• mrc4nl
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 14:22
Mede-auteurs:
 • Sjekster
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 25-01 13:43

Sjekster

 • psyBSD
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 02-01-2021

psyBSD

 • Anoniem: 181786
 • Registratie: Juli 2006
 • Niet online

Anoniem: 181786

Het MFT topic

MFT is de samenvoeging van "Micro Four Thirds" ook wel M43 of M4/3 genoemd. Dit systeem is een samenwerking tussen Olympus en Panasonic. Ook andere merken maken spullen voor Mirco Four Thirds.

Dit topic is de centrale verzamelplaats Voor alle MFT camera's, objectieven en accessoires. Deze topicstart bevat een overzicht van het huidige aanbod van Olympus en Panasonic, alsmede MFT lenzen.
« · ^

Inhoudsopgave
fisheye
UWA zoom
(Super) Groothoek
Standaardprimes
Standardzooms
Short/medium teleprimesMicro FourThirds werd in 2008 aangekondigd als een samenwerkingsverband tussen Panasonic en Olympus, lenzen en camera's zijn onderling uitwisselbaar en werken zoals het hoort. Dus autofocus en diafragma en exif gegevens weken ook als je een Olympus lens op een Panasonic boby zet. Wel hebben Olympus en Panasonic technieken die ze liever voor zichzelf willen houden. Een overzicht an de merkeigen technologieën vind je hier

MFT behoort tot de groep "Systeemcamera's". Het meest kenmerkende verschil met een spiegelreflex is dat bij systeemcamera's het spiegelhuis is weggelaten en dat de sensor veel dichter bij de lensaansluiting zit. M43 heeft ook nog eens een kleinere sensor dan spiegelreflexcamera's.

De voordelen van het weglaten van de spiegel en de kleinere sensor is dat je compactere en lichtere lenzen kan maken dan bij een spiegelreflex. Door deze reductie in afmetingen is het wel moeilijker om zachte achtergronden (foto's met veel bokeh) te krijgen.

Omdat er geen spiegel meer in de camera zit, kan er ook geen gebruik worden gemaakt van een speciale AF module. Alle MFT camera's maken daarom gebruik van contrastdetectie. Daarmee wordt de focus heen en weer gebracht en de scherpte gemeten. Als de lens het punt met de meeste scherpe punt heeft bereikt is de focus bereikt. Vroeger was contrastdetectie traag, maar tegenwoordig is die niet meer te onderscheiden van fasedetectie uit spiegelreflexcamera's. Contrastdetectie blijft wel moeite houden met het volgen van onderwerpen, omdat er geen diepte informatie is.

Een andere verschil met de spiegelreflex is dat een OVF (optische zoeker) niet mogelijk is. Je zal gebruik moeten maken van het LCD aan de achterkant, of bij sommige modellen met een de elektronische zoeker. (EVF)

MFT is een compromis design, niet bedoeld voor de ultieme beeldkwaliteit, maar juist proberen de boel compact te houden, en toch zeer goede foto's te kunnen maken.

« · ^


Zowel Panasonic als Olympus proberen zich te onderscheiden van elkaar, elk hebben ze unieke features die de ander niet heeft.
Ik begin met Panasonic

Panasonic

DFD
DFD staat voor Depth From Defocus. Panasonic maakt alleen gebruik van contrastdetectie is is daarmee niet in staat op afstand in te schattten. Door in de camera een database van Panasonic lenzen aan te leggen snap de camera beter waar hij moet focussen, waardoor hij sneller is en minder hoeft te hunten naar focus
Post focus
Post focus is een techniek waarin foto's worden gemaakt van het hele focus bereik, zodat je daarna kan kiezen welke foto je wil houden.
4K foto
Dual IS
Bij dual is heb je een camera nodig met ingebouwde stabilisatie, en een lens met ingebouwde stabilisatie. De 2 systemen werken dan samen om een nog betere stabilisatie mogelijk te maken. Met De 14-45mm, 100-300mm en de GX7 kan dit helaas niet.

Olympus

Live composite
Live composite gaat overbelchten bij long exposure tegen, waardoor je veel gemakkelijker cityscapes en lightrail foto's kan maken zonder overbelcihting
Focus stacking

CameraGH3GX7GM5GH4GM7G7GX8
Introductie
Stabilisatienee 2 axis nee neenee2 axis+dual is
Megapixels
Gewicht
Weather sealing
DFD
FPS
4k video
cipa rating
mechanishe sluiter
electronishe sluiter


CameraOMD EM5OMD EM1OMD EM10OMD EM5 II OMD EM10 II
IntroductieAugustus 2012 December 2013 April 2014 Februari 2015September 2015
Stabilisatie5 axis 5 axis 3 axis 5 axis5 axis
Megapixels
Gewicht
Weather sealing
Focus stacking
Live Composite
4k video
cipa rating
anti shock
mechanishe sluiter
electronishe sluiter« · ^


FourThirds and Micro-FourThirds - De Micro-FourThirds camera's hebben een eigen lensmount die sterk lijkt op die van gewone Four Thirds camera's. Om reguliere FourThirds objectieven te gebruiken heb je bij een micro four thirds camera echter wel een adapter nodig. Je behoudt met deze adapter wel alle functionaliteit zoals autofocus en diafragma-controle.

Buiten (micro)four thirds lenzen heb je de optie op vrijwel elke lens via een adapter te gebruiken.
Veel oude lagacy lenzen van vergaande systemen zoals olympus OM,minolta MD, Canon FD, Nikon AI, zijn vaak tegen leuke prijzen te vinden. Als je de tijd hebt, en de moeite wil doen om zelf te focusen.Met deze oude manuele lenzen heb je een goedkope manier om met weinig geld toch goede lichtsterke lenzen te kunnen kopen.
voor meer info kun je beter een kijkje nemen in het topic: Alternatieve objectieven


Hieronder dus een lijstje met enkele objectieven uitgelicht.Voor een completer overzicht met prijzen kun je beter kijken in de Tweakers Pricewatch


Fisheye
Samyang 7.5mm F3.5
Een absulute aanrader als je een fisheye lens zoekt is de Samyang 7.5mm. Verwarrend genoeg gaat die lens onder verschillende namen zoals Rokinon, en Walimex of Bower over de toonbank. Er kan een verschil zitten in de draairichting voor focus, maar optisch zijn ze hetzelfde. De lens heeft goede anti reflectieve coating wat zorgt voor contrastrijke foto's. Het is èèn van de scherpste fisheyes die je kan kopen. Helaas is er geen optie om filters te bevestigen,want de zonnekap is niet afneembaar en filterdraad ontbreekt. pricewatch: Samyang Optics 7.5mm f/3.5 UMC Fisheye MFT zwart


Olympus 9mm f8 Bodycap
Goedkoop.Plastic.F8.Voor het geld is er geen goedkopere te krijgen.Laat je niet teveel door zn uiterlijk bedriegen, het is een volwaardige lens met 5 elementen in 4 groepen, en is in staat leuke foto's te produceren, verwacht geen super prestaties, maar iets in de range van een kitlens. In tegenstelling tot de15mm bodycap, die moet je niet willen. Je moet het met deze lens wel doen met zonder autofocus of elektrische contacten,dus geen lens data bij je foto. Ook het diafragma staat vast op f8, en is dus niet geschikt voor donkere kamers. Wel een leuke lens om te kijken of fisheye iets voor je is. Verkrijgbaar in zwart en wit. pricewatch: Olympus Fisheye Body Cap Lens 9mm


Olympus 8mm f1.8 fisheye
Een vrij dure fisheye met uitstekende prestaties met als unieke features auto-focus en diafragma. F1.8 is zeer lichtsterk en daarmee erg goed voor astrofotografie. Je moet wel veel van fisheyevervorming houden om ~900 euro neer te tellen voor deze lens.
pricewatch: Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 8mm 1:1.8 Fisheye Pro
UWA-Zoom
Panasonic 7-14mm F4
Met een prijs van rond de 1000 euro moeilijk een aanrader te noemen, maar wie het geld er voorover heeft krijgt daar wel prachtige beeldkwaliteit voor terug. Deze lens geeft wel vrij veel vervorming en CA, wat evt met software kan worden rechtgetrokken. Hij presteert ook beter dan de olympus 9-18mm. Een nadeel is het ontbreken van filterdraad.
pricewatch: Panasonic Lumix G Vario H-F Micro 4/3rds 7-14mm Wide angle Lens


Olympus 9-18mm f4-F5.6
Eèn van de weinige niet fisheye vormige ultragroothoeklenzen,handig voor architectuur waarbij je het liefst zo min mogelijk vervorming wil. De prijs is een stuk schappelijker, dan de Panasonic, en je levert iets in met beeldkwaliteit. Maar voor het geld is het een erg goede lens. pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital 9-18mm f/4.0-5.6 ED(Super) Groothoek objectieven
Alles onder de 28mm (in full frame termen) wordt gezien als groothoek, uiteraard bied MFT hier genoeg keuze


Olympus 12mm F2.0
Op de 14mm f2.5 na is dit de enige groothoeklens met autofocus. De Olympus 12mm is een premium lens, en ook verkrijgbaar in zwart als limited versie, die uiteraard duurder is.De optische prestaties zijn dik in orde, nadeel is het hoge prijskaartje pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 12mm f/2.0 Zilver


Samyang 12mm f/2.0 NCS CS
Als je kan leven zonder autofocus en afneembare zonnekap heeft Samyang een vriendelijk geprijsde tegenhanger van de olympus. Presteerd prima.
pricewatch: Samyang Optics 12mm f/2.0 NCS CS (MFT) Zwart


Standaardprimes
Hier vallen alle brandpunten tussen groothoek en tele tussen. MFT heeft een enorm aanbod aan de "standaard" brandpunten, liggend tussen de 14 en 25mm.
Panasonic 14mm f2.5
Een echte compacte pancake lens.Anders dan de 20mm heeft deze lens wel een stille en goede autofocusmotor,wat voor video van pas komt.Helaas ontbreekt wel de stabilisatie.Ook is f2.5 nou ook niet echt lichtsterk te noemen, zeker omdat de kitlens f3.5 is en wèl ingebouwde stabilisatie heeft. Deze lens is wel lekker scherp in het centrum, randen zijn niet bijzonder, dus wel een goede upgrade. voor centrumscherpte, of als je voor compact gaat. Nieuw vrij duur, maar is tegen leuke prijzen 2e hands te koop. pricewatch: Panasonic Lumix G 14mm f2.5 II ASPHPanasonic Leica DG 15mm f1.7
Een relatief nieuw objectief.De bouwkwaliteit is uitstekend en je krijgt een metalen lenshood erbij. De optische prestaties zijn goed, met name in de hoeken doet ie het beter dan de soortgelijke wide angle lenzen, vooral de 14mm pancake. Maar de scherpte in het centrum ligt wat achter op de toppers. Heeft verder ook duidelijk CA wide open. Maar de rendering en bokeh maken een heel hoop goed, de lens creëert een "leica look"
De lens heeft als een van de weinige een diafragmaring en AF/MF schakelaar wat van pas komt op body' s met weinig extrerne controls zoals de GM serie. De diafragma ring heeft helaas alleen een functie op panasonic camera's.Bij Olympus bedien je het diafragma met de bekende wieltjes op de body zelf. Verkrijgbaar in zwart en zilver.
pricewatch: Panasonic H-X015E ZwartOlympus 17mm F1.8
Een mooi objectief van Olympus, wide open is de scherpte voldoende, maar afstoppen naar f4 helpt enorm, is qua scherpte wel iets achter op de 15mm. Verkrijgbaar in zwart en zilver.
pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm f/1.8 Zilver

