Sissors schreef op woensdag 11 juni 2025 @ 23:46:
[...]
Gedeeltelijk mee eens, maar niet geheel.
Als eerst vraag ik me af of ons geboortecijfer niet hoger zou zijn met minder migratie. Niet gigantisch veel hoger hoor, maar als we minder huisvestingsproblemen hebben, kan ik me wel voorstellen dat een gezin beginnen makkelijker is. Daarnaast hangt de impact van migratie af natuurlijk van de type migrant. Eg een Indiër naar ASML levert de Nederlandse samenleving geld op. Maar legt ook druk op het aantal artsen wat bijvoorbeeld nodig is. Een Pool in de kassen levert niet veel op, al vermoed ik dat die gemiddeld genomen minder naar de dokter ook gaan, maar dat is misschien onderbuik. Asielzoekers kosten gemiddeld genomen gewoon geld.
Dat ding van dat Duitsland de Syriërs nodig heeft heb ik eerder gehoord, en hier bijvoorbeeld uitgeschreven meer zonder paywall:
https://www.infomigrants....le-without-syrian-doctors. Het is imo nogal kort door de bocht. Ja er werken dus ruim 5000 Syriërs in Duitse zorg als dokter. Maar er zijn een miljoen Syriërs in Duitsland. Daarmee zit je op 5 dokters per 1000. Over Duitsland als geheel zit het op 4.5. Oftewel ja Syrische dokters zijn iets meer oververtegenwoordig, maar 90% van de Syrische dokters zijn nodig om de andere Syriërs van zorg te voorzien in Duitsland.
toon volledige bericht
offtopic:
We zwaaien af. Maar... Zorg wordt vooral gebruikt door ouderen. Je gaat in je statement voorbij aan hoe de bevolkingsopbouw onder Syrische vluchtelingen significant anders is dan die van de Duitse maatschappij.
Wanneer je dergelijke factoren meeneemt is er weldegelijk "netto winst" te behalen met een dergelijk concept.
martijn1p schreef op woensdag 11 juni 2025 @ 22:53:
Arbeiders (definieer) worden niet genaaid. Lonen stijgen, minimum lonen stijgen en de betaalbaarbeid van woningen is niet drastisch veranderd concludeert Abn Amro. De toekomstige middenklasse gaat nog steeds een woning kunnen bemachtigen. En anders dalen de prijzen
‘Middenklasse Nederland’ is de laatste vijf jaar doorgestroomd of een verbouwing/ renovatie met ‘goedkoop geld’ gefinancierd. Als ik zie hoe veel werk arbeiders (aannemers, klusjesmannen, hoveniers) nog steeds hebben zijn die beroepen goed verdiend. Tevens middenklasse …??
Ik heb in mijn leven ook een weleens het gevoel gehad dat een fijne gezinswoning uitzichtloos was, uiteindelijk onterecht.
Overwaarde is niet nutteloos. Als je verdiencapaciteit hebt kun je het opnemen dus ook herinvesteren. Kinderen helpen.
Welke belasting betaal je als je emigreert met overwaarde?
De toekomstige middenklasse is dan ook waarschijnlijk sterk verbonden aan de huidige middenklasse, in ieder geval dat deel wat een huis bezit. De vraag is vooral in hoeverre je van een duppie een kwartje kan worden. Huizenbezit speelt hierin een belangrijke rol, het drukt immers de lasten en zorgt er voor dat je ook in je relatief jonge jaren kapitaal op kunt bouwen, in plaats van overhevelt naar een derde partij.
Degenen die initieel buiten de boot vallen en zijn aangewezen op de vrije huur lopen echter tegen twee cruciale problemen aan:
1. De vrije huur is reeds hoger dan een hypotheek én stijgt mee met je loonsverhogingen
2. De huizenprijzen stijgen door, maar door #1 (en de belastingpolitiek) wordt je actief tegengewerkt om genoeg kapitaal op te bouwen om dit gat in te lopen
Op een gegeven moment kom je op een punt dat je gewoon een flinke smak geld nodig hebt. De jubelton was zo een smak. Maar dat kan natuurlijk ook een erfenis zijn. Beiden zijn dus 100% niet-maakbaar, of anders gezegd, een kwestie van geluk. Het probleem is dat het een nog grotere wig drijft tussen de haves en de have nots.
Ik zou het liever zo zien dat men op eigen kracht dit juk kan ontlopen. Maar inmiddels heb je daar dus twee keer anderhalfmodaal voor nodig. Zie er maar aan te komen, in je vruchtbare jaren.
Edit: Dat laatste merk ik overigens ook sterk in m'n eigen situatie. Geen koophuis (want begonnen in een crisis en dus een buitenlands avontuur aangegaan). Door omstandigheden ook de boot gemist in de spekkoperjaren. De boel qua eigen vermogen, om de curve dus in te lopen, is eigenlijk pas echt goed op stoom gekomen nadat ik samen ben gaan wonen. Gedeelde huur is halve huur. Salarisverhogingen van de afgelopen jaren, bij verstandige huurkeuzes, zijn m'n eigen verdiensten waarop wij het in kunnen lopen. Maar om het gemiddelde aantal kinderen, excusez le mot, op te krikken, daar zijn we nu dus reeds te laat voor.
In het bredere plaatje denk ik dat Nederland vooral het probleem heeft dat de ondersteuning die er is, royaal is. Maar dat het de combinatie van de huizenmarkt, de inkomenspolitiek én natuurlijk huidige maatschappelijke trends is, die het tij zeker niet zal keren. Wat inkomenspolitiek betreft ben ik weliswaar groot voorstander van "werken moet lonen", ergo het tegenovergestelde. Maar voor de maatschappij vraag ik me weldegelijk af of zaken als een fulltimepremie wenselijk zijn.
[
Voor 11% gewijzigd door
Cid Highwind op 12-06-2025 10:12
]