How to become a Producer - Deel IV Vorige deel Overzicht

Pagina: 1 2 ... 29 Laatste
Acties:

Acties:
  • +7 Henk 'm!

  • vlaaing peerd
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 20:58
Mede-auteur:
  • Yalopa
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

Yalopa

:7


How to become a Producer Deel IV
Welkom bij het vierde deel van "How to become a Producer". Het topic voor bedroom en pro producers op GoT. Deel hier je tracks, tips en tricks.

Vorige delen

How to become a Producer Deel I
How to become a Producer Deel II
How to become a Producer Deel III
Richtlijnen
Naast de algemene GoT regels gelden er wat richtlijnen voor dit topic.
  • Post je eigen tracks en geef constructieve feedback op die van andere.
  • Post foto's van je studio en gear.
  • Post je workflow en ervaringen met soft- en hardware.
  • Stel hier je vragen mbt muziekproductie, opnemen, afmixen, gear, en wat dies meer (dat rijmt).
DAW

DAW staat voor digital audio workstation, de computer en hardware die nodig is om muziek te produceren. Je kan in een DAW programma's draaien om te sequenceen, opnemen, audiobewerken, mixen etc..

Veelgebruikte DAW software is:Ieder met zijn eigen sterke en minder sterke punten. De keuze van een DAW is geen makkelijke en erg persoonlijk. Lees je goed in en probeer een aantal trials uit voordat je een keuze maakt. Schroom niet om in het topic te vragen als je niet weet wat je moet kiezen.
Audio versus MIDI
Één van de basis begrippen om te begrijpen voor je gaat starten met produceren is het verschil tussen audio en MIDI.


I. MIDI

MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface. Het is een digitaal systeem waarmee elektronische (muziek)instrumenten real-time muzikale informatie kunnen uitwisselen.

MIDI transporteert geen geluid. Het is een reeks boodschappen van één systeem naar een ander, met informatie zoals welke noot gespeeld moet worden (pitch/note), hoe hard deze moet klinken (velocity), met welk instrument (bank-change), etc..

MIDI wordt gebruikt voor het aansturen van electronische instrumenten. Dit kunnen hardware synthesizers, geluidsmodules, drumcomputers, samplers, etc. zijn, maar ook virtuele instrumenten op de PC kunnen via MIDI. Tegenwoordig word er vaak USB gebruikt voor transport van MIDI, maar ook de oude MIDI-kabel is nog veel in gebruik.

MIDI op Wikipedia


II. Audio

Audio is geluid en wordt op een computer meestal opgeslagen als *.WAV (PC) of *.AIFF (MAC), maar ook in andere (gecomprimeerde) formaten zoals *.MP3.

Om audio van een microfoon of (hardware)instrument op te nemen in de computer is er een audio interface nodig, waarover later meer.

Opgenomen audio-bestanden kunnen bewerkt worden op allerhande manieren, afhankelijk van de gebruikte software.

Hardware

I. Computer

Alhoewel je nog wel 's Macs tegenkomt in de producerwereld doet een zorgvuldig samengestelde PC hier niet voor onder. Te meer omdat een (zelfbouw) PC ook meer mogelijkheden biedt tot latere uitbreiding.

Een multicore CPU en 4~8GB RAM kom je redelijk ver mee. Verder is een SSD met voldoende opslag (opname)capaciteit altijd fijn, zeker als je afmixt met wave uitdraai van elke track. Kies ook een computer die geen lawaaiige fans heeft, want die kan je niet gebruiken als je met geluid bezig bent.


II. Geluidskaart/Audio-interface

Dit is tezamen met je PC je DAW, het hart van je studio en bepalend voor de kwaliteit van je opnames.

Er is keuze hebben tussen simpele, relatief goedkope interfaces met een paar ingangen tot duurdere interfaces met tot 16 of meer ingangen.

16 inputs of meer, da's toch reteduur?

Dat klopt als je bij de reguliere muziekhardwareboer shopt voor een fakking fancy 24 in/out externe geluidskaart. Dat loopt in de duizenden euro's voordat je klaar bent.

Maar ik neem mijn band op/heb een extreem groot synthrack en zit al op 14 inputs?

Overweeg dan een stagebox met een cat5 kabeluitgang, ook bekend als 'digitale snakes'. Via de netwerkkaart kun je dan tientallen inputs naar je DAW routen, meer dan genoeg om een grote band op te nemen in elk geval. Deze zijn vaak al voor zo'n €400~500,- te verkrijgen.

Hoe dan ook is één of andere vorm van een audio interface nodig. Je kan kiezen voor een externe interface of een PCI(-e) inbouwkaart, USB, thunderbolt, ethernet, enz.


III. Monitoren (Nearfield luidsprekers)

Het belangrijkste bij monitoren is dat ze een accuraat beeld geven van je mix. Dit stelt je in staat om goede keuzes te maken als het gaat over onderlinge volumes en klank- en stereobeeld.

Gewone luidsprekers zijn meestal gekleurd in bepaald frequentiebereik, omdat ze niet zozeer ontworpen zijn om geluid correct weer te geven, maar om 'mooier' of 'warmer' te klinken. Hierdoor zijn ze minder geschikt om mee te mixen.

Monitoren kun je onderscheiden in 2 soorten: Actieve of passieve. Actieve hebben een ingebouwde versterker die afgestemd is op de luidsprekers voor een zo lineair mogelijke weergave. Deze kunnen rechtstreeks op je interface aangesloten worden. Passieve hebben géén ingebouwde versterker en zodoende moet je dan gebruik maken van een aparte versterker.

De keuze voor het laatste kan je baseren op het feit dat je al een versterker hebt of dat je naast je geluidskaart nog meerdere bronnen wilt aansluiten, in de meeste andere gevallen zal de voorkeur uitgaan naar actieve monitors.

Monitoren kies je je het best door te gaan luisteren. Meer info over keuze/aanschaf én ervaringen van anderen kun je in Het_welke_monitor_moet_ik_aanschaffen_topic vinden.


IV. Headphones

Een goede koptelefoon is een alternatief voor speakers, vooral als het budget kleiner is of de akoestiek slecht is. Ook krijg je een beter stereobeeld, ideaal als je veel panning gebruikt. Je kan koptelefoons onderverdelen in twee categoriën: gesloten en open. Gesloten heeft als voordeel dat het geluid wordt geïsoleerd, een open headphone heeft vaak een wat ruimtelijk geluid, maar iedereen die bij je is luistert mee ;).
In de regel gebruik je gesloten vaak voor opname en koptelefoons geschikt voor afmixen zijn vaker de open varianten.

Meer over koptelefoons in de TS van dit topic: Het grote Headphones topic

Een aantal goede headphones zijn:Hoewel de meeste audiospelers (al helemaal die voor muziekproductie) tegenwoordig goede kwaliteit leveren, komt het regelmatig voor dat je een koptelefoon combineert met een headphone amp of DAC (Digital to Analog Converter).

Link naar headphone metingen


V. Microfoons

Microfoons zijn tezamen met de audio-interface voor een groot deel bepalend voor de opnames.
Je hebt hier 2 types: Dynamische en condensator microfoons. Deze laatste soort heeft meestal fantoom-voeding nodig om te kunnen werken.

Naargelang de opnamebron, heb je soms meerdere mics nodig. Voor de opname van zang gebruik je doorgaans een andere microfoon dan voor de opname van bijvoorbeeld een basdrum.

Dynamische Microfoons
Dit zijn de meest voorkomende microfoons en behoeven geen voeding. Doordat ze minder gevoelig zijn voor omgevingsgeluid, worden ze zowel live als in de studio gebruikt. In de regel zijn ze geschikt voor luidere opnamebronnen als drums, gitaarversterkers, blazers en (luide) zang.

Dynamische mics hebben vaker een specifiek karakter, wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn.

Condensator Microfoons
Dit type is vaak gevoeliger :(:) en heeft fantoomvoeding nodig of een batterij. Vaak minder geschikt voor live omdat het naast de bron ook veel omgevingsgeluid oppikt. In de regel is dit type meer geschikt voor solo-opnames, zachte (akoestische) instrumenten, zachtere vocalen en podcasts in een gesloten studio.

pfffff microfoons
Naast de juiste mic is ook plaatsing van belang, soms wil je ook stereo opnemen, of moet je bands opnemen, dan ontkom je er niet aan om een heel arsenaal aan mics aan te schaffen. En wat met die directionele en omnidirectionele meuk?

Ik zal tzt een topic aanmaken die meer ingaat op microfoonkeuze en plaatsing. Mocht je vragen hebben over mics, laat het weten in dit topic!

eh, ik word straatarm zo?
Ja best wel. Toch is het niet zo dat de betere mics altijd duurder zijn en als je toch al een arsenaal moet opbouwen zijn er gelukkig enkele gerenommeerde modellen die je voor weinig geld altijd in je collectie kan steken.

Deze mics zijn een safe bet en kosten je niet teveel:
Shure SM57, 's werelds meest gebruikte dynamische mic voor live en luide instrumenten
Shure SM58, 's werelds meest gebruikte dynamische zangmicrofoon
AKG P120, zeer betaalbare, zeer allround bruikbare condensatormicrofoon

Zit je écht in het budget, dan is er voor minder geld ook nog genoeg te vinden. Laat het weten als je vragen hebt!
Plugins

I. Veelgebruikte plugins

Hoewel DAW software vaak al plugins ingebouwd hebben, zal je vaak de behoefte hebben aan méér plugins. Je hebt plugins in allerlei verschillende soorten, van drums tot synths. Veelgebruikte plugins zijn:
  • Native Instruments Massive
  • LennarDigital Sylenth1
  • reFX Nexus
  • Reveal Sound Spire
  • Spectrasonics Omnisphere
  • TAL Noisemaker (gratis!)
  • Xfer Records Serum
Verder zijn er ook veel effecten zoals reverb, distortion, stereo-effecten, filters en equalisers verkrijgbaar als (VST) plugin die je audio- of synthgeluiden kunnen verfraaien.


II. Synthesizers

Een synth is feitelijk een toongenerator (oscilator). In de oervorm kan je een sinus, blok, zaag of triangelgolf genereren en met behulp van envelope, filters en andere toonbehandeling kan je een specifieke klank maken.

Absolute synth basics in 4 minuten:


Vandaag de dag zijn er enorm veel varianten op. Door de hoeveelheid aan mogelijkheden kan je vergeten dat het nog steeds bestaat uit die basics.

Als je volledig wilt leren hoe je je eigen unieke klanken kan maken, dan loont het om afentoe presets links te laten liggen en vanaf een kale toon proberen iets op te bouwen.

Je kan makkelijk 200 pagina's vullen over synths en ik werk aan een wat uitgebreidere guide, maar mocht je voorlopig vragen hebben, dan ben je van harte welkom in het topic!



III. Samplers en Orchestrals

Naast synths zijn gigasamplers erg populair. Deze worden doorgaans gebruikt om echte (analoge) instrumenten te emuleren. Denk aan viool, gitaar, drums, piano of zangkoren.

Om tot een realisitische weergave te komen zijn er vaak duizenden samples opgenomen.

Vergelijk het met een losse snaredrum sample. Als je een zachte hit wil, zet je de velocity zachter, maar het is nog steeds dezelfde sample. In werkelijkheid heeft een zachte hit heel andere eigenschappen dan alleen een drop in volume, de galm is minder en heeft andere klankeigenschappen.

Bij een gigasampler worden meerdere hits opgenomen, van een zachte ghostnote tot een keiharde slag. Dit maakt dat je een zeer realistische weergave krijgt van die instrumenten.

De samplers worden aangestuurd door MIDI-taal, ook al word deze vaak bestuurd door een USB apparaat of intern op de PC. Soms is er een VST interface nodig als NI Kontakt om de samplebibliotheek aan te sturen.

Enkele bekende samplers zijn
EastWest Sounds
Native Instruments Komplete
Fxpansion BFD drums
Spitfire Audio


IV. gratis plugins

Sjit is duur. Kijk je even rond bij je muziekboer voor software en heb je een mooi lijstje gemaakt, kun je meteen naar de afdeling cardiologie voor je hartverzakking.

Voor beginnende producers is het niet altijd mogelijk om ettelijke duizenden euro's hieraan uit te geven. Gelukkig is er ook een grote collectie gratis plugins in de vorm van synths, samplers, drumcomputers en effecten.

Gratis, maar dan is het toch crap?
Absoluut niet. Hoewel er inderdaad wel wat plugins tussenzitten van twijfelachtige kwaliteit, zijn er veel van vergelijkbare of zelfs betere kwaliteit dan commerciele varianten. Twijfel je? Zoek dan naar reviews.

Zo heb ik een flinke collectie gratis plugins die ik dagelijks gebruik en niet zou om willen ruilen voor een commerciele versie.

Hier enkele lijsten van gratis VST plugins.
200 best free plugins
meer gratis plugins
nog meer gratis plugins
nog meer meer gratis plugins

Release

Je hebt een track gemaakt waar je echt achterstaat en wil die gaan uitbrengen. Hoe doe je dat? Om te beginnen, zorg dat je zeker bent over de kwaliteit, zorg dat je er alles uitgehaald hebt en dat de mix en master goed zitten...

I. Soundcloud (en vergelijkbaar)

Dit is de snelste, gemakkelijkste en goedkoopste manier om een track uit te brengen. Gewoon uploaden naar soundcloud en klaar. Een profiel aanmaken op soundcloud is even moelijk als het aanmaken van een profiel op andere social media, een kind kan het doen. Soundcloud heeft integratie met sociale media en ook op GOT kan je de muziek rechtstreeks hier posten. We verwachten je..

II. Streaming services

Vind je soundcloud maar entrylevel, en wil je graag een stapje verder zetten dan zijn de grote streaming media iets voor jou. Bij de meeste grote streaming services kan je niet zomaar oploaden, je moet via een label of een distributeur gaan. Geen labeldeal? Geen probleem, er zijn distributie diensten die jou direct op alle grote en minder grote streaming services zetten. Spotify, Apple music, Beatport, Amazon, aangevuld met social media muziek kanalen zoals Facebook, Youtobe TikTok..

Die distributie diensten vragen daar geld voor in de vorm van een lindmaatschap en een fee per track / EP /Album. Als je een hit(je)scoort kan je geld verdienen met je muziek op de streaming media. De distributiediensten ontvangen dan van de streaming diensten, en betalen jou dan uit, na het nemen van een commissie.

Hier zijn er een paar, vergelijk en kies er eentje uit.
https://www.landr.com/en/pricing/release
https://recordunion.com/pricing-payg.html
https://www.tunecore.com/pricing

Je zal een hoop info moeten invullen en het helpt als je al wat op voorhand klaar hebt. Lees de faq van de gekozen dienst en zorg dat je de gegevens op voorhand klaar hebt. Denk aan bvb album art, en waar wil je de preview van bvb Apple Music laten starten. Je zal ook legal stuf moeten invullen, denk goed na over samples die je gebruikt hebt, jij bent verantwoordelijk.

Heb je nog geen Spotify of Apple Music profiel, dan kan die dienst dat voor jou aanmaken, je kunt dan na release deze profielen claimen, helaas kan je niet eerst een profiel aanmaken en dan releasen.

https://artists.apple.com/support/42-claim-your-account
https://artists.spotify.com/c/team/access/artist

Sommige distributiediensten maken dan een pagina aan die je dan kan claimen.

Alles klaar? Dan kan je beginnen met buzz creeeren rond je track.

III. Label

Mischien vind je dat je het pas echt gemaakt hebt als je via een label uitgebracht wordt. Het is een rare wereld waar ons ons kent en waar je als buitenstaander niet ingeraakt door gewoon je cassette ;) af te geven. Ga naar plekken waar deze mensen zitten, praat met hen overtuig hen om naar je muziek te luisteren, doe iets voor hen. Social media zorgen er voor dat ze makkelijker bereikbaar zijn dan vroeger, maar de concurrentie is heviger.. Ben je ook DJ dan helpt het zeker dat je hun muziek speelt en dat ook vertelt. Like en share hun stuf... Als ze luisteren naar je muziek heb je al veel bereikt, als ze feedback geven, luister en hou er rekening mee. De feedback zal dikwijls gestuurd worden door de manier hoe zij hun label runnen en welke muziek ze er op willen. Zoek dus labels die een match zijn met je muziek en met wat je verwezenlijkt hebt De kans dat Defected je eerste trance track uitbrengt is nihil..

Een label zal eisen stellen, bvb rond album art en zal voor jou ook promotie maken en releasen.

Ten slotte, Labels zijn businesses, als zij er geen brood voor hen in zien mag je het vergeten.

Setups

Vlaaing Peerd:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/VfIg65dDj2pd0Kk8hGYYTwcy.jpg

Monitoren: Alesis Monitor One active
Headphone: Sennheiser HD650, Beyerdynamic 880DT
Soundcard: EMU 1820M, Steinberg Yamaha C1
Controllers: Line6 MK25, AKAI MPD32, Behringer BCF2000
DAW: PC, Cubase, Reason


Yalopa:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/jTgu9StOyVqNHFWMzJYq1IpGJYM=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/voIWwBe8ZaSr7jsehXeKP2Bv.jpg?f=user_large
Yalopa heeft gewoon aan fakking Wurlitzer staan.