Panasonic 20mm F1.7
Het standaardobjectief van panasonic, er zijn 2 versies waarvan de laaste versie enkel cosmetisch anders is, optisch zijn ze hetzelfde.Deze lens is te vinden als kitlens bij de GX7. Centrumscherpte is geweldig, zelfs wide open. De randscherpte kan aardig meekomen. Nadeel is de trage autofocus, en er is geen AF-C mogelijk. Ook verkrijgbaar in zilver en zwart.
pricewatch: Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II ASPH Zwart
Short/medium tele primes
Objectieven met vast brandpunt, tussen 50mm en 200mm equivalent.
Olympus 25mm f1.8

De olympus is ongeveer 200 euro goedkoper van de Panasonic 25 f1.4 en zeer compact.Scherpte is prima, in de hoeken stukken beter dan de 20mm f1.7. Heeft helaas wel wat last van astigmatisme wide open. pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.8 ZilverPanasonic 42.5mm f1.7
Voor wie een nog scherpere lens dan de olympus 45 wil, of gewoon ingebouwde stabilisatie is er de Panasonic 42.5mm f1.7. Als je afstopt wordt het verschil met de olympus kleiner en presteren ze identiek.
pricewatch: Panasonic Lumix G 42.5mm f/1.7 ASPH. POWER O.I.S.

Olympus 45mm f1.8
Een aantrekkelijk geprijsd objectief, een goede keus als lens naast de standard kitlens. Goed met weinig licht en kan ook mooie "bokeh" produceren. Scherpte wide open is goed, afgestopt erg goed. Verkrijgbaar in zilver en zwart.
pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1.8 Zilver


Sigma 60mm F2.8 DN
Als eigenaar kan ik dit objectief van zeker aanbevelen. F2.8 is misschien niet lichtsterk, maar de scherpte die deze lens produceert is echt uitmuntend, zelfs wide-open. CA is nauwelijks aanwizig. Het is even wennen aan het focusmechanisme (magnetisch veld ipv motor) waardoor het element met de camera uitgeschakeld vrij kan bewegen, het maakt ook een hoge elektrische fluittoon maar is verder niet storend (is wel te horen bij video)

Nadelen zijn de focusring, die erg snel beschadigd en en zonnekap die veel te kort is. Wel is de prijs zeer schappelijk en staat dit objectief hoog in de top 5 van scherpste mft objectieven,een echte aanrader dus.Verkrijgbaar in zilver en zwart. pricewatch: Sigma 60mm F2.8 DN Art Zwart (Four Thirds)


Olympus 75mm f1.8
De 75mm f1.8 is tele prime lens met autofocus. Als je houd van portretten met een zachte achtergrond is dit objectief aan te bevelen. Het is ook een van de scherpste mft objectieven die je kan kopen.Niet goedkoop, maar wel betaalbaar. Een nadeel is dat hij vanwege zijn lange brandpunt niet echt geschikt voor krappe ruimtes.Verkrijgbaar in zilver en zwart. pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm F1.8 Zilver

Standard Zoom
Op beidde kitlenzen van Olympus of Panasonic is weinig aan te merken,(op de pancake zooms na) de 14-42 van beidde merken is gewoon erg goed voor een kitlens te noemen. Als je een waardige upgrade wilt kom je al snel uit bij de F2.8 zooms. Dit zijn lenzen geschikt voor professioneel gebruik, met als voordeel dat ze tegen een spatje water kunnen, en uiteraard erg degelijk gebouwd zijn. Er zijn geen goedkope third party varianten dus je zult het moeten doen met de merkeigen objectieven.

Panasonic 12-32 f3.5 f5.6
Deze lens is soms als kitlens te vinden, maar is uiteraard ook los aan te schaffen. Ten opzichte van de normale 14-42 zooms heeft deze lens 2 voordelen:
 • Compactheid
 • De lens is in "opgevouwen" toestand net zo groot als een pancake objectief.
 • Extra wijd
 • Ten opzichte van 14mm lijkt die 2 mm extra weinig, maar we hebben het hier wel over 15% of 8 graden diagonaal extra.
De beeldkwaliteit is prima voor een kitlensje wel moet je genoegen nemen met de beperkte zoom.Verkrijgbaar in zwart en zilver pricewatch: Panasonic Lumix G Vario 12-32mm F3.5-5.6 ASPH Mega OIS Zwart


Panasonic 12-35 mm F2.8
De Panasonic is gaat al wat jaartjes mee. Hij wordt (terecht) veel gebruikt voor video in combinatie met de GH serie, waar hij ook als kit te verkrijgen is.Vanwege de ingebouwde stabilisatie die vaak beter werkt dan de( ook gestabiliseerde) kitlenzen. Optische Prestaties zijn uitstekend en constant over de hele zoomrange,afstoppen tot f4 geeft de beste resultaten. pricewatch: Panasonic Lumix G H-HS12035Olympus 12-40mm f2.8
De olympus is een stuk nieuwer dan de Panasonic, en heeft ook meer bereik. Qua prestaties is dit objectief uitzonderlijk op f2.8, beter dan de Panasonic, vooral op het wijde eind. Na f5.6 is de Panasonic juist weer iets beter. Maar de olympus heeft ook een zwaktepunt: de 40mm stand, waar de prestaties duidelijk lager liggen dan de andere brandpunten. Dit objectief is een mooie upgrade voor Olympus gebruikers, ook omdat die de FN button op de lens kunnen gebruikten. Verkrijgbaar in zwart en zilver pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm 1:2.8Telephoto Zoom
MacroSingle Focal Length

Manual Focus3D


« · ^


Het Micro FourThirds systeem is ook zeer goed te gebruiken voor videografie (afhankelijk van het model body)

Een systeemcamera als de GH3 is uitermate goed te gebruiken als (pro) videocamera. De voorganger, de GH2, is een geliefd model onder videografen. Meer informatie volgt.

Olympus en Panasonic zijn niet de enige twee fabrikanten die zich op het gebied van videografie bezig houden met het produceren van body’s. Ook Blackmagic heeft een videocamera met m4/3 mount.


Blackmagic Cinema Camera


Blackmagic Cinema Camera Key Features

• High resolution 2.5K sensor allows improved anti aliasing and reframing shots.
• Super wide 13 stops of dynamic range allows capture of increased details for feature film look.
• Built in SSD allows high bandwidth recording of RAW video and long duration compressed video.
• Open file formats compatible with popular NLE software such as CinemaDNG 12 bit RAW, Apple ProRes and Avid DNxHD. No custom file formats.
• Includes no custom connections. Standard jack mic/line audio in, BNC 3 Gb/s SDI out, headphone, high-speed Thunderbolt I/O technology, LANC remote control and standard DC 12-30V power connection.
• Capacitive touch screen LCD for camera settings and slate metadata entry.
• Supports 2.5K and 1080HD resolution capture in 24, 25, 29.97 and 30 fps.
• Thunderbolt connection allows direct camera capture via included Media Express software and supports live waveform monitoring via the included Blackmagic UltraScope software.
• Includes a full copy of DaVinci Resolve 9.0 color grading software.Blackmagic Pocket Cinema Camera


Blackmagic Pocket Cinema Camera Key Features

• High resolution 1080HD Super 16mm sized sensor with superior handing of image detail.
• Super wide 13 stops of dynamic range allows capture of increased details for feature film look.
• Compatible with extremely high quality Micro Four Thirds lenses. Compatible with other mounts via common third party adapters such as PL mount and Super 16 cine lenses.
• Built in SD card allows long duration recording with easy to use media.
• Open file formats compatible with popular NLE software such as ProRes 422 (HQ) and lossless compressed • CinemaDNG 12 bit RAW. No custom file formats.
• Features all standard connections, including mini jack mic/line audio in, micro HDMI output for monitoring with camera status graphic overlay, headphone mini jack, LANC remote control and standard DC 12 power connection.
• Built in LCD for camera settings via easy to use menus.
• Supports 1080HD resolution capture in 23.98, 24, 25, 29.97 and 30 fps.
• Compatible with DaVinci Resolve Lite color grading software.


« · ^2008
• Panasonic LUMIX DMC-G1
2009
• Panasonic Lumix DMC-GH1
• Olympus E-P1
• Panasonic Lumix DMC-GF1
• Olympus E-P2
2010
• Olympus E-PL1
• Panasonic Lumix DMC-G2
• Panasonic Lumix DMC-G10
• Panasonic Lumix DMC-GH2
• Panasonic Lumix DMC-GF2
2011
• Olympus E-PL2
• Panasonic Lumix DMC-G3
• Panasonic Lumix DMC-GF3
• Olympus E-P3
• Olympus E-PL3
• Olympus E-PM1
• Panasonic Lumix DMC-GX1
2012
• Olympus OM-D E-M5
• Panasonic Lumix DMC-GF5
• Panasonic Lumix DMC-G5
• Olympus E-PL5
• Olympus E-PM2
• Panasonic Lumix DMC-GH3
• Blackmagic Design Cinema Camera
2013
• Panasonic Lumix DMC-GF6
• Panasonic Lumix DMC-G6
• Blackmagic Pocket Cinema Camera
• Olympus E-P5
• Panasonic DMC-GX7
• Olympus E-M1
• Panasonic DMC-GM1

« · ^


https://www.four-thirds.org/en/common/img/header_logo_ft.gif

FourThirds (afgekort tot FT of 4/3) is een samenwerkingsverband op het gebied van DSLR camera's en objectieven tussen Olympus, Panasonic, Leica, Kodak, Fujifilm, Sanyo en Sigma (maar het zijn voornamelijk Olympus en Panasonic die actief bijdragen). De open FourThirds standaard omvat een sensor-formaat en een lens-mount. Het FourThirds systeem is speciaal ontworpen voor digitale camera's en dit betekent dat FT objectieven over het algemeen erg geschikt zijn voor digitale camera's, want in tegenstelling tot analoge film is het voor een digitale sensor belangrijk dat licht (vrijwel) loodrecht op de sensor binnenvalt, wat andere eisen stelt aan lens-ontwerpen. Ook kunnen FourThirds camera's en objectieven kleiner zijn dan concurrenten van andere systemen. Een nadeel van een volledig nieuwe lens-standaard is dat oudere objectieven uit het analoge tijdperk niet standaard te gebruiken zijn (hoewel er met een adapter veel goed te maken valt). De lens lineup van Olympus was oorspronkelijk dan ook erg mager, maar is tegenwoordig uitgegroeid tot een complete verzameling lenzen voor allerlei doeleinden.

