Toon posts:

Dagelijkse ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne 2022-W30 OverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 4 5 Laatste
Acties:
 • 60.436 views

 • PLAE
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 05:07
Ik ben heel benieuwd hoe die gaan presteren!

Acties:
 • +7Henk 'm!

 • sugarlevi01
 • Registratie: Oktober 2010
 • Niet online
Rapportje van Volyamedia, over de afgelopen dagen.
https://telegra.ph/Spisok...teri-za-5-24-iyulya-07-25

Nogmaals de bevestiging dat de HIMARS flinke hebben huisgehouden in de munitie voorraden, en dat ze van verder weg met vrachtwagens het moeten aanvoeren. En dat gaat niet zo snel als dat het ging. Schattingen van de opgeblazen hoeveelheden zijn wel interessant, de helft in het oosten. En 30% in het zuiden. (En het blijft nog steeds doorgaan.)
"Tot 12 juli hadden beschietingen het bevoorradingssysteem voor de troepen aan de frontlinie bijna volledig ontwricht. Er was een tekort aan AP's, brandstof. We moesten alle logistiek volledig herzien," zegt een Russische stafofficier.

De geringe camouflage en luchtafweerdekking van de depots leidden volgens verschillende schattingen tot het verlies van 50 tot 70% van de verzamelde munitie in Oost-Oekraïne en tot 30% in het zuiden (Zaporozhye en Kherson oblast). Zoals blijkt, is luchtafweer praktisch nutteloos tegen HIMARS. Nieuwe depots konden niet snel worden gebouwd, er was een tekort aan bouwmaterialen, en de depots die zijn gebouwd liggen op een aanzienlijke afstand van het front.

"Nu is het systeem krom, commandanten vragen BC's aan voor hun eenheden voor een periode van vierentwintig tot drie dagen. De BC's worden met vrachtwagens naar de posities gebracht. Hierdoor is de intensiteit van de vuursteun afgenomen," zegt een Russische officier die in de regio Luhansk vecht.
Ze zijn nog minstens een week of twee bezig om te herstellen van deze aanvallen.
note: Het is ook niet alsof Oekraïne stil gaat blijven zitten.
Het zal de Russische groep één tot twee weken kosten om de munitie te herstellen, ondanks de bravoure verklaringen van de militairen dat zij de situatie reeds hebben afgehandeld.
Omdat het niet lukt om op andere wijze de HIMARS uit te schakelen, proberen ze het nu met sabotage groepen achter de frontlinie.
Zij probeerden de luchtvaart en de artillerie in te zetten om de HIMARS te bestrijden, maar kwamen tot de conclusie dat het gemakkelijker was mobiele sabotagegroepen in te zetten, die in de achterhoede van de AFU zouden werken. Tot dusver heeft deze strijd nog geen resultaten opgeleverd, hoewel twee van onze gesprekspartners die in het zuiden van Oekraïne vechten, beweren dat één installatie is vernietigd. De Oekraïense kant bevestigt deze informatie niet. We hebben geen bewijs van de vernietiging van de eenheid.

Eenheden van de speciale strijdkrachten van het leger, speciale strijdkrachten van de GRU en mobiele groepen "muzikanten" worden ingezet bij de bestrijding van HIMARS.
Aanval op Odesa, zit volgens de geruchten Nikolaj Patrusjev achter.
Het Russische leger blijft overal in Oekraïne raketten afvuren zonder onderscheid te maken tussen militaire en burgerdoelwitten. De raketaanval op de haven van Odessa onmiddellijk na de ondertekening van de akkoorden van Istanbul over de export van Oekraïens graan was een ander voorbeeld van het beleid om civiele objecten als doelwit te nemen.

Zoals wij reeds eerder schreven, worden de doelen voor raketaanvallen bepaald door de Generale Staf, maar, meer recentelijk, worden zij overeengekomen en, wat belangrijk is, aangevuld door Nikolaj Patrusjev persoonlijk. Het gerucht gaat dat de aanslag op de haven in Odessa zijn initiatief was.
Deze Patrushev, één van de beste buddies van Poetin. En klinkt wel als een man die zoiets zou kunnen doen.

https://www.washingtonpos...a-security-council-putin/
According to a person once close to both men, Patrushev is a hard-drinking, hard-talking “silovik” — which translates as “man of force” and is used in Russia to describe current and former security officials in power — who forged his view of the world in the Cold War and has changed little since the fall of the Soviet Union, especially in his hostility to the United States. “He is super Soviet KGB,” the person said, speaking, like others, on the condition of anonymity because of personal security fears. “He understands everything as if the Soviet Union still existed, and he sees himself in these terms.”
Omsingeling van Vysokopolya zou bullshit zijn. Er zit daar inderdaad een brigade van Russen en special forces. Ik denk dat ik de laatste zin kan interpreteren als dat de Oekraïners die polshoogte komen nemen, onder schot liggen vanaf de hogere gebouwen door de Russen.
Wij hebben van de Russische militairen in het gebied vernomen wat er werkelijk aan de hand is in het Vysokopolya gebied.

"Onzin. In de buurt van Vysokopolye bevindt zich een brigade van gemotoriseerde geweren, versterkt door een compagnie van de speciale strijdkrachten, twee dorpen (grijs) van elk 12 en 20 hutten, zij werden in maart verwoest. De putten zijn vergiftigd en niemand controleert ze - het heeft geen zin. Khokhols komen af en toe met een camera dat ze Vysokopolye omsingelen. Ze zijn daar en worden gedekt vanuit de hoge gebouwen," beschreef de Russische militair de situatie.
In Kherson, wordt door beide kanten troepen opgebouwd. Beide wachtende om een eigen offensief te beginnen. Lijkt erop dat de Russen naar Mykolaiv willen doortrekken zodat ze in Kherson, ver achter de fronlinie rustig hun referendum kunnen houden.
Benieuwd of de Russen denken hier nog echt progressie te kunnen gaan maken, en of ze dat daadwerkelijk lukt.
Noch de Russische noch de AFU hebben een solide frontlinie in de regio Kherson, en geen van beide heeft tot dusver actieve offensieve acties ondernomen.

De Oekraïense groepering blijft haar troepen uitbreiden, terwijl de Russische eveneens versterkingen is beginnen aan te trekken. Volgens het Russische leger zijn de afgelopen week reeds twee brigades uit de regio Nizjni Novgorod overgebracht naar Cherson. Ze zijn allemaal goed uitgerust en voorzien van apparatuur. Nog eens 14 brigades wachten op de komst, en ook in de regio Nizjni Novgorod worden zij gevormd. Het personeel van de brigades bestaat uit contractuele militairen en dienstplichtigen die een contract hebben getekend en ermee hebben ingestemd ten strijde te trekken.

Volgens verschillende Russische militairen wachten zij op orders om een offensief te beginnen om de AFU uit Kherson terug te dringen en de frontlinie bij Mykolaiv op te schuiven. Dit is wat Moskou eist om een referendum over de annexatie van de regio Kherson bij Rusland geruisloos te laten verlopen.

Volgens de Oekraïense militairen wachten zij ook op een beslissing over de richting van hun offensief, waarvan Kherson een van de doelwitten zou kunnen zijn.
Dit is trouwens hun inschatting van het aantal verloren soldaten.

Ligt een behoorlijk stuk hoger, dan veel andere inschattingen.

Rusland, hebben ze nogal wat data voor moeten verzamelen, want LNR/DNR, en groepen als Wagner en Tsjetsjenen worden niet officieel bijgehouden.
43,277 - 49,418 people killed, captured and missing, who died of wounds. *Dispersion is associated with different data in the lists of losses in units and headquarters, as well as with the army confusion in the information about the missing and prisoners;

80,239 - 92,100 people were injured (including lightly). * Up to 40% are lightly wounded, who in most cases returned to duty. These figures include sanitary losses. That is, you need to understand that not all 80,239 - 92,100 people are in Russian hospitals at the same time. A significant part of the wounded or sick, after treatment, return to duty or to places of permanent deployment.
Oekraïne, waar trouwens alles wordt geteld, ook politieagenten, ook brandweermannen.
31,299 - 33,761 killed, captured and missing. * The spread is associated with different data in the lists of losses in units and headquarters, as well as with the army confusion in the information about the missing and prisoners ;

46,734 - 51,802 wounded. *Up to 50% are lightly wounded, who in most cases returned to duty. The Ukrainian army is also effectively rehabilitating soldiers and officers with moderate wounds, up to 20% of those who received such wounds in March returned to duty by June. These figures also include sanitary losses. It should be understood that these figures are not an indicator of a one-time load on hospitals and medical institutions in Ukraine.
De vermisten...
Een persoon die vernietigd wordt, deed mij even de wenkbrauwen fronsen, maar ik heb van het weekend dat HRW rapport gelezen, dus het zou mij niet mogen verbazen. (Niet echt een aanrader, ik heb het niet helemaal gelezen, ik was er vrij vlot klaar mee, het bleef maar doorgaan... en doorgaan... en doorgaan.. een eindeloze opsomming van ellende.)
In de huidige oorlog zijn het bijna altijd de doden die niet van het slagveld of de plaats des doods zijn opgehaald. Bij de Russische slachtoffers bedraagt het aandeel vermisten maar liefst 30%, bij de Oekraïense 20%. In zeldzame gevallen is een vermiste persoon een krijgsgevangene die wel krijgsgevangen is gemaakt, maar niet op de officiële lijst van krijgsgevangenen staat. Dit is het geval wanneer een persoon gevangen wordt genomen voor informatie en vervolgens wordt vernietigd wanneer die informatie niet nodig is. Tot de vermisten behoren ook krijgsgevangenen die door de vijand in een frontlinie-eenheid worden achtergelaten (zonder op de lijst te staan of naar de achterhoede te worden gestuurd) om snel te worden geruild tegen eigen krijgsgevangenen.
Dat laatste is ook weer bizar om te lezen. Maar ik kan mij er ook wat bij voorstellen dat je gedesillusioneerd ergens probeert te verdwijnen, Russen tegenkomt, en dan samen een soort van pact sluit, en plunderend door het land heen trekt.
Oekraïense deserteurs (waarvan er veel minder zijn dan Russen) proberen naar huis te gaan, verbergen zich in de frontlinie of plunderen. Soms, samen met Russische deserteurs.
Schröder is trouwens op vakantie in Moskou?Gezellig op vakantie om over energie te babbelen. Eens zien wat daar uit voortkomt of de Duitsers straks weer meer gas krijgen.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • wauskoek
 • Registratie: November 2021
 • Laatst online: 21:26
Een lollig momentje.. Russen slaan op de vlucht en een soldaat valt van het voertuig.

https://www.reddit.com/r/...thdrawing_from_ukrainian/

Acties:
 • +4Henk 'm!

 • teacup
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 00:36

teacup

Moderator General Chat

Think First, Write Later

Deelartikel uit de New York Times over de op handen zijnde aanval op Kherson:

Eyeing a City Captured by Russia, Ukraine Prepares an Ambitious Counterattack

Verwacht in dit artikel geen reeksen van feiten. Naar mijn idee geeft het stuk van zojuist van @sugarlevi01 een scherper(e) duiding van de stand van zaken en de (opnieuw) race tegen de klok waarmee zowel de Oekraïners maar ook de Russen nog bezig zijn.

Dit New York Times artikel geeft wel de sfeer van vastberadenheid weer onder de Oekraïners die zich voorbereiden voor de aanval. Ook geeft het de aan hoeveel moeite de overgebleven bewoners in Kherson hebben om de hoop te houden.

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Qwerty-273
 • Registratie: Oktober 2001
 • Nu online

Qwerty-273

Meukposter

***** ***

De groep Hajun BY heeft een overzicht neergezet in twee delen over de plekken waar men weet dat Russische troepen nog in Belarus zitten. Dat past ook aardig in het dagelijkse overzicht dat ze online zetten met de waargenomen bewegingen.

https://t.me/Hajun_BY/5102
The armed forces of the Russian Federation are still in 4 out of 6 regions of Belarus: An up-to-date list of deployments of Russian troops. Part 1

The monitoring group "Belarusian Guyun" continues to record the activity of the RF Armed Forces on the territory of Belarus. Recently, in addition to the well-known permanent deployments of Russian troops, there have been cases when they use Belarusian training grounds, airfields and helicopters of the Armed Forces of the Republic of Belarus. Based on the available information, the following locations can be noted:

- Volma village (Smolevichi district, Minsk region). To the north of the settlement on the territory of the former military unit 41738 is the so-called "Site 400. Dome". It was used as the main headquarters of the RF Armed Forces at the time the offensive began. However, recently the soldiers of the RF Armed Forces have not been noticed there. We wrote earlier that the helicopter took off several times from the military airfield in Machulishchi, after which it picked up people on the territory of the Dome, and headed to the area in the village of Cheretyanka (Zhitkovichi district), several such flights were recorded. Most likely, the leadership of the RF Armed Forces was looking for the possibility of deploying military unit 42691 on the territory of an abandoned military unit;

- Military airfield "Machulishchi" (Minsk district, Minsk region). Previously, the RF Armed Forces were repeatedly noticed there, and now an increase in the number of landing exercises is being recorded, which, most likely, is carried out by soldiers of the RF Armed Forces. There is also an increase in the number of helicopter training sessions;

- Osipovichi (Mogilev region). Trucks were repeatedly noticed near military unit 12180. In addition, vehicles of the RF Armed Forces repeatedly moved towards the Osipovichsky training ground, after which activity began at the training ground. This fact means that the RF Armed Forces still use Belarusian training grounds;

- Baranovichi (Brest region). Soldiers of the RF Armed Forces came to the city on trains from Moscow and St. Petersburg, some of whom were in the form of the Russian Aerospace Forces (there could be pilots), and some in ordinary military uniform. After reports of the arrival of the Russian military, paratroopers began to actively train over the military airfield "Baranovichi", who carried out the landing from the Mi-8 helicopter of the Belarusian Air Force, which again confirms the use of Belarusian airfields and equipment by the Russian military. In addition, flights of Su-27 and / or Su-35 fighters were seen over the city (outwardly they are difficult to distinguish). None of the aircraft is in service in the Republic of Belarus, so there is a very high probability that the training was conducted by the Russian Aerospace Forces at least on their own fighters;

- Luninets (Brest region). At the military airfield "Luninets" anti-aircraft missile systems (SAM) S-300/400 of the RF Armed Forces are located. In addition to the air defense system, various radar stations (RLS) are located at the airfield. There were also reports that there were about two divisions of the RF Armed Forces in military unit 65408 to service equipment. In addition, there was no information that the Iskander OTRK, which were previously at the airfield, had left, which suggests that they could still be there with a high probability;

- a.g. Prudok (Mozyr district, Gomel region), in the military unit 1257, along with the Belarusian troops, the military of the Russian Federation is stationed, which serve the S-300/400 air defense system. In addition, in Mozyr they periodically continue to notice vehicles that entered the city from the a.g. Prudok.

- the village of Veliky Bokov (Mozyr district, Gomel region). The airfield "Bokov" is completely closed for visiting even the Armed Forces of the Republic of Belarus. There are three embankments on the airfield, on which two anti-aircraft missile and gun systems (ZRPK) "Pantsir" of the Armed Forces of the Russian Federation and one ZRPK "Pantsir" of the Armed Forces of the Republic of Belarus are located. In addition, the @flagshtok edition noticed another embankment in satellite images, which was built for the radar of the RF Armed Forces. In addition, there was no information that the Iskander OTRK, which were previously at the airfield, had left, which suggests that they could still be there with a high probability;

- In the forests from the Mozyr refinery (oil refinery) to the ag. Zavoyt (Mozyr, Narovlyansky and Elsk districts, Gomel region), in this zone there are still S-300/400 air defense systems, Pantsir air defense missile systems and various radars;
https://t.me/Hajun_BY/5103
The armed forces of the Russian Federation are still in 4 out of 6 regions of Belarus: An up-to-date list of deployments of Russian troops. Part 2

- Valavsk village (Yelsky district, Gomel region). Not far from the village in the forest there is a base of the Russian Armed Forces, where vehicles with the signs "V" and "O" were seen. Also, for the first time, exercises were recorded in the Yelsk region, which has not happened even once in the past few decades;

- Zyabrovka village (Gomel district, Gomel region). The base of the RF Armed Forces is located at the Zyabrovka airfield. We wrote about this in more detail earlier. The only change is an increase in the number of S-300/400 air defense systems, as well as the location of equipment of the Armed Forces of the Republic of Belarus now. It should be noted that the Iskander OTRK, which were previously located there, most likely continue to be located in the airfield area. Also in this area, sounds are periodically heard, indicating training that only the RF Armed Forces can conduct.

In addition to all of the above, in the forest near Cherikov (Mogilev region) near the river. Sozh also held exercises for the first time, however, it is impossible to assert that the exercises were carried out by the RF Armed Forces, since no Russian equipment was seen there. In addition to the increase in firing, they began to conduct more training for landing troops from a helicopter at the Bobruisk airfield (Mogilev region) and at the Brest training ground (Brest district, Brest region). At the same time, there is no complete certainty that the RF Armed Forces are also training there.

If you have more information regarding the current locations of the RF Armed Forces on the territory of Belarus, write to @HajunBYbot

Erzsébet Bathory | Strajk Kobiet | Met 2 armen heb je meer armen dan de gemiddelde mens.


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Jerie
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
Even iets luchtigs:

Ajax wint benefietduel met Shakhtar Donetsk, Conceição maakt officieus debuut

Opbrengst gaat naar UA organisaties. Ik vond het een mooi gebaar. Vraag me wel af hoe het zit met die voetbalclub. Immers is Donetsk al sinds 2014 bezet.

"Nobody is very good at self-reflection, I'm afraid." -- Linus Torvalds


 • KeRsTmAnNeKe
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 22:54
Jerie schreef op dinsdag 26 juli 2022 @ 22:49:
Even iets luchtigs:

Ajax wint benefietduel met Shakhtar Donetsk, Conceição maakt officieus debuut

Opbrengst gaat naar UA organisaties. Ik vond het een mooi gebaar. Vraag me wel af hoe het zit met die voetbalclub. Immers is Donetsk al sinds 2014 bezet.
van oorsprong Donetsk, dacht al dat ze daar al niet meer speelden, en wikipedia verteld dat ook, sinds 2014 zitten ze in Lviv, Kharkiv en nu Kyiv.

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • Apache4u
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
Vanuit Kherson weer een paar inslagen gemeld. Locals denken dat de brug weer onder vuur genomen wordt:


En het filmpje waarop de eerste minuut een paar inslagen te horen zijn en vanaf 1.00 er wat RU luchtafweer de lucht in lijkt te gaan.

Dat betekent, stam + t .


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • asing
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:24
Apache4u schreef op dinsdag 26 juli 2022 @ 23:08:
Vanuit Kherson weer een paar inslagen gemeld. Locals denken dat de brug weer onder vuur genomen wordt:
[Embed]

En het filmpje waarop de eerste minuut een paar inslagen te horen zijn en vanaf 1.00 er wat RU luchtafweer de lucht in lijkt te gaan.
[Embed]
Op Reddit staat de vertaling van wat de cameraman zou zeggen. "I feel like there will be no bridge tomorrow". Nu spreek ik geen Russisch / Oekraïens dus even onder voorbehoud.

Morgen bij daglicht weten we of de brug er nog is, of dat er een gapend gat te zien is. Ik gok erop dat er wel wat gaten bij gekomen zijn, maar de brug zal er nog wel zijn.

Who's General Failure and why is he reading my harddrive? - Projectmanager : a person who thinks nine women can make one baby in one month


Anoniem: 1312488


Inderdaad berichten dat die brug weer ge-himarsed is...

 • Apache4u
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
En een video waarbij de brug zelf ook (heel slecht) zichtbaar is. Alles weer geconcentreerd op 1 punt.

Dat betekent, stam + t .


Acties:
 • +1Henk 'm!

Anoniem: 1312488Beeld! In de reactie op deze tweet ook nog wat andere hoeken. Ik tel in ieder geval meer dan 6 explosies, serieuze aanval.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
Dat zijn weer extra gaten in de brug.

Zou het mogelijk zijn om enkele brugpijlers te vernietigen? Dan stort het wegdek vanzelf in en wordt het veel lastiger voor de Russen om te repareren.

[Voor 10% gewijzigd door XWB op 26-07-2022 23:56]

La Batterie des Hommes sans Peur


Acties:
 • +1Henk 'm!

Anoniem: 1312488

Apache4u schreef op dinsdag 26 juli 2022 @ 23:54:
En een video waarbij de brug zelf ook (heel slecht) zichtbaar is. Alles weer geconcentreerd op 1 punt.
[Embed]
Helder. Dat het op die brug is aan de hand van deze beelden wel zeker. Nu daglicht afwachten om te zien wat de schade is. Er gaan op twitter al wat geruchten over Russen in de stad die 'als gekken' zouden rondrijden. Maar daar heb ik nog geen bevestiging van gezien.

 • sugarlevi01
 • Registratie: Oktober 2010
 • Niet online
Oef, dat lijkt exit brug te zijn.

Edit:
Plaatje is een geintje over alle fakes die al de ronde doen.

https://t.me/truexanewsua/55342

[Voor 8% gewijzigd door sugarlevi01 op 27-07-2022 00:20]


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • asing
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:24
Fake! Net als deze :Dat was Marioepol in 2014.

Je ziet in jouw montage allerlei soorten bruggen branden maar beton heeft 1 eigenschap niet, brandbaar.

Who's General Failure and why is he reading my harddrive? - Projectmanager : a person who thinks nine women can make one baby in one month


Anoniem: 1312488

Linksboven is 2014, mariopol. Dus de betrouwbaarheid hiervan is mij wat onduidelijk.

 • asing
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:24
Anoniem: 1312488 schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 00:07:
[...]

Linksboven is 2014, mariopol. Dus de betrouwbaarheid hiervan is mij wat onduidelijk.
Minstens 3 van die foto's zijn tuibruggen en eentje is een Amerikaanse spoorbrug. De foto van marioepol staat er ook bij.

Who's General Failure and why is he reading my harddrive? - Projectmanager : a person who thinks nine women can make one baby in one month


 • Jerie
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
teacup schreef op dinsdag 26 juli 2022 @ 22:17:
Deelartikel uit de New York Times over de op handen zijnde aanval op Kherson:

Eyeing a City Captured by Russia, Ukraine Prepares an Ambitious Counterattack

Verwacht in dit artikel geen reeksen van feiten. Naar mijn idee geeft het stuk van zojuist van @sugarlevi01 een scherper(e) duiding van de stand van zaken en de (opnieuw) race tegen de klok waarmee zowel de Oekraïners maar ook de Russen nog bezig zijn.

Dit New York Times artikel geeft wel de sfeer van vastberadenheid weer onder de Oekraïners die zich voorbereiden voor de aanval. Ook geeft het de aan hoeveel moeite de overgebleven bewoners in Kherson hebben om de hoop te houden.
Hopelijk heet Natalya niet echt Natalya.

Maar dat verbaasd me ook qua OPSEC. Ik snap dat mensen nieuws willen delen, trots zijn, maar we hebben ook een landsbelang. Zelfde mbt delen welke wapens worden geleverd.

Verder een prima artikel, inmiddels wel 1+ dag oud.

Wat betreft de brug. Dan zouden beide bruggen over Dnipro onklaar zijn gemaakt, misschien zitten de Russen ten noorden van dan op den duur als ratten in de val?

"Nobody is very good at self-reflection, I'm afraid." -- Linus Torvalds


 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
Volgens deze blogger heeft het weinig zin om die brug te vernietigen, omdat er verderop nog een spoorwegbrug is en die is veel lastiger te vernietigen:

https://medium.com/@x_Tom...24-july-2022-fbaa25166f0e
Ah yes… that forgotten bridge, few kilometres further up Dnipro, which is carrying the mass of supplies for VSRF’s units in the Kherson Oblast….
Dat zal dan deze brug zijn: https://goo.gl/maps/q6gygeCDLSiZNbdw6

[Voor 28% gewijzigd door XWB op 27-07-2022 00:16]

La Batterie des Hommes sans Peur


Acties:
 • +1Henk 'm!

Anoniem: 1312488

XWB schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 00:10:
Volgens deze blogger heeft het weinig zin om die brug te vernietigen, omdat er verder nog een spoorwegbrug is en die is veel lastiger te vernietigen:

https://medium.com/@x_Tom...24-july-2022-fbaa25166f0e


[...]
Lijkt mij quatsch, spoorstaaf weg/verbogen is geen trein. Daarnaast kun je per spoor natuurlijk lang niet zo tactisch/onopvallend werken. Je hebt immers maar 1/2 routes dus je loopt al kilometers in de kijker. Granaatje er op en trein staat stil (en daarmee is gelijk de spoorbaan geblokkeerd).

 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 08:36
asing schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 00:08:
[...]

Minstens 3 van die foto's zijn tuibruggen en eentje is een Amerikaanse spoorbrug. De foto van marioepol staat er ook bij.
Bovendien brand beton heel slecht, dus die brug zal niet in de fik gaan. Je krijgt hooguit wat kleine en korte brandjes op de plek van een inslag. Ik schat dan ook dat het simpelweg nog meer een gatenkaas is. En gezien de eerdere 'reparaties', zal met meerdere gaten op een gegeven moment de brug ook onbruikbaar zijn voor zwaarder spul.
En of dat nu is, of dat we over een paar dagen weer een nieuwe aanval krijgen weten we vast wel morgen.

[removed]


 • sugarlevi01
 • Registratie: Oktober 2010
 • Niet online
asing schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 00:06:
[...]


Fake! Net als deze :

[Twitter]

Dat was Marioepol in 2014.

Je ziet in jouw montage allerlei soorten bruggen branden maar beton heeft 1 eigenschap niet, brandbaar.
Ik zie de grap inmiddels van het bericht ook. (y)

 • asing
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:24
XWB schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 00:10:
Volgens deze blogger heeft het weinig zin om die brug te vernietigen, omdat er verder nog een spoorwegbrug is en die is veel lastiger te vernietigen:

https://medium.com/@x_Tom...24-july-2022-fbaa25166f0e


[...]
Je vergeet iets ;) . Ja, het werkt als ze per spoor kunnen aanvoeren. Helemaal gelijk in. Dat die brug heel stevig is, kan ook kloppen. Maar een goed gemikte bom op de spoorlijn naar de brug toe is voldoende om die route tijdelijk uit te schakelen.

