Een CV-Ketel is een vlamkoeler en een radiator is een waterkoeler.
tnx! Ohja, dat. Ik vraag me serieus af wat er gebeurt met mensen die gewoon simpelweg met veel te veel vermogen de temp naar 50 zetten. Die zitten nu met dit weer vermoedelijk in een soort van continue-pendel situatie en krijgen nooit het huis warm?Seafarer schreef op maandag 8 februari 2021 @ 23:17:
[...]
Overigens er heeft iemand in Nederland geroepen" zet hem op 50"
Dit is niet de eensluidende voorwaarde om een koude retour te krijgen en nog een goed werkend systeem te hebben.
Volgens mij zijn er meerdere initiatieven:
https://www.milieucentraa...vrij-wonen/50-gradentest/
en deze:
https://zetmop60.nl
Niemand heeft het hier over "zet je vermogen terug en laat je temperatuur met rust" .... terwijl dat voor mijn gevoel (inderdaad) toch effectiever is...
Een CV-Ketel is een vlamkoeler en een radiator is een waterkoeler.
Tsja, die maximum temperatuur is meestal heel eenvoudig te veranderen, terwijl al die vermogens achter installateursmenu’s enzo zitten.olafmol schreef op maandag 8 februari 2021 @ 23:38:
[...]
Niemand heeft het hier over "zet je vermogen terug en laat je temperatuur met rust" .... terwijl dat voor mijn gevoel (inderdaad) toch effectiever is...
[ Voor 16% gewijzigd door Venorcis op 08-02-2021 23:52 ]
Mijn situatie is anders (geen vloerverarming en hoofdzakelijk convectoren) maar ik bemerkte gisteren een vergelijkbaar gedrag en het kwam door de thermostaat (want die stopte steeds even met warmte vragen). Het aantal starts was zeer hoog, steeds een paar minuten aan en dan weet een paar minuten uit. Veel vaker dan wanneer de ketel pendelt of als de thermostaat low load control zou doen.darklord007 schreef op zondag 7 februari 2021 @ 16:12:
[...]
Ik heb de comfort touch van intergas.
Als het 17 graden is en ik zet m naar 18, dan nog gaat ie uit/aan/uit.
Regeling staat wel op slow, maar voor de rest kan ik nix instellen.
Max temp staat op 50graden, maar dat haalt ie zelden. En ik kan nergens het actuele vermogen uitlezen.
Ik denk de theorie wel te kennen, maar ik zie de variabelen niet om aan te draaien.
Ik wist op dat moment niet wat het was maar heb toen de volgende instellingen veranderd op de thermostaat (en aan de ketel niets gewijzigd):
- type regelgedrag van 1 (langzaam) naar 3 (snel)
- low load control uitgezet
Direct daarna was dit gedrag over en kwamen er langere stooksessies. Ik vermoed dat het regelgedrag de boosdoener was. Ik denk dat bij stand 1 (langzaam) de thermostaat geprogrammeerd is om wanneer de kamertemp eenmaal redelijk stijgt, aan te nemen dat die stijging nog wel even doorgaat en dus afschakelt. Maar die kamertemp stijgt dan niet meer en dus springt ‘ie weer aan.
In vorige winters heb ik met die instelling gespeeld maar nooit een echt effect waargenomen. Sinds begin januari had ik hem permanent op Langzaam staan en dat leek goed te werken dus zo gelaten. Tot de lage buitentemp plus veel wind (en geen zon) van gisteren dus.
Het zou ook kunnen dat de thermostaat nog moest leren dat het ineens kouder is en het gedrag bijgesteld moest worden, maar dan zou ik niet dit specifieke gedrag verwachten.
Gezien bij jou de vloerverwarming bijverwarming is zou je wellicht eens met Standaard of Snel regelgedrag kunnen testen of dit gedrag bij jou dan ook verdwijnt.
PS 1: Mijn thermostaat is een Honeywell chronotherm vision modulation.
PS 2: Gisteren 13,3 kuub (inclusief een douche) en vandaag 16,2 kuub (zonder douche). Dat gaat hard! (Wel heb ik vaker gemerkt dat er een kleine vertraging is wanneer het kouder of warmer weer wordt, vermoedelijk doordat de massa van de woning enige tijd neemt - donderdag en vrijdag was het nog best warm)
[ Voor 8% gewijzigd door Remmit op 09-02-2021 00:10 ]
Ik log ketel data met een [OTGW] OpenTherm gateway.vliegenier schreef op maandag 8 februari 2021 @ 22:31:
Beste allen,
@-Junkiexp-
@PentaClover
@mlo
@sjorsjuhmaniac
Ik zie allemaal mooie diagrammen voorbijkomen, zijn dit Arduino of RPI projecten? ben ik wel benieuwd naar.
Heb van beide nog een oud exemplaar in de kast liggen en vind dit als dit hiervoor geschikt is wel iets moois om het voor te gaan gebruiken. hebben jullie misschien een linkje hiervan of moet ik hier even goed zoeken?
alvast bedankt
Vloerverwarming log ik met temperatuur sensoren op een nodeMCU.
Kamer temperaturen via zwave thermostaatkranen.
Alles wordt uiteindelijk in influxDB opgeslagen en met grafana weergegeven
De losse sensoren kan je natuurlijk ook op een arduino of RPI aansluiten.
Voordeel van de nodeMCU, of andere bekende ESP bordjes is dat het door ESPHome ondersteund wordt, en weer gepiel met programmeren scheelt, en dus via de wifi werkt.
De DS18B20's zijn relatief eenvoudig te gebruiken, ik heb er met succes 15 aan 1 gpio pin hangen
Ik duw alle data, van alles, naar een mqtt broker, hier kan je dan ook weer eenvoudig via telegraf naar influxdb of vanuit mqtt direct naar een van de bekende domotica systemen.
Maar data kan je via vele wegen en op vele manieren opslaan.
Nu weer back on topic
Nou ze zitten allebei in een menu van de cv-ketel waar alleen de "specialist" komt, dus die drempel is even hoog.Venorcis schreef op maandag 8 februari 2021 @ 23:44:
[...]
Tsja, die maximum temperatuur is meestal heel eenvoudig te veranderen, terwijl al die vermogens achter installateursmenu’s enzo zitten.
50 danwel 60 graden is voor iedereen begrijpbaar. Vind maar eens een standaardvermogen dat voor 80% van de huizen werkt zonder klachten. Gekoppeld aan de gemiddelde Nederlander die niet of nauwelijks met kW werkt, snap ik wel dat ze voor de temperatuurroute zijn gegaan.
Cash is king.
Zeker niet aanvoertemperatuur is bijna altijd direct bereikbaar.
Vermogen zit eigenlijk altijd in het installateursmenu.
Ik heb al eerder gepost in dit topic "Zet het op 15kW" is nog steeds royaal, maar zal voor bijna elke gezinswoning voldoende zijn.
[ Voor 27% gewijzigd door leonbong op 09-02-2021 09:30 ]
Klopt, bij mijn Nefit smartline is de aanvoer temp gewoon in te stellen met een analoge draaiknop, maar voor het vermogen moet je echt het "installateurs menu" in. Is op zich niet ingewikkeld maar mijn moeder zal dat idd niet doen.leonbong schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 09:25:
Nou ze zitten allebei in een menu van de cv-ketel waar alleen de "specialist" komt, dus die drempel is even hoog.
Zeker niet aanvoertemperatuur is bijna altijd direct bereikbaar.
Vermogen zit eigenlijk altijd in het installateursmenu.
Ik heb al eerder gepost in dit topic "Zet het op 15kW" is nog steeds royaal, maar zal voor bijna elke gezinswoning voldoende zijn.
Wel beetje sneu: omdat het makkelijker is om uitgaans temp aan te passen worden er hele campagnes voor aangemaakt, en nu zitten veel van die mensen met alle goede bedoelingen met pendelende ketels en huizen die niet (goed) op temp komen...
"form over function"
Sinds kort log ik het modulation level van de ketel in home assistant. Dus ik kan mooi zien wat die doet.Venorcis schreef op maandag 8 februari 2021 @ 23:15:
[...]
Wat wel ook speelt is dat doorgaans de aanvoertemperatuur niet meer dan 20 graden boven de retourtemperatuur kan zijn. Als de retour dus laag genoeg is dan maakt het niet eens meer uit wat voor maximum je hebt ingesteld. Anderzijds kan een lagere maximum temperatuur (of een hele lage acceleratie) wel weer helpen om (langer) onder de condensatietemperatuur te zitten met je retour. Maar dan moet je hele systeem het wel weer goed kunnen afgeven, aangezien dat afgiftevermogen snel daalt met lagere temperaturen, anders doe je weer te weinig met je opgewekte vermogen. En laat ik al helemaal niet beginnen over hoe snel al dat vermogen weer uit je huis wegloopt of niet. Enfin, zo is het een aardige puzzel...
De huiskamer wordt geregeld door een iSense en die stookt ook met dit weer tussen de 40 en 50 graden. Dat gaat prima. Grappig om te zien is dat bij het starten, het modulatie level kortstondig naar 70 tot 100% gaat. Dat is niet altijd zo overigens. Heeft denk ik iets te maken met de combinatie retour/aanvoer temperatuur. Met deze koude, ligt het modulation level meestal tussen de 1% en 20%.
Ik denk dat het beperken van het vermogen wel zin kan hebben. Dan is in mijn geval de kortstondige piek naar 100% er uit. Maar of dat veel gas scheelt? Ik denk dat het wel mee zal vallen.
Sinds zondag heb ik een extra regeling gemaakt die de vloer op een minimale temperatuur houd. Anders duurt het te lang voordat de boel warm is ondanks dat de kamertemperatuur constant gehouden wordt. Dus vandaag zie ik dat de ISense in de war is met de korte stookperiodes.
/f/image/rDzSJzRL0zCuPj4p4Kyq04rV.png?f=fotoalbum_large)
hoe heb je deze regeling gemaakt? welke input neem je voor de regeling en wat stuur/regel je daarmee aan?mdvdl schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 10:05:
[...]
Sinds zondag heb ik een extra regeling gemaakt die de vloer op een minimale temperatuur houd. Anders duurt het te lang voordat de boel warm is ondanks dat de kamertemperatuur constant gehouden wordt. Dus vandaag zie ik dat de ISense in de war is met de korte stookperiodes.
[Afbeelding]
Op mijn CV systeem heb ik overal temperatuursensoren geplakt en zo dus ook op de vloer uit het zicht (ivm de WAF ;-) ). Deze sensoren zijn aangesloten op de raspberry waar ook home assistent op draait.mlo schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 10:09:
[...]
hoe heb je deze regeling gemaakt? welke input neem je voor de regeling en wat stuur/regel je daarmee aan?
Verder heb ik een opentherm bordje gekocht (https://github.com/jpraus/arduino-opentherm) en deze aan een ESP gekoppeld. Daarop heb ik software gemaakt die bepaalde informatie (modulatie level etc) doorstuurd via MQTT naar home assistant.
In home assistant heb ik nu nog een eenvoudige regeling gemaakt die de vloer temperatuur vergelijkt met de ingestelde waarde. Een soort aan/uit maar dan wel met een vaste temperatuur. Wanneer de temperatuur 0.3 graden onder de ingestelde temperatuur komt, stuurt home asisstent via MQTT de opdracht naar de ESP om te gaan branden op de insgestelde temperatuur.
Mijn code op de ESP override de berichten van mijn kamerthermostaat en de ketel zal gaan branden.
Eigenlijk vrij simpel. Verbeterpunten die ik wil toepassen zijn o.a. een stooklijn voor de vloer (want als het warmer is moet de aanvoer anders zijn), Uiteindelijk zie ik het liefst dat Home assistant alleen nog instellingen doet en dat dit apparaat dus automoom (muv aanleveren van de vloer temperatuur) zijn werk doet.
Verder kan ik nu ook de thermostaat voorzien van de buitentemperatuur. Daarmee zou ik de ISense zo kunnen ingerelen dat die ook weer stookt met een naregeling op buitentemperatuur.
Dit project tben ik gestart omdat mijn vloer compleet afkoelt omdat mijn huis erg weinig warmte verliest. Afgelopen zondag hadden we bv een verbruik van 6 kuub gas. Nu dat mijn vloer op temperatuur blijft, verwacht ik minder gas te gaan gebruiken. Dat gaan we vanzelf zien :-)
Ik zal eens een blog maken met wat meer info over dit projectje. Misschien dat anderen er ook wat aan hebben.
De ruimte wordt wel warm maar de ketel start vaak. De vloerverwarming lijkt ook nooit in de buurt te komen van de aanvoer temperatuur (aanvoer thermostaat knop staat op +/-48c), de retour van de vloerverwarming lijkt altijd rond de 20c zitten. Ik heb geprobeerd om de retour van de vloerverwarming verder open te draaien maar zowel linksom als rechtsom (rechtsom puur ter controle
Intergas HREco 36:
- Max temp 70
- Hangt twee verdiepingen hoger. Waterdruk is 2 op de beganegrond en 1.6 op zolder.
- Standaard instellingen met uitzondering van:
Optie | Waarde | Standaard | Beschrijving |
3 | 33 | 60 | Ingesteld maximum CV-vermogen |
3. | 45 | 80 | Maximum capaciteit moduleren CV-pomp |
8 | 2 | 1 | CV-pomp nadraaitijd na CV-bedrijf |
c. | 25 | 40 | Minimum capaciteit modulerende CV-pomp |
Honeywell Modulation Chronotherm touch
- Schakelstand: 1 (tragere verwarming)
- In een internet instructie video van Honeywell wordt een maximaal aantal schakeling per uur getoond maar die instelling kan ik nergens terug vinden, ook niet in het installateurs menu.
- Low load uitgeschakeld
- Adaptive verwarmen aan
- Continue, geen gebruik van nachtverlaging.
Pompschakelaar:
- 25c
/f/image/n2YyGjGSK9yb6nFqMCWFLweE.png?f=fotoalbum_large)
Yep dit volg ik, ik heb zelf ook DS18B20 sensoren op mijn vloer groepen zitten en een OTGW draaien.mdvdl schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 10:25:
[...]
In home assistant heb ik nu nog een eenvoudige regeling gemaakt die de vloer temperatuur vergelijkt met de ingestelde waarde. Een soort aan/uit maar dan wel met een vaste temperatuur. Wanneer de temperatuur 0.3 graden onder de ingestelde temperatuur komt, stuurt home asisstent via MQTT de opdracht naar de ESP om te gaan branden op de insgestelde temperatuur.
Mijn code op de ESP override de berichten van mijn kamerthermostaat en de ketel zal gaan branden.
Ik wil zoals jij al aangeeft ook nog een DS18B20 sensor ergens op de vloer plaatsen om de vloertemperatuur te meten.
klopt het dat op het moment dat de vloerverwarming 0.3 graden onder de ingestelde temperatuur komt je de kamerthermostaat gaat ignoren en je je hele CV met de sensor op de vloer gaat regelen?
Nee helaas niet geen blokje in het snoer.sjorsjuhmaniac schreef op maandag 8 februari 2021 @ 16:10:
[...]
Zit er een temperatuur beveiliging in de snoer van de pomp? Zie het zwarte blokje in deze snoer als voorbeeld.
Als je die hebt, en het blokje op je verdeler zit dan ben je hiermee ook nog beschermd tegen te hoge temperaturen, die slaan bij 50graden af dacht ik.
Verder zijn dit ongeveer de waardes die ik meet:
Aanvoertemp: 45 C
Retourtemp: 33 C
Vloertemp: 23-25 C
Kloppen mijn volgende redeneringen? (voor wie niet had meegelezen in geval van het omdraaien van VVW aanvoer \ retour)
- Als de VVW thermostaat (dus op de retour) nu op 37 C staat, dat retourwater boven 37 C wordt gestopt en de VVW feitelijk langzaam weer afkoelt terwijl de ketel op verzoek van kamerthermostaat juist doorstookt (in mijn geval alleen voor de radiatoren boven)?
- In dat geval verlies ik nog niet perse energie maar duurt het opwarmen van de woning wel onnodig langer.
- Als ik de VVW thermostaat (retour) op 40 zou zetten gaat er meer warmte door de vloer maar verbruik ik onnodig energie omdat het verschil tussen aanvoer en retour ook zeer klein wordt.
Korte antwoord wordt niet beter.
Lang antwoord:
HRE36 heeft als min-vermogen +/-8kW in HR-bedrijf (uit mijn hoofd)
60m2 vloerverwarming is ongeveer 6kW (max afgifte vermogen) ruim genomen meestal is het nog minder (4-5kW). Maar vermogens-afgiste bij Cv-systemen dan bedoelen we wat bij -10 noodzakelijk is.
Dus momenteel zal je 2 á 4 kW nodig hebben voor het warm houden en omdat je geen nachtverlaging toepast zal dat dus het geval zijn.
Conclusie:
Het systeem zal altijd een beetje blijven starten en stopen dan zal je een andere ketel moeten kopen.
Of meer comfort aanbrengen in je huis door boven ook wat radiatoren op te zetten.
Maar eigenlijk niks om je druk over te maken.
Ps Je hebt het er niet bij gezet maar ik neem aan dat je start/stop van 4-6 keer per uur bedoelt, als het veel meer is dan is er iets anders aan de hand.
Tip
Koop een aan/uit thermostaat is meestal prettiger voor vloerverwarming, zeker als je nu Vision modulation hebt. Bijvoorbeeld de Vision-aan/uit is stuk beter bij vloerverwarming.
Vision modulation vind ik niet zo prettig ding voor vloerverwarming.
Een Remehe Isense is een hele goede als perse een modulerende wilt.
[ Voor 11% gewijzigd door leonbong op 09-02-2021 11:01 ]
Niet helemaal... als de kamerthermostaat vind dat de CV moet stoken, dan geef ik die prioriteit.mlo schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 10:37:
[...]
Yep dit volg ik, ik heb zelf ook DS18B20 sensoren op mijn vloer groepen zitten en een OTGW draaien.
Ik wil zoals jij al aangeeft ook nog een DS18B20 sensor ergens op de vloer plaatsen om de vloertemperatuur te meten.
klopt het dat op het moment dat de vloerverwarming 0.3 graden onder de ingestelde temperatuur komt je de kamerthermostaat gaat ignoren en je je hele CV met de sensor op de vloer gaat regelen?
En anders ga ik inderdaad de hele CV met de vloersensor regelen wanneer de temperatuur 0.3 graden afwijkt.
Die 0.3 is overigens gekozen op basis van "omdat het kan" en omdat ik 0.5 een te grote afwijking vind. Misschien moet ik zelfs naar 0.2 toe. In de grafiek zie je dat afgelopen nacht de CV 2 keer ongeveer 75 minuten gebrand heeft. Dat is de vloerverwarmingsregellus. Er is iets overshoot, maar dat vind ik niet zo erg. Erg veel invloed op de kamertemperatuur heeft het niet.
Ligt aan de verdeler. Bij een verdeler zonder pomp klopt dit. Bij een verdeler met eigen pomp moet je er rekening mee houden dat het effect versterkt wordt. Als je bij minder vermogen ook minder snel gaat pompen verandert de mengverhouding in de verdeler.MarcoC schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 11:22:
Zitten er nadelen aan het verlagen van het minimale pompvermogen met een modulerende pomp? Ik probeer langere runs te krijgen met mijn vloerverwarming, en ik heb nu het minimale pompvermogen van 35% naar 25% verlaagd en dat lijkt effect te hebben. De ketel moduleert voor zover ik weet op delta T, dus mocht de pompsnelheid niet voldoende zijn dan wordt deze vanzelf verhoogd. Als dat zo is, dan kan ik probleemloos experimenten met het verder verlagen van het minimale pompvermogen. Klopt deze gedachtegang?
Als je een volledig nageregelde verdeler met eigen pomp hebt moet je de flow eigenlijk zo hoog mogelijk houden. De naregeling heeft dan zo min mogelijk "last" van de veranderende mengverhoudingen bij het open en dicht sturen van de groepen.
WP: Toshiba Estia 8kW split HWT-801H(R)W-E + HWT-1101 binnenunit met 300 liter SWW tank. PV: 4 strings, totaal 12590 Wp
Bedankt voor de reactie.leonbong schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 10:56:
@Caayn
Korte antwoord wordt niet beter.
Lang antwoord:
HRE36 heeft als min-vermogen +/-8kW in HR-bedrijf (uit mijn hoofd)
60m2 vloerverwarming is ongeveer 6kW (max afgifte vermogen) ruim genomen meestal is het nog minder (4-5kW). Maar vermogens-afgiste bij Cv-systemen dan bedoelen we wat bij -10 noodzakelijk is.
Dus momenteel zal je 2 á 4 kW nodig hebben voor het warm houden en omdat je geen nachtverlaging toepast zal dat dus het geval zijn.
Conclusie:
Het systeem zal altijd een beetje blijven starten en stopen dan zal je een andere ketel moeten kopen.
Of meer comfort aanbrengen in je huis door boven ook wat radiatoren op te zetten.
Maar eigenlijk niks om je druk over te maken.
Ps Je hebt het er niet bij gezet maar ik neem aan dat je start/stop van 4-6 keer per uur bedoelt, als het veel meer is dan is er iets anders aan de hand.
Tip
Koop een aan/uit thermostaat is meestal prettiger voor vloerverwarming, zeker als je nu Vision modulation hebt. Bijvoorbeeld de Vision-aan/uit is stuk beter bij vloerverwarming.
Vision modulation vind ik niet zo prettig ding voor vloerverwarming.
Een Remehe Isense is een hele goede als perse een modulerende wilt.
Daar was ik al bang voor. Wij hebben het huis zo gekocht, enkel de radiatoren op de begane grond vervangen voor vloerverwarming, en de ketel is nog niet zo oud dus om die al te vervangen vind ik ook weer zo iets. Ik zal eens testen met het open zetten van wat radiatoren door het huis.
Reactie op jouw tip: Heeft het misschien effect als ik de OpenTherm reactie temperatuur opschroef? Deze staat nu nog op 40 ingesteld.
Reactie op jouw PS: Ik heb net heel even bij de ketel gezeten en hij lijkt nu als volgt te draaien:
+/-1min -> 3/4/5, CV-bedrijf (stoken/opwarmen)
+/-3min -> 1, gewenste temperatuur bereikt
+/-1min -> 3/4/5, CV-bedrijf (stoken/opwarmen)
etc.
CV temp: 40c
[ Voor 4% gewijzigd door Caayn op 09-02-2021 11:41 ]
Dus ik weet niet wat je bedoelt met OpenTherm reactie temperatuur.
Is dat minimale watertemperatuur die de ketel aan maakt.
+/-1min -> 3/4/5, CV-bedrijf
+/-3min -> 1 nadraaien
Bovenstaand zegt mij ook weinig.
Bedoel je de ketel gaat elke 3-min aan voor 1-min?
Kan je niet het starten en stoppen gewoon even turfen over een kwartiertje om idee te krijgen hoe vaak het per uur is.
Edit @Caayn :
Momenteel gebruikt mijn huis 170m2 (2008) met evohome systeem
Woonkamer 70m2 vloerverwarming @ 22 graden
Werkkamer 10m2 @ 21 graden
Slaapkamerdochter 20m2 @21 graden (thuis-leren)
Alle overige slaapkamers @19 graden.
+/-3kW totaal voor het hele huis om het warm te houden, de bulk van radiatoren zijn daadwerkelijk volledig koud om 19 graden te handhaven. Ik heb een warmtemeter dus ik kan het heel precies zien.
Dit ter indicatie om aan te geven hoeveel te veel vermogen je ketel heeft, waardoor je niet ontkomt aan starten en stoppen.
[ Voor 37% gewijzigd door leonbong op 09-02-2021 12:06 ]
Eigenlijk doe je met die instelling de Opentherm regeling tekort. De thermostaat wil dus bijvoorbeeld 30 graden om de ruimte warm te maken en de ketel gaat vervolgens toch lekker 40 graden water maken. Dat is helemaal niet nodig. De ketel kan ook prima 30 graden water maken, maar natuurlijk alleen als de flow over de ketel voldoende is om de 8kW kwijt te raken bij de beperktere delta-T.
Zet je die parameter omhoog, maar je eigenlijk van je thermostaat een aan/uit regelaar (maar dan zonder dat de thermostaat dat weet en dat is dan weer niet handig, want die gaat dat misschien niet in de gaten hebben).
Je kunt dan beter gewoon een aan/uit thermostaat ophangen.
[ Voor 20% gewijzigd door Blihi op 09-02-2021 11:49 ]
WP: Toshiba Estia 8kW split HWT-801H(R)W-E + HWT-1101 binnenunit met 300 liter SWW tank. PV: 4 strings, totaal 12590 Wp
Als je parameter E bedoeld. ja dat heeft zeker zin. zie:Caayn schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 11:33:
[...]
Bedankt voor de reactie.
Daar was ik al bang voor. Wij hebben het huis zo gekocht, enkel de radiatoren op de begane grond vervangen voor vloerverwarming, en de ketel is nog niet zo oud dus om die al te vervangen vind ik ook weer zo iets. Ik zal eens testen met het open zetten van wat radiatoren door het huis.
Reactie op jouw tip: Heeft het misschien effect als ik de OpenTherm reactie temperatuur opschroef? Deze staat nu nog op 40 ingesteld.
Reactie op jouw PS: Ik heb net heel even bij de ketel gezeten en hij lijkt nu als volgt te draaien:
+/-1min -> 3/4/5, CV-bedrijf (stoken/opwarmen)
+/-3min -> 1, gewenste temperatuur bereikt
+/-1min -> 3/4/5, CV-bedrijf (stoken/opwarmen)
etc.
CV temp: 40c
https://gathering.tweaker...message/65198176#65198176
Ik heb inderdaad verdelers zonder pomp, de CV-installatie draait volledig op de pomp van de CV-ketel.Blihi schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 11:29:
[...]
Ligt aan de verdeler. Bij een verdeler zonder pomp klopt dit. Bij een verdeler met eigen pomp moet je er rekening mee houden dat het effect versterkt wordt. Als je bij minder vermogen ook minder snel gaat pompen verandert de mengverhouding in de verdeler.
Als je een volledig nageregelde verdeler met eigen pomp hebt moet je de flow eigenlijk zo hoog mogelijk houden. De naregeling heeft dan zo min mogelijk "last" van de veranderende mengverhoudingen bij het open en dicht sturen van de groepen.
Specs:
- Hoekhuis (2003), ~140m2, volledig geisoleerd, HR++
- vloerverwarming beneden: HoH 10 cm
- 'normale' HT radiatoren boven
- Agpo Ferroli Econpact 225c (17 jaar oud, dit type is tevens als gevaarlijk bestempeld door experts en wil/hoop ik op termijn te vervangen door een L/W warmtepomp)
Instellingen:
- max CV vermogen: 30%
- max CV aanvoer temp: 45 graden
- max VVW thermostaat aanvoer temp: 40 graden
- radiatoren boven geknepen zodat uitvoer temp handwarm is (IR meter is besteld om beter af te stellen)
- nachtverlaging: 18.5 graden (20.00 - 06.00)
- target dagtemperatuur: 20 graden (06.00 -20.00)
resultaten:
- CV aanvoer: 44 graden
- CV retour: 33 graden
- Rookgas: 40 graden
- VVW aanvoer: 39 graden
- VVW retour: 31: graden
Met de huidige buitentemperaturen draait de ketel continu van 06.00 tot eind van de middag (~16.00) waar de temperatuur langzaam oploopt tot 20 graden (stabiel 0.7m3 gas per uur volgens de slimme meter). Daarna stopt de ketel en loopt de temperatuur verder op tot 20.5 om daarna langzaam af te koelen. Qua comfort voelt dit prima, de vloer is een groot gedeelte van de dag 'warm', en de temperatuur zit binnen een -voor ons- comfortabele range (19.0 - 20.5).
Wat betreft ketel-efficiëntie zit ik zo ook wel aardig goed lijkt me, de ketel zit mooi in zijn HR werkpunt en heeft mooie lange stabiele runs zonder pendelgedrag. Afgelopen dagen kwamen we zodoende uit op 0.33 m3 gas per graaddag waarmee ik best tevreden ben
Je mag het guinness book of records wel bellen.
Ik denk dat als je agpo Fyra belt dat die je ook niet geloven.
Mijn schoonvader had er ook een in zijn toenmalige nieuwbouwproject 7 jaar later toen hij weg hadden de meeste in de straat die ketel al vervangen inclusief schoonvader.
Ding was na jaar of 5 totaal op! Ding had een servicecontract.
[ Voor 47% gewijzigd door leonbong op 09-02-2021 12:52 ]
Dan is de waarschijnlijk de plug uit het draad gelopen doordat het 'te ver' open is gedraaid. Als je de plug 'indrukt' terwijl je langzaam en voorzichtig de plug indraait zal hij wel weer draad gaan pakken.Caayn schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 10:26:
Ik heb geprobeerd om de retour van de vloerverwarming verder open te draaien maar zowel linksom als rechtsom (rechtsom puur ter controle) lijk ik oneindig ver te kunnen draaien.
