Dank voor je input

, maar blijkbaar heb ik er toch nog niet lang genoeg op gestudeerd!
Berekenen adhv oppervlak heb ik losgelaten, en velen met mij hier. Het mag, maar is een beetje achterhaald.
Zou je aan kunnen geven op hoeveel bewoners je het huis bouwt, en hoeveel personen je verwacht per ruimte?
Moest sowieso even rekenen adhv oppervlaktes voor de vergunningsaanvraag waar een ventilatieberekening bij moet zitten adhv bouwbesluit.
Huis is ontworpen op 2 volwassenen (die veel thuiswerken) met 2-3 kinderen. Alhoewel de kinderen er nog niet zijn, maar die komen er binnenkort wel waarschijnlijk. En dan af-en-toe 1 of 2 logees. En de gebruikelijke vrienden / familie over de vloer. Nu ik erover nadenk: de hond + kat produceren ook CO2, geen idee in welke verhouding dat staat tov mensen.
Slaapkamer 1: masterbedroom - 2 personen
Slaapkamer 2: 1 persoon (studie of slaap)
Slaapkamer 3: 1 persoon (studie of slaap) - 2persoonsbed ingetekend, zorgt misschien voor verwarring
Studiekamer: 1 persoon
Slaapkamer 4 (zolder): normaal 1 persoon (slaapkamer of studie), maar regelmatig 2 logees (maar wellicht kunnen opa & oma wel af met iets minder zuurstof

)
Ik ga er vanuit dat alle ventielen op max debiet in de tekening staan. Dan verwacht ik met de standaard 30m3/h/persoon elk aanvoerventiel op 45m3/h. Sommige slaapkamers voldoen hier niet aan, uitgaande van 1 of 2 personen.
Met een ruime 6 bewoners zou je een max debiet moeten hebben van 6*45m3/h = 270m3/h, in ideale situatie. Je komt nooit helemaal perfect uit met overflow in de woonkamer, dus laten we daar minimaal 100m3/h rechtstreeks aanvoeren. dan kom ik op 370. Je zit nu op 475, dat is toch wel heel erg veel meer dan dat.
Niet zeker of ik je helemaal goed begrijp. In principe hebben alle slaapkamers met 1 persoon, 1 ventiel en alle slaapkamers met 2 personen, 2 ventielen. (alleen misschien verwarrend dat slaapkamer 3 een 2-persoonsbed in heeft getekend?).
In principe ventileer ik nu van alles 'dubbel' (en dus niet efficient?). Dus zowel alle slaapkamers als de woonkamer ventileer je op bepaald aantal personen, ongeacht of er iemand is of niet. Personen kunnen niet op twee plekken tegelijk te zijn. (los van 't feit, dat je sowieso wat moet ventileren natuurlijk, ook al is er niemand). Ik denk dat jij dit ook bedoelt. Reken dus met 6personen (ongeacht waar ze zijn), blaas maximaal in op alle slaapkamers ongeacht oppv/volume (1*45m3/h of 2*45m3/h) en laat de rest doorstromen naar woonkamer. Zo 'hergebruik' je de lucht beter, ipv alles dubbel (en onnodig) te ventileren. Als gevolg zijn er minder ventielen in de woonkamer nodig. En doe keuken/woonkamer niet op basis van oppervlakte, maar eerder 6*30 = 180m3/h? Begrijp ik je dan goed?
Had in dit ontwerp nog naar de man in Zehnder filmpje geluisterd, die aangaf dat het nog kan helpen de verdieping wat te zoneren en wat minder een lucht tunnel op de trap te maken. Daar stap ik dan vanaf.
- Is in slaapkamer 2*45m3/h =90m3/h niet te veel?
- Krijg je niet teveel schoorsteen effect in je trappenhuis?
- In geval van gasten, red je het dan niet met je 180m3/h - maar dan is het gewoon iets minder fris of zet je raampje open?
Dat mag, maar die Q600 moet straks 24/7 hard werken en dat ga je betalen in gebruikskosten. 370m3/h kan nog met een Q450 als je dat zou willen.
Scheelt het in energieverbruik als een Q600 of Q450 met hetzelfde debiet draait? Nog niet naar de motor curves gekeken. Wilde niet te dicht tegen grenzen aankomen ivm geluidsoverlast. Dus in dit geval leek me groter beter, maar misschien fout dus. Hier moet ik me eerlijk gezegd nog wat beter op inlezen.
Je zou wat debiet kunnen besparen door niet af te zuigen in woonkamer en zolder. Je komt dan afvoer tekort, dit trek je van de woonkamer af. Dit kun je compenseren met overflow naar woonkamer. Naar woonkamer kan onder de deur en door een verlaagd plafond in de WC ofzo. De punten in de woonkamer rechts worden daarmee deels overbodig.
Ook kun je vanuit de keuken een overflowventiel door de muur maken naar de bijkeuken indien nodig voor de balans. Scheelt weer een ventiel in de keuken.
Goede tips.
- Zolder zuig ik af op de overloop, omdat ik daar nog een tweede douche plan (budget afhankelijk misschien pas later. En zolang die er nog niet is, wordt daar waarschijnlijk de was opgehangen. Misschien wel 2 ventielen inhouden, maar iets minder afzuigen nu?
- Als ik niet op oppervlakte de woonkamer dimensioneer, hoe dan wel? 6*30=180?
- Verlaagd plafond WC volg ik niet helemaal. Ik heb al overflow vanuit de hal naar het toilet. Wil je die lucht vanuit toilet naar woonkamer laten overflowen? Lijkt me niet zo fris?

Of bedoel je vanuit de hal over de wc naar woonkamer? Dat zal 't wel zijn
- Vanuit keuken naar bijkeuken - en dan ventiel in bijkeuken harder laten afzuigen. Maar die kan ik nog opschroeven van 30 naar 75 inderdaad. Interessant idee - maar dat kan ook onder de deur door? Misschien werkt dat niet, want dan moet de lucht vanuit keuken weer richting woonkamer stromen (tegen de flow in). N
De aanvoer van buiten wil je het liefst in een gevel op het noorden. Zo zuig je geen extra warme lucht aan in de zomer. Boren kun je gewoon uitbesteden als je er over twijfelt. Houd ook rekening met locatie van rioolontluchting.
Afvoer gewoon plaatsen waar handig, en bereken even de verdunningsfactor voordat je de zaag in je huis zet. Itho heeft daar een online tool voor.
- Rioolontluchting - goed punt, want die komt daar nu ook vlak in de buurt uit. Gelden dezelfde verdunningsfactor regels voor? Moet ik nog even induiken.
- Boren durf ik wel, maar weet niet of het lelijk wordt. En bij ons in de nok zitten er nog van die houten latten voor de stenen (voor de sier). Dus dan moet ik een doorvoer zoeken die daarbij past, nog geen idee of dat bestaat En de buren hebben regelmatig houtkachel aan, dus beetje bang dat die gevelkant wat vaker rooklucht aantrekt dan.
Vergis je niet in hoe groot die wtw unit is trouwens, onder een schuin dak wordt proppen.
Nokhoogte is zolder is 3.5m. Positie moet ik nog aanpassen. Staat nu denk ik te dicht onder schuine wand en niet naast een stenen muur, dus niet ideaal voor trillingen. Dus denk dat hij bij de zijgevel moet komen. Weet nog niet hoe de buizenspaghetti eruit gaat zien icm eventuele dempers, dus dat wordt deel 2 van de hele puzzel.
Verder - Je ontwerpt altijd toch op de hoogste stand? Dus dit ontwerp is eigenlijk 'stand 3' en in de praktijk schakel je dan gewoon naar 1 of 2. Wat ik ergens nog beetje vreemd vind, want dan haal je sowieso niet die debieten die in Bouwbesluit staan of die 30m3/h pp.