Acties:
 • +7Henk 'm!

 • BlakHawk
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 09-01-2021
Mede-auteur:
 • IJsbeer
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online

IJsbeer

HomeWizard introduceert Energy

HomeWizard introduceert nieuwe Energy app voor het inzichtelijk maken van de slimme meter, elektrische auto, zonnepanelen en meer. De Energy app maakt het voor iedereen mogelijk om energie compleet inzichtelijk te krijgen.

Wi-Fi P1 meterDe nieuwe HomeWizard Wi-Fi P1 meter klik je simpelweg in je slimme meter om meer inzicht te krijgen in je stroomgebruik, teruglevering en gas. HomeWizard geeft je ten opzichte van je energieleverancier tot op de seconde inzicht in je energie gebruik, en werkt met elke slimme meter. Bij moderne slimme meters werkt deze zelfs zonder stroom adapter.

Verkrijgbaar voor €29,95 bij Homewizard zelf:
https://www.homewizard.nl...homewizard-wi-fi-p1-meter

Inzicht op elk moment

In de app zie je gedetailleerde live, dag, week, maand en jaar grafieken met een kosten overzicht. Zo kun je bijvoorbeeld zien wat je apparaten 's nachts gebruiken, hoeveel gas je gebruikt als je doucht of wat je zonnepanelen terugleveren.

Wi-Fi kWh meterMet de HomeWizard Wi-Fi kWh meter maak je zonnepanelen, elektrische auto of andere groepen inzichtelijk in de app. De kWh meter is MID gekeurd en geschikt om mee te factureren. Als je een P1 meter hebt en een kWh meter op je zonnepanelen, kun je zelfs het werkelijke gebruik van je huis zien. Naast de 1 fase komt later dit jaar ook een 3 fasen variant.

Deze WiFi kWh meter kost €49,95:
https://www.homewizard.nl...omewizard-wi-fi-kwh-meter

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet.Wat gebruiken jouw apparaten ’s nachts wanneer je slaapt? Zie live wat je nu gebruikt of de geschiedenis van dagen, weken, maanden en zelfs jaren in overzichtelijke grafieken. Elke 1 Watt die je aan sluipverbruik kan verminderen scheelt je al snel €2 op jaarbasis. Dat is nog eens makkelijk verdiend!

Energy+Later dit jaar lanceren wij ook Energy+. Een optionele dienst die door middel van slimme, lerende algoritmes je helpt om te besparen en om ongewenste situaties te voorkomen. Zo krijg je meer inzicht met de sluipverbruik monitor, stuurt de app je notificaties bij een gas lekkage of ongewoon stroom gebruik, en kun je je gegevens nog langer inzien dan de afgelopen 12 maanden.

Streaming events

HomeWizard deed regelmatig thema avonden. Hierbij kon je je inschrijven en was je welkom op een informatieavond op het hoofdkantoor in Noordwijk. Sinds Corona is dit niet meer mogelijk en houden ze regelmatig streaming events. Hierbij de links naar de video’s:

Eerste live event:


2 december 2020:

API

De P1 meter beschikt over een lokale API om data op te vragen die op dat moment gemeten wordt. Je kunt deze API benaderen zolang je verbonden bent met hetzelfde (Wi-Fi) netwerk als de P1 meter. Deze API is bedoeld om je P1 meter aan een eigen automatisering, domotica of grafieken systeem te koppelen. Het is niet mogelijk om data geschiedenis op te halen met de lokale API.

Voorwaarden
1. Licentie:
De HomeWizard P1 meter API wordt in licentie gegeven, niet verkocht. HomeWizard verleent de gebruiker een niet-exclusieve licentie (zonder recht op sublicentie) om slechts één exemplaar van de HomeWizard P1 meter API te gebruiken voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik.
2. Gebruik: De gebruiker mag niet direct of indirect de HomeWizard P1 meter API gebruiken om een product, systeem of software te verkopen, leasen, uitlenen of inkomsten te genereren.
3. Support:
Het gebruik van de P1 meter API wordt officieel ondersteund door HomeWizard, maar HomeWizard kan geen klantenservice leveren met betrekking tot de implementatie van de API in uw eigen of applicaties van derden.

Type aanvraag

De P1 meter ondersteunt 2 methodes om data op te opvragen. Je kunt de data gestructureerd als JSON opvragen onder data of je kan de ruwe data vanuit de slimme meter opvragen onder telegram.De API biedt toegang tot de meest recente update die is aangeboden door de slimme meter.

Meer informatie en voorbeelden:
https://energy.homewizard...p1-meter-lokale-api-beta-

Veel gestelde vragen

Waarom zie ik geen Gas verbruik in het 'nu' (live) overzicht?

Bij gebruik van een HomeWizard P1 meter met de 'HomeWizard Energy' -app wordt het gas verbruik weergeven als 'niet toepasbaar' in de 'Nu' scherm.
De slimme meter geeft niet live de gas standen door, daarom is deze niet zichtbaar in de 'Nu' schermweergave. De gasmeter kun je wel aflezen in de 'Dag' schermweergave. Bij moderne slimme meters (SMR 5) word je gasmeting elke 5 minuten ververst. Bij oudere slimme meters (SMR 4 of lager) wordt deze elk uur ververst.

[Voor 209% gewijzigd door BlakHawk op 08-12-2020 09:31]

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +3Henk 'm!
Zo kwam het pakketje binnen, via brievenbuspost, dus het moest wel een klein apparaatje zijn...Met het openen van de PostNL doos, kwam een nog kleiner doosje tevoorschijnSnel uitpakken dan maar, want na gesteggel met Domoticz en een defecte P1 kabel, was ik toch wel heel benieuwd naar deze iplossing van HomeWizard.In de verpakking een meter en een stroomadapter. Nu weet ik niet of de stoomadapter standaard wordt meegeleverd, of omdat men wist dat ik een oudere slimme meter heb. Vanaf DSMR 5 meters is geen aparte stroomadapter meer nodig!Het is echt een klein apparaatje met een simpele knop met led licht erom heen.Koppelen via de app was appeltje eitje, de app geeft alle instructies noodzakelijk en ik zou het zo aan mijn ouders of zelfs schoonouders 😉 kunnen geven. Een kind kan de was doen!

Daar zit hij dan!In de app heb je vervolgens direct inzicht!

Wij hebben overigens geen gasaansluiting thuis, uiteraard meet de meter deze wel indien je slimme meter ook gas meet!

[Voor 99% gewijzigd door BlakHawk op 07-07-2020 12:18]

Youtube: DashcamNL


 • linker
 • Registratie: November 2019
 • Laatst online: 23-12-2022
vanaf vandaag (als de P1 meter binnenkomt) ga ik de androidversie testen. Ik zal mijn ervaringen hier ook delen.
linker schreef op woensdag 24 juni 2020 @ 10:06:
vanaf vandaag (als de P1 meter binnenkomt) ga ik de androidversie testen. Ik zal mijn ervaringen hier ook delen.
Ah Android was inderdaad later klaar begreep ik, iOS hier.
Live grafieken vind ik erg mooi werken, ben benieuwd of die ook al direct in de android versie zitten.

Je ziet dan direct een live, vloeiende lijn die het huidige verbruik weergeeft. Ziet er gelikt uit. Geen plot momenten, of refreshacties, maar live een vloeiende grafiek die continu doorloopt.

Erg benieuwd of jouw ervaringen net zo positief zijn als die van mij :+

Youtube: DashcamNL


 • linker
 • Registratie: November 2019
 • Laatst online: 23-12-2022
Gelukt.
ik heb online inzicht in mijn verbruik.

Ik heb de software al weten te verbeteren. Door een kleinigheidje van een kwartier werkt de HW-E.

Ik ben zeer tevreden over het inzicht.
Ik kon het verbruik vanaf moment van installeren van de P1 meter meteen al verklaren.
HW-E geeft goed inzicht in je verbruik.

 • linker
 • Registratie: November 2019
 • Laatst online: 23-12-2022
Een paar dagen meten levert al leuke dingen op.
Het inschakelen van grote verbruikers (inductiekookplaat, keukenboiler, vaatwasser en wasmachine) zijn goed te herleiden. Niet uit de karakteristiek van van de energiemeter of vermogensmeter, maar als je weet wat er die dag is gebeurt dan kan je het stroomverbruik goed verklaren. Hiermee kan je dan ook kijken of je op momenten dat er geen expliciete vraag is, toch nog steeds (veel?) sluimerverbruik is.

Ook het gebruik van warmwater (gasverbruik) is goed te relateren aan onze standaard routine.

Het is voorzien dat je ook "losse kWh-meters" kunt toevoegen. Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat werken.
Omdat ik zonnepanelen heb, lijkt mij dat een leuke om expliciet te meten.

verder zijn er nog parameters beschikbaar in de P1-meter die ik nu in de grafieken nog niet terug kan vinden. Ik zal eens vragen bij de ontwikkelaars wat daar hun plannen mee zijn.

Acties:
 • +5Henk 'm!

 • internetinfo
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 20:25
Wat biedt dit apparaat nu meer dan bijvoorbeeld de 5-minuten data die veel energieleveranciers al kunnen aanleveren? (Of bijvoorbeeld SlimmemeterPortal)
Weliswaar is die data niet realtime, maar toch redelijk gedetailleerd en zonder benodigd apparaat.

afaik meten dit soort gadgets nog steeds enkel netto, dus het verschil tussen PV-opwekking en direct verbruik heb je nog steeds niet inzichtelijk...

[Voor 10% gewijzigd door internetinfo op 26-06-2020 15:49]


Acties:
 • +1Henk 'm!
internetinfo schreef op vrijdag 26 juni 2020 @ 15:48:
Wat biedt dit apparaat nu meer dan bijvoorbeeld de 5-minuten data die veel energieleveranciers al kunnen aanleveren? (Of bijvoorbeeld SlimmemeterPortal)
Weliswaar is die data niet realtime, maar toch redelijk gedetailleerd en zonder benodigd apparaat.

afaik meten dit soort gadgets nog steeds enkel netto, dus het verschil tussen PV-opwekking en direct verbruik heb je nog steeds niet inzichtelijk...
Dit apparaat misschien niet, meet enkel de slimme meter, maar de truuk zit hem in het modulaire systeem.
Er is iets onderweg, waarmee je specifieker (een deel) kunt meten.

Dit is lang niet voor alles nuttig, maar juist voor zonnepanelen of een laadpaal wél.

Mijns inziens zijn de mogelijkheden eindeloos.

Ik heb zelfs geopperd een stekker meter toe te voegen, maar daar was men niet direct heel positief over, omdat ontwikkelingskosten erg hoog zijn, ontwikkel tijden lang en het onbekend is of daar écht vraag naar is.


