Femme schreef op maandag 12 maart 2018 @ 12:44:
[...]
De conventionele autofabrikanten hebben EV's hard nodig om de gemiddelde CO2-uitstoot van hun auto's te verlagen. De emissiedoelstellingen van de EU worden nog moeilijk haalbaar nu diesels slechter verkopen. Tegelijkertijd willen deze fabrikanten ook de winstmarge voor hun aandeelhouders op peil houden. Dit zorgt ervoor dat BMW, Mercedes en consorten nogal behoudend investeren in EV's. Tesla speelt volgens hele andere spelregels en is bereid om dik verlies te draaien in de hoop op de winstgevende toekomst. Dat maakt het mogelijk om volle bak voor elektrificatie te gaan met alles wat daar voor nodig is zoals de bouw van fabrieken om op grote schaal accu's te produceren en de uitrol van een netwerk van snelladers.
Goed gezegd, ze hebben 't (EU) mes op de keel, daarom doen ze iets. Tesla's populariteit zal ook wel wat extra druk hebben gezet (Apple-effect). Natuurlijk kan een startend (Amerikaans) bedrijf dat zich wel veroorloven maar een gevestigd bedrijf niet; ze hebben ook geen ballast & kosten van al hun oude technologie, fabrieken, personeel etc. Alleen lijkt me dit slecht nieuws voor de gevestigde orde op lange termijn.
Voor bijv. Netflix, Amazon en Spotify gold/geldt hetzelfde: jarenlange verliezen met hoge investeringen, zorgden uiteindelijk een dominante marktpositie en (uitzicht op) lange termijn winst. Echter ten koste van bedrijven als SBS/RTL, retailhuizen (V&D etc.) en platenzaken; die stapten te laat in en hebben last van kelderende opbrengst of faillissement. Er zijn nog wel meer voorbeelden (Kodak, Nokia etc.). Gaan sommige autobedrijven deze achterna?
Als Tesla overeind blijft kan dat voor sommige bedrijven wel het einde betekenen op lange termijn (ik denk mn aan Amerikaanse merken w.o. Ford, en PSA die nauwelijks met EV bezig zijn).
assje schreef op maandag 12 maart 2018 @ 15:02:
[...]
Ik ging er ook even doorheen en dan schrik ik toch wel van de berichten. Ik zou toch serieus huiverig zijn van een occasion Tesla. Je zou toch ook verwachten dat dit invloed moet hebben op de restwaarde.
Voorlopig lijkt de restwaarde van een EV, mn. Tesla's, hoger dan iedereen verwacht had. Er blijft een grote vraag. Daar kan verandering in komen, maar dat is niet heel waarschijnlijk (zou zoiets zijn als dat de smartphone in 2010 minder populair werd ten faveure van de dumbphone).
De drive units van de Tesla's t/m 2015 zijn inderdaad berucht (wellicht gaan deze meer in waarde dalen). Een elektrische aandrijflijn is theoretisch een stuk betrouwbaarder en duurzamer dan een ICE, zelfs een diesel. Een miljoen km moet zeker haalbaar zijn. Hybride Toyota's bewijzen dat ook al wel in (Aziatische) taxi's.
Maar in zekere zin zitten we nog in het begin van een ontwikkeling; de moderne turbomotor is ook oneindig betrouwbaarder dan die van de Model T Ford. We zullen er nu minder ver vanaf zitten: we bouwen immers al een eeuw elektromotoren, maar de aandrijflijn voor EVs is nog niet perfect.
De Model S drive units vanaf 2016 zijn in ieder geval (meermaals) verbeterd. De drivetrain vd Model 3 is zelfs geheel nieuw (w.o. permanent magnet, net als bijv. de Kona)*, waar Tesla kennelijk meer vertrouwen in heeft voor de toekomst: deze zal ook in de Semi (en wrs de Model Y) gebruikt worden. Hoe betrouwbaar de aandrijflijn van de andere fabrikanten zullen zijn, is ook maar afwachten: dat is voor hen ook nieuwe techniek (in deze vorm). Zal wel hit-and-miss worden. Verwacht dat het over jaar of 5-10 wel geperfectioneerd is en we echt probleemloos 1 mln halen.
*lijkt mij dat een inductiemotor net zo betrouwbaar kan zijn, de PM is mn. wat efficienter wat voor huidige accutechnologie handiger is.JayPe schreef op maandag 12 maart 2018 @ 10:29:
[...]
Denk dat die maatregelen aangekondigd worden op de dag dat ik instap in mijn EV, net nadat ik mijn ICE naar de sloop heb gedrukt. Dat ik dan een derdehands EV heb waarvan de waarde dan ineens ook nog instort, met minimaal rijbereik, en dat ik voor het zelfde geld een nieuwe(re) had kunnen kopen,. en nog premie toe had gekregen ook. Houd mij dat nu tegen? Ja, feitelijk wel. Maar wat doe ik eraan? Niets.
Klopt, die pech kan je hebben, toch zou ik me meer zorgen maken als als bezitter van een in 2019-2022 nieuw aangeschafte auto met brandstofmotor.
Wie wil dat ding na 5 jaar nog van je hebben, als EVs (zelfs naar de meest negatieve wetenschappelijke rapporten) vanaf ~2025 goedkoper in aanschaf en gebruik zijn, betrouwbaarder, comfortabeler rij-eigenschappen, meer autonoom etc. Er zullen vast categorieën blijven waar de ICE het langer volhoudt (bedrijfswagens wellicht), maar voor de rest van de markt kan je je hart vasthouden.
Het is proberen je analoge camera te slijten in 2010; alleen een groepje puristische fotografen was nog geïnteresseerd, mits je een goed model had. Je kan je ICE dan wellicht slijten in Oost Europa (aannemende dat daar ook dan een beperktere elektrische infrastructuur is), maar wel voor een fractie van de voorspelde restwaarde.