Difluormethaan.flippy schreef op maandag 7 augustus 2023 @ 02:20:
[...]
dat komt door het verschil in hoe het koelsysteem werkt versus afgifte ervan.
in geval van een reguliere airco en al helemaal van een simpele aan-uit compressorsysteem met een vast expansieventiel zoals in je bananentrailer is het heel simpel hoe de regeling gaat.
in het geval van een moderne airco is de verdampingstemperatuur van het koelmiddel een paar graden boven 0, meestal tussen de 1 en 5. dus het koelmiddel word (of wilt) die temperatuur aannemen in de verdamper, er blaast dan lucht van 20 graden overheen en dat resulteert doorgaans in een uitblaastemperatuur van rond de 8 tot 13 graden afhankelijk van de regeling. maar ook al zakt de vraag zal de verdamping nog steeds rond die 1 a 5 graden blijven. de lucht wilt dus graag die temperatuur aan gaan nemen. resultaat is dat als de unit afslaat omdat het setpoint bereikt is zal de uitblaastemperatuur ineens van 8 graden omhoog gaan naar 20. dat ga je echt wel merken alsmede de luchtvochtigheid die omhoog knalt. meestal niet zo erg in een grote woonkamer maar in een slaapkamer een stuk minder tof als je probeert te slapen.
als je nu water gebruikt als transportmedium kan je een hele specifieke watertemperatuur aanhouden die maar varieert met enkele losse graden en krijg je dus een zeer constante afgifte/opname van warmte en ook een constante luchvochtigheid omdat practisch gezien het koelen of verwarmen nooit stopt of varieert voor zover de fancoil het betreft, of het water nu 10 of 12 graden is merk jij niet veel van als je in bed ligt.
je zal dan ook zien dat een wamtepomp niet zo koud loopt te verdampen als een airco dat doet. WP's hebben veel simmere kabouters erin zitten dan hun kleine broertjes en gaan niet zo koud lopen verdampen als dat niet nodig is. ik zie moderne chillers rustig verdampen op temperaturen ver boven de 5 graden als het setpoint hoog genoeg is. reguliere aircos zijn in dat opzicht een stuk dommer en beperkter in hun regeling.
ja, je gebruikt een transportmedium maar die verliezen wegen niet op tegen de winsten, helemaal met verwarmingsbedrijf over lange afstanden. water is een stuk energiestabieler dan koudemiddelen en het klein houden van het koudemiddelcircuit levert ook weer zijn voordelen en efficienties op. er zijn goede redenen waarom monobloks (zowel groot als klein) het vaak langer volhouden qua levensduur dan hun split of VRF varianten.
Ik had niet goed opgelet.
Maar de trailer was een bootje met 5000 ton bananen. Met een zuigdruk regeling kun je nauwkeurig je temperatuur regelen.
Een CV-Ketel is een vlamkoeler en een radiator is een waterkoeler.