschrijving. Voor meer opties en verdere details zie: www.indexfondsenvergelijken.nl. Let op: er zijn nog veel meer geschikte keuzes en de onderstaande opties zijn zeker niet bedoeld als advies.

ABN, ING, Rabo - Northern Trust
De 3 grootbanken bieden deze fondsen aan met relatief lage kosten. Deze fondsen kennen geen dividendlekkage. Bepaalde bedrijven worden uitgesloten op basis van ESG beleid. Dit kan zowel als voor- of als nadeel worden beschouwd.

DeGiro - VWRL
Dit is een simpele oplossing om wereldwijde dekking te verkrijgen. DeGiro is tegenwoordig een Duitse broker met een duidelijke interface en app. VWRL is een ETF van Vanguard welke de ontwikkelde en opkomende landen dekt, met uitzondering van small caps. Deze ETF kan onder voorwaarden gratis verhandeld worden bij DeGiro. Nadeel is dividendlekkage van VWRL en dat DeGiro in het verleden enkele malen berispt is door de AFM. Sindsdien is hun reputatie wat minder.

FitVermogen - Nationale Nederlanden
FitVermogen wordt aangeboden door NN Investment Partners en is onderdeel van Goldman Sachs Asset management. Door middel van 2 NN enhanced index fondsen kan werelddekking worden verkregen. Voordeel van deze fondsen zijn de lage kosten. Belangrijkste nadeel is het strengere ESG beleid (voor sommigen kan dit ook een voordeel zijn).

Interactive Brokers - AVIAW
Interactive Brokers is een grote Amerikaanse broker welke Europese klanten bedient vanuit een Ierse vestiging. Nadeel van IB is dat de interface van de desktop applicatie niet geschikt is voor beginners. De web applicatie is eenvoudiger maar deze mist bepaalde functies. AVIAW is een beleggingsfonds van Actiam. Het dekt een groot gedeelte van de bedrijven in de ontwikkelde landen tegen lage kosten en zonder dividendlekkage. Indien gewenst kan hier nog een fonds voor opkomende landen en/of small caps aan worden toegevoegd. Actiam voert een actief EGS beleid waardoor sommige bedrijven worden uitgesloten.

Interactive Brokers - VTI/VXUS
Bij dezelfde broker is het ook mogelijk om Amerikaanse ETFs via opties aan te schaffen zoals bijvoorbeeld VTI en VXUS. Deze dekken de wereld tegen zeer lage kosten. Een nadeel hiervan is dat er grotere bedragen nodig zijn en het minder eenvoudig is om aan te schaffen. Het proces wordt hier uitgelegd. Een andere manier om Amerikaanse ETFs direct te mogen aanschaffen is om professional status aan te vragen bij IB. De vereisten worden hier uitgelegd.

Meesman - Wereld fonds
Meesman biedt een wereld fonds aan dat gebaseerd is op de fondsen van Northern Trust. Voordelen van Meesman zijn o.a. het gemak van 1 fonds en de eenvoud van de interface. Een nadeel is dat de totale kosten meestal iets hoger zijn dan de onderliggende Northern Trust fondsen zelf aanschaffen via de grootbanken.

Goede bronnen voor passief beleggen:
Financieel Onafhankelijk Blog - Beleggen voor beginners
Goede start voor beginners met uitleg van begrippen en basis principes. Wel veel affiliate links.
Ben Felix - Youtube kanaal
Diverse videos over diverse onderwerpen m.b.t. beleggen.
William Bernstein - If You Can
Gratis boekje dat de principes van passief beleggen uitlegt.
Bogleheads Investment Philosophy
Passief beleggen volgens de filosofie van Vanguard oprichter John Bogle.
Bogleheads - Investing from the Netherlands
De Bogle principes toegepast op de Nederlandse situatie. Enigszins verouderde informatie.
Topic start 'Beleggen op de beurs in de praktijk'
Korte uitleg van een aantal begrippen en basis principes.
Morningstar.nl
Onafhankelijke info over heel veel ETFs en fondsen.
JustETF.com ETF screener
Database van alle Europees beschikbare ETFs. Geschikt om vergelijkingen mee te maken.
Marketscap.site
Informatie over de marktkapitalisatie van diverse MSCI indexen, Northern Trust en Actiam.
Handelsdagen NT fondsen.
Financiële onafhankelijkheid - Deel 5
Topic over het bereiken van financiële onafhankelijkheid


Welke vragen/onderwerpen zijn geschikt voor dit topic?
 • Vragen over aanbieders van passief beleggen (na het lezen van de 3 artikelen die hierboven zijn vermeld)
 • Vragen over specifieke indexfondsen; ETFs en beleggingsfondsen.
 • Dividendlekkage
 • Factor beleggen met indexfondsen
 • Dividend beleggen met indexfondsen
Welke vragen/onderwerpen passen beter in 'Beleggen op de beurs in de praktijk'?
 • Individuele aandelen onderzoeken/uitkiezen
 • Opties
 • Short gaan
 • Markt voorspellen/timing
 • Bear cases - bull cases bediscussiëren
 • Kijk wat de markt vandaag heeft gedaan
Disclaimers:
 • Niets wat hierboven of in deze thread staat is beleggingsadvies.
 • Je bent altijd verantwoordelijk voor je eigen beslissingen.
 • Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

[Voor 8% gewijzigd door Pistachenootje op 03-01-2023 15:32]


 • page404
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 14:15

page404

Website says no

Meteen een mooie topicstart. Aangezien ik 100% in indexen zit tegenwoordig verhuis ik mee naar dit topic :)

ZIPper: Zelfstandig Interim Professional


 • Herko_ter_Horst
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Ik mis nog een verwijzing naar Financiële onafhankelijkheid - Deel 5. Sowieso zie ik best een behoorlijke overlap met dat topic.

[Voor 23% gewijzigd door Herko_ter_Horst op 06-11-2022 18:16]

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."


Acties:
 • +18Henk 'm!

 • Johan Bogle
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 15:36
Zal een saai topic worden :-). Elke maand hetzelfde vast bedrag in dezelfde indexfondsen hier en nooit verkopen.

 • TechFox
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 15:20
Mooie startpost. Veel tijd in gestoken en duidelijke informatie. Ik heb nog wat suggesties die je kan toevoegen.

Hoe kan ik zien welke aandelen ik koop in een index fonds of ETF?
Een index fonds of ETF is een stukje aandelen bij elkaar die koopt als een geheel. Elke index fonds of ETF volg een bepaalde beursindex. De bekendste beursindex tracker is "MSCI".

Om te zien welke aandelen je binnen een ETF of index fonds koopt kun je op de onderstaande link de "index" opzoeken. Welke index je fonds of ETF volgd kun je op de beleggers informatie PDF vinden.

https://www.msci.com/constituents

Wat is dividendlekkage?
Een dividendlek, ook wel dividendlekkage genoemd, is het verschil in de belasting die je over je dividend betaalt, waarbij je het verschil niet terug kan vorderen via de belastingaangifte. De reden hiervoor is dat verschillende landen ook verschillende dividendbelastingen aanhouden. Zo betaal je in Nederland bijvoorbeeld 15% dividendbelasting, maar in de Verenigde Staten 30%. Afhankelijk van de belastingverdragen tussen de landen, kan je dit wel, niet, of gedeeltelijk terugkrijgen. Als je niet het volledige verschil terug kan krijgen spreken we van een dividendlek.

Wat is een index fonds?
Een indexfonds is een beleggingsfonds dat ernaar streeft hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde beursindex. Dit is eenvoudig waardoor het minder risicovol is dan actief beleggen. En het is goedkoop waardoor het meer rendement oplevert dan actief beleggen.

Wat is een ETF?
Een ETF, ook wel tracker genoemd, staat voor: Exchange Traded Fund. Het is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. In tegenstelling tot sommige andere fondsen worden ze net als aandelen op de markt verhandeld. Het doel van een ETF is dat de prestatie van het product zo dicht mogelijk bij de waarde ligt van de onderliggende producten. Zo volgt een index tracker bijvoorbeeld de AEX of S&P500.

[Voor 24% gewijzigd door TechFox op 06-11-2022 22:05. Reden: Typo’s]


 • Naamloos87
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 07:04
Johan Bogle schreef op zondag 6 november 2022 @ 18:16:
Zal een saai topic worden :-). Elke maand hetzelfde vast bedrag in dezelfde indexfondsen hier en nooit verkopen.
Hoe saaier en simpeler hoe makkelijker we het kunnen volhouden :D

"Don't look for the needle in the haystack. Just buy the haystack." - John C. Bogle


 • arj1o1
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 15:52
Mooi topic. Gebruik zelf Meesman. Saaier kan eigenlijk niet.

 • Herko_ter_Horst
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Fitvermogen is een platform van Nationale Nederlanden.
Dit klopt niet meer. NN IP (waar FitVermogen onder valt/viel) is overgenomen door Goldman Sachs. Zie ook: https://www.fitvermogen.nl/nieuwsartikel?news_id=20028625

[Voor 16% gewijzigd door Herko_ter_Horst op 06-11-2022 18:29]

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."


 • Jeroenneman
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 09:18

Jeroenneman

Pre-order/Early Acces: Nee!

Johan Bogle schreef op zondag 6 november 2022 @ 18:16:
Zal een saai topic worden :-). Elke maand hetzelfde vast bedrag in dezelfde indexfondsen hier en nooit verkopen.
Inderdaad, er is eigenlijk geen nut voor een topic, want dit is precies de strategie die ook in het FO topic als vaakst naar voren komt.

Naast natuurlijk capriolen als huisjesmelker of investeren in windparken/kleine bedrijfjes die niet kredietwaardig genoeg zijn voor grote banken.

| Old Faithful | i7 920 @ (3,3Ghz) / X58 UD4P / GTX960 (1,550Mhz) / CM 690 | NOVA | i5 6600K (4,4Ghz) / Z170 Pro Gaming / GTX 960 (1,500Mhz) / NZXT S340


 • Johan Bogle
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 15:36
Naamloos87 schreef op zondag 6 november 2022 @ 18:20:
[...]


