valluik schreef op vrijdag 7 januari 2022 @ 13:14:
[...]
Eens met dat vakantie verhaal hoor, en dat blijft inderdaad zeker hangen en de inspanning niet
Of er misschien meer isolatie in had gemoeten heb ik niet echt over nagedacht, we hebben ons laten adviseren door de installateur van de vloerverwarming. Die gaf aan dat nog een keer 7 kuub zand (70m2 x 10cm) er uit scheppen voor +10cm isolatie niet heel veel extra ging doen. Ik heb het maar van hem aangenomen. Als jij/jullie daar anders over denken ben ik daar ook wel benieuwd naar, meer=beter maar ergens moet het een keer geen waarde meer toevoegen.
Nog een keer zo doen -> geen idee, denk het niet. 1x ervaring op doen is voldoende geweest

laten we beginnen met 2 aannames
- 10cm isolatie voor je oppervlakte kost bv 500,- (zeg 20m3 oid ) aanleveren) a 2,5 Rc/Rd waarde
- 10 cm zand (20m3) kost je 150-250,- om het aan te leveren
voor vloerverwarming raad men een Rc/Rd waarde van 4+ aan .. (5-6 zou ik zelf aanhouden)
Nu gaat het eerder om de 20m3 prijs vs prestatie en laat ik andere dingen of prijs verschillen achterwege... zoals arbeid .. want zand erin mikken versus een isolatie plaat tja .. dat is makkelijke keuze als geld niet boeit.. maar ik kijk ook naar de portomonee
Voor het prijsverschil (250 of een ander bedrag) .. zeg je zand .. maar dat is eigenlijk overduidelijk .. toch tot een max van "acceptabel" zeg 2.500 tot 5.000 kan investeren in isolatie best nuttig zijn .. zeker omdat je bij verkoop .. (Mits betwijsbaar) het niet meer gedaan hoeft te worden .. door de volgende bewoner en je eigenlijk toch een hoger bedrag kan vragen .. bij een dalende marktwaarde van huizen om je heen die dat niet doen
Mijn vloer isolatie (via kruipruimte duh) kon ik helaas niet in (klein kruipluik 40x40 , groot postuur past niet) is dus "pur" gespoten en ik heb verzocht dikker dan normaal .. (kost ook extra) ik heb nu (nog) geen vloerverwarming. maar of het rc 2.5 of 4.x of 5.x is .. tja .. who knows ik niet ..
Zonder isolatie was mijn vloer koud en het laminaat ligt ook direct (zonder isolatie) op de vloer, na diverse werkzaamheden zoals vervangen van schuifpui, en andere isolatie werkzaamheden was de noodzaak tot sokken/pantoffels dragen steeds minder .. maar aangenaam voor de vrouw(en) in huis was het niet na het PURspuiten was dit verdwenen zelfs in de relatief warme winter .. (echte kou nog niet meegemaakt) ..
Wat je ook vooral merkt als je van een D/E/F label huis isoleert naar een A label zoals in mijn geval merk je steeds meer dat het huis minder snel afkoelt in de winter c.q opwarmt in de winter.
Een plafond hoogte op 230-250cm in de woonkamer heb je wel paar cm verlies (5cm oid) maar 235 of lager is eigenlijk niet acceptabel..
isolatie onder de vloer heeft met stijgende warmte niet super veel nut, logisch .. maar elke toegevoegde mm/cm remt wel het verlies van warmte naar buiten toe..
Stel je bent een weekend niet thuis en dus verwarming op 15graden .. meet bij thuiskomst de buitenmuur op diverse locaties en doe dat met de verwarming een 1 a 2 dagen op 21 graden nog een keer meten .. (als het buiten vriest bij voorkeur.. tijdens deze meting is de tijd die het kost om de warmte van binnen naar buiten te laten "lekken" hetgene wat je wilt meten

want lang genoeg verwarmen word de buitenmuur vanzelf warm ..
TLDR dat het 10, tot 500,- kost zou een no brainer moeten zijn met max 1.000,- in extra kosten met minimaal of geen ruimte verlies .. minder isolatie dan men adviseert is geld verliezen .. kost het niet teveel meer dan verdien je dat vanzelf terug.
even een opmerking betreft isolatie .. wat extra isoleren kost nu wellicht iets meer al dan niet in geld en/of ruimte ..
maar waar men niet direct bij stil staat is dat het NU niet direct geld opleverd zeg 10,- per jaar .. (de moeite toch? denk je ..) maar over 10 jaar waar de kosten 10x zo hoog zijn bij wijze van spreken .. lach jij harder niet omdat het zich toch terug betaald heeft ..
Daarnaast heb je veel minder last van stijgende kosten omdat je verbruik ook gezakt is . en vergeet niet dat een groot gedeelte van je maandelijkste energie rekening niet het verbruik is maar de belasting die je betaald aan de overheid.
[
Voor 5% gewijzigd door
vso op 07-01-2022 17:54
]