Bij koelen is het afgiftevermogen nog veel belangrijker dan bij verwarmen, omdat koelte nou eenmaal moeilijk van de vloer af komt.jaapzb schreef op zondag 9 juli 2023 @ 11:41:
Kan je voor het koelen ook ergens een maximaal vermogen instellen?
Hij start nu telkens op naar 67%, schakelt snel terug naar een 37%, maar blijft daar even hangen. Vervolgens schiet de gemeten aanvoertemperatuur (16.5) ver onder de streeftemperatuur (19, dauwpunt is 18.5). En dan schakelt de WP weer uit, omdat hij te ver onder setpoint zit, vermoed ik.
Zo blijft de warmtepomp meerdere keren per dag (afgelopen 24 uur 11 keer) aan en dan weer uit schakelen.
De vloer word wel langzaam gemiddeld gezien wat kouder. Maar het gaat zo niet erg snel, en ik kan me niet voorstellen dat het aan/uit schakelen van die compressor telkens een goed idee is.
Ik heb hem net tijdens een run verzet naar "stil gebruik" maar daardoor schoot de compressor juist wat harder aan... Misschien omdat dat een andere regellus is die zelf ook weer moet opstarten ofzo...
Je zult dus moeten proberen dat afgiftevermogen te verhogen. Begin met de waterpomp. Die moet echt op de hoogste stand. En dan alle zones van je VVW open. Vooral ook op de verdieping(en), als je daar VVW hebt, want dan worden de onderliggende verdiepingen via het plafond gekoeld.
Anders eventueel overwegen om een fancoil (op zolder boven het trapgat) of zo bij te schakelen en die alleen in het zomerseizoen maximaal te gebruiken. (Verdiep je wel even in het afgiftevermogen van die fancoil bij een watertemperatuur van een graad of 17)
WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 ERV + Ubbink AirExcellent.