swtimmer schreef op donderdag 2 maart 2023 @ 11:54:
Ik zit te kijken hoe EC 261/2004 werkt als je overstapt van de VS op een interne EU vlucht. Ik vloog met een US carrier terug (Delta), dus het deel VS -> EU valt niet onder deze wet. Nu is het zo dat doordat die vlucht te laat was ik omgeboekt werd om een veel latere EU -> EU vlucht (KLM) omdat ik mijn connectie gemist hebt. Alles was geboekt onder dezelfde KLM boeking.
Aangezien ik 6u later uiteindelijk op mijn bestemming ben gekomen, valt dit nu wel of niet onder de EU wetgeving? Heeft het zin voor mij om hier moeite in te steken?
Toevallig heeft de hoogste Europese rechter een uitspraak gedaan over een vergelijkbare zaak (HvJ EU 12 november 2020, C-367/20,
ECLI:EU:C:2020:909):
New York - Amsterdam, uitgevoerd door Delta
Amsterdam - Hamburg, uitgevoerd door KLM
Door een aankomstvertraging werd de overstap gemist.
Het hof heeft geoordeeld dat je dit moet zien als één vlucht van New York naar Hamburg die gedeeltelijk door KLM is uitgevoerd. Omdat KLM een EU-carrier is had de passagier recht op compensatie:
Bijgevolg moeten rechtstreeks aansluitende vluchten waarvan er een vlucht wordt uitgevoerd door een luchtvaartmaatschappij als KLM – waarvoor vaststaat dat zij in het bezit is van een geldige, door een lidstaat afgegeven exploitatievergunning – worden beschouwd als een vlucht die wordt uitgevoerd door een uitvoerende communautaire luchtvaartmaatschappij als bedoeld in artikel 3, lid 1, onder b), van verordening nr. 261/2004, ook al werden deze rechtstreeks aansluitende vluchten tevens gedeeltelijk uitgevoerd door een niet-communautaire luchtvaartmaatschappij.
Bijgevolg vallen rechtstreeks aansluitende vluchten die vertrekken van een op het grondgebied van een derde land gelegen luchthaven naar een op het grondgebied van een lidstaat gelegen luchthaven, en die gedeeltelijk worden uitgevoerd door een communautaire uitvoerende luchtvaartmaatschappij als bedoeld in artikel 3, lid 1, onder b), van verordening nr. 261/2004 – in casu KLM – binnen de werkingssfeer van deze verordening, tenzij de betrokken passagier in de Verenigde Staten voordelen of compensatie heeft ontvangen en bijstand heeft gekregen, hetgeen aan de verwijzende rechter staat om na te gaan.
Die laatste zin is wel belangrijk: je kunt geen twee keer compensatie krijgen. Dat staat zo in
de verordening: "tenzij zij bepaalde voordelen of compensatie hebben ontvangen en bijstand hebben gekregen in dat derde land". Als Delta je bijvoorbeeld al miles ter compensatie heeft gegeven ben je klaar. Als je recht hebt op compensatie kun je kiezen of je die bij Delta of bij KLM aanvraagt:
Wat de vraag betreft wie aansprakelijk is voor de betaling van de compensatie die verschuldigd is in geval van langdurige vertraging bij aankomst van rechtstreeks aansluitende vluchten, zoals die in het hoofdgeding, heeft het Hof verduidelijkt dat elke luchtvaartmaatschappij die ten minste één van deze rechtstreeks aansluitende vluchten heeft uitgevoerd deze compensatie verschuldigd is, ongeacht of de door haar uitgevoerde vlucht al dan niet aan de basis lag van de langdurige vertraging waarmee de passagier op zijn eindbestemming is aangekomen (zie in die zin arrest van 11 juli 2019, České aerolinie, C‑502/18, EU:C:2019:604, punten 20‑26).