T.inlet in jouw eigen grafieken. Die daalt zodra de ketel aanspringt.dunklefaser schreef op zaterdag 11 maart 2023 @ 23:56:
@Blihi Interessante "argumentatie".
Waar schrijf ik trouwens dat de werkelijke aanvoertemperatuur gaat dalen als de ketel "aanspringt"?
Zou het kunnen dat je je daar? iets verkeerd interpreteert?
En jij brengt steeds nieuwe data in die je niet in je grafieken zet. Het is prima dat het niet gemeten wordt, maar dan kun je verwachten dat er aannames volgen op basis van jouw grafieken.Ik denk dat sowieso niet goed kan worden beschreven wat het tijdsverloop van de gevraagde aanvoertemperaturen vs. de werkelijke aanvoertemperaturen betreft, helaas heb ik geen OTGW etc. ter beschikking.
Wat de flow betreft kan ik ook nog detail plaatjes laten zien met een deltaT van max. 7,7 K bij ongeveer 9,8 kW in het begin van het opwarmen van 18°C -> 20°C en een deltaT van ca. 6,55 K bij 7,9 kW
bijvoorbeeld aan het einde van de opwarmfase.
De berekende flow is in beide gevallen ca. 1050 - 1100 l/h = ca. 17,5 - 18,3 l/min.
De gevraagde aanvoertemperatuur bij een Honeywell in lowload is hoogst zelden constant en dat wat je heel goed, en ligt meestal bij mij tussen de 90°C (opstarten) en ca. 30°C, maar in de steady-state lowload (daarover heb ik het hier) lopen gevraagde en werkelijke aanvoertemperatuur voor een groot deel 1:1 parallel omhoog van, op dit moment, ca. 32°C tot ca. 39°C werkelijke aanvoertemperatuur tot dat de thermostaat het (warm) genoeg vind en naar de bekende 10°C terugvalt tot de volgende lowload cyclus.
Soms gaat de gevraagde aanvoertemperatuur aan het einde van een lowload cyclus ook meer dan 5K onder de werkelijke aanvoertemperatuur duiken, bijvoorbeeld 34°C vs. 39°C, maar de ketel kan helaas niet lager moduleren en dan schakelt de thermostaat uit en de ketel wacht de anti-pendel tijd tot dat hij weer op de warmtevraag reageert.
Jouw slagzinnen hierboven verkorten minimaal dat wat werkelijk gebeurt en leveren geen uitleg of verklaring.
Als de thermostaat de Tag (gevraagde Ta, of setpoint) steeds verhoogt, dan vindt de thermostaat dat de ruimte niet snel genoeg warm wordt. Door de Ta te verhogen, vergroot je het afgiftevermogen en dus de snelheid van opwarmen. Blijkbaar lukt het de thermostaat niet goed om de 'sweetspot' te vinden, want de Tag blijft stijgen volgens jouw uitleg. Het kan goed zijn dat de thermostaat overigens helemaal niet probeert die sweetspot te vinden. Is het een Round of een Chronotherm? Die laatste probeert dat volgens mij wel, de eerste niet.