Hoe saaier en simpeler hoe makkelijker we het kunnen volhouden :D
Zeker, weinig spektakel. Vermogensopbouw is enorm saai. Watching grass grow :) Nooit iets spannends te vertellen op verjaardagen. Moet altijd maar luisteren naar de crypto- en memeboys‘ hun verhalen. Hier verder ook weinig te vertellen behalve inderdaad welke broker we gebruiken en wat de beste indexfondsen zijn. Verder is het belangrijk om vooral helemaal niks te doen 8)

 • TechFox
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 15:20
Daarnaast mis ik de Vanguard Index Fund Institutional Plus EUR Acc fondsen.

Dit zijn index fondsen net als die van Northern Trust en zijn goedkoper. Hebben geen ESG screening maar hebben dan wel een dividendlekkage.

Vanguard Emerging Markets Stock Index Fund Institutional Plus EUR Acc
Vanguard Global Small-Cap Index Fund Institutional Plus EUR Acc
Vanguard Global Stock Index Fund Institutional Plus EUR Acc

Wie is vanguard Group?
The Vanguard Group is een grote Amerikaanse vermogensbeheerder. Vanguard heeft een afwijkende eigendomsstructuur. Bij Vanguard zijn de klanten eigenaren waardoor de belangen van de klant en beheerder gelijk zijn. Het bedrijf is in handen van de klanten die via Vanguard beleggen.

Het bedrijf streeft niet naar winst, maar brengt alleen de kosten, zonder winstopslag, van het vermogensbeheer in rekening.In geval Vanguard winst zou maken, wordt dit aan de klanten teruggegeven in de vorm van lagere beheerskosten.

 • Pistachenootje
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 15:23
Jeroenneman schreef op zondag 6 november 2022 @ 18:31:
[...]
Inderdaad, er is eigenlijk geen nut voor een topic
Dat denk ik niet want heel veel van de vragen die gesteld zijn in het normale beleggingstopic passen in dit topic.

 • Zenix
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 15:49

Zenix

BOE!

Als ik op ETF zoek in het beleggen topic kriig ik 37 pagina's. Op index krijg ik 15, dus genoeg over te praten blijkbaar.

 • Johan Bogle
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 15:36
Pistachenootje schreef op zondag 6 november 2022 @ 18:33:
[...]

Dat denk ik niet want heel veel van de vragen die gesteld zijn in het normale beleggingstopic passen in dit topic.
Informatief zeker interessant zo’n topic. Uitleg waarom en hoe je dit moet doen is nuttig. Dit is de beste manier van vermogensopbouw en ik wenste dat ik dit 20 jaar eerder had geweten en geloofd.

Leestips

https://www.bol.com/nl/nl...sense-investing/30044538/

https://www.bol.com/nl/nl...eleggen/1001004006191081/

[Voor 17% gewijzigd door Johan Bogle op 06-11-2022 18:43]


 • Pistachenootje
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 15:23
TechFox schreef op zondag 6 november 2022 @ 18:33:
Daarnaast mis ik de Vanguard Index Fund Institutional Plus EUR Acc fondsen.
Dat zijn zeker goede opties. Maar het was eigenlijk niet mijn bedoeling om een volledig overzicht van alle fondsen en brokers te geven. Ik zal eens kijken wat ik nog ga toevoegen.

Als iemand een volledig overzicht wil schrijven voeg ik het graag toe trouwens.

 • Miki
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 15:17
TechFox schreef op zondag 6 november 2022 @ 18:33:
Daarnaast mis ik de Vanguard Index Fund Institutional Plus EUR Acc fondsen.

Dit zijn index fondsen net als die van Northern Trust en zijn goedkoper. Hebben geen ESG screening maar hebben dan wel een dividendlekkage.

Vanguard Emerging Markets Stock Index Fund Institutional Plus EUR Acc
Vanguard Global Small-Cap Index Fund Institutional Plus EUR Acc
Vanguard Global Stock Index Fund Institutional Plus EUR Acc

Wie is vanguard Group?
The Vanguard Group is een grote Amerikaanse vermogensbeheerder. Vanguard heeft een afwijkende eigendomsstructuur. Bij Vanguard zijn de klanten eigenaren waardoor de belangen van de klant en beheerder gelijk zijn. Het bedrijf is in handen van de klanten die via Vanguard beleggen.

Het bedrijf streeft niet naar winst, maar brengt alleen de kosten, zonder winstopslag, van het vermogensbeheer in rekening.In geval Vanguard winst zou maken, wordt dit aan de klanten teruggegeven in de vorm van lagere beheerskosten.
Ik zie een aantal misvattingen in je post die ik je graag mee wil geven. Ik zou zelf maar wat graag willen overstappen naar de Vanguard beleggingsfondsen maar ze zijn helemaal niet dividend efficiënt. Door hun interne constructie via Ierland lekken ze nog meer dan hun ETF’s. Daar waar bijvoorbeeld VWRL iets meer dan 14% zit is het Global Stock Index Fund rode lantaarn drager met een kleine 17%. Waardoor opeens het fonds helemaal niet meer zo interessant is.
Uitrekenen kun je zelf vrij eenvoudig via deze link: https://finansjaal.nl/dividendlekkage/

Nog een dingetje is dat de Europese Vanguard afdeling een geheel andere eigendomstructuur kent dan de Amerikaanse tak. Daar waar in Amerika iedere belegger mede-eigenaar is, ben je dat in de Europese fondsen en ETF’s niet.

Samsung TV QE55Q9F 2018 | Sonos Beam gen1 | Sonos Sub gen3 | Sonos One 2x | APsystems 14x315Wp - ZW |  MacBook Pro 13" 2017 |  MacBook Air 13" 2017 I  iPad 2018 |  iPhone 12 |  TV 2021 4K |  AirPods Pro gen2


 • TechFox
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 15:20
Miki schreef op zondag 6 november 2022 @ 18:44:
[...]

Ik zie een aantal misvattingen in je post die ik je graag mee wil geven. Ik zou zelf maar wat graag willen overstappen naar de Vanguard beleggingsfondsen maar ze zijn helemaal niet dividend efficiënt. Door hun interne constructie via Ierland lekken ze nog meer dan hun ETF’s. Daar waar bijvoorbeeld VWRL iets meer dan 14% zit is het Global Stock Index Fund rode lantaarn drager met een kleine 17%. Waardoor opeens het fonds helemaal niet meer zo interessant is.
Uitrekenen kun je zelf vrij eenvoudig via deze link: https://finansjaal.nl/dividendlekkage/

Nog een dingetje is dat de Europese Vanguard afdeling een geheel andere eigendomstructuur kent dan de Amerikaanse tak. Daar waar in Amerika iedere belegger mede-eigenaar is, ben je dat in de Europese fondsen en ETF’s niet.
Zeker belangrijke informatie om erbij te voegen. Bedankt voor je bijdragen.

 • Pistachenootje
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 15:23
Herko_ter_Horst schreef op zondag 6 november 2022 @ 18:28:
[...]
Dit klopt niet meer. NN IP (waar FitVermogen onder valt/viel) is overgenomen door Goldman Sachs. Zie ook: https://www.fitvermogen.nl/nieuwsartikel?news_id=20028625
Bedankt voor de feedback. Aangepast.

 • unifi
 • Registratie: September 2021
 • Niet online
Nog interessant fonds (vind ik dan :-)) is Bright Beleggen: https://brightpensioen.nl/beleggen/. Ook omdat ze een vast bedrag per jaar aan fondskosten rekenen ipv een percentage.

Boven de 50k ongeveer is het daardoor goedkoper dan Meesman bv. Maar ik vind het vooral een goed verhaal :) https://brightpensioen.nl/visie/

 • Perkouw
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 16:02

Perkouw

Moderator General Chat
http://www.indexfondsenvergelijken.nl/ stond daar eerder ook niet NN op of ben ik abuis? Wel jammer dat deze niet (meer) getoond wordt tussen de Meesmans en Giro van deze wereld :+

 • Pistachenootje
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 15:23
Perkouw schreef op zondag 6 november 2022 @ 19:05:
http://www.indexfondsenvergelijken.nl/ stond daar eerder ook niet NN op of ben ik abuis? Wel jammer dat deze niet (meer) getoond wordt tussen de Meesmans en Giro van deze wereld :+
Deze wordt niet getoond door de standaardinstelling van tenminste 70% marktkapitalisatie. Deze is voor NN 57%.

 • Herko_ter_Horst
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Perkouw schreef op zondag 6 november 2022 @ 19:05:
http://www.indexfondsenvergelijken.nl/ stond daar eerder ook niet NN op of ben ik abuis? Wel jammer dat deze niet (meer) getoond wordt tussen de Meesmans en Giro van deze wereld :+
Staat er nog wel op, maar is niet zichtbaar met het standaardfilter van 70% marktkapitalisatie. Dat is het belangrijkste "nadeel" van de NN fondsen, die hebben samen maar 57% marktkapitalisatie.

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."


 • Lanfear89
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 15:24
Ah kijk, toch een splitsing. Ik heb enkele maanden geleden ook maar besloten om voor het grootste gedeelte over te stappen indexbeleggen (bij de Rabobank). Elke maand inleggen, elke 3 maanden wordt alles ingelegd bij 3 fondsen 10% NT SC, 12% NT EM en 78% NT WRLD. :)

 • Naamloos87
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 07:04
Herko_ter_Horst schreef op zondag 6 november 2022 @ 19:08:
[...]

Staat er nog wel op, maar is niet zichtbaar met het standaardfilter van 70% marktkapitalisatie. Dat is het belangrijkste "nadeel" van de NN fondsen, die hebben samen maar 57% marktkapitalisatie.
Hoeveel marktkapitalisatie heeft alleen NT World? Ik kan dat nergens terugvinden.

"Don't look for the needle in the haystack. Just buy the haystack." - John C. Bogle


 • Herko_ter_Horst
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Ongeveer 76%, zie ook: https://marketcaps.site

[Voor 35% gewijzigd door Herko_ter_Horst op 06-11-2022 19:35]

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."


 • ColeJ
 • Registratie: Juni 2019
 • Laatst online: 14:55
Mooi topic met een goede OP! Ik haak aan :)

 • Get!em
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 15:50

Get!em

Oh die ja!

