Toon posts:

Het kleine 'Bouwsteentjes' topic

Pagina: 1 2 3 ... 37 Laatste
Acties:

 • ToolkiT
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 19:11
Mede-auteur:
 • CORVETTE
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 23:25

CORVETTE

Naar aanleiding van de discussie in nep-lego discussie neem ik maar het voortouw: ziehier een topic voor alle discussies over lego compatible blokjes.

voorbeelden van alternatieven:
Megablocks
Sluban
BanBao
Lepin
lightbricks
android bricks
flexo - http://flexo.nz/ (Flexibele bouwblokken)
[b]getbrixo[/b]- http://www.getbrixo.com/ (Elektrische bouwblokken)
flybrix geek: Flybrix brengt bundels uit om octocopter van Lego te maken
kleine herinnering, zoals overal op tweakers word het stimuleren van illegale handelingen niet gewaardeerd...
Een aantal merken maakt al dan niet legaal gebruik van het IP/copyright van lego... handel hierin is in veel landen strafbaar..

Update:

Introductie

Alles wat hier staat is vatbaar voor de tijd. Moment opname begin 2022.


Sinds eind jaren 70 is het patent van Lego op de stenen verlopen. Er zijn wel wat pogingen geweest al die jaren maar dat is nooit echt wat geworden. Pas bij de opkomst van de grote industriële inhaalslag van China begin 2000 zijn er een aantal bedrijven opgestaan die ook leuke sets maakten.

In de eerste jaren na 2010 zijn veel nieuwe fabrikanten opgestaan en hebben bestaande bedrijven hun sets en kwaliteit verbeterd.
Lepin kwam natuurlijk op met de 1 op 1 kopieën van Lego sets zelf. Ze hebben jaren dat zonder problemen kunnen doen, en toen is hun handel stop gezet. In de laatste jaren probeerden ze het nog te redden door eigen sets te maken.
De meesten fabrikanten zitten in China maar ze komen ook uit de VS er een paar Europa, Japan etc.

Spagaat

In eerste instantie hebben de meeste leveranciers de gaten opzocht waar marktleider Lego geen interesse in had en waar ze geen focus op hebben. Meestal waren dat de oudere mensen, die vroeger veel met Lego hadden gebouwd, maar nu eigenlijk geen aansluiting of sets bij Lego vonden. Lego zit natuurlijk in een spagaat stand. Ze moeten sets maken die voor zoveel mogelijk kinderen / jong volwassenen en volwassenen tegelijk leuk moeten worden gevonden. Hun handel zit in de eerste plaats bij de jongere doelgroepen, niet de oudere. Wat ze dan ook tegenwerkt, bij de grote sets, is een vrij hoge prijs voor hun producten. Deze hebben immers meer stenen, meer detail en complexiteit dit kan zorgen voor een aanzienlijke hogere set prijs.

Wat doet wat ?

Een kleine Greep wat men grofweg maakt

Er zijn een aatal fabrikanten die zich een soort van gespecialiseerd hebben. En vanuit die specialisatie zijn sommige uitgegroeid tot flinke bedrijven die alle soorten thema's zijn gaan maken.
 • Het Poolse Cobi maakt vooral militaire zaken en kleine voertuigen op schaal.
 • Het Chinese Cada focused zich vooral op Technic
 • Sembo , ook Chinees, vooral ( modular ) huizen en grotere voortuigen op schaal
 • Xingbao , Mould King zijn de grotere en maken eigenlijk alles. Grote ( modular ) huizen, militair, schepen, technic etc. )
 • Urge en Mork voornamelijk ( modular ) huizen en grotere technic auto's
 • Jiestar – treinen en huizen ( modulars )
 • Happy build – Grote technic sets en wat gebouwen
 • Panlos – tanks, treinen en grote ( modulars ) gebouwen en dino's
 • LeiEr en 18K – technic auto en modulars
 • JuHang – modular huizen en vliegtuigen
 • Kre-o ( VS ) – actie helden, militair ( meer voor kinderen )
 • Mega Construx ( VS ) – Pokemon, hotwheels, Barbie ( kleinere sets voor kinderen )
 • Blue Brixx ( Duits ) – Treinen, huizen, grote gebouwen, auto's, militair, etc – alles op schaal

Happy Build technic sets

De treinen sets van Mould King.

Hoe is de Kwaliteit ?

De grote vraag bij veel mensen is natuurlijk wat is de kwaliteit van de stenen. Dat is niet altijd even makkelijk te zeggen.
Er zijn fabrikanten die hun stenen van een andere fabriek krijgen en er zijn fabrikanten die een mix hebben van verschillende stenen fabrieken. Andere maken ze weer zelf. De kunst is een beetje te weten welke fabrikanten goede stenen maken.

Een jaar of 4 a 5 geleden waren er veel fabrieken met een slechte kwaliteit, een paar matige en een
paar redelijk tot goede. Inmiddels kun je zeggen dat er veel fabrieken weg of samen zijn gevoegd.
De ondergrens van van slechte en matige kwaliteit is de laatste jaren zwaar omhoog gegaan. Dus de kans dat je echte bagger tegenkomt nog dat is heel erg klein.
Het gros doet het goed en enkelen zelfs goed. Dus de verschrikkelijk slechte kwaliteit is er eigenlijk niet meer mits je bij een normale ( online ) winkel koopt. Je kunt natuurlijk soms wat bij een supermarkt actie hebben gekregen, maar dat is geen normale en goede bouwkwaliteit.

Koop dus bij de onderstaande winkels en weet wat voor merken je moet hebben.

Zijn er stenen die gelijk zijn aan Lego objectief gezien?

Ja en zelfs beter ook op meerdere vlakken. Een van de grotere Chinese fabrieken is GoBricks. Die maken zelf eigenlijk geen sets. Die maken stenen voor andere fabrikanten. Een paar merken die GoBricks stenen gebruiken zijn Mould King, Happy Build, Sembo, LeiEr, 18K, PanGu en nog wat.

Waarin verschillen deze met Lego stenen:
– Lego heeft over het algemeen minder krasjes op hun bricks and tiles
– Lego is een stuk makkelijker uit elkaar te halen
– GoBricks heeft diepere kleuren daardoor niet doorzichtig ( bij curved bricks )
– GoBricks heeft aanzienlijk minder kleurverschil
– De randen van GoBricks zijn fijner en niet zo rafelig ( vooral technic onderdelen )
– De algehele klemkracht van alle stenen is aanzienlijk beter bij GoBricks

De klemkracht van praktisch alle onderdelen is bij GoBricks beter dit zorgt ervoor dat er meer complexiteit en detail mogelijk is. Je kunt immers meer blokken laten vastmaken op 1 punt, wat met Lego niet of amper kan.
Dit heeft ook een nadeel: wat moeilijker voor kinderen en mensen met reuma-achtige klachten in de handen, maar ook een set uit elkaar halen vergt meer moeite. Iets om op de letten.

Voor de gewone bouwer is het een kwestie van even wennen en makkelijk om te switchen tussen de 2 beste stenen fabrikanten. Wanneer je in je ene hand GoBricks hebt en in de andere Lego en je schudt een beetje dan klinken de GoBricks zwaarder en massiever. Dat komt vermoedelijk doordat ze dus een fractie meer aan materiaal gebruiken waardoor je dus meer klemkracht krijgt. Dus de goedkoper klinkende en qua kleur minder uitziende ( kleuren GoBricks zijn wat dieper ) zijn de “originele” van Lego. Wel een opmerking: oudere Lego technic sets hebben betere kwaliteit dan nu. Lego lijkt daarmee al enkele jaren in een mindere productie fase te zitten mbt hun kwaliteit.

Ook heeft GoBricks zelf soms uitschieters naar beneden bij sommige sets, dat ze wat meer krasjes hebben dan normaal en soms uitschieters naar boven dat er eigenlijk geen krasjes te vinden zijn.
Misschien een transport issue omdat er meer tussenstations / de boel wordt immers nog een keer als set verwerkt door de set bouwers.


Bijna op dat niveau zitten Cobi en CaDa. Die maken beiden erg goede stenen.
Cada heeft ook eigen electronica.
Sembo / SY en LeJi hebben een mix van eigen en GoBricks. De kwaliteit is over het algemeen vrij goed.

De Xingbao , Lion Kin en UrGe komen van dezelfde fabriek. En komen achter de anderen.
Niet super slecht, maar er is nog ruimte voor verbetering.

Ja dan onze buren uit Duitsland: Blue Brixx.
Dat is een beetje een lastig verhaal. Blue Brixx heeft namelijk niet 1 leverancier. Voor Technic nu CaDa ( heel goed ), Soms XingBao ( ok ) de rest is een beetje vaag waar het nou precies vandaan komt. Wel is de kwaliteit in de loop der jaren verbeterd zoals van alle Chinezen, maar het kan dus zijn dat trein set X komt van fabriek Y en trein set Z van fabriek W. Het eerste jaar van Blue Brixx was de kwaliteit ongeveer voor alle sets even matig, die kwamen van dezelfde fabriek. Het kan natuurlijk zijn nu ze heel wat groter zijn dat het lastiger is om een goede fabriek te vinden. Ze hebben nu bijna 20 winkels in Duitsland waarvan 2 megastores ( met serieus grote brickwalls – die moet je zien 5000+ soorten stenen ) .
Het zou iedereen een plezier als ze gewoon 1 goede leverancier pakken ( we hopen op GoBricks ….. ) .

Namaak
Lego namaak bestaat ook nog. Eerder heette dat Lepin, maar dat bestaat al een paar jaar niet meer. Dat is overgegaan in King en nog wat andere namen. De naam Lepin wordt nog steeds gebruikt als aanduiding voor sets. King is nu de naam en is van XingBao; de kwaliteit is ok.

Andere goedkope en namaak sets vind je overal terug onder No-Name. De kwaliteit is niet eens zo slecht ( wel het slechtste van wat hier genoemd is ) en is ook te bouwen, maar je moet wel rekening houden dat je nog wel eens een steentje mist of een miss mould erbij hebt.

Verder zie je wel eens MOC's aangeboden worden met Chinese stenen. De kwaliteit hiervan varieert. Ze vragen eerst uiteraard GoBricks om stenen, maar meestal kan die niet alles leveren, dan gaan ze naar 2e “lijns” fabrieken en ook bij de 3e “lijns” mindere fabrieken. Het kan dus zijn dat je bestelde MOC voor 60% GoBricks is, 20% XingBao en 20% No-Name. Iemand anders kan totaal andere percentages krijgen. Dat wisselt iedere keer, soms heb je mazzel en soms pech qua kwaliteit.

Benamingen:zeer slechtslechtmatigOKGoedZeer Goed
XingBaoX
CaDaXX
CobiX
Ji-StarX
GoBricksX
LegoX
PanlosX
LeJi / Sembo / SYXX
Blue BrixxXX
No nameXX
Happy BuildX


Dit zijn de producenten – zie boven welke set bouwers welke stenen gebruiken.


Zeer slecht: wat je krijgt bij de supermarkt soms en wat er jaren geleden gemaakt werd. Rijp voor de vuilnisbak
slecht: zoveel krassen / slechte kleuren / pasvorm wat niet best is. Beter niet doen
matig: wel te gebruiken als je rekening houdt dat het niet het beste is, krasjes, kleurverschil soms een steen wat niet past. Op afstand wel te doen.
Ok: kleuren / pasvorm / krasjes netjes over het algemeen. Soms kan er een steentje minder zijn. Maar deze zijn netjes bruikbaar, maar er is zeker verbetering mogelijk.
Goed: dit zijn de betere stenen op de markt. Pasvorm / kleuren / krasjes kan soms. Maar in het geheel genomen zijn is dit momenteel de top.

X meer naar links of rechts in het vak wil zeggen neigt naar het andere vak.
Bijvoorbeeld Panlos is beter dan XingBao.
Blue Brixx heeft een gebied omdat ze verschillende fabrikanten hebben – zie boven
Idem no name

Hoe de juiste set te bestellen ?
Wat is de simpelste manier om aan de goede sets te komen ?

Letten op welke fabriek het komt. Zo neem je geen gok, behalve bij Blue Brixx soms ( zie uitleg hierboven ) .Wanneer je iets van een van de goede fabrikanten besteld heb je geen problemen. Soms staat er bij een anonieme set ( no-name ) stiekem toch een fabrieksnaam ergens.

Voor een goed product en een flink lagere prijs is het vaak beter om naar gespecialiseerde shops te gaan die zijn vaak stukken goedkoper dan AliExpress. Er staan een paar links beneden.

Design:

Daar waar Lego over het algemeen een wat speels design heeft en ook met de minifigs meer de grappige en vrolijke sets uitbrengd, heb je dat aanbod ook van diverse Chinezen fabrieken.
Maar ook schaalmodellen van auto's , treinen, gebouwen etc worden in China gemaakt.
Vooral het aanbod van Blue Brixx is heel erg groot op bepaalde vlakken: treinen, middeleeuwen, western , Duits vakwerk , modern Duits , grote bekende gebouwen etc . Je zou verschillende modeltrein banen kunnen maken met de sets van Blue Brixx. Dus wat meer gericht zodat het echt lijkt. Ze hebben wel speel sets, maar dat is niet hun core business.

Hier wat plaatjes van Blue Brixx etc met hun diverse producten:

Design technic:
Vanwege de flink goedkopere productie is het mogelijk om grote ( MOC ) sets te maken en kopen in China. Die zijn relatief betaalbaar – grofweg 1/3 van de Lego prijzen. Er zijn aardig wat techniek sets die 2 en 3 zoveel stenen bevatten als de grootste Lego sets. Wanneer je zulke grote en zware sets bouwt dan zit je op of over de grens wat het materiaal aan kan. Dus speel sets zijn dat absoluut niet en ook geen sets die je continu kunt gebruiken. Het is meer om te laten zien wat er zoal mogelijk is en om een leuke goede uitdagende bouw.
Wat sommige sets wel hebben zijn keramische assen en / of metalen joints zodat de boel minder snel kapot draait. Ook uiteraard overal zo'n beetje los te bestellen.

