Superbeagle schreef op vrijdag 10 maart 2023 @ 11:37:
[...]
Oké, dan zal ik het gedrag van mijn systeem omschrijven. Mijn Quinta levert minimaal zo’n 8,5 kW bij (50/30°C). Op de iSense staat de ingestelde minimaal en maximaal Ta op 40°C. Afgiftesysteem beneden is een mengverdeler. Heb ook radiatoren boven maar die zijn voor dit uitleg minder van belang.
Ik pas nachtverlaging toe en de gewenste ruimtetemperatuur moet meestal van rond de 18,5 naar 20,5 °C.
Vanaf een ruimtetemperatuur van zo’n 20,2 °C stopt de brander met tussenpozen van zo’n 10 minuten. Tijdens de branderstop blijft de iSense wel warmte vragen van de ketel. De pomp van de ketel blijft draaien, maar dat is omdat ik de pompnadraaitijd heb verhoogd.
Dus als je de pompnadraaitijd op 0 zet, valt de pomp uit? Dan is er dus geen warmtevraag.
Dit aan/uit gedrag gaat door totdat de ruimtetemperatuur 20,7 °C heeft bereikt. Dan stopt ook de warmtevraag vanuit de iSense. Ik noem dit lowload (Pendelgedrag 4)*. Volgens jouw definitie is dit pendelen.
Als de warmtevraag wegvalt is het low-load. Als de warmtevraag er wel is, maar de brander brandt niet, dan is het pendelen.
Als vervolgens de ruimtetemperatuur is gezakt tot 20,3 °C dan start de warmtevraag vanuit de iSense en even later de brander en het eerder omschreven gedrag totdat de gewenste ruimtetemperatuur opnieuw is bereikt. Jij noemt pas vanuit de eerste warmtevraag- en pompstop tot het moment van weer warmtevraag (de eerste cyclus van) lowload.
De reden voor de ingestelde min en max Ta van 40 °C is dat de iSense als regelstrategie heeft om bij laaglast vervolgens te gaan moduleren met de ingestelde Ta en niet eerst in tijd.
Doe ik dat niet, dan gaat de iSense een ingestelde Ta << 40 °C vragen aan de Quinta. Het gevolg is dat de gemeten Ta richting de vloer lager wordt. De afgifte neemt af, maar de ruimtetemperatuur is in de tussentijd misschien gestegen naar 20,3 °C. De iSense gaat een nog lagere ingestelde Ta vragen van de ketel met steeds kortere tussenpozen. Dit gedrag kan uren duren, maar de gewenste ruimtetemperatuur wordt in mijn ervaring nooit gehaald en heeft zelfs de neiging om te zakken. Ik noem dit pendelgedrag 3*.
Er is voldoende afgiftevermogen,
Nee. Als de Tr oploopt is er niet voldoende afgiftevermogen. Er is wel voldoende
potentieel afgiftevermogen, mits de Ta (en de daarvan afgeleide Tin van de vloer) hoog genoeg is, maar dat is hij niet en dus is er op dat moment niet genoeg afgiftevermogen. Daar komt nog bij dat het afgiftevermogen van vloerverwarming nagenoeg 0 of zelfs negatief wordt als deze warm is (na het opwarmen in de ochtend) en je dan de Ta terug laat lopen. Dan gaat de vloer het water verwarmen in plaats van andersom.
alleen denkt de iSense (en ik gok de meeste OT thermostaten) in radiatoren en niet in mengverdelers. Bij die eerste lukt het wel om te moduleren in watertemperatuur om de laatste tienden graden Celsius tot de gewenste ruimtetemperatuur te overbruggen.
Spijker, kop, raak. Inderdaad. mengverdelers en OpenTherm gaan niet goed samen. Het kan wel: zorg dat de pompsnelheid constant is in zowel het primaire als het secundaire circuit en dan het liefst gelijk aan elkaar. Zo heb je geen menging, maar gedraagt de vloer zich als een radiator met weerstand 0.
Mengverdelers kun je beter aan/uit regelen. Bij vloerverwarming wil je helemaal niet dat de aanvoertemperatuur uit de ketel gaat zakken.
*Ik heb die verschillende aan/uit of pendelachtige gedragingen al eens
eerder omschreven. Wat jij hier omschrijft als het oplopen van de gemeten Tr noem ik klassiek pendelen (pendelgedrag 1). Ik blijf erbij dat pendelen een
ongewenste toestand is waarbij het systeem nooit of nauwelijks in evenwicht komt (= gewenste ruimtetemperatuur wordt gehaald) maar dat tevergeefs blijft proberen.
Raakt het systeem in evenwicht gedurende een acceptabele tijd en de brander brandt niet continu, hetzij aan het begin of aan het eind van een stooksessie, dan zou ik dat geen pendelen noemen.
Dat jij het niet zo wilt noemen is prima, maar het is pendelen. Vandaar ook dat je de anti-pendel tijd in kunt stellen in de ketel.
Pendelen is niets meer en niets minder dan het continu in- en uitschakelen van de ketel omdat deze zijn vermogen niet afgegeven krijgt aan het afgiftesysteem. Dat kan gewenst zijn of ongewenst, maar het blijft pendelen.
Je hebt een combinatie van radiatoren en vloerverwarming met een mengverdeler. Dat maakt het lastig, maar niet onmogelijk. Je zou dus eigenlijk je ketel op een vaste Ta moeten instellen die voor de radiatoren goed is en dan je mengverdeler op een vaste mengverhouding die voor de vloer zorgt voor de juiste temperatuur.
Zodra je de vloer gaat regelen met de instelbare thermostaatknop, of je de aanvoertemperatuur gaat regelen met OpenTherm, is je hele systeem in constante onbalans.
Sturen op Ta is handig voor radiator-systemen, niet voor vloerverwarming.