Ja, duh.
Hij heeft de rotting er al uit, hoezo zou nu plotseling het glas stuk gaan?.
Met de multitool maak je een nette zaagsnede schuin naar binnen omhoog op het staande deel, waarbij je ruim van het raam wegblijft. Dan kan je een rechte/vlakke evenwijdige opening steken, door de zaagsnede breek/splijt je makkelijk hout weg.
Vlaksteken met een beitel (meranti snijdt net zo licht als vuren) en een passende meranti klos maken is dan vrij simpel.
Daar hoef je het raam niet voor te raken en door het stukje sponning komt er ook geen druk op de ruit als je het vastklemt met lijmen.
Het valt zelfs te overwegen het geheel uit te frezen met een bovenfrees aan een geleideliniaal.
Daar heb ik dan weer een rechte slijptol met houtrotfrezen voor, voor houtrotwerk.
Met de juiste frees en 23.000 toeren kan je simpel netjes "vlak" frezen uit de hand.
Beetje handbeitelwerk na eventueel.
Hamers komen daar niet aan te pas, hooguit een wetsteentje.
Daarnaast vraag ik mij af hoe effectief je de sponning kunt herstellen met het dubbelglas er nog in.
Het is immers al 2x eerder op precies dezelfde plek verkeerd gegaan, met het houtrot tot gevolg.
Als je slecht lijmt en een rechte naad hebt kan daar simpel water in de barst trekken. Omdat de kopse kant barst loopt het water via de nerf het hele blok in. Dat gebeurt ook met hardhout/meranti.
Met een dakje al niet meer, ook niet als je vuren gebruikt.
De sponning herstellen is simpel, je haalt de kit van het raam, dat steek je er wel af met een beitel. En je past het klosje zodanig aan dat je een nieuwe sponning hebt, en dus ruimte om te kitten achteraf.
Die klos dekt alles af, je gaat geen twee klossen maken om het staande en liggende deel te repareren.
Dat je zoiets alleen netjes kan herstellen door alles te slopen en vervolgens machinaal te vlakken/frezen gaat er bij mij niet in, ook niet dat het sneller of veiliger is qua ruitbreuk..

Het is ook het verschil dat je als dure pro zou maken tegenover de gratis DIY-hobbybob.
De laatste hoeft meestal niet zo op z'n uurtjes te letten en kan dit project beter in enkele fases uitvoeren.
Als DIY-er kun je het raam na iedere fase gecontroleerd laten drogen/uitharden en dat zal voor het eindresultaat alleen maar beter zijn.
Als dure pro wordt ik inderdaad per uur betaald, waarbij er een verschil is tussen goed gerepareerd of gerestaureerd, zoals jij voorstelt.
Maar ook hobbybob, (
die niet weet wat hij zich op zijn hals haalt werkende zoals jij voorstelt, als hij de machines al heeft), zit niet te wachten op een klus van drie dagen voor een rot plekje.
Bij goed gerepareerd mag er ook best een rvs-chroef of twee/drie in als je niet kunt klemmen. Voor de stevigheid ook. En plamuren en schilderen moet je toch.

Ik zou zelf jouw werkwijze niet volgen, simpelweg omdat ruitbreuk en onnodige schade imo groter is als je zoals hier een oude ruit los moet halen.
Ik zou overigens liever voor een duurzamer en constructief deel hardhout kiezen (nu je er in principe zo goed bij kan) dan instabiele componenten fillers die amper stevigheid toevoegen, maar dat moet iedereen zelf weten.
Hier kan inderdaad prima vrij simpel een rechte klos in. Al moet daar meer houit voor weg dan alleen de rotting en een beetje.
Ik heb monumenten moeten repareren met Renoflex.
(Instabiel???
, het is geen Woodfill.
)
Simpelweg omdat overal stukje in maken te veel geld ging kosten en alle ornamenten sowieso niet na te maken waren in hout.
De primer dringt in het oude hout en zorgt voor een fixatie van de eerste mm of meer als je nat in nat door blijft primeren zodra het opgezogen is. Daarna een goede elastische 2K Epoxy, die epoxy zet alles vast aan elkaar en verbindt (naadloos)
Die hechting is ook veel groter dan dat je twee houtjes met constructielijm of D4 PVA aan elkaar lijmt. Die lijm zit niet in het oude hout maar er op..

Inderdaad stukken duurder dan een klosje, maar als je uurloon rekent dan kan het verschil in reparatiekosten best meevallen of zelfs goedkoper zijn doordat je veel sneller bent.
Een pand loop je met een houtrotfrees, wat primer en wat kokers epoxy vrij snel rond, netjes in model zetten dan blijft er alleen wat schuurwerk en schilderwerk over.
Met klosjes overal is een ander verhaal voordat dat netjes zit.
En ook de sponning heb je gelijk, je primert de kit die op het raam zit en daar hecht de epoxy prima op. Moet je ooit het raam vervangen dan steek je die kit weg als het raam er uit is en heb je weer je sponning, naadloos aangesloten. Wel even het raam afkitten in die hoek voor het schilderen met glaskit.
Maar het is inderdaad een keuze hoe en of je repareert of restaureert.
[
Voor 7% gewijzigd door
Teijgetje op 14-04-2019 01:11
]
Stay away from negative people, they have a problem for every solution.