Doordat dit real-life is, kun je heel makkelijk sluipverbruik opsporen. Zet iets aan of uit en zie direct het effect daarvan.

[Voor 5% gewijzigd door BlakHawk op 26-06-2020 16:56]

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +1Henk 'm!
linker schreef op vrijdag 26 juni 2020 @ 14:10:
Een paar dagen meten levert al leuke dingen op.
Het inschakelen van grote verbruikers (inductiekookplaat, keukenboiler, vaatwasser en wasmachine) zijn goed te herleiden. Niet uit de karakteristiek van van de energiemeter of vermogensmeter, maar als je weet wat er die dag is gebeurt dan kan je het stroomverbruik goed verklaren. Hiermee kan je dan ook kijken of je op momenten dat er geen expliciete vraag is, toch nog steeds (veel?) sluimerverbruik is.

Ook het gebruik van warmwater (gasverbruik) is goed te relateren aan onze standaard routine.

Het is voorzien dat je ook "losse kWh-meters" kunt toevoegen. Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat werken.
Omdat ik zonnepanelen heb, lijkt mij dat een leuke om expliciet te meten.

verder zijn er nog parameters beschikbaar in de P1-meter die ik nu in de grafieken nog niet terug kan vinden. Ik zal eens vragen bij de ontwikkelaars wat daar hun plannen mee zijn.
Ik merkt zelf ook een hoog sluitp verbruik, waarschijnlijk heb je als betatester ook een Link staan.
Daar heb ik nu op verschillende plekken een energy socket tussen gezet, zo bijvoorbeeld in de meterkast, bij de tv en mijn PC.

Allemaal ingeschakeld met een stekkerblok in een energy socket.
Dan zie ik dat het sluipverbruik van de TV goed is voor 20watt continu in stand-by. Dan hebben we het over home cinema, playstation, decoder, tv etc.

MAar de m,eterkast (inclusief NAS) zit continu op 70 watt. Nu kan ik dan niet verder terugbrengen helaas. Alles wat daar hangt is "nodig"

PC heb ik ook een energy socket achter zitten, beeldschermen blijven aanstaan en die zitten met een speaker en lader continu op 20 watt.

Sinds de HomeWizard Energy heb ik het sluipt verbruik kunnen terugbrengen van 220 watt minimaal, naar 150 watt minimaal. (nacht dus).

Youtube: DashcamNL


 • Kalentum
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 22:21
Ik heb zelf een Youless die ongeveer hetzelfde doet. Mooi dat er meer oplossingen komen.

Voorzover ik kan beoordelen zijn de verschillen:
- Youless: Wifi is een aparte module, standaard heeft 'ie ethernet
- Youless is heel simple: uitlezen van de meter en dat is het. Geen fancy user interface, geen alerts enzo.
- Youless gebruikt het Enelogic platform voor visualisatie. De web interface van het dingetje zelf is erg spartaans (maar toont wel bv actueel verbruik)
- Youless kun je ook zelf uitlezen en zelf de data visualiseren (dat doe ik)

Hoe werkt die HomeWizard? Log je dan in op de HomeWizard zelf? Dus alle data wordt op het ding zelf inzichtelijk? Of moet je toch nog inloggen op een externe website?

En heeft 'ie ook een API ofzo waarmee je de data zelf nog verder kan verwerken?

PV Output

Kalentum schreef op zaterdag 27 juni 2020 @ 09:23:
Ik heb zelf een Youless die ongeveer hetzelfde doet. Mooi dat er meer oplossingen komen.

Voorzover ik kan beoordelen zijn de verschillen:
- Youless: Wifi is een aparte module, standaard heeft 'ie ethernet
- Youless is heel simple: uitlezen van de meter en dat is het. Geen fancy user interface, geen alerts enzo.
- Youless gebruikt het Enelogic platform voor visualisatie. De web interface van het dingetje zelf is erg spartaans (maar toont wel bv actueel verbruik)
- Youless kun je ook zelf uitlezen en zelf de data visualiseren (dat doe ik)

Hoe werkt die HomeWizard? Log je dan in op de HomeWizard zelf? Dus alle data wordt op het ding zelf inzichtelijk? Of moet je toch nog inloggen op een externe website?

En heeft 'ie ook een API ofzo waarmee je de data zelf nog verder kan verwerken?
Was zo’n Youless niet best prijzig?
€100 toch?

Het werkt allemaal met de HomeWizard Energy app en staat los van de HomeWizard Link of andere HomeWizard apps of account.

Je moet bij de installatie een account aanmaken en je kunt dus ook andere gebruikers toevoegen, zodat meerdere gezinsleden of anderen toegang hebben tot de data.

Het apparaat werkt enkel op WiFi en is heel klein. Er zit een knop op met een led eromheen en een p1 kabel (vast) eruit. Dan nog voeding uit micro usb. Thats it.

Ik zal de data nog eens bij HomeWizard neerleggen, hoe dit nu precies werkt. Maar de data staat denk ik deels lokaal en deels bij HomeWizard. Het is geen open, maar een gesloten systeem.

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Kalentum
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 22:21
BlakHawk schreef op zaterdag 27 juni 2020 @ 21:57:
[...]


Was zo’n Youless niet best prijzig?
€100 toch?

Het werkt allemaal met de HomeWizard Energy app en staat los van de HomeWizard Link of andere HomeWizard apps of account.

Je moet bij de installatie een account aanmaken en je kunt dus ook andere gebruikers toevoegen, zodat meerdere gezinsleden of anderen toegang hebben tot de data.

Het apparaat werkt enkel op WiFi en is heel klein. Er zit een knop op met een led eromheen en een p1 kabel (vast) eruit. Dan nog voeding uit micro usb. Thats it.

Ik zal de data nog eens bij HomeWizard neerleggen, hoe dit nu precies werkt. Maar de data staat denk ik deels lokaal en deels bij HomeWizard. Het is geen open, maar een gesloten systeem.
Ja ik heb even rondgekeken op de Homewizard site en begrijp dat het onderdeel is van een geïntegreerd systeem. Dus meer als je dat toch al gebruikt. Ik had er nog nooit van gehoord en dacht: Youless on steriods, leuk.

Een Youless is ook klein en werkt via een netwerkkabel, wifi optioneel. Het is geen onderdeel van een groter systeem: het leest de meter uit en je kan het data laten uploaden naar Enelogic of andere diensten. Of zelf uitlezen want het ding is open: het bewaart data en je kan die data ook zelf uitlezen: via een app, via de webinterface of via een API want de data is open. Kost 80 euro. En kan in principe ook niet-slimme meters uitlezen

Ik vind dit soort toepassingen (uitlezen slimme meter) wel mooi want inderdaad: je zet een apparaat aan en je zit direct de invloed op je energieverbruik. Mooi dat er meer manieren komen om die slimme meter uit te lezen.

PV Output


Acties:
 • 0Henk 'm!
Kalentum schreef op zaterdag 27 juni 2020 @ 22:27:
[...]


Ja ik heb even rondgekeken op de Homewizard site en begrijp dat het onderdeel is van een geïntegreerd systeem. Dus meer als je dat toch al gebruikt. Ik had er nog nooit van gehoord en dacht: Youless on steriods, leuk.

Een Youless is ook klein en werkt via een netwerkkabel, wifi optioneel. Het is geen onderdeel van een groter systeem: het leest de meter uit en je kan het data laten uploaden naar Enelogic of andere diensten. Of zelf uitlezen want het ding is open: het bewaart data en je kan die data ook zelf uitlezen: via een app, via de webinterface of via een API want de data is open. Kost 80 euro. En kan in principe ook niet-slimme meters uitlezen

Ik vind dit soort toepassingen (uitlezen slimme meter) wel mooi want inderdaad: je zet een apparaat aan en je zit direct de invloed op je energieverbruik. Mooi dat er meer manieren komen om die slimme meter uit te lezen.
Het is geen echt onderdeel van het HomeWizard systeem.

Vergelijk het met de smart ventilator en verwarmings elementen van homewizard.

Daar heb je weer een eigen app voor nodig: HomeWizard climate.

Het enige dat ze delen is de naam, maar de app staat volledig op zichzelf.

Zo geldt dat ook voor HomeWizard Energy, volledig op zichzelf staand.

Verschil met Youless is dat het niet open is, geen api heeft, maar wel weer goedkoper in aanschaf is. Ik mag de prijs nog niet delen (ik heb wel richtbedragen gehoord).

Anders dan screenshots, kan ik niets delen of exporteren, dus niet de data.

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • linker
 • Registratie: November 2019
 • Laatst online: 23-12-2022
@Kalentum , je kunt er (helaas) nog niks van vinden op de website. Alleen enkele beta-testers hebben nu de P1-meter in gebruik.

Ook zonder voeding werkt de P1 meter prima. De voeding wordt vooral geadviseerd als je de p1 poort via een splitter voor meerdere toepassingen gaat gebruiken. normaal is de energie uit de P1-poort van de slimme meter voldoende om de P1-meter van energie te voorzien.

[Voor 3% gewijzigd door linker op 28-06-2020 20:11. Reden: tekst verduidelijkt]


Acties:
 • 0Henk 'm!
linker schreef op zondag 28 juni 2020 @ 20:09:
@Kalentum , je kunt er (helaas) nog niks van vinden op de website. Alleen enkele beta-testers hebben nu de P1-meter in gebruik.

Ook zonder voeding werkt de P1 meter prima. De voeding wordt vooral geadviseerd als je de p1 poort via een splitter voor meerdere toepassingen gaat gebruiken. normaal is de energie uit de P1-poort van de slimme meter voldoende om de P1-meter van energie te voorzien.
Is dat niet alleen bij DSMR 5 meters?
Ik heb een DSMR 4.2 en zonder voeding werkte het bij mij niet. Zonder splitter...

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • linker
 • Registratie: November 2019
 • Laatst online: 23-12-2022
Ik heb een Landis en Geyr SMR 5.0

versie 1.0.0 (41) is nu actueel.
Het upgraden werkt ook goed.

[Voor 50% gewijzigd door linker op 30-06-2020 14:02. Reden: aanvulling]


 • B-lex
 • Registratie: Maart 2016
 • Laatst online: 21:43
Begrijp ik het goed dat voor deze P1-Wifi converter geen externe voeding nodig is? In dat geval zeer geïnteresseerd. Waar kan ik een beta unit bemachtigen?
B-lex schreef op dinsdag 30 juni 2020 @ 14:29:
Begrijp ik het goed dat voor deze P1-Wifi converter geen externe voeding nodig is? In dat geval zeer geïnteresseerd. Waar kan ik een beta unit bemachtigen?
Als je een DSMR 5 meter hebt, zou dit niet meer nodig zijn inderdaad. Maar niet alle meters blijken even consistent in hun energie afgifte.

