onetime schreef op donderdag 8 augustus 2024 @ 00:55:
Nee, je begrijpt het gewoon niet, anders zou je dit soort onzinnige dingen niet schrijven.
Lees nu eens wat het
uitgangspunt is, en ga van daaruit verder.
Zolang je dat niet doet schrijf je onzin in dit topic.
edit:
[...]
Ik begrijp het maar al te best en feiten zijn doorgaans geen onzin.
Je bedoelt dat wanneer men iets schrijft dat niet volledig aan jouw begrippen voldoet je dit persoonlijk gewoon afdoet als onzin. Dat is iets totaal anders.
Je begrijpt waarschijnlijk het uitgangspunt van het topic dat je zelf opstartte niet eens (?)
Wanneer voor jou alles om zelfverbruik moet draaien en dat dit het enige doel is en het doel de middelen heiligt (dat je daardoor zelfs meer moet gaan verbruiken dan nuttig is om dat enige eindcijfer toch maar te halen) haal dan gewoon het deel "autonomie" weg uit je topictitel.
Autonomie (zelfvoorzienigheidsgraad) en (direct) zelfverbruik zijn totaal verschillende zaken en het resultaat van beiden worden op een andere manier gehaald en doorgaans zijn ze ook nog eens bijna tegengesteld aan elkaar want wanneer je als doel de autonomiegraad wil doen stijgen (op jaarbasis want op ogenblikkelijke basis heeft dat weinig nut) zal zonder extra
grote verbruikers die tijdens de zonne-uren kunnen ingeschakeld worden het zelfverbruik van de productie dalen.
Het probleem is dat jij dat niet wil begrijpen omdat je blindelings maar naar één streefdoel, dan nog het minst belangrijke, wil toewerken en dat heeft weinig praktisch nut.
Wanneer je autonomie niet begrijpt of dat ter zijde wil laten is het uitgangspunt van je topic gewoon verkeerd. En het is niet omdat jij een bepaald topic hebt opgestart - waarbij het uitgangspunt dan duidelijk verkeerd is - dat dit niet mag aangehaald worden.
Wanneer in topics alleen een discussie mag gevoerd worden die volledig in lijn ligt van het (al dan niet verkeerde) uitgangspunt van de starter zijn we ver van huis want dan is het geen discussieplatform meer maar een napraatbarak van het eigen grote gelijk dat in de eerste post al werd weergegeven. Dan kan je beter allemaal een duimpje geven en er verder het zwijgen toe doen.
Feiten verdienen het om verdedigd te worden en niet om te negeren omdat ze toevallig niet in iemands eigen kraam passen.
Ik ben al sinds 2011 bezig met energetische oplossingen in en rond de woning te bedenken met als einddoel energetische
autonomie en niet het cijfermatig opdrijven van direct verbruik want dan zou ik heel goedkoop gewoon de helft panelen van het dak halen waardoor direct mijn zelfverbruik cijfermatig zou verdubbelen.
Ik begrijp uit eigen ervaring dus maar al te goed wat wel resultaten geeft, minder resultaten geeft en niet de moeite is om geld en energie in te investeren.
De cijfers spreken dat ook niet tegen en cijfers zijn het beste bewijs of je iets begrijpt of niet want ze weerspiegelen gewoon de feiten.
Een BEV is er al, een thuisaccu eveneens, virtueel salderen al jaren van de baan en alle nuttige AC verbruikers worden zoveel mogelijk ingezet op tijdstippen dat de zon schijnt en dit zowel zomer als winter maar dit - eenmaal opgestart - zonder onderbreking want relatief kleine verbruikers met wisselvallige zoninstraling laten meeschakelen heeft weinig nut en de meeste elektrische toestellen zijn daar niet op voorzien. De enige uitzondering daarop is een elektrische boiler met COP 1 (maar die gebruiken we uiteraard niet want dat is een energetische ramp maar wel een WP om SWW op te warmen en die laat je beter niet pendelen op basis van beschikbare zonne-energie) en een thuislaadpaal (die uiteraard wel de overproductie volgt (zie volgend beeld) maar dat kan dan weer niet alle dagen want een auto zit doorgaans geen 24/7 aan de woning gekoppeld (ook hier niet al kunnen we beiden volgens eigen planning thuiswerken) en vooral is er het feit dat de zon weinig rekening houdt met hoeveel energie een auto nodig heeft om je te verplaatsen en al helemaal niet tussen begin november en begin maart.
Zelfs wanneer je zoveel mogelijk op de zon gaat laden om het zelfverbruik te verhogen (en je autonomie niet om zeep te helpen) haal je nog geen 50% zelfverbruik op jaarbasis, laat staan zonder een grootverbruiker aan huis zoals een BEV.
De enige mogelijkheid om hier op jaarbasis (dus 365 dagen per jaar) de autonomie nog te verhogen naar het einddoel van 100% is dus om de huidige PV productie te verdubbelen (en budget en dakopp. zijn daarbij heus het probleem niet maar economisch gezien is het beter dit in te plannen vanaf mid 2031). Rechtstreeks gevolg is dat bij een gelijk blijvend verbruikersprofiel het statistisch cijfer met betrekking tot het zelfverbruik dan zal dalen. We gaan immers 's nachts niet zoveel mogelijk onnodige km's met de EV gaan rijden zodat we door de dag weer zoveel mogelijk zonne-energie in de HV accu kunnen stapelen om het direct verbruik omhoog te kunnen krikken want dat is geen nuttig energetisch verbruik.
Door verdubbeling van de productie bij een gelijk blijvend verbruikersprofiel zal de autonomie gerekend over een volledig jaar dus stijgen maar het zelfverbruik van de mogelijke productie* aanzienlijk dalen gezien verbruik gelijk blijft bij een dubbele productie. Dat is eenvoudige rekenkunde hoor.
* Of je zou de productie gestuurd moeten doen dalen maar dan haal je niet de maximale capaciteit uit je productie-eenheid en dat heeft alleen (economisch) nut wanneer je meer moet betalen voor terugleveren aan het net dan de vergoeding is om gridgericht terug te leveren en zo ver is het hier nog niet.
Verbruikersprofiel met EV gekoppeld aan PV tussen 09:00 en 17:00 uur => 100% autonomie en 106% zelfverbruik.
Verbruikersprofiel zonder EV gekoppeld aan PV => 100 % autonomie en 13,4 % zelfverbruik.
[
Voor 44% gewijzigd door
IvoB2 op 08-08-2024 09:17
]