Nog beter, hou het in de gaten met een drone en schiet een trein aan gort. Goed geraakt is dat 100-150 ton locomotief die in de weg ligt. ;)

Who's General Failure and why is he reading my harddrive? - Projectmanager : a person who thinks nine women can make one baby in one month


 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
asing schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 00:15:
[...]


Je vergeet iets ;) . Ja, het werkt als ze per spoor kunnen aanvoeren. Helemaal gelijk in. Dat die brug heel stevig is, kan ook kloppen. Maar een goed gemikte bom op de spoorlijn naar de brug toe is voldoende om die route tijdelijk uit te schakelen.

Nog beter, hou het in de gaten met een drone en schiet een trein aan gort. Goed geraakt is dat 100-150 ton locomotief die in de weg ligt. ;)
De Russen (en ook de Oekraïners) beschikken over 'speciale' treinen waarmee spoorlijnen snel gerepareerd kunnen worden. Het Oekraïens leger zal die brug dan continu in de gaten moeten houden, en elke aankomende trein direct moeten bestoken.

La Batterie des Hommes sans Peur


 • asing
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:24
XWB schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 00:18:
[...]


De Russen (en ook de Oekraïners) beschikken over 'speciale' treinen waarmee spoorlijnen snel gerepareerd kunnen worden. Het Oekraïens leger zal die brug dan continu in de gaten moeten houden, en elke trein direct moeten bestoken.
Er zijn grenzen :) . Stel dat die trein munitie vervoert en na het afknallen van de locomotief stuur je er een paar achterna om ook de wagons met munitie klein te hakken.

En dan nog, een geraakte spoorlijn repareren is één ding. 125 ton loc die erop ligt weghalen is een heel ander verhaal. Dat is niet zo lastig als de spoorlijn intact is. Maar als de trein en de rails gebombardeerd zijn maak je het de Russen knap lastig.

Dus je verstoort ze enorm met een paar goed geplaatste HIMARS.

Who's General Failure and why is he reading my harddrive? - Projectmanager : a person who thinks nine women can make one baby in one month


 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 08:33

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

XWB schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 00:10:
Volgens deze blogger heeft het weinig zin om die brug te vernietigen, omdat er verderop nog een spoorwegbrug is en die is veel lastiger te vernietigen:

https://medium.com/@x_Tom...24-july-2022-fbaa25166f0e
[...]
Dat zal dan deze brug zijn: https://goo.gl/maps/q6gygeCDLSiZNbdw6
Die spoorbrug wordt niet door Rusland gebruikt, naar het schijnt.
Waarom zou je ook iets kapot schieten zo lang die niet gebruikt word.

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
YakuzA schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 01:13:
[...]

Die spoorbrug wordt niet door Rusland gebruikt, naar het schijnt.
Waarom zou je ook iets kapot schieten zo lang die niet gebruikt word.
Volgens die blogger wordt de brug wel gebruikt:
If nothing else: a quick look at any good map of Ukraine can instantly show that all the Russians have done the last three months was to advance from available railway knots along available railway-lines.

La Batterie des Hommes sans Peur


 • Snow_King
 • Registratie: April 2001
 • Laatst online: 07:49

Snow_King

Konijn is stoer!

XWB schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 00:10:
Volgens deze blogger heeft het weinig zin om die brug te vernietigen, omdat er verderop nog een spoorwegbrug is en die is veel lastiger te vernietigen:

https://medium.com/@x_Tom...24-july-2022-fbaa25166f0e


[...]


Dat zal dan deze brug zijn: https://goo.gl/maps/q6gygeCDLSiZNbdw6
Wel mooi om te zien hoe bloggers het beter denken te weten dan de UA militairen :-)

Al zou die spoorbrug nog werken en gebruikt worden, het is op die last mile allemaal een heel minder stuk flexibel dan een brug voor auto’s is.

Ja, je kan dingen per spoor over de rivier kriigen, maar dat is echt veeel minder flexibel dan via de andere brug.

UA lijkt in ieder geval goed de tijd te nemen om Kherson terug te krijgen.

 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 08:33

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

XWB schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 01:15:
[...]

Volgens die blogger wordt de brug wel gebruikt:

[...]
Er word idd beredeneerd dat dat het logisch is dat ze die brug zouden gebruiken.
Dat hoeft nog niet perse te betekenen dat dat ook echt gebeurd.

Ik neem aan dat het gebruik prima met drones vanaf de zwarte zee te monitoren is, en dat de brug nog niet beschoten is betekend dat die niet actief gebruikt wordt.

(Is die nog niet beschoten of weten we dat niet omdat die een stuk verder buiten bewoond gebied staat?)

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


 • Anoniem: 421923
 • Registratie: September 2011
 • Niet online
Snow_King schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 05:53:
[...]

UA lijkt in ieder geval goed de tijd te nemen om Kherson terug te krijgen.
beter een lange en goede voorbereiding met ineens een snel resultaat (terugtrekking van RF) dan er een bloedige infanterie-oorlog van te maken en RF weg te duwen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Skalaar
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 08:26

Skalaar

What air defence doing?

Anoniem: 421923 schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 07:58:
[...]

beter een lange en goede voorbereiding met ineens een snel resultaat (terugtrekking van RF) dan er een bloedige infanterie-oorlog van te maken en RF weg te duwen.
Niet dat ik een groot voorstander ben van dood en verderf, maar ik denk dat ik de RF troepen liever tussen plankjes het land zie verlaten dan dat ze massaal kunnen terug trekken. Ik ben namelijk bang dat ze dan gewoon op de Krim blijven rondhangen en zich klaar zullen maken voor een nieuwe poging. Ik zie liever UA doordrukken en de Krim terug pakken op den duur..

"Maak van jouw verwachting niet mijn verplichting.." (Guido Weijers, 31-12'22)


 • Anoniem: 421923
 • Registratie: September 2011
 • Niet online
Skalaar schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 08:51:
[...]


Niet dat ik een groot voorstander ben van dood en verderf, maar ik denk dat ik de RF troepen liever tussen plankjes het land zie verlaten dan dat ze massaal kunnen terug trekken. Ik ben namelijk bang dat ze dan gewoon op de Krim blijven rondhangen en zich klaar zullen maken voor een nieuwe poging. Ik zie liever UA doordrukken en de Krim terug pakken op den duur..
t is wel erg wrang maar uiteindelijk voor de afgelegen regio's in RF waar geen werk is ook beter. Niet dat het helpt want mensen blijven toch wel kinderen krijgen en die kinderen hebben werk nodig en als het leger de enige werkgever is waar je terecht kan helpt dat ook niet.

Dus ik zie ze liever in leven blijven. Maar dan buiten de UA-landsgrenzen.

Het is beter om de oorlog te winnen zonder veldslagen te moeten leveren.

[Voor 21% gewijzigd door Anoniem: 421923 op 27-07-2022 09:12]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • asing
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:24
Voorlopig is de brug gesloten:In ander nieuws, Iran gaat Rusland helpen bij het onderhoud van hun vliegtuigen.Nu zien wat de EU en USA doen tegen deze sanctie ontwijking van Iran.

Who's General Failure and why is he reading my harddrive? - Projectmanager : a person who thinks nine women can make one baby in one month


 • Snow_King
 • Registratie: April 2001
 • Laatst online: 07:49

Snow_King

Konijn is stoer!

asing schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 09:12:
Voorlopig is de brug gesloten:

[Twitter]

In ander nieuws, Iran gaat Rusland helpen bij het onderhoud van hun vliegtuigen.

[Twitter]

Nu zien wat de EU en USA doen tegen deze sanctie ontwijking van Iran.
Ik hoop harde sancties en export verboden naar Iran toe.

Maar uiteindelijk moeten Boeing en Airbus leveren aan Iran en daar komt vast een beperking op.
Skalaar schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 08:51:
[...]


Niet dat ik een groot voorstander ben van dood en verderf, maar ik denk dat ik de RF troepen liever tussen plankjes het land zie verlaten dan dat ze massaal kunnen terug trekken. Ik ben namelijk bang dat ze dan gewoon op de Krim blijven rondhangen en zich klaar zullen maken voor een nieuwe poging. Ik zie liever UA doordrukken en de Krim terug pakken op den duur..
Interessant detail is dus dat Rusland de Krim als hun grondgebied beschouwd en een HIMARS aanval op de Krim ziet als een aanval van de VS op hun grondgebied.

Daarom zou de VS de 300km raketten niet leveren omdat UA evt de Krim (brug) zou aanvallen en dan de discussie komt of dat Rusland is of niet.

 • Apache4u
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
Snow_King schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 09:25:
[...]

Ik hoop harde sancties en export verboden naar Iran toe.

Maar uiteindelijk moeten Boeing en Airbus leveren aan Iran en daar komt vast een beperking op.


[...]

Interessant detail is dus dat Rusland de Krim als hun grondgebied beschouwd en een HIMARS aanval op de Krim ziet als een aanval van de VS op hun grondgebied.

Daarom zou de VS de 300km raketten niet leveren omdat UA evt de Krim (brug) zou aanvallen en dan de discussie komt of dat Rusland is of niet.
Ik denk dat het zo is als de UA minister van defensie laatst aangaf: “Het lijkt mbt die wapenleveranties wel of we in een game zitten. Je probeert het volgende level te halen. Dat lukt na een aantal keer doodgaan, en pas dan worden er nieuwe wapens “unlocked”. “

Mocht het UA lukken om voorbij Kherson te geraken en effectief de landbrug richting Krim te onderbreken wordt het van nog groter belang die brug tussen RU en Krim uit te schakelen. Alsmede allerlei depots die daar aanwezig zijn. Ik hoop dat ze dan ook de wapens krijgen om dat te doen.

Dat betekent, stam + t .


 • Anoniem: 421923
 • Registratie: September 2011
 • Niet online
die opmerking over dat level unlocken was wel pijnlijk ja maar helaas de realiteit.

Overigens kan UA allang doelwitten op de Krim raken als ze dat zouden willen dus ik zou niet weten waarom een bijzondere situatie zou zijn met die raketten van 300km en een 'aanval op russisch grondgebied'.

 • Tens
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 28-03 20:26

Tens

fits the description

XWB schreef op dinsdag 26 juli 2022 @ 23:55:
Dat zijn weer extra gaten in de brug.

Zou het mogelijk zijn om enkele brugpijlers te vernietigen? Dan stort het wegdek vanzelf in en wordt het veel lastiger voor de Russen om te repareren.

[Afbeelding]
Als ik de nette lijn van inslagen zie denk ik dat ze de brug toch wel graag heel houden, en het gebruik alleen tijdelijk onmogelijk willen maken. Er kan nu nog één baan gebruikt worden, als de Russen proberen over te steken hoeft UA nog maar één pantser te vernietigen en de brug is een tijdje geblokkeerd voor voertuigen.

(Puur observatie van mij, niet gehinderd door enige weg en waterbouw kennis btw. Maar zo te zien is er een poging gedaan om alleen het wegdek te raken, en de constructie te sparen).


edit: hm, recente beelden spreken dat toch tegen, volledig geblokkeerd nu.

[Voor 4% gewijzigd door Tens op 27-07-2022 10:32]

if you are neutral in a situation of injustice you have chosen the side of the oppressor


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 08:33

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

Snow_King schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 09:25:
[...]
Ik hoop harde sancties en export verboden naar Iran toe.
Helaas hebben we doordat een bepaald iemand eenzijdig de kerndeal met Iran heeft opgezegd vanuit het westen weinig leverage om in te zetten voor Iran.
There have been a number of sanctions against Iran imposed by a number of countries, especially the United States, and international entities. Iran was the most sanctioned country in the world until it was surpassed by Russia following its invasion of neighboring Ukraine in February 2022.
Het westen zit momenteel meer in een positie van zwakte tov Iran omdat we hun juist willen bewegen om meer olie te exporteren naar ons.

[Voor 42% gewijzigd door YakuzA op 27-07-2022 09:49]

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 08:33

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

XWB schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 01:15:
[...]
Volgens die blogger wordt de brug wel gebruikt:
[...]
Was te vroeg met mijn vorige antwoord denk ik:

Wederom zal dat wachten op bevestiging worden.

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


Acties:
 • +4Henk 'm!

 • Apache4u
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
Hier een filmpje met , naar verluid, de schade aan de brug na afgelopen nacht. Dat stop je niet even dicht met wat alabastine.

Dat betekent, stam + t .


Acties:
 • +9Henk 'm!

 • Jerie
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
Snow_King schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 09:25:

Interessant detail is dus dat Rusland de Krim als hun grondgebied beschouwd en een HIMARS aanval op de Krim ziet als een aanval van de VS op hun grondgebied.

Daarom zou de VS de 300km raketten niet leveren omdat UA evt de Krim (brug) zou aanvallen en dan de discussie komt of dat Rusland is of niet.
Ergens is het je druk maken over dit soort belachelijke scope & boundaries van de gekken.

Rusland heeft op 24 februari de oorlog verklaard aan Oekraïne. Niet andersom! Een escalatie; voorheen was het een intern conflict met proxies. Krim is in dat conflict van Oekraïne. Als land A in oorlog is met land B dan kun je aldaar verwachten dat in beide landen geweld uitbarst. Rusland kan op elk moment stellen dat hun eigen grondgebied wordt aangevallen door gewonnen grondgebied als Rusland te beschouwen. Dan ben je klaar met offensief. Met een irrationele vijand valt niet logisch te redeneren, of in dialoog te gaan.