:fill(white):strip_exif()/f/image/iatqlgL9CDYA508b4GHwqsSd.png?f=user_large)
Is dit wel oké? Als het goed is wordt hij netjes modulerend aangestuurd door de Tado thermostaat, dat blijkt in ieder geval wel uit. Maar waarom is de aanvoertemperatuur dan zo sterk wisselend? Of is dit wel normaal? Als ik een simpele Chronotherm thermostaat aansluit (die volgens OT werkt), krijg ik vrijwel hetzelfde effect. Aanvoertemp is dan 70 graden (op ketel ingesteld).
Zou het liggen aan de instellingen van de ketel? De thermostaat is wel aangesloten op de modulerende + en - poorten. Ik heb wat aan de pompsnelheid zitten experimenteren, maar dat lijkt weinig verschil te maken.
Overzicht van setpoints:
:fill(white):strip_exif()/f/image/inqCI9EyOJDSxSIfjEdc5DnT.png?f=user_large)
Ik zou verwachten dat de aanvoertemp veel gelijkmatiger werkt, dus constant tussen 40 en 60 graden, of is dit nooit zo?
[ Voor 8% gewijzigd door koelkast op 09-02-2021 13:53 ]
Sinds gisteren met aanpassingen bezig van de CV ketel en vloerverwarmingsverdeler om minder gas te stoken en groener en goedkoper uit te zijn.
Zonder succes, want overdag dacht ik dat ik er was, kom ik vanochtend beneden is het 17 graden... Brrrrr. Probleem waar ik tegen aan liep was dat de ketel op stand 1 bleef hangen, dus pompsnelheid verhoogd. Gelukkig nu wel weer 20 graden maar wil vannacht niet weer 17 graden krijgen, Waar lag het aan?
Hebben jullie de ideale instellingen:
- intergas hreco 36 cv ketel
- 77 m2 vloerverwarming
- vloerverwarmingspomp heeft 4 groepen
Vraag is:
1. waar moet de aanvoertemperatuur op ingesteld staan?
2. hoe kan ik de retourtemperatuur checken en wat zal die moeten zijn?
3. instellingen max. vermogen max. pompsnelheid cv ketel?
4. hoe hoog moet de wilo vloerverwarmingspomp staan (stand 1 - 6 mogelijk) en de thermostatische regeling (stand 1 - 8 mogelijk)
5. wat zal de thermo manometer moeten zijn bij de vloerverwarmingspomp zowel aanvoer als retour.
Ohja, wij draaien alleen vloerverwarming en op de badkamer de vloerverwarming. De rest van de radiatoren gebruiken we (bijna) niet. Onze thermostaat hangt in de woonkamer bij de vloerverwarming dus.
Ben hierin beginner, zoals je misschien merkt uit bovenstaande vragen

ach onze agpo 127c draait al 20 jaar (bouwjaar 2001) zo goed als probleemloos (1x ionisatie-pen vervangen, meer niet).leonbong schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 12:47:
Toe maar een agpo van 17 jaar.
Je mag het guinness book of records wel bellen.
Ik denk dat als je agpo Fyra belt dat die je ook niet geloven.
Mijn schoonvader had er ook een in zijn toenmalige nieuwbouwproject 7 jaar later toen hij weg hadden de meeste in de straat die ketel al vervangen inclusief schoonvader.
Ding was na jaar of 5 totaal op! Ding had een servicecontract.
Je kan dus ook weleens een goede Agpo treffen
dan doe ik ook meeleonbong schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 12:47:
Toe maar een agpo van 17 jaar.
Je mag het guinness book of records wel bellen.
Ik denk dat als je agpo Fyra belt dat die je ook niet geloven.
Mijn schoonvader had er ook een in zijn toenmalige nieuwbouwproject 7 jaar later toen hij weg hadden de meeste in de straat die ketel al vervangen inclusief schoonvader.
Ding was na jaar of 5 totaal op! Ding had een servicecontract.
Hier een huis van 2002 en afgelopen augustus de agpo econpact 225C vervangen voor een intergas xtreme.
Vervanging vond plaats uit voorzorg. .
Zover ik weet (vooral schuld van vorige eigenaar)
2x schoongemaakt.
1x branderautomaat defect
en dat was het eigenlijk.
Moet wel zeggen dat wij een verbruik hebben van <500m3
Ik kan op gas gebied niet echt zeggen dat mijn nieuwe thermostaat+ketel zoveel zuiniger is.
Kwa stroomverbruik is het wel een 90% reductie
Nobody is perfeckt - But who wants to be Nobody? - Vrijwillig Energycoach Fiat LUXus! - Some Insights
Het ligt eraan! Oud, nieuw, hoe geïsoleerd? Hier iets meer vloeroppervlak, vrijstaand jaren '30 met grotendeels steense buitenmuren. In de onverwarmde ruimtes nadert de temperatuur zonder ingrijpen inmiddels het vriespunt . 2021 tot nu toe gemiddeld 10 - 15m3 per dag (zo rond de 0.8m3/graaddag), maar met deze kou zat ik gisteren op 23m3. En dan ben ik nog trots dat ik het warm weet te houden met CV-watertemperaturen van max zo'n 60 graden (en een vloot radiatorventilatoren).Link123 schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 13:52:
is ruim 15m3 gasverbruik bij 810m3 woning met 225m2 vloer en thermostaat op 20,5 overdag en 19,5 's nachts en temp ketel 55gr (helft verwarmt met vloerverwarming en mn benedenverdieping verwarmt) redelijk normaal uitgaand van de huidige temperatuur? o ja stoken 's avonds nog bij met open haard.
Deze type 10 radiatoren worden loeiheet en zijn bijna niet aan te raken. Vandaar dat ik deze ook wil aanpassen.
:strip_exif()/f/image/aOFiIbkNGEFrAjaCx1iOWqIJ.jpg?f=fotoalbum_medium)
:strip_exif()/f/image/hYXK4CZlQMBJ9hJL78p8MLgF.jpg?f=fotoalbum_medium)
[ Voor 15% gewijzigd door Deef_K op 09-02-2021 14:21 ]
En wat regel je dan via OTGW, de "Control Setpoint"?mdvdl schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 11:08:
[...]
En anders ga ik inderdaad de hele CV met de vloersensor regelen wanneer de temperatuur 0.3 graden afwijkt.
Zo ongeveer elk 3 minuten aan/uit met dit weer.dunklefaser schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 14:17:
@koelkast Zoiets heb ik al sinds jaren - gelukkig door enkele aanpassingen in de ketelparameters niet meer zo uitgesproken - maar bij mijn installatie is dit heel normaal en kan helaas niet anders. - Vraag: Hoe vaak gaat de ketel per uur aan?
Ik ben echt op zoek naar de juiste balans qua:
ketelvermogen (nu max 70%)
pompsnelheid / vermogen (nu max 50%)
temperatuurinstelling (nu 60 graden)
knijpen van radiatorkranen (eclipse overal), waterzijdig ingeregeld zoveelmogelijk
en vraag me af wat ik nu moet veranderen om het minder extreem te maken. Ik heb het idee dat het comfortabeler én zuiniger kan, maar misschien zit ik op het optimum?
Ik heb geen OTGW. Helaas weet ik niet hoe die werkt.mlo schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 14:22:
[...]
En wat regel je dan via OTGW, de "Control Setpoint"?
Maar ik overschrijf het bericht "Control Setpoint" inderdaad (ID: 1) . Om vervolgens de CV ketel te laten branden, pas ik het status bericht van de thermostaat (ID: 0) aan waarbij ik bit 0 (CH enable) op 1 zet.
Hopelijk heb je er iets aan.
Yep, dankje!mdvdl schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 14:38:
[...]
Ik heb geen OTGW. Helaas weet ik niet hoe die werkt.
Maar ik overschrijf het bericht "Control Setpoint" inderdaad (ID: 1) . Om vervolgens de CV ketel te laten branden, pas ik het status bericht van de thermostaat (ID: 0) aan waarbij ik bit 0 (CH enable) op 1 zet.
Hopelijk heb je er iets aan.
Zo vaak start hij hier niet.koelkast schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 14:22:
[...]
Zo ongeveer elk 3 minuten aan/uit met dit weer.
Ik ben echt op zoek naar de juiste balans qua:
ketelvermogen (nu max 70%)
pompsnelheid / vermogen (nu max 50%)
temperatuurinstelling (nu 60 graden)
knijpen van radiatorkranen (eclipse overal), waterzijdig ingeregeld zoveelmogelijk
en vraag me af wat ik nu moet veranderen om het minder extreem te maken. Ik heb het idee dat het comfortabeler én zuiniger kan, maar misschien zit ik op het optimum?
Zelf ook aardig aan het spelen geweest met de instellingen.
Bij de pompsnelheid moet je opletten dat alle radiatoren nog goed warm worden.
Bij te laag dan worden sommige radiatoren gewoon niet warm. (Zelf daar dus ook achter gekomen)
Na het wijzigen van de pompsnelheid kon ik alles opnieuw waterzijdig inregelen.
Vermogen heb ik zelf ingesteld dat de temperatuur in ieder geval nog boven de 60 graden uit komt.
Dit kun je meende ik ook berekenen aan de hand van de radiatoren.
De minimale opentherm heb ik inmiddels op 55 graden staan.
Bij een te lage temperatuur met radiatoren bleef hij bij mij constant branden op bijvoorbeeld 45 graden zonder dat het ook maar warm werd (hoger gas verbruik)
Het afregelen is erg afhankelijk van wat van systeem je hebt.
Vloerverwarming of alleen radiatoren.
Bij een te laag vermogen krijg je gewoon geen hoge radiator temperatuur en 25 a 30% was bij mij echt te weinig. Ik heb hem dus op 40% staan.
maximale aanvoertemperatuur heb ik op 75 graden staan maar dit haalt hij bijna nooit.
pompsnelheid heb ik dacht ik op 35% staan.
De ketel is een Intergas HRE 28/24
Alles is waterzijdig ingeregeld op ongeveer 60/45 graden
Geen idee hoe goed de afregeling van mij is, maar zo is hij nu
Hieronder kun je wat grafieken zien met de aanvoer/ retourtemperatuur en gasverbruik.
https://snapshot.raintank...oNNiBx4VI6Emun108zUBlLMyy
[ Voor 4% gewijzigd door thespeed op 09-02-2021 14:51 ]
Haha, agpo's hebben geen bijzonder goede naam inderdaad, maar hij pruttelt nog lekker door. Ik hoop dat hij het ook nog even volhoudt, overstappen op een (bij voorkeur full-electric) warmtepomp (+zonneboiler) is nu nog even te duur. Maar dat onderwerp is te zijner tijd zijn eigen topic wel waardleonbong schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 12:47:
Toe maar een agpo van 17 jaar.
Je mag het guinness book of records wel bellen.
Ik denk dat als je agpo Fyra belt dat die je ook niet geloven.
Mijn schoonvader had er ook een in zijn toenmalige nieuwbouwproject 7 jaar later toen hij weg hadden de meeste in de straat die ketel al vervangen inclusief schoonvader.
Ding was na jaar of 5 totaal op! Ding had een servicecontract.
Verbruikt dat ding zo belachelijk veel stroom dan?darklord007 schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 14:14:
[...]
Ik kan op gas gebied niet echt zeggen dat mijn nieuwe thermostaat+ketel zoveel zuiniger is.
Kwa stroomverbruik is het wel een 90% reductie
Niet dat dat direct een reden is om mijn Agpo de deur uit te doen, maar wel weer een extra vinkje op de minpunten lijst.
Beetje ouderwetse ketel doet al snel 90W voor pomp+computer+thermostaat. Moderne ketels hebben een modulerende energiezuinige pomp die iets van 10-20W gebruiken. "Het is maar 70W" hoor ik je zeggen, maar wel 70W wat een groot deel van het jaar onnodig verbruikt wordt.Xqlusive schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 15:22:
[...]
Verbruikt dat ding zo belachelijk veel stroom dan?
Niet dat dat direct een reden is om mijn Agpo de deur uit te doen, maar wel weer een extra vinkje op de minpunten lijst.
Nokia 6110, Sony Walkman, Commodore 64, steenkoolvrij sinds 1962
hm, ik had niet verwacht dat het nog zoveel was, 70W vind ik nog best veel eigenlijk. Over een jaar heen tikt dat best wel aan... Des te meer reden om eens serieus te kijken naar 'plan warmtepomp'._JGC_ schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 15:39:
[...]
Beetje ouderwetse ketel doet al snel 90W voor pomp+computer+thermostaat. Moderne ketels hebben een modulerende energiezuinige pomp die iets van 10-20W gebruiken. "Het is maar 70W" hoor ik je zeggen, maar wel 70W wat een groot deel van het jaar onnodig verbruikt wordt.
Juist, dan heb ik dezelfde ketel. Ik heb alleen radiatoren, die allemaal voorzien van een thermostatische afsluiter (Heimeier Eclipse) en een Tado kraan. Ik kan dus alle individueel aansturen, maar zelfs als ik slechts de woonkamer verwarm, reageert de ketel met steeds wisselende temperaturen.thespeed schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 14:43:
[...]
Zo vaak start hij hier niet.
Zelf ook aardig aan het spelen geweest met de instellingen.
Bij de pompsnelheid moet je opletten dat alle radiatoren nog goed warm worden.
Bij te laag dan worden sommige radiatoren gewoon niet warm. (Zelf daar dus ook achter gekomen)
Na het wijzigen van de pompsnelheid kon ik alles opnieuw waterzijdig inregelen.
Vermogen heb ik zelf ingesteld dat de temperatuur in ieder geval nog boven de 60 graden uit komt.
Dit kun je meende ik ook berekenen aan de hand van de radiatoren.
De minimale opentherm heb ik inmiddels op 55 graden staan.
Bij een te lage temperatuur met radiatoren bleef hij bij mij constant branden op bijvoorbeeld 45 graden zonder dat het ook maar warm werd (hoger gas verbruik)
Het afregelen is erg afhankelijk van wat van systeem je hebt.
Vloerverwarming of alleen radiatoren.
Bij een te laag vermogen krijg je gewoon geen hoge radiator temperatuur en 25 a 30% was bij mij echt te weinig. Ik heb hem dus op 40% staan.
maximale aanvoertemperatuur heb ik op 75 graden staan maar dit haalt hij bijna nooit.
pompsnelheid heb ik dacht ik op 35% staan.
De ketel is een Intergas HRE 28/24
Alles is waterzijdig ingeregeld op ongeveer 60/45 graden
Geen idee hoe goed de afregeling van mij is, maar zo is hij nu![]()
Hieronder kun je wat grafieken zien met de aanvoer/ retourtemperatuur en gasverbruik.
https://snapshot.raintank...oNNiBx4VI6Emun108zUBlLMyy
Ik ga eens in de instellingen van de ketel duiken, om te checken wat ik kan verbeteren. Misschien staat er toch iets niet helemaal lekker daar...
Ik heb een 36/30. Pas bij pompsnelheid op stand 3 word de radiator 72 graden. Op stand 2 net 60 graden wat echt te weinig is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de radiatoren boven. Deze worden loeiheet. Daarom maar de spullen besteld om waterzijdig in te regelen.thespeed schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 14:43:
[...]
Zo vaak start hij hier niet.
Zelf ook aardig aan het spelen geweest met de instellingen.
Bij de pompsnelheid moet je opletten dat alle radiatoren nog goed warm worden.
Bij te laag dan worden sommige radiatoren gewoon niet warm. (Zelf daar dus ook achter gekomen)
Na het wijzigen van de pompsnelheid kon ik alles opnieuw waterzijdig inregelen.
Vermogen heb ik zelf ingesteld dat de temperatuur in ieder geval nog boven de 60 graden uit komt.
Dit kun je meende ik ook berekenen aan de hand van de radiatoren.
De minimale opentherm heb ik inmiddels op 55 graden staan.
Bij een te lage temperatuur met radiatoren bleef hij bij mij constant branden op bijvoorbeeld 45 graden zonder dat het ook maar warm werd (hoger gas verbruik)
Het afregelen is erg afhankelijk van wat van systeem je hebt.
Vloerverwarming of alleen radiatoren.
Bij een te laag vermogen krijg je gewoon geen hoge radiator temperatuur en 25 a 30% was bij mij echt te weinig. Ik heb hem dus op 40% staan.
maximale aanvoertemperatuur heb ik op 75 graden staan maar dit haalt hij bijna nooit.
pompsnelheid heb ik dacht ik op 35% staan.
De ketel is een Intergas HRE 28/24
Alles is waterzijdig ingeregeld op ongeveer 60/45 graden
Geen idee hoe goed de afregeling van mij is, maar zo is hij nu![]()
Hieronder kun je wat grafieken zien met de aanvoer/ retourtemperatuur en gasverbruik.
https://snapshot.raintank...oNNiBx4VI6Emun108zUBlLMyy
Volgens mij moet een normale daar passen.Deef_K schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 14:21:
Ik heb op de grootste radiator beneden nu een danfoss dynamic valve. Helaas lekt het voetventiel een klein beetje dus het systeem moet weer leeg. Dan maar even doorpakken en bij de andere twee radiatoren aan tuinzijde ook een dynamic valve plaatsen. Nu heb je een haakse verkorte variant en een "normale" variant. Er is mij verteld dat ik hartafstand van de muur naar de kraan en van de radiator naar de kraan moet opmeten om er achter te komen welke ik nodig heb. Nu heb ik dit gemeten maar ik zie nog niet welke ik nodig heb. Wie weet dit?
Deze type 10 radiatoren worden loeiheet en zijn bijna niet aan te raken. Vandaar dat ik deze ook wil aanpassen.
[Afbeelding]
[Afbeelding]
Misschien preventief voor het puntstuk een korte bestellen.
Of Oventrop q-tech overwegen daar is de “korte” uitvoering ook echt een veel compactere bouwvorm.
De thermostaat weet niet met hoeveel vermogen de ketel draait, wat voor verwarmingen je hebt, of de ketel in de anti-pendel staat of niet, enz. Als je met een range van bijv. 45-65 werkt is niet meteen je modulerende thermostaat nutteloos? Als je weet dat er onder een bepaalde temperatuur te weinig afgifte is (>pendelen) dan zie ik geen probleem om dat op te hogen; je zou dit zelfs kunnen doen in combinatie met de OT instelling dat de ketel helemaal niet aanslaat als er een lagere temperatuur wordt gevraagd dan het minimum.Blihi schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 11:47:
...
Eigenlijk doe je met die instelling de Opentherm regeling tekort. De thermostaat wil dus bijvoorbeeld 30 graden om de ruimte warm te maken en de ketel gaat vervolgens toch lekker 40 graden water maken. Dat is helemaal niet nodig. De ketel kan ook prima 30 graden water maken, maar natuurlijk alleen als de flow over de ketel voldoende is om de 8kW kwijt te raken bij de beperktere delta-T.
Zet je die parameter omhoog, maar je eigenlijk van je thermostaat een aan/uit regelaar (maar dan zonder dat de thermostaat dat weet en dat is dan weer niet handig, want die gaat dat misschien niet in de gaten hebben).
Je kunt dan beter gewoon een aan/uit thermostaat ophangen.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat de ketel gewoon continue water van +/- 65 graden produceert zonder steeds in de beveiliging te schieten?
Wellicht ten overvloede, want volgens mij ben je al bekend met dit topic:
ThinkPadd in "Gas besparen door middel van CV tuning deel III"
Atag I28ECZ, ik heb geprobeerd te spelen met de pompsnelheid, diverse standen al geprobeerd van 25% tot aan 80% maar dit helpt dus niet. Enige wat helpt is watertemperatuur verlagen naar 55 graden.
De aanvoer bij de vloerverwarming pomp gaat niet hoger dan 32 graden? Hoe aan te passen?
Hoe kun je DELTA T vergroten bij de vloerverwarming pomp?
CV ketel valt soms uit als thermostaat temp nog niet is bereikt?
Ohja, laatste, op welke stand adviseren jullie de vloerverwarming pomp (stand 1-6 mogelijk)?
[ Voor 16% gewijzigd door alternativ22 op 09-02-2021 19:27 ]
Waarom wil je de dT vergroten? Wordt er iets niet goed warm?
De temperatuur die je afleest op de verdeler is de mengtemperatuur. Niet de Ta vanaf de ketel.
Jup alleen vloerverwarming. Radiatoren op 1e verdieping maar hebben we alleen op sneeuwvlok stand. Trouwens vloerverwarming op de badkamer stand 2.Gramser schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 19:26:
Iets meer info gewenst. Heb je alleen vvw? Of ook radiatoren erop aangesloten? Wat is de Ta vanaf je ketel? Waarop staat de thermostaat van de vvw-verdeler?
Waarom wil je de dT vergroten? Wordt er iets niet goed warm?
De temperatuur die je afleest op de verdeler is de mengtemperatuur. Niet de Ta vanaf de ketel.
Ta ketel is 65
Thermostaat vvw verdeler is 32 als CV aanslaat
dT vergroten ivm kostenbesparing
Heb de pompsnelheid op 70 gezet, leek me erg hoog?? Maar anders blijft de ketel hangen op 1 (tenminste afgelopen nacht...)
[ Voor 9% gewijzigd door alternativ22 op 09-02-2021 19:42 ]
Radiator kun je in deze altijd nog iets opschuiven in de beugels.leonbong schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 17:43:
[...]
Volgens mij moet een normale daar passen.
Misschien preventief voor het puntstuk een korte bestellen.
Of Oventrop q-tech overwegen daar is de “korte” uitvoering ook echt een veel compactere bouwvorm.
p.s. hier zondag 7 februari een gasverbruik van 9 m3 waarvan 3 douchebeurten, en dat met dat lekkere frisse windje buiten.
[ Voor 13% gewijzigd door scofield op 09-02-2021 19:54 ]
Vloerverwarmings thermostaat verdraaien totdat je ongeveer 38 graden de vloer in mengt. Zit er geen infoblad bij je verdeler wat de standen inhouden?alternativ22 schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 19:32:
[...]
Jup alleen vloerverwarming. Radiatoren op 1e verdieping maar hebben we alleen op sneeuwvlok stand. Trouwens vloerverwarming op de badkamer stand 2.
Ta ketel is 65
Thermostaat vvw verdeler is 32 als CV aanslaat
dT vergroten ivm kostenbesparing
Heb de pompsnelheid op 70 gezet, leek me erg hoog?? Maar anders blijft de ketel hangen op 1 (tenminste afgelopen nacht...)
Nee helaas niet. Heb de thermostaat al op hoogste stand 8 staan. Nog steeds komt die max tot 32scofield schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 19:52:
[...]
Vloerverwarmings thermostaat verdraaien totdat je ongeveer 38 graden de vloer in mengt. Zit er geen infoblad bij je verdeler wat de standen inhouden?
[ Voor 80% gewijzigd door ThinkPad op 10-02-2021 08:12 ]
WP: ZCR-140Y-300D / RST30C-VM2ED + PUHZ-SHW140 YHA PV: 4350 WP
[ Voor 91% gewijzigd door ThinkPad op 10-02-2021 08:12 ]
[ Voor 111% gewijzigd door ThinkPad op 10-02-2021 08:11 ]
Wat is er gedaan:
- HR++ glas voor en rubbers kozijnen allemaal goed schoongemaakt, boven een extra setje rubbers geplaatst
- Voorzetramen achter en daar overal ouderwetse tochtstrips (die alu met rubber lip) geplaatst
- Voordeur en balkondeur ook tochstrips.
- PIR platen op het dak
- Vermogen ketel teruggezet van de standaard 18 kW naar 10 kW
- Aanvoertemperatuur teruggezet van de standaard 75 graden naar 60 graden
- Radiatoren zo goed en kwaad als het gaat waterzijdig ingeregeld met de voetventielen
Te verbeteren:
- Helaas een vrij kleine delta T op sommige radiatoren want anders gaan ze suizen en helaas kan de pomp van de cv niet lager. Ik heb nagedacht over een condensator in serie met de pomp maar bij de Remeha Avanta is helaas niet helemaal duidelijk waar die zou moeten komen: er gaan 4 draden naar de pomp. (Iemand een tip, dan graag
- Verder zou een geintegreerde debietregelaar in de radiatorkranen een verbetering zijn ivm de regelmatig wisselende hoeveelheid openstaande radiatoren (boven Tado knoppen, beneden 1 zone met zoneklep).
[ Voor 159% gewijzigd door ThinkPad op 10-02-2021 08:16 ]
Allereerst wat algemene informatie:
- Appartement uit jaren 80, 75m2, redelijke isolatie, vanochtend was de temperatuur 17,8 graden (dus in 8 uur 1,6 graden gedaald)
- 4 verwarmingen (woonkamer, slaapkamer, studeerkamer en badkamer), slaapkamer houden we uit
- Nefit Moduline 1010 thermostaat (modulerend)
- Nefit trendline II CW4:
- vermogen op 18,8 kW (kan 7,0 tot 25,0 kW)
- Ta staat nu op 70 graden (dit is het enige wat ik aangepast heb
- Pomp modulatie min 30%, max 70%
- Burner max power 75%
:strip_exif()/f/image/3idWEsNzWT2ey82n5cF4PKr4.jpg?f=fotoalbum_large)
In mijn poging om soort van waterzijdig in te regelen te testen heb ik aan de radiatorknoppen gedraaid om ze bijvoorbeeld niet helemaal open te zetten (studeerkamer en badkamer), studeerkamer zette ik altijd uit als ik weg ging.
Zie hieronder een plot van grafana van gisteren op het moment dat de verwarming aan stond.
/f/image/pFOi66TFqOQMBs9l0vripc0J.png?f=fotoalbum_large)
De rode horizontale lijn geeft de 55 graden grens aan. Thermostaat stond op 20 graden ingesteld, maar dat is in al die tijd niet gehaald, aan het einde van de dag was het 19.6.
1. Ta stond op 65 graden, verwarming woonkamer, studeerkamer en badkamer stonden open, waarbij badkamer en studeerkamer niet helemaal opengedraaid waren.
2. Verwarming studeerkamer is dicht gedraaid (en Ta is naar 70 gezet)
3. Verwarming badkamer ook dicht gezet
4. Verwarming badkamer weer open gedraaid
5. Verwarming studeerkamer weer helemaal opengedraaid.
Wat mij dus is opgevallen is dus dat de CV ketel vaak vrij snel dus de max temperatuur (65 of 70 graden) begrijkt waardoor hij dus gaat pendelen (als ik het goed begrepen heb). Als ik dus meer verwarmingen open zet kost het dus meer tijd om de max temperatuur te bereiken.
Daarnaast blijft de retour temperatuur vrij hoog (die door de ketel gemeten word), dit is ook niet ideaal. Als ik met een goedkope infrarood thermometer kijk naar mijn verwarming in de woonkamer meet ik een Ta van 60 graden en een retour van 40 graden. Zou dit komen door de verdeler? Aangezien de twee verdelers (hoe heten deze exact? Ik vond vooral dit soort dingen voor vloerverwarming) met elkaar verbonden zijn?
Nu heb ik eigenlijk de volgende vragen:
- Moet ik om het pendelen te verminderen mijn maximaal vermogen verlagen? In topic start staat dat dit voor modulerende ketels waarschijnlijk niet nodig is.
- Zou ik de maximale pomp modulatie moeten verlagen (al heb ik het idee dat pomp meestal niet tot 75% gaat, dus vraag mij af of dit nuttig is)?
- Zorgt de verbinding tussen de verdelers voor het probleem dat de retour temperatuur te hoog is? Zo ja wat is hier eventueel aan te doen?
Volgens mij moet ik eerst het pendelen en de hoge retourtemperatuur zien te verminderen zodat ik daarna kan kijken of de max temperatuur verder kan verlagen. Hebben mensen hier tips waarmee ik aan de slag kan?
Mocht ik belangrijke informatie vergeten zijn hoor ik dat natuurlijk graag.
Toevoeging: ik heb gisteren (8 februari) in totaal 3,85m3 gas verbruikt (verwarming en warm water) dus 0,15m3 per graaddag
[ Voor 2% gewijzigd door krijn1985 op 09-02-2021 21:42 . Reden: Toevoeging afkoeling met deze temperaturen en gasvebruik ]
Zoals jij zelf ook al aangeeft de verdeler tussen aanvoer en retour zit een bypass op.
Je kan beginnen om te kijken of die warm is met de IR meter. En mogelijk kan je ook de doorlaat verstellen. Is van het knie stuk het bovenste gedeelte los te draaien zonder veel geweld ? Want dan zou er een afsluiter kunnen zitten die je met een inbus sleutel kan dicht draaien. Daar lijkt het namelijk op
Voor het uitlezen van de Nefit.
Via de middelste button I kom je bij de parameters en zie je ook de fout codes. mocht die pendelen /afvallen zal je waarschijnlijk de code 202 zien staan.
Om aan te passen:
- Meer warmte afgifte eventueel een radiator open zetten
- retour temp verlagen
- vermogen limiteren op de ketel
Als de ketel draait kan je ook kijken welke parameters de pomp en brander hebben.
Waarschijnlijk staat die op 30% pomp en 23% brander uitsturing. En raakt die dan nog niet zijn energie kwijt (safety temp warmte wisselaar) zodra die oploopt weet je dat je eigenlijk teveel energie erin stopt
Wat bij mij geholpen heeft.
Vermogen naar beneden geschroefd
En pomp wat sneller laten draaien.
[ Voor 49% gewijzigd door Swenno op 09-02-2021 22:00 ]
Ik zal dat morgen nog even na meten, maar als ik mij goed herinner in random metingen vandaag werd die dus wel warm.Swenno schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 21:50:
@krijn1985
Zoals jij zelf ook al aangeeft de verdeler tussen aanvoer en retour zit een bypass op.
Je kan beginnen om te kijken of die warm is met de IR meter. En mogelijk kan je ook de doorlaat verstellen. Is van het knie stuk het bovenste gedeelte los te draaien zonder veel geweld ? Want dan zou er een afsluiter kunnen zitten die je met een inbus sleutel kan dicht draaien. Daar lijkt het namelijk op
Als ik ik het goed begrijp zou ik dan dus het dopje kunnen losdraaien daar boven op en zou daar een inbusgat moeten zitten? Dit zou ik met de hand moeten kunnen losdraaien dan? moet hiervoor de CV uitstaan? Stel ik zou deze helemaal dicht draaien, moet ik dan altijd een verwarming open laten staan om in ieder geval te zorgen dat hij kan doorstromen?
Wat betreft de codes gaat hij van 200 (CV in bedrijf) naar 204 (De gemeten aanvoertemperatuur is hoger dan de berekende of ingestelde cv-watertemperatuur) naar 203 (CV standby).
[ Voor 8% gewijzigd door krijn1985 op 09-02-2021 22:04 ]
[ Voor 97% gewijzigd door ThinkPad op 10-02-2021 08:10 ]
SE2200+14xSF170S & SE1500M+4xTSM-375
Ja klopt, als het goed is kan je met een inbus sleutel de afsluiter dicht draaien.
CV kan gewoon aan staan. Er moet geen water uit komen. Mocht dit wel gebeuren dan zit er helaas geen afsluiter en heb je een brak systeem
Zodra die dicht staat wel altijd zorgen dat er ergens een radiator open staat anders kan de CV zijn warmte nergens kwijt.
Voor de codes dan voldoe je nu gewoon aan de ingestelde settings.
Kan je beter morgen kijken als de CV ketel je huis aan het verwarmen is.
[ Voor 16% gewijzigd door Swenno op 09-02-2021 22:06 ]
- Nefit Proline NXT
- Nefit Easy thermostaat
- max vermogen ingesteld op 7kW (iets meer als radiatoren)
- aanvoer max 75, CV moduleert tot max va circa 50 graden en een strakke deltaT van 14,5 graden (zie afbeelding)
- waterzijdig ingeregeld met Heimeier eclipse kranen
- pompsnelheid max 30% (ivm suizen leidingen)
Nu zie ik het volgende gedrag:
Opwarmen woning met circa 1/2 graad per uur. Tijdens het ophogen van de temperatuur pruttelt de cv zonder problemen 2-4 uur achter elkaar door zonder te pendelen en verbruikt circa 0,8m3 gas per uur. Dit mag natuurlijk sneller maar hiervoor zijn eigenlijk grotere radiatoren nodig (of hogere aanvoer temperatuur met daarbij behorend hoger gasverbruik).
Wanneer de ingestelde temperatuur is bereikt schakelt de CV erg vaak kort aan en geeft deze onderstaande meldingen in de Nefit Easy logging. Dit gaat eigenlijk de hele tijd door. Het gasverbruik tijdens deze periode circa 0,3m3 per uur. Dit is dus de periode wanneer de ingestelde temperatuur is bereikt en de ketel moet dan het huis op de dezelfde temperatuur houden.
2021-02-10 05:13:45 system waiting (boiler cannot transfer heat to central heating)
2021-02-10 05:12:44 system standby
2021-02-10 05:09:39 central heating active
2021-02-10 05:04:02 system waiting (boiler cannot transfer heat to central heating)
2021-02-10 05:03:31 central heating active
Ik heb het idee dat dit zeer inefficiënt is, kan dit nog verbeterd worden?
/f/image/L3XepPdZPoGxJls63jwLk8qV.png?f=fotoalbum_large)
Ik zou die nachtverlaging minder laag zetten. Zo te zien heb je bijna 7m3 nodig om je huis op te warmen van 15 naar 20. Terwijl het op temperatuur houden rond de 0,800 m3 per uur kost. Het scheelt niet veel, maar ik zou het eens proberen.
Domoticz draaide ik op mijn RPI, ik ga dit maar weer eens tevoorschijn toveren.
op zoek naar wat sensoren en knutselen maar hoop ik.
Bedankt voor de tip!
@sjorsjuhmaniac
Bedankt voor je uitleg en de linkjes, ik ga mij hierin eens verdiepen, al vind ik het gepiel met soft en hardware juist leuk. Maar sta open voor al het andere. Bedankt voor de info!
Ik heb vanochtend even snel gekeken, maar ik kan het met de hand niet losdraaien. Moet/kan dit met een steeksleutel? Zijn er indicatoren waaraan ik zou kunnen zien dat er een afsluiter in zit of termen waarop ik kan zoeken om vergelijkingsmateriaal te vinden online? Ik heb niet zo een zin om er zometeen een waterfestijn van te maken.Swenno schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 22:04:
@krijn1985
Ja klopt, als het goed is kan je met een inbus sleutel de afsluiter dicht draaien.
CV kan gewoon aan staan. Er moet geen water uit komen. Mocht dit wel gebeuren dan zit er helaas geen afsluiter en heb je een brak systeem
De codes kwamen uit grafana van het moment dat de verwarming dus aanstaat. In ieder geval bedankt alvast voor de tips.Swenno schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 22:04:
Voor de codes dan voldoe je nu gewoon aan de ingestelde settings.
Kan je beter morgen kijken als de CV ketel je huis aan het verwarmen is.
koelkast schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 14:22:
[...]
Zo ongeveer elk 3 minuten aan/uit met dit weer.
Ik ben echt op zoek naar de juiste balans qua:
ketelvermogen (nu max 70%)
pompsnelheid / vermogen (nu max 50%)
temperatuurinstelling (nu 60 graden)
knijpen van radiatorkranen (eclipse overal), waterzijdig ingeregeld zoveelmogelijk
en vraag me af wat ik nu moet veranderen om het minder extreem te maken. Ik heb het idee dat het comfortabeler én zuiniger kan, maar misschien zit ik op het optimum?
- ketelvermogen (nu max 70%). Hoe veel vermogen is dit?
Als je alleen "normaal" gesproken alleen de ruimte waar thermostaat hangt verwarmd dan kan je naar het minimum vermogen wat de ketel kan als instelling hanteren.
Heb je dan nog een badkamer + toilet die je verwarmd 1kW extra instellen.
Voor elke slaapkamer/werkkamer die gelijktijdig verwarmd 2kW extra instellen.
Maar dat hoeft alleen als je die ruimte altijd gelijktijdig met thermostaat ruimte stookt, als thermostaat ruimte al op temperatuur is en je draait wel eens een werkkamer een radiator open dan hoef je daar geen vermogen extra voor in te stellen. - pompsnelheid / vermogen (nu max 50%) Prima niks aan doen, Eclipse/Dynamische kranen vereisen een minimaal drukverschil 10kPa en bij hoger debietsinstellingen zefls 15 of 20 kPa afhankelijk van het merk.
- temperatuurinstelling (nu 60 graden) Zou ik persoonlijk op 70 zetten dan weet je zeker dat het met strenge vorst goed komt. De ketel zal dan ook alleen bij strenge vorst (= hele stooksessies van uren onafgebroken) deze temperatuur bereiken.
- knijpen van radiatorkranen (eclipse overal) Zoek in tabellen de afgiftevermogens van radiatoren op en kies dan het debiet dat je deltaT 20 graden hebt als je 70 kiest als max-aanvoer.
Of debiet voor deltaT 15 als je kiest voor max-aanvoer 65/60.
Ik er vanuit dat je geen bypass in het systeem.
De radiatoren in de ruimte waar de thermostaat hangt ongeveer 3-4kW totaal aan afgiftevermogen hebben.
De radiatoren in de ruimte van de thermostaat wel waterzijdig zijn ingeregeld maar de knop vol-open
[ Voor 11% gewijzigd door leonbong op 10-02-2021 09:25 ]
Anoniem: 93986
[ Voor 106% gewijzigd door ThinkPad op 10-02-2021 14:39 ]
Dan moet je bij pompinstelling meer opletten of je niet bypass open drukt wat kan gebeuren bij hoge pompinstellingen.
Voordeel van een bypass is wel dat je weer minder hoeft op te letten dat je het waterdebiet wat vereist is voor minimum vermogen niet haalt.
Met bypass is eigenlijk beter zeker als je alleen een woonkamer stookt met ingeregelde radiatoren.
De meeste ketels hebben een minimum-vermogen van +/-8kW dat vereist dat er minimaal 250 l/uur@deltaT 20, door de ketel stroomt.
Stroom er minder door heen dan zal aanvoertempatuur snel oplopen tot het punt dat de ketel uitschakelt op max-aanvoer.
Je kunt dan beter de thermostaat vertellen dat deze niet minder dan 45 graden moet vragen. Dan past de thermostaat zijn programma daar op aan.Venorcis schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 18:15:
[...]
De thermostaat weet niet met hoeveel vermogen de ketel draait, wat voor verwarmingen je hebt, of de ketel in de anti-pendel staat of niet, enz. Als je met een range van bijv. 45-65 werkt is niet meteen je modulerende thermostaat nutteloos? Als je weet dat er onder een bepaalde temperatuur te weinig afgifte is (>pendelen) dan zie ik geen probleem om dat op te hogen; je zou dit zelfs kunnen doen in combinatie met de OT instelling dat de ketel helemaal niet aanslaat als er een lagere temperatuur wordt gevraagd dan het minimum.
WP: Toshiba Estia 8kW split HWT-801H(R)W-E + HWT-1101 binnenunit met 300 liter SWW tank. PV: 4 strings, totaal 12590 Wp
Je kan zoeken bij de warmte service of ze iets vergelijks hebben.
Zit er iets van teflon of o ring afdichting ? Want dat moet er wel zitten als er water achter staat. Is niet goed te zien vanaf de foto. En anders een halve slag geven met een steeksleutel en mocht er iets vocht uit komen weer dicht trekken.
Als je zoek op danfos voetventiel vindt je gelijkwaardige dingen.
[ Voor 9% gewijzigd door Swenno op 10-02-2021 10:02 ]
Wat voor zit dit voetventiel omcirkelt daar tussen de aanvoer- en afvoerbalk?
PS Dat is geen bypass als je dat misschien dacht.
Dit veroorzaakt dat altijd kortsluiting tussen aan- en afvoer is dus een hele hoge retourtemperatuur.
Dat was begin jaren 80 niet erg want was waarschijnlijk gewoon een VR-ketel in appartement.
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/F7tAeO4f30zOaWvPSEwyZRuF.jpg?f=user_large)
[ Voor 4% gewijzigd door leonbong op 10-02-2021 10:44 ]
in die versie wat ik had zaten 2 energie onzuinige pompen. Die zaten op een 90watt per stuk dus dan gaat het hard. Ook standby verbruik van +- 10watt.Xqlusive schreef op dinsdag 9 februari 2021 @ 15:22:
[...]
Verbruikt dat ding zo belachelijk veel stroom dan?
Niet dat dat direct een reden is om mijn Agpo de deur uit te doen, maar wel weer een extra vinkje op de minpunten lijst.
Intergas verbruikt +- 1a2watt standby en ong 20watt in gebruik bij CV.
Flink verschil iig
:strip_exif()/f/image/ZoY1KAacKG7BEGcfCiReAv57.jpg?f=fotoalbum_large)
@leonbong Bedoel je waarvoor die er zit? In dat geval goede vraag, dit zat al zo. Ik gok dat ze bij de overgang van VR naar HR (van wat ik begreep in 2001) dit dus nooit weg gehaald/afgesloten is. Nu zijn er in 2001 wel meer "rare" dingen gedaan bij het ophangen van de HR ketel. Toch jammer dat bij het plaatsen van de nieuwe ketel afgelopen zomer de installateur hier niks over gezegd heeft.leonbong schreef op woensdag 10 februari 2021 @ 10:41:
@krijn1985
Wat voor zit dit voetventiel omcirkelt daar tussen de aanvoer- en afvoerbalk?
PS Dat is geen bypass als je dat misschien dacht.
Dit veroorzaakt dat altijd kortsluiting tussen aan- en afvoer is dus een hele hoge retourtemperatuur.
Dat was begin jaren 80 niet erg want was waarschijnlijk gewoon een VR-ketel in appartement.
Bovenste is een dopje.
Daaronder zit de imbus, hiervoor hoeft de cv niet uit dat kan onder bedrijf.
Als je die dicht draait zal je zien de retourtemperatuur van lager wordt en daarnaast de radiatoren sneller warm.
PS
Voor een VR ketel maakt de retourtemperatuur niet uit voor het rendement. Bij HR ketel wel, maar er zijn bergen HR-Ketels opgehangen die niet als HR functioneren.
Omdat de ketel-beun-boer even snel er een ketel heeft ingeramd.
Wat is anders is als de echte loodgieter laten komen, die vaak wel verstand hebben.
Die bedrijven die niks anders doen dan alleen ketels ophangen daar heb ik niet zo'n hoge pet van op.
[ Voor 88% gewijzigd door leonbong op 10-02-2021 13:07 ]
Ik had nog een vraag als de retourtemperatuur bij de ketel 60 graden is bijvoorbeeld, voelt de onderkant van aan staande radiator ook werkelijk zo heet?
Als het antwoord nee is, dan weet je zeker dat het door het voetventiel/bypass-constructie wordt veroorzaakt.
Nu denk ik dat het antwoord nee is omdat retourtemperatuur bijna gelijk met aanvoer stijgt.
[ Voor 38% gewijzigd door leonbong op 10-02-2021 13:26 ]
Ik gok inderdaad ook dat de hoge retourtemp door de "rare" constructie komt, aangezien bij het openzetten van meer verwarmingen de max Ta minder snel bereikt wordt.
[ Voor 25% gewijzigd door krijn1985 op 10-02-2021 13:32 ]
- Huis uit 2001 met muur, vloer en dak isolatie (A label)
- Remeha Calenta C40 cv (ingesteld op 55C)
- etwist thermostaat
- Vloerverwarming beneden met 7 groepen (65M2). Thermostaatkraan op 32. Boven 5 slaapkamers met radiatoren.
Geen ervaring hebbende met vloerverwarming had ik een programma gemaakt waarbij snachts de temp ingesteld staat op 18,5 graden. Om 22:00 uur wordt de temp verlaagd van 20,5 naar 18,5 en rond 04:00 wordt die 18,5 dan bereikt om 6:30 gaat de thermostaat weer op 20.
Ik kan mijn meter uitlezen met Home Assistant, daar kan ik dus aan afleiden wat de ketel doet. die heeft tot +/- 12 uur nodig dus bijna 6 uur om weer op temperatuur te komen. In de OP staat dat nachtverlaging wel degelijk een besparing oplevert. Vanavond laat ik de temp denk ik zakken tot max 19 en morgen 19,5 om te kijken wat dat doet.
:fill(white):strip_exif()/f/image/GRFC2XJFHqZvTGAYH97kbA2e.png?f=user_large)
Zonder aanvullende informatie.
:fill(white):strip_exif()/f/image/GRFC2XJFHqZvTGAYH97kbA2e.png?f=user_large)
Zou ik op basis van wat je nu getikt hebt en de grafiek concluderen dat thermostaat om +/- 4:00 in nacht al af en toe aan slaat om de temperatuur van 18,5 te behouden.
Conclusie je isolatie is best matig en dan is een dergelijk nachtverlaging best ambitieus en zal het heropwarmen inderdaad langduren.
Ter indicatie mijn huis 2008 ook vloerverwarming +/-70m2.
Ik zet om 22:00 de thermostaat naar 18 graden van 22
om 7:00 weer 21,5 het huis is dan afgekoeld 20,5/20
en 18:00 gaat weer naar 22 graden.
leonbong schreef op woensdag 10 februari 2021 @ 15:08:
[...]
Zonder aanvullende informatie.
[Afbeelding]
Zou ik op basis van wat je nu getikt hebt en de grafiek concluderen dat thermostaat om +/- 4:00 in nacht al af en toe aan slaat om de temperatuur van 18,5 te behouden.
Conclusie je isolatie is best matig en dan is een dergelijk nachtverlaging best ambitieus en zal het heropwarmen inderdaad langduren.
Ter indicatie mijn huis 2008 ook vloerverwarming +/-70m2.
Ik zet om 22:00 de thermostaat naar 18 graden van 22
om 7:00 weer 21,5 het huis is dan afgekoeld 20,5/20
en 18:00 gaat weer naar 22 graden.
Ik heb zelf ook nog zo'n stroom vretende pomp dus in het voor en na seizoen heb ik die op stand 1 staan. (45W). Met vorst zoals het nu duurt wel wat lang dus dan zet ik hem op 2 (75W), dan gaat het allemaal wat sneller met opwarmen.
Nu is voor mijn verdeler 6 groepen 2 ook de geadviseerde stand, maar dat is onnodig in voor- en naseizoen.
[ Voor 17% gewijzigd door leonbong op 10-02-2021 16:11 ]
• Woning uit 2007 met A-label, vrijstaand in buitengebied
• Intergas HRE 36/30A (2020) ingesteld op 70°C
• Chronotherm Touch thermostaat op 21° overdag en ’s nachts (20.00 – 8.00) uur op 20°
• Vloerverwarming (stenen vloer) beneden met 7 groepen. Thermostaatkraan bij verdeler op 45°
• De pomp bij de verdeler staat op de stand II (75W) aangesloten via een pompschakelaar
• Bovenverdieping met radiatoren, 1 open, in de badkamer
Af en toe zie ik op de ketel melding LC
Ik heb het volgende uitleg gevonden:
Als ik het goed begrijp is de ingestelde 70°C nog te hoog voor mijn situatie?De melding LC staat voor 'Low Control'. Dit is een programma dat actief wordt op het moment dat de cv-ketel herkent dat de capaciteit van het afgiftesysteem veel lager is dan de capaciteit van de cv-ketel. Vroeger ging een cv-ketel is zo'n situatie pendelen. Mocht de cv-ketel in uw geval LC aangeven, dat is er geen verdere actie nodig. Het is dus geen storing
Heb ik het mis als ik denk dat de ketel temperatuur nog lager kan, bijvoorbeeld naar 60°C ?
:strip_exif()/f/image/AS9z9AlDXkWUB4MqZYeLvULi.jpg?f=fotoalbum_large)
Dit topic is gesloten.
Het posten van je gasverbruik voegt weinig toe. Laat dit dan ook achterwege als dit het enige is wat je post. Het wordt dan al gauw een opsom-topic en laat de écht interessante berichten ondersneeuwen. Voor het vergelijken van je verbruik is er een apart topic: Wat is jouw actuele energieverbruik?