Oei oei oei, bij 5.14 gaat de redenering wel heen mank. Er staat niet vermeld dat het wel mag, maar dat betekent niet dat het niet mag.
Duidelijk is dat het krakkemikkige besluiten waren en dat de wetgever wellicht nooit serieus heeft nagedacht hoe het goed te regelen als een energieleverancier wel omvalt.
Het belangrijkste nieuws (voor mij dan) staat echter in 5.15, die wijziging had ik helemaal gemist.
Inmiddels is een wetswijziging aangenomen die op 1 januari 2026 in werking zal treden. Hierin staat wel dat het overnemen van leveringsovereenkomsten in de eerste vensterperiode onder de voorwaarden en tarieven van de bestaande overeenkomsten moet plaatsvinden.
Dat is heel goed nieuws!
Dat betekent dat de wetgever lering heeft getrokken uit de casus Welkom Energie en anderen en dat de consument nu wel beschermt wordt in het geval van een faillissement.
Dan nog wat onzin in 5.16
Het voornaamste doel van de BLE en BLG is niet om consumenten te beschermen tegen prijsstijgingen, maar om hen te beschermen tegen het plotseling stoppen van de levering van elektriciteit en gas.
Het is natuurlijk onzin dat als je energieleverancier failliet gaat er geen stroom meer door de draden komt en geen gas meer door de leiding.
Het is niet dat dan alle kabels uit het moederbord van WelkomEnergie oid wordt getrokken. Ook bij een faillissement blijf je gewoon aangesloten op het energienetwerk, er is alleen geen commerciële contractpartij aan wie je die energie af moet rekenen.
Een oplossing zou kunnen zijn dat je op dat moment een tijdelijke overeenkomst bij Stedin krijgt tegen kostprijs en je x de tijd hebt om een nieuw contract af fe sluiten.
Ook het schenden van de informatieplicht gaat deze kantonrechter wel heel makkelijk voorbij. Eneco kon zich niet aan de wet houden, want ze krijgen last minute in een keer 90.000 klanten erbij (waar ze eind september al over in gesprek waren en zelf voor gekozen hebben).
Inmiddels zijn er dus een paar zaken in het voordeel en een laar zaken in het nadeel geweest. Zou mooi zijn die eens op een rijtje te zetten en te kijken bij welke er in hoger beroep is gegaan en wat de uitkomst daarvan is.
Maar het belangrijkste.....dit soort fratsen kunnen niet meer voorkomen. Vanaf 2026 moet in de eerste vensterperiode (lid 5, de vrijwillige overname) het contract en de tarieven gewoon worden overgenomen.
Hetgeen wij hier ook geconcludeerd en beoogd hadden. Overwinning behaald zou ik zeggen, misschien niet voor alle huidige gevallen, maar wel voor in de toekomst.