Soms zie je de meest schitterende sets voorbij komen, die al jaren geleden bedacht zijn, maar die kunnen dus al achterhaald zijn qua bouwtechniek , manieren van bouwen en door de gebruikte onderdelen. Let erop dat bij je in China bestelde set geen zwaar achterhaalde elektronica zit ( Power Functions o.i.d ), zij passen 9 van 10 keer hun design niet aan op de vooruitgang.
Is het door elkaar te gebruiken:
Wat je zelf wilt ;-) . Als je de betere merken hebt zou ik niet de stenen in 1 muur door elkaar doen, maar je kunt dat gerust afmaken ( dak en deur ) met andere merken. Bij de donkere kleuren is het mengen van 1 muur beter te doen dan kleuren als rood groen of blauw. GoBricks is net even wat feller qua kleur.
Electronica:
Die zijn goed uit China te halen en fijn in gebruik.
De chinezen hadden vrij snel een eigen systeem wat gebaseerd was op de trein batterij . Zij hebben daar een oplaadbare accu systeem en 2.4 ghz systeem van gemaakt. Later kwam de oplaadbare remote controller en meer kanalen op de ontvanger. Daar is ook bij gekomen dat je vaak zowel app voor je mobiel kunt gebruiken als een remote controller. Vooral dat laatste heeft Lego niet, dus als er over 10 jaar geen app is, of problemen met de app dan kun je daar niets meer mee aansturen. Een groot gemis van Lego omdat een remote controller niet zo heel veel moet kosten.

Dus alle Chinese elektronica kan samen ( lichten, ( trein ) motoren, remote controllers, geluid en rook apparaat ) en ook samen met de oudere Lego Power Functions , maar niet met de Lego Powered UP . CaDa heeft eigen elektronica.

Blue Brixx heeft ook iets van eigen elektronica, maar ik zou gewoon de Chinese daarvoor gebruiken, goedkoper en meer keuze. De Chinese ( trein ) motoren kunnen wel op hun accu box.

De prijzen van elektronica zijn nu wat hoger.


De prijzen van motoren liggen tussen de 2.50 en 3.50 ( 6 verschillende ) , battery box met 4 kanalen li-on 9 euro en een remote controller + battery box 12 euro. Grofweg de helft erbij voor shipping. Dus voor 50 Euro kun je al behoorlijk uit de voeten en heb je al meerdere motoren.
Dan zul je wel zeggen: dan zal de kwaliteit wel een stuk minder zijn. Dat is niet het geval, ze zijn net zo betrouwbaar en uit testen komen ze vaak nog beter uit als de Lego motoren. De led lichtjes voor in je bouwwerken kun je natuurlijk goed ergens uit China vandaan halen.

Het enige wat Lego heeft en de anderen niet is een grote techniek motor met veel koppel ( 35 euro ).
Als je 2 Chinese xl of large motoren op 1 as zet heb je meer koppel nog voor een fractie van het geld.
Marktleider Lego heeft wat achtergelopen met de elektronica en is minder flexibel.
Pneumatics:
De technic pneumatic systemen zijn van Lego betrouwbaarder dan uit China.
Daar zijn ze nog niet zolang en is de productie nog aan verbeteringen toe.
Van de 20 pneumatic pumps is er eentje die defect is. Je krijgt gewoon nieuwe opgestuurd maar irritant is het wel. Soms loont het om er een paar extra bij te bestellen, ze kosten immers bijna niets.

De omvang van de techniek sets zijn meestal een stuk groter als bij Lego, soms zit daar Pneumatics in verwerkt en dat is niet altijd even goed. Als er allerlei split stukken en stukken van 90cm leiding hebt dan heb je nog amper druk ( ook bij Lego ). Ook is bij grote sets soms het gebruikt van Pneumatic amper voldoende om iets van veel gewicht in beweging te zetten.

Bij kleine sets kan Pneumatics aardig werken maar bij de grote sets kun je soms wat problemen verwachten
Assen en pinnen:
Soms kunnen de bonte kleuren van assen pinnen een model erg lelijk maken. Er zijn in China en bij Blue Brixx alle kleuren van de regenboog te koop, als het maar zwart is. Geintje ….ja zwart is er gewoon, maar ook andere kleuren.
De pinnen van GoBricks zitten veel strakker dus je hebt er veel minder van nodig om dezelfde klemkracht te krijgen als bijvoorbeeld van Lego.

Licenties en het stelen van MOC's.

Wat jaren geleden was dit een veel voorkomend fenomeen. Inmiddels zijn bijna alle sets van eigen design of zijn er afspraken gemaakt met diegene die het design gemaakt heeft.
Alles wat via de officiele import Europa binnenkomt kun je eigenlijk van uitgaan dat het goed zit.
Ook alles wat je via Blue Brixx koopt, is licenties technisch voor betaald.
De Chinezen willen echt goede sets verkopen met licenties, omdat ze dan ook bij de grote verkopende partijen / winkels mogen liggen. Mould King kun je o.a. kopen via Kaufland e.a. .
Er zal best zo her en der een set tussen zitten waarbij het soms lastig te achterhalen is of er nu een licentie voor is, maar in principe kun je er bijna bij alle sets vanuit gaan ze zijn er echt druk mee bezig ( ook met terugwerkende kracht ) het licentie verhaal netjes op orde te hebben voor al hun sets. Bij de ontwerpen van Lucioswitch 19002 en 19008 door Mould King deze 2 zijn nog niet tot een overeenkomst gekomen. Dus graag hem supporten als je een van deze sets hebt. De Airport Crash Tender lijkt het voorbeeld te zijn voor MK 19004. Daar zit wel een behoorlijk verschil in de aantallen stenen die gebruikt zijn. Maar hij lijkt er erg veel op, ook hier zou het moeite zijn de bedenker te supporten, maar gebruik dan wel de handleiding van Mould King zelf.
https://rebrickable.com/users/Lucioswitch81/mocs/

Dan hebben we nog zoiets als “BuildMOC” en aanverwanten. Die verkopen MOC – kwaliteit staat boven – van andere bouwers. Hierbij is meestal niet wat geregeld met de bouwer zelf. Het is geen probleem om zoiets te kopen als je de designer voor zijn design betaald. Meestal kan dat via https://rebrickable.com/home/ , zoek daar je model op en betaal voor de handleiding.
Zie boven de verwachtte stenen kwaliteit van BuildMOC en aanverwanten.

Kopen/Verkopen

Shipping kosten:
Zijn de laatste maanden door Corona enorm gestegen, de hoop en verwachting is dat dat weer normaliseert naar het oude prijsniveau.
Kocht je voorheen een set van 90 euro, dan zat daar 40 euro vliegkosten ( 2 a 3 weken ) bij. En een paar euro voor verwerking en invoerrechten.
Nu zijn de vliegkosten bijna verdubbeld en betaal je dat bedrag hierboven aan trein kosten ( 2 maanden ongeveer ).

Zou je nu voor 90 euro een set kopen dan zijn vliegkosten ongeveer het dubbele 75 euro.

De prijzen bij AliExpress zijn 9 van de 10 keer inclusief vliegkosten.
Rechtstreeks bestellen bij GoBricks:
Heb je een lijstje met daarop de stenen die je wilt, dan kun je die uploaden bij GoBricks zelf.
Vanuit de meeste programma's kun je een lijst maken van de stenen die je nodig hebt. Die lijst kun je uploaden naar GoBricks en je ziet dan gelijk wat ze in voorraad hebben. Niet alles want het verschilt wat ze produceren en op voorraad hebben liggen. Je kunt ook gerust – de in Lego duurdere kleuren ( dark tan , dark orange , dark green etc ) bestellen en dat is wel zo fijn. Je kunt de kleuren in de lijst wijzigen en weer uploaden om te kijken wat ze hebben. Als je meestal 100 van steen x besteld dan krijg er vaak een paar meer.
Je kunt uiteraard ook gewoon je lijstje opsturen naar een ( Yourwobb of HiTian e.v.a. ) dan doen zij alles voor je. Je hebt sowieso een tussenpartij nodig om de stenen hier te krijgen, GoBricks verstuurt alleen in China. De tussenpartijen staan hier onderaan.

Er gaan geruchten dat men bezig is om GoBricks stenen naar Duitsland te halen.

Hier een link hoe te bestellen bij GoBricks:
YouTube: How to order GoBricks parts and a word about GoBricks colours

Links een aanvraag naar Bricklink voor 5800 onderdelen. Het waren vrij grote normale stenen , plates en tiles. Beide geven ongeveer hetzelfde percentage 95% – links Bricklink – rechts GoBricks ( vliegtuig ingegrepen )

Verkoop en 2e hands:
Wij als NL lopen wat achter op een land als Duitsland m.b.t. stenen van allerhande merken.
In Duitsland is het al jaren een grote markt. De prijzen zijn daar stabiel en relatief hoog – vaak maar een paar euro onder de nieuwprijs, waardoor het met shipping vaak te duur is ( bijna nieuwprijs ).
Hier in NL is de markt aan het opkomen dus nog niet stabiel , wel veel meer aanbod en vraag inmiddels.

Houdt rekening dat alle sets en modellen die tot nu toe van Blue Brixx, Mould King etc gemaakt zijn; die zijn gewoon nog in productie. Het ziet er niet naar uit dat ze dat anders gaan doen. Dus “verzamelwaarde” omdat sets uit productie zijn dat is er niet. Je kunt dus gewoon iedere set nog halen die je op het oog hebt.
Bij Blue Brixx zijn soms sets binnen een paar uur al uitverkocht wanneer ze er zijn, maar die komen gewoon weer met de volgende zending uit China ( wel met de boot duurt dus maanden ).

Aan/Afraders:

Welke modellen kun je beter laten staan ?
– AVTOROS SHAMAN: er zijn meerdere varianten van verschillende fabrieken. Nu ook van Mould King. In het originele design zitten zulke grote missers dat deze niet is aan te raden.
( wel onderdelen uiteraard )
– Mould King pneumatic bulldozer 17023: niet goed getest gewoon uitgebracht. Werkt niet goed –> wel werkend te maken voor zeer goede bouwers
( onderdelen goed )
Dit zijn op zich goede sets
– Cada – Alle modellen van de 1:8 Ferrari 488 Pista zijn goed
– Mould King Tatra 13144 ook prima ( kan metalen joints gebruiken )
– Moud King 19002 ook goed –> pneumatics hier wat minder
– Mould King 18006
– Rael J902 Rubicon Jeep
– Mould King tracked racers 13023 en 13024 → leuke en geinige modellen
– De complete world railway serie van Mould King ( 8w ) is een hele goede serie → met motoren, veel detail en stukje rails erbij.
– Happy Build technic sets van Shineyu – een grote takelkraan , excavator
Topmodellen
Twee huidige topmodellen tegen elkaar van Lego en Mould King
( Happy Build heeft overigens een nog grotere technic set dan de Mould King )
D11 Bulldozer 42131 VS Tow Truck 19008Onderdelen: 3854 tegen 10966
1 batterij doos tegen 3 batterij dozen + afstandbediening en ook app
4 motoren tegen 19 motoren
doos tegen doos moet je wel expliciet erbij kopen als je dat wilt ( paar tientjes duurdere shipping )
En in dit geval Lucioswitch81 sponsoren op rebrickable.com


Dus puur kijkend naar wat je voor je geld krijgt bij in dit geval een Mould King set is het verschil toch echt aanzienlijk. Ook heeft Mould King natuurlijk de GoBricks onderdelen waarvan de kwaliteit ietsie hoger is als bij Lego, dus de prijs / kwaliteit verhouding is gewoon veel beter.
Op dit moment zijn vooral de vliegkosten voor het transport heel erg hoog vanwege Corona, de verwachting is dat die weer omlaag gaat als het vliegverkeer weer toeneemt.

Topmodellen

Twee huidige topmodellen tegen elkaar van Lego en Mould King
( Happy Build heeft overigens een nog grotere technic set dan de Mould King )
D11 Bulldozer 42131 VS Tow Truck 19008Onderdelen: 3854 tegen 10966
1 batterij doos tegen 3 batterij dozen + afstandbediening en ook app
4 motoren tegen 19 motoren
doos tegen doos moet je wel expliciet erbij kopen als je dat wilt ( paar tientjes duurdere shipping )
En in dit geval Lucioswitch81 sponsoren op rebrickable.com


Dus puur kijkend naar wat je voor je geld krijgt bij in dit geval een Mould King set is het verschil toch echt aanzienlijk. Ook heeft Mould King natuurlijk de GoBricks onderdelen waarvan de kwaliteit ietsie hoger is als bij Lego, dus de prijs / kwaliteit verhouding is gewoon veel beter.
Op dit moment zijn vooral de vliegkosten voor het transport heel erg hoog vanwege Corona, de verwachting is dat die weer omlaag gaat als het vliegverkeer weer toeneemt.
NL winkels
https://www.bricksmania.nl/
https://www.mouldking.top/ ( van yourwobb )

Goede Chinese winkels waar je meestal ook GoBricks stenen kunt ( laten ) bestellen
Meestal zijn deze een stuk goedkoper dan AliExpress en Europese winkels

https://www.yourwobb.com/
https://www.brickkk.com/
https://joooooy.com/
https://loltoy.myshopify.com/
https://www.hitian.com/
https://www.barweer.com/
Shops:
https://www.lesdiy.de/
https://www.aliexpress.com/
https://www.bluebrixx.com/
https://www.steinehaus.de/
https://www.modbrix.de/ ( heeft ook eigen sets )
https://www.webrick.com/
https://brixstation.co.uk/
https://creephybrid.easy.co/
Treinen en rails
https://shop.fxbricks.com/
https://www.4dbrix.com/products/train/train.php
https://trixbrix.eu/
Duitse marktplaats:
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/

Addons

BuWizz and Sbricks werden vooral gemaakt om de tekortkomingen in de Lego PF te verhelpen. Maar de Chinese elektronica is bijna net zover als BuWizz en Sbrick. Daar kunnen ook meerdere ( 6 connecties op, die kunnen ook samenwerken, kunnen ook met app en controller worden bediend en zijn ook oplaadbaar. Wat je niet hebt is de overboost om je motoren harder te laten lopen. En geen Powerup poorten die Lego gebruikt. De chinezen gebruiken geen powerup achtige connectoren.

