@
RUFFNECK
Grindmatten houden wel je grind vast maar zijn imo meer om over te rijden zonder sporen.
Zolang je geen piramide bouwt blijft grind echt wel op worteldoek liggen, het zijn geen knikkers. Ik neem aan dat je ook een randje zet zodat je een rozet houdt en het grind niet weg kan lopen.
Voordeel van geen grindmat is dat je onkruid los kan harken. Bij matten moet je het er voorzichtig uit trekken, aanwaaiend straatgras en onkruid hou je toch.
Hier hebben we geen grindmatten en was alle grind aardig vast gereden, het voelde veelal aan alsof je over gewassen grindtegels liep.
Onkruid wortelt desalniettemin niet diep, met beleid trok je dat met wortel en al er tussen uit. Bij grote graspollen even de steentjes los schudden en klaar.
Behalve dat 400 m² op je knietjes voorzichtig plukkend en trekkend niet iets is waar je blij van wordt.
Dus komt dat achteraan het lijstje werkzaamheden, giffen is geen optie, waardoor de parkeerplaats langzaam in een grasveld veranderde....
Ik was dan ook al een tijdje opzoek naar iets snellers, een grindhark voor achter de maaitractor leek me wel wat.
Een beetje knappe kost helaas al snel 300-350 euro en dat was me net te veel om te proberen. Zelfs veren om zelf iets te maken kwamen los al snel op 175 euro en was dus ook niet echt goedkoper.
Deze week op marktplaats voor 120 euro een ontmosser/verticuteerhark van 100cm breed (nieuw 90 euro) en een grindhark gevonden.
De verticuteerhark kon, na de pengaten opgeboord te hebben naar 20 mm, gebruikt en werkt naar verwachting.
Beetje rondjes rijden kriskras en alle troep was uit het gazon, duidelijk een stuk relaxter dan met een 50cm motor-verticuteerder rondlopen. Het mos had ik eerder al aangepakt met een mosdoder.
Resultaat: een knollenveldje zoveel lege (ex-mos) gaten heb ik nu, maar klaar om het vlak te trekken en bij te zaaien.
Het ging me dus eigenlijk om de grindhark, die had 25 zware veren op een 120cm breed zwaar frame.
Omdat daar twee armen aan zaten om hem achter een trekker te hangen, en niet achter een zitmaaier, zat daar wat werk aan.
Na wat knip, plak en afkijkwerk gisteren, was hij vanavond, nadat de hoogteverstelbeugel klaar was, klaar voor een testrit.
Plotseling is onkruid verwijderen tussen het grind leuk.
Het resultaat overtreft alle verwachtingen.
Je toert een beetje in het zonnetje en de hark haalt echt alles los, onkruid komt met wortel en al naar boven en hoef je alleen maar op te rapen.
En zodra het grasveld weer in een grindveld veranderd is kan klein onkruid blijven liggen om te vergaan bij een tweewekelijkse rondrit.
Veel gewicht hoeft er niet op, bij twee stenen was de grip van de kam al zo groot dat mijn achterwielen soms slipten in het nu rulle grind.
In een half uur gedaan waar ik normaal twee dagen mee bezig ben, gelijk van gewassen grind naar een knarsend zacht pad, en een motiefje op de koop toe terwijl het vuil naar onderen zakt.
Alle graspollen op de foto`s liggen los voor het oprapen.
Beste koop ooit.
Nu een beetje fijntunen, slijpen en schilderen. De hoogte/hoekverstelling moet nog geboord
(al zoekt hij nu zelf de optimale grip), de beugel afgesteld zodat de wielen vanzelf omhoog blijven
(beton in de steel van het handvat) en zij-geleidewieltjes zodat ik langs muren kan rijden zonder deze te beschadigen.
En motiefjes verzinnen natuurlijk, dat wordt natuurlijk Japanse grind-kunst.
Achteraf was het die 350 euro ook waard geweest, zij het dat ik nu voor 100 euro een twee keer zo sterke heb als die van Bumac.
Wat een gemak.
De grasrol die ik aangepast had heb ik deze week trouwens stukgetrokken. Na 75 km hobbelen waren de (als enige) hergebruikte stalen Chinese buis-armen materiaalmoe en scheurden doormidden.
Dat worden nu massieve armen van rond staf 25 mm.
Zo blijf je bezig. 
.
[
Voor 6% gewijzigd door
Teijgetje op 14-05-2019 10:35
]
Stay away from negative people, they have a problem for every solution.