Momenteel is het wat stil omtrent de ontwikkelingen op FourThirds gebied. De laatste body (de E-5) dateert uit 2010. Olympus heeft aangegeven zich de komende tijd te willen richten op Micro FourThirds maar heeft ook aangegeven een pro-body in ontwikkeling te hebben waarop de FourThirds objectieven volledig werken, dus met behoud van hoge autofocus snelheid.Wide ZoomStandard Zoom
Telephoto Zoom
MacroSingle Focal Length

« · ^
Dank
Bij deze wil ik Rannasha hartelijk danken voor het verzamelen van heel veel informatie die in dit topic is overgenomen.


Ontbrekende of incorrecte informatie
Er zullen ongetwijfeld dingen in de topicstart staan die niet kloppen of niet volledig zijn. Indien aanvulling of vernieuwing van producten gewenst is laat het me dan even weten via DM.
Veel informatie (bijvoorbeeld de beschrijvingen bij camera's) is rechtstreeks overgenomen van de producent. Het kan zijn dat er gedateerde informatie instaat gezien nieuwe ontwikkelingen.


Links
Olympus Nederland
Geschiedenis van Olympus camera's
DPReview.com camera database Olympus
Officiele website Four Thirds
Four Thirds objectieven lijst
FT geruchten website
Wrotniak.net - uitgebreide tests en info over E-series bodies
Voorgaande topics
Het Olympus DSLR & objectieven topic
Panasonic Lumix G/GF/GH m4/3 camera's

Changelog
• 26-08-11 - Eerste versie
• 10-10-11 - 2 Panasonic X objectieven toegevoegd
• 17-12-11 - Olympus objectief toegevoegd en Panasonic GX1 toegevoegd
• 12-02-12 - E-M5 toegevoegd
• 14-05-12 - 2 nieuwe Sigma objectieven toegevoegd
• 23-07-12 - De GF3 vervangen voor de nieuwe GF5, de G3 vervangen voor de
nieuwe G5 en een aantal objectieven toegevoegd. Teksten bij camera's vervangen door Engelstalige teksten van dpreview. Flitssystemen toegevoegd

• 10-12-12 - Topic klaargemaakt voor 2013
• 16-04-13 - Wat kleine wijzigingen (oa tekst GH3)
• 05-05-13 - G5 en GF5 vervangen voor G6 en GF6.
• 10-09-13 - OM-D EM-1 & 12-40/2.8 toegevoegd.
• 17-10-13 - GX7, GM1 en 42,5mm Voigtländer toegevoegd.
• 05-01-14 - Topic voor 2014 geopend
• 01-01-2016 Topic voor 2016 geopend
« · ^

[Voor 255% gewijzigd door mrc4nl op 25-02-2019 15:29]

ora et labora


 • Christiano007
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 16:46

Christiano007

Ich bin der champion

Kunnen we hier weer mooi verder :)

Ter land, ter zee en in de kroeg

Ja en binnenkort gaat de ts weer aangevuld worden met nieuw aangekondigde objectieven :)

Ik was ook van plan om ff een tabelletje te maken met verschillen tussen camera's, Alle varianten OMD Bijv. :)

[Voor 60% gewijzigd door mrc4nl op 01-01-2016 16:24]

ora et labora

En ook wat camera's uit de OP vervangen door courante modellen... ;)

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 23-12-2022
Mooi. Ik ben benieuwd wat er dit jaar allemaal verschijnen gaat....

 • Mr. Hayes
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online
Ik heb het wel eens eerder gezegd, maar mag het wat neutraler omtrent dit?
Slrmagic 10mm T2.1
Deze lens zit met 20mm equivalent op de grens tussen groothoek en supergroothoek.De lens is officieel een video lens, met een traploos diafragma en vertandingen voor focus pulling. Autofocus ontbreekt. De unieke combinatie van lichtsterk (F1.8) en filterdraad maakt dit toch tot een noemenswaardige lens. Er is ook een Voightländer 10.5mm f0.95, maar die verdiend niet het predicaat "aanbevolen" matige hoekscherpte, ook afgestopt en andere onvolkomenheden ondanks zijn hoge prijs.
Het begint een beetje vervelend te worden... Geef hem of een apart item waarin je ingaat op zijn sterke en zwakke punten, of laat het lekker achterwege in een omschrijving van een andere lens.
refused schreef op vrijdag 01 januari 2016 @ 16:43:
Ik heb het wel eens eerder gezegd, maar mag het wat neutraler omtrent dit?

[...]

Het begint een beetje vervelend te worden... Geef hem of een apart item waarin je ingaat op zijn sterke en zwakke punten, of laat het lekker achterwege in een omschrijving van een andere lens.
Je klinkt geïrriteerd, heb ik iets verkeerd gedaan? ik heb bij veel lenzen een verwijzing naar alternatieven.

Ik kan onmogelijk alle lenzen zelf testen, en haal veel info uit reviews. En die van Lenstip over de 10.5 is zeer negatief.Ze noemen m ook een "faillure". ik citeer:
To sum up the only advantage we see here is a useful image quality in the frame centre at the maximum relative aperture. Unfortunately neither the image quality in the frame centre on significant stopping down nor the image quality on the edge of the frame match up to our expectations concerning an expensive, fast prime manufactured by a very renowned producer.
Samyang 10mm f2.8 presteerd ook niet noemenswaardig, maar is wel 2x go goedkoop.
anyway ik heb de text voor je aangepast, ben je nu wel tevreden? :|

ora et labora

refused schreef op vrijdag 01 januari 2016 @ 16:43:
Ik heb het wel eens eerder gezegd, maar mag het wat neutraler omtrent dit?

[...]

Het begint een beetje vervelend te worden... Geef hem of een apart item waarin je ingaat op zijn sterke en zwakke punten, of laat het lekker achterwege in een omschrijving van een andere lens.
Juist vergelijkingen zijn belangrijk, want dat is wat mensen doen als ze een lens aan willen schaffen.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Mr. Hayes
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online
Vind je dat serieus een vergelijking? Ik zal een vergelijking maken die niet 1 zin lang is en het gooit op "en andere onvolkomenheden", dan wordt wellicht een beter beeld gevormd wat nu eigenlijk de prestaties zijn ipv gemakkelijke oneliners die doordat ze telkens terugkomen als waarheid gezien worden. Het gaat er bij mij niet in dat de ene lens wordt geprezen en de andere de grond in wordt geschreven als failure terwijl ze niet substantieel verschillen in prestaties, en iedereen op internet lijkt elkaar na te praten "want die en die zegt het". Wel even een rain check, die ga ik op dit tijdstip niet meer maken.

Wel alvast even een voorbeeld van meten met twee maten aan de hand van de gemeten resoluties van Lenstip:


Een volgens mij keurige 54 lpmm op f/5.6, en vergelijk dat dan eens met bijvoorbeeld de 12mm f/2.0 van Olympus:Die whopping 1 lpmm meer is opeens een behoorlijk positief beeld waard:
A bit better results that those of the „pancakes” you can expect on the edge of the frame. While the maximum aperture is not very impressive, because the result of 40 lpmm is a bit lower than the decency level, on slight stopping down we see this problem disappear. When you stop down even further the Olympus outclasses the Panasonic 2.5/14 effortlessly. On the other hand the 1.7/20 model fares very similarly on the edge of the frame – but in this case we deal with a much narrower angle of view so the standards also are much lower.

To sum up the Olympus M.Zuiko Digital 12 mm f/2.0 ED doesn’t perhaps break any resolution records but it is certainly a very solid device, providing good or very good image quality across the frame almost up from the maximum relative aperture.
/het Nokton 10.5mm verdedigingsfront ;)

 • Vishari Beduk
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 17:48

Vishari Beduk

loves f/1.8 primes

Het lijkt mij toch niet echt een aanrader als de conclusie is "We hereby inform that an experiment entitled “ultra fast ultra wide-angle lens” ended with a failure. Nothing to add… "

bron: http://www.lenstip.com/44....5_mm_f_0.95_Summary.html

deepin linux addict


 • Wobblier
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 14-01 19:47
Ik ben niet van /het Nokton verdedigingsfront, maar ik zie lenstip wel vaker met van deze bovenstaande maten meten.

 • sjobiscity
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 24-01 11:33
Ik zie op 43rumors dat de olympus 300 f4 2600 moet gaan kosten. Opzich mooi dat er ook een steeds hoger segment aan lenzen komt. Meer te kiezen, maar persoonlijk had ik het toch onder de 2000 euro gehoopt.

Ook de nieuwe EM1 komt eraan, en wordt volgens geruchten al deze maand aangekondigd. Iemand een educated guess wat dat met de prijs van EM1 gaat doen? Ij zag dat de EM5 echt 100en euros zakte in een paar maanden tijd. Is dat ook de verwachting voor de EM1? (Evt met pro lenzen)
refused schreef op zaterdag 02 januari 2016 @ 02:28:


/het Nokton 10.5mm verdedigingsfront ;)
Ik denk dat lenstip gewoon heeft gekeken naar de andere voightlanders, die wel records hadden verbroken en dat deze lens dat niet deed.
Hij doet afgestopt inderdaad netter dan ik had verwacht, hij presteerd net zo goed als de 12mm f2, die wel 2x zo goedkoop is(in imho ogsteeds duur), niet echt value for money dus. Maar je hebt wel een goed punt, en ik heb daarom de slrmagic uit de ts gegooid, die was ook duur en presteerde denk ik nog slechter.

Ik heb trouwens een beginnetje gemaakt met de camera modellen, ik moet alleen nog ff kijken welke ik opneem in de tabel, het moet wel passen namelijk :/ (ik ik moet rij/colom omwisselen)

ora et labora


 • vandijk
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 24-01 22:34
sjobiscity schreef op zaterdag 02 januari 2016 @ 10:16:

Ook de nieuwe EM1 komt eraan, en wordt volgens geruchten al deze maand aangekondigd. Iemand een educated guess wat dat met de prijs van EM1 gaat doen? Ij zag dat de EM5 echt 100en euros zakte in een paar maanden tijd. Is dat ook de verwachting voor de EM1? (Evt met pro lenzen)
Ik zag een eindejaars actie van een body only E-M1 bij cameratools voor 749 euro. En bij een andere winkel een kit met 12-40 PRO en 40-150 PRO voor 2799.

[Voor 6% gewijzigd door vandijk op 02-01-2016 12:31]

EOS R + grip|EF->RF|5D2 + grip|7D2 + grip|EF12|EF25|8-15/4|11-24/4|16-35/4 IS|24-70/4 IS|70-200/4 IS|100-400 IS II|14/2.8 II|24/1.4 II|35/1.4|50/1.2|85/1.2 II|100/2.8 IS|135/2|200/2.8 II|430EX x2|580EX2 x2| Manfrotto|Lowepro| Pelican|Elinchrom

refused schreef op zaterdag 02 januari 2016 @ 02:28:
Vind je dat serieus een vergelijking? Ik zal een vergelijking maken die niet 1 zin lang is en het gooit op "en andere onvolkomenheden", dan wordt wellicht een beter beeld gevormd wat nu eigenlijk de prestaties zijn ipv gemakkelijke oneliners die doordat ze telkens terugkomen als waarheid gezien worden. Het gaat er bij mij niet in dat de ene lens wordt geprezen en de andere de grond in wordt geschreven als failure terwijl ze niet substantieel verschillen in prestaties, en iedereen op internet lijkt elkaar na te praten "want die en die zegt het". Wel even een rain check, die ga ik op dit tijdstip niet meer maken.