DAW: iMac 2015, Logic Pro X
Geluidsinterface: Focusrite scarlet 18i20
Monitors: KRK rocket 5
Headphones Sony MDR V700
Controller: Akai LPD8
Synths: Roland TR8s, Behringer MS1, Roland TB03, Nord Lead, Korg Volca Bass.
Piano's: Nord Piano 3, Wurlitzer 200

2MB:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xzLIcy1gOlH545LArHu97yYt50s=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/fREJyB5vJcJxdPCwG7Mn1ZWJ.jpg?f=fotoalbum_large
Monitoren: Yamaha HS7
Soundcard: Focusrite Scarlett 2i4 USB
Keyboard: Line 6 Toneport KB-37, Roland Juno-Di
DAW: Macbook Pro 13 M1 + Ableton Live

Dominic
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/-G_iKMnRNoBgSkE9cosnu4j1ShU=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/9dBbTMrpjaumn27bAkDVP0jQ.jpg?f=user_large
Daw: PC - Reason (12)
Monitoren: Adam Audio T5V
Headphones: Sennheiser HD280 Pro
Audio Interface: M Audio Air 192|14
Controllers: Icon QCon Pro G2, AKAI MPD 128
Keyboard: Nektar GX61
Extra's: Ventilator, voetenbadje

apNia
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bcaS-aemk1oictqsYnp_fNEuaic=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/TU4SkGsXS0L9epIP9URAZSU2.jpg?f=fotoalbum_large

Wormaap
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/CnGUJXBTS-3KriJAXRgVN5XzmWI=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/XM1Be37qwVZzv7uJ8o8tZVKS.jpg?f=fotoalbum_large

Dennisdn
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/w0Aa2SGm6uk4dGVtnzVQqOlsCJc=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/6LB4GCQVyQUCe4dHLOWNoqxo.jpg?f=fotoalbum_large

Arjan P
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/WEYKZnkCSzIFbhvujQaWf_jaW08=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/mjrCIdxggeAzkZveYbNHlVsg.jpg?f=fotoalbum_large
Handige links

Gearspace.com (vroeger Gearslutz)
soundonsound.com
musicradar.com
synthforum.nl
Tot slot

Veel (aspirant) producers hebben niet een specifiek muzikale achtergrond, maar stuiten uiteindelijk vaak op het punt dat ze toch dat juiste akkoordje niet vinden of even niet weten welke toonladder toegepast kan worden.

Dan kan muziektheorie je vaak op weg helpen. Ook leer je achteraf veel waarom bepaalde dingen in je tracks 'werken' en andere dingen weer niet.

Een goede inleiding in muziektheorie is het boek van Bernard Nelleke, "Eenvoudige Algemene Muziekleer".

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/m5obM5YckoVWZewrUIP22eImH30=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/QpWyWGZa1IPvGpUJofYGc92F.jpg?f=fotoalbum_medium

zie: http://www.jwnelleke.nl/bnelleke/boeken.htm

Ook zijn er veel tutorials over theorie te vinden, bijvoorbeeld MusicTechHelpGuy: YouTube: Music Theory for Producers

[ Voor 252% gewijzigd door Yalopa op 24-01-2025 14:04 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • vlaaing peerd
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 20:58
Welkom!

Ik ben even de startpost wat aan het updaten met wat meer 2021 en minder 2014, wie wil er even meehelpen?

Dm me even wat je wil updaten en dan voeg ik je toe.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Wormaap
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 23:08
Nieuw topic, wauw! Dat er maar veel vettige wapperbassen gebouwd mogen worden!

Hier, wachtmuziek terwijl Peerd de TS update!

Ticking away, the moments that make up a dull day


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dennisdn
  • Registratie: Februari 2010
  • Laatst online: 21:24
Misschien niet waardig genoeg om in een frontpage op te nemen, maar welke nieuwssites bekijken jullie zoal voor alles wat met productie e.d. te maken heeft?
Zelf lees ik regelmatig bijvoorbeeld https://www.musicradar.com/. Maar de laatste tijd gaat die weer meer richting rock en echte bandjes-muziek terwijl mijn interesse vooral bij de elektronische muziek ligt.

En maandelijks de Computer Music en Future Music magazines, altijd leuk om door te neuzen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • apNia
  • Registratie: Juli 2002
  • Laatst online: 02-05 20:17

apNia

Schreeuwen en Nibbits eten!

Hallo welke daw is beter fruity loops of abelten

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • vlaaing peerd
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 20:58
Dennisdn schreef op donderdag 22 april 2021 @ 20:12:
Misschien niet waardig genoeg om in een frontpage op te nemen, maar welke nieuwssites bekijken jullie zoal voor alles wat met productie e.d. te maken heeft?
Vind ik wel waardig genoeg hoor, laat maar weten wat er aan nuttige sites op de interweps staat en ik zet het erin.
Zelf lees ik regelmatig bijvoorbeeld https://www.musicradar.com/. Maar de laatste tijd gaat die weer meer richting rock en echte bandjes-muziek terwijl mijn interesse vooral bij de elektronische muziek ligt.

En maandelijks de Computer Music en Future Music magazines, altijd leuk om door te neuzen.
Ikzelf ben een grote fan van SoundOnSound, ik heb zo'n 15 jaar aan tijdschriften liggen en ben tegenwoordig veel op de website te vinden. Het forum is van hoog niveau en je krijgt ook vaak advies van de editors zelf.

Het gaat in op alles wat met studio te maken heeft, van budgethobby tot uberprofessioneel, van electronisch tot klassiek, van gear tot compositietechniek, enz.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dennisdn
  • Registratie: Februari 2010
  • Laatst online: 21:24
vlaaing peerd schreef op vrijdag 23 april 2021 @ 08:26:
[...]

Ikzelf ben een grote fan van SoundOnSound
Dít soort dingen bedoel ik dus :)
Deze kende ik nog niet en ga ik mij zo snel gezien nog heel lang mee vermaken :)
Dank!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wormaap
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 23:08
apNia schreef op donderdag 22 april 2021 @ 23:05:
Hallo welke daw is beter fruity loops of abelten
Welke ervan heeft een spectrum analyzer?

Ticking away, the moments that make up a dull day


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vlaaing peerd
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 20:58
Wormaap schreef op vrijdag 23 april 2021 @ 09:39:
[...]

Welke ervan heeft een spectrum analyzer?
Die moet je dan niet nemen, want je kan beter met je oren kijken dan naar metertjes luisteren @apNia

Het kan tegenwoordig niet meer, maar is Rewire niet wat voor je?

@Iedereen hier:
Wil iemand nog wat 2021 foto's van hun setup in de TS? Die smartfoonkwaliteit pics uit 2014 heb ik nou wel gezien eigenlijk.

DM of stuur even een linkje!

[ Voor 23% gewijzigd door vlaaing peerd op 23-04-2021 09:57 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • apNia
  • Registratie: Juli 2002
  • Laatst online: 02-05 20:17

apNia

Schreeuwen en Nibbits eten!

Afbeeldingslocatie: https://media.giphy.com/media/26tnnpcYVRNJGlHy0/giphy.gif

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • eettjjuuhh
  • Registratie: Mei 2017
  • Niet online
Ik was op zoek naar z'n mooie grote volumeknop voor op mn desk.
Erg handig. Drukken is muten en lekker stevig vanwege gewicht en metalen behuizing.
Verder usb en plug play. Hier kun je het algemene volume binnen windows mee regelen. Net aan 14 euro bij Ali
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/XmeeUnzBthW-thfwiTPcmFykrMA=/x800/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/G1ETYvbgmMHX93Ai7b0ONB3U.jpg?f=fotoalbum_large

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • The Eagle
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 00:39

The Eagle

I wear my sunglasses at night

heuj, die is handig :) Heb je een linkje? :)
En je moet even een harde return geven tussen Ali en je plaatje ;)

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • eettjjuuhh
  • Registratie: Mei 2017
  • Niet online
The Eagle schreef op vrijdag 23 april 2021 @ 14:50:
heuj, die is handig :) Heb je een linkje? :)
En je moet even een harde return geven tussen Ali en je plaatje ;)
Zeker! Ik had deze 14 april besteld en vandaag binnen gekregen.
€ 14,18 20%OFF | Knob Volume Controller Professional USB Port Computer Speaker Metal Universal Multipurpose Lossless Plug And Play LED Indicator
https://a.aliexpress.com/_mKCQDCr

[ Voor 6% gewijzigd door eettjjuuhh op 23-04-2021 15:22 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • 2mb
  • Registratie: Mei 2004
  • Laatst online: 26-04 22:38

2mb

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xzLIcy1gOlH545LArHu97yYt50s=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/fREJyB5vJcJxdPCwG7Mn1ZWJ.jpg?f=fotoalbum_large

Picca van mijn setup! Inmiddels is er een Macbook Pro 13" M1 bijgekomen en zijn de Yamaha 5" monitors vervangen door 7" want meer bas. De 5" heeft echt te weinig laag voor EDM.

En dat kleine midikeyboardje is verkocht. En het medium keyboard (Line 6 Toneport KB-37) ligt terug in de doos want de grote Roland Juno-Di heeft zijn taak overgenomen samen met de Focusrite Scarlett 2i4 USB geluidskaart. Dat Line 6 keyboard was trouwens wel een geweldig ding, keyboard en geluidskaart in een. Misschien dat ik er nog iemand blij mee kan maken.

Verder gebruik ik Ableton Live, Native Instruments Komplete VST's, Spectrasonics Keyscape en Omnisphere, Spitfire Audio orkestsamples, Serum, Sylenth1 en wat effecten. Alles legaal inmiddels. Beste raad die ik kan geven. Gooi al je gecrackte plugins weg en investeer tijd in het leren van de dingen die je koopt. Wordt je een veel originelere producer van dan de zoveelste Nexus house piano Avicii-wannabe.

Mijn muziek op SoundCloud - Speel online rikken - Maak muziek in je browser


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rhodium
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 03-05 15:26
(jarig!)
2mb schreef op vrijdag 23 april 2021 @ 17:51:
Gooi al je gecrackte plugins weg en investeer tijd in het leren van de dingen die je koopt.
Daar ben ik het je echt mee eens, ik had gegeven moment zoveel plugins en het enige wat je deed is presets browsen. Nu vast setje plugins en synths waar ik echt beter geluid mee kan creëren omdat ik snap hoe ze werken.

Mijn studio zit nog in dozen op zolder, maar het begint op te schieten.
Afbeeldingslocatie: https://next.t60.nl/index.php/apps/files_sharing/publicpreview/8mjKCLyyrJoxsGL?x=1592&y=453&a=true&file=21-04-23%252011-55-10%25202206.jpg&scalingup=0

[ Voor 9% gewijzigd door rhodium op 23-04-2021 19:58 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wormaap
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 23:08
rhodium schreef op vrijdag 23 april 2021 @ 19:55:
[...]

Daar ben ik het je echt mee eens, ik had gegeven moment zoveel plugins en het enige wat je deed is presets browsen. Nu vast setje plugins en synths waar ik echt beter geluid mee kan creëren omdat ik snap hoe ze werken.
Daar ben ik het deels mee eens. Want dat werkt maar totdat je duizenden euro's aan plugins hebt uitgegeven en terug in het zelfde spelletje komt als toen je nog gecrackte zooi gebruikte ;w
Maar toen ik deze PC installeerde heb ik in eerste instantie het grootste deel domweg niet geïnstalleerd. Ondertussen staat wel vrijwel alles erop, maar heb ik wel eindelijk wat favorieten die ik een stuk beter ken *O*

Maar omdat het toch af en toe leuk is om wat nieuws te hebben: Alleen vandaag nog heeft Audiodeluxe.com een actie waar je een gratis AAS 'Ultra Analog Sessions' krijgt bij elke aankoop, ongeacht bedrag. En daar zitten stiekem wel wat heel vette sounds in :9

Ticking away, the moments that make up a dull day


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Tohamo
  • Registratie: November 2013
  • Laatst online: 02-05 19:42
Ik mis Cockos Reaper bij de veelgebruikte DAW software!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • eettjjuuhh
  • Registratie: Mei 2017
  • Niet online
Tohamo schreef op maandag 26 april 2021 @ 21:35:
Ik mis Cockos Reaper bij de veelgebruikte DAW software!
Mixcraft van acoustica.com is ook een mooie aanvulling.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Yalopa
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

Yalopa

Less is more!

Topicstarter
Wormaap schreef op maandag 26 april 2021 @ 21:33:
[...]

Daar ben ik het deels mee eens. Want dat werkt maar totdat je duizenden euro's aan plugins hebt uitgegeven en terug in het zelfde spelletje komt als toen je nog gecrackte zooi gebruikte ;w
Eigenlijk vermijd het dat je 1000den euro's aan plugins geeft die je niet nodig hebt...

You don't need eyes to see, you need vision


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Dennisdn
  • Registratie: Februari 2010
  • Laatst online: 21:24
Wormaap schreef op maandag 26 april 2021 @ 21:33:
[...]

Daar ben ik het deels mee eens. Want dat werkt maar totdat je duizenden euro's aan plugins hebt uitgegeven en terug in het zelfde spelletje komt als toen je nog gecrackte zooi gebruikte ;w
Ook weer deels mee eens.
Ooit in dit topic van een gewaardeerde collega een "pssst hier heb je Nexus2" gekregen. Een jaar of wat mee gespeeld met vrijwel alle uitbreidingen. Dan verzand je inderdaad echt in eindeloos geluidjes scrollen.

Maar ik was zo onder de indruk van Nexus (niet spugen!) dat ik Nexus3 heb gekocht. (Warez blijven toch altijd wat behelpen) Met uitbreidingen van 60 euro per stuk wordt je daar vanzelf selectiever in. Heb nu slechts 2 uitbreidingen, maar weet inmiddels alle geluidjes die ik in gedachte heb bij een bepaald lijntje, bijna altijd wel terug te vinden. Ik ben nog steeds op het niveau van geluidjes-scrollen, maar begin ook langzaam de achterkant te kennen, gewoon omdat ik er zoveel tijd in door breng.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wormaap
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 23:08
Yalopa schreef op dinsdag 27 april 2021 @ 07:02:
[...]


Eigenlijk vermijd het dat je 1000den euro's aan plugins geeft die je niet nodig hebt...
Niet nodig? Hoe durf je! Ik had een transient shaper nodig, maar degene die ik kocht deed niet helemaal lekker wat ik wilde. Degene die ik daarna kocht wel. En toen kwam ik er achter dat er al een in NI Komplete zat die het prima doet :X
Al zit het zwaartepunt voor mij meer in sampled instrumenten, dat gaat met een beetje goede wil een stuk harder dan effecten. Dat was een beetje het gevolg van jaren geleden online rondhangen met professionele mediacomponisten die wél 15 verschillende piano's gebruiken.

Overigens is er m.i. niets mis met geluidjes scrollen. Dat geeft mij vaak inspiratie, en een preset is dan in veel gevallen 80% van wat ik wil. Gelukkig ken ik mijn zooi ondertussen goed genoeg om die laatste 19% want perfect wordt het toch nooit dan in te draaien. Maar voor mij begint het proces ook vaak met een geluid/textuur/whatever, in ieder geval in elektronische zooi.

[ Voor 21% gewijzigd door Wormaap op 27-04-2021 09:10 ]

Ticking away, the moments that make up a dull day


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Yalopa
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

Yalopa

Less is more!

Topicstarter
Zeer herkenbaar dat van die transient shaper. Gelukkig zag ik tijdelijk dat ik er eentje had in komplete en moest ik geen extra geld uitgeven. Ondertussen gebruik ik degene die in m’n daw zit.

En neen er is niets mis met scrolling, ik doe het vaak in loopcloud om een tof ritme te vinden.

You don't need eyes to see, you need vision


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 24-04 08:49

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Zo! Na enige vertraging bij UPS en geklooi bij het tankstation, is de Behringer Control2USB binnen. :)

Best groot apparaat, maar hij heeft een net plekje gekregen. Was wel even klooien met de juiste instellingen en een deel heb ik nog niet helemaal lekker uitgevogeld. (Met name de -4dB / +10dB settings en knoppen.)

Mijn CR3's en Wharfedales (via mijn Onkyo versterker) zijn nu aangesloten (en de locking Neutrik jack connectors doen perfect wat ze moeten doen), koptelefoons aangesloten en zo geconfigureerd dat ik 1 input heb voor DAW gebruik en 1 voor DAWLess gebruik.

Wat me verraste was wel dat de Mono/Mute/DIM knoppen echt zuiver voor de monitors zijn, niet voor de koptelefoons. De VU meter slaat ook veel minder ver uit dan ik zou verwachten en is niet echt een nuttige indicatie. (Zet ik de input gains zo hoog dat 'ie wel uit slaat, komt er een enorme bak ruis door mijn koptelefoon waarbij ik niet durf te zeggen of die door mijn 18i20 of door de stekkerdozen komt, of omdat er geen stroomfilter aanwezig is. Hele bende zit wel op geaarde stopcontacten. Die ruis onstaat wel op de 18i20, ook op de eigen koptelefoon uitgangen ruist het als ik het monitor volume verder dan halverwege, -25dB, zet.)

Hoe dan ook, dat moet ik nog eens uitzoeken.

Sowieso een keer een redesign en rebuild doen van mijn muziekhoek. De kabelsalade begint weer ernstige vormen aan te nemen en hoewel het zijn charme heeft mijn beeldscherm op een stel HP Microservers, een oude Ziggo harddiskrecorder en wat ICT boeken te laten balanceren, is het toch ook sub-optimaal. :) Het hoekje is super compact, wat ontzettend fijn knutselen is, maar een keer goed nadenken om het nog wat efficiënter te krijgen én de ruimte te houden voor enige uitbreiding in de toekomst kan geen kwaad.

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 24-04 08:49

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

eettjjuuhh schreef op maandag 26 april 2021 @ 22:07:
[...]
Mixcraft van acoustica.com is ook een mooie aanvulling.
Wat ik heel erg jammer aan Mixcraft vind, is dat ze al een paar versies achter elkaar, een minor uitbrengen als major. Veel bombarie, maar als je dan ziet wát er veranderd is, zou dat absoluut geen nieuwe major rechtvaardigen. (Hun support voor control surfaces is ook ronduit shite. Zelfs zooi die officieel supported is, zoals de Launchpad Pro, is dat in de praktijk niet of maar half. Mixcraft is een prima DAW, maar ze laten het op zo veel punten liggen dat ik uiteindelijk naar Studio One ben gegaan voor mijn meer lineaire geknutsel.)
vlaaing peerd schreef op donderdag 22 april 2021 @ 19:18:
Welkom!

Ik ben even de startpost wat aan het updaten met wat meer 2021 en minder 2014, wie wil er even meehelpen?

Dm me even wat je wil updaten en dan voeg ik je toe.
Paar kleine toevoegingen (zonder meteen mede-TS te willen worden):

- Koptelefoons: DT990 en DT770 (zelf heb ik juist voor die 2 gekozen, wel heb ik bij de DT770 de kussens vervangen door velours)
- VCV Rack voor diegenen die met modular willen spelen - https://vcvrack.com/
- Voltage Modular (er komt een lite versie mee met Mixcraft Pro Studio) - https://cherryaudio.com/voltage-modular
- DAW: Presonus Studio One en Notion voor diegenen die liever met notenschrift werken (met LoopMIDI (https://www.tobias-erichsen.de/software/loopmidi.html) om de zooi aan elkaar te knopen), al hoewel dit natuurlijk een enorme lijst is en die combinatie ehm, de nodige nukken heeft.
- DAW: Ardour, een Open Source DAW. Zelf vond ik het niets, maar hij hoort denk ik wel in het rijtje: https://ardour.org/
- Gear: Een van dé beste aankopen die ik heb gedaan is mijn Faderport 8. Die gebruik ik nu in zowel S1 als Ableton. (Omschakelen is 30 seconden werk.) Stiekem ben ik toch ook wel heel blij met mijn Albeton Push 2, na alle informatie hier en op andere plekken. Duur kreng, zeker voor iets dat zelf geen brein heeft, maar zo fijn om te hebben.

Misschien ook nog wat linkjes toevoegen naar Wikipedia wat betreft DAW's en score editors?
Wikipedia: Comparison of digital audio editors
Wikipedia: Comparison of scorewriters

2 (eigenlijk 3) super interessante boeken over synthesizers / modular:
- http://patchandtweak.com/
- https://bjooks.com/products/patch-tweak-with-moog
- https://bjooks.com/products/push-turn-move-the-book
(Die laatste gaat vooral over interface design bij synths, maar dámn, wat is het een fijn plaatjesboek dat heel erg hebberig maakt.)

Da's wat me zo even te binnen schoot. :)

EDIT: Ik vergeet nog een goede USB HUB:
Delock External USB 3.0 Hub with 16 Ports + Switch
https://www.delock.de/pro...kmale.html?setLanguage=en

Beest van een ding, uiteraard powered. Relatief compact en ideaal om een hele zooi gear in 1x in je notebook of PC te prikken.

EDIT2:
Musical Scales and Chords
https://www.scales-chords.com/

Enorm nuttige website om even een toonladder, akkoorden, etc, op te zoeken. :)

[ Voor 14% gewijzigd door unezra op 27-04-2021 12:20 . Reden: Edit: Voltage Modular toegevoegd + DeLock USB HUB ]

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 24-04 08:49

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Shit. Ik kom er zojuist achter dat mijn 18i20 geluid "lekt" van output 3/4 naar output 5/6.

Output 3/4 gaat naar input 1/2 op mijn Behringer Control2USB, Output 5/6 gaat naar input 3/4 op de Control2USB.

Ik wil output 3/4 gebruiken voor DAW gebruik en 5/6 voor DAWLess, maar als ik 1/2 (DAW) selecteer op de Control2USB hoor ik heel zachtjes *toch* mijn outboard gear ook al zijn de inputs gemute op de 18i20. Zet ik het geluid harder, is het heel duidelijk hoorbaar.

Even gekeken of dit niet stiekem aan de Control2USB ligt door wat gear daar rechtstreeks op te prikken (met zowel TS als TRS kabels), maar nee, dan is het doodstil.

Is dit normaal op een 18i20, heb ik een configuratie en/of denkfout gemaakt of is de 18i20 domweg defect en moet ik een garantieclaim indienen?

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/sV9Pywf0yccJpP6p-w_xoCzJ28g=/800x/filters:strip_exif()/f/image/3n34uKbNPeu7U8dWXdldJfXu.png?f=fotoalbum_large

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/YPGbeDIH0oTmsUkHXTYrV98cqOI=/800x/filters:strip_exif()/f/image/mLYxtZmU2IAX8ga2fw13ORP6.png?f=fotoalbum_large

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wormaap
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 23:08
unezra schreef op dinsdag 27 april 2021 @ 13:17:
Shit. Ik kom er zojuist achter dat mijn 18i20 geluid "lekt" van output 3/4 naar output 5/6.

Output 3/4 gaat naar input 1/2 op mijn Behringer Control2USB, Output 5/6 gaat naar input 3/4 op de Control2USB.

Ik wil output 3/4 gebruiken voor DAW gebruik en 5/6 voor DAWLess, maar als ik 1/2 (DAW) selecteer op de Control2USB hoor ik heel zachtjes *toch* mijn outboard gear ook al zijn de inputs gemute op de 18i20. Zet ik het geluid harder, is het heel duidelijk hoorbaar.

Even gekeken of dit niet stiekem aan de Control2USB ligt door wat gear daar rechtstreeks op te prikken (met zowel TS als TRS kabels), maar nee, dan is het doodstil.

Is dit normaal op een 18i20, heb ik een configuratie en/of denkfout gemaakt of is de 18i20 domweg defect en moet ik een garantieclaim indienen?

[Afbeelding]

[Afbeelding]
Als ik even zoek vind ik wel vergelijkbare ervaringen. Dat topic gaat specifiek over crosstalk binnen een stereopaar. Lijkt in ieder geval niet op iets dat je zelf kan fiksen.

Ticking away, the moments that make up a dull day


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 24-04 08:49

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Wormaap schreef op dinsdag 27 april 2021 @ 14:37:
[...]
Als ik even zoek vind ik wel vergelijkbare ervaringen. Dat topic gaat specifiek over crosstalk binnen een stereopaar. Lijkt in ieder geval niet op iets dat je zelf kan fiksen.
Hmmm. Interessant.

Ik zie overeenkomsten.

Dit is een 18i20 Gen2. Kan best zijn dat daar een issue in zit dat niet in de Gen3 zit en/of dat het te fixen is. Misschien toch maar even contact opnemen met Focusrite support. :(

Het viel me vandaag pas om (puur omdat ik pas nu 2 outputs tegelijkertijd gebruik), qua opnemen zit het niet in de weg, maar het is wel irritant. (Ook merk ik een behoorlijke hoeveelheid ruis die helaas toch uit de 18i20 lijkt te komen, niet uit de Control2USB.)

Toch even getest of het alleen tussen 3/4 en 5/6 is, maar helaas. Het is letterlijk tussen ALLE outputs, van 1 t/m 10.

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Yalopa
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

Yalopa

Less is more!

Topicstarter
Ik heb een gen1. Is me nooit opgevallen. Zal eens testen straks.

Ruis heb ik altijd kunnen terugbrengen naar een slechte kabel of de bron zelf.

[ Voor 39% gewijzigd door Yalopa op 27-04-2021 20:27 ]

You don't need eyes to see, you need vision


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 24-04 08:49

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Yalopa schreef op dinsdag 27 april 2021 @ 20:25:
Ik heb een gen1. Is me nooit opgevallen. Zal eens testen straks.

Ruis heb ik altijd kunnen terugbrengen naar een slechte kabel of de bron zelf.
Mja, ik moet misschien toch eens een kleine UPS er tussen gooien, of iig een powerfilter. Boel zit samen met mijn PC en andere meuk, wel op een geaarde groep, maar het kan best zijn dat er wat vervuiling op die groep zit waardoor de boel minder ruisvrij is dan zou moeten.

Alleen die overspraak, dat is écht raar. Dat had ik niet verwacht van een apparaat dat misschien niet high-end is, maar toch ook weer geen low-end.

Ik hoop dat ze het kunnen oplossen. Anders is het iets waar ik voorlopig mee moet leven, tot ik geld (over) heb voor een betere audio interface. Maar dan ga je vrij rap richting €1000 of meer voor 8 analoge inputs. Leuk. Ooit. Niet nu. :) (Grote kans dat ik dán ook meteen door trek, naar 16+ poorten ga en d'r een of meerdere leuke synths bij doe. Behringer is bezig met de CS80...)

[ Voor 7% gewijzigd door unezra op 27-04-2021 20:56 ]

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Yalopa
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

Yalopa

Less is more!

Topicstarter
ik zie dat je het over output hebt, dat kan ik niet testen want ik heb maar 1 speakerset. Op de inputs heb ik geen overspraak..

even de servciedesk van focusrite contacteren? misschien heb je iets mis in je settings.

[ Voor 28% gewijzigd door Yalopa op 28-04-2021 06:43 ]

You don't need eyes to see, you need vision


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 24-04 08:49

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Yalopa schreef op woensdag 28 april 2021 @ 06:37:
ik zie dat je het over output hebt, dat kan ik niet testen want ik heb maar 1 speakerset. Op de inputs heb ik geen overspraak..
Hmm. Ok.
Dit gaat idd om de outputs.

Ik gebruik ze op een vrij specifieke manier. De ene out heeft alle inputs gemute en gebruik ik wanneer ik mijn DAW gebruik. De andere out heeft juist alle inputs NIET gemute en gebruik ik als ik gewoon wil prutsen zonder DAW.

Daarom heb ik dit ook nog niet eerder gemerkt. Ik heb de Berhinger Control2USB die dit mogelijk maakt pas sinds maandagavond. De overspraak zit sowieso niet in de Control2USB. Even mijn DeepMind in een van de 2 inputs geprikt en dat gaat volkomen clean.
even de servciedesk van focusrite contacteren? misschien heb je iets mis in je settings.
Ik heb ze gisteren een bericht gestuurd. Kan ook domweg defecte hardware zijn. In dat laatste geval hoop ik dat het én te fixen is én ze een swap willen sturen zodat ik niet weken zonder zit. Ben net weer lekker op dreef. :) (Maar goed, worst-case moet ik de Control2USB even als audio interface gebruiken en kan ik nog genoeg dingen doen. Mijn outboard gear gebruik ik vooralsnog primair voor inspiratie en om lekker te rommelen. Componeren en solo jammen kan meer dan prima met alleen wat VST's en 3 stukken outboard gear.)

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Fuujii
  • Registratie: December 2018
  • Laatst online: 21:55
Hallo producers!

Graag wil ik ook gaan experimenteren met muziek maken. Momenteel heb ik een TR-8, Ableton (clean install), Xone K:2 MIDI controller en een MIDI keyboard. Ik ben een enorme leek hierin.
Het lijkt me heel gaaf om lekker te jammen, het liefst zonder muziek. Daarom overweeg ik om een simpele synthesizer te kopen. Ik heb erg veel goeds over de MicroFreak gehoord.

Eigenlijk wil ik twee mogelijkheden: lekker jammen zonder computer (TR-8 + synth) en jammen met Ableton (TR-8, synth + MIDI input voor loops/samples).

Ik heb begrepen dat dit soort synths niet de mogelijkheid bieden om meerdere lagen muziek tegelijk te laten spelen, maar slechts één patch tegelijk. Misschien zijn mijn vragen iets te specifiek, maar ik ga ze toch stellen:
1. Hebben mensen deze synth? Aanrader, of wellicht zelfs iets anders (budget = 300 euro ongeveer).
2. Is het wel mogelijk om meerdere lagen te 'stacken' met deze synth via Ableton oid? Dus bijvoorbeeld eerst een bass line creëren, die loopen. Vervolgens pads etc.?
3. Er zit ook een vocoder ingebouwd. Is er een mogelijkheid om tegelijk de vocoder te gebruiken en synth geluiden te produceren?

Qua stijl wil ik me niet te veel binden aan één genre, maar ik houd wel van de meer 'underground' house en techno. Wat ik bijvoorbeeld erg vet vind qua live performance is KiNK en Collin Benders.

Ander beginner advies is ook welkom. :)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • vlaaing peerd
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 20:58
Fuujii schreef op woensdag 28 april 2021 @ 09:57:
Eigenlijk wil ik twee mogelijkheden: lekker jammen zonder computer (TR-8 + synth) en jammen met Ableton (TR-8, synth + MIDI input voor loops/samples).

Ik heb begrepen dat dit soort synths niet de mogelijkheid bieden om meerdere lagen muziek tegelijk te laten spelen, maar slechts één patch tegelijk.
Dat klopt, deze kan maar 1 output tegelijkertijd aan.
Misschien zijn mijn vragen iets te specifiek, maar ik ga ze toch stellen:
1. Hebben mensen deze synth? Aanrader, of wellicht zelfs iets anders (budget = 300 euro ongeveer).
Naast Arturia, maken Roland en Korg vergelijkbare bakjes en heeft Novation ook wat mooi spul. Verder kan ik absoluut Behringer kloontjes aanraden, voor een 3e van het geld heb je dan al een synth, of je kan 3 verschillende kopen. Dat lost je live-ik-kan-maar-1-tegelijkertijd-gebruiken-probleem op een zeer budgetvriendelijke manier op.
2. Is het wel mogelijk om meerdere lagen te 'stacken' met deze synth via Ableton oid? Dus bijvoorbeeld eerst een bass line creëren, die loopen. Vervolgens pads etc.?
je kan je synthloop bouncen in Ableton, dan draait ie een *.wav uit en zet die in een spoor. Daarna kan je je synth weer inzetten voor andere geluiden.
3. Er zit ook een vocoder ingebouwd. Is er een mogelijkheid om tegelijk de vocoder te gebruiken en synth geluiden te produceren?
Niet helemaal duidelijk wat je hier bedoelt. De vocoder stuurt de oscs aan, je ingesproken stem word geanalyseerd en moduleert de synthklank. Netzoals zonder een vocoder gebruiken is het niet mogelijk om daarnaast nog klanken te produceren uit dezelfde synth.

Als je beginner bent, wil ik je van harte aanraden om eerst maar bezig te gaan in Ableton en je daar verdiepen in softsynths. Er zit al wat ingebouwd en je kan trials of gratis synths uitproberen.

Zo kan je zonder direct al poen tegen het raam smijten je eerst verdiepen in wat voor soort synths je precies wil aanschaffen. Mogelijk kom je erachter dat je die €300,- liever aan wat anders wil spenderen.

Mocht je het niet kunnen laten om zsm aan knopjes en ledjes te friemelen, dan zou ik de Behringers overwegen. Zo heb je in elk geval niet het probleem dat je zonder DAW met maar 1 stem aan de slag kan.

Let erop dat je een sequencer nodig hebt zonder DAW software. Soms zitten ze ingebouwd, soms heb je een aparte nodig, het scheelt in dat laatste veel geld om dat gewoon wel in Ableton te doen.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • apNia
  • Registratie: Juli 2002
  • Laatst online: 02-05 20:17

apNia

Schreeuwen en Nibbits eten!

Beetje nerdy, maar een emulatie van een veel gebruikte DSP in hardware synths begint vorm te krijgen. Wat zou betekenen dat een x aantal populaire hardware synths (oa Access Virus en wat spul van Nord) binnenkort (soon™) op je desktop draaien! 🤗

https://audiosex.pro/thre...wercore-waldorf-mw.58633/

Disclaimer: uiteraard moet je wel eerst de hardware synth hebben, anders is het illegaal O-)

[ Voor 11% gewijzigd door apNia op 28-04-2021 10:57 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Fuujii
  • Registratie: December 2018
  • Laatst online: 21:55
vlaaing peerd schreef op woensdag 28 april 2021 @ 10:35:
[...]

Dat klopt, deze kan maar 1 output tegelijkertijd aan.

[...]

Naast Arturia, maken Roland en Korg vergelijkbare bakjes en heeft Novation ook wat mooi spul. Verder kan ik absoluut Behringer kloontjes aanraden, voor een 3e van het geld heb je dan al een synth, of je kan 3 verschillende kopen. Dat lost je live-ik-kan-maar-1-tegelijkertijd-gebruiken-probleem op een zeer budgetvriendelijke manier op.

[...]

je kan je synthloop bouncen in Ableton, dan draait ie een *.wav uit en zet die in een spoor. Daarna kan je je synth weer inzetten voor andere geluiden.

[...]

Niet helemaal duidelijk wat je hier bedoelt. De vocoder stuurt de oscs aan, je ingesproken stem word geanalyseerd en moduleert de synthklank. Netzoals zonder een vocoder gebruiken is het niet mogelijk om daarnaast nog klanken te produceren uit dezelfde synth.

Als je beginner bent, wil ik je van harte aanraden om eerst maar bezig te gaan in Ableton en je daar verdiepen in softsynths. Er zit al wat ingebouwd en je kan trials of gratis synths uitproberen.

Zo kan je zonder direct al poen tegen het raam smijten je eerst verdiepen in wat voor soort synths je precies wil aanschaffen. Mogelijk kom je erachter dat je die €300,- liever aan wat anders wil spenderen.

Mocht je het niet kunnen laten om zsm aan knopjes en ledjes te friemelen, dan zou ik de Behringers overwegen. Zo heb je in elk geval niet het probleem dat je zonder DAW met maar 1 stem aan de slag kan.

Let erop dat je een sequencer nodig hebt zonder DAW software. Soms zitten ze ingebouwd, soms heb je een aparte nodig, het scheelt in dat laatste veel geld om dat gewoon wel in Ableton te doen.
Ten eerste, bedankt voor de waardevolle reply. Je geeft met je antwoord al op mijn vraag over de vocoder/synth. Dus helder.

Ik lees erg gemixte verhalen over Behringer (Reddit etc.). Klopt het dat dit vooral komt door 1) wat ethische kwesties 2) vroeger was de kwaliteit slecht en 3) de community zit vrij vol met puristen, die alleen ‘echte’ merken willen? Want ik lees veel enthousiasme over de Behringer synthesizers, maar tegelijk lijkt Behringer wel bijna een giftig woord.

Sommige goedkopere synths van Behringer hebben geen sequencer ingebouwd. Misschien een domme vraag, maar kan ik ze via Ableton dan wel ‘perfect’ (in de maat) laten lopen? Of ligt dat volledig aan je eigen timing? Niet dat het out of sync gaat lopen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Yalopa
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

Yalopa

Less is more!

Topicstarter
over Behringer..

Ik heb zelf een SH101 imitatie, de MS-1. Een originele SH101 kost op 2dehands.be 4 keer zo veel en dan heb je een apparaat dat 30 jaar oud is en god weet wat er mee gebeurd is. Lees je goed in wat Behringer in het specifieke model stopt en wat niet. Deze heeft bob een sequencer ingebouwd (andere /mindere implementatie dan het origineel) en heeft een MIDI implementatie (dat heeft de originele niet).

De advertentie claimde uitgebreide midi mogelijkheden, dan verwachte ik dat ik alle knoppen zou kunnen bedienen... helaas, de midi gaat enkel over de noten. ergens niet verwonderlijk want een full analoog circuit aansturen met midi dat gaat niet..

De sound dan, Ik hoor niet echt een verschil als ik hem in mn tracks gebruik, maar ik heb geen origineel om mee te vergelijken, hij klinkt zoals ik verwacht van een SH101. Eens het ding in mn DAW binnenkomt is hij al een geluidskaart gepasseerd, dan een EQ en compressor plugin, en vervolgens gaat het in de mix met 10 andere sporen. knappe kerel die dat verschil nog hoort, idioot die er om geeft, vette bass = vette bass

Het ethische dan. Ik heb het filmpje gezien over de brutale copy van aturia materiaal. Netjes is het niet, en ze moeten dat maar uitvechten voor een rechtbank. but then again, er is zoveel niet netjes op deze wereld, en ik ben geen purist op dat vlak. Dat is een persoonlijke keuze die jij zelf moet maken.

Wat betreft het feit dat ze Roland klonen maken, had Roland 20 jaar geleden enkele van hun iconische modellen opnieuw uitgebracht, dan stonden we ook niet waar we nu staan, dan stond hier (en bij heel veel hobby producers die die sounds gebruiken) wellicht een juno106 een 909 en 303 en natuurlijk een 101. Ze hebben het helaas niet gedaan.. Als ik die nu 2dehands moet kopen lig ik aan 12K, en dat voor synths die 35-40 jaar oud zijn, ik wou het doen, maar heb het uit mn hoofd gezet... (1500 eur voor een juno met kapotte chips, no thanks..)

You don't need eyes to see, you need vision


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • vlaaing peerd
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 20:58
Fuujii schreef op woensdag 28 april 2021 @ 13:02:
[...]
kan ik ze via Ableton dan wel ‘perfect’ (in de maat) laten lopen? Of ligt dat volledig aan je eigen timing? Niet dat het out of sync gaat lopen.
Ja dat kan, Ableton is namelijk een volledige sequencer die je synths kan aansturen. Let er op dat je een geluidskaart nodig hebt met midi out (hetzij met traditionele MIDI kabel, of USB).

De MIDI-out sluit je dan aan op de MIDI-in van je synth. Nu kan je vanaf Ableton je synth aansturen (via de muis of een controller). Wat je synth dan afspeelt loopt compleet in sync met evt andere MIDI instrumenten of andere dingen die je binnen Ableton hebt lopen.

Ook heb je de 'quantize' functie. In het geval dat je live inspeelt en direct wil loopen/MIDI-recorden, dat de DAW de 'dichtsbijzijnde' correcte timing pakt, ook al zit jij lichtelijk van de maat af.

Dan heb je nog dat je synth die audio afspeelt, dat signaal kan je weer naar je geluikdskaart lussen om als audio op te nemen. Live hoeft dat niet (hij speelt immers gewoon af naast de rest van je productie), maar als je een liedje wil produceren zal je de audio toch een keer moeten vastleggen op de PC.

Controller
Als je live wilt inspelen, dan heb je een manier van invoer nodig. Misschien is je al opgevallen dat sommige synths uitgerust zijn met (piano)toetsen of (drum)knoppen, en sommige synths niet.

Hoe dan ook moet je toch iets aan muziek gaan invoeren. Heeft je synth geen toetsen, dan is het aan te raden zijn om een controller aan te schaffen. Dit stelt je in staat de synth te besturen en direct de MIDI taal in te voeren.

De meest simpele zijn een rijtje toetsen met een mod- en pitch wheel, maar je hebt ook combinaties met toetsen, knoppen, faders en draaiknoppen. Een simpel bakje van 30 Euro is in het begin echter wel genoeg.

Je controller MIDI-out sluit je dan aan op de MIDI-in van je geluidskaart.

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • dominic
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 02-05 15:25

dominic

will code for food



Ik blijf nog maar even in de Trance trein zitten :P

Download my music on SoundCloud


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • ChojinZ
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 30-04 14:13
Fuujii schreef op woensdag 28 april 2021 @ 09:57:
Hallo producers!

Graag wil ik ook gaan experimenteren met muziek maken. Momenteel heb ik een TR-8, Ableton (clean install), Xone K:2 MIDI controller en een MIDI keyboard. Ik ben een enorme leek hierin.
Het lijkt me heel gaaf om lekker te jammen, het liefst zonder muziek. Daarom overweeg ik om een simpele synthesizer te kopen. Ik heb erg veel goeds over de MicroFreak gehoord.

Eigenlijk wil ik twee mogelijkheden: lekker jammen zonder computer (TR-8 + synth) en jammen met Ableton (TR-8, synth + MIDI input voor loops/samples).

Ik heb begrepen dat dit soort synths niet de mogelijkheid bieden om meerdere lagen muziek tegelijk te laten spelen, maar slechts één patch tegelijk. Misschien zijn mijn vragen iets te specifiek, maar ik ga ze toch stellen:
1. Hebben mensen deze synth? Aanrader, of wellicht zelfs iets anders (budget = 300 euro ongeveer).
2. Is het wel mogelijk om meerdere lagen te 'stacken' met deze synth via Ableton oid? Dus bijvoorbeeld eerst een bass line creëren, die loopen. Vervolgens pads etc.?
3. Er zit ook een vocoder ingebouwd. Is er een mogelijkheid om tegelijk de vocoder te gebruiken en synth geluiden te produceren?

Qua stijl wil ik me niet te veel binden aan één genre, maar ik houd wel van de meer 'underground' house en techno. Wat ik bijvoorbeeld erg vet vind qua live performance is KiNK en Collin Benders.

Ander beginner advies is ook welkom. :)
Eigenaar hier van een TR8S en Microfreak en ook redelijk wat ervaring met andere hardware synths. En ik durf te zeggen dat tot 400 euro, de microfreak 1 van de beste synths is die er te krijgen is.

Sowieso is het geluid wat er uit komt redelijk uniek en is niet weer de zoveelste vintage moog/roland/sequential sound kloon. Qua opties heeft het, gezien de prijs, redelijk wat toeters en bellen.
Ingebouwde sequencer is ook top en ondersteund parameter locking.. En: Arturia poept de ene, na de andere update eruit. Zo zat de vocoder er in eerste instantie helemaal niet in maar is er pas later bij gepatched.

Echter, en dat is wellicht voor jou wel van toepassing: Het is geen gemakkelijke en gebruiksvriendelijk synth. Als je net begint met synthese is dit een synth die lastig onder de knie te krijgen is. Dit komt gedeeltelijk door de layout. Deze vind ik soms wat quirky/onduidelijk. Ook doe je een hoop in het matrix gedeelte en dat vind persoonlijk niet heel prettig en duidelijk werken.

Dus aanrader? Ja! Maar ben wel bereid om te leren.

Stacken van patches is overigens niet mogelijk. Je kan maar 1 patch tegelijkertijd afspelen. En de vocoder is de patch zelf. Dus nee, die kan je niet tegelijkertijd gebruiken.
Fuujii schreef op woensdag 28 april 2021 @ 13:02:
[...]


Ik lees erg gemixte verhalen over Behringer (Reddit etc.). Klopt het dat dit vooral komt door 1) wat ethische kwesties 2) vroeger was de kwaliteit slecht en 3) de community zit vrij vol met puristen, die alleen ‘echte’ merken willen? Want ik lees veel enthousiasme over de Behringer synthesizers, maar tegelijk lijkt Behringer wel bijna een giftig woord.
Klopt allemaal. Al schijnt de kwaliteit wel beter te zijn geworden. In princiepe maken ze geen hele slechte producten. Tis alleen, maar dat is mijn persoonlijke mening, een onwijs kut bedrijf... (zie ethische kwesties).

[ Voor 10% gewijzigd door ChojinZ op 28-04-2021 21:41 ]

Roland SP404 sampler te koop: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2089640


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Yalopa
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

Yalopa

Less is more!

Topicstarter
De korg volca's zijn ook leuke hardware om te beginnen, niet duur ook.

You don't need eyes to see, you need vision


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Fuujii
  • Registratie: December 2018
  • Laatst online: 21:55
Yalopa schreef op donderdag 29 april 2021 @ 06:44:
De korg volca's zijn ook leuke hardware om te beginnen, niet duur ook.
Dank voor de uitleg. Betreft de Volca's: het ziet er wel heel eenvoudig uit, als in: beperkt qua mogelijkheden en misschien niet zo "leuk" om op te spelen, vanwege de vormfactor. Dat is puur een gevoel hoor, misschien zit ik er compleet naast. Dan heb ik het idee dat ik beter iets meer kan neerleggen voor bijvoorbeeld een Microfreak. Of heb ik het mis en zijn de Volca's wel heel uitgebreid?
ChojinZ schreef op woensdag 28 april 2021 @ 21:37:
[...]

Eigenaar hier van een TR8S en Microfreak en ook redelijk wat ervaring met andere hardware synths. En ik durf te zeggen dat tot 400 euro, de microfreak 1 van de beste synths is die er te krijgen is.

Sowieso is het geluid wat er uit komt redelijk uniek en is niet weer de zoveelste vintage moog/roland/sequential sound kloon. Qua opties heeft het, gezien de prijs, redelijk wat toeters en bellen.
Ingebouwde sequencer is ook top en ondersteund parameter locking.. En: Arturia poept de ene, na de andere update eruit. Zo zat de vocoder er in eerste instantie helemaal niet in maar is er pas later bij gepatched.

Echter, en dat is wellicht voor jou wel van toepassing: Het is geen gemakkelijke en gebruiksvriendelijk synth. Als je net begint met synthese is dit een synth die lastig onder de knie te krijgen is. Dit komt gedeeltelijk door de layout. Deze vind ik soms wat quirky/onduidelijk. Ook doe je een hoop in het matrix gedeelte en dat vind persoonlijk niet heel prettig en duidelijk werken.

Dus aanrader? Ja! Maar ben wel bereid om te leren.

Stacken van patches is overigens niet mogelijk. Je kan maar 1 patch tegelijkertijd afspelen. En de vocoder is de patch zelf. Dus nee, die kan je niet tegelijkertijd gebruiken.


[...]

Klopt allemaal. Al schijnt de kwaliteit wel beter te zijn geworden. In princiepe maken ze geen hele slechte producten. Tis alleen, maar dat is mijn persoonlijke mening, een onwijs kut bedrijf... (zie ethische kwesties).
Dank voor de reply! Ik heb wel wat ervaring met vst's in Ableton, dus ik weet grofweg wel hoe synthesizers. werken. Dat maakt de stap iets minder moeilijk. Verder ben ik volledig bereid om juist ermee te experimenteren. De laatste dagen heb ik erg veel zitten lezen en luisteren. Waarschijnlijk wordt het - na eerst wat klooien met wat ik nu heb - een Microfreak of heel misschien een Neutron. Daarna zie ik wel verder.

Voor de vocoder bij de Microfreak: je kan daar toch elke microfoon in principe op aansluiten, of werkt het enkel met de officiële?
vlaaing peerd schreef op woensdag 28 april 2021 @ 14:13:
[...]


Ja dat kan, Ableton is namelijk een volledige sequencer die je synths kan aansturen. Let er op dat je een geluidskaart nodig hebt met midi out (hetzij met traditionele MIDI kabel, of USB).

De MIDI-out sluit je dan aan op de MIDI-in van je synth. Nu kan je vanaf Ableton je synth aansturen (via de muis of een controller). Wat je synth dan afspeelt loopt compleet in sync met evt andere MIDI instrumenten of andere dingen die je binnen Ableton hebt lopen.

Ook heb je de 'quantize' functie. In het geval dat je live inspeelt en direct wil loopen/MIDI-recorden, dat de DAW de 'dichtsbijzijnde' correcte timing pakt, ook al zit jij lichtelijk van de maat af.

Dan heb je nog dat je synth die audio afspeelt, dat signaal kan je weer naar je geluikdskaart lussen om als audio op te nemen. Live hoeft dat niet (hij speelt immers gewoon af naast de rest van je productie), maar als je een liedje wil produceren zal je de audio toch een keer moeten vastleggen op de PC.

Controller
Als je live wilt inspelen, dan heb je een manier van invoer nodig. Misschien is je al opgevallen dat sommige synths uitgerust zijn met (piano)toetsen of (drum)knoppen, en sommige synths niet.

Hoe dan ook moet je toch iets aan muziek gaan invoeren. Heeft je synth geen toetsen, dan is het aan te raden zijn om een controller aan te schaffen. Dit stelt je in staat de synth te besturen en direct de MIDI taal in te voeren.

De meest simpele zijn een rijtje toetsen met een mod- en pitch wheel, maar je hebt ook combinaties met toetsen, knoppen, faders en draaiknoppen. Een simpel bakje van 30 Euro is in het begin echter wel genoeg.

Je controller MIDI-out sluit je dan aan op de MIDI-in van je geluidskaart.
Thanks voor de uitleg. Overigens heb ik dus al een MIDI keyboard. :)

[ Voor 10% gewijzigd door Fuujii op 29-04-2021 08:50 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mekonghigh
  • Registratie: Juli 2019
  • Laatst online: 24-02 10:25
Leuk, een nieuwt topic *O*
Gelijk even spammen B-)


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Wormaap
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 23:08
Klinkt lekker! Het enige dat mij nogal opviel is hoe de vocal er op 0:30 en 3:07 inkomt. Daar voelt de vocal voor mij een beetje uit verhouding met de rest qua plaatsing in de mix. De stem lijkt wat los op de rest te liggen, terwijl als later de synths weer wat drukker worden dat gevoel helemaal verdwijnt en alles gewoon lekker samenvalt. Voor de rest vind ik't een erg fijn plaatje 8)
Zelf lukt trance me nooit 8)7 Het lukt vaak wel om een enigszins leuke buildup/drop te maken, maar ik snap het genre niet goed genoeg om er dan ook een plaat omheen te maken die ergens op slaat :P

Ticking away, the moments that make up a dull day


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Wormaap
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 23:08
Dit is zo totáál niet mijn genre dat ik er verder niks zinnigs over kan zeggen voor zover mijn bijdragen überhaupt als 'zinnig' aan te merken zijn :P maar in ieder geval +1 voor het posten van muziek 8)

[ Voor 9% gewijzigd door Wormaap op 29-04-2021 13:12 ]

Ticking away, the moments that make up a dull day


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • dominic
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 02-05 15:25

dominic

will code for food

Ik zag in de TS wat setups dus hier volgt de mijne, redelijk minimalistisch (Budget uche) maar gericht op prettig werken, hence de bizarre display setup. :D

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dB5v4bel1mwSvHvCQrZUc9G4ehQ=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/iashFOXBauTvLzqg3DxDixr6.jpg?f=fotoalbum_large

Mijn huidige setup:

Lokatie: Slaapkamer
Controller: Samson Graphite 49, Korg Nano Control
Monitoren: Adam Audio T5V (Op stands met 10cm schuim)
Headphones: Sennheiser HD280 Pro
Mic: Behringer B2
Sound: Focusrite Scarlett Solo
Daw: Reason

De PC (i5, 8GB) gebruik ik exclusief voor dit doel en houd ik obsessief schoon van software die niets met muziek te maken heeft. Voor gamen heb ik een console en de laptop van de baas voor development..

Download my music on SoundCloud


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vlaaing peerd
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 20:58
dominic schreef op donderdag 29 april 2021 @ 13:18:
Ik zag in de TS wat setups dus hier volgt de mijne, redelijk minimalistisch (Budget uche) maar gericht op prettig werken, hence de bizarre display setup. :D
ohhh @apNia zie je dat? O-)

@dominic Mooi, zou ik 'm mogen gebruiken in de TS? Ik wou er nog 2~3 toevoegen.

Ik moet 'm dan wel even resizen, maar da's zo gepiept.

[ Voor 21% gewijzigd door vlaaing peerd op 29-04-2021 13:24 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • dominic
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 02-05 15:25

dominic

will code for food

Wormaap schreef op donderdag 29 april 2021 @ 13:10:
[...]

Klinkt lekker! Het enige dat mij nogal opviel is hoe de vocal er op 0:30 en 3:07 inkomt. Daar voelt de vocal voor mij een beetje uit verhouding met de rest qua plaatsing in de mix. De stem lijkt wat los op de rest te liggen, terwijl als later de synths weer wat drukker worden dat gevoel helemaal verdwijnt en alles gewoon lekker samenvalt. Voor de rest vind ik't een erg fijn plaatje 8)
Zelf lukt trance me nooit 8)7 Het lukt vaak wel om een enigszins leuke buildup/drop te maken, maar ik snap het genre niet goed genoeg om er dan ook een plaat omheen te maken die ergens op slaat :P
Ik vermoed dat de stem er teveel uitspringt omdat deze een compleet andere reverb heeft dan de rest 🤔 het valt wel wat uit de toon in het begin inderdaad. Misschien nog even wat tweaken, thanks!

Download my music on SoundCloud


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • dominic
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 02-05 15:25

dominic

will code for food

vlaaing peerd schreef op donderdag 29 april 2021 @ 13:20:
[...]


ohhh @apNia zie je dat? O-)

Mooi, zou ik 'm mogen gebruiken in de TS? Ik wou er nog 2~3 toevoegen.

Ik moet 'm dan wel even resizen, maar da's zo gepiept.
Ja natuurlijk!

Download my music on SoundCloud


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mekonghigh
  • Registratie: Juli 2019
  • Laatst online: 24-02 10:25
Wormaap schreef op donderdag 29 april 2021 @ 13:11:
[...]

Dit is zo totáál niet mijn genre dat ik er verder niks zinnigs over kan zeggen voor zover mijn bijdragen überhaupt als 'zinnig' aan te merken zijn :P maar in ieder geval +1 voor het posten van muziek 8)
Thanks.
Ik denk dat dit gepruts niet eens onder een genre valt, maar het is leuk om mee te spelen :D

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 24-04 08:49

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Iemand nog tips voor een betaalbaar en goed spanningsfilter?

Ik heb het idee dat onder andere mijn Yamaha MODX wat ruist, mogelijk veroorzaakt door vuile spanning. Ben al een paar dagen wat aan het rond neuzen en zie genoeg mooie oplossingen, maar €750 lijkt niets te zijn. :(

https://www.iear.nl/produ...o3-sirius-premier-zilver/

Zelfs €5000 zie ik al voorbij komen:
https://www.iear.nl/kabels/stroomvoorziening/netfilter/

Mijn gedachte is dat ik iets wil waarbij iedere socket individueel gescheiden is, maar misschien denk ik te moeilijk én te duur. De hele rimram zit op een geaard stopcontact geprikt waar ook wat andere spullen (onder andere mijn PC) op zit. Dat is wel een dedicated groep in huis. Andere keuze dan díe groep heb ik niet, die groep (en outlets) zijn juist aangelegd om mijn PC en apparatuur van aarding te voorzien én apart te voeden van de rest van het huis. :)

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • apNia
  • Registratie: Juli 2002
  • Laatst online: 02-05 20:17

apNia

Schreeuwen en Nibbits eten!

Hahahah way ahead of ya
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bcaS-aemk1oictqsYnp_fNEuaic=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/TU4SkGsXS0L9epIP9URAZSU2.jpg?f=fotoalbum_large

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Wormaap
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 23:08
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/CnGUJXBTS-3KriJAXRgVN5XzmWI=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/XM1Be37qwVZzv7uJ8o8tZVKS.jpg?f=fotoalbum_large

Mag ik ook meedoen met het coolestudiospelletje? 8)

[ Voor 20% gewijzigd door Wormaap op 29-04-2021 15:34 ]

Ticking away, the moments that make up a dull day


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Dennisdn
  • Registratie: Februari 2010
  • Laatst online: 21:24
Hoe meer scherm hoe beter het leven is!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/w0Aa2SGm6uk4dGVtnzVQqOlsCJc=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/6LB4GCQVyQUCe4dHLOWNoqxo.jpg?f=fotoalbum_large

[ Voor 32% gewijzigd door Dennisdn op 29-04-2021 16:15 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vlaaing peerd
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 20:58
unezra schreef op donderdag 29 april 2021 @ 14:36:
Iemand nog tips voor een betaalbaar en goed spanningsfilter?

Ik heb het idee dat onder andere mijn Yamaha MODX wat ruist, mogelijk veroorzaakt door vuile spanning. Ben al een paar dagen wat aan het rond neuzen en zie genoeg mooie oplossingen, maar €750 lijkt niets te zijn. :(

https://www.iear.nl/produ...o3-sirius-premier-zilver/

Zelfs €5000 zie ik al voorbij komen:
https://www.iear.nl/kabels/stroomvoorziening/netfilter/
Ehm, dit is zwaar pseudo-audiofiele koeienpoep van de bovenste plank. Niet aanschaffen, kijk bijvoorbeeld naar de vele netfilters in dit topic: Zilveren HIFI-kabels gesmeed door elfen bij maanlicht #6 veel van die kastjes zijn losgehaald en bevatten letterlijk niks wat het zou kunnen verhelpen.

Het kan wel zijn dat er wat is met je aarding, ik zou 1-voor-1 elk apparaat op die andere groep aansluiten en kijken of het hiermee weg is. Heb je even een lange verlengkabel nodig, maar da's altijd nog goedkoper dan gebakken lucht in een doosje.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • dominic
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 02-05 15:25

dominic

will code for food

2mb schreef op vrijdag 23 april 2021 @ 17:51:

Picca van mijn setup! Inmiddels is er een Macbook Pro 13" M1 bijgekomen en zijn de Yamaha 5" monitors vervangen door 7" want meer bas. De 5" heeft echt te weinig laag voor EDM.
Eens, mijn Adam T5Vs zijn echt weg onder de 50hz; buiten dat de driver en conus er niet mee overweg kan filtert het circuit in de monitor het al weg. Ik moet zelf altijd vertrouwen op m'n hoofdtelefoons als ik de subs wil beoordelen. Maargoed, de Adam T7Vs zijn ook weer duurder en toe nu toe red ik het op deze manier wel, maar lekker dreunen is er niet bij ;)

Download my music on SoundCloud


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • dominic
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 02-05 15:25

dominic

will code for food

Wormaap schreef op donderdag 29 april 2021 @ 15:32:
[Afbeelding]

Mag ik ook meedoen met het coolestudiospelletje? 8)
Wat staat er allemaal? Kwijl..

Download my music on SoundCloud


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Arjan P
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 02:27
Dan stuur ik mijn uit de hand gelopen ruimte ook maar in...

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/WEYKZnkCSzIFbhvujQaWf_jaW08=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/mjrCIdxggeAzkZveYbNHlVsg.jpg?f=fotoalbum_large

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wormaap
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 23:08
Arjan P schreef op donderdag 29 april 2021 @ 17:31:
Dan stuur ik mijn uit de hand gelopen ruimte ook maar in...

[Afbeelding]
Er is altijd baas boven baas _o_

Ticking away, the moments that make up a dull day


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Wormaap
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 23:08
dominic schreef op donderdag 29 april 2021 @ 17:28:
[...]


Wat staat er allemaal? Kwijl..
Na de foto van @Arjan P durf ik niet meer zo goed :$ Maar een paar highlights dan:
Interface: RME FireFace 800
Synths: Yamaha S90 (meer als pianocontroller dan als synth in gebruik), Dave Smith Instruments Tetr4, Nord Micro Modular.
Controllers: M-Audio Keystation 88 Mk3 en een Akai MPKmini
Speakers zijn Amphion Argon2 (Hifi-speakers, maar je moet gebruiken wat je hebt toch? :) )
Het drumstel is een Millennium MPE850 (Thomann huismerk)
Een Maschine Mk2
De bas is een gemodde Warwick FNA Jazzman, de gitaar op de foto een Epiphone Goth Les Paul Studio met Gibson 490R/498T-elementen.
Oh, en nog een verdwaalde AKG C414XLII.

Het ergste is dat er meer niet dan wel op de foto staat :X Maar dit is wat ik allemaal binnen handbereik heb.

Ticking away, the moments that make up a dull day


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 24-04 08:49

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

vlaaing peerd schreef op donderdag 29 april 2021 @ 16:23:
[...]
Ehm, dit is zwaar pseudo-audiofiele koeienpoep van de bovenste plank. Niet aanschaffen, kijk bijvoorbeeld naar de vele netfilters in dit topic: Zilveren HIFI-kabels gesmeed door elfen bij maanlicht #6 veel van die kastjes zijn losgehaald en bevatten letterlijk niks wat het zou kunnen verhelpen.
Jup.
Was ik al bang voor. :(
Het kan wel zijn dat er wat is met je aarding, ik zou 1-voor-1 elk apparaat op die andere groep aansluiten en kijken of het hiermee weg is. Heb je even een lange verlengkabel nodig, maar da's altijd nog goedkoper dan gebakken lucht in een doosje.
De enige andere geaarde groep in de buurt zit de CV ketel en de 2e vriezer op. :)

Daar kan ik zeker eens mee testen, maar volgens mij heeft net de MODX weer geen randaarde. Het is ook meer ruis die erg hoog is dan echt brom. Kan ook goed zijn dat het een van de apparaten zelf is, of de MODX een brakke trafo heeft. Mijn oude PSR-600 ruist ook behoorlijk.

Wil binnenkort toch eens even de hele meuk opnieuw opbouwen, goed moment dit probleem meteen te onderzoeken. (En kijken of ik het wat handiger leer kan leggen dan nu. Het is nogal kruip-door-sluip-door in het hoekje. Fin, je hebt misschien mijn hoekje in het vorige deel van het topic wel gezien. Het ligt nogal op de centimeter precies en in een van die Ikea Kallaxen (2 units hoog), liggen alle stekkerblokken en de meeste van de trafo's.)

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • dominic
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 02-05 15:25

dominic

will code for food

Arjan P schreef op donderdag 29 april 2021 @ 17:31:
Dan stuur ik mijn uit de hand gelopen ruimte ook maar in...

[Afbeelding]
No kidding! Maar ik neem aan dat je hiermee ook anderen faciliteert? Bandje(s)?

Download my music on SoundCloud


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 24-04 08:49

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Hmm! @8:28
YouTube: A Tour Of My Studio (& YouTube) Shed

Daar heeft hij het over zoiets:
https://www.thomann.de/nl...1c08cc0218888f0ebeb225589

Dat is nog wel te betalen en is misschien net even wat nuttiger dan een door elfen in maanlicht gesmeed dingie. Nu snap ik ook waarom ik het bij Thomann niet kon vinden. Zocht op alles, behalve op "spanningsstabilisatoren": https://www.thomann.de/nl/spanningsstabilisatoren.html

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Arjan P
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 02:27
dominic schreef op donderdag 29 april 2021 @ 17:53:
No kidding! Maar ik neem aan dat je hiermee ook anderen faciliteert? Bandje(s)?
Klopt. Het is ook begonnen met mijn eigen band - eerst met twee cassettedecks, daarna 4-sporen cassetterecorder en toen verder gebloemkoold naar dit (uiteindelijk in de kelder van mijn huis beland). Omdat het in mijn huis is en ik geen commerciële bedoelingen heb ben ik wel kieskeurig met wie er komt opnemen..

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Arjan P
  • Registratie: Februari 2008
  • Laatst online: 02:27
unezra schreef op donderdag 29 april 2021 @ 20:13:
Dat is nog wel te betalen en is misschien net even wat nuttiger dan een door elfen in maanlicht gesmeed dingie. Nu snap ik ook waarom ik het bij Thomann niet kon vinden. Zocht op alles, behalve op "spanningsstabilisatoren": https://www.thomann.de/nl/spanningsstabilisatoren.html
Ik zou toch als ik jou was eerst naar de oorzaak van het probleem op zoek gaan. Het Nederlandse electriciteitsnet is namelijk zo prachtig schoon en stabiel dat je iets dergelijks vrijwel niet (zeg nooit nooit) nodig zal hebben.

Wel handig als 'hoofdschakelaar' en kan geen kwaad voor de 'ease-of-mind'.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mekkieboek
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 00:06
unezra schreef op donderdag 29 april 2021 @ 17:52:
Daar kan ik zeker eens mee testen, maar volgens mij heeft net de MODX weer geen randaarde. Het is ook meer ruis die erg hoog is dan echt brom. Kan ook goed zijn dat het een van de apparaten zelf is, of de MODX een brakke trafo heeft. Mijn oude PSR-600 ruist ook behoorlijk.
Zit er wel een trafo in de ac adapter vd modx? De pa-150b (toch?) ziet er behoorlijk switched psu uit (dwz. niet zwaar). Niks mis mee maar die introduceren soms heel veel em noise en dat gaat gewoon door de lucht, zeker bij brakke exemplaren (check eevblog, nerd-alert B) ). Daar gaat peperduur netspanning filter weinig aan veranderen.

Heb je ook ruis als je de modx digitaal via usb audio (dat kan toch?) aansluit op een pc?

|       |       |   ·  |     |  ·  |    |  · |    | · |   |   | : |  |  |·| |·| |·| |·|


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Yalopa
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

Yalopa

Less is more!

Topicstarter
Fuujii schreef op donderdag 29 april 2021 @ 08:47:
[...]

Dank voor de uitleg. Betreft de Volca's: het ziet er wel heel eenvoudig uit, als in: beperkt qua mogelijkheden en misschien niet zo "leuk" om op te spelen, vanwege de vormfactor. Dat is puur een gevoel hoor, misschien zit ik er compleet naast. Dan heb ik het idee dat ik beter iets meer kan neerleggen voor bijvoorbeeld een Microfreak. Of heb ik het mis en zijn de Volca's wel heel uitgebreid?
Dat is maar hoe je het bekijkt. Individueel zijn ze idd beperkt, maar door de prijs en form factor is het aantrekkelijk om er enkele verschillende in huis te halen, waardoor je dus wel zonder computer aan een volledige track kan werken..

You don't need eyes to see, you need vision


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Yalopa
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

Yalopa

Less is more!

Topicstarter
De trance TGV bedoel je dan... Holy fuck wat een brok energie, mijn ochtend koffie hoef ik al niet meer..

Track zit goed in elkaar IMO, wisselt goed af, zeker in de eerste helft. Zo om 3:33 heb ik al 3 breaks gehad, rond 4:30 opnieuw een drop, en vanaf dan is het veel minder gevarieerd op dat vlak, waardoor het overkomt als een outro van 2 min lang.

Maar dit kan je dus "rustig" in een club of op een festival draaien... (y)
Je doet je nick weer alle eer aan :p

Over stijl kan ik weinig zeggen, hoewel het op mij wat eentonig overkomt. ik denk ook dat je de mix nog eens moet herbekijken. Bass+ beats lijken los te staan van de rest..

You don't need eyes to see, you need vision


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • vlaaing peerd
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 20:58
Wat is een DAC?
DAC staat voor Digital to Analog Converter. Simpel gezegd zet deze een digitaal signaal om naar analoog zodat je het op analoge apparatuur zoals koptelefoons en speakers kan afspelen. DAC chips vind je in elke moderne geluidsdrager, van smartphones tot laptops tot mediaspelers.

Standalone DACs
De opmars van standalone DACs kwam op in de jaren ‘90 door de behoefte aan betere geluidskwaliteit. De PC werd steeds vaker ingezet voor audio-weergave en op goede koptelefoons legde dit een groot aantal problemen bloot: ruis, storing, jitter en slechte audioconversie waren hoorbaar, zeker als je het vergeleek met de traditionele HiFi setup van degelijke mediaspelers op een degelijke (transistor)versterker.

onder: een ADC/DAC voor studiogebruik
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Bqh0Mm59qgfDFvBcu1f-4HnXGtY=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/XmkWuANt2iyuZkYiRqM7HXEM.jpg?f=user_large

Heb ik een DAC nodig?
Vandaag de dag zou ik je eerst aanraden je geld aan andere zaken uitgeven. Standaard geluidschips zijn beter geworden, jitter en conversie is geen issue meer en de meeste fabrikanten isoleren hun chips zodat er geen storing meer optreed.

Ook in het geval dat je toch een cheapo 3-laags mobo in je PC hebt zitten waar de piepjes, klikjes en ruis doorkomen, zou een goede geluidskaart (met een goeie ingebouwde DAC) de voorkeur hebben, te meer omdat die vaak al dezelfde kwaliteit DAC chips gebruikt als de meeste standalones.

Hi-end DACs
Er zijn wel andere DAC chips, die vermeend betere weergave belooft, vaak te vinden in het wat duurdere segment. Ook hier moet je jezelf afvragen of dit een toevoeging is, of dat het extra geld niet beter in de headphone zelf gestoken kan worden. Immer zijn de huidige geluidsbronnen dermate beter geworden dat de issues die een DAC vroeger oploste nu steeds minder relevant zijn geworden.

24bit/96khz
Veel DACs converteren alle digitale audio eerst naar 24bit (het aantal stappen in amplitude dat digitale audio toelaat) en 96Khz (het aantal meetmomenten per seconde waar de positie van de geluidsgolf word bepaald). Het upsampelen naar een hogere resolutie om dáár de bewerkingen plaats te laten vinden word ook wel ‘floating point’ genoemd. Dit zou de noodzaak van ‘dithering’ (het afronden van een digitale trap naar een soepel analoog signaal) verminderen.

Het is echter de vraag of het zinvol is als je bronbestand zelf al van lagere resolutie is.

Koptelefoons met hoge weerstand
Er heerst een misvatting dat koptelefoons met een hoge weerstand een goeie DAC nodig heeft omdat het output volume zo laag is. Een DAC lost dit wel op, maar uitsluitend door de versterker, niet de DAC conversie zelf. In dat geval ben je netzo goed af met alleen een koptelefoonversterker zonder een DAC.

Dus ik heb geen DAC nodig?
Meestal niet dus, én in de juiste volgorde van prioriteiten. Heb je een goede koptelefoon/speakers, is je bronaudio van goede kwaliteit en je vind je huidige DAC niet goed genoeg, dán is het moment om uit te kijken naar iets beters en zou de aanschaf een verantwoorde keuze zijn.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • dominic
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 02-05 15:25

dominic

will code for food

Yalopa schreef op vrijdag 30 april 2021 @ 06:22:
[...]


De trance TGV bedoel je dan... Holy fuck wat een brok energie, mijn ochtend koffie hoef ik al niet meer..

Track zit goed in elkaar IMO, wisselt goed af, zeker in de eerste helft. Zo om 3:33 heb ik al 3 breaks gehad, rond 4:30 opnieuw een drop, en vanaf dan is het veel minder gevarieerd op dat vlak, waardoor het overkomt als een outro van 2 min lang.

Maar dit kan je dus "rustig" in een club of op een festival draaien... (y)
Thanks voor de feedback; structuur aanbrengen in een nummer blijft echter wel mijn zwakke punt waarbij het vaak een uitdaging is om alle elementen die ik bij elkaar heb geschreven logisch te verdelen. Na een paar opbouwende momenten en drops is de koek een beetje op en heb ik niets nieuws over om te introduceren dus val ik in herhaling. Misschien ligt dat een beetje aan de volgorde en manier waarop ik start met de elementen voor een nummer in dit genre:

A. Leeg project, een loop van 8 bars:

1. Chord Progression; ik maak een chord progression waarvan de root note niet al te grote sprongen maakt; dus rekening houdend met de bassline die hier nog onder moet gaan komen.

2. Bassline; Deze maak ik zo solide mogelijk en laat ik de root note van de chord progression volgen, zolang deze niet te grote sprongen maakt. Een extra 1/16e op een andere noot binnen de scale voor een beetje levendigheid.

3. Kick; Ik maak een kick met een korte tail die eindigt binnen 1/8e en kort eindigt op ~45hz en sidechain een compressor op de bassline met de kick als source en zoek naar de juiste balans tussen de bassline en de kick.

4. Percussie; Ik solo de kick en voeg een clap of snare toe. Afhankelijk van de groove van de bassline voeg ik wat toms, tikjes en geinigheden toe aan de percussie. Als laatste de juiste hihat offbeat en de ride cymbal. Alle percussie gaat naar 1 mixbus en wordt met 1:4 compressed met een heel voorzichtige threshold om alleen de topjes eraf te knippen en de andere percussie elementen een beetje te laten dansen.

B. Basisloop van 8 bars staat, candy toevoegen:

1. Meestal een gated pad die de chord progression volgt, echter met extra noten uit de scale of simpele variaties. Sidechained met de kick.

2. Een arpeggio, meestal low passed met veel variaties binnen de scale. De lowpass filter via de modulation wheel wat variatie geven. Sidechained met de kick.

3. Hits en stabs; Een aggressieve mid bass hit en lead stabs

C. De basis 8 bar loop staat nu wel, nu moet ik keuzes gaan maken.

1. Intro; Ik pak de eerste twee bars en deze herhaal ik een aantal bars; de intro is dus redelijk statisch, de volledige chord progression wil ik voor later bewaren.

2. Break na intro; deze vind ik erg moeilijk; welke kant gaan we op? In dit stadium ga ik zoeken naar de juiste lead en misschien vind ik ergens nog wel vocals in m'n verzameling. Meestal vertrouw ik hier op vocals; deze kunnen me inspireren voor de main lead synth die straks nog moet komen.

3. De vocals, arps en pad spelen een tijdje en het begint repetitief te worden dus er moet weer een break volgen waarin ik de main lead wil introduceren.

4. De main lead introduceer ik meestal met een openend lowpass filter terwijl de vocals en arps afbouwen.

5. Weer een moeilijk moment want de main lead lowpass filter staat inmiddels helemaal open en ik heb ook de kick en bassline er al onder dus ik moet voordat de drop komt nog een moment van rust inbouwen. Hier ga ik meestal de fout in en merk ik dat de rust te kort is, waardoor de drop te snel komt. (That's what she said)

6. Nadat de main lead met het complete circus een aantal bars gedraaid heeft spring ik weer terug naar het moment na de intro en begin ik opnieuw. Op dit moment heb ik alle elementen al eens de revu laten passeren en is de inspiratie ook wel een beetje op. Het aanbrengen van variatie in de structuur die opnieuw de luisteraar mee moet nemen naar de volgende drop kan nog, maar meestal is het een herhaling van wat ik al eerder heb laten horen.

D. Nu er progressie en structuur (uche) aanwezig is kan ik effecten gaan toepassen

1. Uplifters/Impacts; Veel white noise sweeps (Sidechained) richting en op iedere 4 bars

2. Downlifters; Iets langere white noise sweeps op de start van rustmomenten

3. Korte fills; meestal snares, lasers en korte white noise sweeps wanneer de kick 3 van de 4 beats weg is.

4. Ambient noise; Ruis, onweer, oceaangeluiden, de kerstboom moet vol.

---

Dit is wel zo'n beetje mijn routine voor trance nummers. Ik neem regelmatig pauze om even een uurtje weg te zijn van het nummer en het masteren doe ik meestal pas een dag later omdat m'n gehoor inmiddels behoorlijk vervuild is.

Tijdens het masteren pik ik nog wat foutjes eruit en wijzig ik kleine dingen maar inmiddels ben ik er echt wel klaar mee en wil ik op naar het volgende nummer :O

Download my music on SoundCloud


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wormaap
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 23:08
dominic schreef op vrijdag 30 april 2021 @ 09:50:
3. Kick; Ik maak een kick met een korte tail die eindigt binnen 1/8e en kort eindigt op ~45hz en sidechain een compressor op de bassline met de kick als source en zoek naar de juiste balans tussen de bassline en de kick.
Leuk om zo eens te lezen hoe iemand anders produceert! Dat klinkt een heel stuk gestructureerder dan wat ik doe :+
Dit puntje m.b.t. sidechainen prik ik er even tussenuit, omdat ik daar zelf echt he-le-maal klaar mee ben. Niet met de sidechained sound, die misbruik ik waar mogelijk. Maar ik loop er telkens tegenaan dat m'n ducking stuk gaat als ik wat met de kick begin te spelen. Kicks even dubbelen, of juist half-time laten spelen en m'n bas (of whatever ik sidechain aan de kick) flappert ineens alle kanten op. Ik gebruik daarom eigenlijk altijd Volumeshaper voor mijn ducking. Dan heb ik de controle daarvan los van wat ik met mijn kick doe :)
Dat komt natuurlijk ook doordat ik van de ene naar de andere kant van m'n nummer vlieg, en m'n drumritmes vaak laat in het proces nog aan zit te passen. Als je workflow gestructureerde is loop je daar waarschijnlijk minder tegenaan.

Ticking away, the moments that make up a dull day


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • dominic
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 02-05 15:25

dominic

will code for food

Wormaap schreef op vrijdag 30 april 2021 @ 10:06:
[...]

Leuk om zo eens te lezen hoe iemand anders produceert! Dat klinkt een heel stuk gestructureerder dan wat ik doe :+
Dit puntje m.b.t. sidechainen prik ik er even tussenuit, omdat ik daar zelf echt he-le-maal klaar mee ben. Niet met de sidechained sound, die misbruik ik waar mogelijk. Maar ik loop er telkens tegenaan dat m'n ducking stuk gaat als ik wat met de kick begin te spelen. Kicks even dubbelen, of juist half-time laten spelen en m'n bas (of whatever ik sidechain aan de kick) flappert ineens alle kanten op. Ik gebruik daarom eigenlijk altijd Volumeshaper voor mijn ducking. Dan heb ik de controle daarvan los van wat ik met mijn kick doe :)
Dat komt natuurlijk ook doordat ik van de ene naar de andere kant van m'n nummer vlieg, en m'n drumritmes vaak laat in het proces nog aan zit te passen. Als je workflow gestructureerde is loop je daar waarschijnlijk minder tegenaan.
Sidechainen doe ik ook niet altijd op de old-school manier hoor; exact om de reden die jij aandraagt: Meer controle, een volume shaper met een flexibel te bewerken curve is dan echt een uitkomst. Deze is daarnaast ook makkelijker in- en uit te schakelen; bij gebruik van een compressor introduceer je dan nl. ook nog hele nieuwe problemen 7(8)7

Download my music on SoundCloud


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • PdeBie
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 22:43
@dominic lekker plaatje "First". Gelijk even een follow op sound cloud :)

-------------------

Ik hou het voorlopig nog even op spelen met wat simpele apps op m'n telefoon om muziek te "produceren". Zou het graag willen leren om op de PC wat te maken, ideeen genoeg in mijn kop zweven, maar ik zou niet weten waar te beginnen!

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Wormaap
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 23:08
PdeBie schreef op vrijdag 30 april 2021 @ 10:20:
@dominic lekker plaatje "First". Gelijk even een follow op sound cloud :)

-------------------

Ik hou het voorlopig nog even op spelen met wat simpele apps op m'n telefoon om muziek te "produceren". Zou het graag willen leren om op de PC wat te maken, ideeen genoeg in mijn kop zweven, maar ik zou niet weten waar te beginnen!
Beginnen doe je door te beginnen! :9 De meeste DAWs hebben ofwel trials, of zelfs prima functionele gratis versies. Die hebben natuurlijk hun beperkingen, maar om te beginnen is dat geen punt. Iedereen en z'n hond heeft wel een Ableton Intro-key liggen die ooit bij een MIDI-controller zat ofzo die je voor een pak eierkoeken kan hebben. En Studio One heeft de gratis Prime-versie waar je wat mee kan klooien, en de Artist-versie die alles kan dat je nodig hebt en met een reut instrumenten en effecten komt kost in de aanbieding 6 tientjes.
Het technisch werkend krijgen van een kleine setup lukt je als Tweaker waarschijnlijk wel, maar als dat niet lukt wil ik je ook nog wel een keer via Discord ofzo even op weg helpen :+

Dus, alle smoezen weggepoetst, go for it! 8)

Ticking away, the moments that make up a dull day


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Yalopa
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

Yalopa

Less is more!

Topicstarter
dominic schreef op vrijdag 30 april 2021 @ 09:50:
[...]


Thanks voor de feedback; structuur aanbrengen in een nummer blijft echter wel mijn zwakke punt waarbij het vaak een uitdaging is om alle elementen die ik bij elkaar heb geschreven logisch te verdelen.
.....
Dit is wel zo'n beetje mijn routine voor trance nummers. Ik neem regelmatig pauze om even een uurtje weg te zijn van het nummer en het masteren doe ik meestal pas een dag later omdat m'n gehoor inmiddels behoorlijk vervuild is.

Tijdens het masteren pik ik nog wat foutjes eruit en wijzig ik kleine dingen maar inmiddels ben ik er echt wel klaar mee en wil ik op naar het volgende nummer :O
Ook ik vind het arrangement/opbouw/structuur een van de moeilijkste dingen in het maken van een goed nummer. een uurtje pauze nemen doe ik niet, het zijn eerder weken... Ik ben nu een track aan het afmixen waar ik een jaar terug aan begonnen ben. ik heb er een stuk of 6 in nog progres.

Masteren doe ik niet zelf, ik ben me zwaar aan het verdiepen in het goed afmixen, dat wil ik goed doen, maar mastering gaat naar een online dienst..

Hoe lang heb je ongeveer gewerkt aan deze track?

You don't need eyes to see, you need vision


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • dominic
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 02-05 15:25

dominic

will code for food

Yalopa schreef op vrijdag 30 april 2021 @ 12:57:
[...]


Ook ik vind het arrangement/opbouw/structuur een van de moeilijkste dingen in het maken van een goed nummer. een uurtje pauze nemen doe ik niet, het zijn eerder weken... Ik ben nu een track aan het afmixen waar ik een jaar terug aan begonnen ben. ik heb er een stuk of 6 in nog progres.

Masteren doe ik niet zelf, ik ben me zwaar aan het verdiepen in het goed afmixen, dat wil ik goed doen, maar mastering gaat naar een online dienst..

Hoe lang heb je ongeveer gewerkt aan deze track?
Aan First heb ik 1 dag gewerkt en ook bij uitzondering op dezelfde dag gemasterd.

In de ochtend om 10:00 begonnen en in de avond gemastered.

Netto heb ik er denk ik zo'n 8 uur in zitten, waarvan het masteren ongeveer een uurtje was en het volgende inhield:

1. EQ min of meer matchen met een ander trance nummer (Reference)
2. Saturation (10%, Softube)
3. EQ Highpass 25hz en lowpass op 18khz
4. Multiband Compressie (4Dyne: 0-60hz limiten, 60-200hz 1:4, 200-4000 1:4, 4000+ 1:2 heel mild)
5. Stereo Image (GQ7: mid/side: side op highpass 3khz en wat gain)
6. Bus compressor 1:4 met highpass sidechain op 100hz, zeeeeeer mild, hooguit 1db reductie)
7. Clipper (Om het opvolgende limiting proces het wat makkelijker te maken)
8. Limiting, Loudness (-10db lufs, Ozone)

Al deze getallen zijn uiteraard per nummer dat je maakt verschillend, helemaal bij de multiband compressor. Deze laatste is echt nodig om de subs in toom te houden en wat loudness in de midrange te krijgen.

[ Voor 5% gewijzigd door dominic op 30-04-2021 13:20 ]

Download my music on SoundCloud


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 24-04 08:49

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

mekkieboek schreef op donderdag 29 april 2021 @ 22:20:
[...]

Zit er wel een trafo in de ac adapter vd modx? De pa-150b (toch?) ziet er behoorlijk switched psu uit (dwz. niet zwaar). Niks mis mee maar die introduceren soms heel veel em noise en dat gaat gewoon door de lucht, zeker bij brakke exemplaren (check eevblog, nerd-alert B) ). Daar gaat peperduur netspanning filter weinig aan veranderen.

Heb je ook ruis als je de modx digitaal via usb audio (dat kan toch?) aansluit op een pc?
Ik heb het nu qua ruis denk ik aardig onder controle.

- MODX via de headphones out aangesloten (Y-kabel, TRS naar 2x TS), geeft volgens de manual hetzelfde signaal als de LINE-OUT, maar dan domweg door 1 TRS jack. De LINE-OUT's zijn sowieso unbalanced.
- Neutron unbalanced/TS vervangen door balanced/TRS
- Voedende stroomslof (zo'n cheap ass bouwmarkt ding) vervangen door een beter exemplaar zonder schakelaar en direct op het spikefilter gezet (zat via een andere doos)
- Behringer MX-400 mixers verplaatst (vooral zodat ik er beter bij kan)

De Neutron blijft wel wát ruisen, maar dat is volgens mij ook inherent aan hoe de Neutron in elkaar zit. Ik heb 'm ter test nog even door mijn Behringer Ultra-DI gegooid (ooit aangeschaft toen ik basgitaar wilde spelen), maar dat veranderd niets aan de situatie.

Ik dacht even dat mijn laptop enorme invloed had, maar dat lijkt mee te vallen. Dat was eigenlijk alleen toen ik om het ticket bij Focusrite te updaten, even een 2e audio interface er op had geprikt.

Zit nog wel wat te klooien met de instellingen van de Control2USB. Moet ik de inputs nu op -4dB of +10dB zetten? De manual zegt niet meer dan iets over high-end studio gear vs consumer-grade spul. Tja. Wat is een 18i20 met wat outboard zooi in dit geval? :) Iemand daar nog iets zinnigs over te zeggen?

Ticket naar Focusrite is ook geupdated. Met audio samples van de situatie. (Goddank had ik nog ergens een Tascam recorder liggen. Door die tussen mijn koptelefoon te klemmen kon ik het eveul opnemen en toe sturen.) Ben benieuwd waar zij mee terug komen wat betreft de overspraak.

Ondertussen maar eens zoeken naar een fatsoenlijke muurbeugel waar mijn 27" ultra-wide en later een 32"+ 1440p monitor aan gehangen kan worden. Kan de stapel Microservers weer weg en kan ik tegelijkertijd mooi de boel herinrichten met wat plankjes van de bouwmarkt en misschien wat toevoegingen aan mijn K&H keyboard stands. (Laptop plankje er bij, dat werk.)



EDIT: Het lijkt er op of ik de ruis nu redelijk onder controle heb. Dusdanig dat ik de output van de 18i20 nu naar max kan zetten en de VU meters op de Control2USB zowaar iets nuttigs doen. :) (Ik haalde 1 streepje, met een hoop geweld.)

De input levels staan nu halverwege en op +4dB op de achterkant van de Control2USB. Volume van de koptelefoons staat nu bijna helemaal naar beneden. Halverwege gaat het al zo hard dat het ongezond is.

Er is zeker nog ruis én er is nog hoorbare overspraak, maar ik heb wel maar even een reply naar Focusrite support gestuurd op mijn bevindingen van zaterdag. Wel zo netjes.

[ Voor 10% gewijzigd door unezra op 02-05-2021 18:37 ]

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • dominic
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 02-05 15:25

dominic

will code for food



And now for something completely different.. Gisteren en vandaag gewerkt aan Tryna Dance; een Pop/Funk/HipHop nummer in Fmin met veel akoestische elementen.

Bass: Reason Electric
Keys: Reason Radical Keys
Lead: Serum
Stabs: Reason Europa
Organ: Reason NN-19
Akoest Guitar: Samples (Zo goed kan ik zelf echt niet spelen)
Vocals: Reason Neptune voor de koortjes

Download my music on SoundCloud


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 24-04 08:49

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

PdeBie schreef op vrijdag 30 april 2021 @ 10:20:
Ik hou het voorlopig nog even op spelen met wat simpele apps op m'n telefoon om muziek te "produceren". Zou het graag willen leren om op de PC wat te maken, ideeen genoeg in mijn kop zweven, maar ik zou niet weten waar te beginnen!
Wat @Wormaap zegt, gewoon beginnen. :)

Zelf maak ik praktisch mijn hele leven al af- en aan muziek, maar het heeft ook echt járen stil gelegen. Ooit toen ik 6 of 8 was begonnen op accordeon, toen ik een jaar of 15 was over gestapt op keyboard. Als ik bij mijn grootouders was, plingelde ik altijd even op de piano die daar stond.

Daarna heeft het hele muziek maken een flinke tijd min of meer een slapend bestaan gekend, zo af en toe pakte ik mijn accordeon nog wel (paar keer per jaar), ik heb ook nog even wat (rond 1996) geprobeerd met electronische muziek.

Paar jaar geleden overleed mijn oma, de piano die ik al mijn hele leven kende en waarvan ik altijd heb gezegd "als 'ie ooit om wat voor reden dan ook weg moet, denk aan mij", kwam naar mij toe. Combinatie van het nodige achterstallig onderhoud en waterschade maakte dat ik 'm liet reviseren en om de tijd te overbruggen kocht ik een digitale piano. Tegelijkertijd heb ik gezegd "áls ik dat ding volledig laat reviseren, moet ik ook les nemen, anders is het zonde van het geld".

Fin, zo geschiedde en in een paar jaar tijd liep het "een beetje uit de hand". ;-P

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xVWGpwaSleGrwOpP3DuTpflxLXU=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/gno6YAdKylhHWXoUcQFs2FVC.jpg?f=fotoalbum_large

(Mijn Behringer Control2USB staat daar nog niet bij, deze foto is van net daar voor.)

Long story short: Met de restauratie van mijn piano en de aanschaf van een Roland FP-30 digitale piano om de tijd te overbruggen, ben ik ook "gewoon begonnen" en inmiddels rommel ik af- en aan (soms ligt het een paar weken min of meer stil) met een heel instrumentarium aan oude (mijn eerste keyboard, de Yamaha PSR-600, heb ik ook nog steeds en staat rechts onder op de foto) en nieuwe spullen van allerlei pluimage rommel ik nu wat rond in de neoklassieke / filmmuziek / gamemuziek achtige hoek.

En die piano? Uiteraard, die is er ook gewoon nog. Al speel ik sinds corona nóg minder. Reden? Mijn vrouw is vaker thuis en ik speel niet graag als ik niet alleen thuis ben. :( Er kan geen koptelefoon in.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/K2XLUwW16dNTSUe1YyQ7xAbM2ak=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/ubTu2ZeRs8oMnm21ofNHX8zN.jpg?f=fotoalbum_large

(Mijn accordeon is er ook nog steeds, alleen heb ik daar volgens mij geen foto van. Samen met de piano zijn dat de 2 oudste instrumenten in huis. De piano is nu ongeveer 100 jaar oud, de accordeon moet een jaar of 60 oud zijn en is ooit, volgens de restaurator, waarschijnlijk speciaal gebouwd voor een Amerikaanse jazz-accordeoniste.)

Dus ja, gewoon ergens beginnen en in het ergste geval stop je er na een tijdje weer mee en heb je wat geld weggegooid, of heb je een hobby voor de rest van je leven. :) (Of iets daar tussenin.)

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PdeBie
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 22:43
Probleem voor mij is vooral dat de meeste DAW’s gelijk zo uitgebreid zijn en lastig om te snappen hoe het allemaal werkt.

Toen ik heel jong was speelde ik altijd met Magix Music Maker en later in Fruity Loops beetje sampletjes achter elkaar plakken. Dus heel basic allemaal.

Al die termen die ik in dit topic langs zie vliegen zijn echt algebra voor mij :p

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Yalopa
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

Yalopa

Less is more!

Topicstarter
De uitgebreidere versies van DAWs zijn gemaakt om lastige taken te doen, een stuk muziek richting perfectie te pushen en typisch wordende gebruikt door pro's en serieuze hobby gebruikers. ja dat kan overweldigend zijn. De meeste DAWs hebben wel een light versie waarmee je als beginner aan de slag kan voor een echt prijsje. Ableton heeft zn Lite versie, het kleine broertje van Logic is Garageband, andere tools hebben dat ook wel.. Door er mee bezig te zijn wordt je een serieuze hobby producer :) Er zijn hopen tutorials op youtube te vinden, en als je bereid bent om er een klein beetje euro's tegenaan te gooien, kan ik je de video's van Groove3 aanraden. Goeie trainers die het goed uitleggen in een logische volgorde.

Heb je een achtergrond in muziek? Weet je al iets van akkoorden bvb? Wat wil je gaan maken?

You don't need eyes to see, you need vision


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 24-04 08:49

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

Yalopa schreef op zondag 2 mei 2021 @ 18:22:
De uitgebreidere versies van DAWs zijn gemaakt om lastige taken te doen, een stuk muziek richting perfectie te pushen en typisch wordende gebruikt door pro's en serieuze hobby gebruikers. ja dat kan overweldigend zijn. De meeste DAWs hebben wel een light versie waarmee je als beginner aan de slag kan voor een echt prijsje. Ableton heeft zn Lite versie, het kleine broertje van Logic is Garageband, andere tools hebben dat ook wel.. Door er mee bezig te zijn wordt je een serieuze hobby producer :) Er zijn hopen tutorials op youtube te vinden, en als je bereid bent om er een klein beetje euro's tegenaan te gooien, kan ik je de video's van Groove3 aanraden. Goeie trainers die het goed uitleggen in een logische volgorde.

Heb je een achtergrond in muziek? Weet je al iets van akkoorden bvb? Wat wil je gaan maken?
(Onderstaande is primair een reactie richting @PdeBie trouwens, om verwarring te voorkomen.)

Vooral dit. Ik heb zelf door schade en schande geleerd dat de vraag wát voor muziek je wil maken nogal bepalend is voor de DAW keuze en tooling daar omheen. :)

Iedere DAW is overweldigend, tegelijkertijd, het is helemaal niet erg als je de eerste tijd maar 10% gebruikt. (Of uberhaupt nooit meer dan 10% gebruikt.) Wat wél irritant is, is als je toch iets wil dat je DAW niet kan.

Bij Acoustica Mixcraft liep ik vrij snel aan tegen het feit dat control surfaces amper ondersteund zijn. Ja, met MIDI learn kun je alsnog een hoop functionaliteit toevoegen, maar dat is vooral een hoop geklooi en geklier. Voor mij de reden Mixcraft verder te laten voor wat het is. (Ok, ik heb de laatste upgrade nog betaald, maar daar kwamen ook nog wat leuke extra VST's mee.)

Presonus Studio One is een *beest* van een DAW met fatsoenlijke support voor allerlei control surfaces, maar wel primair geschikt voor de hoek waar al heel veel concurrentie is in de vorm van dingen als Logic, Cubase, ProTools, etc: Lineair muziek maken. Eigenlijk een soort verhipte moderne multitrack recorder. (S1 is redelijk betaalbaar trouwens. Studio One Professional is €399.30 via de Presonus webshop. Dat lijkt veel geld, maar vergeleken met Cubase en Protools is het relatief weinig.)

Ableton Live heb ik laatst pas écht kennis mee gemaakt omdat ik wat meer realtime, volatile, loop-based dingen wilde doen en dát kan dus geen enkele andere DAW fatsoenlijk. Live is d'r voor gemaakt en doet precies dat heel goed, maar ik vind de lineaire recording mogelijkheden vooralsnog niet heel indrukwekkend.

Ik denk dat het sowieso slim is een aantal DAW's uit te proberen. Zelf heb ik tenminste 3x meerdere DAW's aan de tand gevoeld. De eerste keer kwam ik uit op Acoustica Mixcraft, de tweede keer op Presonus Studio One en de 3e keer op Ableton Live. ProTools en Cubase vielen voor mij af én omdat ik ze niet fijn vond werken én ik ze veel te duur vond voor wat ik er mee wilde doen. (Nu heb ik wel alsnog Ableton Live aangeschaft voor een paar honderd €, maar ok.) Ik denk dat ik niet de enige ben die een tijdje rommelt met een DAW en na een jaar, 2 jaar, besluit dat 'ie het toch prut vind en over gaat op een andere DAW.

Verder inderdaad tutorials en reviews. Ik heb er echt -tig bekeken voor ik uiteindelijk switchte. (Mixcraft is zo goedkoop dat ik daar op basis van advies van een vriend mee aan de slag ben gegaan en ik heb er een prima tijd mee gehad. Het is geen slechte DAW. Het heeft alleen nukken waar ik heel ongelukkig van word.)

Muziektheorie, of iig, een basisbegrip daarvan kan ook nuttig zijn, al dan niet het werkelijk leren bespelen van een instrument via bijvoorbeeld een muziekschool. Zelf heb ik, merk ik, heel veel aan het feit dat ik vroeger 6 of 8 jaar accordeonles heb gehad. Hoewel mijn theorie altijd beroerd is gebleven, heb ik daardoor wel gevoel ontwikkeld voor muziek. (Nu volg ik al een paar jaar opnieuw les, maar dat is meer en meer gericht op compositie.)

Toetsen zijn voor mij de basis. Daar voel ik me het meest mee vertrouwd. Geef me een piano, keyboard of accordeon en er komt geluid uit. Basgitaar en gitaar kan ik veel minder mee, maar vind ik nog altijd wel leuk. Kan me voorstellen dat juist het leren spelen van een instrument, bij kán dragen aan het plezier van het maken van muziek. Volgens mij zijn ook best veel grote artiesten (ook EDM producers), opgeleid als onder andere toetsenist / pianist. Tegelijkertijd, het lijkt me geen must. (Maar daar durf ik dan minder over te zeggen. Ik vind EDM op zijn tijd fijn om te luisteren, ik maak het vooralsnog niet.)

Denk dat het allerbelangrijkste is én gewoon ergens te beginnen én nieuwschierig te blijven. Blijven uitproberen. Blijven klooien. Blijven oefenen. (En accepteren dat én dingen soms gewoon niet lukken én soms een aankoop een miskoop blijkt te zijn.)

Qua hard- en software kun je het zo gek maken als je wil. Van letterlijk wat freeware of een paar tientjes, tot duizenden en duizenden €. Voor mij persoonlijk is een deel van hoe veel geld ik er aan uit geef ook afhankelijk van mijn spaarsaldo. :) Met genoeg geld op de bank, is het makkelijker om wat nieuws te kopen dan als je moet kiezen tussen een maand lang brood met pindakaas eten, of toch die tool een paar maanden of een jaar uitstellen...

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • eettjjuuhh
  • Registratie: Mei 2017
  • Niet online
Ik ben begonnen met studio one 4 pro maar vond deze veel te uitgebreid. Ik kon er niet aan wennen. Daarna over op mixcraft 9 pro omdat deze goedkoop is maar toch eigenlijk wel behoorlijk compleet is. Bovendien heel compleet met ingebouwde synths/effecten en nog eens een library van 8000 loops/samples.
Al met al is het inderdaad proberen en kijken wat voor jou het beste/fijnste werkt.
Echt slechte daw's zijn er denk ik niet meer.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TTHEEBO1
  • Registratie: Februari 2011
  • Laatst online: 30-04 20:53
Ik heb weer eens wat gemaakt met alleen mijn Digitakt. Deze wil ik wel graag verder gaan finetunen in Ableton, dus alle feedback is meer dan welkom! Ik snap inmiddels iets van sidechainen en het ruimte geven aan verschillende frequenties, maar daar houd mijn kennis op.

[Soundcloud: Two Chickens - Jedilicious]

[ Voor 62% gewijzigd door TTHEEBO1 op 02-05-2021 20:21 ]

psn: jagermeistertim


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • timzelf
  • Registratie: September 2020
  • Laatst online: 10-06-2024
Een beetje van Splice en een beetje van mezelf. Alles verder Native Instruments en Ableton. ;)

Kreeg alleen het $%# tikje niet uit de LFO sweep (patch Backbiter, NI Analog Dreams) zodra de noot stopt.

TimZelf op SoundCloud & Spotify


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PdeBie
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 22:43
@unezra wauw, wat een uitgebreide post. Top!

Enige achtergrond in muziek heb ik wel. Vroeger als baby zat ik al bij mijn vader op schoot terwijl hij op zijn orgels, keyboards, synthesizers en drumcomputers zat te spelen. Later begon ik zelf bekende liedjes van de radio na te spelen. Alles wel op gehoor, ik kan geen noot lezen. Nooit muziekles gehad.

Qua genre stromen mijn ideeën in mijn hoofd vooral richting de elektronische kant. Trance, Electro, maar ook hardere stijlen als Hardstyle en hardcore. De melodie die de laatste tijd in mijn kop blijft hangen en die ik in mijzelf loop te neuriën is er een in de hardere stijl.

Momenteel heb ik nog geen muziek hardware thuis, maar mijn vader heeft een fraai Tyros 5 keyboard waar ik nog wel eens op speel. Zat er zelf aan te denken om te starten met een simpel midi keyboard aan te sluiten op mijn PC en daarmee wat te puzzelen.

Mixcraft klinkt interessant. Zal die eens bekijken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Yalopa
  • Registratie: Maart 2002
  • Niet online

Yalopa

Less is more!

Topicstarter
@timzelf ik hoor niets van een klikje op een LFO sweep? Nummer zit goed in elkaar vind ik, die vocal is smaak vermoed tik..
@TTHEEBO1 er is nog werk aan vind ik (maar dat geef je zelf ook aan). Probeer zeker wat meer variatie te steken in je beats, de bass etc.

You don't need eyes to see, you need vision


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • unezra
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 24-04 08:49

unezra

Ceci n'est pas un sous-titre.

PdeBie schreef op zondag 2 mei 2021 @ 22:20:
@unezra wauw, wat een uitgebreide post. Top!
Graag gedaan.

Note dat ik dus absoluut geen ervaring heb met het produceren van EDM. Ik hang zelf echt rond in de neoklassieke hoek en heb nog ergens een soort blues/jazz achtig stuk van een paar jaar geleden dat ik eens een keer af moet maken.

Mijn ervaring is vergeleken met sommigen hier ook wat dun. Sure, ik speel nu iets van 35 of 37 jaar muziek (begonnen op mijn 6e of 8e), maar af en aan en pas de laatste jaren, sinds die piano in huis kwam, écht weer actief. In eerste instantie met het leren spelen van bestaande stukken, maar heel snel met vrije improvisatie en het scihrijven van eigen werk. Daar ligt toch mijn passie. Creatief zijn en zelf nieuwe dingen maken.

Om een beetje een idee te krijgen, dit maak ik:
https://soundcloud.com/hpdr

In de toekomst wil ik nog wat experimenteler aan de slag. Synths er bij, misschien wat échte instrumenten er in, loop-based dingen maken, etc.

Grote inspiratie voor mij is dit concert (misschien totaal niet je ding):
YouTube: Ludovico Einaudi - THE ROYAL ALBERT HALL CONCERT ( 2010 )
Enige achtergrond in muziek heb ik wel. Vroeger als baby zat ik al bij mijn vader op schoot terwijl hij op zijn orgels, keyboards, synthesizers en drumcomputers zat te spelen. Later begon ik zelf bekende liedjes van de radio na te spelen. Alles wel op gehoor, ik kan geen noot lezen. Nooit muziekles gehad.
Dan heb je waarschijnlijk al wel een zinvol gevoel ontwikkeld voor muziek.
Prima start.
Qua genre stromen mijn ideeën in mijn hoofd vooral richting de elektronische kant. Trance, Electro, maar ook hardere stijlen als Hardstyle en hardcore. De melodie die de laatste tijd in mijn kop blijft hangen en die ik in mijzelf loop te neuriën is er een in de hardere stijl.
Check zeker eens het aanbod van de plaatselijke muziekschool. Er zijn muziekscholen die ook EDM gerelateerde cursussen aanbieden en zoals gezegd, voor zover ik weet zijn er genoeg grote EDM artiesten die conservatorium hebben gedaan. Het kán helpen. Ik merk dat juist mijn gebrek aan theoretische kennis een beperking is. Heb ik iets in mijn hoofd, een bepaald gevoel, een lijntje, mis ik de theorie dat snel om te zetten naar iets dat fatsoenlijk klinkt.

Ik weet alleen niet in hoeverre dat te maken heeft met de soort muziek die ik probeer te maken en of dat in de EDM hoek een minder groot probleem is.
Momenteel heb ik nog geen muziek hardware thuis, maar mijn vader heeft een fraai Tyros 5 keyboard waar ik nog wel eens op speel. Zat er zelf aan te denken om te starten met een simpel midi keyboard aan te sluiten op mijn PC en daarmee wat te puzzelen.
Met een betaalbaar MIDI keyboard en zelfs een trial van een DAW kom je al een heel eind. Ableton Live heeft bijvoorbeeld een trial van 90 dagen. Ideaal. Heb je alle tijd om uit te zoeken of het iets voor je is of niet.

Probeer daar wel iets van onderzoek te doen. Budget is sowieso een factor, maar ook dingen als:
- Hoe veel toetsen wil je (volle 88 toetsen van een pianoklavier, of is kleiner prima)
- Wil je een piano-achtige feel (hammer-action) of juist niet (keyboard-action). Hammer-action is *zeker* niet altijd een voordeel. Ik merk zelf dat hammer-action vooral fijn is voor pianoklanken. Voor al het andere speelt het, vind ik, beroerd. Misschien dat ik om die reden ooit een keer een goed 88-toetsen, keyboard-action, MIDI keyboard er bij koop.
- Wil je faders, zgn. rotary encoders en pads of is dat geen eis (ik wilde dat ooit wel, dus heb een mooie CODE-61, maar in de praktijk gebruik ik die dingen niet of nauwelijks)
- Moeten er transportknoppen op zitten om basisdingen op je DAW aan te sturen (start/stop, etc)
- Hoe goed wil je dat de native integratie met je DAW is (sommige keyboards zijn echt *gemaakt* voor een specifieke DAW, andere zijn universeler)
- Is USB genoeg, of wil je ook ouderwets DIN MIDI (van die ronde stekkers) en/of zgn. CV-out (voor directe aansturing van modulaire synthesizers)
- Wil je dat het keyboard kan dubbelen als geluidsbron, of is alleen MIDI voldoende

Zo zijn er nog genoeg dingen die interessant zijn, of juist niet en al dan niet van invloed zijn op de prijs. Toen mijn piano ter revisie/reparatie ging, kocht ik een Roland FP-30 digitale piano, toen ik niet veel later ook dingen met een DAW ging doen, kocht ik er een M-Audio Code61 bij. Die Code61 heeft inmiddels gezelschap gekregen, maar is wel weer van de plank gekomen omdat ik een extra MIDI keyboard wilde hebben en hey, dat ding had ik nog. Voor het geld is het een prima ding.

Bovenstaand klnkt misschien wat overweldigend, maar tegelijkertijd, als je incalculeert dat je waarschijnlijk een paar miskopen gaat doen, is het ook niet zo erg om iets aan te schaffen waar je na een tijdje weer afscheid van neemt. :)

Zelf heb ik bijvoorbeeld mijn Launchpad Pro weer verkocht en de Beatstep Pro is binnen 4 uur na aankomst retour gegaan omdat het voor mij niet werkte. Mijn Keystep staat op de lijst ooit in de kast te donderen en er alleen uit te halen als ik even snel iets kleins nodig heb.

Mijn StudioLogic SL73 wil ik toch graag een keer vervangen door een fatsoenlijk 88 toetsen exemplaar, maar ik moet dan serieus kijken hoe ik dat passend ga krijgen. (De SL73 gaat dan in de kast voor gebruik als we op vakantie gaan.) Of ik vervang de FP-30 eens door iets als dit:
https://www.thomann.de/nl/viscount_physis_piano_k4_ex.htm
(Of een Nord.)

Andere dingen, zoals genoemde Code61, een Presonus Atom, wat kleine MIDI keyboards, etc, liggen of lagen op de plank omdat ik verkopen te veel gedoe vind en ze denk misschien ooit wel een keer nodig te hebben.

Zo zie je, een zoektocht van een paar jaar, -tig reviews, paar miskopen, paar halve miskopen (Keystep, ik vind het een onding maar er is in die prijsklasse en formaat niets vergelijkbaars, laat staan beters) en ach, tja, ik heb me er half bij neergelegd dat dit is wat het is. De handel in 2e hands muziekinstrumenten en toebehoren is niet voor niets zo levendig. :)
Mixcraft klinkt interessant. Zal die eens bekijken.
Hou er rekening mee dat Mixcraft ongeveer géén ondersteuning heeft voor zgn. control surfaces als bijvoorbeeld een Launchpad, Faderport of iets anders. Officieel wel, in de praktijk valt het enorm tegen. (Ze zeggen bijvoorbeeld dat de Launchpad Pro volledig ondersteund is, maar dat is niet waar. Alleen de Mini is volledig ondersteund én omdat clip view 90 graden gekanteld is ten opzichte van Ableton Live, werkt dat onhandig.)

Via MIDI learn kun je alsnog met de hand wel wat toevoegen, maar dat betekend echt iedere knop op je apparaat assignen aan een knop binnen Mixcraft.

Sinds ik zelf een Faderport 8 heb om Studio One te bedienen, weet ik *hoe* belangrijk ik zoiets vind. (De Faderport 8 is primair 8 gemotoriseerde faders met transport knoppen, mute en solo, etc, etc, etc. Behoorlijk uitgebreid ding, werkt sowieso goed met Ableton Live en Studio One, plus nog een hele reeks andere DAW's.)

Ook denk ik dat als je primaire interesse uit gaat naar EDM achtige zaken (waar ik voor het gemak alles dat je noemt onder schaar), dat Ableton Live een logischer keuze is. Ableton Live Lite zit vaak al bij een MIDI keyboard of control surface. (Hangt een beetje van het apparaat af, meestal staat in de specs van de webshop wel wát er qua software is meegeleverd.)

Oh en check de TopicStart, daar staan ook nog wat overwegingen over audio interfaces en andere randvoorwaarden. :)



EDIT: Wat ik trouwens anno 2021 wel heel tof vind, is dat spul dat 20, 25 jaar geleden echt alleen betaalbaar was voor professionele muzikanten en zelfs dán, nu prima binnen bereik is van hobbymuzikanten.

Genoemde Viscount Physis Pian kwam ik gisteren op het spoor door een Youtube filmpje (waarvan ik nog maar 15 minuten heb gezien), van een van de mensen van Spitfire Audio, Paul Thomson:
YouTube: Creative Cribs with Paul Thomson

Er is echt ziek veel spul voor redelijk normale bedragen te krijgen (voor verschillende waardes van normaal), dat kwalitatief dusdanig is, dat ook de pro's het in hun studio's of op het podium gebruiken.

Ableton Live is misschien niet heel goedkoop, maar met €599 voor de meest complete versie, ook niet onbetaalbaar. Live is een DAW die voor zover ik weet, door heel veel pro's word gebruikt. (Zelfde trouwens voor andere DAW's zoals Protools, Cubase of Studio One.)

Jordan Rudess van Dream Theater heeft ook 2 mooie filmpjes van zijn studio's:
YouTube: Jordan Rudess Home "Studio A" Tour
YouTube: Jordan Rudess Home "Studio B" Interview

Groot deel van wat je daar ziet, koop je gewoon bij Thomann of Bax.

Hét grote verschil zit 'm vooral in de hoeveelheid gear, een aantal specials en wat dingen als externe versterkers, studio monitors, etc. Maar in de basis zijn de synths die hij gebruikt, voor gewone stervelingen zeker binnen bereik. (En dan is er nog een fabrikant als Behringer, die de laatste jaren de ene kloon na de andere uit brengt, aan vult met wat origineler spul en opeens een heel arsenaal aan klanken binnen bereik brengt van mensen met een wat krapper budget.)

Dat maakt denk ik hobbymatig muziek maken anno 2021 overweldigender (er is zó veel), maar ook leuker. Toen ik als 15 jarige wat wilde prutsen, bleef het beperkt tot hobbyspul dat ook klonk als hobbyspul. Anno 2021 kun je met een laptop en wat VST's, spul maken waarbij je eigen creativiteit en kennis, de beperkende factor is. Niet je gear.

[ Voor 12% gewijzigd door unezra op 03-05-2021 08:22 ]

Ná Scaoll. - Don’t Panic.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ruftman
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 02-05 11:04
Ik heb een nieuw liedje gemaakt:

YouTube: Sundance

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TTHEEBO1
  • Registratie: Februari 2011
  • Laatst online: 30-04 20:53
Yalopa schreef op maandag 3 mei 2021 @ 05:56:

@TTHEEBO1 er is nog werk aan vind ik (maar dat geef je zelf ook aan). Probeer zeker wat meer variatie te steken in je beats, de bass etc.
Thanks en klopt hoor. De Digitakt is een sketchpad voor mij. De 8 sporen liggen nu als basis in Ableton, en van daaruit ga ik verder werken.

psn: jagermeistertim


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vlaaing peerd
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 20:58
dominic schreef op zondag 2 mei 2021 @ 13:59:
[Soundcloud: Tryna Dance by Dominic Bout]

And now for something completely different.. Gisteren en vandaag gewerkt aan Tryna Dance; een Pop/Funk/HipHop nummer in Fmin met veel akoestische elementen.

Bass: Reason Electric
Keys: Reason Radical Keys
Lead: Serum
Stabs: Reason Europa
Organ: Reason NN-19
Akoest Guitar: Samples (Zo goed kan ik zelf echt niet spelen)
Vocals: Reason Neptune voor de koortjes
Damn dude, deze vind ik echt prachtig. Die Rhodes zijn van de radical keys?

Maarre, zit je mooi al je gebruikte gear op te noemen, en vertel je niet wie die mooie vocals heeft ingezongen?

Ik zet 'm nog een keer op, wat mij betreft een hit!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vlaaing peerd
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 20:58
PdeBie schreef op zondag 2 mei 2021 @ 18:00:
Probleem voor mij is vooral dat de meeste DAW’s gelijk zo uitgebreid zijn en lastig om te snappen hoe het allemaal werkt.

Toen ik heel jong was speelde ik altijd met Magix Music Maker en later in Fruity Loops beetje sampletjes achter elkaar plakken. Dus heel basic allemaal.
Ik kan je dan zeker Fruity Loops aanraden, dan kan je de dingen doen die je al deed en je kan nieuwe dingen leren zoals VST instrumenten en drumpcomputers.
Al die termen die ik in dit topic langs zie vliegen zijn echt algebra voor mij :p
Dat komt vanzelf wel, maak je daar niet zo druk om. Kijk eerst maar of je plezier hebt met muziek maken, terzijnertijd zul je dingen tegenkomen en je bent altijd vrij om je vragen hier te stellen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • vlaaing peerd
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 20:58
TTHEEBO1 schreef op zondag 2 mei 2021 @ 20:09:
Ik heb weer eens wat gemaakt met alleen mijn Digitakt. Deze wil ik wel graag verder gaan finetunen in Ableton, dus alle feedback is meer dan welkom! Ik snap inmiddels iets van sidechainen en het ruimte geven aan verschillende frequenties, maar daar houd mijn kennis op.

[Embed: Two Chickens - Jedilicious]
hm, valt me meteen op dat je bas te hard in de mix staat (en dat zeg ik notabene), je beats en je stabgeluidje lijken zo wat te verzuipen in de mix. Verder denk ik dat er nog wel een instrument bij kan om het iets gevarieerder te maken, maar dat moet in Ableton geen probleem zijn denk ik.

Veel succes iig, hoor het graag als ie af is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • dominic
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 02-05 15:25

dominic

will code for food

vlaaing peerd schreef op maandag 3 mei 2021 @ 10:03:
[...]


Damn dude, deze vind ik echt prachtig. Die Rhodes zijn van de radical keys?

Maarre, zit je mooi al je gebruikte gear op te noemen, en vertel je niet wie die mooie vocals heeft ingezongen?

Ik zet 'm nog een keer op, wat mij betreft een hit!
Ik ben ook super blij met het resultaat, ik had het instrumentaal compleet staan en wilde proberen of vocals het nog wat completer zouden maken dus ben op Splice rond gaan zoeken. Hier en daar wel qua zanglijn recht moeten trekken (Timing, pitch) maar het bleek toch grotendeels copy/paste wat echt heel verrassend was..

Download my music on SoundCloud


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • vlaaing peerd
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 20:58
timzelf schreef op zondag 2 mei 2021 @ 20:41:
Kreeg alleen het $%# tikje niet uit de LFO sweep (patch Backbiter, NI Analog Dreams) zodra de noot stopt.
Misschien als je wat decay/release aan de noot toevoegt? Dan eindigt ie wat minder strak, maargoed...keuzes :/

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TTHEEBO1
  • Registratie: Februari 2011
  • Laatst online: 30-04 20:53
vlaaing peerd schreef op maandag 3 mei 2021 @ 18:50:
[...]


hm, valt me meteen op dat je bas te hard in de mix staat (en dat zeg ik notabene), je beats en je stabgeluidje lijken zo wat te verzuipen in de mix. Verder denk ik dat er nog wel een instrument bij kan om het iets gevarieerder te maken, maar dat moet in Ableton geen probleem zijn denk ik.

Veel succes iig, hoor het graag als ie af is.
Bedankt voor de gedetailleerde feedback! Ga ik mee aan de slag 😊 kom zeker terug als ie verder is uitgewerkt.

psn: jagermeistertim


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PdeBie
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 22:43
@unezra Zojuist de trial van FL Studio maar eens gedownload. Eens kijken of ik er wat van kan bakken.

Ik weet van de 'niet kunnen opslaan limiet' van FL studio trial af, maar met FL ben ik enigzins bekend t.o.v. andere DAW's

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • eettjjuuhh
  • Registratie: Mei 2017
  • Niet online
Ik weet niet of het hier al vaker is langskomen maar voor ios/ipads is cubasis van Steinberg te verkrijgen. Voor een fractie van de prijs van cubase maar met behoorlijk wat mogelijkheden. Daarnaast zijn er voor ios/ipad/iphone hele goeie softsynths te krijgen. O.a. Korg en Moog hebben hele mooie apps. Voor de liefhebbers van retro synths: er is zelfs een versie van de fairlight in app vorm (van de oorspronkelijke maker van de fairlight).
Klinken erg vaak erg goed. En soms biedt het touchscreen een mooie manier van bespelen in de vorm van zgn. blades.
Al met al zeer interessant om eens in te duiken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wormaap
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 23:08
vlaaing peerd schreef op maandag 3 mei 2021 @ 18:58:
[...]

Misschien als je wat decay/release aan de noot toevoegt? Dan eindigt ie wat minder strak, maargoed...keuzes :/
Analog Dreams heeft die controls niet |:( Die smilie is voor NII, niet voor jou :P En die specifieke patch heeft inderdaad regelmatig een klikje als je de noot loslaat. Ik gok dat'ie onder de motorkap een release van 0 heeft en dus afkapt terwijl de wave-cycle niet op 0 zit.
@timzelf: Het eenvoudigste dat ik zo kan verzinnen is het volume automaten zodat je'm nét voordat je de noot loslaat wegfade. Maar da's natuurlijk een kakoplossing :P

[ Voor 3% gewijzigd door Wormaap op 03-05-2021 21:45 ]

Ticking away, the moments that make up a dull day


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • timzelf
  • Registratie: September 2020
  • Laatst online: 10-06-2024
Wormaap schreef op maandag 3 mei 2021 @ 21:42:
[...]

Analog Dreams heeft die controls niet |:( Die smilie is voor NII, niet voor jou :P En die specifieke patch heeft inderdaad regelmatig een klikje als je de noot loslaat. Ik gok dat'ie onder de motorkap een release van 0 heeft en dus afkapt terwijl de wave-cycle niet op 0 zit.
@timzelf: Het eenvoudigste dat ik zo kan verzinnen is het volume automaten zodat je'm nét voordat je de noot loslaat wegfade. Maar da's natuurlijk een kakoplossing :P
Dank voor het meedenken! Terwijl ik die klik probeerde op te lossen, dacht ik terug aan FastTracker 2... kon je zo een sample opnieuw tekenen zodat ie op de 0 uitkwam ZONDER klik. O-)

TimZelf op SoundCloud & Spotify


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Dennisdn
  • Registratie: Februari 2010
  • Laatst online: 21:24
PdeBie schreef op maandag 3 mei 2021 @ 21:10:
@unezra Zojuist de trial van FL Studio maar eens gedownload. Eens kijken of ik er wat van kan bakken.

Ik weet van de 'niet kunnen opslaan limiet' van FL studio trial af, maar met FL ben ik enigzins bekend t.o.v. andere DAW's
Met de trial kun je eigenlijk alles, tot en met opslaan project en dan houdt het op. Je kan het project dan niet meer openen tot je hem koopt.

Als je eenmaal weet dat je FL wilt zou ik de 89euro-versie overslaan en de middelste Producer-versie nemen voor 189 euro. Daar zit alles in wat je als beginner en pro nodig hebt. En je krijgt levenslang gratis alle updates. Ik heb er nu al zoveel jaren plezier van dat ik denk; hoe kunnen ze het doen voor dat geld :)

[ Voor 6% gewijzigd door Dennisdn op 04-05-2021 06:27 ]

Pagina: 1 2 ... 29 Laatste