Tonatiuh schreef op zaterdag 16 mei 2020 @ 22:07:
[...]
Hej merci voor je link! Ja Mitsubishi nooit aan gedacht, dat zijn echt merken waar ik nooit iemand van hoor spreken

Ja had het idee om misschien idd geld uit te geven aan garantie. Waar krijg je dan feitelijk garantie op? Op de motor, of wat dan nog? Hoe regel je dat? Als je wat voor hebt, kan ik me voorstellen dat de verkoper er vanonderuit probeert te muizen, dus hoe wordt dat dan contractueel geregeld?
Garantie is in princiepe op dingen die niet komen door slijtage. Stel dat je 6 maanden garantie afdingt, en na 3 maanden blijken de remblokken op te zijn, dan zijn die waarschijnlijk geen garantiegeval.
Stel dat er een aandrijf-as breekt, dan is dat wel garantie, want die horen in princiepe nooit te breken.
188 d kilometer !

Ik ben echt door mijn ouders aangepraat dat dit dus een bak is die gelijk uiteenvalt

Van waar komt dat idee

Dus zo'n auto kan dus nog jaren mee?
Lol, 188dkm? Net ingereden

Kilometerstand alleen is echt een psychologische grens. Tuurlijk, een auto met 188dkm op de klok kan totaal versleten zijn, maar kan ook een geweldige auto zijn.
Stel dat die 188dkm gereden is door een pizzakoerier. Veel stoppen en starten, weinig budget voor noodzakelijk onderhoud (en dan praten we over skippen van simpele olie verversingen), nooit goed warm gereden en altijd haast. Dat is dan een auto die waarschijnlijk pure troep is.
Een auto van een vertegenwoordiger die dagelijks een paar honderd kilometer rijdt, dus de motor goed warm rijdt, niet teveel haast heeft en het onderhoud optijd laat doen, dat is een auto die met 188dkm hardstikke goed is en nog wel een 188dkm erbij kan draaien zonder veel issues.
Waar je het verschil ziet, is in het interieur. De stoelen, stuur, schakelpook en vloermatten verslijten veel minder als je kilometers maakt en niet teveel in- en uit stapt.
Ik dacht zelf ook dat 68 pk belangrijk was voor optrennen, op bergen, enz. Of moet ik daar echt geen rekening mee houden? Mijn leraar zei bv. om minder te kijken naar de motor (1.1/1.2/etc.) maar eerder naar genoeg pk. Klopt dat?
Zit ergens een graantje waarheid in, maar het klopt niet helemaal.
Sowieso is het beter om naar PK vs gewicht te kijken. Een auto van 1200kg met 68pk is in de regel trager dan een auto van 800kg met 68pk.
Maar, er is ook zoiets als koppel (newtonmeter, nM). Dat is wat je gebruikt met optrekken.
PK is een functie van toerental en koppel. Dus hoe meer toeren de motor draait, hoe meer PK hij produceert.
PK is wat je gebruikt voor snelheid. Hoe harder je rijdt, hoe hoger je rolweerstand en windweerstand. Dan heb je PK nodig om harder te gaan.
Merci !
groetjes,
Marjan
Energielabel heeft weinig te maken met het verbruik.
Dat slaat op de hoeveelheid afvalstoffen die de motor uitblaast per gereden kilometer.
Het is een logische gedachtengang om te denken dat minder benzine verbranden automatisch betekent dat er minder rommel uit de uitlaat komt, maar dat is verre van correct.
De reden waarom heeft twee delen.
Allereerst zijn de regeltjes waar men zich aan moet houden niet waterdicht. Er wordt gemeten op bepaalde soorten stoffen die uit de uitlaat komen, maar andere stoffen die er ook uit komen tellen niet mee.
Bij de APK praten we dan over de zogeheten viergasmeting. 4 componenten van het uitlaatgas die binnen bepaalde grenzen moeten zijn. Alles anders wordt niet naar gekeken.
De andere kant is dat de fabrikant kan beinvloeden hoe de verbranding gebeurt. Verbranding is namelijk een chemische reactie. Het resultaat daar van kan je (de fabrikant that is) beinvloeden. Niet alleen de hoeveelheid benzine en lucht telt mee. Ook de temperatuur in de motor heeft invloed bijvoorbeeld, of fysieke vormen van de verbrandingskamer, timing van het openen van inlaat/uitlaat en de ontsteking, etc etc.
Daarbij worden er ook dingen toegepast als het her-verbranden van uitlaatgassen (zogeheten EGR), plaatsen van meerdere katalysatoren, tunen van de tegendruk in de uitlaat, etc.
Of denk aan dingen als beter vernevelen van de benzine met betere injectoren of het vernevelen te verbeteren door de luchtstroom snelheid in te inlaat te veranderen. Beter verneveld betekent meestal ook volledigere verbranding.
Genoeg dingen waar de fabrikant aan kan sleutelen. Het heeft effect op het energielabel, verbruik maar ook op het karakter van de motor.
Het netto resultaat is dat de uitstoot verschuift naar zoveel mogelijk niet-gereguleerde rommel uitspugen versus daadwerkelijk minder uitstoot.
Destruction schreef op zaterdag 16 mei 2020 @ 18:16:
[...]
Meer geld uitgeven aan een auto, en dan een VW Polo adviseren.. Dat kan ik als monteur niet met elkaar rijmen eerlijk gezegd
Vroeger bouwde men bij VAG (Volkswagen, Audi, enz.) inderdaad hele goede auto's. De laatste ~10-15 jaar is dat helaas wat minder.
Wat minder... Mwoh, ik denk dat VAG over de gehele linie echt wel zwaar aan het drijven is op de reputatie die ze tot eind jaren 90 hebben opgebouwd.
Wat een ontzettende meuk is er de afgelopen 20 jaar gemaakt daar... brrrrr...
Motorisch is het echt meuk geworden. Te krappe tolleranties in de motorblokken inbouwen wat tot verhoogde slijtage en ontzettend olieverbruik veroorzaakt. Versnellingsbakken die in de soep lopen. Verbruikscijfers waar geen hout van klopt en emissie schandalen.... Nee bedankt, ik pas.
Om er iets inhoudelijker op te reageren:
- Roestbakken? Niet echt. Maar vooral Renault heeft wel eens wat elektra storingen, dat is sowieso een beetje een frans dingetje. Maar bijv. een Peugeot 206 van 1500 euro kan echt een goede aankoop zijn.
Absoluut. 206jes zijn goeie auto's.
- Nissan Amerikaans? Da's Japans, en best degelijk/betrouwbaar. Nissan is ook niet onbekend met roesten, maar motorisch heel degelijk. Geldt ook voor Honda, Toyota etc.
- Slijtage vanaf 90.000km? Da's kwats. Het ligt er alles aan hoe zo'n auto is behandeld, of het veel stads- of snelweg kilometers geweest zijn etc. De tellerstand zegt daarin niet zoveel/niks.
90dkm, zelfs slecht behandeld is dat nog peanuts.
In een klein land zoals Nederland of Belgie mag je best aanhouden dat 15dkm per jaar normaal moet zijn wil je een auto regelmatig lekker warm rijden en de bewegende delen in conditie houden. Dus een 10 jaar oude auto mag best 150dkm er op hebben. Minder is slijtagetechnisch minder interessant, want dat zijn juist de auto's die veel stil staan en waar van alles aan kapot gaat zodra je er veel mee gaat rijden.
- Wederom: Kwats.
Agree. Er is ook zoiets als de EuroNCAP. Een recente Smart ForTwo zou ik niet in willen rijden, een Corsa uit 1998 presteert beter qua veiligheid.
Het is altijd een kwestie van geluk hebben, of pech hebben. Ik heb zelf ruim 1,5 jaar geleden een Ford Focus gekocht voor 350 euro. Natuurlijk zijn daar nog wat kosten achteraan gekomen (totaal zo'n 250 euro). Had ik dan verwacht dat die auto nu nog in prima staat zou zijn? Nee, zeker niet

Zo'n Focus staat ook niet echt bekend als ontzettend degelijk ofzo..

Maar het ding doet het nog prima, voldoet nog prima. Hij heeft nu wel weer wat onderhoud nodig (o.a banden), maar geen hele gekke dingen.
Naja dat dus. Een elcheapo hok kan technisch beter zijn dan iets recents.
Zelf ook ooit eens een Corsa B gekocht. Geen bekende onderhoudshistorie dus voor de zekerheid 300 euro er tegenaan gesmeten om de bekende slijtagedelen te vervangen. Die heeft me daar na in 2,5jaar van 180dkm naar 270dkm gebracht zonder grote problemen. Paar APKtjes die probleemloos verliepen, keertje radiator lek (paar tientjes om te fixen) en dat was het eigenlijk wel.
Daar na weg gegeven aan iemand die er de stad niet meer mee uit kwam. Toen ging dat ding ineens knetterhard achteruit.
Die garantie heb je eigenlijk nooit. Ook een auto van 10.000 euro kan kort na aanschaf al een kapotte koppeling hebben bijvoorbeeld. Of versleten/kromme remschijven.
Wel kun je voordat je een auto koopt vragen/checken wanneer voor het laatst de distributie is vervangen, en kun je vinden hoeveel jaar en hoeveel kilometers een distributieriem mag blijven zitten. Dat is sowieso verstandig

Dat idd. Met elke tweedehands auto moet je gewoon budgetteren op onderhoud. Een aantal dingetjes kan je vaak wel na gaan, maar er is genoeg wat mis kan zijn en er zal eigenlijk ook altijd wel iets zijn wat er aan zit te komen.
Stel voor jezelf een budget, haal er 25% af en dat moet dan de maximale prijs van de auto zijn. De overige 25% is voor de verrassingen die je tegen gaat komen.
Er bestaan nogal wat kleinere auto's

Heb je al eens rond gekeken op auto sites, om een idee te krijgen wat voor auto je aanspreekt? Zo nee, dan zou ik je willen aanraden om dat eens te doen.
@
GoldenSample en dan in België? Ik weet niet waarom, maar ik heb het idee dat er geen Nederlandse auto gezocht wordt

Anyway, om terug te komen op goed avies:
Kijk niet teveel naar de kilometerstand. Neem de leeftijd en vermenigvuldig die met 15dkm om een acceptabele kilometerstand te vinden.
Auto's kunnen tegenwoordig prima 300dkm rijden voor ze echt op zijn, zolang ze onderhouden worden en ze in conditie gehouden worden.
Bij 10dkm of minder per jaar krijgt de auto weinig mogelijkheid om de beentjes te strekken, zeg maar. Net als een mens. Teveel stil zitten gaat ten koste van je conditie. En als je dan spontaan gaat sporten, schiet het je in de rug ofzo. Ouch.
Wat betreft de leeftijd van een auto: Kijk er ook niet teveel naar.
Om even een paar dingetjes aan te halen: Ik rij liever in een VW Polo, Seat Ibiza of Opel Corsa van 1997 dan een Ford Ka van 2007.
Afgezien van de roestprobelemen die de 1996-2007 versie van de Ka heeft, is het gewoon een auto die is gemaakt van colablikjes. Het weegt niks, er zit geen stevigheid in en het voelt ook exact zo op de weg, kreukelt in elkaar bij een tikje tegen de bumper, etc. Motorisch is het wel redelijk OK, maar alles er omheen is gewoon merkbaar goedkoop geproduceerd.
Ook een Toyota Aygo, Citroen C1 of Peugeot 107 van 2007 (allemaal dezelfde auto met een andere sticker er op) is van dezelfde klasse als dat type Ka. En dan zit er ook nog eens een motorblokje in met astma. No thanks.
Cheap? yep. Relatief recent? check. Zuinig? In de stad wel redelijk ja. Veilig? Maybe, niet echt veel massa en formaat om klappen te vangen... Als je daar mee een moderne SUV-style auto kopt ga je vliegen.... Prima voor kleinigheden in de stad, maar met wat meer tempo heb ik liever wat meer massa en formaat.
Doe me dan maar een 10 jaar oudere auto die nog is gemaakt van gietijzer, goede wegligging heeft, de woorden 'slijtage' en 'dure reparaties' niet kent, klappen kan vangen, etc.
[
Voor 45% gewijzigd door
McKaamos op 17-05-2020 11:53
]