Wel alvast even een voorbeeld van meten met twee maten aan de hand van de gemeten resoluties van Lenstip:
[afbeelding]

Een volgens mij keurige 54 lpmm op f/5.6, en vergelijk dat dan eens met bijvoorbeeld de 12mm f/2.0 van Olympus:

[afbeelding]

Die whopping 1 lpmm meer is opeens een behoorlijk positief beeld waard:


[...]


/het Nokton 10.5mm verdedigingsfront ;)
Ik heb even de review van lenstip bekeken en deze lens deed me heel erg denken aan mijn Sigma 20mm f/1.8 (die ik niet meer heb). Leuk zo'n lichtsterke lens, maar als je hem minimaal 2 stops moet afstoppen om bruikbaar te worden, dan is in mijn ogen het experiment mislukt. En dat is enkel de scherpte. Kijken we naar de coma, de sferische aberratie en het astigmatisme.... sorry, maar zo'n lens is gewoon een one-trick-pony.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Mr. Hayes
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online
Ja en daar gaat die review dus mijns inziens de mist in. Hij wordt niet pas bruikbaar na minimaal 2 stops af te stoppen, bijna iedere lens wordt beter na 2 stops afstoppen. Ik heb genoeg foto's gemaakt op oneindig met f/0.95 en iso5000 die ik normaal gesproken nooit had kunnen maken, waar ik in de praktijk weinig van die zogenaamde extreme hoekonscherpte merk (die bij de 17.5mm Nokton overigens zelfs nog wat slechter uit de test komt, maar daar was het nooit zo'n enorm punt als bij deze lens). Ik had een Samyang 10mm f/2.8 en die was met speedbooster (toevoeging: naar mijn mening) vele malen slechter. Als er voldoende licht is of je hebt een statief bij je voor een landschap oid, wie stopt dan niet af om de beeldkwaliteit te verhogen bij een UWA? En als je een closeup doet voor de bokeh maken de hoeken ook minder uit.

[Voor 7% gewijzigd door Mr. Hayes op 02-01-2016 15:43]

refused schreef op zaterdag 02 januari 2016 @ 15:39:
Ja en daar gaat die review dus mijns inziens de mist in. Hij wordt niet pas bruikbaar na minimaal 2 stops af te stoppen, bijna iedere lens wordt beter na 2 stops afstoppen.
Beter is iets heel anders dan bruikbaar. Als een f/0.95 lens voldoende centrumscherpte heeft op f/0.95 en voldoende scherp in de hoeken wordt bij f/2 (2 stops afgestopt), dan is er niets aan de hand. Maar dat is hier niet het geval.
Ik heb genoeg foto's gemaakt op oneindig met f/0.95 en iso5000 die ik normaal gesproken nooit had kunnen maken, waar ik in de praktijk weinig van die zogenaamde extreme hoekonscherpte merk (die bij de 17.5mm Nokton overigens zelfs nog wat slechter uit de test komt, maar daar was het nooit zo'n enorm punt als bij deze lens).
Tsja, het "een foto is beter dan geen foto" argument. Als je met dat argument lenzen koopt, kun je iedere lichtsterke lens wel kopen, hoe slecht ie ook wide-open presteert. Ja, ik overdrijf flink, maar ik kan niet zo goed tegen drogredenen. Daarnaast hebben we het hier over een €1100+ manueel focus lens met nog meer tekortkomingen dan alleen scherpte. In mijn ogen sla je dan als gerespecteerd fabrikant de plank gewoon mis.
Ik had een Samyang 10mm f/2.8 en die was met speedbooster (toevoeging: naar mijn mening) vele malen slechter.
"met speedbooster", dus extra glas en je maakt die lens dan ook nog eens een heel stuk wijder. Niet hetzelfde dus.
Als er voldoende licht is of je hebt een statief bij je voor een landschap oid, wie stopt dan niet af om de beeldkwaliteit te verhogen bij een UWA?
Voor landschappen koop je geen f/0.95 lens, maar gewoon een goede f/2 of f/2.8 prime, die van hoek tot hoek gewoon ragscherp is vanaf f/4
En als je een closeup doet voor de bokeh maken de hoeken ook minder uit.
Helaas is de bokeh van deze 10.5mm f/0.95 niet bepaald goed te noemen: http://pliki.optyczne.pl/voi10/voi10_f0.9_3.JPG

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Mr. Hayes
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online
Dit wordt weer een discussie om de discussie zo te zien. :O

Centrumscherpte is niets mis mee, het is by far het scherpste centrum van alle MFT Noktons wide open. En wat maakt het in de praktijk uit of je tot f/2.8 moet afstoppen of tot f/2 als je dan toch moet afstoppen? Dat is namelijk de curve die je hebt in vergelijking met de andere Noktons.

De meeste bomen-bokeh is lelijk, en de meeste UWA-bokeh is volgens het algemeen beeld lelijk, wat is je punt? Bokeh is daarbij een kwestie van smaak, en je kan met iedere bokeh isoleren.

En bij drogredenen en 'als gerespecteerd fabrikant de plank misslaan' haak ik echt af, dan wil ik geeneens meer serieus met je in discussie gaan.

 • Sjekster
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 25-01 13:43
Lieverd, als jij er blij mee bent, prima, maar je reageert wel een beetje als de gebeten hond nu (is dat de goede uitdrukking? :+).

Het is imo gewoon heel reëel om een 0.95 lens die pas bij substantieel kleinere diafragma's scherp wordt, en nog eens 1000+ euro kost, als een mindere lens te bestempelen. Daar koop je volgens mij geen snelle lens voor..

Flickr | Olympus E-M1 + E-M10


 • Mr. Hayes
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online
Ik geef aan dat de review op sommige punten onjuist is, en vervolgens wordt doodleuk diezelfde review gebruikt om wederom de lens af te kraken met argumenten die danwel onjuist zijn danwel niet relevant, wat verwacht je dan? Een discussie die zo gevoerd wordt om maar een punt te kunnen maken heb ik geen trek in.

Zelfs de metingen van Lenstip geven aan dat het in het centrum de scherpste MFT Nokton is wide open, duidelijker kan ik het niet maken maar het wordt alweer als argument aangehaald.

De Nokton 17.5mm was duurder bij introductie, heeft slechtere hoeken, slechtere centrumscherpte, meer vignetting, meer CA, en de enige meting waar de 17.5mm het -iets- beter in doet (maar nog steeds matig) is het onderdeeltje coma, en een net wat betere (79 vs 71 lpmm) afgestopte centrumscherpte terwijl hij het in de hoeken nog steeds aflegt. En dat is het echt waard om de ene lens te waarderen met 'het te grabbel gooien van de naam van de fabrikant' en de andere prima voor zijn doel te vinden.

8)7


Zullen we ophouden, en juist praten over de veels de dure tele objectieven oid? :>

[Voor 35% gewijzigd door mrc4nl op 02-01-2016 23:22]

ora et labora

refused schreef op zaterdag 02 januari 2016 @ 23:00:
Ik geef aan dat de review op sommige punten onjuist is, en vervolgens wordt doodleuk diezelfde review gebruikt om wederom de lens af te kraken met argumenten die danwel onjuist zijn danwel niet relevant, wat verwacht je dan? Een discussie die zo gevoerd wordt om maar een punt te kunnen maken heb ik geen trek in.

Zelfs de metingen van Lenstip geven aan dat het in het centrum de scherpste MFT Nokton is wide open, duidelijker kan ik het niet maken maar het wordt alweer als argument aangehaald.

De Nokton 17.5mm was duurder bij introductie, heeft slechtere hoeken, slechtere centrumscherpte, meer vignetting, meer CA, en de enige meting waar de 17.5mm het -iets- beter in doet (maar nog steeds matig) is het onderdeeltje coma, en een net wat betere (79 vs 71 lpmm) afgestopte centrumscherpte terwijl hij het in de hoeken nog steeds aflegt. En dat is het echt waard om de ene lens te waarderen met 'het te grabbel gooien van de naam van de fabrikant' en de andere prima voor zijn doel te vinden.

8)7
Ik heb geen vergelijking gemaakt met de 17.5mm en daar ook helemaal niets over gezegd. Ik heb enkel deze lensreview bekeken en de metingen vervolgens op mijn manier geïnterpreteerd. Als de 17.5mm zowaar nog slechter presteert, dan kan ik ook daar over zeggen dat het voor het geld geen aanrader is...

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Kwintessens
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 29-01 19:38
Universal Creations schreef op zondag 03 januari 2016 @ 00:16:
[...]

Ik heb geen vergelijking gemaakt met de 17.5mm en daar ook helemaal niets over gezegd. Ik heb enkel deze lensreview bekeken en de metingen vervolgens op mijn manier geïnterpreteerd. Als de 17.5mm zowaar nog slechter presteert, dan kan ik ook daar over zeggen dat het voor het geld geen aanrader is...
Volgens mij zou jij als moderator beter moeten weten dan door blijven gaan met deze discussie om maar je gelijk te halen. :F

 • Sjekster
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 25-01 13:43
Wat, omdat hij mod is, mag hij zijn mening niet geven? Omdat refused de lens heeft, kan het dus onmogelijk een slechte lens zijn? UC reageert op een normale manier, dus ik zie het probleem niet zo.

Flickr | Olympus E-M1 + E-M10


 • Kwintessens
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 29-01 19:38
Sjekster schreef op zondag 03 januari 2016 @ 11:00:
Wat, omdat hij mod is, mag hij zijn mening niet geven? Omdat refused de lens heeft, kan het dus onmogelijk een slechte lens zijn? UC reageert op een normale manier, dus ik zie het probleem niet zo.
Natuurlijk mag een mod zijn mening geven. Dat heeft UC ook gedaan. En als duidelijk is dat de twee partijen in een discussie elkaar niet gaan overtuigen, verwacht ik van een mod dat hij de dicussie niet laat escaleren. Mr4c riep terecht op om te stoppen met de discussie. UC's post daarna is gewoon weer olie op het vuur en een mod niet waardig.

 • ramrodwillem
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 17:28
Moet wel zeggen dat het mij ook opvalt dat de mod hier vrij vaak op een wat minder prettige manier zijn gelijk wil halen , het is mij ook vaak net wat te drammerig .
Maar goed dat is ook maar 1 mening ....

 • amphora
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 09:40

amphora

Websites & Fotografie

Weer een leuke lens aanbieding. Oly 40-150 voor 99 dollar maar weer US only... Waarom niet gewoon 99 euro hier? :(
http://www.43rumors.com/b...pl6-two-lens-kit-for-399/

[Voor 4% gewijzigd door amphora op 03-01-2016 21:38]

nickdekruijk.nl Websites & Fotografie, Fuji X-T3, 10-24, 18-55/2.8-4, 35/1.4, 50-230, DJI Mini 3 pro, 16" MacBook Pro M1 Max


 • Gim
 • Registratie: Augustus 2013
 • Niet online
amphora schreef op zondag 03 januari 2016 @ 21:37:
Weer een leuke lens aanbieding. Oly 40-150 voor 99 dollar maar weer US only... Waarom niet gewoon 99 euro hier? :(
http://www.43rumors.com/b...pl6-two-lens-kit-for-399/
Was er zo niet ook goede deal nu met de Oly 25mm in de US? Zie vaker iets van sales voorbij komen voor US en Australië? Oly Is er sterk vertegenwoordigd?

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
mrc4nl schreef op zaterdag 02 januari 2016 @ 23:16:
Zullen we ophouden, en juist praten over de veels de dure tele objectieven oid? :>
Of het gebrek daaraan. Aan de ene kant begrijp ik dat je voor een camera systeem dat zich richt op compactheid geen grote telelenzen wilt hangen, maar ik zou persoonlijk toch wel graag iets meer >300mm (FF equivalent) willen zien in het aanbod.

 • Sjekster
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 25-01 13:43
Nou, je gebeden zijn gehoord hoor! :+ Als je geld teveel hebt, komt er een 100-400mm f/4-6.3 van Panasonic voor zo'n 1900 euro. Van Olympus kan je over een paar dagen een aankondiging voor een 300mm f/4 verwachten, voor het schamele bedrag van 2600 euro :+. Koopjes, ik zeg doen!

Flickr | Olympus E-M1 + E-M10


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Ik ben niet helemaal up to date, zie ik wel ;)

Als die 100-400 optisch goed is, zou ik die prijs er misschien nog wel voor over hebben.

 • amphora
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 09:40

amphora

Websites & Fotografie

een lens die max f6.3 is voor 1900 euro? gekkies... Voor die prijs verwacht je toch f4 over gehele bereik?

nickdekruijk.nl Websites & Fotografie, Fuji X-T3, 10-24, 18-55/2.8-4, 35/1.4, 50-230, DJI Mini 3 pro, 16" MacBook Pro M1 Max

amphora schreef op maandag 04 januari 2016 @ 11:18:
een lens die max f6.3 is voor 1900 euro? gekkies... Voor die prijs verwacht je toch f4 over gehele bereik?
Nee hoor , Prijs is best netjes, ongeveer hetzelfde als de sigma 150-600 f5-f6.3 sport.
Equivalent is die sigma lichtsterker, maar wel t zelfde bereik op aps-c

[Voor 10% gewijzigd door mrc4nl op 04-01-2016 11:24]

ora et labora


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Het verschil tussen f5.6 en f6.3 vind ik dan ook weer niet zo bijzonder, en de Canon 100-400 II begint ook op f4.5 ipv f4 voor ongeveer diezelfde prijs. Natuurlijk verwacht je dan ook wel ongeveer dezelfde optische prestaties als een Sigma 150-600 S of een Canon 100-400 II voor die prijs.

 • tommyz
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 15:32
mrc4nl schreef op maandag 04 januari 2016 @ 11:22:
[...]

Nee hoor , Prijs is best netjes, ongeveer hetzelfde als de sigma 150-600 f5-f6.3 sport.
Equivalent is die sigma lichtsterker, maar wel t zelfde bereik op aps-c
Niet helemaal mee eens, gezien je bij de Sigma een stuk meer glas krijgt om een fullframe sensor te kunnen coveren. Nu zorgt 't "Leica" label altijd voor een hogere prijs, maar desondanks vind ik 't nog steeds een hoge prijs.

Flickr


Anoniem: 670812

Die Panasonic100-400mm f/4-6.3 valt dan nog wel mee inderdaad qua prijs en is redelijk in lijn met de rest. Nu is het alleen even afwachten wat de build van de lens gaat doen, maar prijs is wel redelijk met de rest van de markt en is al ietsje goedkoper als de meeste andere vergelijkbare lenzen. Al zou je inderdaad wel verwachten dat ie door dat ie een veel kleinere beeldcirkel heeft en op de wide end "maar" F/6.3 is toch minder glas heeft in zijn geheel zoals tommyz al zegt ook wel goedkoper moet zijn.

De nieuwe Olympus 300mm F/4.0 vind ik dan raarder gepositioneerd met zijn extreem hoge prijs welke €2600 moet gaan kosten volgens de geruchten. Dit terwijl de andere 300mm F/4.0 van de andere merken een behoorlijk stuk goedkoper zijn en de nieuwe Nikon is misschien nog wel compacter door gebruik te maken van dat Phase Fresnel element. De Canon 300mm F/4.0 kost ongeveer de helft ~€1400, de Nikon's zitten beide nog onder de €2000. Dan heeft Pentax er nog 1 volgens mij die ook goedkoper is.

Dan ook nog even afwachten wat beide optisch gaan doen of ze de prijs waard zijn.
tommyz schreef op maandag 04 januari 2016 @ 11:56:
[...]

Niet helemaal mee eens, gezien je bij de Sigma een stuk meer glas krijgt om een fullframe sensor te kunnen coveren. Nu zorgt 't "Leica" label altijd voor een hogere prijs, maar desondanks vind ik 't nog steeds een hoge prijs.
Voor tele lenzen heb je naar verhouding niet veel extra glas nodig om de sensor te coveren. de lenzen voor m43,aps-c en full frame zijn dan ook ongeveer even groot.

400mm f6.3 heeft een diafragma van 63mm, das al meer dan de diagonaal van een m43 sensor. Het licht kan gewoon rechtdoor.

Voor 1900 euro verwacht ik uiteraard wel super prestaties, en niet iets dat een 700 euro aps-c lensje m voorbij gaat.

[Voor 5% gewijzigd door mrc4nl op 04-01-2016 12:20]

ora et labora


 • Cliffie
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 30-01 07:58

Cliffie

Trompetslet

amphora schreef op zondag 03 januari 2016 @ 21:37:
Weer een leuke lens aanbieding. Oly 40-150 voor 99 dollar maar weer US only... Waarom niet gewoon 99 euro hier? :(
http://www.43rumors.com/b...pl6-two-lens-kit-for-399/
Die van mij is zojuist verstuurd (Amazon). Inclusief verzending en import + btw is het nog geen 150 euro. Dan zit de lenshood er nog bij :)

17x DMEGC DM300-M156-60BK @ Enphase | 3300Wp Oost & 1800Wp West (Gouda)


 • amphora
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 09:40

amphora

Websites & Fotografie

Was deze olympus 40-150mm nou de betere telezoom lens binnen MFT systeem? Of was er een Panasonic model nog beter? Er zijn zo veel verschillende zooms rond dit bereik dat ik het even niet meer weet.

nickdekruijk.nl Websites & Fotografie, Fuji X-T3, 10-24, 18-55/2.8-4, 35/1.4, 50-230, DJI Mini 3 pro, 16" MacBook Pro M1 Max


 • Christiano007
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 16:46

Christiano007

Ich bin der champion

amphora schreef op maandag 04 januari 2016 @ 16:01:
Was deze olympus 40-150mm nou de betere telezoom lens binnen MFT systeem? Of was er een Panasonic model nog beter? Er zijn zo veel verschillende zooms rond dit bereik dat ik het even niet meer weet.
Deze Oly lens was/is voor zijn geld 1 van de beste prijs/prestatie.

Ter land, ter zee en in de kroeg


 • sjobiscity
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 24-01 11:33
amphora schreef op maandag 04 januari 2016 @ 16:01:
Was deze olympus 40-150mm nou de betere telezoom lens binnen MFT systeem? Of was er een Panasonic model nog beter? Er zijn zo veel verschillende zooms rond dit bereik dat ik het even niet meer weet.
Ze zijn vergelijkbaar, maar de lens van Olympus komt wat beter uit de meeste vergelijkingen. Je hebt ook de 40 - 150 mm f2.8 PRO van Olympus. Die is uiteraard een heel stuk beter, maar ook zo ongeveer 10x zo duur als die lens. (En ook Panasonic heeft een model wat in die range zit, 35-100mm als ik het goed zeg. Die is wel wat goedkoper dan de Olympus lens, maar nog steeds vele malen duurder dan deze lens).

 • amphora
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 09:40

amphora

Websites & Fotografie

Ga 'm natuurlijk niet vergelijken met de f2.8 variant. Ik zie trouwens dat de 'R' variant in de aanbieding is. Maar er bestaat ook een 'ED' variant. Wat is het verschil?
Edit: Deze http://www.juzaphoto.com/...php?l=en&t=olympus_40-150
Maar volgens mij is die dan voor het 'oude' FT (dus niet Micro)?

[Voor 29% gewijzigd door amphora op 04-01-2016 16:20]

nickdekruijk.nl Websites & Fotografie, Fuji X-T3, 10-24, 18-55/2.8-4, 35/1.4, 50-230, DJI Mini 3 pro, 16" MacBook Pro M1 Max

Zo te zien is die inderdaad voor FT en enkel met een adapter op je m4/3 te gebruiken.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • amphora
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 09:40

amphora

Websites & Fotografie

Dit is wel een M.Zuiko: http://www.juzaphoto.com/...hp?l=en&t=olympus_m40-150
En qua uiterlijk heel anders dan die 'R' versie.
Edit: Iets meer vergelijking: http://www.lenstip.com/po...&ile=2&add0=948&add1=1010

[Voor 27% gewijzigd door amphora op 04-01-2016 16:33]

nickdekruijk.nl Websites & Fotografie, Fuji X-T3, 10-24, 18-55/2.8-4, 35/1.4, 50-230, DJI Mini 3 pro, 16" MacBook Pro M1 Max

Tijd voor een lijstje met afkortingen van fabrikanten in de topicstart, ook MSC DG G DFD ASPH etc etc. :P

ora et labora


Anoniem: 705909

Ik ben nog aan het zoeken naar een niet al te dure lichtsterke lens om mee te nemen op vakantie om landschappen te fotograferen (hij komt dan op mijn Olympus OM-D E-M5).

Over de Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II ASPH vind ik vrij veel positieve verhalen. Zouden jullie deze ook adviseren?
Voor landschappen heb je niet echt een lichtsterke lens nodig en veel mensen (ik niet overigens) willen graag een wat wijdere lens voor landschappen.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Vishari Beduk
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 17:48

Vishari Beduk

loves f/1.8 primes

Mee eens dat 20mm op MFT over het algemeen wat krapjes is voor landschapsfoto's.
Wat wel prettig is, is dat dit objectief 'slechts' 3% vervorming heeft. Voor zover ik weet hebben alle Pana's en Oly's onder de 20mm (ook de PRO zooms) een vervorming van minimaal 5%. :X
Wordt wel software matig gecorrigeerd maar toch.

deepin linux addict

Voor landschappen is dat doorgaans niet zo'n probleem, tenzij je horizon zichtbaar krom loopt.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Vishari Beduk
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 17:48

Vishari Beduk

loves f/1.8 primes

Wat (in theorie) een goedkope/interessante optie is de Pana 14mm zonder doos
http://www.fotobooms.nl/d...mm-F2.5-H-H014-bulk!.html
Maar ja, een dikke 6% vervorming, ik krijg het er benauwd van :/
http://www.lenstip.com/27...2.5_ASPH._Distortion.html

deepin linux addict


 • Twhomp
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 16:50

Twhomp

Unngg!

Maar die distortion wordt toch meteen gecorigeerd?
(bij JPEG sowieso in camera en bij RAW bij importeren in bv LR)

Correct me if I'm wrong

Ik zou zelf voor de Oly 12mm gaan (wel prijzig). Dat is 24mm equivalent. Een mooi wide.
Of neem voor de zekerheid de 12-42 kitlens mee. F3.5 op 12mm is niet heel slecht.

