Deze post (en de nieuwe aangekondigde set 10497 (
https://www.lego.com/en-us/product/galaxy-explorer-10497) was voor mij reden om een setje uit de oude serie uit de doos te halen; en er weer iets dieper op in te gaan voor de liefhebbers.
Hier het gebouwde model naast de doos en de bouwinstructies. Ik had dit modelletje nog nooit in elkaar gezet, maar heb deze doos al een paar jaar dus dit was een mooi moment.
In 1979 had Lego misschien genoeg klachten gehad over de kleine plaatjes in de instructies; en de soms onduidelijke instructies. Als voorbeeld kunnen we terug naar 1967, toen set 333 (een vrachtwagen) werd uitgegeven. Knappe jongen / meisje die uit deze bouwtekening wijs komt (als al je Legosteentjes van alle sets in één grote bak zitten). Hoe zit de grille in elkaar?
Antwoord: het zijn
transparante plaatjes 1x2 om en om gestapeld met zwarte plaatjes 1x2. Lekker duidelijk he?
Enfin, in 1979 waren de tekeningen een stuk groter (zie eerste foto) en duidelijker. Maar nog steeds niet zoals ze nu zijn; tegenwoordig is er natuurlijk ook een mini-inventaris per bouwstap, zodat je eerst de benodigde deeltjes bij elkaar kunt sprokkelen.
En tegenwoordig maakt Lego ook duidelijk wanneer er gelijke onderdeeltjes op gespiegelde plekken terecht komen. Dat was in 1979 nog niet het geval. Zie hier twee te plaatsen steentjes 1x4 met opdruk 'LL918':
De bouwinstructie gaf inspiratie voor de bouw van een heel maan-dorp. Althans, ik dacht altijd dat het de maan was. Maar ik had als kind dan ook maar twee, kleine, setjes van dit thema. Het sprak me niet zo aan, dus de erg nostalgische gevoelens van sommigen heb ik hier jammer genoeg niet bij.
Het kapje gaat netjes open en dicht. Zie ook de achterzijde van de doos.
Het is een bouw van misschien 5 minuten hooguit, maar ondanks het kleine aantal onderdelen (82 + minifiguur) kon je er toch vrij uiteenlopende modellen mee bouwen. Dat heeft denk ik vooral te maken met verschillend gebruik van de grijze vleugeldelen.
Nu wilde ik de post afronden, maar er stond mij nog een verrassing te wachten! Ik had de binnendoos nog niet gefotografeerd. Dus even dit fotootje nog:
Leuk sterretjespatroon dat het kind in de sfeer van de ruimtevaart brengt, net als trouwens de instructies. Dat had Lego mooi gedaan (en het was een veelbelovende opmaat voor misschien wel het mooiste Lego-jaar ooit, 1980).
Toen keek ik nog even terloops naar de onderkant van de binnendoos en zag tot mijn verbazing dit:

[
En dát doet dan weer denken aan andere setjes uit de jaren '70, waarbij de onderzijde van de binnendoos als voetstuk wordt gebruikt. Bijvoorbeeld de Cadillac (390) of de Renault / Rolls-Royce / F1-wagen uit die jaren. Nooit geweten dat de onderkant van het binnendoosje van set 918 ook als presentatie-kartonnetje kon worden gebruikt. En ik vraag me af hoeveel kinderen dit in de gaten hadden... wist iemand van jullie dit? De doos was meestal al weggegooid nog voordat het eerste steentje op het tweede was gedrukt. Zo werkte het althans bij ons thuis. Ben benieuwd naar jullie herinneringen hierover. Heeft iemand ooit die presentatiemogelijkheid opgemerkt / gebruikt?