Kodess schreef op vrijdag 6 oktober 2023 @ 10:14:
[...]
Het enige probleem is inderdaad de rendabiliteit.
Als ik 4k kwijt ben (incl subsidie) dan duurt het 9 jaar om terug te verdienen. Zolang verwacht ik niet meer in dit huis te wonen.
(Ons verbruik is nu 300m3)
Indien je de WP laat installeren, een vooraadvat, thermostaat en andere opties erbij optelt dan ben je wel een stuk meer kwijt dan 4k. Ook als je zelf installeert ben je een stuk meer kwijt, maar volgens mij heb je dan geen recht op subsidie.
Met een laag verbruik zoals 300 m3 (hulde!) is de terugverdientijd van elke investering lastig.
Zelf zit ik met hetzelfde dilemma (230 m3), maar mijn combiketel is met 24 jaar echt wel EOL dus dat maakt voor mij de keuze wat eenvoudiger.
Zelf denk ik ook aan de verkoopbaarheid van mijn woning zoals een hoger energielabel (want geen fossiele brandstoffen) en geen gasaansluiting verkoopt tegen die tijd gewoon beter/makkelijker.
Zo heeft iedereen een eigen motivatie om al dan niet voor deze oplossing te kiezen.
Voor mij is het wachten totdat de WPV-H op de markt komt, en blijven duimen dat m'n combiketel tussendoor niet de geest geeft.
m-a-r-t-1 schreef op vrijdag 6 oktober 2023 @ 09:50:
Wat ik mij af vraag en hoop dat iemand hier ervaring of kennis van heeft.
Ik stook eigenlijk niet tot een buitentemperatuur onder de 8 graden, helemaal als de zon een beetje op de ramen staat is het met 5 graden nog warm binnen.
Hoe zinvol is een Vincent dan? Als ik het goed begrijp zakt rendement behoorlijk en gaat hij elektrisch bij verwarmen wanneer het buiten wat kouder (5°C?) wordt en daarboven heb ik hem amper nodig. En voor dat beetje gas dat aan douchen op gaat lijkt het helemaal de moeite niet.
Wat is nou eigenlijk de echte besparing in de praktijk in euro's met deze oplossing bij een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning?
Vwb lucht/water-warmtepompen in het algemeen geldt dat de COP omlaag gaat wanneer de buitentemperatuur omlaag gaat. Dit ligt niet zozeer aan de Vincent an sich.
De Vincent kan ook met ventilatielucht verwarmen. Dit scheelt ook weer in de brontemperatuur en daarmee in het rendement (COP)..
Btw, met grondgebonden warmtepompen gaat de brontemperatuur niet echt omlaag en blijft daardoor de COP ook hoger. Maar goed, die zijn weer onder de streep weer een stuk duurder.
Verder adviseer ik je om een warmteverliesberekening te (laten) maken.
Hieruit blijkt hoeveel warmte je huis verliest en dus ook hoeveel thermische energie je nodig hebt om je huis op temperatuur te krijgen en te houden.
Obv deze cijfers kan je dan goed inschatten naar welke kant het kwartje valt.
Warmtepompen werken over het algemeen met laag en traag, dit itt het stoken met een CV-ketel.
Het 'laag' heeft te maken met een lagere delta-T vanwege het rendement. Dit resulteert automatisch in een tragere opwarming. Vaak kan je dan al eerder beginnen met verwarmen wanneer de temperatuur nog wat hoger is voordat het kouder wordt, en dat kan het rendement in gunstige zin beïnvloeden.
Iemand met andere ervaringen, voorstellen, ideeën?