Trein

4dbrix ( US ) was eigenlijk 1 van de eerste die met aanpassingen kwam voor het bestaande spoor. Kruisings, andere bochten en wissels etc. Ook monorail spoor. Later is o.a. Ook TrixBrix erbij gekomen en die bieden veelal hetzelfde aan. TrixBrix gebruikt vooral moulds en 4dBricks prints. Moulds zijn beter. De prints zijn bij 4dBricks te downloaden voor een 3d printer. Dus je kunt zelf je rails maken.
Met de automation gaan ze iets anders te werk. Daar waar TrixBrix een systeem heeft wat erg lijkt op het oude 12 volt Lego systeem met druk knoppen , waarop je zelf moet drukken. Maar ze kunnen ook treinen detecteren en daar een actie aan verbinden – andere route bijvoorbeeld.
4dBricks Gebruikt een software programma om hun baan te laten werken. Knoppen kan ook, maar de software kan zaken automatisch regelen. Staat er een trein op het station ? Dan schakel ik een wissel in, of iets anders wat je maar kunt bedenken.
4dBricks zijn nog een beetje wat zaken aan het veranderen dus niet alles is momenteel goed verkrijgbaar.

Tip:

Bij BlueBrixx kun je hun design's allemaal downloaden en/of bekijken. Je kunt dus gewoon al hun sets maken. Je hoeft alleen een account te hebben.

18K is nieuw en goedkoop maakt gebruik van GoBricks.

Afdingen is in China lastig maar niet aanmogelijk. De fabriekswinkels op AliExpress geven makelijk korting weg als je daarom vraagt. Meestal zijn ze dan nog steeds duurder dan de specialistische winkels in China.

* modular – gebouw waar je de verdiepingen eraf kunt halen
* miss mould – steentje die niet goed gevormd is

Andere links

Nieuws:
https://www.steine-kanal.de/
https://noppenhelden.de/
https://noppensteinnews.de/
Reviews:
https://www.held-der-steine.de/ ( ook op YouTube )
YouTube: YouTube – Brick Freak
YouTube: YouTube
YouTube: YouTube
YouTube: YouTube – Noppenstein Stube
YouTube: YouTube
YouTube: YouTube
YouTube: YouTube – Andreas Hobby
Eigen ( trein ) designs – MOCs
YouTube: YouTube
Het beste forum met alle merken ( niet alleen Lepin ):
https://www.lepinboard.de/index.php
Handleidingen / Licenties en mooie MOC's
https://rebrickable.com/home/

[Voor 219% gewijzigd door ToolkiT op 07-02-2022 19:20. Reden: CORVETTE toegevoegd als auteur]

Mag je een gegeten paard in de bek kijken?


 • NiGeLaToR
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 22:20
Wow, wat een gigantisch aanbod van modellen zeg. Alleen, Lepin bijvoorbeeld, gebruikt exact dezelfde letters en uittingen als Lego en is een bewuste kopie poging. Die valt dus al af lijkt me?

My prediction: we'll evolve into a digital form.


 • Wimo.
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 19:31

Wimo.

Shake and Bake!

Oei, die 911..mooi.. Erg verleidelijk

 • Kenzi
 • Registratie: Oktober 2009
 • Niet online

Kenzi

Scientia potentia est

NiGeLaToR schreef op maandag 14 november 2016 @ 22:20:
Wow, wat een gigantisch aanbod van modellen zeg. Alleen, Lepin bijvoorbeeld, gebruikt exact dezelfde letters en uittingen als Lego en is een bewuste kopie poging. Die valt dus al af lijkt me?
Vooralsnog is het legaal.
Zie:
Please note that LEPIN will not be legally barred from marketing and selling its products while the case is being heard by the courts.
http://brickset.com/artic...against-clone-brand-lepin

 • Kuusj
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 28-03 11:45

Kuusj

Ofwel varken in 't Limburgs

Ik ben persoonlijk geen fan van nep-Lego (ja, collectie van vele duizenden euro's die in nep lego voor een fractie te krijgen is blabla :-( ), maar bij bepaalde modellen kan ik me voorstellen dat je voor de neppert gaat. De Emerald Night bijvoorbeeld: https://nl.aliexpress.com...wVersion=&categoryId=2622

Nu alleen nog voor honderden euro's tweedehands te vinden. Zelf heb ik hem origineel, maar de GT3 RS is er wel eentje die ik wil proberen. Ook de Kever en de T1, want die heb ik hier in doos als investering en zo kan ik ze toch bouwen. Ik denk dat ik het zo ga aanpakken, sets die ik echt wil of 10xxx series sets die achterlijk duur zijn gewoon kopen uit China én kopen van LEGO. Neppert in elkaar zetten en echte wegzetten.

https://nl.aliexpress.com...7-b2a4-78d5a510e5d9&tpp=1 Destijds ook een dik bedrag aan betaald... Nu niet meer te krijgen.

Denk dat het probleem niet zozeer de nep-LEGO an-sich is, maar mijn ouders die ook een enorme afkeur tegen nepblokjes hebben en absoluut geen behoefte hebben aan een nep-blokje tussen de echte LEGO. Dat zal dan heel strikt gescheiden moeten blijven lol :+ :z Kan het me wel voorstellen hoor, een godsvermogen in LEGO zitten en dan voor 4 tientjes exact hetzelfde model laten komen :+

[Voor 28% gewijzigd door Kuusj op 15-11-2016 01:39]

R7 5800X - RX 6900XT - Kever '74 - 5,025kWp (15x SunPower X21-335BLK & SolarEdge SE5000HD)


 • Zeror
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 18:59

Zeror

Ik Henk 'm!

Nu dit topic er staat wil ik graag ook even deze twee vermelden:

- http://flexo.nz/ (Flexibele bouwblokken)
- http://www.getbrixo.com/ (Elektrische bouwblokken)

Dit zijn twee mooie niet-Lego officiele blokken die voor zowel Lego als nep-Lego een prima aanvulling kunnen zijn op je bouwwerken (afhankelijk van wat je wilt maken natuurlijk). Voor de bouwer die even iets anders wilt dan de standaard bouwblokken.

[Voor 9% gewijzigd door Zeror op 15-11-2016 01:49]

Nintendo ID: Zeror_rk | SW-6670-3316-6323


 • ToolkiT
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 19:11
Zeror schreef op dinsdag 15 november 2016 @ 01:48:
Nu dit topic er staat wil ik graag ook even deze twee vermelden:

- http://flexo.nz/ (Flexibele bouwblokken)
- http://www.getbrixo.com/ (Elektrische bouwblokken)

Dit zijn twee mooie niet-Lego officiele blokken die voor zowel Lego als nep-Lego een prima aanvulling kunnen zijn op je bouwwerken (afhankelijk van wat je wilt maken natuurlijk). Voor de bouwer die even iets anders wilt dan de standaard bouwblokken.
OP aangepast :)

Mag je een gegeten paard in de bek kijken?


 • SinergyX
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:10

SinergyX

____(>^^(>0o)>____

Wimo. schreef op dinsdag 15 november 2016 @ 00:47:
Oei, die 911..mooi.. Erg verleidelijk
En die is ook erg mooi :)

Kwaliteit is bijzonder netjes te noemen, wel is alles mechanisch niet mm-perfect, wat al snel uitloopt tot wat stroef draaien van motor etc.

Verder heb ik ook de 1:10 F1 wagen, de Enzo en 2 motoren, ze zijn puur voor de sier dus als het mechanisch niet 100% is, maakt mij weinig uit.

Recent die winkeltjes gekocht (er zijn 3 'varianten' van deze winkeltjes), ook leuk om te bouwen.

[Voor 27% gewijzigd door SinergyX op 15-11-2016 10:30]

Nog 1 keertje.. het is SinergyX, niet SynergyX
Im as excited to be here as a 42 gnome warlock who rolled on a green pair of cloth boots but was given a epic staff of uber awsome noob pwning by accident.


 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 20:03
Er loopt een rechtzaak in China met als enige basis dat China graag de eigen belangen verdedigt en blijkbaar er niet om geeft bekend te staan als het piraterijhol van de wereld. In de rest van de wereld waaronder NL mag Lepin immitatie niet gemarket, gekocht of verkocht, ingevoerd, etc. worden. Dat levert leuke beelden op van heftrucks die in de haven van Rotterdam spul aan gort rijdt >:)

 • croxz
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 22:16
Flybrix is misschien ook wel leuk om aan de TS toe te voegen: geek: Flybrix brengt bundels uit om octocopter van Lego te maken

 • Angeloonie
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 16:29

Angeloonie

Cheeseburger Addict

Ik heb een tijdje terug de Lepin Poe's X-Wing Fighter gekocht als eerste kennismaking met namaak-lego.
Viel mij positief mee, de kwaliteit is gewoon goed, je merk wel een verschil (sommige blokjes zijn net wat minder stevig vast te zetten), maar je ziet het nauwelijks. Voornaamste verschil is dat ze soms andere parts gebruiken waardoor zaken er net anders uit zien, bij de X-Wing is dat direct te zien op de inlaat van de motoren die niet aansluiten (lichtgrijze metallic halve ringen):
Namaak:


Echt:Ook moest ik de cockpit met een mesje bijsnijden om hem te laten sluiten, dat ging in eerste instantie gewoon niet.

Al met al best OK, maar kies toch liever voor de echte Lego, ook al scheelt het dik 70% van de prijs :P

Uplay: Angeloonie - Battletag: Angeloonie#2758 - Steam: Angeloonie


 • ToolkiT
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 19:11
Rukapul schreef op dinsdag 15 november 2016 @ 10:31:
[...]

Er loopt een rechtzaak in China met als enige basis dat China graag de eigen belangen verdedigt en blijkbaar er niet om geeft bekend te staan als het piraterijhol van de wereld. In de rest van de wereld waaronder NL mag Lepin immitatie niet gemarket, gekocht of verkocht, ingevoerd, etc. worden. Dat levert leuke beelden op van heftrucks die in de haven van Rotterdam spul aan gort rijdt >:)
Het is idd wel een beetje een 'wij van WC eend' verhaal..

Mag je een gegeten paard in de bek kijken?


 • Kenzi
 • Registratie: Oktober 2009
 • Niet online

Kenzi

Scientia potentia est

Rukapul schreef op dinsdag 15 november 2016 @ 10:31:
[...]

Er loopt een rechtzaak in China met als enige basis dat China graag de eigen belangen verdedigt en blijkbaar er niet om geeft bekend te staan als het piraterijhol van de wereld.
Dat is niet helemaal correct, LEGO heeft al eerder rechtzaken gewonnen in China (oa. tegen CoCo, een zelfde soort fabrikant als Lepin en tegen Banbao, een andere kloon fabrikant).
Dat China niks tegen IP infringement doet is al een tijdje niet meer correct. Het is nog steeds lastig voor buitenlandse bedrijven maar zeker wel mogelijk.
LEGO is in China succesvoller met rechtzaken dan in de EU.

Gelukkig zijn er in China ook zat fabrikanten met originele sets van goede kwaliteit. Sluban maakt best leuk spul bijvoorbeeld.

 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 20:03
Ik heb exact een model fake Lego thuis: Donkey Kong op een kart. Geen idee welk merk exact, maar het is echt om te huilen zo slecht :P

Mrs. Rukapul heeft ook een handjevol zwarte nep 2x8 blokjes van de speelgoedwinkel bij the real thing gegooid :/

 • Mad-Matt
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 21:49

Mad-Matt

TheDoctor#2181

Om te bekennen heb ik een aantal Lepin sets, om de simpele reden dat Lego sets die uit productie zijn niet te betalen zijn. Zeker niet voor iemand die meer hobbies heeft dan alleen Lego.

Ben zeer te spreken over de kwaliteit, alles past goed, ziet er netjes uit.

D3 Profile D3 XP Ladder


 • Archie_T
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 19:57
Ik heb toevallig pas geleden twee sets besteld, de VW Kever en Wall-E. De Kever vond ik niet zo, paste niet helemaal lekker en één klein asje is zelfs afgebroken. Wall-E ging helemaal perfect en voelde net zoals "normale" Lego.
Zal denk niet snel weer kopen vanwege de tegenvallende VW. Volgens mij moet je geluk hebben en dan betaal ik liever meteen voor zekerheid.

 • Mad-Matt
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 21:49

Mad-Matt

TheDoctor#2181

Deze is ook erg tof, Megablocks is goed bezig met licenties, ze hebben nu ook een CAT lijn voor de kleintjes, als ze dit doorvoeren naar "normale" blokjes, kunnen er wel eens erg toffe modellen uit komen.

Deze is ook gaaf:
https://www.megabloks.com...of-duty/desert-tank-dpb59

D3 Profile D3 XP Ladder


 • winnie
 • Registratie: Juli 1999
 • Laatst online: 17:34

winnie

de poes...

Ik heb van Lepin de T1 camper en de Millenium Falcon (StarWars 7 editie). Beide zijn voldoende perfect om ze in een display te zetten. Prijs was en is voor mij de reden om Lepin te kopen. Ik zou anders ook nooit beide modellen gekocht hebben (dus zoveel verliest Lego niet aan mij). Ondertussen nog de Kever gekocht (moet ik nog bouwen), de Mercedes Arocs (moet ik nog ontvangen) en een hele serie Ninjago dozen (moet ik ook nog ontvangen). Ik ben nieuwsgierig hoe die Ninjago zich houdt bij het spelen (het is voor mijn jongste van 7, die wel wat kan slopen). Ik heb absoluut geen gewetensbezwaar tegen het kopen van Lepin. Bij een winst/omzet verhouding van 1 staat tot 3 heb ik sowieso weinig medelijden met een bedrijf.
"Echte" Lego koop ik ook (Porsche en veel architecture recentelijk gekocht), maar de prijzen vind ik een drama.

 • Mad-Matt
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 21:49

Mad-Matt

TheDoctor#2181

Het "probleem" met Lego is dat ik het Lego van harte gun en daarom ook de beschikbare sets van Lego koop. Echter ik gun het niet de mensen die voor een "normale" prijs Lego kopen en daarna voor belachelijke prijzen verkopen.

D3 Profile D3 XP Ladder


 • SinergyX
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:10

SinergyX

____(>^^(>0o)>____

Mad-Matt schreef op dinsdag 15 november 2016 @ 11:24:
Deze is ook erg tof, Megablocks is goed bezig met licenties, ze hebben nu ook een CAT lijn voor de kleintjes, als ze dit doorvoeren naar "normale" blokjes, kunnen er wel eens erg toffe modellen uit komen.

Deze is ook gaaf:
https://www.megabloks.com...of-duty/desert-tank-dpb59
Vind die overstap naar die ander soort figuurtjes wel mooier, de COD series zijn goed gelukt, jammer dat alleen bv Destiny niet echt veel inhoudelijk spul heeft (game leent er zich ook niet echt voor). Wachten tot 1 van je jongens Blizzard licentie weet te krijgen :P

Nog 1 keertje.. het is SinergyX, niet SynergyX
Im as excited to be here as a 42 gnome warlock who rolled on a green pair of cloth boots but was given a epic staff of uber awsome noob pwning by accident.


 • Eppo ©
 • Registratie: Juni 2004
 • Niet online
Gezien de ervaringen van Lepin, vraag ik mij toch waar jullie die vooral kopen? Is het in een winkel in Nederland, via Marktplaats of gewoon rechtstreeks uit China (via bijvoorbeeld aliexpress.com)? En zit er nog kwaliteit verschil tussen verschillende verkopers of is het nog niet zo erg in China dat er zelfs kopieën zijn van Lepin/andere Chinese bouwdozen?

 • Cocytus
 • Registratie: Augustus 2008
 • Niet online
.

[Voor 98% gewijzigd door Cocytus op 12-09-2022 15:49]


 • Mad-Matt
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 21:49

Mad-Matt

TheDoctor#2181

Als het illegaal is dan zou het niet door de douane komen wat wel gebeurd is.
Het proces tegen Lepin is nog niet klaar, dus tot dan mogen ze door gaan met de verkoop, maar het komt er wel aan, ze kopieren gewoon.

D3 Profile D3 XP Ladder


 • horizon1978
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 22-02 13:32
Vond de actie van Lepin apart om niet alleen officiele Lego sets te kopieren maar ook sets die mensen gewoon zelf hebben gemaakt en instructies voor op internet hebben gezet. Die mensen hebben al helemaal geen recht tegenover Lepin om hun creatie te "beschermen".

 • Cocytus
 • Registratie: Augustus 2008
 • Niet online
.

[Voor 139% gewijzigd door Cocytus op 12-09-2022 15:49]


 • Kenzi
 • Registratie: Oktober 2009
 • Niet online

Kenzi

Scientia potentia est

Misschien is het interessanter om te focussen op ervaringen over de kwaliteit van de andere bouwsteen-fabrikanten en over leuke andere originele sets zoals van Mega Blocks of Sluban in plaats van op de man te gaan spelen over een discussie of het nu wel of niet legaal is wat Lepin doet.
Iedereen zal daar zijn mening over hebben maar het heeft geen nut elkaar te gaan bashen.

Ik heb zelf zowel echte LEGO (vroeger enorme berg, helaas niet mee kunnen nemen bij emigratie, nu vooral wat Technics sets), Lepin (modulars) en Sluban.

De Lepin modulars heb ik gekocht omdat de originele hier vrijwel niet te krijgen zijn in China, en als je ze vind zijn de prijzen enorm hoog. Hoger dan in Nederland. Toys 'r Us bijvoorbeeld rekent voor dezelfde sets al gauw zo'n 10 tot 20% meer in China dan in Hong Kong (vanwaar de Lego geïmporteerd wordt in China).

 • McBoom
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 18:23

McBoom

Broem

Dit mag eigenlijk niet ontbreken in dit topic: Een uitgebreide PDF met een vergelijking van communisten-bouwstenen

The ramblings of an idiot


 • winnie
 • Registratie: Juli 1999
 • Laatst online: 17:34

winnie

de poes...

Ik bestel Lepin via Aliexpres. Tot nu toe is het altijd goed gegaan, niets vernietigd, niet bijbetalen voor invoerrechten. Zolang het een zaak onder de rechter is, is er volgens mij niets verboden. En zal er dus ook niets vernietigd worden. Ik kan ook nergens verhalen over in Nederland vernietigde zendingen vinden. Misschien zoek ik verkeerd, maar ik zou graag eens een foto ervan zien. Wat ik wel vind is dit. Een recente posting van 5 november dus. Mijn logica is dat als de douane gewoon invoerrechten heft, het zeker niet verboden is wegens namaak.
Ik heb geen favoriete verkoper op Aliexpres. Ik selecteer op free-shipping en sorteer op laagste prijs. En dan pak ik de tweede of derde verkoper. Enige ding wat ik wel geleerd heb: bestel niets wat "presale" aangeboden wordt. Dan kan het erg lang duren.

 • winnie
 • Registratie: Juli 1999
 • Laatst online: 17:34

winnie

de poes...

Leuke vergelijking. Jammer genoeg geen Lepin in meegenomen (anders dan vermelding dat het merk bestaat).

 • McBoom
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 18:23

McBoom

Broem

winnie schreef op woensdag 16 november 2016 @ 08:17:
[...]

Leuke vergelijking. Jammer genoeg geen Lepin in meegenomen (anders dan vermelding dat het merk bestaat).
Maar ja, dit topic gaat niet alleen over Lepin :P

The ramblings of an idiot


 • winnie
 • Registratie: Juli 1999
 • Laatst online: 17:34

winnie

de poes...

McBoom schreef op woensdag 16 november 2016 @ 08:25:
[...]

Maar ja, dit topic gaat niet alleen over Lepin :P
Klopt. Maar voor mij is Lepin wel de fabrikant die het beste aansluit op wat ik wil. Ik hoef geen oorlogs-lego of vage poppetjes. Maar ik ben wel nieuwsgierig naar hoe Lepin zich verhoudt tot de andere communistische lego fabrikanten.
Ik heb wel eens banbao in mijn handen gehad, maar dat vond ik waardeloos. Slecht passend, slechte kleuren.

 • BounceMeister
 • Registratie: Maart 2002
 • Niet online
Cobi uit Polen staat er niet bij. Die maken onder andere tanks en andere legervoertuigen. Ze maken ook World of Tanks sets (met licentie).
We hebben de Sherman M4A1 (nummer 2464) hier staan. Op zich goede kwaliteit, alleen de rupsbanden zijn minder, die gaan steeds los. Dat schijnt bij andere modellen beter te zijn, die hebben andere rupsbanden.
De blokjes passen goed op elkaar en zijn goed afgewerkt. De modellen bestaan uit veel plankjes en blokjes, je zie weinig speciaal gemaakte onderdelen zoals Lego dat soms heeft, dat een groot deel van het model één blok is. De minifigs zijn ook anders, waarschijnlijk ivm copyright op de Lego minifigs.

Over wat ik uit China (Aliexpress) heb, ben ik minder tevreden. Het past vaak minder goed, is minder goed afgewerkt, minder mooie prints en b.v. slappe armpjes of beentjes aan minifigs. Maar de prijs is daar ook een beetje naar en je kunt zo wel zeldzame of EOL figuren toch in de collectie hebben.

[Voor 34% gewijzigd door BounceMeister op 16-11-2016 09:55. Reden: toevoeging en linkjes]


 • Suli
 • Registratie: September 2009
 • Niet online
Ik vind het ook leuk om v1.3 te lezen van clonebrands. Als iemand een pdf ervan heeft, hoor ik het graag.

 • Mad-Matt
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 21:49

Mad-Matt

TheDoctor#2181

Cocytus schreef op dinsdag 15 november 2016 @ 21:51:
[...]


Reactie van Rukapul niet gelezen? Douane vernietigt wel degelijk alle Lepin zooi die ze tegenkomen. De douane kan natuurlijk niet ieder pakje controleren, net zoals de politie niet iedere zakenroller kan pakken.


[...]


Euh, want als ik een foto heb gemaakt en op internet gezet mag iemand anders die ook kopiëren en er geld voor vragen? Denk toch eens na man 8)7
Toch apart dan, dat mijn pakket open gemaakt is en gewoon doorgestuurd is.

D3 Profile D3 XP Ladder


 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 20:03
Mad-Matt schreef op vrijdag 18 november 2016 @ 10:40:
[...]


Toch apart dan, dat mijn pakket open gemaakt is en gewoon doorgestuurd is.
Niet zo apart, want de aandacht gaat naar grote vissen. Met name als een rechthouder zijn recht wil doen gelden gebeurt er nog wel eens wat. In het verleden was het bijvoorbeeld niet ongewoon dat ladingen CDs/DVDs waar geen licentiegelden voor waren betaald in de haven van Rotterdam hun einde vonden.

Het belangrijkste is: dat handhaving onvolledig is betekent niet dat het legaal is.

Ik vind het ook wel weer treffend. Zogenaamd wordt hier een discussie opgetuigd over Lego alternatieven, maar het overgrote deel gaat uit naar juist dat ene wat niet meer is dan een inbreukmakende ripoff operatie genaamd Lepin waar mensen kopen omdat het origineel te duur is, terwijl er zogenaamd toch van die fantastische alternatieven zijn die wel hun eigen ontwerpen maken :?

 • SinergyX
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:10

SinergyX

____(>^^(>0o)>____

Er is vooralsnog geen uitspraak over Lepin en LEGO heeft vooralsnog Lepin nog niet verboden spul te verkopen, dat maakt het dus niet per definitie meteen 'illegaal'.
Please note that LEPIN will not be legally barred from marketing and selling its products while the case is being heard by the courts.
Gezien de zaak mogelijk pas eind volgend jaar uitspraak krijgt, ze verder nog geen enkele actie in welk land dan ook gedaan hebben om een importverbod te krijgen (wat je buiten de Chineze zaak kan doen), zie ik geen reden om het niet te kopen.

Nog 1 keertje.. het is SinergyX, niet SynergyX
Im as excited to be here as a 42 gnome warlock who rolled on a green pair of cloth boots but was given a epic staff of uber awsome noob pwning by accident.


 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 20:03
Er hoeft helemaal geen uitspraak te liggen want het is overduidelijk inbreukmakend. Als Lepin via reguliere kanalen zou exporteren naar de EU of VS dan zou het een formaliteit betreffen bij de douane en anders civielrechtelijk (kort geding).

Wat er in China in juridische zin gebeurt is volstrekt irrelevant hier. Lepin is hier gewoon een producent van namaakgoederen welke inbreuk maakt op rechten van Lego, Disney (Star Wars), indiduen (AFOLs), etc.

Dit proberen goed te praten is absurd. Zeg dan direct dat het alleen om het geld gaat.

 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 16:44
Rukapul schreef op vrijdag 18 november 2016 @ 11:25:

Dit proberen goed te praten is absurd. Zeg dan direct dat het alleen om het geld gaat.
In welke business gaat het niet om het geld? Uber, AirBnb werken precies hetzelfde: de mazen van de wet opzoeken en uitbuiten. Overigens is het niet slechts een zaak van geld: zoals gemeld willen sommigen productie die bij Lego al uit productie zijn, en de kwaliteit is zeker niet hetzelfde. Ik zie het meer als Lidl thuismerk vs merknaam: de afweging is vrij helder en de klant beslist.

Wat niet wegneemt dat beschermde namen e.d. niet gebruikt zouden mogen worden, dat is namelijk geen maas in de wet maar zeer duidelijk verboden. Ander logotje en klaar is Lepin zou je zeggen.

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • gold_dust
 • Registratie: Juli 2016
 • Laatst online: 05-08-2021
Ik kom op dit moment regelmatig in de speelgoedwinkels omdat Sinterklaas en Kerst er aan zitten te komen. Als ik de prijzen van Lego bij de Bart Smit en Intertoys zie, dan lijkt het me volledig terecht dat er Lego klonen op de markt komen. Ik zie de Lego schappen ook altijd vol staan en zie ook niet echt dat er iets verkocht wordt in de speelgoedwinkels. Ik heb zelf nog wel eens wat gekocht in de '2e voor de halve prijs' acties van het Kruidvat.