Het is net alsof twee partijen op een schoolplein vechten een pestop en een gepeste. De gepeste incasseerde constant, en als-ie dan effectief terugslaat is het ineens hey je mag geen geweld gebruiken. Terwijl de pestkop constant heeft lopen provoceren, en het gevecht zelf is begonnen.

Het is ridicuul. Iemand die wordt aangevallen mag zich verdedigen. Als iets wordt afgepakt dan mag-ie het terug afpakken. Als daarbij pro-actief wordt gehandeld om zo eigen schade te beperken of bijvoorbeeld bevoorrading te frustreren dan is dat hun goed recht.

Sterker nog waarom zou Oekraïne in dit conflict niet Rostov-on-Don of Belgorod of Sevastopol of Moskou mogen aanvallen en innemen? Omdat de narcistische beer dan in de eer wordt aangetast? Hou toch op. Dan had je deze oorlog maar niet moeten beginnen.

"Nobody is very good at self-reflection, I'm afraid." -- Linus Torvalds


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 08:33

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

Snow_King schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 09:25:
[...]

Interessant detail is dus dat Rusland de Krim als hun grondgebied beschouwd en een HIMARS aanval op de Krim ziet als een aanval van de VS op hun grondgebied.
Ik denk dat je conclusies nog onbekend zijn.
HIMARS aanval op de Krim ziet als een aanval van de VS op hun grondgebied.
Dit is nog geen vaststaand gegeven.

/edit: de switchblade is ook al op Russisch grondgebied ontploft, Rusland ziet dat ook niet als aanval door de VS op hun grondgebied?

[Voor 31% gewijzigd door YakuzA op 27-07-2022 11:26]

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Qwerty-273
 • Registratie: Oktober 2001
 • Nu online

Qwerty-273

Meukposter

***** ***

Ik snap de hele heisa rond de brug niet op de twitters etc. Zolang de brug nog staat, kan die provisorisch gerepareerd worden. De reparatie hoeft niet voor lange duur te zijn, net voldoende dat deze het volhoudt om een aantal zware transporten te verdragen. Alleen die reparatie moeite houdt wel een deel van de engineers etc voor een bepaalde tijd bezig.

Ook kan men een tijdelijke brug over de kapotte stukken heen zetten, zolang de pijlers/ondersteuning maar in goede staat zijn. Er zijn voldoende tijdelijke bruggen die voldoen voor zware transporten.
http://koreabizwire.com/a...-from-flood-damage/167266
https://www.civilbuild.co...rvices/temporary-bridges/

Het grootste punt is dat het allemaal tijd, menskracht en materieel kost, en dat je tijdelijk tot een reparatie is voltooid één route uit hebt geschakeld. Met bruggen is het vaak een behoorlijk stuk omrijden aan beide kanten omdat ze niet in de buurt van elkaar worden gebouwd.

Erzsébet Bathory | Strajk Kobiet | Met 2 armen heb je meer armen dan de gemiddelde mens.


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Indoubt
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 28-03 13:56

Indoubt

Always be indoubt until sure

Jerie schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 09:52:
[...]


Ergens is het je druk maken over dit soort belachelijke scope & boundaries van de gekken.

Rusland heeft op 24 februari de oorlog verklaard aan Oekraïne. Niet andersom! Een escalatie; voorheen was het een intern conflict met proxies. Krim is in dat conflict van Oekraïne. Als land A in oorlog is met land B dan kun je aldaar verwachten dat in beide landen geweld uitbarst. Rusland kan op elk moment stellen dat hun eigen grondgebied wordt aangevallen door gewonnen grondgebied als Rusland te beschouwen. Dan ben je klaar met offensief. Met een irrationele vijand valt niet logisch te redeneren, of in dialoog te gaan.

Het is net alsof twee partijen op een schoolplein vechten een pestop en een gepeste. De gepeste incasseerde constant, en als-ie dan effectief terugslaat is het ineens hey je mag geen geweld gebruiken. Terwijl de pestkop constant heeft lopen provoceren, en het gevecht zelf is begonnen.

Het is ridicuul. Iemand die wordt aangevallen mag zich verdedigen. Als iets wordt afgepakt dan mag-ie het terug afpakken. Als daarbij pro-actief wordt gehandeld om zo eigen schade te beperken of bijvoorbeeld bevoorrading te frustreren dan is dat hun goed recht.

Sterker nog waarom zou Oekraïne in dit conflict niet Rostov-on-Don of Belgorod of Sevastopol of Moskou mogen aanvallen en innemen? Omdat de narcistische beer dan in de eer wordt aangetast? Hou toch op. Dan had je deze oorlog maar niet moeten beginnen.
Je hebt hier zeker een punt. Ik vermoed dat het in de toekomst ook anders gaat worden.

Stel Oekraïne is in staat om zijn eigen grondgebied te bevrijden (iets wat zeker nog niet voor 100% vaststaat maar de kans is redelijk aanwezig) en de russiche troepen worden teruggedreven naar rusland. Mogen de russische troepen dan Oekraïne bestoken vanaf de russische zijde en mag Oekraïne niets terug doen. Ik denk van niet.

De situatie is nu echter nog niet direct aan de hand, eerst moet er weer een groter deel van Oekraïne in Oekrainse handen zijn. Het gaat echter zeker spelen op een gegeven moment.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • bulle bas
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 24-03 22:07
Jerie schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 09:52:
[...]


Ergens is het je druk maken over dit soort belachelijke scope & boundaries van de gekken.

Rusland heeft op 24 februari de oorlog verklaard aan Oekraïne. Niet andersom! Een escalatie; voorheen was het een intern conflict met proxies. Krim is in dat conflict van Oekraïne. Als land A in oorlog is met land B dan kun je aldaar verwachten dat in beide landen geweld uitbarst. Rusland kan op elk moment stellen dat hun eigen grondgebied wordt aangevallen door gewonnen grondgebied als Rusland te beschouwen. Dan ben je klaar met offensief. Met een irrationele vijand valt niet logisch te redeneren, of in dialoog te gaan.

Het is net alsof twee partijen op een schoolplein vechten een pestop en een gepeste. De gepeste incasseerde constant, en als-ie dan effectief terugslaat is het ineens hey je mag geen geweld gebruiken. Terwijl de pestkop constant heeft lopen provoceren, en het gevecht zelf is begonnen.

Het is ridicuul. Iemand die wordt aangevallen mag zich verdedigen. Als iets wordt afgepakt dan mag-ie het terug afpakken. Als daarbij pro-actief wordt gehandeld om zo eigen schade te beperken of bijvoorbeeld bevoorrading te frustreren dan is dat hun goed recht.

Sterker nog waarom zou Oekraïne in dit conflict niet Rostov-on-Don of Belgorod of Sevastopol of Moskou mogen aanvallen en innemen? Omdat de narcistische beer dan in de eer wordt aangetast? Hou toch op. Dan had je deze oorlog maar niet moeten beginnen.
Exact, ik geloof niet dat UA werkelijk zo dom is om mee te gaan met de idiote frames vanuit Russische kant. En ja, wie een oorlog start kan wel eens de billen branden. Dan moet je een grote jongen zijn. Oekraïne heeft het volste recht om alle havens, infrastructuur, industrie en dienstverlening in Rusland van de kaart te vegen.

 • Jerie
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
Ik denk dat de VS er genuanceerder in staat. Die geven wapens en kijken de kat uit de boom. Is het genoeg? Escaleert de boel niet?

Wat dat betreft is speciale militaire operatie een troef van Poetin. Maar ik zou me er niet door laten intimideren want het is alleen op papier en naar eigen bevolking gericht. Voor de rest van de wereld is dit oorlog. De truc zit hem in de angst voor escalatie. Wat heeft dit voor gevolgen.

Rusland kan op ieder moment besluiten en nu zijn we het zat: tactisch kernwapen op Kyiv. En dat zullen ze dan moeten verkopen aan eigen bevolking plus rest van de wereld. Maar dat is dan neutraal gezien altijd een buitenproportionele reactie. Met heel veel (veel teveel) onnodige burgerslachtoffers. En dat besluit kunnen ze ook wel weer recht lullen, en zoals gezegd kunnen ze het op ieder moment inzetten. Een tactische heeft geen MAD tot gevolg want geen NATO.

En dat is dan ook de enige reden dat ik het wel serieus neem: de waarneming van de voorzichtigheid van levering wapens van VS.

Helaas kom je dan ook uit bij die theorie van laten we een deel opgeven, laten we ze niet teveel vernederen. Maar dan ga je voorbij aan het feit dat Rusland dan de scope en boundaries bepaald terwijl ze zelf zijn begonnen. Hoe noem je dat, manipulatief lijkt me een te klein woord.

"Nobody is very good at self-reflection, I'm afraid." -- Linus Torvalds


 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 08:36
Jerie schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 10:44:

Helaas kom je dan ook uit bij die theorie van laten we een deel opgeven, laten we ze niet teveel vernederen. Maar dan ga je voorbij aan het feit dat Rusland dan de scope en boundaries bepaald terwijl ze zelf zijn begonnen. Hoe noem je dat, manipulatief lijkt me een te klein woord.
Dit zou gewerkt kunnen hebben als je zou weten dat het daarna ook echt over zou zijn. Rusland heeft echter al laten zien dat dat niet het geval is, en zo'n akkoord alleen maar zou zorgen voor een andere aanval over een paar jaar. Het is dus geen optie omdat het probleem/oorlog dan alsnog weer terug komt.

[removed]


 • Anoniem: 421923
 • Registratie: September 2011
 • Niet online
zolang de VS niet nucleair reageert op een RF tacnuke op Kyiv kan Rusland dat gewoon doen als ze dat zouden willen, om UA op de knieën te dwingen.
Ze zijn toch al de paria van het westen dus ze hoeven daar niets uit te leggen.

Misschien dat ze imagoschade krijgen in de 3e wereld als ze het doen maar ook dat betwijfel ik een beetje.

Grootste probleem voor de Russen zal zijn dat als tyrunar het westen was ik niet nucleair zou reageren maar wil militair door UA actief te gaan helpen met eigen luchtmacht en dan zijn de Russen ook het land uitgeveegd binnen twee weken. Vraag is dan: gaat Rusland dan NATO nuken? Ze zijn zelf begonnen met een tactical nuke...
Misschien is dat ook de reden waarom de Russen geen nuke gaan inzetten in UA omdat ze weten dat de VS dan echt actief UA gaat helpen.

[Voor 43% gewijzigd door Anoniem: 421923 op 27-07-2022 11:44]


 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 08:33

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

Anoniem: 421923 schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 11:40:
zolang de VS niet nucleair reageert met een RF tacnuke op Kyiv kan Rusland dat gewoon doen als ze dat zouden willen, om UA op de knieën te dwingen.
Ze zijn toch al de paria van het westen dus ze hoeven niets uit te leggen.

Misschien dat ze imagoschade krijgen in de 3e wereld als ze het doen maar ook dat betwijfel ik.
Zodra ze dat doen, zal China mogelijk ook in actie komen en volledig mee gaan doen in de sancties.
Zo'n risico zullen de Russen mogelijk niet nemen.

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • bulle bas
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 24-03 22:07
Jerie schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 10:44:
Ik denk dat de VS er genuanceerder in staat. Die geven wapens en kijken de kat uit de boom. Is het genoeg? Escaleert de boel niet?

Wat dat betreft is speciale militaire operatie een troef van Poetin. Maar ik zou me er niet door laten intimideren want het is alleen op papier en naar eigen bevolking gericht. Voor de rest van de wereld is dit oorlog. De truc zit hem in de angst voor escalatie. Wat heeft dit voor gevolgen.

Rusland kan op ieder moment besluiten en nu zijn we het zat: tactisch kernwapen op Kyiv. En dat zullen ze dan moeten verkopen aan eigen bevolking plus rest van de wereld. Maar dat is dan neutraal gezien altijd een buitenproportionele reactie. Met heel veel (veel teveel) onnodige burgerslachtoffers. En dat besluit kunnen ze ook wel weer recht lullen, en zoals gezegd kunnen ze het op ieder moment inzetten. Een tactische heeft geen MAD tot gevolg want geen NATO.

En dat is dan ook de enige reden dat ik het wel serieus neem: de waarneming van de voorzichtigheid van levering wapens van VS.

Helaas kom je dan ook uit bij die theorie van laten we een deel opgeven, laten we ze niet teveel vernederen. Maar dan ga je voorbij aan het feit dat Rusland dan de scope en boundaries bepaald terwijl ze zelf zijn begonnen. Hoe noem je dat, manipulatief lijkt me een te klein woord.
De VS heeft aangegeven dat een response in kind zal volgen, waarbij in het midden blijft wat dat precies zal zijn. De reactie kan de gelijke munt zijn, maar kan ook uitmonden in een missie van geallieerden.
Had Rusland dat willen doen, dan had men dat al op dag 1 kunnen doen. Waar Rusland rekening mee moet houden is dat het feestje dan wel meteen voorbij is. En daarom gaat het nooit gebeuren.

Interessanter vind ik de vraag wanneer Rusland officieel als terroristisch land erkent wordt. Beweging daartoe bestaat in de VS reeds.

Acties:
 • +6Henk 'm!

 • rapture
 • Registratie: Februari 2004
 • Nu online

rapture

Zelfs daar netwerken?

Apache4u schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 09:40:
[...]


Ik denk dat het zo is als de UA minister van defensie laatst aangaf: “Het lijkt mbt die wapenleveranties wel of we in een game zitten. Je probeert het volgende level te halen. Dat lukt na een aantal keer doodgaan, en pas dan worden er nieuwe wapens “unlocked”. “

Mocht het UA lukken om voorbij Kherson te geraken en effectief de landbrug richting Krim te onderbreken wordt het van nog groter belang die brug tussen RU en Krim uit te schakelen. Alsmede allerlei depots die daar aanwezig zijn. Ik hoop dat ze dan ook de wapens krijgen om dat te doen.
Dat komt door de DC elites die dachten dat de Oekraïners onderontwikkeld zoals de Irakezen of Afghanen zijn. En de interne strijd.Zo roepen ze dat de Oekraïners een precisiewapen voor area effect gebruiken.Het nominale bereik is het minimumbereik in slechte omstandigheden dat nog accuraat genoeg is. Het bereik kan nog opgerekt worden.Russische doelwitten zijn area targets. Ofwel programmeer je een patroon met precisie ofwel mik je alles in het midden en de dispersion zorgt voor een area effect.

De Oekraïners zijn flexibel met de doctrines, vindingrijkheid om de onderste uit de kan te halen en leveren een goed passende antwoord op een doelwit.

Wat is dan het probleem? De interne strijd om geld, macht en budget.

De bean counters roepen dat de dure raketten gebruikt worden alsof het goedkope raketten zijn.

De de-escalatie-kamp die denkt dat de Oekraïners niet ontwikkeld genoeg zijn om de oorlog te winnen, wordt publiekelijk onderuit gehaald.

Er ontstaat een groot probleem voor de DoD F-35 maffia. Je hebt geen straaljagers nodig om de Russen 80+ km achter het front te slopen. ER GMLRS is 6 raketten met 150 km bereik in een pod en kan onofficieel voor de releasedatum geleverd worden voor beta testing.

De Oekraïners laten zien dat je geen luchtmacht nodig hebt om naar onze begrippen vertaald: vanuit de Antwerpse haven GMLRS-raketten naar Rotterdam en vanuit de Noorderkempen ER GMLRS-raketten naar Amsterdam te schieten.

En wordt later naar 200 km opgetrokken.


200 km betekent vanuit de Noorderkempen naar de Afsluitdijk schieten en vanuit Duitsland is 200 km genoeg om heel Nederland te dekken, tot voorbij het strand aan de Noordzee. Vanuit Frankrijk kan heel London bestookt worden, alles binnen de M25.

De rol van de luchtmacht wordt ingeperkt tot het neerhalen van vijandelijke vliegtuigen, het bombarderen van doelwitten verder dan 200 km,...

Dit verklaart waarom Polen voor een kleine luchtmacht en 500 HIMARS gaat. Voor de prijs van een F-35 kopen ze 640 GMLRS-raketten en de prijs van initiële training voor een F-35 piloot kopen ze een HIMARS en de training.

En waarom geen M270? Je kan van een voertuig op rupsbanden niet verwachten dat het na 1000 km nog kan rijden zonder eraan te sleutelen. Voertuigen op wielen blijven langer rijden zonder dat je eraan moet sleutelen en HIMARS rijdt 2x sneller.

Deze oorlog is de generale repetitie zoals de Spaanse burgeroorlog. In Oekraïne wordt bepaald wat de toekomst van de oorlogsvoering is. Welke wapensystemen, legeronderdelen,... worden belangrijker of afgebouwd.

De DC elites zijn terughoudend met wapenleveranties, want het kan bewijzen dat een bepaalde factie ongelijk heeft en zelfs het budget van een factie doen opdrogen. Te snel zwaardere wapens unlocken kan betekenen dat de fracties hun eigen graf te snel graven.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • polthemol
 • Registratie: Maart 2006
 • Nu online

polthemol

Moderator General Chat
Jerie schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 10:44:

Rusland kan op ieder moment besluiten en nu zijn we het zat: tactisch kernwapen op Kyiv. En dat zullen ze dan moeten verkopen aan eigen bevolking plus rest van de wereld. Maar dat is dan neutraal gezien altijd een buitenproportionele reactie. Met heel veel (veel teveel) onnodige burgerslachtoffers. En dat besluit kunnen ze ook wel weer recht lullen, en zoals gezegd kunnen ze het op ieder moment inzetten.
elk land met die middelen kan dat beslissen. Laten we niet gaan doen alsof Rusland uniek is op dat punt of speciaal zelfs for that matter. Het inzetten van kernwapens kunje voor de rest niet 'recht lullen'. Dat is een analoog gegeven, het is gebeurt of het is niet gebeurt en dat is het.
Een tactische heeft geen MAD tot gevolg want geen NATO
ook slechts een aanname. Laten we voorop stellen dat kernwapens werken zolang je ermee dreigt, vanaf dat je ze inzet, zijn er geen regels mee. Dat gaat dan ook op voor de VS en wat ze inzetten. We moeten niet vergeten dat landen ook buiten NATO om eigen beslissingen kunnen nemen en het is vrij plausibel dat de VS dergelijke 'stunts' niet zal accepteren. Idem voor een Frankrijk of het VK.

Nunc purus risus, volutpat sagittis, lobortis at, dignissim sed, sapien


 • rejer
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 21:06
Anoniem: 421923 schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 11:40:
zolang de VS niet nucleair reageert op een RF tacnuke op Kyiv kan Rusland dat gewoon doen als ze dat zouden willen, om UA op de knieën te dwingen.
Ze zijn toch al de paria van het westen dus ze hoeven daar niets uit te leggen.

Misschien dat ze imagoschade krijgen in de 3e wereld als ze het doen maar ook dat betwijfel ik een beetje.

Grootste probleem voor de Russen zal zijn dat als tyrunar het westen was ik niet nucleair zou reageren maar wil militair door UA actief te gaan helpen met eigen luchtmacht en dan zijn de Russen ook het land uitgeveegd binnen twee weken. Vraag is dan: gaat Rusland dan NATO nuken? Ze zijn zelf begonnen met een tactical nuke...
Misschien is dat ook de reden waarom de Russen geen nuke gaan inzetten in UA omdat ze weten dat de VS dan echt actief UA gaat helpen.
Wat als. Discussie van niks dit. Zo kan ik ook nog wel 300 andere mogelijke situaties bedenken.

[Voor 3% gewijzigd door rejer op 27-07-2022 12:29]


Acties:
 • +5Henk 'm!

 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 08:33

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

rapture schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 12:13:
[...]
Er ontstaat een groot probleem voor de DoD F-35 maffia. Je hebt geen straaljagers nodig om de Russen 80+ km achter het front te slopen. ER GMLRS is 6 raketten met 150 km bereik in een pod en kan onofficieel voor de releasedatum geleverd worden voor beta testing.

De Oekraïners laten zien dat je geen luchtmacht nodig hebt om naar onze begrippen vertaald: vanuit de Antwerpse haven GMLRS-raketten naar Rotterdam en vanuit de Noorderkempen ER GMLRS-raketten naar Amsterdam te schieten.

...

De DC elites zijn terughoudend met wapenleveranties, want het kan bewijzen dat een bepaalde factie ongelijk heeft en zelfs het budget van een factie doen opdrogen. Te snel zwaardere wapens unlocken kan betekenen dat de fracties hun eigen graf te snel graven.
Ik denk dat er wel ergens een valide punt zit, maar door het doordraven op zo'n paradepaardje om de 'F35 maffia' te framen haalt dit het eigen verhaal onderuit.
(dit is net zoiets als claimen dat nu een Abrams tank overbodig is, want we geven mensen gewoon een Javelin etc)

De westerse doctrine is gebouwd op lucht overwicht, als je de HIMARS gebruikt zonder lucht overwicht of controle over je airspace, word deze zo weg gehakseld door de F35's.

Verder is een F35 veel veelzijdiger dan een HIMARS, en zo kun je nog wel een heel lijstje met tegenargumenten hier opbrengen.

[Voor 4% gewijzigd door YakuzA op 27-07-2022 12:35]

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 08:36
rapture schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 12:13:
[...]

Dat komt door de DC elites die dachten dat de Oekraïners onderontwikkeld zoals de Irakezen of Afghanen zijn. En de interne strijd.

[Twitter]
[Twitter]
Zo roepen ze dat de Oekraïners een precisiewapen voor area effect gebruiken.

[Twitter]
[Twitter]
Het nominale bereik is het minimumbereik in slechte omstandigheden dat nog accuraat genoeg is. Het bereik kan nog opgerekt worden.

[Twitter]
[Twitter]
Russische doelwitten zijn area targets. Ofwel programmeer je een patroon met precisie ofwel mik je alles in het midden en de dispersion zorgt voor een area effect.

De Oekraïners zijn flexibel met de doctrines, vindingrijkheid om de onderste uit de kan te halen en leveren een goed passende antwoord op een doelwit.

Wat is dan het probleem? De interne strijd om geld, macht en budget.

[Twitter]
[Twitter]
[Twitter]
[Twitter]
De bean counters roepen dat de dure raketten gebruikt worden alsof het goedkope raketten zijn.

De de-escalatie-kamp die denkt dat de Oekraïners niet ontwikkeld genoeg zijn om de oorlog te winnen, wordt publiekelijk onderuit gehaald.

Er ontstaat een groot probleem voor de DoD F-35 maffia. Je hebt geen straaljagers nodig om de Russen 80+ km achter het front te slopen. ER GMLRS is 6 raketten met 150 km bereik in een pod en kan onofficieel voor de releasedatum geleverd worden voor beta testing.

De Oekraïners laten zien dat je geen luchtmacht nodig hebt om naar onze begrippen vertaald: vanuit de Antwerpse haven GMLRS-raketten naar Rotterdam en vanuit de Noorderkempen ER GMLRS-raketten naar Amsterdam te schieten.

En wordt later naar 200 km opgetrokken.
[Afbeelding]

200 km betekent vanuit de Noorderkempen naar de Afsluitdijk schieten en vanuit Duitsland is 200 km genoeg om heel Nederland te dekken, tot voorbij het strand aan de Noordzee. Vanuit Frankrijk kan heel London bestookt worden, alles binnen de M25.

De rol van de luchtmacht wordt ingeperkt tot het neerhalen van vijandelijke vliegtuigen, het bombarderen van doelwitten verder dan 200 km,...

Dit verklaart waarom Polen voor een kleine luchtmacht en 500 HIMARS gaat. Voor de prijs van een F-35 kopen ze 640 GMLRS-raketten en de prijs van initiële training voor een F-35 piloot kopen ze een HIMARS en de training.

En waarom geen M270? Je kan van een voertuig op rupsbanden niet verwachten dat het na 1000 km nog kan rijden zonder eraan te sleutelen. Voertuigen op wielen blijven langer rijden zonder dat je eraan moet sleutelen en rijden 2x sneller.

Deze oorlog is de generale repetitie zoals de Spaanse burgeroorlog. In Oekraïne wordt bepaald wat de toekomst van de oorlogsvoering is. Welke wapensystemen, legeronderdelen,... worden belangrijker of afgebouwd.

De DC elites zijn terughoudend met wapenleveranties, want het kan bewijzen dat een bepaalde factie ongelijk heeft en zelfs het budget van een factie doen opdrogen. Te snel zwaardere wapens unlocken kan betekenen dat de fracties hun eigen graf te snel graven.
Het nadeel van dit soort conclusies is dat ze gebaseerd zijn op de huidige oorlog. Er wordt echter vergeten dat als er naast de HIMARS nog een squadron F35's zou staan, de AA snel uitgeschakeld zou worden, waarna de F35's de artillerie en andere gronddoelen zo opruimen. Het simpele feit dat Oekraine heel effectief is met de HIMARS, zegt niet dat dat gelijk betekend dat een andere optie slechter zou zijn.Of in dit geval, dat Oekraine veel makkelijker de overhand zou kunnen krijgen met een squadron goede vliegtuigen.

Het ene is een ondersteuning voor het andere. Wat Polen dus doet is de HIMARS gebruiken om de grond-doelen uit te schakelen, waarna de (kleinere) luchtmacht veel speelruimte krijgt. Punt hierbij is echter wel dat de luchtmacht alsnog sterk genoeg moet zijn om vijandelijke vliegtuigen neer te kunnen halen.

[removed]


 • Anoniem: 421923
 • Registratie: September 2011
 • Niet online
rejer schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 12:28:
[...]

Wat als. Discussie van niks dit. Zo kan ik ook nog wel 300 andere mogelijke situaties bedenken.
uiteraard, en dat geldt dus ook voor de eeuwige argumentatie die telkens langs komt: 'misschien moet Oekraine maar land afstaan'. Erg vermoeiend, maar het moet wel elke keer weer uitgelegd worden waarom het nutteloos is.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Rofdof
 • Registratie: April 2020
 • Laatst online: 19-08-2022
Anoniem: 421923 schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 12:46:
[...]

uiteraard, en dat geldt dus ook voor de eeuwige argumentatie die telkens langs komt: 'misschien moet Oekraine maar land afstaan'. Erg vermoeiend, maar het moet wel elke keer weer uitgelegd worden waarom het nutteloos is.
En toch vraag ik mij af wat het sentiment onder de Europese bevolking word als gas op de bon gaat en de economie keiharde klappen krijgt komende winter.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • bulle bas
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 24-03 22:07
Rofdof schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 13:27:
[...]

En toch vraag ik mij af wat het sentiment onder de Europese bevolking word als gas op de bon gaat en de economie keiharde klappen krijgt komende winter.
Het sentiment kan dan ook zijn: help Rusland de oorlog te beëindigen. En dan niet op de manier die Putin leuk vindt.

Acties:
 • +7Henk 'm!

 • asing
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:24
Rofdof schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 13:27:
[...]

En toch vraag ik mij af wat het sentiment onder de Europese bevolking word als gas op de bon gaat en de economie keiharde klappen krijgt komende winter.
Ik denk dat je even goed moet nadenken of je onze gasprijs wil inruilen tegen een tijdelijke vorm van vrijheid.

Tijdelijk, want als we Putin zijn zin geven heeft hij letterlijk "gewonnen". Daarna zijn de Baltische Staten aan de beurt. Want die horen ook bij het Grote Rusland zoals Putin dat ziet.

En weet je wat er dan gebeurt? Dan gaan we voor de bonusaanbieding. Dan wordt het art 5. Dan gaan we meedoen. Dan worden alle Europese legers ingezet en dat betekent voor een deel van ons dat onze vrienden en familie opgeroepen gaan worden om te komen vechten. Of misschien wel wij zelf. Dan zijn we namelijk in staat van oorlog.

Nu zijn het de Oekraïeners die met hun en onze spullen hun land verdedigen. Dan zijn het wij allemaal met onze spullen die ons land verdedigen.

Dus..... het laten uitbranden in Oekraïne en daarbij het Russische leger tot schroot bombarderen is onze beste oplossing voor een langdurige vrede voor ons en onze kinderen en kleinkinderen.

Who's General Failure and why is he reading my harddrive? - Projectmanager : a person who thinks nine women can make one baby in one month


 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 08:33

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

Rofdof schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 13:27:
[...]

En toch vraag ik mij af wat het sentiment onder de Europese bevolking word als gas op de bon gaat en de economie keiharde klappen krijgt komende winter.
Omdat het aandeel Russisch gas te klein is om dat te veroorzaken zul je dat nooit te weten komen.
(iig in NL)

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


 • D-dark
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 23:22
Rofdof schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 13:27:
[...]

En toch vraag ik mij af wat het sentiment onder de Europese bevolking word als gas op de bon gaat en de economie keiharde klappen krijgt komende winter.
Heb je het over de korte termijn of de middel / lange termijn?

Korte termijn. Niet leuk, misschien moeten wat wat harder gaan verduurzamen. Isolatie of overschakelen naar warmtepomp technologie. Grote aankopen uitstellen of dure vakanties schrappen.

Middel / Lange termijn. Peak Oil komt eraan en met verdere electrificatie heeft Europa de grondstoffen in de regio's die Rusland wil nodig. Dat kunnen we strategisch gezien niet uit handen geven.

Dus simpelweg gezegd vanuit de portemonnee geredeneerd we willen weer goedkoop gas (of iets minder duur) En logisch / Strategisch geredeneerd Rusland kan zich ook terugtrekken tot hun eigen oude grenzen en ala Noord korea in eigen sop gaarkoken.

Acties:
 • +3Henk 'm!

 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 08:36
Rofdof schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 13:27:
[...]
En toch vraag ik mij af wat het sentiment onder de Europese bevolking word als gas op de bon gaat en de economie keiharde klappen krijgt komende winter.
Sowieso gaat de bevolking niet op de bon voor gas, maar zal er industrie dichtgaan.

Maar bovenal doe je nu net of we hierin een keuze hebben. Alleen hebben we die keuze helemaal niet, want ongeacht wat er gebeurt zal rusland met dat gas blijven kloten. Als we doorgaan zoals nu zal in de winter de pijp dichtgaan. En als we een stuk land van Oekraine weg geven, worden de sancties wel gebruikt als reden om die pijp alsnog dicht te doen.

Momenteel is het heel simpel, rusland heeft een groot probleem en het enige dat ze nu kunnen doen is Europa zoveel mogelijk verstoren. Reken er dus maar 'gewoon' op dat ze dat gaan doen. Maar denk niet dat er iets is dat je kunt doen om dat te voorkomen, die keuze is al gemaakt toen rusland de oorlog met Oekraine begon.

[removed]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • bloody
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 08:05

bloody

0.000 KB!!

Er lijkt eindelijk weer een brandstof trein vernietigd te zijn (gisteren), de derde sinds begin van de oorlog:


Voor een paar plaatjes, zie de tweet comments.

nope


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Tweak_ers
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 07:21
Jerie schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 09:52:
[...]


Ergens is het je druk maken over dit soort belachelijke scope & boundaries van de gekken.

Rusland heeft op 24 februari de oorlog verklaard aan Oekraïne. Niet andersom! Een escalatie; voorheen was het een intern conflict met proxies. Krim is in dat conflict van Oekraïne. Als land A in oorlog is met land B dan kun je aldaar verwachten dat in beide landen geweld uitbarst. Rusland kan op elk moment stellen dat hun eigen grondgebied wordt aangevallen door gewonnen grondgebied als Rusland te beschouwen. Dan ben je klaar met offensief. Met een irrationele vijand valt niet logisch te redeneren, of in dialoog te gaan.

Het is net alsof twee partijen op een schoolplein vechten een pestop en een gepeste. De gepeste incasseerde constant, en als-ie dan effectief terugslaat is het ineens hey je mag geen geweld gebruiken. Terwijl de pestkop constant heeft lopen provoceren, en het gevecht zelf is begonnen.

Het is ridicuul. Iemand die wordt aangevallen mag zich verdedigen. Als iets wordt afgepakt dan mag-ie het terug afpakken. Als daarbij pro-actief wordt gehandeld om zo eigen schade te beperken of bijvoorbeeld bevoorrading te frustreren dan is dat hun goed recht.

Sterker nog waarom zou Oekraïne in dit conflict niet Rostov-on-Don of Belgorod of Sevastopol of Moskou mogen aanvallen en innemen? Omdat de narcistische beer dan in de eer wordt aangetast? Hou toch op. Dan had je deze oorlog maar niet moeten beginnen.
Je hebt helemaal gelijk, maar vergeet niet dat in een gevecht ALLES geoorloofd is.

Verwacht niet dat de pester rationeel gaat nadenken. Zodra een partij dreigt te verliezen is alles geoorloofd, als hij een mes of pistool ter beschikking heeft, zal hij dat gebruiken als hij dreigt te verliezen.

De beste verdediging is wegrennen van een gevecht, maar dat is erg lastig als het om landen gaat. Helaas.

Je kunt het allemaal wel op een “eerlijke” manier willen benaderen. Gevechten zijn nooit eerlijk.

 • Tweak_ers
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 07:21
redwing schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 14:07:
[...]

Sowieso gaat de bevolking niet op de bon voor gas, maar zal er industrie dichtgaan.

Maar bovenal doe je nu net of we hierin een keuze hebben. Alleen hebben we die keuze helemaal niet, want ongeacht wat er gebeurt zal rusland met dat gas blijven kloten. Als we doorgaan zoals nu zal in de winter de pijp dichtgaan. En als we een stuk land van Oekraine weg geven, worden de sancties wel gebruikt als reden om die pijp alsnog dicht te doen.

Momenteel is het heel simpel, rusland heeft een groot probleem en het enige dat ze nu kunnen doen is Europa zoveel mogelijk verstoren. Reken er dus maar 'gewoon' op dat ze dat gaan doen. Maar denk niet dat er iets is dat je kunt doen om dat te voorkomen, die keuze is al gemaakt toen rusland de oorlog met Oekraine begon.
Wij zijn de genen met een probleem, ik zit hier in het Caribisch gebied en het leeft hier totaal niet. Zuid en midden amerika (exclusoef de VS) nemen graag brandstof af van Rusland, als het goedkoper is.

En laten die prijzen nu zó hoog liggen dat ze zelfs met flinke korting nog meer verdienen dan vóór de oorlog.

Het verbaast mij ook heel erg hoeveel Russen hier lekker vakantie aan het vieren zijn. Echt veel!
Hoe dan? Als ze zo geraakt zouden worden door sancties zou ik ze hier niet vakantievierend verwachten. Ik snap dat niet zo goed.

 • Tweak_ers
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 07:21
YakuzA schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 13:37:
[...]

Omdat het aandeel Russisch gas te klein is om dat te veroorzaken zul je dat nooit te weten komen.
(iig in NL)
Vooral Duitsland is een probleem. Veel gas uit Rusland in combinatie met grote industrie sector.

Duitsland wordt toch ook wel de economisvhe motor van de EU genoemd?

 • Tweak_ers
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 07:21
asing schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 13:37:
[...]


Ik denk dat je even goed moet nadenken of je onze gasprijs wil inruilen tegen een tijdelijke vorm van vrijheid.

Tijdelijk, want als we Putin zijn zin geven heeft hij letterlijk "gewonnen". Daarna zijn de Baltische Staten aan de beurt. Want die horen ook bij het Grote Rusland zoals Putin dat ziet.

En weet je wat er dan gebeurt? Dan gaan we voor de bonusaanbieding. Dan wordt het art 5. Dan gaan we meedoen. Dan worden alle Europese legers ingezet en dat betekent voor een deel van ons dat onze vrienden en familie opgeroepen gaan worden om te komen vechten. Of misschien wel wij zelf. Dan zijn we namelijk in staat van oorlog.

Nu zijn het de Oekraïeners die met hun en onze spullen hun land verdedigen. Dan zijn het wij allemaal met onze spullen die ons land verdedigen.

Dus..... het laten uitbranden in Oekraïne en daarbij het Russische leger tot schroot bombarderen is onze beste oplossing voor een langdurige vrede voor ons en onze kinderen en kleinkinderen.
Ondanks dat ik het eens ben met alle ondersteuning en dat we ze idd helemaal kapot moeten bombarderen, geloof ik er niets van dat de Baltische Staten de volgende zijn.

 • asing
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:24
Tweak_ers schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 14:56:
Het verbaast mij ook heel erg hoeveel Russen hier lekker vakantie aan het vieren zijn. Echt veel!
Hoe dan? Als ze zo geraakt zouden worden door sancties zou ik ze hier niet vakantievierend verwachten. Ik snap dat niet zo goed.
Dat is niet zo lastig voor ze. Als eerste vliegen ze op Dubai. Vanaf daar kan je verder.

Who's General Failure and why is he reading my harddrive? - Projectmanager : a person who thinks nine women can make one baby in one month


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 08:36
Tweak_ers schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 14:56:
[...]
Wij zijn de genen met een probleem, ik zit hier in het Caribisch gebied en het leeft hier totaal niet. Zuid en midden amerika (exclusoef de VS) nemen graag brandstof af van Rusland, als het goedkoper is.

En laten die prijzen nu zó hoog liggen dat ze zelfs met flinke korting nog meer verdienen dan vóór de oorlog.
Die sancties zijn er dan ook voor de lange termijn en niet iets waar ze nu economisch gezien al veel last van krijgen. Pak heel simpel de westerse merken die zijn weggetrokken uit rusland. het gros daarvan is nog steeds te verkrijgen door de voorraden die ze hebben. Dat gaat natuurlijk een keer ophouden, maa rdan ben je maanden verder. Aan de andere kant kunnen ze al geen fatsoenlijke auto's meer maken (alleen nog zonder airbags, ABS en andere electronische hulpmiddelen). Due zeker de luxe produkten gaan steeds meer verdwijnen.

Als we dan weer iets verder zijn en de gasleveranties weer geregeld zijn, zal die gasprijs weer dalen. Het volume wat rusland dan echter kwijt kan, is opeens een stuk minder en ook nog eens voor veel minder geld. Maar bovenal moet je niet vergeten dat rusland nu weliswaar veel geld verdient, maar amper nog iets kan kopen. Kijk maar eens naar de cijfers van de import en hoe hard die zijn ingestort.
Het verbaast mij ook heel erg hoeveel Russen hier lekker vakantie aan het vieren zijn. Echt veel!
Hoe dan? Als ze zo geraakt zouden worden door sancties zou ik ze hier niet vakantievierend verwachten. Ik snap dat niet zo goed.
Die is toch heel simpel, rusland doet er alles aan om de rijken zo min mogelijk te laten merken van de oorlog. Want dat zijn degenen die het regime moeten steunen. Die rijken gaan dus ook gewoon op vakantie naar dit soort plekken. Kijk je echter naar de vakanties voor de budget-rus zie je echter dat daar geen kip te doen is. Want die kunnen die vakanties niet meer betalen.

[removed]


 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 08:36
Tweak_ers schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 14:58:
[...]


Vooral Duitsland is een probleem. Veel gas uit Rusland in combinatie met grote industrie sector.

Duitsland wordt toch ook wel de economisvhe motor van de EU genoemd?
Vooral werd, ze hebben nog steeds een grote industrie, maar zijn zeker niet meer zo bepalend als ze ooit waren.

[removed]


 • PLAE
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 05:07
Tweak_ers schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 14:59:
[...]


Ondanks dat ik het eens ben met alle ondersteuning en dat we ze idd helemaal kapot moeten bombarderen, geloof ik er niets van dat de Baltische Staten de volgende zijn.
Geloofde jij wel dat Rusland echt vol Oekraïne binnen zou vallen?

Ik niet zal ik je eerlijk zeggen.

 • q-enf0rcer.1
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 27-03 22:53
Tweak_ers schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 14:56:
[...]


Wij zijn de genen met een probleem, ik zit hier in het Caribisch gebied en het leeft hier totaal niet. Zuid en midden amerika (exclusoef de VS) nemen graag brandstof af van Rusland, als het goedkoper is.

En laten die prijzen nu zó hoog liggen dat ze zelfs met flinke korting nog meer verdienen dan vóór de oorlog.

Het verbaast mij ook heel erg hoeveel Russen hier lekker vakantie aan het vieren zijn. Echt veel!
Hoe dan? Als ze zo geraakt zouden worden door sancties zou ik ze hier niet vakantievierend verwachten. Ik snap dat niet zo goed.
Dat zal te maken hebben met de sterke Roebel. In Rusland zelf zijn de prijzen gestegen, maar de Roebel is wel veel waard ten opzichte van de Dollar nu.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Jerie
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
redwing schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 14:07:
[...]

Sowieso gaat de bevolking niet op de bon voor gas, maar zal er industrie dichtgaan.

Maar bovenal doe je nu net of we hierin een keuze hebben. Alleen hebben we die keuze helemaal niet, want ongeacht wat er gebeurt zal rusland met dat gas blijven kloten. Als we doorgaan zoals nu zal in de winter de pijp dichtgaan. En als we een stuk land van Oekraine weg geven, worden de sancties wel gebruikt als reden om die pijp alsnog dicht te doen.

Momenteel is het heel simpel, rusland heeft een groot probleem en het enige dat ze nu kunnen doen is Europa zoveel mogelijk verstoren. Reken er dus maar 'gewoon' op dat ze dat gaan doen. Maar denk niet dat er iets is dat je kunt doen om dat te voorkomen, die keuze is al gemaakt toen rusland de oorlog met Oekraine begon.
Deze handelspartner heeft bewezen irrationeel en onverwacht te handelen. Daarmee is deze handelspartner op den duur geen handelspartner meer. Het is een aflopende zaak. Helaas lijkt niet iedereen deze realiteit te accepteren. Ik zou het zo willen zien: verwacht niets van Rusland qua handel. Al het Russische gas dat we nog ontvangen is een bonus (waar we overigens ook dik voor betalen). Je zou ook kunnen stellen: "jij manipuleert de prijs, wij betalen max dit en dat is het."

"Nobody is very good at self-reflection, I'm afraid." -- Linus Torvalds


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 08:36
q-enf0rcer.1 schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 15:10:
[...]
Dat zal te maken hebben met de sterke Roebel. In Rusland zelf zijn de prijzen gestegen, maar de Roebel is wel veel waard ten opzichte van de Dollar nu.
De meeste rijken hebben hun geld sowieso al in dollars zitten. Daarnaast is de Roebel alleen maar sterk omdat er geen import is. En veel export zonder import geeft een hoge koers. Je kunt dan ook beter kijken welke vakantiereizen gewoon doorgaan en welke er zijn ingestort. Dan zie je dat de duurdere vakantiereizen nog steeds volgeboekt zitten, maar dat de goedkope budget-vakanties volledig is ingestort. Oftewel de armen hebben heel veel last van de oorlog, de rijken (die het voor het zeggen hebben) echter veel minder.

[removed]


 • Jerie
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
PLAE schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 15:08:
[...]


Geloofde jij wel dat Rusland echt vol Oekraïne binnen zou vallen?

Ik niet zal ik je eerlijk zeggen.
Maakt niet uit. Diegenen met verantwoording moeten niet op 1 uiterste / paard wedden maar rekening houden met meerdere scenario's.

"Nobody is very good at self-reflection, I'm afraid." -- Linus Torvalds


 • asing
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:24
Tweak_ers schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 14:59:
[...]


Ondanks dat ik het eens ben met alle ondersteuning en dat we ze idd helemaal kapot moeten bombarderen, geloof ik er niets van dat de Baltische Staten de volgende zijn.
IJsvrije havens? Kaliningrad wat niet langer meer een enclave is maar gewoon onderdeel van?

Ze zijn echt aan de beurt als Putin beseft dat hij in ruil voor een berg levens zijn zin kan krijgen.

Who's General Failure and why is he reading my harddrive? - Projectmanager : a person who thinks nine women can make one baby in one month


 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 08:33

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

Tweak_ers schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 14:56:
[...]
Wij zijn de genen met een probleem, ik zit hier in het Caribisch gebied en het leeft hier totaal niet. Zuid en midden amerika (exclusoef de VS) nemen graag brandstof af van Rusland, als het goedkoper is.

En laten die prijzen nu zó hoog liggen dat ze zelfs met flinke korting nog meer verdienen dan vóór de oorlog.
De prijs van olie ligt momenteel weer bijna op het nivo van 14 februari, dus het met flinke korting moeten verkopen gaat de komende tijd wel pijn doen.
https://oilprice.com/oil-price-charts/

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • sugarlevi01
 • Registratie: Oktober 2010
 • Niet online
asing schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 15:02:
[...]


Dat is niet zo lastig voor ze. Als eerste vliegen ze op Dubai. Vanaf daar kan je verder.
Als ze het afgelopen jaar niet al naar Dubai zijn gevlogen. Of ergens anders om te werken en wonen.

4 Miljoen zouden er al vertrokken in de eerste maanden van dit jaar, volgens dit artikel:
https://www.themoscowtime...-in-early-2022-fsb-a77603
Staat wel in schril contrast tot de honderdduizenden die er genoemd worden.

Er komt sowieso nog een golf aan.
https://www.cnbc.com/2022...nd-wave-of-migration.html

Het is ook niet supergezellig meer in Rusland. Dus vakantie naar de Caribbean zal heel aanlokkelijk zijn voor de mensen die de middelen hebben daarheen te gaan.
Since the war in Ukraine began, Putin’s rapidly growing security state seems to be inching closer to its Stalinist predecessor. The militarization of the FSB, its new recruitment camps, its increasingly open and brutal tactics all suggest that Putin is looking more closely at the approach of the NKVD—an agency that was forged by a totalitarian state in wartime. And the long war is what the Kremlin is priming the country for
https://www.foreignaffair...n/putins-new-police-state

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Apache4u
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
q-enf0rcer.1 schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 15:10:
[...]


Dat zal te maken hebben met de sterke Roebel. In Rusland zelf zijn de prijzen gestegen, maar de Roebel is wel veel waard ten opzichte van de Dollar nu.
Op papier ja. Bij GWK kun je in ieder geval geen roebels voor euro's inwisselen. Ik denk dat als je dat wel wilt doen, je al snel in het grijs/zwarte circuit terecht komt. Ik heb even 10 minuten gezocht online maar kon in NL/Belgie geen officiele partijen vinden die dat doen tegen de nu geldende "wisselkoers" ..

Dat betekent, stam + t .


 • asing
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:24
q-enf0rcer.1 schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 15:10:
[...]


Dat zal te maken hebben met de sterke Roebel. In Rusland zelf zijn de prijzen gestegen, maar de Roebel is wel veel waard ten opzichte van de Dollar nu.
De waarde van de Roebel moet je nu niet naar kijken.

Who's General Failure and why is he reading my harddrive? - Projectmanager : a person who thinks nine women can make one baby in one month


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Mektheb
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 22:58
Rofdof schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 13:27:
[...]

En toch vraag ik mij af wat het sentiment onder de Europese bevolking word als gas op de bon gaat en de economie keiharde klappen krijgt komende winter.
https://www.reddit.com/r/...m=ios_app&utm_name=iossmf

Ik blijf deze maar weer herhalen, want dit is de realiteit.
Het kost ons poen, en hun levens, de stap hierna is ons ook levens weet niet wat Henk en Igrid liever hebben.

 • Indoubt
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 28-03 13:56

Indoubt

Always be indoubt until sure

YakuzA schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 15:22:
[...]

De prijs van olie ligt momenteel weer bijna op het nivo van 14 februari, dus het met flinke korting moeten verkopen gaat de komende tijd wel pijn doen.
https://oilprice.com/oil-price-charts/
Inderdaad. Nu is het nog steeds niet goedkoop maar IMHO gaan Jerome Powel en Christine LaGarde nog het meeste pijn doen aan de russische inkomsten. Zowel de FED als de ECB hebben de rente verhoogt met een flinke stap (0,5%) en de FED heeft al gezegd dat ze dat minimaal nogmaals zullen doen. De hoofdzaak is misschien de beteugeling van de inflatie maar de bijzaak is de afkoeling van de economie en de daardoor lagere vraag naar olie met lagere prijzen als gevolg.

China dan? Die heeft momenteel zo zijn eigen problemen. Er komt weinig naar buiten maar er zitten heel veel mensen in lockdown (laatste bericht wat ik zag was 250 miljoen) en er zijn wat akkefietjes in de infrastructuur markt en huizenmarkt. De Chinese overheid heeft de groeiverwachting al flink naar beneden bijgesteld. Er zal dus geen grote toename aan olie komen vanuit China.

Rusland, die nu aardig heeft verdient, zal zijn inkomten zien afnemen en de vraag is sowieso of ze hun productie kunnen blijven volhouden. Buitenlandse bedrijven zijn grotendeels weg en de kennis in Rusland zelf is beperkt. Als er mensen zijn die het kunnen dan zijn het er te weinig.

Ik hoop dat het geen uitputtingsoorlog gaat worden die jaren gaat duren, maar mocht dat zo zijn dan gaat rusland er niet beter van worden. De industrie gaat kapot en de staat van het leger is ook niet zo goed en neemt af. Groot is het nog steeds wel maar kwalitatief is het ondermaats en veel slechter als ik (en velen met mij) voor deze oorlog dacht.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Indoubt
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 28-03 13:56

Indoubt

Always be indoubt until sure

Mektheb schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 15:44:
[...]

https://www.reddit.com/r/...m=ios_app&utm_name=iossmf

Ik blijf deze maar weer herhalen, want dit is de realiteit.
Het kost ons poen, en hun levens, de stap hierna is ons ook levens weet niet wat Henk en Igrid liever hebben.
Kijken die verder als wat er vanavond op TV komt?

Dat is het punt namelijk.

Edit: het gaat niet over Henk en Ingrid, ik zou graag willen dat onze politici en regering ook wat verder vooruit kijken.

[Voor 10% gewijzigd door Indoubt op 27-07-2022 15:55]


Acties:
 • +6Henk 'm!

 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 08:33

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

Mektheb schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 15:44:
[...]
Ik blijf deze maar weer herhalen, want dit is de realiteit.
Het kost ons poen, en hun levens, de stap hierna is ons ook levens weet niet wat Henk en Igrid liever hebben.
Henk en Ingrid hebben het druk genoeg met 'boeren zakdoekjes' (gekocht op AliExpress en met navenante co2 en stikstof uitstoot) aan de auto te knopen, omdat die elke keer op de snelweg eraf waait als ze niet een mestberg in rijden. ;)

[Voor 6% gewijzigd door YakuzA op 27-07-2022 15:56]

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


 • Mektheb
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 22:58
Indoubt schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 15:54:
[...]


Kijken die verder als wat er vanavond op TV komt?

Dat is het punt namelijk.

Edit: het gaat niet over Henk en Ingrid, ik zou graag willen dat onze politici en regering ook wat verder vooruit kijken.
Ja eens, echter blijft dat een lastige bedoeling met de huidige staat van onze politiek.
Bedoel dat het elke keer Rutte is geworden is puur omdat er gewoon niks beters is.

Maar snap je punt :)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Tweak_ers
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 07:21
PLAE schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 15:08:
[...]


Geloofde jij wel dat Rusland echt vol Oekraïne binnen zou vallen?

Ik niet zal ik je eerlijk zeggen.
Om heel eerlijk te zijn, sinds de Krim had ik het oosten wel zien aankomen. Al helemaal toen men troepen ging opbouwen aan de grens.

Maar Kiev, nee, dat had ik niet verwacht.

Toch zijn de Baltische Staten echt 35 stappen verder dan enkel Ukraine.

Baltische Staten zijn zó ver verwijderd van het Russische gedachtegoed. Waar de Ukraine voor een deel nog redelijk dichtbij staat.

Baltische Staten staan helemaal apart van Rusland, waar Ukraine-Rusland gewoon eerste en tweedegraads familiebanden doorsnijden.

Vriend van mij zijn schoonouders wonen op de Krim en zijn vooral de oorlog zat. Ze hebben zo veel familie in Rusland en in Ukraine, dat een kant kiezen lastig is.

Ze vonden het de afgelopen 8 jaar wel prima onder Russisch gezag, veel zaken werden beter geregeld dan eerder onder Ukrains regime.

Het is alleen dat ze de Russen om hun invasie niet echt ondersteunen. Ze willen vooral dat de oorlog stopt. Maar ze hoeven niet zo zeer terug naar Ukraine zoals het vóór 2014 was op de Krim. Er is veel geld gestoken in openbare voorzieningen sinds 2014 daar, aldus die familie.

Acties:
 • +9Henk 'm!

 • bulle bas
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 24-03 22:07
Indoubt schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 15:53:
[...]


Inderdaad. Nu is het nog steeds niet goedkoop maar IMHO gaan Jerome Powel en Christine LaGarde nog het meeste pijn doen aan de russische inkomsten. Zowel de FED als de ECB hebben de rente verhoogt met een flinke stap (0,5%) en de FED heeft al gezegd dat ze dat minimaal nogmaals zullen doen. De hoofdzaak is misschien de beteugeling van de inflatie maar de bijzaak is de afkoeling van de economie en de daardoor lagere vraag naar olie met lagere prijzen als gevolg.

China dan? Die heeft momenteel zo zijn eigen problemen. Er komt weinig naar buiten maar er zitten heel veel mensen in lockdown (laatste bericht wat ik zag was 250 miljoen) en er zijn wat akkefietjes in de infrastructuur markt en huizenmarkt. De Chinese overheid heeft de groeiverwachting al flink naar beneden bijgesteld. Er zal dus geen grote toename aan olie komen vanuit China.

Rusland, die nu aardig heeft verdient, zal zijn inkomten zien afnemen en de vraag is sowieso of ze hun productie kunnen blijven volhouden. Buitenlandse bedrijven zijn grotendeels weg en de kennis in Rusland zelf is beperkt. Als er mensen zijn die het kunnen dan zijn het er te weinig.

Ik hoop dat het geen uitputtingsoorlog gaat worden die jaren gaat duren, maar mocht dat zo zijn dan gaat rusland er niet beter van worden. De industrie gaat kapot en de staat van het leger is ook niet zo goed en neemt af. Groot is het nog steeds wel maar kwalitatief is het ondermaats en veel slechter als ik (en velen met mij) voor deze oorlog dacht.
Hier een van de eerste of misschien wel eerste serieus grote academische studie naar de toestand van de Russische economie nu, plus projecties. 118 pagina's.
De teneur is dat de gevolgen vernietigend (oblivion) zijn voor Rusland.
As the Russian invasion of Ukraine enters into its fifth month, a common narrative has emerged that the unity of the world in standing up to Russia has somehow devolved into a “war of economic attrition which is taking its toll on the west”, given the supposed “resilience” and even “prosperity” of the Russian economy. This is simply untrue – and a reflection of widely held but factually incorrect misunderstandings over how the Russian economy is actually holding up amidst the exodus of over 1,000 global companies and international sanctions.

That these misunderstandings persist is not surprising. Since the invasion, the Kremlin’s economic releases have become increasingly cherry-picked, selectively tossing out unfavorable metrics while releasing only those that are more favorable. These Putin-selected statistics are then carelessly trumpeted across media and used by reams of well-meaning but careless experts in building out forecasts which are excessively, unrealistically favorable to the Kremlin.

Our team of experts, using private Russian language and unconventional data sources including high frequency consumer data, cross-channel checks, releases from Russia’s international trade partners, and data mining of complex shipping data, have released one of the first comprehensive economic analyses measuring Russian current economic activity five months into the invasion, and assessing Russia’s economic outlook.
From our analysis, it becomes clear: business retreats and sanctions are catastrophically crippling the Russian economy. We tackle a wide range of common misperceptions – and shed light on what is actually going on inside Russia, including:

- Russia’s strategic positioning as a commodities exporter has irrevocably deteriorated, as it now deals from a position of weakness with the loss of its erstwhile main markets, and faces steep challenges executing a “pivot to Asia” with non-fungible exports such as piped gas

- Despite some lingering leakiness, Russian imports have largely collapsed, and the country faces stark challenges securing crucial inputs, parts, and technology from hesitant trade partners, leading to widespread supply shortages within its domestic economy

- Despite Putin’s delusions of self-sufficiency and import substitution, Russian domestic production has come to a complete standstill with no capacity to replace lost businesses, products and talent; the hollowing out of Russia’s domestic innovation and production base has led to soaring prices and consumer angst

- As a result of the business retreat, Russia has lost companies representing ~40% of its GDP, reversing nearly all of three decades’ worth of foreign investment and buttressing unprecedented simultaneous capital and population flight in a mass exodus of Russia’s economic base

- Putin is resorting to patently unsustainable, dramatic fiscal and monetary intervention to smooth over these structural economic weaknesses, which has already sent his government budget into deficit for the first time in years and drained his foreign reserves even with high energy prices – and Kremlin finances are in much, much more dire straits than conventionally understood

- Russian domestic financial markets, as an indicator of both present conditions and future outlook, are the worst performing markets in the entire world this year despite strict capital controls, and have priced in sustained, persistent weakness within the economy with liquidity and credit contracting – in addition to Russia being substantively cut off from international financial markets, limiting its ability to tap into pools of capital needed for the revitalization of its crippled economy
Looking ahead, there is no path out of economic oblivion for Russia as long as the allied countries remain unified in maintaining and increasing sanctions pressure against Russia, and The Kyiv School of Economics and McFaul-Yermak Working Group have led the way in proposing additional sanctions measures.

Defeatist headlines arguing that Russia’s economy has bounced back are simply not factual - the facts are that, by any metric and on any level, the Russian economy is reeling, and now is not the time to step on the brakes.

 • q-enf0rcer.1
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 27-03 22:53
In de context van vakantie vieren natuurlijk wel iets om naar te kijken. Maar als het omwisselen nergens gaat is dat natuurlijk wel een struikelblok ;) hoe doen Russen dat nu dan?

 • asing
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:24
Indoubt schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 15:54:
[...]

Kijken die verder als wat er vanavond op TV komt?

Dat is het punt namelijk.

Edit: het gaat niet over Henk en Ingrid, ik zou graag willen dat onze politici en regering ook wat verder vooruit kijken.
Henk en Ingrid gaan vanzelf een mening krijgen als Defensie hun of hun zoon/dochter oproept tot het vervullen van de dienstplicht. Nu zal je denken Huh Dienstplicht?

Ja, dienstplicht : https://www.rijksoverheid...siepersoneel/dienstplicht
De Nederlandse krijgsmacht bestaat uit beroepspersoneel. Toch is er in Nederland nog steeds een dienstplicht. De dienstplicht geldt voor mensen vanaf 17 tot 45 jaar. Maar het ministerie van Defensie roept dienstplichtigen niet meer op.
En ook hun dochter? Zeker:
De dienstplicht geldt sinds 1 januari 2020 ook voor vrouwen. Vrouwen die 17 jaar worden, ontvangen daarom ook een brief van de overheid over de dienstplicht.
Dus mocht WO3 komen dan kan dit geheractiveerd worden en kunnen dienstplichtigen worden opgeroepen.

Who's General Failure and why is he reading my harddrive? - Projectmanager : a person who thinks nine women can make one baby in one month


 • asing
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:24
q-enf0rcer.1 schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 16:04:
[...]


In de context van vakantie vieren natuurlijk wel iets om naar te kijken. Maar als het omwisselen nergens gaat is dat natuurlijk wel een struikelblok ;) hoe doen Russen dat nu dan?
Als je zo rijk bent dat je als Rus een vakantie naar de Caribean kan veroorloven dan heb je ook wel een rekening bij een buitenlandse bank. En anders pin je gewoon in lokale valuta en de banken regelen onderling wel hoeveel Roebel je dat gaat kosten.

Who's General Failure and why is he reading my harddrive? - Projectmanager : a person who thinks nine women can make one baby in one month


 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 08:33

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

Tweak_ers schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 15:59:
[...]
Vriend van mij zijn schoonouders wonen op de Krim en zijn vooral de oorlog zat. Ze hebben zo veel familie in Rusland en in Ukraine, dat een kant kiezen lastig is.

Ze vonden het de afgelopen 8 jaar wel prima onder Russisch gezag, veel zaken werden beter geregeld dan eerder onder Ukrains regime.

Het is alleen dat ze de Russen om hun invasie niet echt ondersteunen. Ze willen vooral dat de oorlog stopt. Maar ze hoeven niet zo zeer terug naar Ukraine zoals het vóór 2014 was op de Krim. Er is veel geld gestoken in openbare voorzieningen sinds 2014 daar, aldus die familie.
Voor Rusland was het gewoon een bodemloze put om met een bak olie- en gasgeld loyaliteit in te kopen dmv hogere pensioenen etc.

Blijkbaar werkt dat idd.

Voorheen was de Krim een soortvan autonome regio binnen Oekraine, die zelfstandigheid zijn ze (ironisch genoeg) juist kwijt geraakt.

[Voor 6% gewijzigd door YakuzA op 27-07-2022 16:16]

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


Acties:
 • +7Henk 'm!

 • eppie
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 22:16


Zie net dit voorbij komen. Wow :)

Nieuws bericht op reuters
https://www.reuters.com/w...raine-spiegel-2022-07-27/

[Voor 14% gewijzigd door eppie op 27-07-2022 16:27]


 • ledog
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 28-03 00:03
bulle bas schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 16:00:
[...]


Hier een van de eerste of misschien wel eerste serieus grote academische studie naar de toestand van de Russische economie nu, plus projecties. 118 pagina's.
De teneur is dat de gevolgen vernietigend (oblivion) zijn voor Rusland.


[...]

[...]


[...]
Deze industriële ineenstorting kan ook directe gevolgen hebben voor de export van energie. Het is de vraag hoe lang Rusland de distributie van olie en gas kan volhouden. Als er te veel kritieke systemen kapot gaan valt er geen kraan meer open te draaien.

Alleen daarom al zal Europa zich zo snel mogelijk onafhankelijk moeten maken van energie uit Rusland.

 • ledog
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 28-03 00:03
Is er ook genoeg productie van bijpassende munitie?

 • asing
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 08:24
ledog schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 16:21:
[...]


Is er ook genoeg productie van bijpassende munitie?
Ik vermoed dat de fabrieken die "ordnance" maken nu wel een seintje hebben gehad om de productie te verhogen om de voorraden weer aan te vullen.

Ook de fabrikanten van die PZHs en ander wapentuig zitten op rozen. Er moet van alles weer gemaakt en gereviseerd worden. Het oostelijk deel van de NAVO wil nu wel af van hun oude Sovjet meuk. Polen voorop.

Who's General Failure and why is he reading my harddrive? - Projectmanager : a person who thinks nine women can make one baby in one month


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • q-enf0rcer.1
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 27-03 22:53
Zo te lezen gaat het hier om nog te produceren howitzers en kan dat nog jaren duren :'(

Acties:
 • +4Henk 'm!

 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 08:33

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

Duitsland kennende uit de laatste maanden, worden die geleverd in 2025?

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


 • Mektheb
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 22:58
Als dat waar is en dat geloof ik pas als ik het nog 30x gefactchecked heb haha, dan kan dit wel is een doorslag krijgen samen met nog meer HIMARS en M270.

Maar waarom komen de Duitsers nu wel over de brug ( met heavy stuff ) dat vraag ik mij af?

 • Rofdof
 • Registratie: April 2020
 • Laatst online: 19-08-2022
Mektheb schreef op woensdag 27 juli 2022 @ 16:48:
[...]

Als dat waar is en dat geloof ik pas als ik het nog 30x gefactchecked heb haha, dan kan dit wel is een doorslag krijgen samen met nog meer HIMARS en M270.

Maar waarom komen de Duitsers nu wel over de brug ( met heavy stuff ) dat vraag ik mij af?
Omdat ze eerst nog hoop hadden dat de ns1 nog redelijk normaal bleef leveren indien ze zich een beetje afzijdig hielden.
En nu nog maar 20% word geleverd en straks niks meer ze zoiets hebben dan maar Oekraïne steunen.

Iemand een idee hoeveel tijd het kost als Oekraïne haar gasvelden gaat aansluiten op Europese net?
Pagina: 1 2 3 4 5 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Voor inhoudelijke discussies en achtergronden zie:
UKR: Topic wegwijzer

Specifieke topic regels
• Geen ongefundeerde speculaties over WW3
• Geen gelukszoekers vs. vluchtelingen of vluchtelingen vs. huisvesting
• Gebruik embed [embed] link [/] tags voor tweets
• Deel aub geen schokkende beelden. Bedenk daarbij goed of een twitter bericht wat toevoegt aan de discussie.
• Geen propaganda talking points of desinformatie, check je bronnen.
• Hieronder vallen ook bijvoorbeeld de "afspraak" over NAVO lidmaatschap van Oost-Europese landen.
• Russische "media" zoals Russia Today (RT) is geen bron en is hier niet meer welkom.
• Geen drogredenen of onlogische en/of onnavolgbare gevolgtrekkingen.
• Extraordinary claims require extraordinary evidence.
• Geen omgekeerde bewijslast, wie beweert moet bewijzen.
• De volgende drogreden is expliciet niet toegestaan: neutraliteit claimen om vervolgens een waardeoordeel te geven over het conflict. Zie ook Wikipedia: Argument to moderation en Wikipedia: False balance
• Post s.v.p. vliegbewegingen in dit topic, het voegt weinig toe aan dit topic en is vaak alleen speculatief. Alleen als het echt relevant is, dan zien we graag een motivatie.

AWM / themaforum beleidstopic:
Themaforum: Oorlog in Oekraïne - Beleid
Actualiteit, Wetenschap & Maatschappij Beleid

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee