dezonnebril schreef op dinsdag 11 januari 2022 @ 11:49:
[...]
Ik had inderdaad ook exact deze vraag. De CV en thermostaat kiezen zelf de temperatuur op basis van ruimte behoefte en intelligentie van de CV/thermostaat(?). @
Seafarer alleereerst bedankt voor je zeer uitgebreide en heldere uitleg. Ik zag dat je ook al gereageerd had op deze vraag, maar begrijp ik dan goed dat je aan de CV en thermostaat kant dus
niets moet (of zelfs kan) doen, en dat dit dus automagisch het regime zou moeten volgen wat je op de eclipse kranen hebt ingesteld qua liters/uur via de IMI app? Dat stukje vind ik dus moeilijk te begrijpen

Ik zou dan denken dat je de CV/Thermostaat moet kunnen vertellen dat hij die
aanvoertemperatuur moet stoken (n00b

).
Ik heb op de begane grond ook vloerverwarming (zonder eclipse ervoor, dat moet ook niet), maar wel met een HR92 knop erop (heb evoHome). De vloer pakt dus elke temperatuur (en flow) die maar gegeven wordt door de CV. Heeft dit dan nog invloed op het geheel?
Maar het is
geen moeten.
Ik moest wel een paar keer lezen voordat ik je begreep. Als jij kiest voor 50/30 dan is je radiator temperatuur 50 +30 = 80/2 = 40 gemiddelde temperatuur aan de oppervlakte van de radiator. Je moet met zo'n lage temperatuur wel de boel warm kunnen krijgen. Want 60/40 is gemiddeld 50 graden en dat is al een stuk meer. Doe je dit voor alle radiatoren dan kunnen ze afgeven wat ze
moeten afgeven op het moment dat dit echt nodig is.
Dus dat kleine kamertje met die kleine radiator die 500watt is, gaat dat ook doen bij -10 en die 2 grootte in de woonkamer van 1500wat per stuk doen dat dan ook. Dat zou dus het punt kunnen zijn dat je ketel ook door blijft stoken en je op 60/40 uitkomt. (je hebt niet echt een temperatuur ingesteld maar de juiste flow/vermogen per radiator heb je ingesteld)
Dus op de ketel hoef je verder niets te doen. Alhoewel je moet hem wel de ruimte geven om die 60 te kunnen halen. Dus begrenzen op 50 levert een beperking op. (En dat gaat soms direct fout) Houd 65 tot 75 aan. Dit is geen
moeten voor de ketel, hij mag tot 65 of 75 stoken mocht het eens nodig zijn. De thermostaat gaat werkelijk bepalen welke aanvoer temperatuur nodig is. (klopt alles dan zou je eigenlijk vanzelf bij 60/40 blijven hangen, als het elf stedentocht weer is)
(Betreffende ketel instellingen: soms is het handig om de ketel te beperken op vermogen, omdat de thermostaat heel erg enthousiast is, niet altijd is dit een goede oplossing, zelfs als je geen enkel probleem hebt kan dit een comfortabeler stook gedrag teweeg brengen. Hebben verschillende hier al bevestigd)
Bedenk wel: in de winter kan je het hele huis warm krijgen met 50 graden aanvoer, boven staan ook alle thermostaat knoppen open. Gaan ze boven dicht dan heb je minder flow door de ketel, je aanvoer temperatuur kan dan omhoog gaan. Zonder dat de thermostaat dat wil. Dat komt omdat je vlam niet kleiner kan en je flow te weinig is. De thermostaat gaat dan in aan/uit, low load, deeltijd stoken. Wat er eigenlijk gebeurt is dat je minimale vermogen in stukjes gehakt wordt, zodat je nog minder vermogen over houd.
Dat aan/uit is in werkelijkheid een behoorlijk reken werk. Want de periode aan varieert en de periode uit varieert. Dat kan verwarrend zijn want het geeft ook wel eens wisselende aanvoer temperaturen.
Let er ook op als iemand heet water tapt en daarna gaat de ketel weer op cv bedrijf, dat er wel even heet water voorbij komt. Dat kan raar zijn als je dan op je thermometertje aan de radiator kijkt.
Bij moderne ketels is dit een beetje. Bij een prehistorische ecomline is dit werkelijk een bak warmte, want die heeft een boiler die opgestookt wordt tot 63 graden met 70 graden cv water waarbij de hele aluminium warmte wisselaar van de ketel ook 70 graden wordt. Gaat de 3 weg klep om naar cv bedrijf dan komt er algauw 65 graden voorbij. Wij voelen dat in de woonkamer.
Hier kan de thermostaat niets aan doen, die vroeg maar om een beetje. Maar het is rest warmte van de boiler opwarmen.(kan verwarrend zijn)
In de openings post staat ook: Als alle retour temperaturen ongeveer gelijk zijn dan is je flow/vermogen netjes verdeelt. De rest zou de thermostaat samen met de ketel moeten doen.
En dat hoeft inderdaad niet met een grootte investering te gebeuren. Als je dat water maar juist verdeelt.
Een CV-Ketel is een vlamkoeler en een radiator is een waterkoeler.