er is niks van de baan, de tarieven voor de EU zijn voorlopig 'uitgesteld' omdat men er nog over onderhandelt...
Maar de VS hebben het idee niet opgegeven en wensen bepaalde tegen-concessies, waarbij het sterk de vraag is of de EU erg bereid is daaraan te voldoen.
De VS schijnt hun handelstekortmet de EU te willen verkleinen, en schijnen te denken dat de EU daaraan 'schuld' zou zijn en dus ook dit zouden kunnen aanpassen....
Punt is echter dat hun strategie niet werkelijk erg solide lijkt te zijn...
De toespitsing op de tarieven op staal op basis van 'veiligheidsoverwegingen' lijkt hooguit een puur praktisch idee te zijn, erop gebaseerd dat Trump dit via een decreet kan doorvoeren zonder een lang en moeizaam politiek proces. Maar is nogal een zwaktebod, in de retoriek zou het op China toegespitst moeten zijn, maar het kan betwijfeld worden of enkel die staal-tarieven china werkeljk zou hinderen, deze heeft genoeg andere afzet en is niet echt afhankelijk van staalexport naar de VS.Andere punt is dat de Trump-regering recentelijk heeft beweert dat zulke staal-tarieven niet enkel op direkte staalimport zou gelden, maar _alle producten zou betreffen die staal bevatten, dus ook bautomobielen, probleem is dan wel dat het heel dun ijns is dit door te voeren met een decreet, de kans lijkt groot datdat net zulk een nutteloze politiek kan gaan blijken als amerikaanse rechters deze decreten gaan tegenhouden net als de travel-ban een grote mislukking werd...
De andere optie die Trump ljkt te proberen, is het aangaan van een oorlog over intellectuele eigendommen... dat is een issue die Europa niet echt zou treffen maar een midel kan worden bv China aan te vallen...
Opvallend is wel dat juist daar Trump sterk hangt op het gebruiken van juist de WTO als zijn basis, iets wat nogal in tegenspraak is met zijn campagne-geroep dat hij die hele WTO wilde afschaffen omdat het niet zou werken.... Deze stategie is ook op het moment eentje die in tegenstelling tot de staaltarieven sterk uit de prs gehouden worden (Maar de VS is al wel een zaak wegens intellectuele eigendom tegen china bij de WTO begonnen)
Ander interessant aspect ljkt te zijn dat de VS inzet op het 'heronderhandelen' van bepaalde verdragen;
Vooral het 'heronderhandelen' van NAFTA is al een stuk voortegegaan (op dit moment is een grote onderhandelingsronde in Mexico Stad bezig) en daarin is de strategie van amerika enigszins duidelijk geworden.
De VS lijken bepaalde 'protectionistische' clausules in te willen bouwen gebaseerd op regels rondom 'rules of origin'.
Daarop gericht bepaalde verplichtingen in te bouwen dat verplicht bepaalde delen van producten in de VS geproduceerd zouden _moeten_ worden.
Of het erg zinnig is kan betwijfeld worden, het handelstekort van de VS wordt niet gedreven door consumptie en consumptieproducten, maar is vooral een tekort in spaar- en investringsgelden die steeds sterker naar de VS toevloeien in de internationale fnanciele wereld (wat natuurlijk enkel erger wordt nu de VS ook inzetten op sterkere renteverhogingen) .
Verder zit de druk eerder op de amerikanen om 'successen' te melden bij hun zelfverkozen 'heronderhandelingen', waarbij andere partijen, zowel n NAFTA juist kunnen inzetten op uitstel-taktieken.
Bv bij de NAFTA-onderhandelingen moeten de amerikanen eigenlijk resultaat boeken voor de komende mexicanse presidentsverkiezingen, waarbij vermoedelijk een erg linkse en anti-amerikaanse kandidaat zou kunnen gaan wnnen (en pro-amerikanisme nu in mexico niet echt de populaire weg is voor politici).
Aan de europese zijde hebben juist de europeanen al eerder afstand gedaan van TTIP en lijken daar eerder weinig geneigd erg enthousiast dat te gaan hronderhandeleingen en zelfs extra toezeggingen aan de amerikanen daarin te doen. (Voor amerikanen is TTIP juist geen thema en ze 'dachten' dat dat eigenlijk al wel erdoorheen zou zijn)
[
Voor 11% gewijzigd door
RM-rf op 23-03-2018 09:52
]
Intelligente mensen zoeken in tijden van crisis naar oplossingen, Idioten zoeken dan schuldigen