Indexfondsenvergelijken krijgt in de OP prima aandacht, maar misschien is het wel goed te vermelden dat bij de default instelling er al een aantal opties niet in de resultatenlijst staan. Want inderdaad, zoals gevraagd staat is fitvermogen er dan niet tussen die toch wel vaak genoemd wordt door de beleggers in dit topic.

[Voor 26% gewijzigd door Get!em op 06-11-2022 19:42]


 • Pistachenootje
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 15:23
@Get!em goed idee, toegevoegd.
Ook een goede site voor de OP. Dank.

[Voor 76% gewijzigd door Pistachenootje op 06-11-2022 19:59]


 • Get!em
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 15:50

Get!em

Oh die ja!

Pistachenootje schreef op zondag 6 november 2022 @ 19:55:
@Get!em goed idee, toegevoegd.


[...]

Ook een goede site voor de OP. Dank.
Misschien nog een ander discussiepunt: zowel indexfondsenvergelijken als FOB staan vol met affiliate links, terwijl die hier op Tnet verboden zijn.
Nu ben ik er niet op tegen om mensen die goede info verzamelen en publiceren een inkomen te gunnen, als je je er maar bewust van bent.
Het zou dus als disclaimer erbij mogen staan wat mij betreft.
Tevens, zie discussie in de Fire topic, kwam het nogal gek over dat FOB wel abn meeneemt in een vergelijking en Rabo niet. Als je dan beseft dat abn linkjes met affiliate bevatten en Rabo niet, kan dat bedenkingen geven over onafhankelijkheid.

De linkjes worden door mijn tracker/affiliate filter/blocker in iedergeval allemaal afgevangen.

 • Pistachenootje
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 15:23
@Get!em goed punt. Toegevoegd.

 • Get!em
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 15:50

Get!em

Oh die ja!

Top, bij indexfondsenvergelijken dus ook ;)

Acties:
 • 0Henk 'm!
 • Pinned

 • koksie
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 01:35
Mooie OP met veel informatie, complimenten! Ik beleg grotendeels passief met VWRL via DeGiro (uit het verleden) en NT fondsen via ABN en een klein deel wat actiever omdat ik ontzettend eigenwijs ben en het zeker wel beter weet dan de markt :). Ik ga dit topic dus zeker volgen.

 • 49euro
 • Registratie: November 2017
 • Laatst online: 21-03 17:54
Zijn er passieve beleggers hier die investeren in fondsen/etf's die zich richten op een Momentum strategie? Zo ja in welke? Ik heb onlangs hierover iets gelezen en de strategie hiervan spreekt mij enorm aan.

Uiteindelijk op langer termijn corrigeert de markt altijd zichzelf bij individuele aandelen maar mijn ervaring leert dat de markt langer irrationeel kan zijn dan je verwacht. Mooie voorbeelden hiervan zijn in mijn ogen de même aandelen (GameStop, AMC, Nokia etc.), de fan boy aandelen (Tesla, Apple, SolarEdge, NVIDEA) of de onderwaardering in de financiële- en olie sector.

Ik zou graag mee willen profiteren van deze achtbaanritjes zonder daadwerkelijk blootgesteld te willen worden aan de risico's die deze individuele aandelen met zich meebrengen. Vandaar mijn vraag hier, of er ervaring is met dergelijke instrumenten en of je mij iets kan aanraden.

Alvast dank

 • Get!em
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 15:50

Get!em

Oh die ja!

Interessante vraag. Me nooit verder in verdiept.

Ik heb eens even de chart erbij gepakt van de MSCI variant
https://www.justetf.com/e...l?isin=IE00BP3QZ825#chart

Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF (Acc) vs benchmark MSCI World
https://www.justetf.com/e...tOrder=asc&tab=comparison

Als ik die op MAX zet, is er een verschil: 172/ 122% return (vanaf ~2015). Maar het zit op specifieke periodes waarin de winst wordt gemaakt en er zijn net zo goed periodes waarin de Momentum slechter presteert. Volatiliteit is uiteraard dus ook hoger.

 • Pistachenootje
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 15:23
49euro schreef op maandag 7 november 2022 @ 10:17:
Zijn er passieve beleggers hier die investeren in fondsen/etf's die zich richten op een Momentum strategie?
Ik heb een tijdje iShares World Momentum gehad. Dat is de grootste UCITS momentum ETF.

Op JustETF.com kun je een mooi overzicht krijgen van de beschikbare momentum ETFs. Xtrackers heeft een iets goedkopere versie. Ik heb me verder niet verdiept in de verschillen.

 • Marrtijn
 • Registratie: December 2009
 • Nu online
Volgens indexfondsenvergelijken.nl kan ik 24k inleggen over 20 jaar bij Saxo Bank, en dan is het verwachte resultaat 18k plus ook nog eens 6k aan kosten daarvoor vragen.

Dat lijkt me een bijzonder slechte deal.

 • Pistachenootje
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 15:23
Marrtijn schreef op maandag 7 november 2022 @ 11:43:
Volgens indexfondsenvergelijken.nl kan ik 24k inleggen over 20 jaar bij Saxo Bank, en dan is het verwachte resultaat 18k plus ook nog eens 6k aan kosten daarvoor vragen.

Dat lijkt me een bijzonder slechte deal.
Da's vreemd. Lijkt me een foutje. De beheerder van die website is een Tweaker. Weet iemand z'n Tweaker naam?

Edit: zat niet op te letten.

[Voor 4% gewijzigd door Pistachenootje op 07-11-2022 12:42]


 • c-nan
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 12:16
Marrtijn schreef op maandag 7 november 2022 @ 11:43:
Volgens indexfondsenvergelijken.nl kan ik 24k inleggen over 20 jaar bij Saxo Bank, en dan is het verwachte resultaat 18k plus ook nog eens 6k aan kosten daarvoor vragen.

Dat lijkt me een bijzonder slechte deal.
Is die 18k niet de winst? Dus 24k + 18k - 6k = 36k ?

 • Marrtijn
 • Registratie: December 2009
 • Nu online
c-nan schreef op maandag 7 november 2022 @ 12:02:
[...]

Is die 18k niet de winst? Dus 24k + 18k - 6k = 36k ?
Ja, ik heb even met den getalletjes gespeeld en had duidelijk last van de maandagmorgen. :+

Neemt niet weg dat Saxo Bank een heel slecht rendement heeft.

 • Coocoocachoo
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 15:44
Marrtijn schreef op maandag 7 november 2022 @ 12:11:
[...]


Ja, ik heb even met den getalletjes gespeeld en had duidelijk last van de maandagmorgen. :+

Neemt niet weg dat Saxo Bank een heel slecht rendement heeft.
Je hebt door dat Saxo Bank puur een broker is he? En alhoewel die natuurlijk met de kostenstructuur wel impact op je rendement heeft, is het niet de enige factor in je keuze die het rendement beinvloed.

 • Herko_ter_Horst
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Marrtijn schreef op maandag 7 november 2022 @ 11:43:
Volgens indexfondsenvergelijken.nl kan ik 24k inleggen over 20 jaar bij Saxo Bank, en dan is het verwachte resultaat 18k plus ook nog eens 6k aan kosten daarvoor vragen.

Dat lijkt me een bijzonder slechte deal.
Het resultaat is de verwachte "winst" (na aftrek van kosten), niet het verwachtte eindvermogen.

Het moge duidelijk zijn, dat vanwege de hoge kosten, Saxo Bank niet de voorkeur geniet voor de meeste getoonde fondscombinaties. Bij DeGiro betaal je bijvoorbeeld maar ~2100 euro kosten voor dezelfde fondsen. Het totale verschil bij (bijvoorbeeld) de combo IWDA + IEMM kan ik trouwens niet helemaal uit de kosten verklaren (het verschil in kosten tussen DeGiro en Saxo is 3800 euro, maar het verschil in resultaat is meer dan het dubbele).

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."


 • Herko_ter_Horst
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Coocoocachoo schreef op maandag 7 november 2022 @ 12:47:
[...]

Je hebt door dat Saxo Bank puur een broker is he? En alhoewel die natuurlijk met de kostenstructuur wel impact op je rendement heeft, is het niet de enige factor in je keuze die het rendement beinvloed.
Juist daarom is het vreemd: het gaat om dezelfde fondsen, daarbij zouden alleen de kosten van de broker het verschil moeten maken, maar dat lijkt niet zo te zijn.

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."


 • Coocoocachoo
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 15:44
Herko_ter_Horst schreef op maandag 7 november 2022 @ 12:48:
[...]

Het resultaat is de verwachte "winst" (na aftrek van kosten), niet het verwachtte eindvermogen.

Het moge duidelijk zijn, dat vanwege de hoge kosten, Saxo Bank niet de voorkeur geniet voor de meeste getoonde fondscombinaties. Bij DeGiro betaal je bijvoorbeeld maar ~2100 euro kosten voor dezelfde fondsen. Het totale verschil bij (bijvoorbeeld) de combo IWDA + IEMM kan ik trouwens niet helemaal uit de kosten verklaren (het verschil in kosten tussen DeGiro en Saxo is 3800 euro, maar het verschil in resultaat is meer dan het dubbele).
Dat hangt natuurlijk ook af van hoe hoog de kosten wanneer zijn. Hogere kosten in het begin dreunen vanwege het compound interest extra hard door.

 • Herko_ter_Horst
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Coocoocachoo schreef op maandag 7 november 2022 @ 12:57:
[...]

Dat hangt natuurlijk ook af van hoe hoog de kosten wanneer zijn. Hogere kosten in het begin dreunen vanwege het compound interest extra hard door.
Ah ja, goed punt. Bij Saxo heb je natuurlijk direct vanaf het begin de servicekosten (en transactiekosten) die je bij DeGiro voor deze combi niet hebt.

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."


 • Get!em
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 15:50

Get!em

Oh die ja!

Coocoocachoo schreef op maandag 7 november 2022 @ 12:57:
[...]

Dat hangt natuurlijk ook af van hoe hoog de kosten wanneer zijn. Hogere kosten in het begin dreunen vanwege het compound interest extra hard door.
Precies, bij Saxo zijn oa ook de transactiekosten vrij hoog, waardoor je inleg per keer al omlaag gaat. Zet je je parameter voor maandelijkse inleg vrij laag (<€500), dan dreunt de €8 of €6 transactie per maand wel door bij fondsen. Zie bijv het verschil eens, als je €100 per maand inlegt, zie screenshot.