[Voor 35% gewijzigd door Twhomp op 04-01-2016 20:41]

“Rats, I missed! Oh, I hate it when I miss!”


Anoniem: 705909

Er blijven niet heel veel opties over volgens mij, aangezien lichtsterk wel een must is.

Dan zie ik als voornaamste opties de Pansonic 15mm/f1.7 of de Samyang 12mm/f2.0. Of mis ik dan nog een (betaalbare) goede optie?

(heb de 12-50 kitlens)

[Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 705909 op 04-01-2016 20:42]

Waarom is lichtsterkte een must voor je? Ga je ook binnen uit de hand fotograferen met die lens? Of wil je astrofotografie doen? Dan moet je namelijk ook nog heel erg op coma gaan letten.

[Voor 32% gewijzigd door Universal Creations op 04-01-2016 20:43]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Twhomp
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 16:50

Twhomp

Unngg!

En dit is misschien een leuk overzicht: alle (geen idee of het echt zo is) MFT lenzen:
http://hazeghi.org/mft-lenses.html

“Rats, I missed! Oh, I hate it when I miss!”


Anoniem: 705909

Astrofotografie wil ik ooit wel gaan doen, maar nu nog niet.

Het gaat voornamelijk om ook goede foto's te maken van de skylines van steden in het donker/de schemer. Dan is lichtsterk toch wel een must?
In het donker: statief en dan maakt lichtsterkte niet uit. Als je een mooie skyline bij schemer wil maken met weinig ruis, zul je gewoon een statief nodig hebben.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


Anoniem: 705909

Dus de 15mm Body Cap maakt even goede foto's als elke andere 15mm lens?
Anoniem: 705909 schreef op maandag 04 januari 2016 @ 21:23:
Dus de 15mm Body Cap maakt even goede foto's als elke andere 15mm lens?
Nee zeker niet!, das een van de slechts lenzen die je kan kopen. Presteerd belabberd.
Is f8, dus je hebt al heel snel een statief nodig, en heeft geen autofocus of exif.

ora et labora


 • amphora
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 09:40

amphora

Websites & Fotografie

Anoniem: 705909 schreef op maandag 04 januari 2016 @ 21:23:
Dus de 15mm Body Cap maakt even goede foto's als elke andere 15mm lens?
Lichtsterkte zegt niets over de scherpte/contrast/kwaliteit. Jij zegt dat lichtsterkte een must is. Waarom een must? Niet vanwege beeldkwaliteit in ieder geval. Jij bent waarschijnlijk opzoek naar een wide angle met goede scherpte. De scherpste lenzen zijn nou eenmaal primes en ja, die zijn vaak lichtsterk.

nickdekruijk.nl Websites & Fotografie, Fuji X-T3, 10-24, 18-55/2.8-4, 35/1.4, 50-230, DJI Mini 3 pro, 16" MacBook Pro M1 Max


Anoniem: 705909

Dan blijft nog de vraag welke (betaalbare) lens dan te adviseren is. Om meer multifunctioneel te zijn heeft lichtsterk wel de voorkeur.

 • amphora
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 09:40

amphora

Websites & Fotografie

Voor landschappen gebruik ik zelf de 17mm olympus prime of 12-32 pancake van panasonic. 17mm vind ik vaak genoeg. Een 12 of 15mm 1.8/1.7 prime zal iets scherper zijn maar ook duurder. 14mm f2.5 panasonic pancake is goedkoop alternatief. Een 12mm of 14mm prime zou ik wel iets te beperkt vinden. Ik gebruik die niet vaak dus ik zal heel veel tussen 12mm en 17mm prime wisselen. Een zoom lens lijkt me toch een stuk praktischer, vandaar dat ik de 12-32 destijds heb gekocht. Samen met de Olympus 12-50 zoom lens de enige betaalbare zoom lens met 12mm in het bereik. De Oly 12-50 heb ik ook gehad (als kit lens met m'n EM5) maar is toch in verhouding erg groot en de pana 12-32 presteert beter vind ik. Als geld geen probleem was had ik het liefst nog de Olympus 12-40 2.8 zoom. Dan heb je echt de ideale landschap (en veel meer) lens naar mijn mening.

[Voor 58% gewijzigd door amphora op 04-01-2016 22:06]

nickdekruijk.nl Websites & Fotografie, Fuji X-T3, 10-24, 18-55/2.8-4, 35/1.4, 50-230, DJI Mini 3 pro, 16" MacBook Pro M1 Max


 • Gim
 • Registratie: Augustus 2013
 • Niet online
Weet iemand of de Wasabi batteries een aanrader zijn? Zag ze als duo pack met charger aangeboden staan. Kans op oververhitting? En waarom een charger? Die van Olympus zelf is neem ik aan ook te gebruiken?
Cliffie schreef op maandag 04 januari 2016 @ 15:09:
[...]
Die van mij is zojuist verstuurd (Amazon). Inclusief verzending en import + btw is het nog geen 150 euro. Dan zit de lenshood er nog bij :)
Dat is nogal een aanbieding :-)

Heb je de hood van Olympus erbij gedaan of die van JJC? Las dat velen over de JJC versie te spreken zijn.
Wat meer info over de Panasonic Leica 100-400mm (preorder at Amazon US for $1,799)
(985 gram en een totale lengte van 17,1 cm)

http://www.dpreview.com/n...mar-100-400mm-f4-6-3-lens
http://www.dpreview.com/n...o-four-thirds-lens-lineup
http://naturalexposures.com/leica-lumix-100-400mm/
http://www.digifotopro.nl...0-400-f-4-63-asph-preview

m.Zuiko 300mm f4 (preorder now at Amazon US for $2,499)
http://www.43rumors.com/f...resentation-at-amazon-us/

[Voor 29% gewijzigd door leendertv op 05-01-2016 19:50]

MMM interesant:
Ook is het objectief voorzien van een tweedelige statiefbevestiging, waarmee snel geschakeld kan worden tussen staand en liggend formaat. Tijdens het snelle draaien blijven de knoppen voor Power O.I.S., Focus Limiting en handmatig scherpstellen op dezelfde plek staan, wat veel gebruiksgemak oplevert.
dat heb ik niet eerder gezien bij tele objectieven

ora et labora

Nog een linkje: https://www.ephotozine.co...ph-hands-on-preview-28648
Hier zie je deze lens op de Panasonic G7. Lekkere compacte lens voor een 100-400mm!

De ingebouwde zonnekap is ook wel er handig!

Ik wil deze lens wel een keer gaan kopen denk ik als upgrade voor mijn Panasonic 100-300mm.
Op de GX7 lijkt me het niet echt comfortabel. Maar wie weet straks tegelijk met een Panasonic G8 of iets dergelijks.

[Voor 49% gewijzigd door leendertv op 05-01-2016 20:07]


Anoniem: 670812

Leuk lensje hopen dat de letters er op het productie model wat beter op blijven zitten. Bij de foto's van ephotozine zijn de letters rond de schakelaars al bijna helemaal weg.

Ze hebben het gewicht wel redelijk beperkt gehouden met een gewicht van net onder de 1000gr. Al vraag ik me wel af of het een beetje fijn te gebruiken is op de kleinere body's. Dat draaien (Of eigenlijk het blijven staan) van die schakelaars ziet er inderdaad handig uit. Nu even afwachten hoe die het optisch gaat doen.

Lens staat inmiddels ook op de panasonic.nl website: http://www.panasonic.com/...ix-lenzen/h-rs100400.html

[Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 670812 op 05-01-2016 20:14]


 • Cliffie
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 30-01 07:58

Cliffie

Trompetslet

Gim schreef op dinsdag 05 januari 2016 @ 09:27:
Weet iemand of de Wasabi batteries een aanrader zijn? Zag ze als duo pack met charger aangeboden staan. Kans op oververhitting? En waarom een charger? Die van Olympus zelf is neem ik aan ook te gebruiken?


[...]

Dat is nogal een aanbieding :-)

Heb je de hood van Olympus erbij gedaan of die van JJC? Las dat velen over de JJC versie te spreken zijn.
Van Olympus. Voor 18 dollar viel dat erg mee :)

17x DMEGC DM300-M156-60BK @ Enphase | 3300Wp Oost & 1800Wp West (Gouda)


 • Anoniem: 181786
 • Registratie: Juli 2006
 • Niet online
Leuk dat m4/3 nu twee zo te zien goede tele objectieven rijker is. Vooral de zoom lijkt mij een heel handig objectief.

Ben benieuwd wat er na deze langverwachte objectieven gaat komen. Volgens bronnen wil Olympus zich nu gaan richten op enkele snelle primes, wat Panasonic wil gaan doen weet ik niet. Zijn er al roadmaps te vinden van beide fabrikanten?

 • Balance
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 15:57
Wat mij verbaast is dat er tussen de standaard kitlenzen en de high-end standaard objectieven (Panasonic 12-35mm f/2.8 en Olympus 12-40mm f/2.8) helemaal geen tussen opties zitten. Óf je hebt een kitlens óf een high-end lens van €800. Ter vergelijking, dit is wat je voor €600 of minder allemaal in ander mounts kan krijgen:Hiermee hebben alle grote APS-C merken een lens tussen het €600+ high-end geweld en de standaard kitlensjes. Dit mist MFT naar mijn mening nog, een 12-35 of 12-40 f/2.8-4 zou een goede aanvulling zijn, net als een 12-50 of 12-60 f/4 objectief, met een prijs tussen de €300 en €500.

 • Cliffie
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 30-01 07:58

Cliffie

Trompetslet

Balance schreef op woensdag 06 januari 2016 @ 10:35:
Wat mij verbaast is dat er tussen de standaard kitlenzen en de high-end standaard objectieven (Panasonic 12-35mm f/2.8 en Olympus 12-40mm f/2.8) helemaal geen tussen opties zitten. Óf je hebt een kitlens óf een high-end lens van €800. Ter vergelijking, dit is wat je voor €600 of minder allemaal in ander mounts kan krijgen:Hiermee hebben alle grote APS-C merken een lens tussen het €600+ high-end geweld en de standaard kitlensjes. Dit mist MFT naar mijn mening nog, een 12-35 of 12-40 f/2.8-4 zou een goede aanvulling zijn, net als een 12-50 of 12-60 f/4 objectief, met een prijs tussen de €300 en €500.
Je haalt me de woorden uit de mond! Een upgrade van een simpele lowbudget lens is een dure grap....

17x DMEGC DM300-M156-60BK @ Enphase | 3300Wp Oost & 1800Wp West (Gouda)


 • tommyz
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 15:32
Zal wel te maken hebben met de vraag naar dergelijke lenzen. Voor bijvoorbeeld Sigma is het veel interessanter een APS-C lens te ontwikkelen, gezien ze die eenvoudig geschikt kunnen maken voor verschillende merken en daarmee een grote afzetmarkt hebben. Voor Panasonic en Olympus lijkt me dat ze eerst lenzen introduceren waar veel vraag naar is, zoals tele lenzen (die natuurlijk deze week geïntroduceerd zijn) en snelle primes.

Er zit inderdaad een groot gat tussen, maar ik verwacht niet dat dit snel opgevuld gaat worden. Ik wacht zelf op een leuke groothoekprime, met de mogelijkheid filters te gebruiken (bijvoorbeeld een 8mm f2.8 of f4), maar verwacht ook dat dit nog wel even gaat duren.

[Voor 57% gewijzigd door tommyz op 06-01-2016 12:03]

Flickr

tommyz schreef op woensdag 06 januari 2016 @ 11:56:
Zal wel te maken hebben met de vraag naar dergelijke lenzen. Voor bijvoorbeeld Sigma is het veel interessanter een APS-C lens te ontwikkelen, gezien ze die eenvoudig geschikt kunnen maken voor verschillende merken en daarmee een grote afzetmarkt hebben. Voor Panasonic en Olympus lijkt me dat ze eerst lenzen introduceren waar veel vraag naar is, zoals tele lenzen (die natuurlijk deze week geïntroduceerd zijn) en snelle primes.

Er zit inderdaad een groot gat tussen, maar ik verwacht niet dat dit snel opgevuld gaat worden. Ik wacht zelf op een leuke groothoekprime, met de mogelijkheid filters te gebruiken (bijvoorbeeld een 8mm f2.8 of f4), maar verwacht ook dat dit nog wel even gaat duren.
Het enige wat tot nu toe aan third party is verschenen is de tamron 14-140 met is. Maar vlak daarvoor introduceerde Panasonic de 14-140 II die net zo duur is

Maarre Groothoek? 8mm is echt een uwa :+

ora et labora


 • tommyz
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 15:32
UWA is ook groothoek ;) De 12-40 heb ik al, en schiet graag heel wijd. Ben alleen bang dat 'ie er nooit gaat komen.

Flickr


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Een betaalbare 7/8-12 zou wel leuk zijn. f2.8 hoeft van mij niet zo nodig.

Anoniem: 670812

DPReview heeft nu een sample gallery met wat foto's gemaakt met de nieuwe Olympus 300mm F/4.0 op een E-M1.

Zie: http://www.dpreview.com/a...real-world-sample-gallery

Weet nog niet zo goed wat ik er van moet vinden, zijn ook niet echt de beste sample foto's heb ik het idee.

 • amphora
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 09:40

amphora

Websites & Fotografie

Volgens mij zijn de MFT kitlenzen al middensegment. De Canon kitlenzen bijvoorbeeld zijn volgens mij van mindere kwaliteit dan bijv de 12-32 die ik heb. Dus het gat is denk ik te klein om door Sigma of zo te laten vullen. En Olympus/Panasonic gaan het zelf niet doen want dan snijden ze zichzelf in de vingers

nickdekruijk.nl Websites & Fotografie, Fuji X-T3, 10-24, 18-55/2.8-4, 35/1.4, 50-230, DJI Mini 3 pro, 16" MacBook Pro M1 Max


 • tommyz
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 15:32
amphora schreef op woensdag 06 januari 2016 @ 14:01:
Volgens mij zijn de MFT kitlenzen al middensegment. De Canon kitlenzen bijvoorbeeld zijn volgens mij van mindere kwaliteit dan bijv de 12-32 die ik heb. Dus het gat is denk ik te klein om door Sigma of zo te laten vullen. En Olympus/Panasonic gaan het zelf niet doen want dan snijden ze zichzelf in de vingers
Nee hoor, de Olympus 12-42 is toch echt een kitlens en qua prijs/prestaties vergelijkbaar met de Nikon/Canon kitlenzen. De 12-32 wordt geleverd als kitlens, maar biedt betere prestaties en is met een prijs van 330,- euro ook niet echt vergelijkbaar met de lenzen van Nikon/Canon en gaat meer richting het middensegment.

Flickr


 • amphora
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 09:40

amphora

Websites & Fotografie

tommyz schreef op woensdag 06 januari 2016 @ 15:54:
[...]

Nee hoor, de Olympus 12-42 is toch echt een kitlens en qua prijs/prestaties vergelijkbaar met de Nikon/Canon kitlenzen. De 12-32 wordt geleverd als kitlens, maar biedt betere prestaties en is met een prijs van 330,- euro ook niet echt vergelijkbaar met de lenzen van Nikon/Canon en gaat meer richting het middensegment.
Nou, dan is er dus toch een middensegment 8)

Overigens net bij Amazon 2 Olympus 40-150's besteld (ook één voor m'n zus). 132 euro per stuk inclusief priority shipment en belasting. Maandag binnen volgens amazon. Ben benieuwd!

[Voor 15% gewijzigd door amphora op 06-01-2016 19:01]

nickdekruijk.nl Websites & Fotografie, Fuji X-T3, 10-24, 18-55/2.8-4, 35/1.4, 50-230, DJI Mini 3 pro, 16" MacBook Pro M1 Max


 • sjobiscity
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 24-01 11:33
amphora schreef op woensdag 06 januari 2016 @ 18:17:
[...]

Nou, dan is er dus toch een middensegment 8)

Overigens net bij Amazon 2 Olympus 40-150's besteld (ook één voor m'n zus). 132 euro per stuk inclusief priority shipment en belasting. Maandag binnen volgens amazon. Ben benieuwd!
Ik vind de term middensegment ook een beetje vaag. Er zijn zat lenzen als de Panasonic 100-300 van rond de 500 euro, net als velen prime lenzen. Dat lijkt mij een prijs voor het middensegment. En met de nieuwe lenzen die meer dan 2000 euro kosten zijn lenzen als de 12-40 pro in feite middensegment als je puur op de prijs af gaat. Je kunt het heel erg bekijken vanuit prijzen voor een bepaalde focal length in combinatie met meerdere prijspunten, maar dan moet dat in de praktijk wel zin hebben. Als je een lens maakt van 500 euro die qua kwaliteit niet veel beter is dan de kitlens wat heb je er dan aan?

Anoniem: 665034

Sinds een paar maanden trotse eigenaar van een OM-D E-M5 plus enkele mooie prime lenzen.Alleen als groentje zijnde heb ik nog weinig verstand van flitsers / tripods, maar deze zou ik ook graag binnenkort willen aanschaffen en vroeg mij af of jullie suggestie's hebben op dit gebied. (ik hou mij vooral bezig met portret, natuur en wellicht binnenkort straatfotografie). Ik heb recent wel een Olympus FL-600R voor een mooi bedrag kunnen aanschaffen, alleen moet ik deze nog testen :P

Bij voorbaat dank

 • Vishari Beduk
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 17:48

Vishari Beduk

loves f/1.8 primes

Vraagje: wat is het snelste programma op Windows om pixelpeepend door de Panasonic RAW/RW2 files heen te gaan?
Ik heb natuurlijk LR maar dat is zo traag. En Irfanview laat alleen de embedded thumbnails zien.

@Thuldar: Je vraag is veel te algemeen.

deepin linux addict

Vishari Beduk schreef op zondag 10 januari 2016 @ 10:56:
Vraagje: wat is het snelste programma op Windows om pixelpeepend door de Panasonic RAW/RW2 files heen te gaan?
Ik heb natuurlijk LR maar dat is zo traag. En Irfanview laat alleen de embedded thumbnails zien.
Ik maak soms wel een gebruik van de ingebouwde foto viewer in windows 8.1 (niet die metro app)
Windows photo viewer doet namelijk niet aan correcties, en laat dus echt raw data zien, en geen preview.
werkt best snel.

Met mijn GX7 raw werkt het, maar die van de GF6 dacht ik niet (windows kan ze dan niet openen)
Maar goed ,je hoeft niets extra te installeren, makkelijk om even uit te proberen

ora et labora


 • Twhomp
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 16:50

Twhomp

Unngg!

De MFT lens must-haves zijn onder andere de Pana 20mm/1.7, de Oly 45mm/1.8 ( _/-\o_ ), de Oly 75mm/1.8 (moet ik nog even voor sparen ben ik bang).
Ik lees ook goede dingen over de Samyang 7,5mm/3.5 en de Oly 12mm/2 (duur :( )

Wat zijn nog meer must-have lenzen in jullie optiek?

edit:
De lenzen zijn bedoeld om foto's mee te maken :P

Met andere woorden: lama, ik ben bang dat het idd een opsomming wordt anders

[Voor 21% gewijzigd door Twhomp op 10-01-2016 21:56]

“Rats, I missed! Oh, I hate it when I miss!”


 • Grozno
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 30-01 10:15

Grozno

acts without consequence!

Het lijkt me handig om dat even af te laten hangen van wat je wensen en eisen zijn, willekeurige opsommingen zijn niet nuttig.
Waar je een lens voor nodig hebt moet dus even leidend zijn voor deze vraag. :)

Advocatus ineptias | Free Speech Online


 • Marijn84
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 10-10-2021
Twhomp schreef op zondag 10 januari 2016 @ 21:13:
De MFT lens must-haves zijn onder andere de Pana 20mm/1.7, de Oly 45mm/1.8 ( _/-\o_ ), de Oly 75mm/1.8 (moet ik nog even voor sparen ben ik bang).
Ik lees ook goede dingen over de Samyang 7,5mm/3.5 en de Oly 12mm/2 (duur :( )

Wat zijn nog meer must-have lenzen in jullie optiek?

edit:
De lenzen zijn bedoeld om foto's mee te maken :P

Met andere woorden: lama, ik ben bang dat het idd een opsomming wordt anders
Lees dit artikel eens door, waarschijnlijk heb je daar meer aan dan een simpele opsomming:

http://thewirecutter.com/...rd-lenses-you-should-buy/

 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 23-12-2022
Ik heb de 12/1.8 en de 75/1.8...beiden echt subliem. De pana 14-140 3.5/5.6 heb ik voor het zoomwerk op reis; ook een prima lens...

 • tommyz
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 15:32
Twhomp schreef op zondag 10 januari 2016 @ 21:13:
De MFT lens must-haves zijn onder andere de Pana 20mm/1.7, de Oly 45mm/1.8 ( _/-\o_ ), de Oly 75mm/1.8 (moet ik nog even voor sparen ben ik bang).
Ik lees ook goede dingen over de Samyang 7,5mm/3.5 en de Oly 12mm/2 (duur :( )

Wat zijn nog meer must-have lenzen in jullie optiek?

edit:
De lenzen zijn bedoeld om foto's mee te maken :P

Met andere woorden: lama, ik ben bang dat het idd een opsomming wordt anders
Eens met Woutoud. Dit is vrij persoonlijk. Zelf heb ik de Olympus 12mm gehad, maar omdat ik mijn Olympus als travelcamera gebruik, deze verkocht en een 12-40 2.8 gekocht. Als ik op vakantie ben, heb ik geen zin om veel van lens te wisselen. Wel een stop langzamer, maar qua prestaties verder vergelijkbaar.

De Samyang heb ik ook, maar een fiseye is natuurlijk een lens die je niet dagelijks gebruikt. Wel een erg leuk ding overigens. Een andere aanrader is de Panasonic 25mm 1.4. Ik gebruik deze erg graag. De manier hoe de foto's 'gerendered' worden, vind ik persoonlijk erg mooi. Ik haal de foto's die hiermee gemaakt zijn gelijk er tussenuit.

Flickr


 • Lasteraar
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 14-01 09:40
Heb m'n leica verkocht en overweeg weer een Olympus aan te schaffen..

Heb de E-M10 II op het oog. Lekker klein.
Uiteraard moet er dan een 45mm 1.8 bij en wil ik weer een 75mm prime terug.
Als ik dan nog een 20mm panasonic erbij heb en misschien nog een fisheye voor se fun. Dan ben ik redelijk klaar.

 • Twhomp
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 16:50

Twhomp

Unngg!

Grappig, dat is denk ik ook precies waar ik ook heen wil: 7,5, 20, misschien 25, 45 en 75mm.

En hoewel ik nog geen duizend foto's heb gemaakt met mijn E-P5, zit ik ook stiekem te kijken naar de E-M10 II.

Deels omdat nu al :( :( :( het achterste scrollwheel van de spiksplinternieuwe E-P5 hapert. Googlen leert dat Olympus flink heeft lopen falen qua wieltjes de laatste tijd.

Hier meer haperende wieltjes? En kan ik enigzins coulance verwachten van Olympus (dat ze het fixen)?

“Rats, I missed! Oh, I hate it when I miss!”


 • amphora
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 09:40

amphora

Websites & Fotografie

Twhomp schreef op zondag 10 januari 2016 @ 21:13:
De MFT lens must-haves zijn onder andere de Pana 20mm/1.7, de Oly 45mm/1.8 ( _/-\o_ ), de Oly 75mm/1.8 (moet ik nog even voor sparen ben ik bang).
Ik lees ook goede dingen over de Samyang 7,5mm/3.5 en de Oly 12mm/2 (duur :( )

Wat zijn nog meer must-have lenzen in jullie optiek?

edit:
De lenzen zijn bedoeld om foto's mee te maken :P

Met andere woorden: lama, ik ben bang dat het idd een opsomming wordt anders
20mm 1.7 must have? mwah....Valt wel mee hoor, AF is voor MFT begrippen (te) traag...
Dan zou ik eerder de nieuwe pana 25mm aanraden, samen met de oly 45 een leuk prime setje :)
75mm is leuk maar een 'musthave' moet betaalbaar zijn lijkt me.
Olympus 12-40 is 'mijn' musthave lens (waar ik voor moet sparen)

Edit: Zojuist m'n 99 dollar 40-150 binnen gekregen. Zou je ook aan de 'must have' lijst kunnen toevoegen.

[Voor 8% gewijzigd door amphora op 11-01-2016 15:00]

nickdekruijk.nl Websites & Fotografie, Fuji X-T3, 10-24, 18-55/2.8-4, 35/1.4, 50-230, DJI Mini 3 pro, 16" MacBook Pro M1 Max


 • wcduck
 • Registratie: September 2000
 • Niet online
amphora schreef op maandag 11 januari 2016 @ 14:10:
[...]

Edit: Zojuist m'n 99 dollar 40-150 binnen gekregen. Zou je ook aan de 'must have' lijst kunnen toevoegen.
Toen ik de prijs zag wilde ik ook direct op "bestellen" drukken. Totdat ik me afvroeg wat ik met een dergelijke lens zou gaan doen. Wat fotografeer jij hiermee?

I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.


 • wcduck
 • Registratie: September 2000
 • Niet online
Twhomp schreef op zondag 10 januari 2016 @ 21:13:
De MFT lens must-haves zijn onder andere de Pana 20mm/1.7, de Oly 45mm/1.8 ( _/-\o_ ), de Oly 75mm/1.8 (moet ik nog even voor sparen ben ik bang).
Ik lees ook goede dingen over de Samyang 7,5mm/3.5 en de Oly 12mm/2 (duur :( )

Wat zijn nog meer must-have lenzen in jullie optiek?
Panasonic 20/1.7 is alleen een must-have wanneer je stilstaande objecten fotografeert. Spelende kinderen of huisdieren kan je vergeten, daarvoor is de AF te traag.
De Olympus 45/1.8 ben ik met je eens: wat kan je daarmee heerlijk spelen met scherptediepte. De foto's zijn wel iets vlakker/fletser dan bij de Panasonic 20/1.7. Voor binnenshuis ook niet echt geschikt gezien de focuslengte. Wel erg praktisch om close-ups te maken van kinderen zonder dat ze het doorhebben. Daardoor krijg je toch wat spontanere foto's.

I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.


 • amphora
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 09:40

amphora

Websites & Fotografie

wcduck schreef op maandag 11 januari 2016 @ 15:08:
[...]


Toen ik de prijs zag wilde ik ook direct op "bestellen" drukken. Totdat ik me afvroeg wat ik met een dergelijke lens zou gaan doen. Wat fotografeer jij hiermee?
Dat heb ik dus ook gedaan... Op bestellen klikken :)
Het is ook niet zo dat ik nu 100 of 150mm mis maar kan me voorstellen dat ik in de natuur of op festivals hier nu wel wat mee ga doen. Voor 132 euro wil ik dat risico wel lopen. Concerten binnen lijken me minder geschikt. Wie weet upgrade ik ooit nog naar de 2.8 Pro variant. In m'n Canon tijd had ik de 70-200 2.8 maar toen fotografeerde ik nog voor de plaatselijke FC in stadions (soms met 1.4 teleconverter)

nickdekruijk.nl Websites & Fotografie, Fuji X-T3, 10-24, 18-55/2.8-4, 35/1.4, 50-230, DJI Mini 3 pro, 16" MacBook Pro M1 Max


 • wcduck
 • Registratie: September 2000
 • Niet online
amphora schreef op maandag 11 januari 2016 @ 15:29:
[...]

Dat heb ik dus ook gedaan... Op bestellen klikken :)
Het is ook niet zo dat ik nu 100 of 150mm mis maar kan me voorstellen dat ik in de natuur of op festivals hier nu wel wat mee ga doen. Voor 132 euro wil ik dat risico wel lopen. Concerten binnen lijken me minder geschikt. Wie weet upgrade ik ooit nog naar de 2.8 Pro variant. In m'n Canon tijd had ik de 70-200 2.8 maar toen fotografeerde ik nog voor de plaatselijke FC in stadions (soms met 1.4 teleconverter)
Kan je als je ermee aan de slag gaat wat voorbeelden laten zien? Ik ben benieuwd naar het resultaat. Zoals je merkt ben ik hard opzoek naar een reden de lens te bestellen >:) .

I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.

Wat mij betreft zijn dit de must haves lenzen als Panasonic gebruiker:

Zoomlens, voor de flexibiliteit:
Panasonic 14-140mm f3.5-5.6
of:
Panasonic 13-32mm f3.5-5.6 als je een compacter zoomlens zoekt en het bereik van de 14-140mm niet nodig hebt.

Compact, lichtsterk en snel:
Panasonic 15mm f1.7
Panasonic 42.5mm f1.7

Opmerkingen:
De Panasonic 25mm f1.7 vind ik best lomp voor een m43 lens.
De Panasonic 20mm f1.7 is een erg leuke lens, maar heeft als nadeel de tragere AF.
De Panasonic 14mm f2.5 is niet veel lichtsterker dan een zoom kitlens.
De Panasonic 42mm f1.7 kan een stuk dichterbij scherpstellen dan de m.Zuiko 45mm f1.8

[Voor 11% gewijzigd door leendertv op 11-01-2016 15:43]


 • Vishari Beduk
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 17:48

Vishari Beduk

loves f/1.8 primes

mrc4nl schreef op zondag 10 januari 2016 @ 20:52:
[...]

Ik maak soms wel een gebruik van de ingebouwde foto viewer in windows 8.1 (niet die metro app)
Windows photo viewer doet namelijk niet aan correcties, en laat dus echt raw data zien, en geen preview.
werkt best snel.

Met mijn GX7 raw werkt het, maar die van de GF6 dacht ik niet (windows kan ze dan niet openen)
Maar goed ,je hoeft niets extra te installeren, makkelijk om even uit te proberen
Schokkend; jij hebt op beide punten gelijk. Schokkend omdat ik dacht dat die standaard MS applicatie waardeloos zou zijn.
De GX7 files laat deze inderdaad snel en 1:1 zien, de GF6 file niet. Dus zoek ik verder. In ieder geval bedankt.
Twhomp schreef op zondag 10 januari 2016 @ 21:13:
De MFT lens must-haves zijn onder andere de Pana 20mm/1.7, de Oly 45mm/1.8
Die twee geven inderdaad voor weinig geld heel veel kwaliteit
De lenzen zijn bedoeld om foto's mee te maken
Bewijs dat maar eens :+
Tot nu toe heb ik alleen GAS topics van jouw gezien ;)
GustavSan schreef op maandag 11 januari 2016 @ 07:21:
Ik heb de 12/1.8 en de 75/1.8...beiden echt subliem. De pana 14-140 3.5/5.6 heb ik voor het zoomwerk op reis; ook een prima lens...
700 euro, zevenhonderd euro voor een MFT prime
er zijn grenzen, zeg maar

deepin linux addict


 • GustavSan
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 23-12-2022
tommyz schreef op maandag 11 januari 2016 @ 08:44:
[...]

Eens met Woutoud. Dit is vrij persoonlijk. Zelf heb ik de Olympus 12mm gehad, maar omdat ik mijn Olympus als travelcamera gebruik, deze verkocht en een 12-40 2.8 gekocht. Als ik op vakantie ben, heb ik geen zin om veel van lens te wisselen. Wel een stop langzamer, maar qua prestaties verder vergelijkbaar.

De Samyang heb ik ook, maar een fiseye is natuurlijk een lens die je niet dagelijks gebruikt. Wel een erg leuk ding overigens. Een andere aanrader is de Panasonic 25mm 1.4. Ik gebruik deze erg graag. De manier hoe de foto's 'gerendered' worden, vind ik persoonlijk erg mooi. Ik haal de foto's die hiermee gemaakt zijn gelijk er tussenuit.
Ik heb mijn 12mm er bij de laatste vakantie (3wkn) non-stop op de body gehad :)

 • Twhomp
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 16:50

Twhomp

Unngg!

Vishari Beduk schreef op maandag 11 januari 2016 @ 19:35:
Bewijs dat maar eens :+
Tot nu toe heb ik alleen GAS topics van jouw gezien ;)
Haha, got me there. Komt deels omdat ik niet veel tijd heb buiten mijn werk om en omdat de tijd die ik dan wel besteed aan foto's maken, dat ik dan foto's maak voor mijn vriendin (voor haar werk) en dat zijn niet zulk interessante foto's. Als mijn GAS bui over is en ik ook in gelegenheid ben om 'voor mezelf' foto's te maken, dan zal ik eens kijken of ik iets postbaars schiet. Sowieso ben ik niet zijn 'shower' wat dat betreft :o

“Rats, I missed! Oh, I hate it when I miss!”

m.Zuiko 300mm f4 vs Panasonic 100-400mm:http://camerasize.com/compact/#482.506,482.505,ha,t

[Voor 5% gewijzigd door leendertv op 12-01-2016 17:03]

En nu met de 100-400 ingesteld op 300mm. Dan is de 300/4 denk ik korter. Uiteraard dikker vanwege de f/4 op 300mm (de 100-400 zal op 300mm f/5.6 of f/6.3 zijn).

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Pagina: 1 2 3 ... 28 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee