Loading2000 schreef op dinsdag 23 november 2021 @ 18:33:
[...]
Dat klinkt als; ik werk ook in de bouw, ik ben weliswaar loodgieter en geen timmerman maar....
Ik zou daarom erg voorzichtig zijn.
Ik ben ook juridisch onderlegd maar toch echt op andere terreinen dan waar we het hier over hebben. Daarom ook misschien en zou kunnen en dat soort voorzichtige termen.
Dit gaat sowieso de jurisprudentie in en is voor voor specialistische juristen op faillissement, energie en verhouding publiek en privaatrecht.
Ik ben het met je eens dat e.e.a. niet goed doordacht is en dat er ook sprake is van conflicterende wetgeving. Waarbij hogere wetgeving boven lagere wetgeving en specifieke voor algemene wetgeving gaat.
Het word gewoon een hele interessant casus en uiteindelijk hangt hey eraf hoe de zaken worden onderbouwd, welke rechtbank er naar kijkt en wat die zullen oordelen.
Ik zie dat in mijn situatie met vertrouwen tegemoet, mocht het zover komen dat een der partijen mij besluit te dagvaarden. Maar je loopt daar altijd een zeker risico mee.
Dank je wel voor je 'voorzichtige bewoordingen'.
Nee, je slaat de plank flink mis. Het klinkt als 'ik ben dokter, maar geen longchirurg'.
En ook in mijn andere bijdragen kun je lezen dat ik voorzichtig formuleer.
Overigens zul je weten dat faillissementsrecht een pittig standaardonderdeel is van de rechtenstudie.
Zoals ik al eerder zei zijn volgens mij alle betrokken partijen in een hurry wijzer aan het worden.
Waarbij mij opvalt dat men sinds vorige faillissementen
niet veel wijzer lijkt te zijn geworden. Anders zouden er immers specifieker informatie en richtlijnen te vinden zijn. En zouden banken en energiebedrijven gestructureerder acteren en reageren.
In 2019 stelde Energie-Nederland - branchevereniging voor energiebedrijven - nog :
"dat het gedupeerd raken van consumenten als gevolg van failliete energieleveranciers maar heel weinig voor komt. In de praktijk sprake is van een zeer beperkt risico op financiële schade voor de consument. Slechts een deel van de klanten van een failliete leverancier zal een geldvordering hebben op het moment van faillissement en – afhankelijk van hoever het faillissement afligt van het jaarlijkse afrekenmoment – gaat het veelal om kleinere bedragen. Een even zo grote groep zal bij de afrekening (door de curator) nog een bedrag moeten betalen."
Dus ik verwacht wél de nodige verandering op niet al te lange termijn. Zowel wat betreft overheidsregulering, als een reorganisatie van incassotrajecten volgens SEPA. Er staan tevens nog diverse kamervragen open ter beantwoording, en ook daarna zal het nog niet gedaan zijn.
In ieder geval dus ruim gelegenheid voor studie-casussen voor en scripties van rechtenstudenten.
Maar zoals ik óók eerder zei zou het mij geenszins verbazen als e.e.a. een geheel andere wending krijgt.
Nl. geen langlopend traject met enkele duizenden afzonderlijke WE-gedupeerden, van nieuwe nota's tot incasso's en dagvaardingen, langs alle rechtbanken in Nederland.
Maar gezien de aanzienlijke, en de op dit moment nog steeds toenemende, omvang van de vorderingen tegenover de tamelijk geringe WE-boedel bijvoorbeeld een vrij spoedige opheffing van het faillissement wegens een prima facie gebrek aan baten, of een soort van akkoord al dan niet na bindend advies.
Vooral Rabobank en Eneco lijken immers hier hun vingers te hebben gebrand en gezicht te hebben verloren. Met daarom even goed kans dat men de posities liever afboekt om verdere verliezen en imagoschade te voorkomen. Partijen zullen dus weinig behoefte hebben de afhandeling van het faillissement lang te laten voort slepen.
De eerstvolgende rapportage wordt door de curator volgens de huidige planning pas
18 februari 2022 ingediend.
Als men aan die planning vast houdt zullen dan de reguliere procescontroles zijn uitgevoerd. En zal ook de dan actuele stand van de boedel bekend worden.
[
Voor 8% gewijzigd door
PJW9779 op 23-11-2021 20:38
]