Het is ook altijd een beetje sneu om te zien dat kinderen iets willen hebben maar dat vervolgens de ouders het werkelijk veel te duur vinden. Kleine Minecraft of Star Wars setjes waar nog niet voor 5 euro aan materiaal in zit waar ze rond de 100 euro voor vragen ... Ik vraag me af voor wie Lego eigenlijk nog produceert en wie dat eigenlijk nog koopt. De doelgroep kinderen zijn ze al lang voorbij geschoten. Zelfs Playmobil, dat ook als 'duur' bekend stond, lijkt inmiddels spotgoedkoop in vergelijking met Lego.

Ik zie de laatste jaren op verjaardagen enzo dat Lego ook echt uit beeld begint te verdwijnen behalve de kleine setjes van < 10 euro. Het zou mooi zijn als er Europese aanbieders met kwalitatieve en betaalbare 'bouwsteentjes' zouden komen, dat China speelgoed hoeft van mij niet zo. Volgens mij produceert Abrick in Frankrijk maar dat vind ik het toch niet helemaal hebben.

 • AppieNL
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 22:24
Niemand koopt bij Bart Smit en Intertoys, omdat zij juist idioot hoge prijzen vragen tov webwinkels waar je minimaal 2x per jaar sets kan kopen met minimaal 20% korting (en sowieso heb je bij die shops altijd 10-15% korting) tov MSRP en zelfs 25-30% korting tov van Bart Smit prijzen.

In het Lego topic zijn genoeg mensen die melden dat ze in maart al set hebben gekocht voor hun kind dat in juni jarig is, want in maart was er een mooie aanbieding en in juni niet.

Dat Lepin een Porsche verkoopt voor 100 euro waar geen 1 functie werkt VS de beste aanbieding van 230 euro op de echte Lego Porsche of het Disney kasteel voor 297 euro ipv 30 euro van Lepin is een discussie die je kan voeren, naast de berg aan IP inbreuken op deze 2 artikelen, maar laat winkels als Bart Smit en Intertoys alsjeblieft buiten elke soort van een prijsvergelijking. Brickwatch is your friend.

[Voor 7% gewijzigd door AppieNL op 18-11-2016 13:32]


 • SinergyX
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:10

SinergyX

____(>^^(>0o)>____

AppieNL schreef op vrijdag 18 november 2016 @ 13:27:

Dat Lepin een Porsche verkoopt voor 100 euro waar geen 1 functie werkt VS de beste aanbieding van 230 euro op de echte Lego Porsche of het Disney kasteel voor 297 euro ipv 30 euro van Lepin is een discussie die je kan voeren, maar laat winkels als Bart Smit en Intertoys alsjeblieft buiten enige prijsvergelijking. Brickwatch is your friend.
Dan is hij nog steeds 130 euro goedkoper, nog steeds redenen genoeg om dit ding bij mij op de plank te krijgen. Dat jij blijkbaar weinig ervaring hebt (gok van horen/lezen) met die Lepin Porsch is leuk, maar doe dan gewoon helemaal geen vergelijking als je eigen vergelijking al compleet scheef gaat.

Leuk dat er anderen zijn die maanden van te voren dingen met acties kopen of sites afgaan die niet in de standaard vergelijksites zitten (laten we eerlijk zijn, 90% zit gewoon op pricevergelijkers), gros koopt gewoon z'n lego/duplo nog bij de speelgoedwinkels of zelfs bij de officiële lego shops (die dus ook gewoon duur zijn).

[Voor 17% gewijzigd door SinergyX op 18-11-2016 13:35]

Nog 1 keertje.. het is SinergyX, niet SynergyX
Im as excited to be here as a 42 gnome warlock who rolled on a green pair of cloth boots but was given a epic staff of uber awsome noob pwning by accident.


 • AppieNL
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 22:24
Dan is hij nog steeds 130 euro goedkoper, nog steeds redenen genoeg om dit ding bij mij op de plank te krijgen.
Dat zeg ik, het is een discussie die je kan voeren en die laat ik lekker aan jullie over.

Ik heb idd geen Lepin Porsche. Ik steun liever de originele designer dan de kopie fabrikant, zelfs bij een set die ik niet helemaal geweldig vind. Dus ja, ik heb ervaringen gelezen van mensen met de Lepin Porsche, waaronder jijzelf op de vorige pagina:
SinergyX schreef op dinsdag 15 november 2016 @ 10:25:
[...]

En die is ook erg mooi :)

Kwaliteit is bijzonder netjes te noemen, wel is alles mechanisch niet mm-perfect, wat al snel uitloopt tot wat stroef draaien van motor etc.
Aangezien de Porsche eigenlijk maar 1 functie heeft, de gearbox met engine, werkt die dus niet. Vrij simpele conclusie van je eigen statement. En jouw verhaal is idd niet de enige waar ik me op baseer. Heb aardig wat mensen de Technic sets zien testen, waaronder de 2 die jij noemt en kwamen ook tot dezelfde conclusie als jij: leuk voor de sier.

Edit:
Dat mensen anno 2016 nog steeds meer kopen bij fysieke winkels dan online is niet mijn probleem. Dom doet domme dingen, maar dat neem ik niet mee in een serieuze discussie. Sowieso vind ik het best apart dat die mensen dus wel aliexpres vinden, maar niet andere webshops? Dat ze al die kleine NL webshops van Brickwatch niet kennen, ok, maar Amazon?!

[Voor 18% gewijzigd door AppieNL op 18-11-2016 13:53]


 • Suli
 • Registratie: September 2009
 • Niet online
Ok. De mensen die ervaringen hebben met andere bouwstenen, graag de ervaring posten.

Heb zelf 4 jaar geleden een Enlighten kersttrein op marktplaats gekocht. Hij zat ok in elkaar, hij viel in ieder geval niet tijdens het bouwen uit elkaar. Heb een 9v motor eronder gedaan en was wel leuk. Had 2 wagonnetjes en 1 locomotief gekocht incl verzenden €38 voor betaald. Wou het graag snel in huis hebben omdat het al eind november was. De verkoper had ook een garantie dat missende onderdelen nagestuurd zouden worden. Heb van dit garantie gebruik kunnen maken.
Geen idee of deze happy christmas trein ook elders gemaakt was, heb dat toen niet kunnen vinden.

Had laatst Pokemon minifigs van de merk Elephant gekocht. Ik was verrast met de kwaliteit.
Had ook Dargo gekocht en die was redelijk, alleen niet even mooi gedetailleerd en de ballen zijn rood/wit.
De ballen kunnen snel uit de hand van de trainer vallen en hoofd kan makkelijk eraf gehaald worden.

Zoonlief heeft ooit een politiestation van een of andere merk gekregen. Was geen lego design en de ding wou voor niks in elkaar gaan.

Van de plus bricks wil ik niet eens over beginnen.

Cobi heb ik ook ooit van de benzine station gehad. Die zat nu net iets te hard in elkaar en sommige onderdelen konden juist te snel uit elkaar vallen.

Al deze stenen zijn nu bij papa thuis haha. Ok, de pokemons zijn nog hier, maar die mogen niet met Lego in aanraking komen.

[Voor 25% gewijzigd door Suli op 18-11-2016 14:01]


 • SinergyX
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:10

SinergyX

____(>^^(>0o)>____

AppieNL schreef op vrijdag 18 november 2016 @ 13:41:
Aangezien de Porsche eigenlijk maar 1 functie heeft, de gearbox met engine, werkt die dus niet. Vrij simpele conclusie van je eigen statement. En jouw verhaal is idd niet de enige waar ik me op baseer. Heb aardig wat mensen de Technic sets zien testen, waaronder de 2 die jij noemt en kwamen ook tot dezelfde conclusie als jij: leuk voor de sier.
Interessante vorm van conclusie trekken heb jij, dat moet ik je toegeven. Met die logica is de Ferrari F1 van lego van dezelfde flutkwaliteit, maar dat zal wel niet kunnen, want: Lego.

Grappig dat je amazon aanhaalt, heb je daar al eens gezocht op Lepin? ;)

Nog 1 keertje.. het is SinergyX, niet SynergyX
Im as excited to be here as a 42 gnome warlock who rolled on a green pair of cloth boots but was given a epic staff of uber awsome noob pwning by accident.


 • Roozzz
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 22:54

Roozzz

Plus ultra

SinergyX schreef op vrijdag 18 november 2016 @ 13:33:
[...]

Dan is hij nog steeds 130 euro goedkoper, nog steeds redenen genoeg om dit ding bij mij op de plank te krijgen.
Grappig dat deze discussie nog steeds loopt. Een gedownload spel of film is aanzienlijk goedkoper dan het origineel via een legale weg aanschaffen; toch is daar een duidelijke consensus over dat dat op Tweakers simpelweg not done is om dit soort zaken te bediscussieren.

Ik vermoed dat als dit topic enige toekomst wilt hebben dat we dan toch snel af moeten van de producten waar de IP inbreuk er zo dik boven op ligt. Er zijn ook legale alternatieven, laat daar dan de discussie over gaan.

 • SinergyX
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:10

SinergyX

____(>^^(>0o)>____

Roozzz schreef op vrijdag 18 november 2016 @ 14:29:
[...]

Grappig dat deze discussie nog steeds loopt. Een gedownload spel of film is aanzienlijk goedkoper dan het origineel via een legale weg aanschaffen; toch is daar een duidelijke consensus over dat dat op Tweakers simpelweg not done is om dit soort zaken te bediscussieren.
Andersom zijn CDkeys en 'digitale console' codes ook gewoon topics over te vinden, terwijl die al jaren in het grijze gebied zitten, voor consoles zelfs inmiddels verboden (shared account downloads), als het niet mag, gaat het topic weer dicht, ik kan me er echt niet druk over maken.

Zelfs als het puur om 'legale' producten gaat, zal je hier een 'lego aanhang' houden die zich er mee wil blijven bemoeien, dus levensvatbaar was het bij voorbaat niet.

[Voor 10% gewijzigd door SinergyX op 18-11-2016 14:35]

Nog 1 keertje.. het is SinergyX, niet SynergyX
Im as excited to be here as a 42 gnome warlock who rolled on a green pair of cloth boots but was given a epic staff of uber awsome noob pwning by accident.


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Modbreak:Zullen we de discussie OVER het topic (en met name het Xeroxing van Lepin) in dit geval voortzetten in het Lieve Adjes topic? nep-lego discussie Daar is deze principiële discussie veel meer op zijn plek.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • AppieNL
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 22:24
SinergyX schreef op vrijdag 18 november 2016 @ 14:20:
[...]

Interessante vorm van conclusie trekken heb jij, dat moet ik je toegeven. Met die logica is de Ferrari F1 van lego van dezelfde flutkwaliteit, maar dat zal wel niet kunnen, want: Lego.

Grappig dat je amazon aanhaalt, heb je daar al eens gezocht op Lepin? ;)
Wat is er nu weer raar aan die conclusie? Je zegt zelf dat die stroef loopt, omdat het niet zo nauwkeurig op de millimeter in elkaar zit. Wat voor functies heeft de Porsche verder dan nog? Zelfs als ik het opsplits in paddle shifter, gearbox en engine, dan hebben we dus misschien een paddle shifter die wel goed werkt? Die vervolgens geen hol kan, want de gears in de gearbox en de zuigers werken niet...

Ik heb me nooit verdiept in de problemen van de F1 Ferrari, maar makkelijker had je de Porsche van Lego zelf aangehaald, die in veel reviews ook problemen had met de aandrijflijn en de nodige tweaks nodig had of heel secuur werken om wel soepel te werken. Uit jouw verhaal op de eerste pagina maak ik ook op (of is dit dan weer een interessante conclusie trekken?) dat dit bij het Lepin model geen optie is en hij sowieso nooit soepel zal werken.

Ben ik een groot voorstander van Lego? Zeker. Maar dat wil niet zeggen dat ik alles goedkeur van Lego, omdat Lego. De Porsche als set ben ik niet helemaal blij mee, tweaks nodig out of the box en weinig 911 RS functies, dit zeg ik al zo'n beetje sinds het model uitkwam. De reden waarom ik dit soort topics volg is om te kijken wat de concurrentie doet en vooral hoe goed ze zijn. Lego is al bijna 3x falliet geweest en ik sluit zeker geen 4de keer uit.

En nee, op Amazon niet gezocht op Lepin, maar nu je het zegt, het wel eens zien staan daar ja. In mijn omgeving hoor ik vooral ali expres voorbij komen als ze nep Lego willen, dus vandaar dat ik daar eerst aan dacht.

En geen idee of deze reply nu in het andere topic hoort of niet, dat laat ik maar aan de mods over.

 • gold_dust
 • Registratie: Juli 2016
 • Laatst online: 05-08-2021
AppieNL schreef op vrijdag 18 november 2016 @ 13:27:
Niemand koopt bij Bart Smit en Intertoys, omdat zij juist idioot hoge prijzen vragen tov webwinkels waar je minimaal 2x per jaar sets kan kopen met minimaal 20% korting (en sowieso heb je bij die shops altijd 10-15% korting) tov MSRP en zelfs 25-30% korting tov van Bart Smit prijzen.
Bart Smit en Intertoys en nog een paar andere ketets zijn vaak de enige winkels met een redelijk assortiment waar een consument fysiek Lego kan kopen. Ze hadden vorige week ook iets van een "15% korting op alle speelgoed actie" en in oktober 25% korting op alle Duplo. In Nederlandse en buitenlandse webwinkels is Lego ook schreeuwend duur.

Sowieso is een merk dat het moet hebben van 'kortingsacties' gewoon fout bezig, dat is een duidelijk signaal dat de consument de standaard prijzen niet accepteert. Wat ik ook fout vind van Lego is dat de dozen overgedimensioneerd zijn en vaak voor de helft leeg zijn.