De Betá is volgens mij bijna afgelopen.

Ik ga gelijk even informeren! Kom erop terug

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • linker
 • Registratie: November 2019
 • Laatst online: 23-12-2022
B-lex schreef op dinsdag 30 juni 2020 @ 14:29:
Begrijp ik het goed dat voor deze P1-Wifi converter geen externe voeding nodig is? In dat geval zeer geïnteresseerd. Waar kan ik een beta unit bemachtigen?
De beta units, worden volgens mij beperkt uitgegeven.
Ik heb een uitnodiging voorbij zien komen waarin over 10 stuks werd gesproken.

In eerdere posts van Blak-Hawk staat dat hij wel een voeding moest plaatsen. Het lijkt meter afhankelijk te zijn. Ik weet nog niet welke meter wel en niet voldoende energie aan de meter levert. Als je wel een voeding nodig hebt, dan is een micro-USB voeding nodig. De energie nodig voor P1-meter is dus zeer weinig.
B-lex schreef op dinsdag 30 juni 2020 @ 14:29:
Begrijp ik het goed dat voor deze P1-Wifi converter geen externe voeding nodig is? In dat geval zeer geïnteresseerd. Waar kan ik een beta unit bemachtigen?
Nou snelle reactie ontvangen:

“Dat klopt, indien het een officieele slimme meter is. We zien ook wel eens digitale meters in appartementen die af kunnen wijken van de dsmr standaard”

Hierbij ging het specifiek om DSRM 5 slimme meters.

Ik heb zelf een DSMR 4.2 meter en daar was wel voeding bij nodig.

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • B-lex
 • Registratie: Maart 2016
 • Laatst online: 21:43
BlakHawk schreef op dinsdag 30 juni 2020 @ 17:25:
[...]


Nou snelle reactie ontvangen:

“Dat klopt, indien het een officieele slimme meter is. We zien ook wel eens digitale meters in appartementen die af kunnen wijken van de dsmr standaard”

Hierbij ging het specifiek om DSRM 5 slimme meters.

Ik heb zelf een DSMR 4.2 meter en daar was wel voeding bij nodig.
Dat is mooi, ik heb een SMR5.0 meter. Wanneer zijn de units beschikbaar voor gewone man? :)

Acties:
 • +1Henk 'm!
B-lex schreef op dinsdag 30 juni 2020 @ 18:01:
[...]


Dat is mooi, ik heb een SMR5.0 meter. Wanneer zijn de units beschikbaar voor gewone man? :)
Weet ik niet, maar dat kan nooit heel lang meer duren.

De app heeft een aantal updates gehad sinds het begin van de Betá. Ik heb het idee dat het een redelijk finale versie is, maar ik weet niet of elders problemen zijn ondervonden.

Youtube: DashcamNL


 • linker
 • Registratie: November 2019
 • Laatst online: 23-12-2022
Ik heb net terugkoppeling gehad dat er nog een update / upgrade komt van de Hour-grafiek. Deze wordt nog meer realtime.

Ook ik verwacht de introductie op de markt binnenkort.
linker schreef op woensdag 1 juli 2020 @ 11:06:
Ik heb net terugkoppeling gehad dat er nog een update / upgrade komt van de Hour-grafiek. Deze wordt nog meer realtime.

Ook ik verwacht de introductie op de markt binnenkort.
Die is op iOS al actief, ziet er mooi uit, soort live grafiek die met je verbruik meeloopt.
Op DSMR 5 meter ziet dit er heel gaaf uit, mijn DSMR4.2 meter geeft eens per 10 seconden de waarde door, dus de live grafiek laat dit ook zien.

Bij DSMR 5 update hij iedere seconde.

Ik heb het effect gezien en het ziet er strak uit!

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21:50

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Ik ben altijd wel geinteresseerd in dit soort dingen. Ik zie alleen de toegevoegde waarde nog niet helemaal van de HWE tov bijv een P1 kabeltje aan een Domoticz installatie op zeg een Pi. Hooguit de bemonsteringsfrequentie wellicht, ik weet even niet wat die bij Domoticz is.

Having said that: ik zie wel een positief iets in het feit dat dit Wifi doet. Een slimme meter verzamelt nl veel meer data dan alleen P1 - P2 tm P6 bestaan ook nog voor zover ik weet. Daarvan wordt slechts heel weinig doorgezonden naar de netbeheerder omdat de bandbreedte van de gebruikte verzendmiddelen heel beperkt is (GPRS). Men wil dat wel anders bij de netbeheerders uiteraard, maar dit zou een mooie tweede datastroom kunnen zijn - vrijwel iedereen heeft een vaste internetverbinding tegenwoordig.

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


Acties:
 • +2Henk 'm!
The Eagle schreef op woensdag 1 juli 2020 @ 14:54:
Ik ben altijd wel geinteresseerd in dit soort dingen. Ik zie alleen de toegevoegde waarde nog niet helemaal van de HWE tov bijv een P1 kabeltje aan een Domoticz installatie op zeg een Pi. Hooguit de bemonsteringsfrequentie wellicht, ik weet even niet wat die bij Domoticz is.

Having said that: ik zie wel een positief iets in het feit dat dit Wifi doet. Een slimme meter verzamelt nl veel meer data dan alleen P1 - P2 tm P6 bestaan ook nog voor zover ik weet. Daarvan wordt slechts heel weinig doorgezonden naar de netbeheerder omdat de bandbreedte van de gebruikte verzendmiddelen heel beperkt is (GPRS). Men wil dat wel anders bij de netbeheerders uiteraard, maar dit zou een mooie tweede datastroom kunnen zijn - vrijwel iedereen heeft een vaste internetverbinding tegenwoordig.
Nou ja, ik heb had Domoticz draaien, dus ik zie hier wel een meerwaarde.

Gemak en kosten...

Bij Domoticz had ik een Pi gekocht voor 20 euro (tweedehands) en een P1 kabel van 20 euro.
Daarna ging mijn SD kaartje kapot, weer 10 euro voor een USB stick.
Niet veel later gaf de P1 meter maar af en toe data door, hier ben ik gestopt, omdat ook Domoticz er iedere keer uit klapte.

Daar zou weer een avond herinstalleren in gaan zitten en een nieuwe P1 kabel. Ik was er wel klaar mee.

Een dergelijk systeem als de HWE kan ik aan mijn oma geven en die snapt het nog. Werkelijk een kind kan de was doen!

Als het modulaire een beetje van de grond gaat komen, zie ik in de toekomst ook nog wel voordelen met kWh meters etc.

Als dat allemaal zonder avonden eigen tijd erin stoppen kan en gewoon plug&play is het voor mij persoonlijk kat in het bakkie.

Ik weet het, heel Tweakers onwaardig ;)

Over de prijzen mag ik nog niets noemen, maar wat ik gehoord heb, heeft mij positief verrast.

Youtube: DashcamNL


 • Kalentum
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 22:21
The Eagle schreef op woensdag 1 juli 2020 @ 14:54:
Ik ben altijd wel geinteresseerd in dit soort dingen. Ik zie alleen de toegevoegde waarde nog niet helemaal van de HWE tov bijv een P1 kabeltje aan een Domoticz installatie op zeg een Pi. Hooguit de bemonsteringsfrequentie wellicht, ik weet even niet wat die bij Domoticz is.
Tja niet iedereen heeft zin om zelf te prutsen toch? Ik persoonlijk wel maar gebruik de Raspberry PI alleen maar om uit te lezen en door te sturen naar een database, niet voor opslag zelf want ik heb geen zin in gezeur met SD kaartjes.

Maar ik verwacht / hoop dat dit soort systemen het inzicht in energieverbruik geven, zonder dat je daarbij afhankelijk bent van uitlezing via je energieleverancier, wat vaak prut werkt (en zeker niet real time)
Having said that: ik zie wel een positief iets in het feit dat dit Wifi doet. Een slimme meter verzamelt nl veel meer data dan alleen P1 - P2 tm P6 bestaan ook nog voor zover ik weet. Daarvan wordt slechts heel weinig doorgezonden naar de netbeheerder omdat de bandbreedte van de gebruikte verzendmiddelen heel beperkt is (GPRS). Men wil dat wel anders bij de netbeheerders uiteraard, maar dit zou een mooie tweede datastroom kunnen zijn - vrijwel iedereen heeft een vaste internetverbinding tegenwoordig.
Die "P" dingen zijn staan voor verschillende functies die te maken hebben met het registreren:

P1 is bedoeld om externe apparaten de meter te laten uitlezen
P2 is bedoeld om extra meetinstrumenten aan te sluiten (zoals de gasmeter)
P3 is de communicatie naar de centrale server (dus bij je netbeheerder)
P4 is de communicatie naar een derde partij (dus bv een energieverbruiksmanager of je eigen energieleverancier)

Zie bv https://www.netbeheernede...limme-meter-15/documenten (en dan DSMR 4.2.2 Final)

Voor zover ik weet (maar dat zullen de mensen die uitlezen met een Raspberry PI wel weten) kun je dus alleen wat beschikbaar is onder P1 uitlezen.

PV Output


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • aex351
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 00:58

aex351

I am the one

Sinds kort heb ik ook een slimme meter en ik vraag me af hoe je in aanmerking komt voor deze beta. Op het internet lees ik er verder namelijk niets over. Vandaag heb ik ook zitten zoeken voor een soortgelijke oplossing (een oplossing waarbij je geen gebruik hoeft te maken van een stopcontact DSMR 5 ). Maar dan kom je al snel uit op zelfbouw zo lijkt het.

Qua vergelijkbare producten ben ik het volgende nog tegengekomen:Eerste komt uit België. En de tweede is op basis van zelfbouw geloof ik. Op marktplaats ben ik ook nog een enkele aanbieder tegengekomen.

Is er meer informatie beschikbaar over de HomeWizard Energy?

[Voor 5% gewijzigd door aex351 op 03-07-2020 23:35]

< dit stukje webruimte is te huur >


Acties:
 • 0Henk 'm!
aex351 schreef op vrijdag 3 juli 2020 @ 23:33:
Sinds kort heb ik ook een slimme meter en ik vraag me af hoe je in aanmerking komt voor deze beta. Op het internet lees ik er verder namelijk niets over. Vandaag heb ik ook zitten zoeken voor een soortgelijke oplossing (een oplossing waarbij je geen gebruik hoeft te maken van een stopcontact DSMR 5 ). Maar dan kom je al snel uit op zelfbouw zo lijkt het.

Qua vergelijkbare producten ben ik het volgende nog tegengekomen:Eerste komt uit België. En de tweede is op basis van zelfbouw geloof ik. Op marktplaats ben ik ook nog een enkele aanbieder tegengekomen.

