De afgelopen maanden ben ik bezig geweest met het zelf installeren van mijn LG therma V hm123mr.u34. Het leek mij nuttig voor anderen om mijn setup en ervaring te delen met andere tweakers. Wat ik gedaan heb is allemaal simpel en niet te vergelijken met de prachtige geavanceerde oplossingen die ik voorbij zie komen. Maar ik post dit toch maar even, met het risico gefried te worden ha ha!
Mijn huis is een boerderij uit 1936 met vrij uitzicht op het zuidoosten. Daar wil dus nog wel eens een koude wind vandaan komen. Het is redelijk geïsoleerd (work in progress) en ik stookte zo rond de 3000m3 gas per jaar. De bestaande cv heb ik zelf aangelegd in 2012. Ik heb destijds gekozen voor Jaga low temp convectieradiatoren en stookte altijd op 50 graden. Er is geen vloerverwarming. Het huis is groot (300m2) maar het gebeurd zelden dat alles wordt warmgestookt. Meestal ongeveer de helft.
Op basis van ervaringen op dit forum heb ik de 3 fasen variant gekocht met dubbele fan. Geen overbelasting van de groep en minder defrosts vanwege de grotere condensor. Krachtgroep in de meterkast toegevoegd en een kabel naar buiten getrokken.
Mijn uitgangspunt is alles zo simpel mogelijk houden. Hoewel ik IT’er ben en best het eea kan wil ik graag zo weinig mogelijk complexiteit (sensoren, software, meetapparatuur, extra pompen etc). Wellicht haal ik niet alles eruit wat erin zit, maar zonder denk ik wel een heel eind te komen.
De opzet is als volgt: Gasketel laten zitten voor WW en als backup. CV en warm water geheel gescheiden houden. Warmtepomp met T stukken vlak onder de CV ketel aansluiten. Simpele mechanische terugslagkleppen in aanvoer WP en retour CV ketel zodat er geen shortcuts ontstaan.
:strip_exif()/f/image/BkalDYPpDUGFIbvFFzdhXojO.jpg?f=fotoalbum_large)
Een buffervat (Eldom green line 200 liter zonder warmtewisselaar) in serie in de retour geplaatst, op de bovenverdieping tussen de ketel en de WP. In mijn research las ik dat dit een goede oplossing is wanneer de WP moduleert. (En dat doet ie zeker, hij staat soms te draaien op 1KW wat minder is dan 10% ). Bovendien vangt ie zo mooi de lucht op, scheelt veel ontluchtingswerk.
:strip_exif()/f/image/g49G0IS90xtZj53vwutWgcMB.jpg?f=fotoalbum_large)
Ik heb geen bypass geplaatst. De leefruimte waar de thermostaat hangt (keuken en woonkamer) is 70m2 groot en er staan meerdere grote Jaga’s. Deze staan allemaal open en regelen dus niet terug. Er is dus altijd volop flow. De Jaga’s in de slaapkamers hebben wel een kraanthermostaat die regelt.
De warmtepomp heb ik buiten in een hoek van het huis gezet, aan de zijkant. Daar zijn geen slaapkamers en er heeft niemand last van. Ook mooi uit zicht. Heb wel de rubber voeten gekocht. Niet mooi maar wel effectief. Voor de stabiliteit heb ik ze op dikke stoepranden geschroefd met pluggen en rvs schroeven.
:strip_exif()/f/image/U90nCBNDwXAC6qBCR87vpkmH.jpg?f=fotoalbum_large)
Ik heb gelukkig een “technische ruimte” waar de cv ketel hangt. Deze bevind zich een meter of vijf van de warmtepomp, maar ik moest wel via de bovenverdieping vanwege een deur die er tussen zat.
Al het leidingwerk is gedaan met 28mm stalen cv buis. Ik heb kunststof overwogen maar heb dat niet gedaan vanwege de kosten (mijn Uponor tang gaat tot 22) en het feit dat je de koppelingen meestal niet kunt hergebruiken. Ik voorzie wel een aantal aanpassingen de komende jaren namelijk. Bovendien ben ik handig met buigen. Geïnspireerd door dit forum ben ik door de buitenmuur gegaan met rubber autoradiatorslangen. De leidingen allemaal geïsoleerd met buisisolatie climaflex 13mm dik. Aan de muur bevestigd met ophangbeugels voor 50mm pvc afvoerbuis. Dit werkt prima want de beugel past om de isolatie waardoor er geen koudebruggen ontstaan. Bovendien ziet het er netjes uit en is het goedkoop. In de retour uiteraard een magnetisch vuilfilter geplaatst.
:strip_exif()/f/image/KOfXwKPWwPthY0kdq0dUnUnP.jpg?f=fotoalbum_large)
De regeling laat ik helemaal over aan de geleverde controller. Deze hangt in de keuken. Hij staat nu ingesteld op:
• Regeling verwarming lucht + water
• Sturen op uitgaande watertemp
• Debiet pomp op delta T 5 graden
• Seizoensgebonden stooklijn ingesteld op -20 lucht/50 water 18 lucht/35 water (ben ik nog mee aan het spelen)
• De pomp staat op doorlopend
De installatie draait vanaf eind september. Mijn ervaring tot nu toe is positief. Het is huis is goed warm te houden, het werkt allemaal betrouwbaar. Ik heb mijn gasketel niet meer gebruikt voor verwarming. Het huis is er zelfs comfortabeler van geworden. Dat komt omdat ik snachts nu stook op 16 graden (de controller kan ook niet kouder) waardoor het huis meer op temperatuur blijft. Bovendien pompt een WP meer watervolume rond waardoor het achterste deel van het huis beter bediend wordt. Wat mijn COP is kan ik niet precies bepalen, dan zou ik veel meer moeten gaan meten. Maar vergelijkend met mijn oude gasverbruik denk ik dat het schommelt tussen de 4 ( buiten een graad of 7) en 2 (buiten -7). Wanneer het buiten in de buurt van het vriespunt is krijg ik wel defrosts. Het is ongeveer 1 per uur, dus dat is te overzien. De Jaga radiatoren doen het prima vanaf 35 graden, daaronder lijken ze niet veel meer te doen. Wel een nadeel vind ik meer stromingsgeluiden. De Jaga’s zijn licht gebouwd (van aluminium) en zijn, met de hogere flow door het systeem, meer lawaai gaan maken. Tijdens een defrost is het zelfs even nog erger, dat hoor je wel. Door het debiet te laten regelen op delta T gaat de pomp bij weinig warmtevraag behoorlijk terugmoduleren tot zo’n 15 liter per minuut. Dan hoor je niks meer. Bij veel vraag stijgt ie tot over de 30. Dan hoor ik een lichte ruis. Het is allemaal heel goed te doen.
Over de regelaar ben ik best tevreden. De luchttemperatuur meting is een beetje onbetrouwbaar, die geeft nog wel eens waarden aan die totaal niet overeenkomen met mijn cv ketel thermostaat. Maar ondanks dat regelt hij netjes en dient hij nu als kamerthermostaat en als afstandsbediening voor de WP. Hij lijkt de stooklijn goed te volgen, geen overshoots oid. Ook geeft hij best veel informatie zoals ingaande en uitgaande watertemp, debiet, defrosts en buitentemperatuur. De functie om de gebruikte energie te meten is wel wat behelpen. Wanneer je sommige settings aanpast (bijvoorbeeld de tijd) wist hij zomaar je geschiedenis. Er is ook geen exportmogelijkheid helaas. Als je energieverbruik goed wilt meten kun je beter een externe oplossing installeren zoals een stroommeter op de groep plaatsen.
Wat ik nog graag zou willen is het uitschakelen van de pomp wanneer er geen warmtevraag is en de WP soms de hele dag zinloos water van 20 graden rondpompt. De functie voor naloop en voorloop krijg ik niet goed aan de praat, de pomp stopt altijd bijna direct terwijl het water nog warm is. Heeft iemand hier een goede oplossing voor?