En in dat laatste stukje zit denk ik ook de crux. De meeste CV ketels zijn A) overgedimensioneerd, ennetappie schreef op zaterdag 9 december 2023 @ 13:10:
[...]
Uit de Quick Start Guide:
"De regeling is zo bedacht dat er zoveel mogelijk warmte wordt geleverd door Quatt Hybrid. Om deze reden wordt Quatt Hybrid in serie gekoppeld aan het cv-systeem en fungeert de cv-ketel als naverwarmer.
Quatt Hybrid verzorgt zo veel mogelijk de verwarming van je huis. Zodra Quatt Hybrid meet dat het vermogen tekort komt, wordt de cv-ketel ingeschakeld. Op dat moment draait zowel Quatt Hybrid als de cv-ketel. Als Quatt Hybrid vervolgens meet dat er geen hulp meer nodig is, wordt de cv-ketel uitgeschakeld en neemt Quatt Hybrid het weer zelfstandig over."
Dus stel dat je radiatoren hebt met 50 aanvoer en 40 retour, en de Quatt krijgt het tot 44 graden, dan moet de CV ketel nog 6 graden bijverwarmen. De benodigde aanvoertemperatuur varieert natuurlijk per woning, afgiftesysteem en buitentemperatuur.
Dus als de CiC heeft bedacht dat ie de CV bij moet schakelen, dan zal de CV ketel hoogstwaarschijnlijk het water vrij snel op (of over) de gewenste aanvoertemperatuur krijgen (denk bv aan een gemiddelde CV ketel die direct met 12kW van start gaat). Dat betekent dus dat de CiC de Quatt direct moet laten terugmoduleren om geen overshoot te creeeren.
Verder heb ik geen verstand van hoe pompen moeten draaien in dit soort systemen, maar ik kan me voorstellen dat de pompen op een zo gelijkmatige snelheid moeten draaien om elkaar niet te veel te beinvloeden. Ik denk dat daar best nog wel een uitdagend gebied ligt, bij mijn Intergas Xtreme 30 bv loopt de pompsnelheid relatief met het brandervermogen mee, dus als de CV ketel terug gaat moduleren qua brandervermogen omdat de aanvoertemp goed bereikt lijkt te worden, dan gaat het pompvermogen/pompsnelheid ook mee omlaag. Dat lijkt me dan voor de warmtepomp weer juist wat je niet wilt, want je wilt daar de pompsnelheid het liefst hoog houden denk ik zo?