Is er meer informatie beschikbaar over de HomeWizard Energy?
Voor zover ik begrijp is de Betá in afrondende fase, daarna zal marktintroductie volgen.

Android krijgt de laatste update nog met live grafieken, in iOS ziet die er nu een week in en ik heb sinds een week ook geen nieuwe updates meer gehad in de Betá. Volgens mij is de versie zoal ik hem nu draai redelijk klaar. Maar dat weet ik niet zeker natuurlijk.

Zal nog eens informeren

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • aex351
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 00:58

aex351

I am the one

Qua informatie is het vooralsnog behoorlijk summier. Ik begrijp - wanneer ik tussen de regels lees - dat de data in de 'cloud' wordt opgeslagen. Aangezien er ook een iOS / Android app is. Is er ook een mogelijkheid om de data lokaal op te slaan? Zodat je bijvoorbeeld met Domoticz het e.e.a. kan uitlezen en kan automatiseren.

Ben net het volgende tegengekomen:Daarin staat dat je de gegevens tot 12 maanden terug kan kijken. En wanneer je Energie+ hebt (dus ik neem aan een abonnement) het nog langer blijft opgeslagen.

< dit stukje webruimte is te huur >

aex351 schreef op zaterdag 4 juli 2020 @ 00:00:
Qua informatie is het vooralsnog behoorlijk summier. Ik begrijp - wanneer ik tussen de regels lees - dat de data in de 'cloud' wordt opgeslagen. Aangezien er ook een iOS / Android app is. Is er ook een mogelijkheid om de data lokaal op te slaan? Zodat je bijvoorbeeld met Domoticz het e.e.a. kan uitlezen en kan automatiseren.

Ben net het volgende tegengekomen:Daarin staat dat je de gegevens tot 12 maanden terug kan kijken. En wanneer je Energie+ hebt (dus ik neem aan een abonnement) het nog langer blijft opgeslagen.
Hahaha, mooi gevonden 👍
Ik heb geen optie in de app om te exporteren.

Het is absoluut geen Domoticz, wat ik persoonlijk positief vind. Het is een stuk gebruiksvriendelijker, maar is natuurlijk niet zo veelzijdig als Domoticz. De kracht tegenover eerder genoemde systemen zal de modulaire opbouw worden. Hoe ver ze dit door willen trekken weet ik niet, maar ik zie wel waarvan de eerste “uitbreiding” die eraan gaat komen: de kWh meter.

Ik heb een laadpaal staan voor de auto en zou graag dit verbruik separaat willen meten. Als ik daar dan mooie grafieken en verbruiksinzichten voor terugkrijg, lijkt mij dat ideaal!

Energy+ gaat meer inhouden dan enkel langer terugkijken. Meldingen en alarmering, maar daar is bij mij nog weinig exacte informatie over bekend.

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • linker
 • Registratie: November 2019
 • Laatst online: 23-12-2022
Tijdens (volgens mij) het laatste event, kreeg ik de indruk dat HWE gebruikt gaat worden om apparaten aan dan wel uit te zetten op basis van het actuele verbruik. De interface kan link zijn, maar ook een koppeling met bijvoorbeeld de boiler, vaatwasser etc. Op deze manier is "load-balancing" mogelijk. Het was nog zoeken naar hoe de interface zal gaan lopen.

Een koppeling met Link lijkt mij voor de hand, omdat die al gebruikt kan worden om apparatuur aan / uit te zetten.

Verder zou ik het fijn vinden om de data ook te kunnen downloaden.
Voor verdere analyse van het energieverbruik en opsporen van sluimerverbruikers lijkt mij dit handig.

Acties:
 • 0Henk 'm!
linker schreef op maandag 6 juli 2020 @ 09:19:
Tijdens (volgens mij) het laatste event, kreeg ik de indruk dat HWE gebruikt gaat worden om apparaten aan dan wel uit te zetten op basis van het actuele verbruik. De interface kan link zijn, maar ook een koppeling met bijvoorbeeld de boiler, vaatwasser etc. Op deze manier is "load-balancing" mogelijk. Het was nog zoeken naar hoe de interface zal gaan lopen.

Een koppeling met Link lijkt mij voor de hand, omdat die al gebruikt kan worden om apparatuur aan / uit te zetten.

Verder zou ik het fijn vinden om de data ook te kunnen downloaden.
Voor verdere analyse van het energieverbruik en opsporen van sluimerverbruikers lijkt mij dit handig.
Ik heb die terugkoppeling ook gegeven, downloaden van data lijkt mij ook ideaal.

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • wolly_a
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
Ik heb nog een oude EnergyLink liggen (en HeatLink) van mijn oude HomeWizard. Laat ze het protocol van deze apparaten eens vrijgeven, dan kan je ze bij bosjes verkopen aan liefhebbers. Ik had beide prima kunnen gebruiken met mijn Homey.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • janbrab
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 20-12-2022
Kalentum schreef op zaterdag 27 juni 2020 @ 09:23:
Ik heb zelf een Youless die ongeveer hetzelfde doet. Mooi dat er meer oplossingen komen.

Voorzover ik kan beoordelen zijn de verschillen:
- Youless: Wifi is een aparte module, standaard heeft 'ie ethernet
- Youless is heel simple: uitlezen van de meter en dat is het. Geen fancy user interface, geen alerts enzo.
- Youless gebruikt het Enelogic platform voor visualisatie. De web interface van het dingetje zelf is erg spartaans (maar toont wel bv actueel verbruik)
- Youless kun je ook zelf uitlezen en zelf de data visualiseren (dat doe ik)

Hoe werkt die HomeWizard? Log je dan in op de HomeWizard zelf? Dus alle data wordt op het ding zelf inzichtelijk? Of moet je toch nog inloggen op een externe website?

En heeft 'ie ook een API ofzo waarmee je de data zelf nog verder kan verwerken?
Op mijn website kun je gratis een Android app downloaden. Die laat alles zien wat je wenst.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • janbrab
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 20-12-2022
BlakHawk schreef op zaterdag 27 juni 2020 @ 21:57:
[...]


Was zo’n Youless niet best prijzig?
€100 toch?

Het werkt allemaal met de HomeWizard Energy app en staat los van de HomeWizard Link of andere HomeWizard apps of account.

Je moet bij de installatie een account aanmaken en je kunt dus ook andere gebruikers toevoegen, zodat meerdere gezinsleden of anderen toegang hebben tot de data.

Het apparaat werkt enkel op WiFi en is heel klein. Er zit een knop op met een led eromheen en een p1 kabel (vast) eruit. Dan nog voeding uit micro usb. Thats it.

Ik zal de data nog eens bij HomeWizard neerleggen, hoe dit nu precies werkt. Maar de data staat denk ik deels lokaal en deels bij HomeWizard. Het is geen open, maar een gesloten systeem.
Als je al een Youless hebt.... Op mijn website kun je een gratis Android app downloaden die alles van de youless perfect weergeeft.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • TommyGun
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 01:00

TommyGun

Stik er maar in!

“In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates".


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • revival67
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 22-01 08:43
Bedankt ga hem gelijk bestellen vanmiddag.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Fanman
 • Registratie: September 1999
 • Laatst online: 20-03 16:03
Is toch gewoon al op de markt, of zie ik dat nu verkeerd?
https://www.homewizard.nl...homewizard-wi-fi-p1-meter

Acties:
 • +1Henk 'm!
Nét gelanceerd blijkbaar ;)

Met het uitgaan van de mail, net ook goedkeuring gekregen om screenshots en ervaringen verder te delen.
Ik heb het mailtje even vertaald naar de TS. Voor nu even een copy paste.

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +1Henk 'm!
Zo kwam het pakketje binnen, via brievenbuspost, dus het moest wel een klein apparaatje zijn...Met het openen van de PostNL doos, kwam een nog kleiner doosje tevoorschijnSnel uitpakken dan maar, want na gesteggel met Domoticz en een defecte P1 kabel, was ik toch wel heel benieuwd naar deze iplossing van HomeWizard.In de verpakking een meter en een stroomadapter. Nu weet ik niet of de stoomadapter standaard wordt meegeleverd, of omdat men wist dat ik een oudere slimme meter heb. Vanaf DSMR 5 meters is geen aparte stroomadapter meer nodig!Het is echt een klein apparaatje met een simpele knop met led licht erom heen.Koppelen via de app was appeltje eitje, de app geeft alle instructies noodzakelijk en ik zou het zo aan mijn ouders of zelfs schoonouders 😉 kunnen geven. Een kind kan de was doen!

Daar zit hij dan!In de app heb je vervolgens direct inzicht!

Wij hebben overigens geen gasaansluiting thuis, uiteraard meet de meter deze wel indien je slimme meter ook gas meet!

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MaNDaRK
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 16:09
Is deze ook te gebruiken zonder een HomeWizard?

Ik wil graag inzicht krijgen in ons verbruik thuis en ik denk dat dit een mooie oplossing is.

Acties:
 • +1Henk 'm!
MaNDaRK schreef op dinsdag 7 juli 2020 @ 12:07:
Is deze ook te gebruiken zonder een HomeWizard?

Ik wil graag inzicht krijgen in ons verbruik thuis en ik denk dat dit een mooie oplossing is.
Juist zonder Homewizard!

De app staat volledig los van de andere HomeWizard apps, zie hier de twee verschillende apps:

[Voor 27% gewijzigd door BlakHawk op 07-07-2020 12:09]

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MaNDaRK
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 16:09
BlakHawk schreef op dinsdag 7 juli 2020 @ 12:08:
[...]


Juist zonder Homewizard!

De app staat volledig los van de andere HomeWizard apps
Super! Zijn de apps al te downloaden? En zo ja, heb je een link?

Heb er trouwens wel meteen eentje gekocht!

Acties:
 • 0Henk 'm!
MaNDaRK schreef op dinsdag 7 juli 2020 @ 12:09:
[...]

Super! Zijn de apps al te downloaden? En zo ja, heb je een link?

Heb er trouwens wel meteen eentje gekocht!
Android staat er al in, iOS volgt vandaag!

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • MaNDaRK
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 16:09

Acties:
 • 0Henk 'm!
@B-lex, zojuist beschikbaar gekomen voor de "gewone man"

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Flash3d
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 06-03 11:52
Heb er ook 1 besteld, ben vooral benieuwd of de weergave in de app wat "meer realtime" is dan de energylink.
Gas zie je pas na 1 uur in de energylink en elektriciteit een seconde of 10 schat ik.

Het gas verbruik interval kan natuurlijk ook te maken hebben met het interval van de gasmeter naar de energiemeter.