En zelfs de 0,17% lopende fondskosten verschil: dat zit dus in het lagere belegd vermogen bij Saxo...
Een andere is bij bijv rabobank, die je dividendkosten in rekening brengt. Bij hogere dividend % als parameter, staat Rabo dus verder onderaan in het lijstje.

[Voor 4% gewijzigd door Get!em op 07-11-2022 14:05]


 • Zenix
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 15:49

Zenix

BOE!

Ik beleg voornamelijk in VTI + VXUS via opties https://www.reddit.com/r/...open_van_vti_en_vxus_bij/ (misschien leuk om toe te voegen aan de TS?)

Ik overweeg nog wel steeds factor beleggen, zoals @Pistachenootje ook doet, maar dat maakt het wel wat minder overzichtelijk. Ik vind het vooral lastig om in te schatten hoeveel ik van elk percentage moet gaan tilten. Het balanceren van een portfolio is dan weer lastiger, het is dan toch wat minder passief dan ik eigenlijk zou willen.

 • Pistachenootje
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 15:23
Zenix schreef op maandag 7 november 2022 @ 15:25:
Ik beleg voornamelijk in VTI + VXUS via opties https://www.reddit.com/r/...open_van_vti_en_vxus_bij/ (misschien leuk om toe te voegen aan de TS?)
Je bent inmiddels de tweede die het vraagt. Ik heb hem toegevoegd.

 • spaarcent
 • Registratie: Juli 2017
 • Laatst online: 21-03 19:32
Leuk topic!
Ik leg beleg maandelijk in het totaalfonds van Meesman. Dit wil ik nog een paar jaar voortzetten en dan verder laten groeien.
Op het moment dat wij stoppen met werken ( zo'n 8 jaar eerder is de bedoeling ) wil ik het maandelijks opnemen, dan kan het kapitaal verder doorgroeien en hebben schommelingen niet zo;n invloed.

Hoe zien jullie dat? zelfde plan of andere manier. Lijkt mij leuk om van te leren,

 • helloitsme
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 21-03 20:15
Pistachenootje schreef op maandag 7 november 2022 @ 16:00:
[...]

Je bent inmiddels de tweede die het vraagt. Ik heb hem toegevoegd.
wellicht goed om te vermelden dat je natuurlijk niet alleen VTI en VXUS op deze manier aan kan kopen, maar ook andere US etf's.
Zo heb ik bv SCHD aangekocht -> wat meer gericht op dividend / dividend groei versus VTI.

 • Pistachenootje
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 15:23
@spaarcent ik heb toen ik dichter bij mijn pensioen wat meer geld in deposito's gezet. Dit zorgt voor een reductie van de volatiliteit. Ik zou zelf liever niet met 100% aandelen mijn pensioen ingaan. Op dit moment zijn deposito's interessanter dan obligaties door de lagere VRH. Dit zou in de toekomst kunnen veranderen.
Qua opname strategie kan maandelijks verkopen prima werken. Ik zelf merk dat ik met rente en dividend inkomsten eigenlijk geen aandelen heb hoeven te verkopen, tot zover dan.

@helloitsme thanks. Duidelijker gemaakt in de OP.

[Voor 18% gewijzigd door Pistachenootje op 07-11-2022 17:36]


 • Naamloos87
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 07:04
Zenix schreef op maandag 7 november 2022 @ 15:25:
Ik beleg voornamelijk in VTI + VXUS via opties https://www.reddit.com/r/...open_van_vti_en_vxus_bij/ (misschien leuk om toe te voegen aan de TS?)

Ik overweeg nog wel steeds factor beleggen, zoals @Pistachenootje ook doet, maar dat maakt het wel wat minder overzichtelijk. Ik vind het vooral lastig om in te schatten hoeveel ik van elk percentage moet gaan tilten. Het balanceren van een portfolio is dan weer lastiger, het is dan toch wat minder passief dan ik eigenlijk zou willen.
Doe je dit via Lynx?

"Don't look for the needle in the haystack. Just buy the haystack." - John C. Bogle


 • spaarcent
 • Registratie: Juli 2017
 • Laatst online: 21-03 19:32
@Pistachenootje dank voor je reactie! Wij hebben daarnaast ook een behoorlijk bedrag cash tegen die tijd denk ik hoor, en dan ook deels dat opnemen en deels aandelen. We gokken niet alleen op indexfondsen. Depostito's zijn een goed idee!

 • Zenix
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 15:49

Zenix

BOE!

Nee, Interactive brokers. Lynx gebruikt het platform van Interactive brokers, maar zijn duurder.

 • poehee
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 21-03 21:30
Wat ook een aanrader is, is http://debeleggingsillusie.nl/.

Sluit 100% aan op dit topic. Ik stuur de mail soms door naar familie of andere geïnteresseerden die veel moeite hebben met de lange termijn. De laatste column (wel via mail ontvangen, maar volgens mij wordt dit niet bijgehouden op de website) ging met name daar over. Ik post de inhoud hieronder, ik hoop dat dat mag zo...
Sneeuwbal


Iedereen die ooit een sneeuwpop heeft gemaakt, kent intuïtief de gevolgen van exponentiële groei. Elke keer dat je een sneeuwbal rolt, komt er een laagje sneeuw bij. Hoe groter de bal, hoe meer sneeuw er blijft plakken.

Bij beleggen noem je dit het ‘winst op winst’ effect en dat werkt eigenlijk hetzelfde. Daarom is succesvol beleggen in theorie heel simpel: laat je portefeuille met rust, stort hooguit regelmatig bij en laat de beurs zijn cumulatief doorrollende werk doen. Toch krijgen maar weinig beleggers dat voor elkaar. Hoofdverdachte voor dit falen: ons lineaire brein dat - geëvolueerd om hooguit een periode van oogst tot oogst te overzien - de enorme impact van exponentiële groei maar moeilijk kan bevatten.

Hoe enorm? Stel, je hebt een portefeuille die elk jaar acht procent in waarde stijgt. Dat tikt hard aan. Want als je op je 50ste 10.000 euro belegt en 40 jaar lang gemiddeld acht procent op acht procent plakt, dan heb je op je 90ste 220.000 euro. Als je op je 20ste begint is dat bedrag 2,1 miljoen. En als je ouders al bij je geboorte 10.000 euro voor je beleggen, ben je op je 90ste verjaardag ruim tien miljoen rijker.

Maar omdat onze hersenen door millennia natuurlijke selectie zijn geoptimaliseerd om snel en intuïtief te reageren (op een rijpe vrucht, of een beer in het bos), raken we telkens weer bevangen door de korte termijn. Nog geen jaar geleden waren we gehypnotiseerd door cryptocurrencies en ‘tech-stock’ beloftes. Dit jaar zorgden oorlog en inflatie ervoor dat hele volksstammen beleggers het bijltje erbij neerlegden.

Natuurlijk, stilliggen is beter dan achteruitrollen, dus achteraf gezien had je dit jaar inderdaad beter je beursbijl kunnen begraven. Het probleem is echter dat je van tevoren niet weet wanneer je dat moet doen. Want tenzij je over unieke kennis beschikt, zijn al je zorgen door die miljoenen andere beleggers al in de koers verwerkt. Iedereen leest tenslotte over dezelfde beren in het nieuws.

De kans dat we tientallen jaren op de juiste momenten in- en uit de beurs stappen is daarom miniem, terwijl de kans dat we op die manier bergen rendement door de gootsteen spoelen navenant groot is. Want elke keer dat je de markt uitstapt om een beer te ontwijken, stokt de cumulatieve groeimachine. Je mist op dat moment namelijk jouw deel van de winst, waar je als medeaandeelhouder/eigenaar van al die mooie bedrijven recht op had gehad.

Anders gezegd: de enige variabele waar we als beleggers controle over hebben, is de tijd ‘in de markt’ en hoe langer en gedisciplineerder je belegt, hoe hoger je verwachte rendement. Stop dus met je constant zorgen maken over korte termijn schommelingen op de beurs. Vul je beleggingen op gezette tijden automatisch aan en laat zo de winst op winst machine een hele grote sneeuwbal voor je rollen.

Jolmer en Marius

You're either part of the solution or you're part of the problem


 • Miki
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 15:17
Miki schreef op zondag 6 november 2022 @ 18:44:
[...]

Ik zie een aantal misvattingen in je post die ik je graag mee wil geven. Ik zou zelf maar wat graag willen overstappen naar de Vanguard beleggingsfondsen maar ze zijn helemaal niet dividend efficiënt. Door hun interne constructie via Ierland lekken ze nog meer dan hun ETF’s. Daar waar bijvoorbeeld VWRL iets meer dan 14% zit is het Global Stock Index Fund rode lantaarn drager met een kleine 17%. Waardoor opeens het fonds helemaal niet meer zo interessant is.
Uitrekenen kun je zelf vrij eenvoudig via deze link: https://finansjaal.nl/dividendlekkage/

Nog een dingetje is dat de Europese Vanguard afdeling een geheel andere eigendomstructuur kent dan de Amerikaanse tak. Daar waar in Amerika iedere belegger mede-eigenaar is, ben je dat in de Europese fondsen en ETF’s niet.
Nog even in aanvulling op wat ik eerder beweerde heb ik de jaarverslagen erbij gepakt specifiek voor @TechFox

FTSE All-World UCITS ETF beter bekend als VWRL >> ETF
Pagina 148: https://fund-docs.vanguard.com/etf-annual-report.pdf
FTSE All-World UCITS ETF
Dividend Income290.519.219
Taxation27.812.177
Dividend belasting9,57%
Net Assets 2022 EoY12.728.930.487
Net Assets 2021 EoY11.438.295.558
Gemiddeld fondsvermogen12.083.613.022,5
Dividend rendement2,40%
Dividend lekkage9,57% * 2,4% = 0,23%


Vanguard Global Stock Index Fund Inst. Plus EUR Acc >> Beleggingsfonds
Pagina 209: https://fund-docs.vanguard.com/AReportEN.pdf
Global Stock Index Fund Inst. Plus
Dividend Income254.405.660
Taxation45.268.129
Dividend belasting17,79%
Net Assets 2021 EoY14.488.325.894
Net Assets 2020 EoY11.213.720.943
Gemiddeld fondsvermogen12.851.023.418,5
Dividend rendement1,98%
Dividend lekkage17,79% * 1,98% = 0,35%


Berekeningen op basis van: https://finansjaal.nl/dividendlekkage/
Boekjaren VWRL en Global Stock lopen anders d.w.z. per eind Juni en per eind December

Samsung TV QE55Q9F 2018 | Sonos Beam gen1 | Sonos Sub gen3 | Sonos One 2x | APsystems 14x315Wp - ZW |  MacBook Pro 13" 2017 |  MacBook Air 13" 2017 I  iPad 2018 |  iPhone 12 |  TV 2021 4K |  AirPods Pro gen2


 • 49euro
 • Registratie: November 2017
 • Laatst online: 21-03 17:54
Pistachenootje schreef op maandag 7 november 2022 @ 10:38:
[...]

