Hier is al enkele keren het verlies door defrosten besproken.
Ik neem het eerder genoemde warmteverlies dat samenhangt met het smelten van de ijslaag even als vast gegeven: ca. 400Wh per defrost. (Bron o.a. @
Andrehj en @
SebastiaanPs ).
Maar dat is feitelijk bij lange na niet de grootste impact van defrosten.
Gisteren was voor mijn situatie een ideale dag om wat berekeningen te doen, redelijk constante omstandigheden en bijna vast patroon van defrosts: elke 35-40 minuten, 42 stuks over 24 uur.
Geproduceerde energie door de WP volgens Melcloud (redelijk betrouwbaar, andere data heb ik niet) was 199 kWh, exclusief 7 kWh voor SWW.
Als we als gedachten experiment doen alsof er geen defrosts waren, dan is die 199 kWh opgewekt in 23 uur, dus gemiddeld een fictief verwarmingsvermogen van 8,7 kW.
Dit komt bij mijn flow overeen met een fictieve gemiddelde dT van 4,8 graden.
De maximale prestatie van de WP (volgens het Databook) bij Ta 38-39 graden en Tb van ca. minus 2 graden is 12,0 kW (met een COP van 2,8, waar ik overigens zo’n 15% boven scoor, zal eind van de maand de data een keer posten) en een dT van ca. 7 graden.
Simpel gezegd, in dit fictieve model draait de WP dus gemiddeld op ca. 73% van maximaal vermogen. Echter tussen de defrosts door (zie ik in Melcloud) draait de compressor wel 104 Hz, en is dT ca. 7 graden, dus vergeleken met een fictieve constante run verliezen we bijna 30% van de potentiële verwarmingscapaciteit, zeg maar tijd. Dat is dus 7 uur dat de WP bezig is met defrost en herstellen, voor 42 defrosts, die dus per stuk 10 minuten duren, waarvan voor mijn WP ca. 4 minuten ontdooien op de compressor en 6 minuten zonder compressor of fan. En dan geleidelijk oplopende dT in ca. 5 minuten naar maximale dT van 6,5-7 graden.
Dit komt uitstekend overeen met wat ik in de curves van Beeclear, SDR Heatbooster en Melcloud zie.
Het op deze manier geleverde gemiddelde vermogen van 8,7 kW is voor mijn situatie (warmteverlies 375-400 W/K) voldoende om een gap met de buitentemperatuur van 22-23 graden te overbruggen.
En dat is wat ik ook zie, vannacht bij minus 4 graden koelde de woning een halve graad af.
Maar even de airco erbij geschakeld, de houtkachel is nu niet erg fijn voor de omgeving.
De les is dus voor mij tenminste, dat door de impact van deze luchtvochtigheid de maximaal te overbruggen gap met buitentemperatuur bij het warmteverlies van onze woning reduceert van Tb minus 9 graden naar Tb minus 2-3 graden.
Nog maar niet de booster bijschakelen en met de airco af en toe bijspijkeren.
Ik ga ervan uit dat bovenstaande bijna 30% verlies van verwarmingscapaciteit, equivalent ca. 7 uur een gegeven is voor meerdere installaties bij dit weer.
Of zit er ergens een denkfout?
[
Voor 6% gewijzigd door
EVfan op 19-01-2025 16:29
]