flippy schreef op dinsdag 6 september 2022 @ 20:52:
[...]
ik vraag me gewoon af waarom je met zon installatie uberhaupt met open verdelers (door de installateur) aangesmeerd zijn, de nut en noodzaak is er gewoon niet. het kost je gewoon efficentie doordat je met te hoge temperaturen moet stoken. het kost je geld. en dat buffervat is ook gewoon glashard weggegooid geld met zoveel liters en afgifte.
Lang verhaal. Nieuwbouwwoning met CV ketel in 2020 opgeleverd door een eersteklas prutser. De CV installatie sloeg werkelijk nergens op, was hydraulisch instabiel en stond in de kneiterhete zomer van 2020 volle bak te stoken met een stooklijn op 80 graden.
Voor het eerste stookseizoen is de installatie aangepast, met hulp van Tweakers, naar een hydraulisch stabiele installatie. Daarbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande installaties, want er is geen enkele mogelijkheid om leidingen toe te voegen. Die 50 liter buffer is er toen al in gekomen om de installatie stabiel te krijgen.
De kosten hiervoor zijn overigens toentertijd netjes door de aannemer vergoed, want de installateur had wel op meer plaatsen de boel fout gedaan (domste fout: alle thermische motoren waren 24 volt versies, die allemaal op een 230 volt regelaar zaten. Die hebben ze dus in alle woningen, overal moeten vervangen, maar pas nadat ik ze er op wees).
Ik heb twee stookseizoenen gedraaid met de CV aanvoertemperatuur (dus, in de gasketel) op 35 graden. Dat gaat prima (retour +/- 30 graden). Minder dan 35 graden lukt waarschijnlijk ook wel maar dan moet het debiet omhoog en dat kan de CV ketel niet aan omdat de pomp al aan zijn max zit. Mocht je interesse hebben, ik heb data op 30 seconde niveau van praktisch alles in de installatie.
In de laatste paar maanden heb ik dat ook nog eens gedaan met de naregeling op een periode van 4:15 uur (maximum is 255 minuten), dat past ook beter bij de wensen van een WP: langere stooksessies. Ook dat gaf geen problemen.
De installateur die de warmtepomp levert heeft me helemaal niets aangesmeerd. Hij heeft juist exact geleverd waar ik om gevraagd heb en was heel blij met het feit dat hij niet zelf alles uit hoefde te leggen.
hoewel het er ongetwijfeld vet uitziet met al die naregelingen kost het gewoon onnodig geld in bedrijf. en dat is zonde. het idee van naregeling om geld te besparen en/of buffertanks op grote vloerverwarningsystemen is iets van de gasketel-jongens die nog in 1980 denkwijzes zitten. het is simpelweg niet van toepassing op warmtepompen in reguliere neerlansche woningen. als efficientie een doel is (niet nu maar wel later als je de boel wilt finetunen) moet dat gewoon allemaal eruit. dat is gewoon iets waar je rekening mee moet houden.
Dit is niet in het algemeen waar. Een open verdeler waarvan de pomp hetzelfde debiet draait als de CV aanvoer gedraagt zich hydraulisch als een gesloten verdeler met weerstand 0. Je bent dan alleen de stroom voor de pomp kwijt, maar de primaire pomp hoeft minder hard te werken, dus dat zal lood om oud ijzer zijn. Er wordt dan dus ook niet gemengd en de temperatuur die de vloer in gaat is gelijk aan de WP aanvoer.
Juist in mijn geval, waarbij de leidingdiameter tussen ketel en verdeler niet optimaal is (+/- 15 lengte, Reahau 25 leidingen in beton gestort. De binnendiameter is dus maar +/- 18 mm), kan een open verdeler met eigen pomp een uitkomst zijn. De interne pomp van de WP zou anders wel eens moeite kunnen hebben met het overwinnen van de leidingweerstand. In zo'n geval is er dus wel noodzaak voor een open verdeler.
Ook het feit dat een buffer niet nodig is, is in mijn geval onjuist. De systeeminhoud van de kleinste vloerlus is niet genoeg. Het minimum is volgens de handleiding 20 liter en dat zit daar niet in.
fun fact: op een systeem met naregeling kan je ook gewoon gesloten verdelers zetten.
Klopt. Naregeling is overigens niet omdat het er mooi uit ziet. Het zou simpelweg onmogelijk zijn om het hele huis aan de hand van 1 referentieruimte op temperatuur te houden.
De woning ligt dusdanig (vrijstaand, zon draait er omheen en geeft dus ieder moment van de dag warmte op een ander gevel) en heeft dusdanig veel glas dat verwarming gedurende de dag steeds op andere plekken nodig is. Bijvoorbeeld: De badkamer ligt het minst gunstig. Die heeft 's winters nooit direct zonlicht en moet wel warm gehouden worden. De woonkamer heeft volle bak zon op ruim 20 m2 glas van zonsopkomst tot 14:00, dus die warmt ook 's winters ver door. De slaapkamers houden we op 19 graden, en hebben zelden warmtevraag. Alleen als het echt stervenskoud is buiten wel, maar afhankelijk van welke het is heb je of 's morgens of 's middags warmte nodig omdat de zon de rest doet.
Er is dus geen referentieruimte te definieren. Ook is het niet mogelijk om gewoon een lus met voldoende inhoud open te laten en deze altijd mee te laten draaien (de badkamer is daarvoor te klein en elke ander lus zou overshoot creeren in de betreffende ruimte).
Ook is de vloerverwarming die hier ligt een vrij snel systeem. Geen enorme betonplaat die vanuit de kern warm gehouden wordt, maar een relatief dunne anhydrietvloer die geisoleerd is gelegd van de betonnen onderconstructie. De vloer wordt dus vrij snel warm en koel ook vrij snel weer af.
De volledige naregeling heeft dus ook gewoon nut in dit geval.
en ja, expansievaten gewoon laten zitten. te weinig is gewoon
Top, thanks.
PS. Er komt een warmtemeter in, en alle groepen hebben een kWh meter, dus ik kan straks in ieder geval exact melden wat de COP is en hoe vaak de bijverwarming in de binnenunit of op de boiler aan springt.
[
Voor 12% gewijzigd door
Blihi op 07-09-2022 07:51
]