Ep Woody schreef op donderdag 29 april 2021 @ 13:08:
@
vso, als je een paar posts terugleest heb ik het over hoe warmer het water wordt, hoe groter het warmteverlies, oftewel, het is niet slim om je water zo heet mogelijk te maken. Dan krijg je minder warmte in je bad dan dat je permanent water laat stromen, mits er voldoende zonlicht is.
@
jack zomer, dit is zo'n vervelend onderwerp wat ongeveer alle 3 de topics raakt. DIY verwarmen, automatiseren en verwarmen zwembad in het algemeen...
We zitten op ongeveer 3100 posts

even terug lezen is best uitdagend (oftewel link)
snap je wel maar ben het niet met je eens .. hoe warm het water dat je toevoegt is niet relevant naar mijn mening.. als het maar meer dan 0,1 graden verschil is tussen in en uit .. is het al goed. (verschil 0,5 of 1 graad is natuurlijk beter) ... maar als je 10 graden verschil er induwt is dat ook "goed" ..
Zolang het water in je zwembad maar goed gemixt word en in zijn geheel stijgt .. dat krijg je niet met een emmer al dan niet afgedekt gesimuleerd daar is het water volume te klein voor.
hetzelfde als een 12m pvc mat (die ik had) verkeerd aansluiten enorm slecht presteert .. versus mijn nieuwe EPDM mat .. de verschillen zijn bv (liter p/s is "indicatief")
- PVC --> minimale flow van bv 2 liter PER Seconde die 12m af moet leggen die na 3m al de maximum temperatuur heeft bereikt .. en dus 9m er geen warmte-wisseling is ..
- EPDM --> hogere flow van 8/12 liter PER Seconde ..
+ punt die ik verwacht namelijk is dat met EPDM ik ook de indirecte "hitte" (via de onderkant van het dak) af kan voeren ..
Concreet verwacht ik met de nieuwe setup dat ik alle hitte van de schuur (dak) af kan voeren resulterend in een nog "koelere" schuur en sneller warmer bad ... een win-win in mijn optiek
je hoeft het niet aan te nemen .. je kan dit zelf ook ervaren
Dus als je een 20m tyleen neer legt .. moet je alle warmte die erin zit ook af kunnen voeren .. nu in deze weers-omstandigheden gaat dat zeer gemakkelijk maar hang er maar een thermometer in ..
---> zolang het in de "tyleen" diybox een hogere temperatuur is dan de temperatuur van je zwembad water werkt je box NIET efficient .. is de temperatuur redelijk gelijk dan werkt het goed ..
Mensen die zonnepanelen hebben weten ook dat april,mei en begin juni oid vaak de betere opwek momenten zijn .. omdat de temperatuur van het paneel laag blijft en dus beter functioneerd .. terwijl de "hete" dagen de productie ondanks de zon toch zakt ..
wellicht dat het bij nieuwe panelen minder relevant is (IDK)
en mijn "gok" is naarmate de we naar de zomer gaan .. je DIY project dus minder goed gaat presteren .. en dus de hitte in de box steeds hoger word .. en die wil je dus dicht bij je zwembad water temp houden ..