Ik heb een tijdje iShares World Momentum gehad. Dat is de grootste UCITS momentum ETF.

Op JustETF.com kun je een mooi overzicht krijgen van de beschikbare momentum ETFs. Xtrackers heeft een iets goedkopere versie. Ik heb me verder niet verdiept in de verschillen.
Allereerst bedankt voor je reactie en de info die je wil delen. Je geeft aan dat je deze tracker in je portfolio hebt gehad. Mag ik vragen of er een specifieke reden is waarom je deze weer hebt verkocht? Heeft dat dan te maken met de volatiliteit waarover Get!em schrijft, verwacht je dat deze tracker in de toekomst minder gaat presteren of is er toevallig een andere oorzaak?

 • TechFox
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 15:20
Miki schreef op dinsdag 8 november 2022 @ 14:20:
[...]

Nog even in aanvulling op wat ik eerder beweerde heb ik de jaarverslagen erbij gepakt specifiek voor @TechFox

FTSE All-World UCITS ETF beter bekend als VWRL >> ETF
Pagina 148: https://fund-docs.vanguard.com/etf-annual-report.pdf
FTSE All-World UCITS ETF
Dividend Income290.519.219
Taxation27.812.177
Dividend belasting9,57%
Net Assets 2022 EoY12.728.930.487
Net Assets 2021 EoY11.438.295.558
Gemiddeld fondsvermogen12.083.613.022,5
Dividend rendement2,40%
Dividend lekkage9,57% * 2,4% = 0,23%


Vanguard Global Stock Index Fund Inst. Plus EUR Acc >> Beleggingsfonds
Pagina 209: https://fund-docs.vanguard.com/AReportEN.pdf
Global Stock Index Fund Inst. Plus
Dividend Income254.405.660
Taxation45.268.129
Dividend belasting17,79%
Net Assets 2021 EoY14.488.325.894
Net Assets 2020 EoY11.213.720.943
Gemiddeld fondsvermogen12.851.023.418,5
Dividend rendement1,98%
Dividend lekkage17,79% * 1,98% = 0,35%


Berekeningen op basis van: https://finansjaal.nl/dividendlekkage/
Boekjaren VWRL en Global Stock lopen anders d.w.z. per eind Juni en per eind December
Bedankt voor het uitrekenen.

[Voor 22% gewijzigd door TechFox op 08-11-2022 15:56]


 • fredkroket
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Interessant topic, laat ik mijn ervaring eens delen.

Voor mezelf heb ik bij Centraal Beheer een account waarbij ik participaties koop in Achmea wereldwijd aandelen fonds A.
Het voordeel van CB met dit fond is dat ik makkelijk meerdere storingen per maand kan doen, ik had daarmee dus een perfecte DCA-strategie. Zo heb ik (afhankelijk van het beschikbare geld) een tijd lang gewoon wekelijks bedragen ingelegd, waardoor je echt een perfecte spreiding hebt.

Daarnaast beleg ik voor mezelf nog in 3 NT fondsen via ABN.
10% NT SC, 10% NT EM en 80% NT WRLD (de geadviseerde verhouding is 10%, 12% en 78% op diverse blogs. Echter... ooit is de verhouding scheef gaan lopen en op deze manier corrigeert het zichzelf grotendeels gedurende de tijd).
Nadeel vind ik dat je maar 1 koopmoment per maand hebt en daardoor een minder goede DCA-strategie kan toepassen.

Er zitten veel overeenkomsten tussen wat ik doe bij CB en ABN\NT, dat besef ik me. Echter is er geen 100% overeenkomst in de fondsen, dus het rendement wijkt wat af ondanks de grote gelijkenissen. Denk dat ik het voorlopig zo laat en de grootste inleg doe ik voorlopig bij de ABN\NT fondsen.

Voor mijn kinderen prefereer ik een Meesman account, dit omdat het op hun eigen naam staat én omdat niet al mijn kinderen bij dezelfde banken zitten (iets met scheiden). Daar wordt dan weer een terugkerende aankoop gedaan in het Wereld fonds. Daar zit dus ook een maandelijkse DCA-strategie in.

Verder ben ik slecht in actief beleggen, koop te laat, verkoop te vroeg, dus dit is over de langere tijd voor mij helemaal prima :).

[Voor 10% gewijzigd door fredkroket op 08-11-2022 15:46]


 • Pistachenootje
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 15:23
49euro schreef op dinsdag 8 november 2022 @ 14:26:
[...]


Allereerst bedankt voor je reactie en de info die je wil delen. Je geeft aan dat je deze tracker in je portfolio hebt gehad. Mag ik vragen of er een specifieke reden is waarom je deze weer hebt verkocht? Heeft dat dan te maken met de volatiliteit waarover Get!em schrijft, verwacht je dat deze tracker in de toekomst minder gaat presteren of is er toevallig een andere oorzaak?
Ik had hem toen gekocht zonder er veel van te weten. Nu weet ik er iets meer van (nog steeds niet veel). Ik vind het nog steeds een aantrekkelijk fonds maar er zijn ook nadelen; zoals de beperkte spreiding (28% in de top 10 aandelen), flinke turnover, hogere volatiliteit en dividendlekkage. Grote vraag is: zal het blijven lukken om met deze momentum strategie het beter te doen dan de markt? Ik weet het niet. Rational Reminder heeft een aantal podcasts gemaakt die dieper ingaan op momentum (1, 2, 3). De links zijn transcripts dus je kan ze ook lezen. De laatste gaat specifiek in op de transactiekosten van momentum, die hoog kunnen zijn.

 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 14:13
arj1o1 schreef op zondag 6 november 2022 @ 18:27:
Mooi topic. Gebruik zelf Meesman. Saaier kan eigenlijk niet.
Hier ook een Meesman-man. Voor een pietsje hoger tarief, hoef ik er nooit meer naar om te kijken. Dat is het me de tijdsinvestering wel waard, en nog altijd stukken voordeliger dan alternatieven. Wat ook fijn is voor mij is dat je er niet in Nederland voor hoeft te wonen (of een buitenland tax hoeft te betalen zoals bij ABN). Ik ben weleens van land gewisseld, en verwacht dat nog weleens te doen, en met andere opties was dat niet mogelijk, gedoe, of duurder. Misschien is dat inmiddels veranderd?

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • Gearloose
 • Registratie: Februari 2015
 • Laatst online: 12:10
Goed initiatief @Pistachenootje dit topic!
Hangt precies een beetje tussen FO en beleggen op de beurs in, ben benieuwd naar alle saaie praat over langzaam vermogen opbouwen ;)

 • Orangelights23
 • Registratie: Maart 2014
 • Laatst online: 14:01
@fredkroket
Waarom denk je dat een wekelijkse inleg perfect is? En waarom denk je dat je maar 1 keer per maand in kunt leggen bij NT fondsen?

 • fredkroket
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Orangelights23 schreef op dinsdag 8 november 2022 @ 17:17:
@fredkroket
Waarom denk je dat een wekelijkse inleg perfect is? En waarom denk je dat je maar 1 keer per maand in kunt leggen bij NT fondsen?
Bij de ABN kan je maar 1 doorlopende order hebben per fonds, de frequentie is dan maandelijks, 2 maandelijks, kwartaal, etc.

Verder is het natuurlijk zo dat het iets voordeel, geen voordeel of iets nadeel kan opleveren met een bijvoorbeeld wekelijkse inleg. Echter heb ik een tijd gehad dat ik iedere keer duur kocht en dat de koers daarna zakte. Persoonlijke voorkeur.

 • Orangelights23
 • Registratie: Maart 2014
 • Laatst online: 14:01
fredkroket schreef op dinsdag 8 november 2022 @ 19:51:
[...]

Bij de ABN kan je maar 1 doorlopende order hebben per fonds, de frequentie is dan maandelijks, 2 maandelijks, kwartaal, etc.

Verder is het natuurlijk zo dat het iets voordeel, geen voordeel of iets nadeel kan opleveren met een bijvoorbeeld wekelijkse inleg. Echter heb ik een tijd gehad dat ik iedere keer duur kocht en dat de koers daarna zakte. Persoonlijke voorkeur.
Ik heb jaren belege in NT fondsen via meerdere banken waaronder de ABN en ik herken dit niet. Je zoomt ook veel te veel in, zorg voor een periodieke inleg, kijk er 30 jaar niet naar en wees daarna heel blij dat het je maar een paar minuten per maand heeft gekost.

 • 49euro
 • Registratie: November 2017
 • Laatst online: 21-03 17:54
Pistachenootje schreef op dinsdag 8 november 2022 @ 16:32:
[...]

Ik had hem toen gekocht zonder er veel van te weten. Nu weet ik er iets meer van (nog steeds niet veel). Ik vind het nog steeds een aantrekkelijk fonds maar er zijn ook nadelen; zoals de beperkte spreiding (28% in de top 10 aandelen), flinke turnover, hogere volatiliteit en dividendlekkage. Grote vraag is: zal het blijven lukken om met deze momentum strategie het beter te doen dan de markt? Ik weet het niet. Rational Reminder heeft een aantal podcasts gemaakt die dieper ingaan op momentum (1, 2, 3). De links zijn transcripts dus je kan ze ook lezen. De laatste gaat specifiek in op de transactiekosten van momentum, die hoog kunnen zijn.
Top, heel erg bedankt voor het delen van deze info. d:)b Ik ga de podcasts zeker luisteren en zal voor de geïnteresseerde mijn eigen bevindingen naar aanleiding hiervan delen en uitsluitsel geven of ik de categorie Momentum nog steeds interessant vind.

 • DCV191283
 • Registratie: Juni 2013
 • Laatst online: 14:49
Ben vorig jaar halverwege het jaar begonnen met inleggen bij Meesman. Heb mij toen aardig ingelezen en gekozen om mijn maandelijkse inleg te spreiden over een drietal verschillende fondsen. Achteraf gezien had ik misschien beter op een ander moment in kunnen stappen, zit nu over bijna anderhalf jaar op een verlies van 3,4%. Ik troost mij met de gedachte dat het voor de lange termijn is en dat het verlies inmiddels al weer minder is als dat het was...

Maar ik zit inmiddels wel met een vraag:
Vorig jaar heb ik gekozen voor 3 verschillende fondsen. Eind vorig jaar kreeg ik een mail dat Meesman stopt met deze fondsen en dat deze alleen beschikbaar blijven voor mensen die al gebruik maken van deze fondsen. Ik leg nu nog elke maand in en op zich gaat dat natuurlijk prima, maar ergens in mijn achterhoofd klinkt nu een stemmetje: "ze stoppen er vast niet voor niets mee" of "ze verwachten op de overgebleven / nieuwe fondsen vast een beter rendement".

Bij deze dus de vraag is het verstandig om door te gaan met de oude fondsen (ik snap dat jullie ook niet weten wat het rendement zal zijn) of kan ik beter het reeds belegde deel om gaan zetten naar de nieuwe / overgebleven fondsen?

Ben wel benieuwd hoe jullie hier over denken.

 • Pistachenootje
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 15:23
49euro schreef op dinsdag 8 november 2022 @ 20:48:
[...]


Top, heel erg bedankt voor het delen van deze info. d:)b Ik ga de podcasts zeker luisteren en zal voor de geïnteresseerde mijn eigen bevindingen naar aanleiding hiervan delen en uitsluitsel geven of ik de categorie Momentum nog steeds interessant vind.
Ik bedenk me net wel dat de 3 links die ik je gaf eigenlijk allemaal vrij negatief zijn over momentum funds. Ik had je ook 3 links kunnen geven die veel positiever zijn, bijvoorbeeld deze, een seminar van de fondsmanager van QMOM.

Misschien interessant om deze thread te lezen op het RR forum. Daar komen zowel voor- als tegenstanders aan het woord. Nadeel is wel dat het daar meer over de ETFs gaat die in de VS zijn te verkrijgen.

 • Blik1984
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 15:53
Hier ook een Meesman man, nog interessanter geworden sinds de tarieven verlaagd zijn. Gewoon set and forget

 • GZFan
 • Registratie: Juni 2007
 • Nu online
DCV191283 schreef op dinsdag 8 november 2022 @ 21:03:
Ben vorig jaar halverwege het jaar begonnen met inleggen bij Meesman. Heb mij toen aardig ingelezen en gekozen om mijn maandelijkse inleg te spreiden over een drietal verschillende fondsen. Achteraf gezien had ik misschien beter op een ander moment in kunnen stappen, zit nu over bijna anderhalf jaar op een verlies van 3,4%. Ik troost mij met de gedachte dat het voor de lange termijn is en dat het verlies inmiddels al weer minder is als dat het was...

Maar ik zit inmiddels wel met een vraag:
Vorig jaar heb ik gekozen voor 3 verschillende fondsen. Eind vorig jaar kreeg ik een mail dat Meesman stopt met deze fondsen en dat deze alleen beschikbaar blijven voor mensen die al gebruik maken van deze fondsen. Ik leg nu nog elke maand in en op zich gaat dat natuurlijk prima, maar ergens in mijn achterhoofd klinkt nu een stemmetje: "ze stoppen er vast niet voor niets mee" of "ze verwachten op de overgebleven / nieuwe fondsen vast een beter rendement".

Bij deze dus de vraag is het verstandig om door te gaan met de oude fondsen (ik snap dat jullie ook niet weten wat het rendement zal zijn) of kan ik beter het reeds belegde deel om gaan zetten naar de nieuwe / overgebleven fondsen?

Ben wel benieuwd hoe jullie hier over denken.
Ik ben zelf helemaal overgestapt naar Aandelen Wereldwijd Totaal. Dat is ook het advies van Meesman:
De hele wereldwijde aandelenmarkt in één indexfonds. Dat is uniek. Bovendien duurzaam, belastingefficiënt en lage kosten. Kortom, het ideale indexfonds voor wie echt passief wil beleggen. Beter dan dit wordt het niet. Daarom is dit het fonds dat we iedereen aanraden.

Sony Ericsson K750i > Sony Ericsson K770i > HTC Hero > HTC Dream > Sony Xperia U > Motorola Moto G 2014 > Xiaomi Mi A1 > Samsung A52s 5G


 • Qwerty-273
 • Registratie: Oktober 2001
 • Nu online

Qwerty-273

Meukposter

***** ***

Het is wel een site/blog die grotendeels het boek promoot. De stukjes lezen lekker weg. En daarna zijn ze druk met hun family office voor vermogensbeheer voor een aantal families (zo lijkt het op het eerste gezicht).

Erzsébet Bathory | Strajk Kobiet | Met 2 armen heb je meer armen dan de gemiddelde mens.


 • champion16
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 09:52
Leuk topic!
Sinds twee jaar begonnen met de welbekende NT fondsen bij de bank.
Ik beleg altijd op de eerste week van het jaar, om vervolgens er niet meer naar om te kijken.
Is dit slechter dan maandelijks inleggen of maakt dat op de langere termijn niet uit?

 • Herko_ter_Horst
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Hangt er vanaf wat er in aanloop naar die eerste week met het geld gebeurt. Als het geld eerder beschikbaar is, zou ik het eerder inleggen. Als het geld 1 januari beschikbaar komt, is in een keer inleggen “beter” dan dat bedrag uitspreiden over 12 maanden.

Het basisprincipe bij passief indexbeleggen is dat je zoveel mogelijk geld (dat je kunt missen), zo lang mogelijk in de markt wilt hebben zitten.

Ik leg daarom maandelijks in, puur omdat het geld maandelijks beschikbaar komt (vanuit mijn salaris). Ik ga dat niet eerst opsparen om dan begin van het jaar erop in te leggen. Maar als je bijvoorbeeld inlegt vanuit een eindejaarsuitkering, dan kan ik me voorstellen dat je 1x per jaar inlegt.

[Voor 74% gewijzigd door Herko_ter_Horst op 09-11-2022 09:07]

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."


 • Carfanatic
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 13:32
champion16 schreef op woensdag 9 november 2022 @ 07:56:
Leuk topic!
Sinds twee jaar begonnen met de welbekende NT fondsen bij de bank.
Ik beleg altijd op de eerste week van het jaar, om vervolgens er niet meer naar om te kijken.
Is dit slechter dan maandelijks inleggen of maakt dat op de langere termijn niet uit?
Ik zou het zonde vinden als mijn geld 11, 10, 9 ...maanden niets staat te doen.

 • RichieB
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 10:49
Carfanatic schreef op woensdag 9 november 2022 @ 08:49:
[...]

Ik zou het zonde vinden als mijn geld 11, 10, 9 ...maanden niets staat te doen.
Inderdaad. Simulaties hebben laten zien dat lump sum investeringen over het algemeen meer opleveren dan gespreid instappen. Time in the market beats timing the market.

[Voor 15% gewijzigd door RichieB op 09-11-2022 09:19]


 • Pistachenootje
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 15:23
champion16 schreef op woensdag 9 november 2022 @ 07:56:
Leuk topic!
Sinds twee jaar begonnen met de welbekende NT fondsen bij de bank.
Ik beleg altijd op de eerste week van het jaar, om vervolgens er niet meer naar om te kijken.
Is dit slechter dan maandelijks inleggen of maakt dat op de langere termijn niet uit?
Schatting van 1985-2022:
1000 initiële inleg met 1200 per jaar in de S&P 500 eindtotaal: 459.487
1000 initiële inleg met 100 per maand in de S&P 500 eindtotaal: 480.414
bron

 • Herko_ter_Horst
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
RichieB schreef op woensdag 9 november 2022 @ 09:13:
[...]

Inderdaad. Simulaties hebben laten zien dat lump sum investeringen over het algemeen meer opleveren dan gespreid instappen.
Waarbij er wel vanuit gegaan wordt, dat het bedrag op het moment van de keuze in z'n geheel beschikbaar is. Het is niet beter om geld dat gedurende het jaar binnenkomt, buiten de markt te houden en dan daarna "lump sum" in te leggen.

Dus als je "nu" 1200 hebt, is het beter* om die 1200 in een keer in te leggen, i.p.v. 12x100 te spreiden over het jaar. Maar als je "nu" 0 hebt en er komt elke maand 100 beschikbaar, dan is het beter om elke maand 100 in te leggen en niet te wachten tot je na een jaar 1200 hebt.

*beter = levert naar verwachting meer op op lange termijn

[Voor 33% gewijzigd door Herko_ter_Horst op 09-11-2022 09:23]

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."


 • RichieB
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 10:49
Herko_ter_Horst schreef op woensdag 9 november 2022 @ 09:15:
[...]

Waarbij er wel vanuit gegaan wordt, dat het bedrag op het moment van de keuze in z'n geheel beschikbaar is. Het is niet beter om geld dat gedurende het jaar binnenkomt, buiten de markt te houden en dan daarna "lump sum" in te leggen.
Uiteraard. Dat is volgens mij precies de situatie waar @Carfanatic het over heeft.

 • Herko_ter_Horst
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Was ook meer ter verduidelijking. Misschien hebben mensen wel eens gehoord "lump sum is beter" en denken ze daarom dat ze moeten wachten tot ze een groter bedrag ineens kunnen inleggen.

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."


 • RichieB
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 10:49
Daarom noem ik het zelf liever "time in the market": investeer zodra het geld beschikbaar is.

 • Zenomyscus
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 13:25
Interessant topic. Beleggen, FO, Crypto, etc hebben allemaal mijn interesse. Maar persoonlijk heb ik nooit genoeg vermogen / inkomen gehad om er daadwerkelijk wat mee te doen (los van een crypto avontuur). De laatste tijd ben ik echter meer aan het nadenken over mijn pensioen. Momenteel is dat niet goed geregeld. Als ik kijk naar mijn UPO dan komt er een bedrag uit waarvan ik me afvraag hoe ik daar van moet leven. Mijn inleg is te laag en binnen het bedrijf waar ik werk is daar geen aandacht voor. Regelmatig krijg ik te horen "pensioenen zijn tegen die tijd toch niks meer waard", bla bla bla. Kortom, ik wil liever zelf iets regelen zodat ik zeker weet waar ik aan toe ben. Of nouja, in het geval van beleggen weet ik ongeveer waar ik aan toe ben. Het kan natuurlijk meevallen of tegenzitten. Zodoende dacht ik ook aan passief beleggen, exact waar dit topic over gaat. Nu vraag ik mij echter af: heeft het zin om zoiets te doen met laten we zeggen 50 euro per maand? Meer kan ik momenteel echt niet missen namelijk, maar ik wil ook niet te laat instappen. Mijn pensioen duurt nog 35 jaar, dus wellicht is het in mijn situatie handiger om eerst te werken aan een betere verhouding tussen inkomsten en uitgaven, maar ik wil het liefst binnen 5 jaar ergens aan beginnen.

 • JanHenk
 • Registratie: September 2008
 • Nu online
Leuk dat er hier ook een plaats is voor specifieke vraagstukken over indexbeleggen.

Momenteel maak ik gebruik van maandelijkse stortingen (incasso's) in een lijfrentepolis van Brand New Day. Daarnaast ook maandelijkse stortingen in een beleggingsrekening op naam van ons kind.

Toen ik begon een jaar of 3 geleden, bood Meesman nog geen lijfrenterekening aan dus kwam ik vrijwel automatisch uit bij Brand New Day. Sinds kort bieden ze ook een lijfrenterekening aan, dus ik zou mogelijk over kunnen stappen.

Volgens de vergelijker van indexfondsenvergelijken.nl scheelt het op het eindresultaat wel wat in de totale kosten. Maar daar zijn de kosten van een eventuele overstap nog niet in meegenomen.

Ik vraag me af of het de moeite waard is om BND te verlaten en de boel over te hevelen naar Meesman. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?

 • JanHenk
 • Registratie: September 2008
 • Nu online
Zenomyscus schreef op woensdag 9 november 2022 @ 09:46:
Nu vraag ik mij echter af: heeft het zin om zoiets te doen met laten we zeggen 50 euro per maand? Meer kan ik momenteel echt niet missen namelijk, maar ik wil ook niet te laat instappen. Mijn pensioen duurt nog 35 jaar, dus wellicht is het in mijn situatie handiger om eerst te werken aan een betere verhouding tussen inkomsten en uitgaven, maar ik wil het liefst binnen 5 jaar ergens aan beginnen.
Alle begin is moeilijk. Het heeft naar mijn mening júist zin om klein te beginnen. Op termijn kun je dan de bedragen wellicht wat vergroten, maar dan heb je in ieder geval al wat ervaringen opgedaan.

Kijk ook naar eventuele niet-benutte fiscale ruimte. In z'n algemeenheid is dat trouwens iets wat wellicht nog wat toelichting kan gebruiken in de topicstart. Niet de uitgebreid, maar sommige aanbieders in indexbeleggen bieden ook een lijfrenterekening en andere zijn dan juist geen optie.

[Voor 9% gewijzigd door JanHenk op 09-11-2022 09:54]


 • Zenomyscus
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 13:25
JanHenk schreef op woensdag 9 november 2022 @ 09:52:
[...]
Alle begin is moeilijk. Het heeft naar mijn mening júist zin om klein te beginnen. Op termijn kun je dan de bedragen wellicht wat vergroten, maar dan heb je in ieder geval al wat ervaringen opgedaan.

Kijk ook naar eventuele niet-benutte fiscale ruimte. In z'n algemeenheid is dat trouwens iets wat wellicht nog wat toelichting kan gebruiken in de topicstart. Niet de uitgebreid, maar sommige aanbieders in indexbeleggen bieden ook een lijfrenterekening en andere zijn dan juist geen optie.
Bedankt voor de tip, ik had daar nog niet eerder van gehoord dus ik ga er zeker naar kijken. Ik heb inmiddels wel gezien dat mijn pensoengroei (factor A) op 300 euro zit ongeveer. Dat is naar mijn mening wel heel erg laag, maar misschien vergis ik me. Zodra ik financieel iets meer ruimte heb lijkt starten met 50 euro mij een goed idee. Dank!

 • Coocoocachoo
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 15:44
Zenomyscus schreef op woensdag 9 november 2022 @ 09:46:
[...]
Nu vraag ik mij echter af: heeft het zin om zoiets te doen met laten we zeggen 50 euro per maand? Meer kan ik momenteel echt niet missen namelijk, maar ik wil ook niet te laat instappen. Mijn pensioen duurt nog 35 jaar, dus wellicht is het in mijn situatie handiger om eerst te werken aan een betere verhouding tussen inkomsten en uitgaven, maar ik wil het liefst binnen 5 jaar ergens aan beginnen.
Je moet natuurlijk wel even kijken naar de kosten van bepaalde brokers en of die minima aanhouden, maar je kan op https://www.indexfondsenvergelijken.nl/ even de twee scenario's vergelijken waar je nu begint met 50 inleggen elke maand voor de komende 35 jaar, of er over 5 jaar achterkomt dat je wilt beginnen, dan die 3000 in een keer inlegt en vanaf dan 30 jaar lang 50 in de maand inlegt. Dan zie je zelf of het het waard is om nu al met "kleine" bedragen te starten of dat je wilt wachten totdat je meer kan doen.

 • Herko_ter_Horst
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
JanHenk schreef op woensdag 9 november 2022 @ 09:48:
Ik vraag me af of het de moeite waard is om BND te verlaten en de boel over te hevelen naar Meesman. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?
Ik heb dit gedaan, i.v.m. de hogere kosten bij BND. Het is vrij eenvoudig: Meesman heeft een overdrachtsformulier op de website staan dat je ingevuld naar BND kunt sturen. Dan gaat het in principe verder automatisch. Hou wel rekening met enige doorlooptijd.

Bij mij was het niet helemaal automatisch, ik had eerst een "digitale" (via touchpad ingevoerde) handtekening op het formulier gezet, wat niet geaccepteerd werd en vervolgens waren ze het formulier kwijt, maar na het opnieuw opsturen was het redelijk snel geregeld.

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."


 • bregweb
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 08:37
Zenomyscus schreef op woensdag 9 november 2022 @ 09:46:
Nu vraag ik mij echter af: heeft het zin om zoiets te doen met laten we zeggen 50 euro per maand? Meer kan ik momenteel echt niet missen namelijk, maar ik wil ook niet te laat instappen. Mijn pensioen duurt nog 35 jaar, dus wellicht is het in mijn situatie handiger om eerst te werken aan een betere verhouding tussen inkomsten en uitgaven, maar ik wil het liefst binnen 5 jaar ergens aan beginnen.
Ja dat heeft zin, maar het heeft meer zin om je financiën eerst op orde te brengen. Daar hebben we nu te weinig info over. Ik zou eerst een spaarbuffer van minimaal 2 maanden aanleggen en dan met de rest passief gaan beleggen.

Hattrick: Thorgal Eagles


 • JanHenk
 • Registratie: September 2008
 • Nu online
Herko_ter_Horst schreef op woensdag 9 november 2022 @ 10:09:
[...]

Ik heb dit gedaan, i.v.m. de hogere kosten bij BND. Het is vrij eenvoudig: Meesman heeft een overdrachtsformulier op de website staan dat je ingevuld naar BND kunt sturen. Dan gaat het in principe verder automatisch. Hou wel rekening met enige doorlooptijd.

Bij mij was het niet helemaal automatisch, ik had eerst een "digitale" (via touchpad ingevoerde) handtekening op het formulier gezet, wat niet geaccepteerd werd en vervolgens waren ze het formulier kwijt, maar na het opnieuw opsturen was het redelijk snel geregeld.
Top, bedankt voor de reactie.

Wat zijn in jouw beleving de verschillen tussen BND en Meesman, behoudens de kosten? Gebruiksgemak, overzichtelijkheid van de omgeving, etc.? Kun je ook 2FA instellen (op het eerste gezicht lijkt het van niet)?

 • Herko_ter_Horst
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
JanHenk schreef op woensdag 9 november 2022 @ 10:20:
[...]


Top, bedankt voor de reactie.

Wat zijn in jouw beleving de verschillen tussen BND en Meesman, behoudens de kosten? Gebruiksgemak, overzichtelijkheid van de omgeving, etc.? Kun je ook 2FA instellen (op het eerste gezicht lijkt het van niet)?
Meesman heeft wel de mogelijkheid voor 2FA (met een authenticator app), BND heeft 2FA via SMS. Verder is Meesman eenvoudiger (minder fondsen, minder "instellingen"), maar wat er dan momenteel weer mist (wat je wel of niet belangrijk kan vinden) is de mogelijkheid van automatische risicoafbouw richting een bepaalde pensioendatum, die BND wel heeft. Ook herbalanceren (tussen verschillende fondsen) moet je zelf doen bij Meesman.

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."


 • RichieB
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 10:49
Het is natuurlijk persoonlijk, maar ik had bij BND een rekening voor mijn oudste kind ooit ingesteld op "automatisch risicoafbouw" en maandelijks op ingelegd. Tegen de tijd dat ze 16 was stond er al een flink deel te verpieteren in obligatiefondsen. Ik heb dat gelukkig toen weer uitgezet en weer 100% in aandelen belegd. Ze is nu 18 en heeft dat geld natuurlijk helemaal niet in 1x nodig. Dat heb ik zelf ook niet als ik met pensioen ga, dus die automatisch risicoafbouw heb ik er bij mezelf ook afgehaald. Je moet hierbij wel rekening houden met het Sequence Of Returns Risk, maar dat kan je op andere manieren oplossen.

