Zoals menig hoogleraar, informateur en bestuursvoorzitter al heeft opgemerkt de afgelopen maanden, we kunnen machtspolitieke verbinding niet beoordelen als conforme politiek. Het is machtspolitiek. Het is één geheel wat de perceptie van politieke organisatie net zo gericht inzet als de aanwezigheid van hefbomen.Bart-Willem schreef op donderdag 30 december 2021 @ 22:22:
[...]
Waar ik vooral van sta te kijken is hoe en vooral waarom de VVD zo zich het kaas van het brood heeft laten eten: van D66 is bekend dat die zich vooral richten op klimaat/milieu en zorg (vooral medisch-etische kwesties), en ook een lichte defensiefetish in het verleden had. En dan nog Financiën erbij, dat is in totaal dus makkelijk scoren voor D66. Het valt ergens nog mee dat Landbouw niet door D66 eruit onderhandeld is zodat zij daar ook een minister voor konden leveren.![]()
Over de grote namen: het zijn allen (op Vijlbrief en Weerwind na) mensen die afgelopen paar jaar wel openlijk hebben zitten solliciteren naar ministersposten en geen lid waren van een partij (dus ook niet van D66). De door VVD ingevlogen lui waren wel allen al VVD-lid lijkt het. Ik moet nog zien of het wel zo'n succes wordt: van Kuipers weten we inmiddels al dat die met alle winden meewaait (zie het Astrazenica-verhaal wegens dubbele belangen, of het Code Zwart-verhaal van enkele weken terug waar 'ie plotseling draaide en De Jonge ging steunen en Gommers afviel), en doorgaans zijn "extreme vaklui" slechte politici omdat ze denken dat ze het volledig naar hun eigen hand kunnen zetten en ambtenaren + politiek braaf hun mening zullen volgen. De waarheid ligt helaas anders.
En ja, het regent mensen gepositioneerd door externe consultatie kringen. Dat is best iets om eens rustig stil bij te staan.
Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.