mdbraber schreef op dinsdag 2 januari 2024 @ 17:46:
[list=1]
• De aanvoer van de warmtepomp heeft een afsplitsing naar de luchtverwarming en naar de vvw. Het lijkt er inderdaad op dat die aanvoer ~20c is (zie foto's van de Flir en het systeem). Mogelijk heb ik met de Flir niet direct het goede gemeten, maar 20c lijkt me onwaarschijnlijk als vvw temp, aangezien de vloer zelf 24c is :-)
• Op het display van de binnenunit staat een voorlooptemperatuur van 19-20c. Als ik het concept 'voorlooptemperatuur' goed begrijp (via wat Ecodan er zelf over zegt) is dit de temperatuur die naar het warmteverdeelsysteem stroomt. Maar als dat de temp is die het hele systeem inloopt - hoe wordt die dan ooit verhoogd? En ik zie vast iets over het hoofd, maar 20c verwarmen met 14.4kw lijkt me het beste recept voor extreem pendelen? :-) Snap ik het goed dat voorloop temp 19c staat ingesteld bij een boilervat dat ie constant op ~50c houdt? Is dat logisch (behalve de te hoge SWW temp die @
Technician- al noemde...). Of haal ik nu alles door elkaar? :-)
Die 19 graden voorlooptemperatuur (of Ta zoals we hier vaak zeggen) zal wel zijn gemeten of afgelezen toen de unit op koelen stond. Tijdens verwarmen is het water veel warmer.
• Ze hebben duidelijk de HTV vloerverwarming laten zitten, inclusief de mengverdeler, die staat ingesteld op 35c - maar ik heb (nog) niet kunnen checken of er gemengd wordt, het lijkt me wel de enige logische mogelijkheid (tenzij die hydralisch actief is ingesteld?). Wat me wel bevreemd is dat dit systeem is verkocht als verwarmen + koelen, maar met een HTV verdeler (staal ook nog?) gaat dat toch nooit werken qua oa condensatie?
[/list]
Dat kan inderdaad niet. Ik zou koelen daarom voorlopig even vergeten.
@
joezzt Over dat omschakelen - ik kan het nu even niet meer direct checken, maar het zou zomaar kunnen zijn dat er zo'n HTW omschakelmodule in zit als @
andrehj als suggereert.
Geen idee hoe ver je ouders weg wonen, maar die omschakelmodule zou ik vandaag nog uitschakelen. Is maar een paar minuten werk:
- WP uitschakelen met knop op bedieningspaneel.
- WP groep uitschakelen in de meterkast.
- Binnenunit open maken (twee schroefjes aan onder kant, dan pak je zo het voorpaneel er af).
- Rode connector van de rode socket CN105 los halen (dat is de grijze kabel vanaf de Procon).
- Binnnenunit weer dicht.
- Groep weer aan
- WP aan.
@
Andrehj Over die stooklijn: het lijkt me ook dat die naar 27c theoretisch zou moeten kunnen, al heb ik dus nog geen idee wat voor aanvoer temp die luchtverwarming nodig heeft. Toen ik net wegging heb ik nog even een foto gemaakt toen ie aanstond (zie foto) en was de werking 5% en stond het setpoint blijkbaar op 41c (ik zie net dat ik juist van dat setpoint geen foto heb gemaakt, sorry) Over dat Watts systeem: daar kwam de installateur dus zelf mee blijkbaar. Het doet me aan als een systeem uit het jaar kruik en ik kan me amper voorstellen dat dit elders wel werkt zoals gewenst. En excuses voor het maken van de foto's zonder achtergrondverlichting, dat had ik pas later bedacht dat dat handig was geweest :-)
Die Watts meuk kun je ook uitschakelen door de motortjes van de VVW-verdeler te halen en de stooklijn zodanig laag te maken dat de WP net aan blijft.
Daarna asap een gewone thermostaat ophangen.
Dank zeker voor de tip over Melcloud modules en andere manieren om meer inzicht te krijgen.
Nog een reden om die omschakelmodule te dumpen, want de Melcloud module zit op dezelfde CN105 connector.
Heel eerlijk: dit systeem moet eerst maar eens goed afgeleverd worden door de installateur voordat ik iets zelf ga doen nu. Ik vind het echt stuitend dat ze dit zou hebben durven afleveren eerlijk gezegd...
Elke dag die je daarmee wacht kost je ouders geld (nu vanwege de energierekening en in de toekomst vanwege de hard slijtende compressor.
Je kunt het gedrag op zeer korte termijn al enorm verbeteren door die omschakelmodule los te halen en de bizarre stooklijn normaal te maken. Dus het hoogste deel wat nu 55 graden is terug te brengen naar 40 of zo, en dan het laagste deel wat nu met 20 graden veel te laag staat te verhogen naar iets van 30.
Daarna rustig de rest.
Overigens lijkt die kabelmeuk bij de VVW-verdeler ook helemaal nergens op. Op die relais staat gewoon 230V op niet of nauwelijks aanraakveilige contacten!
Wat een puinhoop.
[
Voor 5% gewijzigd door
Andrehj op 02-01-2024 19:53
]
WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 ERV + Ubbink AirExcellent.