Oekol schreef op dinsdag 14 mei 2024 @ 13:22:
[...]
Ik denk dat dat vooral stress toevoegt bij bepaalde merken. Een collega kwam terug met haar fiat 500 E en brak in tranen uit. Net haar eerste 30 kilometer gereden. Angst dat de auto op ging. Ze moest 30km rijden en de auto zei dat er 50km af was gegaan. Hoe kan ze dan de auto vertrouwen etc?! In de auto geen geïntegreerd scherm die de navigatie doet dus dat was ook een beetje zoeken.
Als je een auto hebt waar alles geïntegreerd is via Android automotive (gok dat het daar op orde is) in de volvo's Renault etc is dat al een pak van je schouders. Navigeren naar je vakantie bestemming in een tesla is een feestje, continue berekent hij of je verder kan dan initieel of 1 eerder moet laden. Houdt rekening met de beschikbare chargers op bestemming van de SuC. Kan me haast niet voorstellen hoe je daar stress van krijgt. Maar dat is meer omdat de uptime van de SuC >99% is, dus laden gaat sowieso gebeuren. Waarbij dat bij de shell recharge totaal niet het geval is.
Ik denk als ik zonder SuC zou reizen buiten NL ik ook grote stress zou ervaren. Dit omdat FastNed nog niet zo groot is in het buitenland.
No stress hoor, ook 4-5 jaar geleden was er over het algemeen al prima te rijden door Europa zonder SuC. Met was wel gemakkelijker en sneller, maar ook zonder prima te doen. Dat vergde toen nog wel wat meer planning dan nu, dat wel. Nu zal je hooguit in de knel komen met destination charging. Op een drukkere, toeristische plek ervanuit gaan dat je de auto wel aan de AC lader kan hangen tot de volgende ochtend kan lastig worden. Deels door kleeftarieven, deels door geringere beschikbaarheid. Maar nog even een half uur aftoppen voor je parkeert doet wonderen.
En de collega in de 500e zou ook niet blij worden van een andere EV vrees ik, de meeste EV's waar ik in heb gereden zijn nogal variabel in hun range vergeleken met benzinestokers. Flinke regenbui? Range minder. Deels kwestie van wennen, deels kwestie van willen wennen, misschien ook deels foute EV keuze?
Hoe dan ook, ook met een nieuwe 500e kan je prima Europa door, zeker met wat voorbereiding.
jdbiggelaa schreef op dinsdag 14 mei 2024 @ 14:19:
Al die ICE rijders die voortdurend alle redenen opsommen om maar géén EV te rijden, hebben simpwelweg last van koudwatervrees.
Draai het eens om: hoeveel EV rijders hebben spijt van hun keuze en zouden liever vandaag dan morgen terug willen naar een auto op dinosap? Uit diverse onderzoeken blijkt dat dit percentage verwaarloosbaar is en persoonlijk ken ik ook niemand.
Da's nogal generaliserend. Het is niet alleen koudwatervrees, maar deels ook gewoon zoals het is.
- Publiek laden is gewoon niet overal even toegankelijk. En lang niet iedereen heeft een eigen laadplek.
- Door de nog steeds onduidelijke tariefstructuur kan je als nieuwkomer of iemand die zich er niet in wil verdiepen fors duurder uit zijn bij de laadpaal. Zo stond hier laatst iemand bij de Vattenfall (29 cent per jWh) paal te laden met een Shell Recharge pas die toch echt fors duurder is.
- Dingen als het zwalkende overheidsbeleid en prijsdalingen van nieuwe EV's met de bijbehorende extra afschrijving op tweedehands modellen maakt absoluut onduidelijk hoe de TCO zich zullen ontwikkelen.
- Laadpalen hebben vaker een storing dan tankstations.
En omdat het tenslotte het lange ritten topic is:
- Hoe je het ook wendt of keert, met het gros van de EV's kost een lange rit duidelijk meer tijd. En hoewel tegenwoordig beter, bepaalt nog steeds regelmatig de auto wanneer je moet stoppen, niet de bestuurder.
- Een aanhanger of caravan erachter betekent een fors hoger verbruik en bijhorende afname in range en toename in laadstops.
- Laadpalen onderweg staan regelmatig in the middle of nowhere of in een donkere uithoek van de parkeerplaats een snelweg tankstation, mijn vriendin zal je daar echt niet alleen zien laden. Om nog niet te praten over het gebrek aan overkapping bij een hoop laders. Als je brandstof tankt, sta je overdekt en in het licht.
- Laadpalen halen ook lang niet altijd de geadverteerde kW. Ook als de accu perfect op temperatuur is, je de laadplek niet hoeft te delen, de zon precies goed staat, de wieken van de windmolens glanzen en de wielen van de auto precies zo staan dat de logo's mooi rechtop staan.
- Genoeg plaatsen met een tijd tarief, kleeftarief na 4 uur of zo op AC palen. Als je al een vrije laadpaal vindt, zal je dus na een lange rit na x uur ook nog je auto weer los moeten koppelen. Of je moet als afsluiting van je lange rit nog even de DC lader opzoeken om wat stroom te tanken zodat je de volgende etappe de volgende dag kan rijden.
- Als je iets minder van de geijkte vakantieplekken bent: Plekken als Noord-Macedonië, of Albanië worden lastig met een EV.
- Ga je de bergen in? Dan slaat de GoM helemaal nergens op. Een benzinestoker die normaal 8l / 100km doet, gaat naar 10 of misschien 12l / 100km. Een EV kan zomaar van 15 naar 35-40kWh / 100km gaan. Daardoor en omdat je bergaf energie terugwint, kan je met 10km range boven op de berg zomaar nog 100km rijden als je een groot genoeg dal in gaat.
Bij mij staat de volgende EV in bestelling, ondanks de waarschijnlijk een iets hogere TCO dan een benzinestoker in mijn geval. Voor mij wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen, maar dat wil niet zeggen dat er geen nadelen zijn die voor sommige mensen zwaar genoeg kunnen wegen om liever een brandstofauto te rijden. Ik heb ook wel wat mensen in mijn kennissenkring die na de BEV weer teruggaan naar ICE of PHEV.