 • Blik1984
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 15:53
Herko_ter_Horst schreef op woensdag 9 november 2022 @ 10:30:
[...]

Meesman heeft wel de mogelijkheid voor 2FA (met een authenticator app), BND heeft 2FA via SMS. Verder is Meesman eenvoudiger (minder fondsen, minder "instellingen"), maar wat er dan momenteel weer mist (wat je wel of niet belangrijk kan vinden) is de mogelijkheid van automatische risicoafbouw richting een bepaalde pensioendatum, die BND wel heeft. Ook herbalanceren (tussen verschillende fondsen) moet je zelf doen bij Meesman.
Is het punt van Meesman juist niet dat je niet hoeft te herbalanceren omdat Wereldwijd Totaal dit al automatisch doet?

 • Get!em
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 15:50

Get!em

Oh die ja!

Ik probeer even uit te vogelen hoeveel verschil er nu daadwerkelijk zit tussen die twee:

Dus voor de pensioenrekening:
BND:
0,44% servicekosten
0,15% fondskosten (en nog wat andere fondsen met 0,17 -0,26%)
0,5% stortingskosten, geen verkoop/transactiekosten.

Meesman
0,5% servicekosten (incl fonds) (0,25% bij >1M)
0,25% transactiekosten (zowel aankoop als verkoop)

Het verschil zou dus uitkomen op 0,25% bij inkopen (in voorkeur van Meesman) en 0,25% bij verkopen (in voorkeur voor BND) en dan 0,09% extra service/fondskosten bij BND gedurende de looptijd.

Dan heb je dus iets meer dan 3 jaar nodig om de 0,25% overstapkosten te vereffenen (>10k) of nog meer jaren als je <10K hebt, ivm de extra €39 overstapkosten.

Behalve dat de % nog met rendement op rendement iets anders rekenen over de langere tijd, zie ik nog wat anders over het hoofd? Want ik vind het verschil niet heel schokkend.

 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 14:13
RichieB schreef op woensdag 9 november 2022 @ 09:13:
[...]

Inderdaad. Simulaties hebben laten zien dat lump sum investeringen over het algemeen meer opleveren dan gespreid instappen. Time in the market beats timing the market.
Simulaties -> historische data.

Het enige goede argument tegen indexbeleggen is dat alle kennis, vuistregels en 'wetmatigheden' gaan over historische data, dwz gegevens van midden 20e eeuw tot nu. Deze periode is bijzonder, want het is in deze periode waarin de financiele wereld, en het concept 'economie', rol en functie van banken (Wereld, Centraal, etc.) grotendeels ontwikkeld zijn. Regels die in dat wereldwijde optuigingsproces golden, doen dat misschien niet op nieuwe data, data uit een meer ontwikkelde wereldeconomie, en dus misschien niet representatief zijn.

De vuistregel van 7%/jr voor indices, zet dat wel door deze eeuw?

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • RichieB
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 10:49
@Brent Dus we moeten al onze berichten in dit draadje afsluiten met "in het verleden behaalde resultaten geven geen garanties voor de toekomst"? Of is dat in de TS zetten voldoende?

 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 14:13
RichieB schreef op woensdag 9 november 2022 @ 10:45:
@Brent Dus we moeten al onze berichten in dit draadje afsluiten met "in het verleden behaalde resultaten geven geen garanties voor de toekomst"? Of is dat in de TS zetten voldoende?
Iedereen die index belegt doet dat voor langere termijn. Om die reden zou ik het interessant vinden te weten hoe anderen hiermee rekeningen houden. Wat voor projecties bestaan er, wat zijn die waard, wat zeggen onderzoekers? Als er geen econoom te vinden is die denkt dat dit zo doorgaat, is dat een reden niet zo te beleggen, en zou dat interessant zijn voor dit topic, niet?

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • Herko_ter_Horst
 • Registratie: November 2002
 • Niet online
Blik1984 schreef op woensdag 9 november 2022 @ 10:40:
[...]


Is het punt van Meesman juist niet dat je niet hoeft te herbalanceren omdat Wereldwijd Totaal dit al automatisch doet?
Ik zei ook 'tussen fondsen'. Het Aandelen Wereldwijd Totaal fonds is 1 fonds bij Meesman, dat inderdaad onderliggend belegd in de 3 bekende NT fondsen in de "juiste" verhouding. Maar Meesman heeft bijvoorbeeld ook een obligatie-fonds.

Bij BND leg je 1 bedrag in en kun je van zowel je inleg als je totale vermogen aangeven welk percentage je in welk fonds wilt hebben. Je kunt BND dan (2 keer per jaar geloof ik) automatisch laten herbalanceren om die percentages in stand te houden. Meesman heeft die mogelijkheid niet.

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."


 • Miki
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 15:17
Brent schreef op woensdag 9 november 2022 @ 10:42:
[...]

Simulaties -> historische data.

Het enige goede argument tegen indexbeleggen is dat alle kennis, vuistregels en 'wetmatigheden' gaan over historische data, dwz gegevens van midden 20e eeuw tot nu. Deze periode is bijzonder, want het is in deze periode waarin de financiele wereld, en het concept 'economie', rol en functie van banken (Wereld, Centraal, etc.) grotendeels ontwikkeld zijn. Regels die in dat wereldwijde optuigingsproces golden, doen dat misschien niet op nieuwe data, data uit een meer ontwikkelde wereldeconomie, en dus misschien niet representatief zijn.

De vuistregel van 7%/jr voor indices, zet dat wel door deze eeuw?
Je kijkt in mijn ogen teveel naar de huidige omstandigheden, als je uitzoomt zie je ook in de 20ste eeuw dat we toen genoeg economische en geopolitieke uitdagingen hebben gekend op allerlei gebieden. Wat je vooral niet moet doen met historische dat is dat je deze 1 op 1 projecteert op de huidige situatie maar juist trends en ontwikkelingen eruit moet zien te halen.

Samsung TV QE55Q9F 2018 | Sonos Beam gen1 | Sonos Sub gen3 | Sonos One 2x | APsystems 14x315Wp - ZW |  MacBook Pro 13" 2017 |  MacBook Air 13" 2017 I  iPad 2018 |  iPhone 12 |  TV 2021 4K |  AirPods Pro gen2


 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 14:13
Miki schreef op woensdag 9 november 2022 @ 10:54:
[...]

Je kijkt in mijn ogen teveel naar de huidige omstandigheden, als je uitzoomt zie je ook in de 20ste eeuw dat we toen genoeg economische en geopolitieke uitdagingen hebben gekend op allerlei gebieden. Wat je vooral niet moet doen met historische dat is dat je deze 1 op 1 moet projecteren maar juist trends en ontwikkelingen eruit moet halen.
Maar dat bedoel en probeer ik precies :)

Bijvoorbeeld: als indexbeleggen gebaseerd is op voortdurende groei, en als die vrij systematisch vertraagt naarmate steeds mee landen 'hoog-ontwikkeld' raken, is dat dan niet een trend om rekening mee te houden?

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • RichieB
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 10:49
Brent schreef op woensdag 9 november 2022 @ 10:57:
[...]
Bijvoorbeeld: als indexbeleggen gebaseerd is op voortdurende groei, en als die vrij systematisch vertraagt
[...]
Dat is een stevige aanname die je zal moeten onderbouwen voordat we er op kunnen reageren.

 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 14:13
RichieB schreef op woensdag 9 november 2022 @ 11:02:
[...]

Dat is een stevige aanname die je zal moeten onderbouwen voordat we er op kunnen reageren.
Het was een voorbeeld, maar dit is een econ101 observatie, zie bijv. Wikipedia: List of countries by GDP (real) per capita growth rate

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • JanHenk
 • Registratie: September 2008
 • Nu online
Herko_ter_Horst schreef op woensdag 9 november 2022 @ 10:30:
[...]

Meesman heeft wel de mogelijkheid voor 2FA (met een authenticator app), BND heeft 2FA via SMS. Verder is Meesman eenvoudiger (minder fondsen, minder "instellingen"), maar wat er dan momenteel weer mist (wat je wel of niet belangrijk kan vinden) is de mogelijkheid van automatische risicoafbouw richting een bepaalde pensioendatum, die BND wel heeft. Ook herbalanceren (tussen verschillende fondsen) moet je zelf doen bij Meesman.
Hier kan ik wat mee, dank. Ik lees nog geen nadelen, eigenlijk zelfs voordelen.
Get!em schreef op woensdag 9 november 2022 @ 10:41:
Ik probeer even uit te vogelen hoeveel verschil er nu daadwerkelijk zit tussen die twee:

Dus voor de pensioenrekening:
BND:
0,44% servicekosten
0,15% fondskosten (en nog wat andere fondsen met 0,17 -0,26%)
0,5% stortingskosten, geen verkoop/transactiekosten.

Meesman
0,5% servicekosten (incl fonds) (0,25% bij >1M)
0,25% transactiekosten (zowel aankoop als verkoop)

Het verschil zou dus uitkomen op 0,25% bij inkopen (in voorkeur van Meesman) en 0,25% bij verkopen (in voorkeur voor BND) en dan 0,09% extra service/fondskosten bij BND gedurende de looptijd.

Dan heb je dus iets meer dan 3 jaar nodig om de 0,25% overstapkosten te vereffenen (>10k) of nog meer jaren als je <10K hebt, ivm de extra €39 overstapkosten.

Behalve dat de % nog met rendement op rendement iets anders rekenen over de langere tijd, zie ik nog wat anders over het hoofd? Want ik vind het verschil niet heel schokkend.
Een lijfrenterekening is niet iets wat je zo wilt opheffen, die blijft nog wel even.. Dus ook die kleine verschillen worden op de lange termijn grotere verschillen. Maar ben het met je eens dat het op zichzelf nog niet eens zoveel lijkt uit te maken. Hoe langer de termijn, hoe groter het verschil. Volgens mij is in (nagenoeg) alle gevallen Meesman tegenwoordig goedkoper.
Pagina: 1 2 3 ... 12 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee