marktweakt schreef op zondag 19 mei 2024 @ 14:27:
[...]
Omdat je in een rechtstaat mag verwachten dat iedereen die zich niet aan de wet houdt daar dusdanige consequenties van ondervindt dat hij zich wel aan de wet gaat houden of anderszins belemmerd wordt om het onrechtmatige gedrag, waar potentieel velen anderen nadeel van ondervinden, voort te zetten.
Er is maar een kleine groep die naar de Geschillencommissie of de rechter stapt. Velen anderen worden dus ongestraft benadeeld door Greenchoice.
Het 'verlies' voor Greenchoice bij de Geschillencommissie is blijkbaar zodanig laag dat dit geen aansporing vormt om hun leven te beteren.
Het is de taak van de marktwaakhond ACM om dit soort voortdurende excessen op de energiemarkt een halt toe te roepen, maar die weigeren consequent in te grijpen en de Geschillencommissie kan alleen over individuele gevallen een oordeel vellen.
Het is maar de vraag of dit juridisch gezien een onrechtmatige daad is, maar dat laat ik aan juristen over.
Het zou klantvriendelijk zijn van Greenchoice om bij voorbaat alle rekeningen te corrigeren, maar ik kan me voorstellen dat dat veel duurder is.
Wat bovendien belangrijk is, deze manier van salderen is niet voor iedereen ongunstig geweest (zie
dextertje in "Greenchoice jaarrekening saldering incorrect?"). Ik zou er niet blij mee zijn als mijn rekening gecorrigeerd gaat worden.
Bovendien hebben ze de teksten in de voorwaarden iets aangepast, waardoor je nu van te voren kunt weten dat ze op deze manier salderen. Dus van klanten waar dat van toepassing is, hoeven ze de rekening niet te corrigeren.
Ik bedacht de volgende vergelijking:
Het is nooit de intentie van de wet geweest dat zonnepanelenhouders terugleverkosten moeten gaan betalen.
Echter, volgens de ACM is het niet verboden in de huidige wetgeving, maar de energiebedrijven moeten hierover wel informeren en het moet dus in je contract staan, anders mag het niet.
Zo ook hier:
Volgens de geschillencommissie is de intentie van de wet dat men op een andere manier saldeert dan per tariefperiode, dus zoals Greenchoice doet (daar valt overigens over te twisten
Het juridisch kader van de salderingsregeling)
Het is echter niet verboden in de huidige wetgeving, dus als er in het contract staat dat het zo gebeurt, dan vindt de geschillencommissie het goed.
Zo niet, dan kun je de rekening aanvechten bij de geschillencommissie en dan krijg je meestal gelijk, zoals meerdere mensen in dit topic al hebben ervaren.
Als de kamer nu goede wetgeving formuleert, dan zal dit allemaal over enkele jaren (1/1/2027?) verleden tijd zijn.
Dat valt overigens niet altijd mee, omdat bijvoorbeeld niet alle kamerleden doorhebben dat terugleverkosten niet hetzelfde zijn als negatieve terugleververgoedingen (
https://solarmagazine.nl/...nepanelen-halt-toe-roepen, onder het kopje: Bontenbal (CDA) eist ‘rectificatie’, Postma (NSC) weigert)