[Voor 23% gewijzigd door Flash3d op 07-07-2020 12:51]


Acties:
 • 0Henk 'm!
Flash3d schreef op dinsdag 7 juli 2020 @ 12:46:
Heb er ook 1 besteld, ben vooral benieuwd of de weergave in de app wat "meer realtime" is dan de energylink.
Gas zie je pas na 1 uur in de energylink en elektriciteit een seconde of 10 schat ik.

Het gas verbruik interval kan natuurlijk ook te maken hebben met het interval van de gasmeter naar de energiemeter.
Ik heb een DSMR 4.2 meter en bij mij wordt de "live grafiek" iedere 10 seconde ge-update, bij nieuwe meters (DSMR 5) is dat iedere seconde!

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Flash3d
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 06-03 11:52
BlakHawk schreef op dinsdag 7 juli 2020 @ 12:52:
[...]


Ik heb een DSMR 4.2 meter en bij mij wordt de "live grafiek" iedere 10 seconde ge-update, bij nieuwe meters (DSMR 5) is dat iedere seconde!
Heb de Landis E350 met DSMR 4.0, heeft deze ook een 10 seconde interval?

Acties:
 • +1Henk 'm!
Flash3d schreef op dinsdag 7 juli 2020 @ 12:59:
[...]


Heb de Landis E350 met DSMR 4.0, heeft deze ook een 10 seconde interval?
Daar ga ik even vanuit ja, dan ziet het er dus zo uit:Bij DSMR 5 meters ziet het er nog wat gelikter uit.

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • B-lex
 • Registratie: Maart 2016
 • Laatst online: 21:43
BlakHawk schreef op dinsdag 7 juli 2020 @ 12:20:
@B-lex, zojuist beschikbaar gekomen voor de "gewone man"
Thanks voor de heads-up! Direct één besteld. (y)

Edit: Schoot me nog een vraag te binnen. Is het mogelijk om een tweetal P1 meters met de app in te zien? Ik heb thuis 2 elektra aansluitingen. 1 in het woonhuis en 1 in de schuur. Ik heb er nu 1 besteld om mee te spelen maar wellicht dat het leuk is om de meter in de schuur ook uit te kunnen lezen in dezelfde app. De schuur heeft dezelfde wifi als de woning.

[Voor 44% gewijzigd door B-lex op 07-07-2020 13:25]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Wokschotel
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 18-08-2022

Wokschotel

Op 6 wielen

Is de data ook via een API of json interface uit te lezen, zodat ik die kan gebruiken in Loxone?

Acties:
 • 0Henk 'm!
Wokschotel schreef op dinsdag 7 juli 2020 @ 13:25:
Is de data ook via een API of json interface uit te lezen, zodat ik die kan gebruiken in Loxone?
Nee het is een opzichzelf staand systeem.

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +2Henk 'm!
BlakHawk schreef op dinsdag 7 juli 2020 @ 13:31:
[...]


Nee het is een opzichzelf staand systeem.
@Wokschotel HomeWizard leest blijkbaar mee, kreeg net een whatsappje.

Ik begrijp van HomeWizard dat ze overwegen een open API te maken voor Energy. Ze zijn aan het kijken hoe dit veilig en makkelijk kan.


Cool, had ik niet verwacht eerlijk gezegd. Gezien de spotgoedkope prijs dacht ik eigenlijk dat dit een gesloten systeem zou blijven.

[Voor 35% gewijzigd door BlakHawk op 07-07-2020 13:55]

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • TommyGun
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 01:00

TommyGun

Stik er maar in!

Blijkbaar kan dit niet op mijn meter https://www.liander.nl/si...382_MT382_NL_20170418.pdf -O-

Of mis ik iets obvious?

EDIT; https://www.enexis.nl/con...741C5CD9DF6D3109075D5FA85

Hier staat wel de P1-poort benoemd

EDIT; ik ben gewoon blind |:(

Tijd om te bestellen :D

DSMR 2.2 overigens volgens http://domoticx.com/p1-poort-slimme-meter-hardware/ dus wel de extra adapter nodig; https://www.homewizard.nl/adapter-set-voor-p1-meter

[Voor 68% gewijzigd door TommyGun op 07-07-2020 14:20]

“In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates".


Acties:
 • 0Henk 'm!
iCulture heeft hem ook gereviewed:
https://www.iculture.nl/r...y-p1-energiemeter-review/

Die slimme zaken worden later dus onderdeel van Energy+ zoals ik begrijp.

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • linker
 • Registratie: November 2019
 • Laatst online: 23-12-2022
Meteen een kWh meter besteld.
ik hoop deze komend weekend in te bouwen.
mijn meterkast zit al te vol nog maar 18 mm vrije ruimte.

Volgens de specificatie kan ik dan mijn eigen opwek (zonnepanelen) en de P1 meter combineren. Zodat ik weet, hoeveel ik opwek EN wat mijn eigen verbruik is.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Speedy-Andre
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 23:31

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus, XR20

Ik denk dat ik wel genoeg P1 tellers heb :+

- Energy link (nadeel geen huidige tellerstanden en beperkte history)
- Domoticz (via serieel en NodeMCU)
- ICS2000

Grappig is dat je P1 kan verdelen met zo'n ding:Ik heb een 6p6c type met 6 contactjes zodat ik de voeding uit de slimme meter (E350 dsmr 5.0) kan halen.

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • mesman
 • Registratie: Mei 2013
 • Laatst online: 30-07-2020
B-lex schreef op dinsdag 7 juli 2020 @ 13:18:
[...]


Thanks voor de heads-up! Direct één besteld. (y)

Edit: Schoot me nog een vraag te binnen. Is het mogelijk om een tweetal P1 meters met de app in te zien? Ik heb thuis 2 elektra aansluitingen. 1 in het woonhuis en 1 in de schuur. Ik heb er nu 1 besteld om mee te spelen maar wellicht dat het leuk is om de meter in de schuur ook uit te kunnen lezen in dezelfde app. De schuur heeft dezelfde wifi als de woning.
Je kunt in de Energy app meerdere huizen aanmaken. Per huis kun je een P1 meter aankoppelen en zogezegd ongelimiteerd aantal kwh meters.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • aex351
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 00:58

aex351

I am the one

Mooi apparaat. Werd er enthousiast van. Echter het gebrek van een API of een andere vorm van toegang tot je eigen data anders dan een Android of iOS app is teleurstellend. Ik zou graag de gegevens (realtime) willen gebruiken in mijn home automation. En ik kan me voorstellen dat anderen dit ook willen. Denk bijv. aan Domoticz, Home Assistant of een product als Homey. Nu kan dit niet. En is deze groep vooralsnog aangewezen op andere producten/oplossingen.

< dit stukje webruimte is te huur >


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • linker
 • Registratie: November 2019
 • Laatst online: 23-12-2022
mesman schreef op dinsdag 7 juli 2020 @ 23:15:
[...]


Je kunt in de Energy app meerdere huizen aanmaken. Per huis kun je een P1 meter aankoppelen en zogezegd ongelimiteerd aantal kwh meters.
Volgens mij kan je ook gewoon twee P1 meters in 1 huis installeren.
ik heb al 1 P1 meter, als ik eentje wil toevoegen dan krijg ik ook de P1-meter als optie om toe te voegen.

De naam van de P1 meter staat standaard op "P1 meter", maar die kan je ook aanpassen naar bijvoorbeeld "huis" en de tweede naar "schuur".

Ik ben benieuwd of je dan ook een grafiek "totaal" kunt genereren. Met de kWh-wifi meter lijkt dit wel te kunnen, dus ik verwacht dat je dat bij twee P1-meters ook zou moeten kunnen.

Je hebt dus een keuze of twee "huizen" maken of twee P1-meters in één "huis".

Acties:
 • +1Henk 'm!
linker schreef op woensdag 8 juli 2020 @ 08:41:
[...]

Volgens mij kan je ook gewoon twee P1 meters in 1 huis installeren.
ik heb al 1 P1 meter, als ik eentje wil toevoegen dan krijg ik ook de P1-meter als optie om toe te voegen.

De naam van de P1 meter staat standaard op "P1 meter", maar die kan je ook aanpassen naar bijvoorbeeld "huis" en de tweede naar "schuur".

Ik ben benieuwd of je dan ook een grafiek "totaal" kunt genereren. Met de kWh-wifi meter lijkt dit wel te kunnen, dus ik verwacht dat je dat bij twee P1-meters ook zou moeten kunnen.

Je hebt dus een keuze of twee "huizen" maken of twee P1-meters in één "huis".
Nee per huishouden kun je maar één P1 meter toevoegen, deze hebben we toevallig bij de beta besproken.

1 p1 meter per aangemaakt huis.
Je kunt gewoon in de app een tweede huis aanmaken en daar toevoegen.

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +1Henk 'm!
aex351 schreef op woensdag 8 juli 2020 @ 01:06:
Mooi apparaat. Werd er enthousiast van. Echter het gebrek van een API of een andere vorm van toegang tot je eigen data anders dan een Android of iOS app is teleurstellend. Ik zou graag de gegevens (realtime) willen gebruiken in mijn home automation. En ik kan me voorstellen dat anderen dit ook willen. Denk bijv. aan Domoticz, Home Assistant of een product als Homey. Nu kan dit niet. En is deze groep vooralsnog aangewezen op andere producten/oplossingen.
Om heel eerlijk te zijn is het voor mij een verademing.
Na 2 jaar Domoticz, ben ik echt blij dat ik mijn Pi heb afgekoppeld.

Al die tijd die dat heeft gekost. Ik vind programmeren ook echt niet leuk. Ik ben 95% van de tijd bezig om fouten op te sporen. Ik wil iets maken met direct resultaat en dat lukt mij gewoon echt niet met Python scriptjes. Het is gewoon niets voor mij.

Al die tijd kan ik nu lekker met de kinderen spenderen, op de bank zitten of weet ik veel wat.

Maar daarnaast is men dus wel voornemens een lokale json API op te gaan leveren. Dit geheel tegen mijn verwachting in. Ze willen het open gaan maken, maar zijn aan het kijken hoe ze dit vooral op een veilige manier kunnen doen. Fysieke verrificatie etc.
Maar dat is er nu nog niet...

Toch blijf ik erbij dat het voor nog geen 3 tientjes echt een geweldig product is. Voor mijn Pi kostte alleen de P1 kabel al 20 euro :+
Die er overigens na 6 maanden mee kapte. Nooit meer een nieuwe gekocht.

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Gramser
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 21:24
Heb me net geregistreerd op dit forum, nadat ik een heel nuttig topic over zonnepanelen en optimizers in mijn voordeel heb kunnen gebruiken. En nu kom ik weer dit apparaatje tegen. Gezien mijn goede ervaringen met Homewizard (lampen, rookmelders, watermelder) durfde ik de 3-tientjes-gok wel aan. Ik heb een Landis & Gyr 360 SMR5 dus geen extra voeding bij besteld. Zou vanmiddag met de post moeten komen - ik ben benieuwd!

OhSunnyDay

Gramser schreef op woensdag 8 juli 2020 @ 14:52:
Heb me net geregistreerd op dit forum, nadat ik een heel nuttig topic over zonnepanelen en optimizers in mijn voordeel heb kunnen gebruiken. En nu kom ik weer dit apparaatje tegen. Gezien mijn goede ervaringen met Homewizard (lampen, rookmelders, watermelder) durfde ik de 3-tientjes-gok wel aan. Ik heb een Landis & Gyr 360 SMR5 dus geen extra voeding bij besteld. Zou vanmiddag met de post moeten komen - ik ben benieuwd!
Laat vooral je ervaringen hier even weten, ben erg benieuwd!

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • aex351
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 00:58

aex351

I am the one

BlakHawk schreef op woensdag 8 juli 2020 @ 09:19:
[...]


Om heel eerlijk te zijn is het voor mij een verademing.
Na 2 jaar Domoticz, ben ik echt blij dat ik mijn Pi heb afgekoppeld.

Al die tijd die dat heeft gekost. Ik vind programmeren ook echt niet leuk. Ik ben 95% van de tijd bezig om fouten op te sporen. Ik wil iets maken met direct resultaat en dat lukt mij gewoon echt niet met Python scriptjes. Het is gewoon niets voor mij.

Al die tijd kan ik nu lekker met de kinderen spenderen, op de bank zitten of weet ik veel wat.

Maar daarnaast is men dus wel voornemens een lokale json API op te gaan leveren. Dit geheel tegen mijn verwachting in. Ze willen het open gaan maken, maar zijn aan het kijken hoe ze dit vooral op een veilige manier kunnen doen. Fysieke verrificatie etc.
Maar dat is er nu nog niet...

Toch blijf ik erbij dat het voor nog geen 3 tientjes echt een geweldig product is. Voor mijn Pi kostte alleen de P1 kabel al 20 euro :+
Die er overigens na 6 maanden mee kapte. Nooit meer een nieuwe gekocht.
Je haalt nu wel twee dingen door elkaar. Home automation (hub) en een product dat je gebruikt in je Home automation. De HomeWizard Energy is een product die je gebruikt in home automation. Home automation zijn producten als Domoticz, Home Assistant en Homey.

Een versplintering van apps en diensten is juist wat we ermee willen voorkomen. Integreren is het sleutelwoord.

Verder mijn home automation draait momenteel op basis van Domoticz en dat werkt verder prima en stabiel. Heb er nagenoeg geen omkijken na. Voor de wat geavanceerdere automation gebruikt Domoticz als basis 'blocky', dat is puur via de GUI en redelijk recht toe recht aan. Python scripting doe je vooral wanneer je geen gebruik van of kan maken van blocky of wanneer je geavanceerd genoeg bent. Wil je het versimpelen dan bestaat er een product als Homey. Daar ben ik overigens ook naar aan het kijken. Puur omdat het altijd makkelijker en mooier kan.

Een P1 kabel kost overigens slechts een paar euro. Kijk eens op Aliexpress. Een kant en klare P1 Wifi kabel/adapter kost zo'n 20 euro. Zelf maken maken is nog goedkoper. Dit is nagenoeg vergelijkbaar met HomeWizard module minus de Android en iOS app. Maar dan beschik je wel over je eigen data.

Ik lees verder dat met de Energie+ abonnement je wel meer inzicht krijgt in je data en deze verder terug kan zien dan de standaard 12 maanden. Het is dus aannemelijk is dat ze een verdienmodel op de je eigen data proberen na te houden. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe het zit met de API. Want in essentie wil je de data direct kunnen aflezen van het apparaat.

Misschien nog wel een praktische vraag. Wat gebeurd er wanneer je geen verbinding hebt met het internet. Nergens in de specificaties staat dat je verbonden moet zijn met het internet. Alleen dat de dongle verbonden moet zijn met het WIFI netwerk. Ik vermoed namelijk dat de data direct wordt doorgestuurd naar de HomeWizard server. Hoe zit dit precies? En waar haalt de app zijn data van? direct van het apparaat of van de server?

< dit stukje webruimte is te huur >


Acties:
 • +3Henk 'm!

 • revival67
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 22-01 08:43
Vandaag ook de p1 meter binnen.

Fijn klein apparaatje, en snel en gemakkelijk te installeren,
duidelijke grafieken, helaas nog geen slimme gasmeter.
Ik werd wel al snel met de neus op de feiten gedrukt toen ik de inductie kookplaat op boostermode had gezet..
Zal met de droger en wasmachine ook nog wel gebeuren.

verder past de meter precies achter het klepje van mijn meter, ik moest van het groene klepje slleen een rug wegsnijden.

aex351 schreef op woensdag 8 juli 2020 @ 19:22:
[...]

Je haalt nu wel twee dingen door elkaar. Home automation (hub) en een product dat je gebruikt in je Home automation. De HomeWizard Energy is een product die je gebruikt in home automation. Home automation zijn producten als Domoticz, Home Assistant en Homey.

Een versplintering van apps en diensten is juist wat we ermee willen voorkomen. Integreren is het sleutelwoord.

Verder mijn home automation draait momenteel op basis van Domoticz en dat werkt verder prima en stabiel. Heb er nagenoeg geen omkijken na. Voor de wat geavanceerdere automation gebruikt Domoticz als basis 'blocky', dat is puur via de GUI en redelijk recht toe recht aan. Python scripting doe je vooral wanneer je geen gebruik van of kan maken van blocky of wanneer je geavanceerd genoeg bent. Wil je het versimpelen dan bestaat er een product als Homey. Daar ben ik overigens ook naar aan het kijken. Puur omdat het altijd makkelijker en mooier kan.

Een P1 kabel kost overigens slechts een paar euro. Kijk eens op Aliexpress. Een kant en klare P1 Wifi kabel/adapter kost zo'n 20 euro. Zelf maken maken is nog goedkoper. Dit is nagenoeg vergelijkbaar met HomeWizard module minus de Android en iOS app. Maar dan beschik je wel over je eigen data.

Ik lees verder dat met de Energie+ abonnement je wel meer inzicht krijgt in je data en deze verder terug kan zien dan de standaard 12 maanden. Het is dus aannemelijk is dat ze een verdienmodel op de je eigen data proberen na te houden. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe het zit met de API. Want in essentie wil je de data direct kunnen aflezen van het apparaat.

Misschien nog wel een praktische vraag. Wat gebeurd er wanneer je geen verbinding hebt met het internet. Nergens in de specificaties staat dat je verbonden moet zijn met het internet. Alleen dat de dongle verbonden moet zijn met het WIFI netwerk. Ik vermoed namelijk dat de data direct wordt doorgestuurd naar de HomeWizard server. Hoe zit dit precies? En waar haalt de app zijn data van? direct van het apparaat of van de server?
Sorry ik had het enkel over mijn persoonlijke situatie.
Ik had Domoticz draaien met P1 kabel en een IR leeskop voor de stadsverwarming.

Ik zie het voordeel van integreren op dit gebied persoonlijk niet zo in.

Je hebt huisautomatisering en je hebt inzicht in verbruik.

Staan voor mij volledig los van elkaar.
We moeten ook niet integreren om te integreren, het moet wel nut hebben. Vind ik.

De data wordt iedere keer live berekend aan de hand van actuele meterstanden. Als je even offline bent wordt dat later rechtgetrokken in de grafieken. Bij Domoticz miste ik data bij een herstart van het systeem. Bij deze Energy worden meterstanden meegenomen in de berekeningen en gaat die data bij tijdelijk offline dus niet verloren.

Energy+ gaat 1 euro per maand kosten. Geen idee wat het allemaal kan behalve data langer bewaren. Als het goed is komen er dan meldingen, alarmeringen bij. Verder ga ik het tegen die tijd wel even testen.
revival67 schreef op woensdag 8 juli 2020 @ 19:24:
Vandaag ook de p1 meter binnen.

Fijn klein apparaatje, en snel en gemakkelijk te installeren,
duidelijke grafieken, helaas nog geen slimme gasmeter.
Ik werd wel al snel met de neus op de feiten gedrukt toen ik de inductie kookplaat op boostermode had gezet..
Zal met de droger en wasmachine ook nog wel gebeuren.

verder past de meter precies achter het klepje van mijn meter, ik moest van het groene klepje slleen een rug wegsnijden.

[Afbeelding][Afbeelding]
Ja dat merk je wel! Mooi vakje daar voor de HWE!

Ik had het met de laadpaal, oeps, toch wel veel kWh!

129kWh in een weekje, andere weken minder geladen en een stuk minder:

Youtube: DashcamNL


 • daemonix
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Bij Domoticz kun je ook prima een kWh meter aansluiten hoor, precies hetzelfde. Via modbus uitlezen en (bijna) klaar.

Hyundai Kona, Hyundai Ioniq electric in bezit


 • internetinfo
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 20:25
Ons huis heeft naast de meterkast ook aan de andere kant van de woning een apart groepenkastje voor de PV en warmtepomp.
Begrijp ik het nou goed dat als ik één dongle en twee kWh-meters koop, deze d.m.v. Wi-Fi met elkaar verbonden zijn en zodoende één overzicht (inclusief bruto opbrengst) kunnen genereren?

Dienen we alleen even te wachten op de 3 fasen variant.
daemonix schreef op woensdag 8 juli 2020 @ 23:14:
Bij Domoticz kun je ook prima een kWh meter aansluiten hoor, precies hetzelfde. Via modbus uitlezen en (bijna) klaar.
Ik heb uiteindelijk met Python scriptjes iets gedaan voor een kostenberekening.

Verder is het niet mijn bedoeling om Domoticz af te kraken, maar toen mijn Sd kaart kapot ging was ik er wel redelijk klaar mee.

Veel uitgebreider, maar ook echt een hoog hobby gehalte. Als je dat zoekt is dit niets voor jou!

Zoek je een goedkoop, kant en klaar, plug&play systeem, dan is dit mogelijk iets voor jou...
internetinfo schreef op woensdag 8 juli 2020 @ 23:24:
Ons huis heeft naast de meterkast ook aan de andere kant van de woning een apart groepenkastje voor de PV en warmtepomp.
Begrijp ik het nou goed dat als ik één dongle en twee kWh-meters koop, deze d.m.v. Wi-Fi met elkaar verbonden zijn en zodoende één overzicht (inclusief bruto opbrengst) kunnen genereren?

Dienen we alleen even te wachten op de 3 fasen variant.
Je hebt 1 p1 meter per huishouden.

Daarnaast is er een WiFi kWh meter, welke je kunt koppelen aan de P1 meter (via WiFi). Deze zet je voor (blijft connected als de groep uitvalt), of achter (simpelere installatie) een groep.

In de praktijk wil ik er één voor mijn laadpaal en als ik eenmaal zonnepanelen heb een tweede erbij.

Als ik helemaal los wil gaan, de wasmachine, droger en vaatwasser zitten allemaal op een eigen groep, dan koop ik er nog 3 bij. Ik ben onlangs van condensdroger naar warmtepompdroger gegaan en men zegt dat dit gigantisch bespaard, maar ipv 1 uur, draait hij nu 3 uur. Met zo’n kWh meter kan ik exact jaar verbruik in de toekomst vergelijken. Dus hoeveel bespaart een nieuwe wasmachine/droger/vaatwasser, lijkt mij leuk om inzicht in te hebben, maar echt nuttig is het niet, geef ik toe 😉

P1 meter kost 29,95
kWh meter 49,95

Je krijgt ze niet beide bij de p1 meter dus.

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Gramser
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 21:24
Hm, ik had de mijne gisteren verwacht maar PostNL gooit roet in het eten... “leverdatum onbekend”. Als-ie er vandaag nog niet is ga ik aan de bel trekken. Ben nieuwsgierig!

OhSunnyDay


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • MaNDaRK
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 16:09
Gramser schreef op donderdag 9 juli 2020 @ 07:44:
Hm, ik had de mijne gisteren verwacht maar PostNL gooit roet in het eten... “leverdatum onbekend”. Als-ie er vandaag nog niet is ga ik aan de bel trekken. Ben nieuwsgierig!
Dat is heel toevallig, hier precies hetzelfde. Voor vandaag nog geen updates. Update: wordt straks bezorgd!

Hopelijk vanmiddag binnen :)

[Voor 4% gewijzigd door MaNDaRK op 09-07-2020 08:59]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Gramser
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 21:24
Bij de bestelling stond ook al "bezorging door PostNL / DPD"... ik was al blij dat het PostNL was, met DPD heb ik niet altijd evenveel mazzel. We gaan het zien!

OhSunnyDay

MaNDaRK schreef op donderdag 9 juli 2020 @ 07:50:
[...]

Dat is heel toevallig, hier precies hetzelfde. Voor vandaag nog geen updates. Update: wordt straks bezorgd!

Hopelijk vanmiddag binnen :)
Gramser schreef op donderdag 9 juli 2020 @ 08:06:
Bij de bestelling stond ook al "bezorging door PostNL / DPD"... ik was al blij dat het PostNL was, met DPD heb ik niet altijd evenveel mazzel. We gaan het zien!
Spannend jongens!
Veel plezier ermee en ook voor jullie, ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!

Youtube: DashcamNL


 • internetinfo
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 20:25
BlakHawk schreef op woensdag 8 juli 2020 @ 23:59:

[...]


Je hebt 1 p1 meter per huishouden.

Daarnaast is er een WiFi kWh meter, welke je kunt koppelen aan de P1 meter (via WiFi). Deze zet je voor (blijft connected als de groep uitvalt), of achter (simpelere installatie) een groep.
Ja precies, dus één dongle (waarmee ik inderdaad de P1 meter bedoel) en per specifiek te meten groep een (3 fasen) kWh meter, in mijn geval één achter de omvormer en één aan de warmtepomp.
En de app regelt vervolgens een mooie aggregatie van alle meters?
Ik ben onlangs van condensdroger naar warmtepompdroger gegaan en men zegt dat dit gigantisch bespaard, maar ipv 1 uur, draait hij nu 3 uur.
offtopic:
Je zal merken dat de warmtepompdroger vele malen zuiniger is. Daarnaast is de lagere temperatuur stukken beter voor je kleding.
P1 meter kost 29,95
kWh meter 49,95

Je krijgt ze niet beide bij de p1 meter dus.
Ja het is me duidelijk dat voor mijn situatie drie apparaatjes nodig zijn. Is de prijs en planning van de 3 fase kWh meter toevallig al bekend? Moet zeggen dat ik €50 wel aan de prijs vind, vergeleken met de 1 fase YL-1 van €24,95
internetinfo schreef op donderdag 9 juli 2020 @ 10:25:
Ja precies, dus één dongle (waarmee ik inderdaad de P1 meter bedoel) en per specifiek te meten groep een (3 fasen) kWh meter, in mijn geval één achter de omvormer en één aan de warmtepomp.
En de app regelt vervolgens een mooie aggregatie van alle meters?
Dat weet ik dus nog niet, ik heb de kWh meter nog niet. Ik verwacht van wel, maar goed dat is koffiedik kijken.
offtopic:
Je zal merken dat de warmtepompdroger vele malen zuiniger is. Daarnaast is de lagere temperatuur stukken beter voor je kleding.
Klopt, maar dat inzicht zou ik wel willen hebben. Meten is weten.
Ja het is me duidelijk dat voor mijn situatie drie apparaatjes nodig zijn. Is de prijs en planning van de 3 fase kWh meter toevallig al bekend? Moet zeggen dat ik €50 wel aan de prijs vind, vergeleken met de 1 fase YL-1 van €24,95
Ja, het is wel een MID gekeurde meter (dus te gebruiken voor belastingdienst declaraties, bij zakelijk gebruik, of laden zakelijke auto). Daarnaast met WiFi ingebouwd, volgens mij is dit de enige oplossing tot dusver die kan communiceren met een P1 meter.

De Youless zelf is weer best prijzig, gezamelijk valt het toch weer mee?
Youless : €80
kWh meter Youless : €25
Youless oplossing samen : €105

Oplossing van HomeWizard Energy:
HWE : €30
kWh meter : €50
HomeWizard Energy oplossing samen : €80

Dan vind ik een draadloze koppeling echt een groot pluspunt, vooral als je mijn meterkast ziet :+

Voor de meeste mensen is een kWh meter optiioneel en absoluut niet noodzakelijk, dan is het gewoon €30 vs €80.

Dus die prijzen vallen mij n nog steeds allezins mee.

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • linker
 • Registratie: November 2019
 • Laatst online: 23-12-2022
Gramser schreef op donderdag 9 juli 2020 @ 08:06:
Bij de bestelling stond ook al "bezorging door PostNL / DPD"... ik was al blij dat het PostNL was, met DPD heb ik niet altijd evenveel mazzel. We gaan het zien!
de P1 meter is een brievenbuspakketje (tenminste bij mij) hierdoor kan PostNL geen track and trace doen.
Je kunt zelf goed inschatten als de postbode is geweest, dan komtie morgen. (mijn ervaring).
internetinfo schreef op woensdag 8 juli 2020 @ 23:24:
Ons huis heeft naast de meterkast ook aan de andere kant van de woning een apart groepenkastje voor de PV en warmtepomp.
Begrijp ik het nou goed dat als ik één dongle en twee kWh-meters koop, deze d.m.v. Wi-Fi met elkaar verbonden zijn en zodoende één overzicht (inclusief bruto opbrengst) kunnen genereren?

Dienen we alleen even te wachten op de 3 fasen variant.
Als het goed gaat, krijg ik vandaag de 1 fase kWh meter. Hiermee kan ik de productie van de zonnepanelen zien. Volgens de beschrijving op de website, kan ik dan 3 zaken zien; te weten:
1) opwek zonnepanelen
2) eigen verbruik
3) totaal export/import

zodra het werkt, zal ik het resultaat doorgeven.
Ik ben erg benieuwd. Ik weet niet of ik de meterkast vanavond nog aangepast krijg of dat ik dat morgenmiddag kan doen.

 • Gramser
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 21:24
de P1 meter is een brievenbuspakketje (tenminste bij mij) hierdoor kan PostNL geen track and trace doen.
Je kunt zelf goed inschatten als de postbode is geweest, dan komtie morgen. (mijn ervaring).
Dat denk ik ook - dan zal hi vanavond op z'n vroegst komen, maar dan ben ik er niet. Dat wordt dus morgen eerste test...

Ben ook wel benieuwd naar de werking van de kWh-meter, en hoe installatie in zijn werk gaat... ben niet zo'n held met elektrische installaties.

[Voor 17% gewijzigd door Gramser op 09-07-2020 12:03]

OhSunnyDay

Gramser schreef op donderdag 9 juli 2020 @ 12:00:
[...]


Dat denk ik ook - dan zal hi vanavond op z'n vroegst komen, maar dan ben ik er niet. Dat wordt dus morgen eerste test...

Ben ook wel benieuwd naar de werking van de kWh-meter, en hoe installatie in zijn werk gaat... ben niet zo'n held met elektrische installaties.
Ik ben ook erg benieuwd, zelf nog niet besteld...
@linker keep us posted!

Installatie gaat in je DIN rack. Als je hem achter de groep plaatst, heb je geen risico, want je zet je groep uit en kan hem zonder spanning installeren.

Echter, als je groep dan uitvalt, staat er ook geen stroom meer op de meter, om die reden heb ik hem liever ervoor. Dan moet je dus eers spanningsloos maken. Nu is mijn buurman electricien en laat ik het liever hem doen :+

Youtube: DashcamNL

Er zijn trouwens nog plekken vrij voor het "event" vanmiddag.

Iedereen met vragen over het systeem en de toekomst. Ik verwacht hier meer uitleg, het is een online event waarvoor inschrijving noodzakelijk is:

https://www.eventbrite.nl...ergy-webinar-112419493732

Uiteraard gratis!
Tijd: 16:00 uur tot 17:00 uur

Youtube: DashcamNL


 • Gramser
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 21:24
Jammer! Ben ik op pad...

Enne, ik zou niet eens weten hoe ik "voor" of "achter"de groep herken... ;)

OhSunnyDay

Gramser schreef op donderdag 9 juli 2020 @ 12:21:
Jammer! Ben ik op pad...

Enne, ik zou niet eens weten hoe ik "voor" of "achter"de groep herken... ;)
Er gaan kabels van beneden (aansluiting/slimme meter) naar de groep en die gaan vaak naar boven erna, naar de verbruikers.
Maar nu moet ik ook eerlijk zeggen dat ik het leuk weet te vertellen, maar het liever door mijn buurman laat uitvoeren >:)

[Voor 5% gewijzigd door BlakHawk op 09-07-2020 12:24]

Youtube: DashcamNL


 • Gramser
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 21:24
Zou mij puur gaan om zonnepaneleninfo. Een kWh-meter achter de groep zou dan niet eens uitmaken, want als de groep uitvalt komt dat óf door een probleem met de panelen, of door een algehele stroomuitval. In beide gevallen wordt er ook niks opgewekt (toch? Denk ik?)...

OhSunnyDay

Gramser schreef op donderdag 9 juli 2020 @ 12:25:
Zou mij puur gaan om zonnepaneleninfo. Een kWh-meter achter de groep zou dan niet eens uitmaken, want als de groep uitvalt komt dat óf door een probleem met de panelen, of door een algehele stroomuitval. In beide gevallen wordt er ook niks opgewekt (toch? Denk ik?)...
Klopt, in het geval van de laadpaal, heb ik liever dat er stroom op de meter blijft staan, geen idee of je hem anders opnieuw moet koppelen, of dat er data verloren gaat?

Misschien zit ik er helemaal naast, meer een aanname van mij

Youtube: DashcamNL


 • rimave
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 22:32
Heb het apparaatje nu ook binnen en geïnstalleerd. Wordt er nog niet warm van.
Mijn gasmeter is niet slim, dus die data zie ik niet. Ik heb een Omnik zonnepanelen omvormer en die app is een draak van een ding. Ik dacht nu met deze HW oplossing makkelijk mijn stroom uit te kunnen lezen en dan dus ook de terugwinning van de zonnepanelen. Dat gaat niet. Schijnbaar moet ik dan nog eens 50 euro spenderen voor zo'n kwH meter. Dan kan ik net zo goed een 2e hands HW en Energylink aanschaffen.

The only thing better than a cow, is a human. Unless you need milk. Then you really need a cow.


 • Gramser
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 21:24
Ik denk dat je dat met die P1 meter wel kunt zien, maar het wordt niet gepresenteerd in hapklare getallen. Ik denk dat je zelf moet zitten rekenen. Wil je daadwerkelijk in één oogopslag kunnen zien wat je van je opgewekte energie zelf hebt verbruikt alvorens je bent gaan terugleveren of verbruiken ('s nachts of bij meer gebruik dan opwek), moet je idd die kWh-meter hebben. Mijn SolarEdge app / portal geeft het eigen verbruik direct van de panelen ook niet aan. Alleen wat ik heb opgewekt op een dag, niet wat ik daarvan heb verbruikt of over heb.

Zo begrijp ik het een beetje.

[Voor 17% gewijzigd door Gramser op 09-07-2020 12:33]

OhSunnyDay

rimave schreef op donderdag 9 juli 2020 @ 12:30:
Heb het apparaatje nu ook binnen en geïnstalleerd. Wordt er nog niet warm van.
Mijn gasmeter is niet slim, dus die data zie ik niet. Ik heb een Omnik zonnepanelen omvormer en die app is een draak van een ding. Ik dacht nu met deze HW oplossing makkelijk mijn stroom uit te kunnen lezen en dan dus ook de terugwinning van de zonnepanelen. Dat gaat niet. Schijnbaar moet ik dan nog eens 50 euro spenderen voor zo'n kwH meter. Dan kan ik net zo goed een 2e hands HW en Energylink aanschaffen.
Je ziet nu het verbruik van je huishouden en terugwinning op de slimme meter. Wat werkt daar precies niet aan?

Hoe ik het zie kun je nu exact hetzelfde als met een 2e hands Energy link en HW. Alleen met de huidige meter is hij veel accurater en sneller.

Wil je gespecificeerd vanuit de zonnepanelen, dan heb je een extra meter nodig, maar dat zou bij HW+Energy Link ook het geval zijn.

Een slimme meter is slim in zijn levering en teruglevering, maar kan toch onmogelijk alles erachter monitoren, zonder sensoren?

Youtube: DashcamNL


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Gramser
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 21:24
Op de slimme meter zie je niet wat je zelf direct verbruikt hebt, aan het eind van de dag/maand/jaar/watjewil. Dat moet je dan zelf uitrekenen, op basis van het overzicht van je energieleverancier met gegevens over verbruik en teruglevering dag en nacht.

Dat zou wel leuk zijn om direct in een app te zien, maar daarvoor heb je dus die kWh-meter nodig.

OhSunnyDay

Gramser schreef op donderdag 9 juli 2020 @ 12:32:
Ik denk dat je dat met die P1 meter wel kunt zien, maar het wordt niet gepresenteerd in hapklare getallen. Ik denk dat je zelf moet zitten rekenen. Wil je daadwerkelijk in één oogopslag kunnen zien wat je van je opgewekte energie zelf hebt verbruikt alvorens je bent gaan terugleveren of verbruiken ('s nachts of bij meer gebruik dan opwek), moet je idd die kWh-meter hebben. Mijn SolarEdge app / portal geeft het eigen verbruik direct van de panelen ook niet aan. Alleen wat ik heb opgewekt op een dag, niet wat ik daarvan heb verbruikt of over heb.

Zo begrijp ik het een beetje.
Je ziet per dag gewoon de totalen, ook terug levering. Maar je sluit de P1 meter (net als iedere andere P1 meter) op de slimme meter aan.

Dat betekent dat je totalen meet, teruglevering = opwekking - verbruik.

Nu heb ik zelf geen zonnepanelen. Maar dat zie je zowel terug in grafieken als totalen:

Gramser schreef op donderdag 9 juli 2020 @ 12:36:
Op de slimme meter zie je niet wat je zelf direct verbruikt hebt, aan het eind van de dag/maand/jaar/watjewil. Dat moet je dan zelf uitrekenen, op basis van het overzicht van je energieleverancier met gegevens over verbruik en teruglevering dag en nacht.

Dat zou wel leuk zijn om direct in een app te zien, maar daarvoor heb je dus die kWh-meter nodig.
Zo werkt een slimme meter nu eenmaal.
Volgens mij niet anders dan andere meetsystemen.

[Voor 19% gewijzigd door BlakHawk op 09-07-2020 12:39]

Youtube: DashcamNL


 • rimave
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 22:32
BlakHawk schreef op donderdag 9 juli 2020 @ 12:34:
[...]


Je ziet nu het verbruik van je huishouden en terugwinning op de slimme meter. Wat werkt daar precies niet aan?

Hoe ik het zie kun je nu exact hetzelfde als met een 2e hands Energy link en HW. Alleen met de huidige meter is hij veel accurater en sneller.

Wil je gespecificeerd vanuit de zonnepanelen, dan heb je een extra meter nodig, maar dat zou bij HW+Energy Link ook het geval zijn.

Een slimme meter is slim in zijn levering en teruglevering, maar kan toch onmogelijk alles erachter monitoren, zonder sensoren?
Ik kon met een HW en energylink heel mooi in de app zien wat mijn zonnepanelen opleverden op een dag. Daarvoor is toen ook een extra kwH meter geplaatst.

The only thing better than a cow, is a human. Unless you need milk. Then you really need a cow.

rimave schreef op donderdag 9 juli 2020 @ 12:39:
Ik kon met een HW en energylink heel mooi in de app zien wat mijn zonnepanelen opleverden op een dag. Daarvoor is toen ook een extra kwH meter geplaatst.
Ja klopt, daar is dus altijd een extra meter voor nodig.
Je had blijkbaar verwacht dat dit niet meer nodig zou zijn?

Youtube: DashcamNL


 • Gramser
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 21:24
Wat mijn zonnepanelen opwekken kan ik nu ook zien in de SE-app

Ik kan níet zien (zonder te rekenen) wat ik ook direct verbruik. Ik krijg aan het eind van de maand van mijn energieleverancier wel te zien wat ik heb verbruikt, en wat ik heb teruggeleverd. Dan moet je dus gaan rekenen wat je zelf hebt verbruikt van je panelen voordat je van het net ging afnemen/terugleveren.

Het was leuk geweest als dat met alleen de P1meter te zien zou zijn. Maar dat gaat dus niet. Wat-ie denk ik wel laat zien is (grafieksgewijs?) verbruik (afname van het net) en opwek (zonder eigen gebruik er vanaf getrokken).

OhSunnyDay


 • rimave
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 22:32
BlakHawk schreef op donderdag 9 juli 2020 @ 12:40:
[...]


Ja klopt, daar is dus altijd een extra meter voor nodig.
Je had blijkbaar verwacht dat dit niet meer nodig zou zijn?
Nou, ik had eerder de stille hoop mijn huidige kwH meter te kunnen gebruiken. Maar dat gaat dus niet.
Is zo’n vervangende kwH meter makkelijk zelf te plaatsen? Als ik mijn omvormer van de zonnepanelen uit zet dan is alles stroomloos, toch?

Worden er ook nog slimme gasmeters geplaatst? Dat gebeurt toch kosteloos?

The only thing better than a cow, is a human. Unless you need milk. Then you really need a cow.

rimave schreef op donderdag 9 juli 2020 @ 12:45:
[...]


Nou, ik had eerder de stille hoop mijn huidige kwH meter te kunnen gebruiken. Maar dat gaat dus niet.
Is zo’n vervangende kwH meter makkelijk zelf te plaatsen? Als ik mijn omvormer van de zonnepanelen uit zet dan is alles stroomloos, toch?

Worden er ook nog slimme gasmeters geplaatst? Dat gebeurt toch kosteloos?
Volgens mij zijn de meeste slimme meters gas en stroom meters in één.
Ik hoor vaker van mensne dat ze dit niet hebben, maar dat snap ik niet zo goed.

Heel onze wijk is gasloos gebouwd, op stadsverwarming, dus ik heb helaas ook geen inzicht in warmtegebruik.

Youtube: DashcamNL


 • Gramser
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 21:24
Bij mij werd een slimme gasmeter geplaatst toen ik een nieuwe slimme meter kreeg (vanwege 3x25A ipv 1x35A nav verbouwing). Nu kn ik op de display van de slimme meter ook mijn gasverbruik zien. Ik denk dat je je netleverancier kunt vragen dat ding gratis om te wisselen, inderdaad. Het zijn dus wel twee verschillende apparaten, die op het display van de elektrameter bijeen komen :D

En straks dus ook in de Homewizard Energy app :).

[Voor 13% gewijzigd door Gramser op 09-07-2020 12:52]

OhSunnyDay


 • rimave
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 22:32
Even beter gekeken en ik heb dus al een slimme gasmeter (https://www.enexis.nl/con...iding-gasmeter-flonidan). Ik zie alleen de data niet terug in de Energy app.

The only thing better than a cow, is a human. Unless you need milk. Then you really need a cow.


 • JeroenMSK
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 15-08-2022
Goedemiddag, hier ook 2 ontvangen vandaag. Krijg alleen de installatie niet rond op iOS. Na het ingeven van mijn WiFi wachtwoord geeft hij een foutmelding. Of geen verbinding met WiFi of foutcode 500 fout in server. Op meerdere apparaten nu geprobeerd maar en geen 1 app loopt hij hier door. Iemand tips ?
Pagina: 1 2 3 ... 82 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee