@
r_j_j_rotteveel Bij een traditioneel systeem bestaande uit een HR-ketel en radiatoren met hoge watertemperaturen, zorgt een aan/uit regeling voor sterk schommelende temperaturen rond de gewenste ruimtetemperatuur. En daardoor tot comfortklachten. Dit komt omdat radiatoren door het metaal snel hun warmte afgeven en bij een groter temperatuurbereik dan een vloerverwarming. Dus hoge opwarm- en afkoelsnelheid snelheid en snelle respons.
Een PID-regeling zoals in OT-thermostaten zorgt ervoor dat deze schommelingen vrijwel niet meer merkbaar zijn. Dit doet de thermostaat versimpeld gezegd door de ruimtetemperatuur te meten, de opwarm- en afkoelsnelheid te bepalen en vervolgens een watertemperatuur te vragen aan de ketel die zijn brandervermogen daarop afstemt.
Een modulerende ketel brandt initieel op hoog vermogen om water snel op te warmen om zo een ruimte snel op temperatuur te brengen vooral na een nachtverlaging. Het minimale brandervermogen van de meeste ketels is echter veel te hoog voor de gemiddelde woning. Om een woning warm te houden wordt daarom door de regeling, nadat de ruimte is opgewarmd, overgeschakeld op aan/uit maar nog steeds PID geregeld op laag vermogen. Ook wel low-load genoemd.
Omdat een vloerverwarming met lagere temperaturen werkt heeft het weinig zin voor een ketel om op vol vermogen het water heet te stoken. En door de lagere watertemperatuur, materiaal vloer en grote waterinhoud is het opwarm- en afkoelproces mede daardoor ook langzaam waardoor er minder schommelingen zijn in de ruimtetemperatuur. Vandaar dat een aan/uit regeling, met beperken vermogen ketel, ook geschikt is bij vloerverwarming. De keerzijde is dat het respons ook trager is.
De parameter ‘opwarmsnelheid’ op de iSense/eTwist is om de regeling van de thermostaat rekening te laten houden met de eerder genoemde lagere opwarmsnelheid en tragere respons van een vloerverwarming vanwege de lagere watertemperatuur en vertraagd opwarmen en afkoelen. De PID-regeling heeft namelijk als eigenschap om zo snel als mogelijk een setpoint te bereiken, wat juist ongewenst is bij een vloerverwarming.
Wat de thermostaat echter niet kan bij een verdeler met pomp, dus een gescheiden circuit, is weten met welke temperatuur de vloer daadwerkelijk wordt opgewarmd. Hij vraagt immers een vaak hogere temperatuur van de ketel dan wat de verdeler er van maakt. De opwarmsnelheid en respons verlopen dus anders dan de thermostaat kan weten ondanks het aanpassen van de opwarmsnelheid.
Om die reden zal een ruimte met een verdeler met pomp vrijwel nooit op temperatuur zijn op de ingestelde tijd van de klokthermostaat, hoe ruim je de aanwarmtijd ook instelt. Stel deze dan ook zo kort mogelijk in.
Het is wat meer tekst geworden dan ik had gedacht.
Hoop dat het zo duidelijk is.