Nou is de Nederlandse markt met een erg lage koopkracht misschien niet representatief maar ik begin Lego sinds een tijd toch echt veel minder te zien op verjaardagen. Ik koop het zelf inmiddels ook niet meer, zo interessant vinden mijn kinderen het (gelukkig) ook niet.

 • AppieNL
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 22:24
In Nederlandse en buitenlandse webwinkels is Lego ook schreeuwend duur.
Grappig dat op www.brickwatch.net er voor elke shop die "duur" is er toch zo'n 3-5 zijn die goedkoop zijn (en daarbij trek ik de grens op de MSRP). En die shops die duur zijn zijn vaak dezelfde zoals MisterBricks e.d.

Dat Lego het moet hebben van kortingsacties? Voor mij wel ja, ik koop praktisch nooit Lego voor de normale prijs of Bart Smit prijs. Dat is eigenlijk niet omdat ik het te duur vind voor de meeste sets (tot 10 cent per steentje vind ik best), maar omdat het kan. Webshops (en heel soms fysieke shops zoals Bart Smit vorige week) gaan er altijd onder zitten. Lego heeft dit geprobeerd aan te pakken en sommige sets kan je nu ook alleen bij Lego zelf halen. Ik ken ook mensen die kopen alleen bij Lego.nl, dubbele VIP punten, gratis setjes of niet, maakt ze niet uit. En dus ook niet alleen voor de Lego winkel exclusives.

Ik zou mezelf voor me kop slaan als ik dan niet de set gewoon een paar maanden later had gehaald voor een leukere prijs. Had Amazon en co. niet de leukere prijsjes gehad, dan had ik ook veel minder gekocht, budget is immers ook een keer op. En dat is toch uiteindelijke het doel van acties, dat je meer koopt dan je origineel van plan was, zo werkt het in de supermarkt ook. De supermarkt heeft daar ook marges voor in de prijs zitten, Lego dus ook.

Dat van die dozen klopt, zijn nu wel voller dan voorheen, maar vaak nog steeds maar 2/3 of 3/4 gevuld.

Grappig dat je vind dat we lage koopkracht hebben, want Lego vind juist dat de MSRP voor Nederland vaak 5-20 euro hoger kan voor sets dan in Duitsland, omdat "wij het er wel aan uit willen geven". Ik denk eerder dat Lego zich bewust is van hoeveel we online kopen tegen lagere prijzen en ze bij voorbaat het al hoger zetten.

 • SinergyX
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:10

SinergyX

____(>^^(>0o)>____

Nog eentje die redelijk netjes is, voor 'mini city' heb je ook nog Decool (naast LOZ), veel op aliexpress.

Hoewel geinspireert op de Lego grote versies, zoals deze set (1105 t/m 1110)


2de set is met pizza, treinstation en hotel, ook leuk gedaan.

Andere 'mini city' is Hsanhe, gebaseerd op originele mini-shop lego idea (is die ooit uitgebracht door lego?)


Hier zijn ook andere varianten van gekomen


En deze, welke ik heb
edit, deze zouden dus Sembo Blocks heten


Hier wil ik de nieuwe set ook nog voor kopen:


Jammer dat daarvan merk niet helemaal duidelijk is, omdat ze alle 3 met eigen grid-afmeting werken, wil ze natuurlijk wel allemaal passend houden :P LOZ heeft nu ook zo'n winkel-serie uitgebracht, die weer andere afmetingen heeft.

[Voor 3% gewijzigd door SinergyX op 18-11-2016 16:45]

Nog 1 keertje.. het is SinergyX, niet SynergyX
Im as excited to be here as a 42 gnome warlock who rolled on a green pair of cloth boots but was given a epic staff of uber awsome noob pwning by accident.


 • Flagg
 • Registratie: Oktober 1999
 • Niet online

Flagg

It's a shite state of affairs

Rukapul schreef op dinsdag 15 november 2016 @ 10:31:
[...]

Er loopt een rechtzaak in China met als enige basis dat China graag de eigen belangen verdedigt en blijkbaar er niet om geeft bekend te staan als het piraterijhol van de wereld. In de rest van de wereld waaronder NL mag Lepin immitatie niet gemarket, gekocht of verkocht, ingevoerd, etc. worden. Dat levert leuke beelden op van heftrucks die in de haven van Rotterdam spul aan gort rijdt >:)
Wat ik altijd bijzonder vind is dat de mensen "boos" worden op de goedkope Chinese Lego maar niet beseffen dat ze jarenlang 15x teveel betaald hebben voor hun spullen. En maar blijven verdedigen dat Lego bijzonder is.

Het is niet zo dat Lego rocketscience is en dat ze amper uit de onderzoekskosten zijn gekomen de afgelopen decennia.

Irish diplomacy is telling a man he can go to hell in such a way he actually looks forward to it.


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

SinergyX schreef op vrijdag 18 november 2016 @ 16:41:
Nog eentje die redelijk netjes is, voor 'mini city' heb je ook nog Decool (naast LOZ), veel op aliexpress.

Hoewel geinspireert op de Lego grote versies, zoals deze set (1105 t/m 1110)
[afbeelding]

2de set is met pizza, treinstation en hotel, ook leuk gedaan.

Andere 'mini city' is Hsanhe, gebaseerd op originele mini-shop lego idea (is die ooit uitgebracht door lego?)
[afbeelding]

Hier zijn ook andere varianten van gekomen
[afbeelding]

En deze, welke ik heb
edit, deze zouden dus Sembo Blocks heten
[afbeelding]

Hier wil ik de nieuwe set ook nog voor kopen:
[afbeelding]

Jammer dat daarvan merk niet helemaal duidelijk is, omdat ze alle 3 met eigen grid-afmeting werken, wil ze natuurlijk wel allemaal passend houden :P LOZ heeft nu ook zo'n winkel-serie uitgebracht, die weer andere afmetingen heeft.
https://ideas.lego.com/projects/15229 not approved
Maar het is toch schunnig hoe dit gekopieerd wordt? Kan je wel zeggen dat echt Lego te duur is, maar zij moeten het verzinnen. Dan kunnen de Chinezen het weer kopiëren.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • SinergyX
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:10

SinergyX

____(>^^(>0o)>____

Señor Sjon schreef op vrijdag 18 november 2016 @ 20:05:
[...]


https://ideas.lego.com/projects/15229 not approved
Maar het is toch schunnig hoe dit gekopieerd wordt? Kan je wel zeggen dat echt Lego te duur is, maar zij moeten het verzinnen. Dan kunnen de Chinezen het weer kopiëren.
Schunnig? Omdat lego dit niet uitbrengt, het is gemaakt met blokjes waar geen rechten meer op zitten, maar toch genoeg mensen dit wilde hebben? Alleen de 3rde is een 'aardige' kopie, de rest is toch gewoon een eigen variant hierop.

[Voor 8% gewijzigd door SinergyX op 18-11-2016 20:22]

Nog 1 keertje.. het is SinergyX, niet SynergyX
Im as excited to be here as a 42 gnome warlock who rolled on a green pair of cloth boots but was given a epic staff of uber awsome noob pwning by accident.


 • AppieNL
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 22:24
Ik denk dat die meer bedoelt dat het ook geen originele ontwerpjes zijn (edit: iig dat 3de plaatje dus). De mini modulars van je eerste plaatje is trouwens origineel wel uitgebracht door Lego (set# 10230).

[Voor 8% gewijzigd door AppieNL op 18-11-2016 20:34]


 • Matthis
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 22:09
Ik heb de laatste jaren best wel wat ervaring met "alternatieve Lego" opgedaan.

Mijn bevindingen:

* Mega Bloks
Mega Bloks produceert best wel aardige sets. De Collector's Series bevat enkele toffe thema's, waarbij Assassin's Creed & Call of Duty mijn favorieten zijn. HALO is ook een uitgebreide lijn, maar die vind ik persoonlijk minder.

De kwaliteit van de steentjes, verpakking, handleidingen, ... hoeft echt niet onder te doen voor Lego. De steentjes passen goed en consistent op elkaar, ook na herhaaldelijk uit elkaar halen en weer ineen stoppen. Meer zelfs, de minifigs van MegaBloks spreken me meer aan dan de oorspronkelijke Lego-minifgis: ze zijn beweeglijker, komen met allerhande accessoires, wapens, ... Zeker de CoD & HALO minifigs doen mij wat denken aan de GI Joe action figures van vroeger. Verder vind ik het wel aardig dat er textures op de onderdelen geprint zijn, het zijn geen vlakke of effen steentjes.

Nadelen aan MB: moeilijk te krijgen tegenwoordig, zeker sinds de overname door Mattel eind 2015. Sommige sets komen zelfs niet uit in Europa. Zo is de Assassin's Creed lijn al discontinued, hoewel je hier en daar nog wel de sets op de kop kan tikken

* Sluban
Hoewel Sluban een Chinees merk is, is er toch ook een sterke Nederlandse relatie: de Sluban Europe is gevestigd in Nederland (Nedco) en heeft ook wel een flinke vinger in de pap te brokken in het assortiment (en de kwaliteit ervan).

Sluban moet het niet hebben van grote franchises als Mega Bloks, maar brengt gewoon leuke en vooral betaalbare sets op de markt. Vooral de nieuwere sets & thema's zijn best wel aardig. De Army reeks heeft een paar mooie sets, maar ook de Girl's Dream Townhuisjes en de Town-wegenwerken sets zijn m.i. gewoon goed.

De steentjes zijn ook wel kwalitatief OK. De oudere sets waren vaak te strak of te los, maar met de expertise van Nedco hebben ze hier ook forse stappen gezet. Nu past alles perfect op elkaar, zonder verlies van kwaliteit / optreden van speling, ... Alles past ook gewoon perfect op Lego. Ik heb het ook nog maar 1x meegemaakt dat er een steentje ontbrak in de zakjes. De handleidingen zijn duidelijk, waarbij de items van de vorige stap wat grijzer zijn, zodat het onmiddellijk duidelijk is wat je nu moet doen in die stap. Tot slot is er nog de prijs: voor kinderen die "gewoon willen bouwen & spelen" en voor wie de franchise of het merk er niet toe doet, zijn de Sluban sets m.i. een uitstekende keuze, en niet in het minst vanwege hun gunstige prijs-kwaliteit verhouding.

* Banbao
Eveneens een Chinese fabrikant. Is tegenwoordig iets prominenter aanwezig in het speelgoedlandschap. Persoonlijk vind ik dit de minste van de drie: ik vind de dozen uitermate onaantrekkelijk (er worden hele slechte renders als afbeeldingen gebruikt op de dozen, ipv "goede" renders en/of productfotografie), de sets zelf zijn wel OK, hoewel ik de kleuren wat té hard vind. Grootste nadeel m.i.: niet alles past perfect op Lego of MB of Sluban: zo zijn de plates wat dikker. Banbao is ook wel vrij gunstig geprijsd.

* Cobi
Poolse fabrikant, vooral bekend van zijn army-sets. Ze hebben ook een World-of-Tanks franchise. De sets zien er wel aardig uit. Ik heb ze nog niet getest/gebouwd/gesloopt, dus veel zinnigs kan er niet over zeggen.

 • Kenzi
 • Registratie: Oktober 2009
 • Niet online

Kenzi

Scientia potentia estvervroegd kerstkado binnen. kan mooi bij de petshop. met deze prijzen moet het wel lukken om een flinke straat te bouwen.

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Pfff, het is wel schaamteloos gekopieerd zeg. Ook apart dat ze meer blokjes nodig hebben dan het origineel. :+

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • SinergyX
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:10

SinergyX

____(>^^(>0o)>____

Señor Sjon schreef op dinsdag 13 december 2016 @ 09:18:
Pfff, het is wel schaamteloos gekopieerd zeg. Ook apart dat ze meer blokjes nodig hebben dan het origineel. :+
Had je anders verwacht? :+ Tegen een fractie van de prijs, nog steeds goed als display model.

Met zulke prijzen kan je wel de hele straat maken zonder direct persoonlijk failliet te gaan.

Nog 1 keertje.. het is SinergyX, niet SynergyX
Im as excited to be here as a 42 gnome warlock who rolled on a green pair of cloth boots but was given a epic staff of uber awsome noob pwning by accident.


 • TFDev
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 12:44
Heel brutale vraag allicht, maar wat kost dat nou? Ik heb net de 'originele' gekocht voor ong 140 euro. Scheelt dat dan echt zoveel?

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Als ik bv de Green Grocer opzoek op Ali-Express dan schiet de prijs de lucht in als er een officieel lijkende doos omheen zit. Vaak zie je kreten als dit voor een 50-60 euro.
geen originele doos,nieuwe in verzegelde tas, Bubble Wrap(speelgoed en instructies samen sturen.)
& #8203;opmerking: Voor DHL pakket, douane probleem te voorkomen in Italië & Duitsland & Frankrijk, zullen we verwijderen de instructie dan per e-mail, tks
Ook overal kreten dat koper verantwoordelijk is voor inklaren, dat zie je bij telefoons toch een stuk minder.

[Voor 11% gewijzigd door Señor Sjon op 13-12-2016 10:11]

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 20:03
douane probleem te voorkomen
zie ik daar illegale import/export :+

Overigens heb ik the real thing klaar staan voor de kerstvakantie.
De doos mik ik zoals gebruikelijk weg, maar blijkbaar is die veel waard als ik dit zo lees :P

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Nooit op bricklink gekeken? ;) De sets met doos (ook al is het een gebruikte set) doen het altijd veel beter.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • SinergyX
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:10

SinergyX

____(>^^(>0o)>____

Rukapul schreef op dinsdag 13 december 2016 @ 10:11:
[...]

zie ik daar illegale import/export :+

Overigens heb ik the real thing klaar staan voor de kerstvakantie.
De doos mik ik zoals gebruikelijk weg, maar blijkbaar is die veel waard als ik dit zo lees :P
Grootte van het pakket, daar zit je waarde. Als ik mijn F1 wagen bekijk, doos van ~80x40cm en 15cm hoog, zat in een zak van gok 30x30x20, aardig verschil :)
Señor Sjon schreef op dinsdag 13 december 2016 @ 10:08:
Als ik bv de Green Grocer opzoek op Ali-Express dan schiet de prijs de lucht in als er een officieel lijkende doos omheen zit. Vaak zie je kreten als dit voor een 50-60 euro.

[...]


Ook overal kreten dat koper verantwoordelijk is voor inklaren, dat zie je bij telefoons toch een stuk minder.
Veelal omdat bij telefoons het no-brainer is geworden, douane pikt hem eruit, mag je bijlappen. Op AE zie je bij veel producten dezelfde omschrijving, of dit nu echt, kopie of origineel is, beetje standaard tekst (net als bv Ebay verzendtijden, zo'n standaard jpg plaatje).

Zal me dan wel niets verbazen dat in die genoemde landen zo'n doos variant wordt tegengehouden, er lopen natuurlijk wat zaken vanuit Lego, al verkoopt Amazon.de ze zelf ook.
Edit, amazon.de lijkt behoorlijk berg te hebben verwijderd.

[Voor 50% gewijzigd door SinergyX op 13-12-2016 10:28]

Nog 1 keertje.. het is SinergyX, niet SynergyX
Im as excited to be here as a 42 gnome warlock who rolled on a green pair of cloth boots but was given a epic staff of uber awsome noob pwning by accident.


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 20:14

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Ik zou eerder denken dat DHL die setjes maakt als je de verschillende advertenties ziet. :+

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • B00st3r
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 13-03 11:51
Interessante discussie. Leuk om de ervaringen te lezen en de foto's met verschillen te zien.

Ik zou toch niet gauw iets van een nep-Lego merk kopen, gewoon omdat het niet 'echt' is. Het merk straalt toch iets premiums uit, ofzo. Helaas komt bij premium vaak wel een prijs, zoals bij Apple, maar dat is natuurlijk een afweging.

 • Kenzi
 • Registratie: Oktober 2009
 • Niet online

Kenzi

Scientia potentia est

TFDev schreef op dinsdag 13 december 2016 @ 09:50:
Heel brutale vraag allicht, maar wat kost dat nou? Ik heb net de 'originele' gekocht voor ong 140 euro. Scheelt dat dan echt zoveel?
Omgerekend 12 euro >:) Dat is het voordeel van in China wonen.

Het nadeel is dat originele LEGO een stuk duurder is :'( Elke trip die ik naar HK ga meestal wel een setje echte LEGO mee.
Maar de modulars zijn vrijwel niet te krijgen in China behalve tegen woekerprijzen. En dit gaat toch in de kast als display. Wat LEDjes er in etc.
Señor Sjon schreef op dinsdag 13 december 2016 @ 09:18:
Pfff, het is wel schaamteloos gekopieerd zeg. Ook apart dat ze meer blokjes nodig hebben dan het origineel. :+
Grappige is dat Enlighten (een andere kopie fabrikant) weer een verschillend aantal blokjes nodig heeft voor dezelfde modular. :?

Voordeel wel van dit soort fabrikanten is wel die MOC's die je kan kopen.
(tuurlijk is het lullig voor de personen die het ontworpen hebben maar als consument is het toch stiekum wel leuk en goedkoper dan te gaan bricklinken)

 • JBplap
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

JBplap

Powered by:

Wat grapig, gisteren zag ik dit topic voor het eerst, en vandaag kwam ik de Lepin F40 (€30,-) en Porsche (€60,-) toevallig in de winkel tegen.
Ook die kleine Sempo block winkeltjes gezien voor rond de €2,50.

Lijkt op zich wel interessant, of is dat vergelijkbaar met de ali prijzen?

 • Kenzi
 • Registratie: Oktober 2009
 • Niet online

Kenzi

Scientia potentia est

JBplap schreef op woensdag 14 december 2016 @ 07:58:
Wat grapig, gisteren zag ik dit topic voor het eerst, en vandaag kwam ik de Lepin F40 (€30,-) en Porsche (€60,-) toevallig in de winkel tegen.
Ook die kleine Sempo block winkeltjes gezien voor rond de €2,50.

Lijkt op zich wel interessant, of is dat vergelijkbaar met de ali prijzen?
Redelijk vergelijkbaar. Zit flinke marge op :P

Let wel op, van de Porsche zijn 2 versies. Eentje is wat gedetaileerder dan de ander (gearbox etc.

 • gold_dust
 • Registratie: Juli 2016
 • Laatst online: 05-08-2021
Ik heb in het lokale Fablab met een 3D printer zelf blokjes geprint van Thingiverse in PLA en met een goede 3D printer (Ultimaker 2) ziet het er echt perfect uit en past het ook goed op echt Lego. Het internet staat vol met videos en foto's van zelf geprint 'Lego' dat nergens op lijkt maar met een goede 3D printer kan het dus wel. Van dichtbij zie je duidelijk de textuur van het printproces en het plastic is ook veel doffer dan echt Lego maar van 30 cm zie je geen verschil meer.

Tot nu toe heb ik alleen blokjes geprint, maar ik wil ook minifigs, treinwielen, Technic assen en kleine Technic onderdeeltjes gaan proberen te printen. Dat zal allemaal waarschijnlijk een stuk lastiger zijn. Wat vooral interessant is, is dat je ook onderdelen kan printen zie Lego of andere fabrikanten niet leveren.

 • Harmvdw
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 20:07
Heb je ook foto'van je geprinte delen?

 • gold_dust
 • Registratie: Juli 2016
 • Laatst online: 05-08-2021
Als ik wat meer geprint heb kan ik wel eens wat foto's plaatsen.

 • X-G
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 09-03 16:14

X-G

Yeah.

Ik persoonlijk bouw graag de non-lego producten in deze wereld. Er zijn tegenwoordig fabrikanten genoeg die ook zeer leuke franchises (al dan niet helemaal legaal) bieden. Zo heeft MegaBloks de super coole Kubros lijn (soort van collectible action figures) en vind ik de LOZ Diamond Blocks ook helemaal tof (de frustratie van mini-lego tijdens het bouwen geeft je een super goed gevoel als het dan uiteindelijk af is).

ToyzBuilder YouTube - Gratis Bitcoin Verdienen


 • BlakHawk
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 09-01-2021
Nou de sets van het merk "Cobi" zijn echt bagger.
BP heeft een setjes in het verleden uitgebracht (tankstation, wasstraat en tankwagen) daar ben ik on tevreden over. Ze vallen uit elkaar waar je bij staat en sommige dingen breken gewoon af (wielen van de tankwagen). Aan alles merk je dat het ondergeschikt is aan de real deal.

En papa mag zijn legobak gaan uitzoeken... Alle cobi steentjes gaan scheiden van de Lego steentjes |:(

Youtube: DashcamNL


 • r_bleumer
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 23:06
Lepin viel me kwalitatief helemaal niet tegen.

Nonsensical line goes here <---


 • Kenzi
 • Registratie: Oktober 2009
 • Niet online

Kenzi

Scientia potentia est

dfrenner schreef op maandag 20 februari 2017 @ 13:26:
Nou de sets van het merk "Cobi" zijn echt bagger.
BP heeft een setjes in het verleden uitgebracht (tankstation, wasstraat en tankwagen) daar ben ik on tevreden over. Ze vallen uit elkaar waar je bij staat en sommige dingen breken gewoon af (wielen van de tankwagen). Aan alles merk je dat het ondergeschikt is aan de real deal.

En papa mag zijn legobak gaan uitzoeken... Alle cobi steentjes gaan scheiden van de Lego steentjes |:(
Cobi (komt uit Polen btw) heeft bijvoorbeeld de World of Tanks lijn (officieel) en die is toch best goed wat kwaliteit betreft.

 • BlakHawk
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 09-01-2021
Kenzi schreef op maandag 20 februari 2017 @ 15:47:
Cobi (komt uit Polen btw) heeft bijvoorbeeld de World of Tanks lijn (officieel) en die is toch best goed wat kwaliteit betreft.
WoT was indd prima. Laat ze zich daar maar mee bezig houden, want immitatielegosteentjes, kunnen ze beter aan anderen overlaten (denk ik).

Youtube: DashcamNL


 • keverjeroen
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 13-03 19:19
Geen echte Lego, dus maar even in dit Topic posten, want het is wel een leuk product


Hier op Indiegogo: https://www.indiegogo.com...esive-tape-nimuno-loops#/

-edit- hier het grote broertje van de tape:

https://www.indiegogo.com...ls-in-seconds-toys-kids#/

[Voor 28% gewijzigd door keverjeroen op 15-03-2017 16:15]

Mijn LEGO dingetjes: www.KeverBricks.nl (insta, bricklink etc)


 • Mentalist
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 00:00

Mentalist

[avdD]

Jemig. Ik stel voor om er een spelletje van te maken, anders is het toch niet leuk meer. :PBij De prijsvechter kreeg je ook een kijkje in de fabriek van zo'n fabrikant.

[Voor 6% gewijzigd door Mentalist op 27-03-2017 03:29]

Verstuurd vanaf mijn Computer®
Thomas Edison was een stuk uitschot.


 • gold_dust
 • Registratie: Juli 2016
 • Laatst online: 05-08-2021
Wat mij is opgevallen is dat die imitatiesets vaak al nauwelijks meer goedkoper zijn of hetzelfde kosten als echt Lego. Op Aliexpress heb ik inmiddels verschillende sets gezien waar dat het geval is, bijvoorbeeld de 'basic' sets met losse steentjes.

Sowieso moeten China, Hongkong, en Taiwan oppassen met hun prijsbeleid. Een zaak als Hobbyking is inmiddels zo duur geworden dat je net zo goed in Europa kan bestellen, helemaal als je verzendkosten, service en garantieafwikkeling er in mee betrekt.

Ik bestel alleen nog kleine elektronica zoals Arduino klonen, servo's etc. uit China, voor de rest heeft het al weinig zin meer.

 • SinergyX
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:10

SinergyX

____(>^^(>0o)>____

Elke set die ik heb gekocht, waren een fractie van wat de Lego variant kost, de Porsche voor krap 100 euro, de Ferrari F1 voor ~40 (origineel is niet meer te koop), die mini-huisjes voor 7-8 euro stuk ipv 15-19 euro.

Nog 1 keertje.. het is SinergyX, niet SynergyX
Im as excited to be here as a 42 gnome warlock who rolled on a green pair of cloth boots but was given a epic staff of uber awsome noob pwning by accident.


 • gold_dust
 • Registratie: Juli 2016
 • Laatst online: 05-08-2021
De Porsche en Ferrari dragen de Chinezen waarschijnlijk geen geld voor merkrecht over af terwijl Lego dat wel doet :) . Je hebt wel gelijk, de meeste nep sets die ik bekeken heb kosten zo'n 50 - 70% van wat echt Lego kost maar er zijn ook sets die inmiddels vrijwel hetzelfde kosten zoals de 'basic' sets met losse stenen. Voor het beperkte prijsverschil en het kwaliteitsverschil zou ik dan liever echt Lego kopen.

 • Twan V
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 22-03 14:55

Twan V

...en er stralend uitzien

W3ird_N3rd schreef op woensdag 22 maart 2017 @ 22:05:
[...]

Bij De prijsvechter kreeg je ook een kijkje in de fabriek van zo'n fabrikant.
Thanks! Interessant! Onvoorstelbaar hoeveel handwerk er nog aan te pas komt.
Aflevering Goedkooplust, in de intro en vanaf 32 minuten ongeveer
gold_dust schreef op donderdag 23 maart 2017 @ 09:51:
Wat mij is opgevallen is dat die imitatiesets vaak al nauwelijks meer goedkoper zijn of hetzelfde kosten als echt Lego. Op Aliexpress heb ik inmiddels verschillende sets gezien waar dat het geval is, bijvoorbeeld de 'basic' sets met losse steentjes.
Daar gaat het steeds meer naartoe inderdaad. Maar het is wel een leuke manier om aan de grote sets en de sets die niet meer verkocht worden te komen (modulars, oude Star Wars sets e.d.)

[Voor 39% gewijzigd door Twan V op 23-03-2017 13:38]

Blaat het niet dan schaadt het niet...
Reflex Discoshow - Het beste wat je bruiloft kan overkomen


 • gron74
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 04-03 09:54
Ik ben zelf absoluut tegen het Lepin 'kopieertuig'. Vergeet niet dat Lego soms wel 2 jaar bezig is research te doen naar een nieuwe set. Hoe zou jij het vinden als jouw creaties schaamteloos door anderen worden gekopieerd. Je hebt hier wel tijd en geld in gestoken. Lepin kopieert de complete set, de doos krijg je echter niet (een vriend van me heeft enkele Lepin sets besteld). Als Lepin nu puur eigen sets gaat leveren dan hou ik me stil, dan heb je een uniek product (het patent is van de blokjes af, dus iedereen kan nu 'Lego' maken).
De Chinezen hebben de vrije hand omdat de wetgeving in China van geen kant deugt. Ze trekken zich nergens iets van aan en dus kunnen bedrijfjes als Lepin gewoon hun gang gaan.

 • Twan V
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 22-03 14:55

Twan V

...en er stralend uitzien

Dat mag je natuurlijk vinden.

Ik denk dat lego in sommige dingen wat doorslaat met hun monopolie.

Neem de Porsche bijvoorbeeld. Ik snap het intellectueel eigendom en de licentiekosten, maar dan nog is € 350,- een asociaal bedrag voor een berg opgespoten plastic.
Zeker als je bedenkt dat hij in kritische reviews behoorlijk wat commentaar kreeg op de lompe en stroeve gearbox, het ontbreken van Ackerman-sturing en überhaupt de stuuruitslag, de onmogelijkheid om pf af fabriek in te bouwen en het ontbreken van een B-model. Natuurlijk zijn er adopters te vinden die hem alsnog gekocht hebben, maar als fabrikant/merk geef je wat mij betreft zo wel zelf de eerste voorzet voor een verlies in marktaandeel.

Blaat het niet dan schaadt het niet...
Reflex Discoshow - Het beste wat je bruiloft kan overkomen


 • gold_dust
 • Registratie: Juli 2016
 • Laatst online: 05-08-2021
Twan V schreef op donderdag 23 maart 2017 @ 18:25:
Dat mag je natuurlijk vinden.

Ik denk dat lego in sommige dingen wat doorslaat met hun monopolie.

Neem de Porsche bijvoorbeeld. Ik snap het intellectueel eigendom en de licentiekosten, maar dan nog is € 350,- een asociaal bedrag voor een berg opgespoten plastic.
...
Ik zag de Porsche een paar weken geleden voor 200 euro bij de Toys'r'Us in Oostenrijk staan, er stond er nog een. Nog duur maar er zit vaak wel een bepaalde prijsontwikkeling in sets en als je een beetje oplet hoef je niet de hoofdprijs te betalen. Maar ik vind Lego inmiddels ook te duur, ik koop het vrijwel ook niet meer.

Laatst hier bij de Rossmann(drogist) nog een Duplo brandweerboot gekocht voor euro 4.50, normaal kost die zo rond de 15 euro. Dan sla ik dus wel meteen toe :) .

 • Kenzi
 • Registratie: Oktober 2009
 • Niet online

Kenzi

Scientia potentia est

gold_dust schreef op donderdag 23 maart 2017 @ 09:51:
Wat mij is opgevallen is dat die imitatiesets vaak al nauwelijks meer goedkoper zijn of hetzelfde kosten als echt Lego. Op Aliexpress heb ik inmiddels verschillende sets gezien waar dat het geval is, bijvoorbeeld de 'basic' sets met losse steentjes.

Sowieso moeten China, Hongkong, en Taiwan oppassen met hun prijsbeleid. Een zaak als Hobbyking is inmiddels zo duur geworden dat je net zo goed in Europa kan bestellen, helemaal als je verzendkosten, service en garantieafwikkeling er in mee betrekt.

Ik bestel alleen nog kleine elektronica zoals Arduino klonen, servo's etc. uit China, voor de rest heeft het al weinig zin meer.
De imitatie sets zijn helemaal niet zo duur. De fabrikant vraagt er niet zo veel voor. Het is de reseller die er hoge prijzen voor vraagt.
Neem bijv een standaard Lepin Modular, kost je zo'n RMB 150 bij de fabrikant, wordt op Aliexpress voor stukken meer verkocht.

 • Walkman
 • Registratie: Maart 2001
 • Niet online
Ik heb vroeger nooit Lego gehad, maar vanwege interesse vanuit de kids ben ik er pas mee begonnen en de prijzen van Lego zijn wel schrikbarend hoog. Natuurlijk zit er R&D, licensing etc. bij, maar als je de verschillen tussen sommige sets ziet dan vraag je je af hoe hoog de marges zijn (150 euro bij Lego, 30 dollar bij Lepin). Tot nu toe wel Lego sets gekocht, maar zit nu wel te twijfelen om dit ook eens te proberen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • mark-k
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:11

mark-k

AKA markkNL

W3ird_N3rd schreef op woensdag 22 maart 2017 @ 22:05:
[...]

Jemig. Ik stel voor om er een spelletje van te maken, anders is het toch niet leuk meer. :P

[afbeelding]

Bij De prijsvechter kreeg je ook een kijkje in de fabriek van zo'n fabrikant.
Al die verschillen die eronder staan zijn alleen de (tekst op de) doos, terwijl ik toch ook echt een verschilletje zie in de set zelf (als het daadwerkelijk een foto/render van het product is), namelijk die gele haak heeft een puntje/gaatje bij de lepin set.

 • Matthis
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 22:09
Walkman schreef op zaterdag 25 maart 2017 @ 10:43:
Ik heb vroeger nooit Lego gehad, maar vanwege interesse vanuit de kids ben ik er pas mee begonnen en de prijzen van Lego zijn wel schrikbarend hoog. Natuurlijk zit er R&D, licensing etc. bij, maar als je de verschillen tussen sommige sets ziet dan vraag je je af hoe hoog de marges zijn (150 euro bij Lego, 30 dollar bij Lepin). Tot nu toe wel Lego sets gekocht, maar zit nu wel te twijfelen om dit ook eens te proberen.
Afhankelijk van een aantal factoren (ligging, omzet, "uitstraling", ...) heeft een LEGO shop 30-40% korting op de retailprijs. Bij de andere (speelgoed)merken (zoals BRIO, Haba, ....) is dit 50-60%.
Trek daar dan nog de marge van de groothandel van af...

 • Walkman
 • Registratie: Maart 2001
 • Niet online
Dus eigenlijk zou Lego er verstandig aan doen om gewoon een meer direct kanaal op te zetten waardoor de prijzen een stuk naar beneden zouden kunnen?

 • Matthis
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 22:09
Waarom zouden ze de prijzen naar beneden willen halen? De klant koopt nu toch...
LEGO is de enige niet die dergelijke marges hanteert - alle merken -in quasi alle sectoren- doen dit.

Zolang de consument hierin blijft meegaan, is er voor de producenten geen reden om hun marges te verlagen.

 • Mentalist
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 00:00

Mentalist

[avdD]

mark-k schreef op zondag 26 maart 2017 @ 17:03:
[...]

Al die verschillen die eronder staan zijn puut alleen de (tekst op de) doos, terwijl ik toch ook echt een verschilletje zie in de set zelf (als het daadwerkelijk een foto/render van het product is), namelijk die gele haak heeft een puntje/gaatje bij de lepin set.
Ik moest even zoeken maar je hebt nog gelijk ook. :P Okay, puntje 11 toegevoegd. :+

Ja, dat is echt de doos van Lepin, maar ze hebben de boxart dus ook gewoon gekopieerd. De blokjes die je op de doos van Lepin ziet zijn dus wel echte Lego-blokjes maar in de fysieke Lepin set zitten een paar kleine verschillen. Zie ook http://its-not-lego.blogs...n-05001-reys-speeder.html.

Dat puntje op het breekijzer zit ook op het onderdeel in de set.. Vreemd, geen photoshopfoutje dus. Ook bij Lego zelf lijkt dat kuiltje er te zitten in de set, maar niet op de boxart.

Het zou me om eerlijk te zijn niets verbazen als dit puntje hetzelfde is als het Star Wars/Star Wnrs: dat Chinees auteursrecht door 1 letter te vervangen of een puntje toe te voegen het ziet als een nieuw werk wat los staat van het origineel.
Walkman schreef op zondag 26 maart 2017 @ 20:15:
Dus eigenlijk zou Lego er verstandig aan doen om gewoon een meer direct kanaal op te zetten waardoor de prijzen een stuk naar beneden zouden kunnen?
https://shop.lego.com/nl-NL/ bedoel je?

[Voor 11% gewijzigd door Mentalist op 27-03-2017 03:31]

Verstuurd vanaf mijn Computer®
Thomas Edison was een stuk uitschot.


 • Walkman
 • Registratie: Maart 2001
 • Niet online
Als je daar naar de prijzen kijkt zijn die nog hoger dan in de winkel of een bol.com voor sommige sets, dus hierbij zie je niet het voordeel qua marges die zouden blijven hangen bij tussenleveranciers.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Dark Master
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 26-03 21:43
Ik heb 2 weken geleden ook de gok gewaagd en een Lepin Millenium falcon besteld. (Force awakens versie)
Het koste welgeteld 30 hele euro's, hier in Nederland staat de Lego set in de winkel voor 150 tot 160 euro.
Via brickwatch was het wel goedkoper te vinden maar nog steeds boven de 100 euro.

Gisteren is het binnengekomen in een bruin goed verpakt doosje. Veel zakjes nep Lego en een beschrijving.
Laat ik voorop stellen dat voor het geld het echt een hele mooie complete set is die stevig is en er heel goed uitziet.

T.o.v. Lego:

- handleiding is iets korter, meer stappen op 1 bladzijde.
- geen genummerde zakjes. (Vooraf sorteren dus)
- kleur van het blokje was in de handleiding niet altijd even duidelijk te zien.
- geen originele doos, persoonlijk niet erg want wat moet je ermee.
- mini figures zijn niet echt geweldig.

Steentjes zijn erg goed van Lepin en ik had zelfs nog enkele spares over. Binnenkort bestel ik een andere set, fractie van de prijs maar nog steeds net zoveel bouwplezier!

Alienware 51M * 32GB * i9 9900k 3,6 GHz * 236Gig SSD intel optane * 1tb 2,5 ssd Samsung Evo * RTX 2080


 • gold_dust
 • Registratie: Juli 2016
 • Laatst online: 05-08-2021
Matthis schreef op zondag 26 maart 2017 @ 20:25:
Waarom zouden ze de prijzen naar beneden willen halen? De klant koopt nu toch...
LEGO is de enige niet die dergelijke marges hanteert - alle merken -in quasi alle sectoren- doen dit.

Zolang de consument hierin blijft meegaan, is er voor de producenten geen reden om hun marges te verlagen.
Gaat de consument hier nog in mee? Het kan bijvoorbeeld best wel zo zijn dat consumenten in markten zoals West Europa en Noord Amerika met een sterk gedaalde koopkracht minder kopen en dat dat gecompenseerd wordt door een steeds groter wordende groep rijke Chinezen?

Ik koop zelf geen Lego meer tenzij het echt extreem in de aanbieding is. Op Aliexpress etc. zie ik inmiddels ook al genoeg nep Lego waar de hoofdprijs voor wordt gevraagd. En als je er dan ook nog uitgepakt wordt en btw en inklaringskosten moet betalen kun je best wel meer kwijt zijn dan echt Lego en heb je mindere kwaliteit.

 • Walkman
 • Registratie: Maart 2001
 • Niet online
Gisteren m'n eerste bestelling Lepin binnen gekregen (Batmobile uit de Lego Batman film). Ben er nog niet aan begonnen, maar het zijn zoals Dark Master ook schrijft veel ongenummerde zakjes. Hopelijk dit weekend aan beginnen en kijken in hoeverre het bevalt.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • Kenzi
 • Registratie: Oktober 2009
 • Niet online

Kenzi

Scientia potentia estNieuwe aanwinst. Beter verpakt dan Lepin zo op het eerste gezicht. Vanavond maar eens beginnen met bouwen.

 • Robsta86
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 22:13
Zijn er hier mensen die ervaringen hebben met een van onderstaande sets van Lepin? Ik ben namelijk wel benieuwd wat de bouwkwaliteit is, en ook verbaast het mij dat het aantal pieces niet 1 op 1 is terwijl het wel gewoon een kopie is.

- 20019 Unimog
- 20007 graafmachine
- 20010 rups hijskraan
- 20016 vrachtvliegtuig

Ik snap dat Lepin niet 100% de kwaliteit van LEGO zal benaderen. Het lijkt me echter wel leuk om weer eens wat te gaan bouwen. Bovenstaande modellen spreken mij het meeste aan, echter worden die niet meer door LEGO zelf geproduceerd. De woekerprijzen die vervolgens door zogenaamde "verzamelaars" gevraagd worden vind ik ronduit belachelijk, vandaar dat ik bij Lepin terecht gekomen ben.

Wat zijn overigens acceptabele prijzen voor zulke modellen van Lepin? Ik zie ze zo'n beetje rond de 100 euro staan en dat vind ik eigenlijk nog wel serieus geld voor een schaamteloze Chinese kopie. Wat dat betreft wel jammer dat LEGO de productie van zulke mooie modellen na een paar jaar stopt, anders had ik denk ik wel liever van LEGO zelf gekocht als er zo weinig verschil tussen zit.

 • Walkman
 • Registratie: Maart 2001
 • Niet online
Eind vorige week de Batmobile gebouwd en had geen missende onderdelen. Over het algemeen tevreden met de kwaliteit, maar er zijn twee onderdelen die bij deze set wat minder zijn:
1. De vleugels zitten met clipjes vast, maar merk dat deze er toch wel snel afgaan.
2. De wielen kunnen op allerlei manieren gedraaid worden en de stukken die dat mogelijk maken gaan bij het draaien los van elkaar. Je moet ze dus steeds weer aanduwen.
Verder prima en de kids spelen er mee en het blijft allemaal heel, dus dat is het belangrijkste.

https://tweakers.net/ext/f/yi0aj0WbOpgxfj7DxFdEkbSz/thumb.jpg
https://tweakers.net/ext/f/czvH0n78z9oE0JdWOeZpZeV8/thumb.jpg
https://tweakers.net/ext/f/ypV13AUwDaajyKEyQbMfOFvv/thumb.jpg
Pagina: 1 2 3 ... 37 Laatste

Let op:
Kopieën van bestaande lego-sets bespreken zijn niet de bedoeling in dit topic, alleen unieke sets van andere bouwsteentjes. Met MOC's is dat wat lastiger, aangezien er honderdduizenden op Rebrickable staan.

Illegale kopieën dus graag melden via TR, mét vermelding van linkje naar het origineel.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee