Het is alweer twee jaar geleden dat ik mijn laatste zwembad-setup hier postte. Iets waar ik destijds wel trots op was. Geen buizen of slangen over de grond, het meeste netjes weggewerkt in een kast en op het dak van de schuur:
--MeAngry-- schreef op vrijdag 23 juni 2023 @ 18:36:
[...]
Ziet er zo op eerste gezicht kloppend uit.

De QS200 zou ik met 50 naar 32mm PVC verloop en/of 32mm mof aansluiten. Die schuift er in mijn ervaring precies overheen, en de rubber ring is voldoende om het lekvrij te houden.
Ik zou er echter wel een simpele bypass voor maken, want de QS200 is al snel te licht als je een zwaardere pomp gaat installeren. Volgens mij heeft VDL T-stukken van 40 of 50mm naar 32mm aftakking.
Bij mijn 6m2 pomp ging het water er al te snel doorheen en moest ik de stroom halveren om de chloorproductie op peil te houden.
Overigens heb ik het meeste met 40mm PVC gedaan, scheelt toch weer wat in prijs, en je kunt koppelingen krijgen naar 1,25", 1,5" en 2" waardoor je vrijwel alles kunt aansluiten. Bij 50mm moet naar de kleinere maten gaan soms in meerdere stappen is mijn ervaring. Maar dat geldt dus alleen als je ook nog wat 32mm spul hebt.
Update:
Misschien ook een goed moment om de updates van mijn eigen setup weer eens te posten, want ik ben behoorlijk bezig geweest dit jaar. Het 3m rond bad is eruit, want van mijn oom kreeg ik een 4x2m bad, plus twee solarbollen die hij niet meer ging gebruiken. Nu was ik toch al van plan om naar zo'n bad over te stappen op termijn, dus nu was het moment om aan de slag te gaan.
Eerst begonnen met graven omdat ik het bad voortaan aan de andere kant van de tuin wilde hebben:
[Afbeelding]
Vorig jaar had ik al een flinke Keter kast gekocht om daar voortaan de pomp, zandfilter, ZWS, en andere zwembad-artikelen in kwijt te kunnen, en daar het leidingwerk opnieuw aangelegd:
[Afbeelding]
Net als met het vorige bad heb ik er weer dezelfde Kokido skimmer en Intex 38mm inspuiter ingesneden:
[Afbeelding]
[Afbeelding]
[Afbeelding]
De PVC solar matten initieel weer neergelegd omdat me die toch wel efficiënter leken dan die bollen:
[Afbeelding]
Maar eerlijk gezegd stoorde me de afhankelijkheid van de zon toch wel erg. En als het dan niet vol zonnig is, krijg je 7m2 aan water toch maar lastig opgewarmd... Zeg maar gerust niet. Daarnaast zie je het probleem ook al op de foto hiervoor. De schaduw valt al snel over de matten aan het eind van de middag, eigenlijk vanaf 15:00 al.
Nu lees je hier veel mensen die zich afvragen wat ze nou moeten gebruiken. Matten? Solarbollen? Een warmtepomp?
Nou waarom niet gewoon allebei?

Eerst getest:
[Afbeelding]
En afgelopen weekend vast aangesloten met PVC:
[Afbeelding]
Voor nu ben ik wel weer tevreden.

Mochten mensen nog geïnteresseerd zijn in wat gedetailleerdere foto's van de overige gedeeltes, laat het gerust weten. Misschien inspireert het nog iemand.
toon volledige bericht
Maar toen gingen we vorig jaar plotseling verhuizen en nu moet dus alles weer opnieuw
Ik zie hier maar weinig mensen die een bad met stalen wand plaatsen, en na vele reviews en video's te hebben gekeken snapte ik wel een beetje waarom. De horrorverhalen zijn er niet mals om. Liners die snel scheuren, moeilijk op te zetten baden, ellenlange voorbereidingstijd...
Maar we wilden toch een bad dit keer wat we niet elke keer hoeven af te breken en op te bouwen, we hebben nu namelijk genoeg plek. Er stond een aanbouw aan ons nieuwe huis waarvan de bouwkwaliteit nogal te wensen overliet. Dus die hebben we eerst maar eens plat gegooid:
En vervolgens overgehaald door een aanbieding van de Cranenbroek toch maar de gok gewaagd op een rond stalen wand bad van 360cm doorsnee en 120cm hoog.
De grootste waarschuwing die altijd gegeven wordt is dat de grond echt super strak moet zijn, met een afschot van hooguit twee centimeter. Nu lag er onder de aanbouw vanuit vroeger een oprit met flink wat afschot, dus dat werd tegels verwijderen en graven geblazen.
Hier ben ik uiteindelijk bijna 3 dagen mee bezig geweest. Ook omdat er nog een funderingspaal en wat PVC HWA weg gewerkt moest worden. Dat betekende toch wat dieper graven, iets wat niet aangeraden wordt omdat je dit ook weer moet opvullen, wat weer tot verzakkingen kan leiden.
Hier dus ruim de tijd voor genomen, laagjes zand op elkaar gelegd, goed tussendoor aangeklopt, regenbui eroverheen, etc. Gelukkig zat het weer daarvoor wel mee.
Uiteindelijk heel blij dat ik hier veel tijd voor heb genomen. Je liner komt precies over deze grond te liggen, en door zelf heel precies te egaliseren goed alle steentjes en andere gekkigheid nog uit de toplaag kunnen halen.
Daarna kon begonnen worden aan de opbouw van het zwembad, iets wat volgens de handleiding zo'n 4 uur zou duren. Met wee man welteverstaan denk ik, want in m'n eentje heb ik er denk ik twee keer zo lang over gedaan. Het neerzetten van de wand kon gelukkig samen met mijn vrouw. Maar man, wat gaat er een hoeveelheid schroefjes in zo'n ding.

Uiteindelijk leverde dat ook de meeste frustratie, want het metaal sluit allemaal niet bepaald exact op elkaar aan. Je moet goed doorhebben op een gegeven moment waar je als eerste begint met aandraaien van de verticale pilaren bijvoorbeeld. Dit om te zorgen dat je alle schroefjes goed in alle daarvoor bedoelde de gaatjes krijgt.
Ik heb hierdoor wel een veel beter gevoel gekregen bij de stabiliteit van zo'n bad gek genoeg. Want zelfs met een flinke laag water erin krijg je de rand nog best lang opgetild wat al wel goed aangeeft dat je liner echt als een soort van zak van met water in de metalen wand hangt.
Ook ruim de tijd genomen voor het plaatsen van de liner, en daarvoor eerst pool noodles in de onderrand gelegd. (In de lengte doorgesneden.) Dit als bescherming zodat de liner niet onder het zwembad kan schieten met alle schade van dien. Helaas hier geen duidelijke foto van gemaakt, maar als tip gekregen van de verkoper bij Cranenbroek, als alternatief op een zandrand.
Al met al best tevreden met het eindresultaat. Alle apparatuur staat nu nog bij elkaar in een hoekje gegooid, maar uiteindelijk komt dit in de schuur erlangs te staan, met de WP op het dak. Een projectje voor later, want voor nu wilde ik wel echt zorgen dat het zwembad klaar is voor het mooie weer deze week, en dat is gelukt.