• sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
Het grote MFT topic

MFT is de samenvoeging van "Micro Four Thirds" ook wel M43 of M4/3 genoemd. Dit systeem is een samenwerking tussen Olympus en Panasonic. Ook andere merken maken spullen voor Mirco Four Thirds.

Dit topic is de centrale verzamelplaats voor discussie over MFT camera's, objectieven en accessoires. Deze topicstart bevat een overzicht van het huidige aanbod van Olympus en Panasonic, alsmede MFT lenzen en is een vervolg van Het MFT topic van 2018 - 2020.
« · ^

InhoudsopgaveMicro Four Thirds werd in 2008 aangekondigd als een samenwerkingsverband tussen Panasonic en Olympus. De lenzen en camera's zijn onderling uitwisselbaar en werken zoals het hoort. Dus autofocus, diafragma, stabilisatie en EXIF-gegevens werken ook als je een Olympus lens op een Panasonic body zet. Wel hebben Olympus en Panasonic technieken die ze liever voor zichzelf willen houden. Een overzicht van de merkeigen technologieën vind je hier

De laatste jaren is er veel gebeurd in systeemcamera-land en beginnen camera's met Full Frame sensoren zo langzaam aan de standaard te worden. Toch heeft MFT met haar kleinere sensor nog steeds enkele voordelen tov FF camera's. De kleinere sensor geeft bij een vergelijkbaar diafragma een grotere scherptediepte op wat in sommige scenario's een voordeel is, zoals bij macrofotografie bijvoorbeeld. Door de kleinere sensor kunnen ook de lenzen en de bodies compacter blijven, zonder in te leveren op bouwkwaliteit. De keerzijde is dat camera's met een kleinere sensor minder goed presteren bij hoge ISO waardes.

De kleinere sensor is ook makkelijker uit te lezen waardoor de fotografie- en video-specs van de top MFT camera's zeer indrukwekkend zijn. Wat te denken van 20 beelden per seconde of zelfs 60 zonder AF. Of 4K in 60 fps wat de Panasonic GH5 in begin 2017 al aanbood. Ook is de sensor eenvoudiger te stabiliseren waardoor MFT camera's de absolute marktleiders zijn op het gebied van IBIS, oftewel: in body image stabilisation. Dit kan een voordeel opleveren tot 7,5 stops.

Door het verschil in sensormaat hebben MFT camera's een crop-factor van 2. Dat wil zeggen dat een lens van 35mm op MFT dezelfde beeldhoek geeft als een 70mm lens op FF. Voor wide angles is dit een nadeel maar voor telelenzen is dit juist een groot voordeel. Een 300mm lens geeft daar dus hetzelfde beeld als een 600mm lens op FF zou doen.

MFT is dus een compromis design. Voor de ultieme beeldkwaliteit dan moet je elders kijken. Maar ben je op zoek naar compacte, professionele camera's met hoge snelheden en waanzinnige IBIS, dan ben je bij MFT aan het goede adres. Vanwege de cropfactor zijn MFT camera's ook zeer geliefd bij natuurfotografen.

In 2020 heeft Olympus haar camera-divisie verkocht aan JIP, een Japanse investeringsmaatschappij. De vrees was dat hiermee één van de twee MFT kampen ermee zou stoppen. Gelukkig heeft JIP aangegeven gewoon MFT camera's en lenzen te blijven maken en ontwikkelen. Tot op heden is die belofte waar gemaakt.

« · ^


Hoewel het systeem dus gericht is op compatibiliteit proberen zowel Panasonic als Olympus proberen zich te onderscheiden van elkaar met unieke features die de ander niet heeft. Ook zijn zaken die simpelweg niet uitwisselbaar zijn, zoals de teleconverters die alleen werken met de eigen lenzen en bodies. Maar vaak beperkt het onderscheid zich tot betere prestaties op het eigen merk.

Panasonic

DFD
DFD staat voor Depth From Defocus. Panasonic maakt alleen gebruik van contrastdetectie en is daarmee niet in staat op afstand in te schatten. Door in de camera een database van Panasonic lenzen aan te leggen snap de camera beter waar hij moet focussen, waardoor hij sneller is en minder hoeft te hunten naar focus. Dit systeem werkt alleen voor nieuwe(re) en duurdere Panasonic lenzen in combinatie met Panasonic camera's.

Post focus
Post focus is een techniek waarin foto's worden gemaakt van het hele focus bereik, zodat je daarna kan kiezen welke foto je wil houden.
4K/6K foto
In deze modus maakt de camera een soort film. Na de hand kun je door alle beelden heen bladeren en de beste beelden opslaan als JPG. De eerste implementatie werkt op 4K30 en leveren 8 MP foto's op maar de laatste camera's hebben een 6K mode waar je na afloop 18 MP foto's mee op kunt slaan. Zo mis je nooit meer het perfecte moment.

Deze feature kun je op drie manier gebruiken. Burst, waarbij je de sluiter ingedrukt houdt, zolang je wilt fotograferen. Start/Stop waarbij het een soort camcorder style wordt. En de laatste, en meest interessante, is pre-burst waarbij de camera continue buffert en op het moment dat jij de sluiter indrukt, de 2 seconde voor en na de sluiterafdruk bewaart. Die laatste is dus ideaal als je niet precies weet wanneer iets gaat gebeuren.
Dual IS
Bij Dual-IS heb je een camera nodig met ingebouwde stabilisatie en een lens met ingebouwde stabilisatie. De 2 systemen werken dan samen om een nog betere stabilisatie mogelijk te maken. Sinds de GX85/G9 is er een 2e versie van Dual IS uit die nog beter werkt dan voorheen. Uiteraard moet je lens ook Dual IS 2 ondersteunen.

HighRes mode
In High Res mode neemt de camera meerdere foto's waarbij de sensor iedere keer een halve pixel opzij of omlaag geschoven wordt mbv de stabilisatie. Deze foto's worden in de camera samengevoegd en leveren een JPG van 50MP of een RAW van zelfs 80MP op.

Deze feature zit alleen in de laatste Panasonic camera's zoals de G9. Ook moet de camera op een statief geplaatste worden en moet er weinig tot geen beweging in je scene zitten omdat er anders artefacten op kunnen treden.

Olympus

Live composite
Bij Live Composite zie je je long exposure afbeelding live opbouwen op je scherm en kun je op elk moment zien hoe je foto er uit ziet, zou je op dat momment je belichting stoppen. Dit gaat overbelichten bij long exposure tegen, waardoor je veel gemakkelijker cityscapes en lightrail foto's kan maken zonder overbelichting.

HighRes mode
Net als Panasonic heeft Olympus ook een high res mode in haar duurdere camera's. Ook hier worden meerdere afbeeldingen met een kleine verschuiven gecombineerd tot 50 of 80 MP plaatjes.

In de laatste E-M1, de mark iii, hoeft de camera voor deze modus ook niet meer op een statief te staan en wordt IBIS gecombineerd met high res. Daarnaast heeft Olympus betere algoritmes om artefacten tegen te gaan waardoor scenes met beweging er in nog steeds (redelijk) goed werken icm High Res mode.

Panasonic

Panasonic G9
De G9 is het huidige vlagschip van Panasonic en het beste wat het merk op MFT gebied te bieden heeft. De specs ten tijde van zijn release eind 2017 waren ongekend voor die tijd. Zo beschikt de camera over een elektronische zoeker met een resolutie van 3,7 miljoen pixels en een refresh rate van 120 FPS. Ook de AF is razend snel en de camera kan binnen 0,04 seconde scherpstellen. Dat gecombineerd met de 20 FPS burst snelheid (60 FPS zonder AF) maakt dit de ideale sport en wildlife camera.

Maar ook als filmcamera stelt de G9 niet teleur. In 2017 was 4K 60 echt heel bijzonder en nog steeds kun je hier prima mee uit de voeten. De GH5 biedt nog iets meer video features maar die zijn vooral gericht op de professionele videograaf.

De camera is, zeker voor een MFT toestel, behoorlijk groot. Velen vinden dit een voordeel omdat de ergonomie hierdoor uitstekend is maar het voordeel van een compact MFT ben je met deze camera wel kwijt.

Dit zijn de highlights van de G9:
 • 20,3 MP sensor
 • 3,680MP EFV - 120Hz - 0,83x vergroting
 • Top LCD panel
 • 2 UHS-II SD kaartsloten
 • Dual IS tot 6,5 stops
 • 20 FPS burst (60FPS zonder AF)
 • 6K foto mode
 • Spat- en stofdicht
Pricewatch
Panasonic GH5S
Waar de G9 het topmodel is qua fotografie is de GH5S de top video-camera uit de Panasonic line-up. De video specs van deze camera zijn op de professionele videomaker gericht. Daarnaast heeft deze camera nog een bijzondere feature: dual base ISO. Samen met de 10MP sensor zorgt deze feature ervoor dat de camera extreem gevoelig is en ook bij weinig licht zeer goed tot zijn recht komt.

Dit zijn de highlights van de GH5S:
 • 10,3 MP sensor
 • 2 UHS-II SD kaartsloten
 • Dual IS
 • Dual base ISO
 • Spat- en stofdicht
Pricewatch
Panasonic GH5
Naast de GH5S heeft Panasonic ook nog de "gewone" GH5 in de aanbieding. De video specs van deze camera zijn ook op de professionele videomaker gericht alleen heeft deze camera geen Dual Base ISO en de standaard 20,3MP MFT sensor die we ook in de andere camera's tegen komen. Hoewel 4K60 nu wel ingeburgerd is, was dat bij de introductie van de GH5 in 2017 vrij uniek.

Dit zijn de highlights van de GH5S:
 • 20,3 MP sensor
 • 2 UHS-II SD kaartsloten
 • Dual IS
 • 4K60 en uitgebreide video specs
 • Spat- en stofdicht
Pricewatch
Panasonic GX9
Naast DSLR-style camera's maakt Panasonic ook rangefinder-style MFT camera's. De GX9 is het meest recente rangefinder model van het merk. Hoewel zijn naam doet vermoeden dat dit de evenknie van de G9 is, vertellen de specs een heel ander verhaal. Niet alleen is de behuizing een stuk kleiner, ook ontbreken er veel features van de G9.

De camera het doen zonder weather sealing, het flip out scherm is vervangen door een standaard opklap-scherm en de grip is vrij klein. Niet alleen de G9 heeft dit beter voor elkaar. Ook zijn voorganger, de GX8, zat op deze punten beter in zijn uitrusting.

Als deze zaken niet belangrijk voor je zijn, is de GX9 een zeer mooi en compacte camera. De ideale partner voor stedentrips of de straatfotograaf.

Dit zijn de highlights van de GX9:
 • 20,3 MP sensor
 • 2,360MP EFV - 0,74x vergroting - 90 graden draaibaar
 • Dual IS tot 5 stops
 • 4K foto mode
Pricewatch
Panasonic G90
De G90 is de kleine broer van de G9. Hij moet het doen zonder top LCD panel, iets mindere video-specs en een EFV van 2,4MP. Maar los daarvan kan de G90 de meeste dingen die de G9 ook kan alleen dan in een goedkopere en kleinere verpakking. Dus als 4K60 video of 60 FPS continue geen must have zijn, is dit een prima alternatief voor de G9.

Dit zijn de highlights van de G90:
 • 20,3 MP sensor
 • 2,360MP EFV - 0,74x vergroting
 • Dual IS tot 5 stops
 • 4K foto mode
 • Spat- en stofdicht
Pricewatch
Panasonic G80
De voorloper van de G90 was de G80. Op de meeste vlakken was de G90 slechts een kleine update en de grootste vooruitgang was de 20MP sensor waar de G80 met 16MP genoegen moest nemen. Maar 16MP is nog steeds meer dan voldoende voor grote afdrukken dus voor de budget bewuste MFT shooter is de G80 nog steeds een prima optie.

Dit zijn de highlights van de G80:
 • 16 MP sensor
 • Dual IS
 • 4K 30 FPS video
 • Spat- en stofdicht
Pricewatch
Panasonic GX80
Deze compacte rangefinder camera is de ideale reisgenoot voor vloggers en travel fotografen. Klein, compact (zeker met pancake lens er op) maar zeker geen speelgoedcamera. Dual IS en de 16MP sensor zorgen dat je prima resultaten kunt behalen met de GX80. En dat ook nog een voor een aantrekkelijke prijs.

Dit zijn de highlights van de GX80:
 • 16 MP sensor
 • Dual IS
Pricewatch

OM Systems

OM-1
Dit is de eerste camera die OM Systems heeft gereleased nadat zij de fotografie-tak van Olympus hebben overgenomen. Het is de opvolger van de E-M1 iii en lijkt dan ook heel erg op deze camera. Opvallend detail is het in het oog springende Olympus logo op de camera wat toch duidelijk aangeeft dat dit een erfenis is van de overname en de camera al in ontwikkeling was.

Het uiterlijk van de camera is dus vrijwel identiek aan de E-M1 iii en ook de sensor meet nog steeds 20,4MP. Toch is dit een nieuwe sensor die voor het eerst in de MFT geschiedenis gebruikt maakt van een stacked BSI ontwerp. Hierdoor is de sensor nog sneller uit te lezen. Qua beeldkwaliteit ontlopen de sensoren elkaar echter niet heel veel.

Het autofocus systeem heeft wel een flink boost gekregen. Het aantal focuspunten is gestegen naar 1053 verspreid over de hele sensor wat een flinke vooruitgang is tov de E-M1 iii. Ook heeft de camera de objectherkenning van de E-M1x gekregen. Ook is de algehele snelheid van de camera toegenomen en kan er nu geschoten worden met snelheden tot 120 fps als je kunt leven met de elektronische sluiter en zonder AF.

Dit zijn de highlights van de OM-1:
 • 20,4 MP sensor
 • 5.78MP EFV - 120Hz
 • Deep Learning AF
 • Dual IS tot 8 stops
 • 50 FPS burst (120FPS zonder AF)
 • Pro Burst foto mode
 • Spat- en stofdicht
Pricewatch
OM-5
De tweede camera van OM Systems is de OM-5. Zoals de naam al doet vermoeden is dit de opvolger van de E-M5 iii. Tevens is dit de eerste camera die OM Systems ogenschijnlijk echt zelf ontwikkelt heeft aangezien de OM-5 wel is voorzien van het OM Systems logo.

Waar de OM-1 nog een aantal updates kreeg tov zijn voorganger is de OM-5 vrijwel identiek aan de E-M5 iii. Alleen de image processor werd geleend van zijn grotere broer (de E-M1 iii). Hierdoor beschikt de OM-5 over features zoals Live ND, handheld high-res mode en iets betere IBIS prestaties.

Dit zijn de highlights van de OM-5:
 • 20,3 MP sensor
 • 2,380MP EFV
 • Phase detect AF
 • 2 SD kaartsloten
 • Dual IS tot 7,5 stops
 • 18 FPS burst (60FPS zonder AF)
 • Spat- en stofdicht
 • Handheld high-res
 • Live ND
Pricewatch

Olympus

Olympus OM-D E-M1X
Het absolute topmodel van Olympus is de E-M1X, gericht op professionele sport en wildlife fotografen. De body is vergelijkbaar met andere pro-level sport camera's zoals de Canon 1Dx en Nikon D6. Ingebouwde grip voor verticaal schieten, een overvloed aan custom buttons en gebouwd als een tank.

Ook de specs zijn professioneel te noemen. 121 AF punten (fase en contrast AF gecombineerd), 7,5 stops aan stabilisatie met geschikte lenzen, 18 FPS continue en Deep Learning AF waardoor de camera voorwerpen kan herkennen.

Uiteraard heeft dit zijn prijskaartje en bij de introductie was de camera 3000 euro, bijna twee keer zo duur als zijn kleine broer, de E-M1ii. Inmiddels is de prijs gedaald tot iets onder de 2000.

Dit zijn de highlights van de E-M1X:
 • 20,3 MP sensor
 • 2,380MP EFV - 120Hz
 • Deep Learning AF
 • 2 UHS-II SD kaartsloten
 • Dual IS tot 7,5 stops
 • 18 FPS burst (60FPS zonder AF)
 • Pro Burst foto mode
 • Spat- en stofdicht
Pricewatch
Olympus OM-D E-M1 iii
Dit is de derde en nieuwste iteratie van de E-M1 serie, gericht op (semi-)professionele fotografen. De opvolger van de E-M1 ii heeft veel features van de E-M1X meegekregen en is daardoor een prima wildlife en sport camera. Voor velen maakt deze camera de E-M1X overbodig.

Sommige features zijn echter weer direct overgenomen van de E-M1 ii terwijl deze wel een upgrade hadden mogen krijgen. De EFV is bijvoorbeeld nog steeds 2,380K pixels met een vergroting van 0,78. In 2017 was dit nog wel OK maar in 2020 kan dit echt niet meer. Hetzelfde geldt voor de video specs. Olympus is nooit het video-merk geweest maar 4K30 is wel erg karig. En met een prijskaartje van 1700 euro mag je gewoon beter verwachten.

Uiteraard krijg je nog steeds veel features voor dat bedrag, zoals Live Composition, de 7,5 stops IBIS van de X, Fase detectie AF en handheld High Res mode. En dat alles verpakt in een mooie, fijne body.

Dit zijn de highlights van de E-M1 iii:
 • 20,3 MP sensor
 • 2,380MP EFV - 120Hz
 • Deep Learning AF
 • 2 UHS-II SD kaartsloten
 • Dual IS tot 7,5 stops
 • 18 FPS burst (60FPS zonder AF)
 • Pro Burst foto mode
 • Spat- en stofdicht
Pricewatch
Olympus OM-D E-M1 ii
Ondanks dat deze camera opgevolgd is door de mark iii, is hij nog steeds nieuw te verkrijgen. En dat is niet zo vreemd want de specs zijn nog steeds prima.

Het is uiteraard geen E-M1X in een kleiner jasje, zoals de mark iii maar hij heeft nog steeds heel veel te bieden. De prima bouwkwaliteit, hij is spat en stof-dicht, zeer goede IBIS en hoge burst snelheden maken dit nog steeds een prima wildlife en sport camera.

Ook hier geldt echter weer: ga je 1450 euro neerleggen voor een camera uit 2016? Gelukkig is ie 2e hands voor minder dan de helft op te pikken bij meerdere fotowinkels. En dan is het zeker een interessante camera.

Dit zijn de highlights van de E-M1 ii:
 • 20,3 MP sensor
 • 2,380MP EFV
 • 2 SD kaartsloten
 • Dual IS tot 5,5 stops
 • 18 FPS burst (60FPS zonder AF)
 • Spat- en stofdicht
Pricewatch
Olympus OM-D E-M5 iii
Eén trede lager dan de E-M1 vinden we de E-M5 serie. Deze camera's zijn gericht op de gevorderde amateur en semi-pro. Deze 3e versie van de 5 serie stopt heel veel features van de E-M1 in een veel kleinere body. Dit betekent dat je de camera veel makkelijker mee kan nemen maar dit gaat wel ten koste van de grip, die minder groot en comfortabel is dan de grip van de E-M1.

Voor de eerste keer heeft de E-M5 ook fase detectie AF net als zijn grote broers, waar de i en ii het alleen met contrast AF moesten doen. Dit zorgt voor vloeiendere AF wat vooral bij filmen een voordeel is.

Dit zijn de highlights van de E-M5 iii:
 • 20,3 MP sensor
 • 2,380MP EFV
 • Phase detect AF
 • 2 SD kaartsloten
 • Dual IS tot 6,5 stops
 • 18 FPS burst (60FPS zonder AF)
 • Spat- en stofdicht
Pricewatch
Olympus OM-D E-M10 iv
De instap-camera van Olympus, de E-M10, is inmiddels beland bij versie 4. De camera heeft net als zijn grotere broers een 20MP sensor en 121 AF punten, hoewel deze wel alleen contrast detectie hebben. Ook de IBIS en burst rate zijn logischerwijs iets minder goed.

Met zijn kleine body en scherm dat naar beneden om klapt, is deze camera prima geschikt voor stedentrips en selfies.

Dit zijn de highlights van de E-M10 iv:
 • 20,3 MP sensor
 • 2,380MP EFV
 • Dual IS tot 5,5 stops
 • Flip down scherm
PricewatchEen camera systeem staat of valt bij het lenzenaanbod. Het maakt niet uit hoe goed je camera's zijn, zonder goede lenzen is een systeem gedoemd te mislukken. Gelukkig hoef je je daar bij MFT geen zorgen over te maken. Het aanbod lenzen voor dit systeem is geweldig en er zit voor iedereen wel wat tussen. De lenzen variëren van compacte kitlenzen en primes tot grote professionele telezooms.

Buiten (micro)four thirds lenzen heb je de optie op vrijwel elke lens via een adapter te gebruiken.
Veel oude legacy lenzen van vergaande systemen zoals Olympus OM, Minolta MD, Canon FD, Nikon AI, zijn vaak tegen leuke prijzen te vinden. Als je de tijd hebt, en de moeite wil doen om zelf te focusen. Met deze oude manuele lenzen heb je een goedkope manier om met weinig geld toch goede lichtsterke lenzen te kunnen kopen.
voor meer info kun je beter een kijkje nemen in het topic: Alternatieve objectieven

Hieronder een opsomming van de populairste en meest gangbare lenzen. Voor een completer overzicht met prijzen kun je beter kijken in de Tweakers Pricewatch


Fisheye
Samyang 7.5mm F3.5
Een absolute aanrader als je een fisheye lens zoekt is de Samyang 7.5mm. Verwarrend genoeg gaat die lens onder verschillende namen zoals Rokinon, en Walimex of Bower over de toonbank. Er kan een verschil zitten in de draairichting voor focus, maar optisch zijn ze hetzelfde. De lens heeft goede anti reflectieve coating wat zorgt voor contrastrijke foto's. Het is èèn van de scherpste fisheyes die je kan kopen. Helaas is er geen optie om filters te bevestigen,want de zonnekap is niet afneembaar en filterdraad ontbreekt. pricewatch: Samyang Optics 7.5mm f/3.5 UMC Fisheye MFT zwart


Olympus 9mm f8 Bodycap
Goedkoop.Plastic.F8.Voor het geld is er geen goedkopere te krijgen. Laat je niet teveel door z'n uiterlijk bedriegen, het is een volwaardige lens met 5 elementen in 4 groepen, en is in staat leuke foto's te produceren, verwacht geen super prestaties, maar iets in de range van een kitlens. In tegenstelling tot de15mm bodycap, die moet je niet willen. Je moet het met deze lens wel doen met zonder autofocus of elektrische contacten, dus geen lens data bij je foto. Ook het diafragma staat vast op f8, en is dus niet geschikt voor donkere kamers. Wel een leuke lens om te kijken of fisheye iets voor je is. Verkrijgbaar in zwart en wit. pricewatch: Olympus Fisheye Body Cap Lens 9mm


Olympus 8mm f1.8 fisheye
Een vrij dure fisheye met uitstekende prestaties met als unieke features auto-focus en diafragma. F1.8 is zeer lichtsterk en daarmee erg goed voor astrofotografie. Je moet wel veel van fisheyevervorming houden om ~900 euro neer te tellen voor deze lens.
pricewatch: Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 8mm 1:1.8 Fisheye Pro


Meike MK-3.5mm f/2.8 fisheye
Verreweg de wijdste fisheye voor MFT met 3.5mm (7mm FF equivalent). Dit komt neer op een kijkhoek van 220 graden waardoor je letterlijk meer dan de halve wereld op de foto zet. pricewatch: Meike MK-3.5mm f/2.8 Wide Angle Fisheye MFT
UWA-Zoom
Panasonic 7-14mm F4
Met een prijs van rond de 1000 euro moeilijk een aanrader te noemen, maar wie het geld er voorover heeft krijgt daar wel prachtige beeldkwaliteit voor terug. Deze lens geeft wel vrij veel vervorming en CA, wat eventueel met software kan worden rechtgetrokken. Hij presteert ook beter dan de Olympus 9-18mm. Een nadeel is het ontbreken van filterdraad.
pricewatch: Panasonic Lumix G Vario H-F Micro 4/3rds 7-14mm Wide angle Lens


Olympus 9-18mm f4-5.6
Eèn van de weinige niet fisheye vormige ultragroothoeklenzen,handig voor architectuur waarbij je het liefst zo min mogelijk vervorming wil. De prijs is een stuk schappelijker, dan de Panasonic, en je levert iets in met beeldkwaliteit. Maar voor het geld is het een erg goede lens. pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital 9-18mm f/4.0-5.6 EDPanasonic 8-18mm F2.8-4
Panasonics laatste UWA zoom is de 8-18mm F2.8-4. Deze lens is 1 mm minder wijd dat zijn voorganger maar in ruil krijg je wel een sneller diafragma in het wijde deel en slikt deze wel filters. Ideaal voor landschaps- en astro-fotografen dus.pricewatch: Panasonic Panasonic 8-18mm F2.8-F4Olympus 7-14 1:2.8 Pro
Als je echt het allerbeste wilt hebben dat er op UWA MFT gebied te vinden is, dan is dit jouw lens. Uiteraard komt dit tegen een flink prijskaartje, ruim 1100 euro ten tijde van schrijven. pricewatch: Olympus 7-14 1:2.8 Pro(Super) Groothoek primes
Alles onder de 28mm (in full frame termen) wordt gezien als groothoek, uiteraard bied MFT hier genoeg keuze

Laowa 7.5mm F/2.0
De wijdste non-fish-eye prime voor het MFT systeem. En dan ook nog een F2 en mooi scherp. Perfect voor astrofotografie en ook voor architectuur foto's kun je hier prima mee uit de voeten. Met zijn 600 euro niet de goedkoopste van de klas pricewatch: Laowa 7.5mm F/2.0 MFT C-Dreamer Standard


Panasonic Leica DG Summilux 12mm f/1.4
De absolute topper op het gebied van wide angles primes. Deze professionele lens laat met zijn 1.4 diafragma heel veel licht binnen en zorgt zelfs voor eens wijde lens voor redelijk krappe scherptediepte. Voor dit moois mag je echter wel ruim 1000 euro overhandigen aan je (lokale) fotoboer pricewatch: Panasonic Leica DG Summilux 12mm f/1.4


Olympus 12mm F2.0
De Olympus 12mm is een premium lens, en ook verkrijgbaar in zwart als limited versie, die uiteraard duurder is.De optische prestaties zijn dik in orde, nadeel is het wat hoge prijskaartje pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 12mm f/2.0 Zilver


Samyang 12mm f/2.0 NCS CS
Als je kan leven zonder autofocus en afneembare zonnekap heeft Samyang een vriendelijk geprijsde tegenhanger van de Olympus. Presteert prima.
pricewatch: Samyang Optics 12mm f/2.0 NCS CS (MFT) Zwart


Standaardprimes
Hier vallen alle brandpunten tussen groothoek en tele tussen. MFT heeft een enorm aanbod aan de "standaard" brandpunten, liggend tussen de 14 en 25mm.
Panasonic 14mm f2.5
Een echte compacte pancake lens.Anders dan de 20mm heeft deze lens wel een stille en goede autofocusmotor, wat voor video van pas komt. Helaas ontbreekt wel de stabilisatie. Ook is f2.5 nou ook niet echt lichtsterk te noemen, zeker omdat de kitlens f3.5 is en wèl ingebouwde stabilisatie heeft. Deze lens is wel lekker scherp in het centrum, randen zijn niet bijzonder, dus wel een goede upgrade. voor centrumscherpte, of als je voor compact gaat. Nieuw vrij duur, maar is tegen leuke prijzen 2e hands te koop. pricewatch: Panasonic Lumix G 14mm f2.5 II ASPHPanasonic Leica DG 15mm f1.7
Een relatief nieuw objectief.De bouwkwaliteit is uitstekend en je krijgt een metalen lenshood erbij. De optische prestaties zijn goed, met name in de hoeken doet ie het beter dan de soortgelijke wide angle lenzen, vooral de 14mm pancake. Maar de scherpte in het centrum ligt wat achter op de toppers. Heeft verder ook duidelijk CA wide open. Maar de rendering en bokeh maken een heel hoop goed, de lens creëert een "leica look"
De lens heeft als een van de weinige een diafragmaring en AF/MF schakelaar wat van pas komt op body' s met weinig externe controls zoals de GM serie. De diafragma ring heeft helaas alleen een functie op Panasonic camera's. Bij Olympus bedien je het diafragma met de bekende wieltjes op de body zelf. Verkrijgbaar in zwart en zilver.
pricewatch: Panasonic H-X015E Zwart
Olympus 17mm F1.2 Pro
Olympus' poging om professionele fotografen op het MFT systeem te houden (of zelfs binnen te halen). Vergelijkbaar met een FF 35mm F2.4 lens, gebouwd als een tank en haarscherp. Uiteraard niet klein en ook zeker niet goedkoop.
pricewatch: Olympus 17mm F1.2 Pro


Olympus 17mm F1.8
Een mooi objectief van Olympus, wide open is de scherpte voldoende, maar afstoppen naar f4 helpt enorm, is qua scherpte wel iets achter op de 15mm. Verkrijgbaar in zwart en zilver.
pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm f/1.8 Zilver


Panasonic 20mm F1.7
Het standaardobjectief van Panasonic, er zijn 2 versies waarvan de laatste versie enkel cosmetisch anders is, optisch zijn ze hetzelfde. Deze lens is te vinden als kitlens bij de GX7. Centrumscherpte is geweldig, zelfs wide open. De randscherpte kan aardig meekomen. Nadeel is de trage autofocus, en er is geen AF-C mogelijk. Ook verkrijgbaar in zilver en zwart.
pricewatch: Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II ASPH Zwart
Short/medium tele primes
Objectieven met vast brandpunt, tussen 50mm en 200mm equivalent.
Olympus 25mm f1.8

De olympus is ongeveer 200 euro goedkoper van de Panasonic 25 f1.4 en zeer compact. Scherpte is prima, in de hoeken stukken beter dan de 20mm f1.7. Heeft helaas wel wat last van astigmatisme wide open. pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.8 ZilverOlympus 25mm f1.2 Pro

Net als bij de 35mm (FF equiv) had Olympus bedacht dat de pros die met MFT schieten ook graag beschikking zouden hebben over een zeer snelle 50mm equivalente lens. Zie daar de 25mm F1.2 Pro. Deze is ook gebouwd als een tank en vlijmscherp. En ook het prijskaartje ontloopt zit heel dicht bij die van de 17mm. pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 12mm f/1.2 Pro


Panasonic 42.5mm f1.7
Voor wie een nog scherpere lens dan de olympus 45 wil, of gewoon ingebouwde stabilisatie is er de Panasonic 42.5mm f1.7. Als je afstopt wordt het verschil met de olympus kleiner en presteren ze identiek.
pricewatch: Panasonic Lumix G 42.5mm f/1.7 ASPH. POWER O.I.S.

Olympus 45mm f1.8
Een aantrekkelijk geprijsd objectief, een goede keus als lens naast de standard kitlens. Goed met weinig licht en kan ook mooie "bokeh" produceren. Scherpte wide open is goed, afgestopt erg goed. Verkrijgbaar in zilver en zwart.
pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1.8 Zilver


Olympus 45mm f1.2 Pro
De ultime standaard portret lens van Olympus voor het MFT systeem. Samen met de andere twee F1.2 primes gericht op de professionele fotograaf.
pricewatch: Panasonic Olympus 45mm f1.2 Pro


Panasonic 42,5mm f1.2 Nocticron
Het antwoord van Panasonic op de F1.2 lenzen van Olympus. Ook Panasonic wil een stukje van de Por-MFT-shooter taart mee eten. De lens is er zeker goed genoeg voor en het prijskaartje zorgt ervoor dat ook echt alleen pro's deze lens aan zullen schaffen.
pricewatch: Panasonic Leica DG Nocticron 42.5mm f/1.2


Sigma 60mm F2.8 DN
F2.8 is misschien niet lichtsterk, maar de scherpte die deze lens produceert is echt uitmuntend, zelfs wide-open. CA is nauwelijks aanwezig. Het is even wennen aan het focusmechanisme (magnetisch veld ipv motor) waardoor het element met de camera uitgeschakeld vrij kan bewegen, het maakt ook een hoge elektrische fluittoon maar is verder niet storend (is wel te horen bij video)

Nadelen zijn de focusring, die erg snel beschadigd en en zonnekap die veel te kort is. Wel is de prijs zeer schappelijk en staat dit objectief hoog in de top 5 van scherpste MFT objectieven, een echte aanrader dus. Verkrijgbaar in zilver en zwart. pricewatch: Sigma 60mm F2.8 DN Art Zwart (Four Thirds)


Olympus 75mm f1.8
De 75mm f1.8 is tele prime lens met autofocus. Als je houd van portretten met een zachte achtergrond is dit objectief aan te bevelen. Het is ook een van de scherpste MFT objectieven die je kan kopen. Niet goedkoop, maar wel betaalbaar. Een nadeel is dat hij vanwege zijn lange brandpunt niet echt geschikt voor krappe ruimtes. Verkrijgbaar in zilver en zwart. pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm F1.8 Zilver

Tele primes
Objectieven met vast brandpunt, boven 200mm equivalent.
Panasonic Leica DG Elmarit 200mm f/2.8

400mm equivalente 2.8 lens. Scherp, snel, onverwoestbaar en relatief klein. Perfect voor natuur- en sportfotografen. En met de standaard meegeleverd 1.4 teleconverter loopt het bereik op tot 280mm, altijd handig die extra reikwijdte ook al gaat het ten koste van een stop aan licht. pricewatch: Panasonic Leica DG Elmarit 200mm f/2.8


Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm f/4.0 Pro

Deze lens is de reden waarom menig natuurfotograaf met MFT schiet.600mm F4 power in een heel klein jasje waardoor je veel minder mee hoeft te zeulen dan met een FF camera. Uiteraard niet 100% vergelijkbaar maar in veel gevallen volstaat dit prima en de lens is minstens even scherp en goed gebouwd als zijn FF tegenhangers. De prijs is erg hoog maar ok in vergelijking met zijn FF broers een koopje. Eventueel ook verkrijgbaar met de 1.4 of 2.0 teleconverter voor een nog groter bereik. pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm f/4.0
Standard Zoom
Op beide kitlenzen van Olympus of Panasonic is weinig aan te merken,(op de pancake zooms na) de 14-42 van beidde merken is gewoon erg goed voor een kitlens te noemen. Als je een waardige upgrade wilt kom je al snel uit bij de F2.8 zooms. Dit zijn lenzen geschikt voor professioneel gebruik, met als voordeel dat ze tegen een spatje water kunnen, en uiteraard erg degelijk gebouwd zijn. Er zijn geen goedkope third party varianten dus je zult het moeten doen met de merkeigen objectieven.

Panasonic 12-32mm f3.5-5.6
Deze lens is soms als kitlens te vinden, maar is uiteraard ook los aan te schaffen. Ten opzichte van de normale 14-42 zooms heeft deze lens 2 voordelen:
 • Compactheid
 • De lens is in "opgevouwen" toestand net zo groot als een pancake objectief.
 • Extra wijd
 • Ten opzichte van 14mm lijkt die 2 mm extra weinig, maar we hebben het hier wel over 15% of 8 graden diagonaal extra.
De beeldkwaliteit is prima voor een kitlensje wel moet je genoegen nemen met de beperkte zoom.Verkrijgbaar in zwart en zilver pricewatch: Panasonic Lumix G Vario 12-32mm F3.5-5.6 ASPH Mega OIS ZwartPanasonic 12-60mm f2.8-4
De meest recente "pro" standaard zoom van Panasonic. Iets minder snel op het lange eind maar dat maakt deze lens goed in bereik. Met 60mm (120mm equivalent) is deze lens ook prima bruikbaar als portretlens of voor het lichte telewerk. Uiteraard spat en stofdicht en voorzien van de laatste versie van Dual IS.
pricewatch: Panasonic 12-60 f2.8 f4


Panasonic 12-60mm f3.5-5.6
Iets minder snel dan zijn pro broer maar wel hetzelfde bereik en ook mooi scherp. Moet he wel doen zonder weather sealing maar dual IS heeft ie wel gewoon.
pricewatch: Panasonic Lumix G Vario 12-60mm f/3.5-5.6


Panasonic 12-35mm F2.8 II
De opvolger van de alom geliefde eerste versie van deze pro lens. Prima bereik, snel en zeer scherpe lens verpakt in compact jasje. Geen wonder dat ie zo geliefd is. Deze 2e versie verschilt qua ontwerp niet heel veel van de v1 maar biedt wel Dual IS ii. pricewatch: Panasonic Lumix GX Vario 12-35mm f/2.8 IIOlympus 12-40mm f2.8
De Olympus is een stuk nieuwer dan de Panasonic, en heeft ook meer bereik. Qua prestaties is dit objectief uitzonderlijk op f2.8, beter dan de Panasonic, vooral op het wijde eind. Na f5.6 is de Panasonic juist weer iets beter. Maar de Olympus heeft ook een zwaktepunt: de 40mm stand, waar de prestaties duidelijk lager liggen dan de andere brandpunten. Dit objectief is een mooie upgrade voor Olympus gebruikers, ook omdat die de FN button op de lens kunnen gebruikten. Verkrijgbaar in zwart en zilver pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm 1:2.8


Olympus 12-45mm f4 Pro
Deze lens wordt samen met de 12-40 Pro 2.8 aangeboden door Olympus. Deze lens biedt iets meer range en is een stukje compacter en lichter dan zijn 2.8 broer maar moet het wel doen met een maximum diafragma van F4. Ook deze lens is, zoals de naam suggereert, gebouwd als een tank en stof- en spatwaterdicht. Een mooi compact werkpaard dus. pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45mm 1:4Olympus 12-100mm f4
One lens to rule them all. In FF en APS-C land al jaren beschikbaar maar nu ook voor MFT. De lange range lens die van wijd tot tele gaat. Perfect voor als je op pad gaat en maar 1 lens mee kan of wilt nemen. Bijzonder is wel dat deze lens over het hele bereik hetzelfde diafragma van F4 weet vast te houden en behoorlijk scherp is.pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm f/4 IS PRO


Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.6
Voor wie niet van lenzen wisselen houdt maar ook niet ruim 1000 euro wil uitgeven aan de Olympus 12-100 PRO, is dit een mooi alternatief. Niet dezelfde bouwkwaliteit en ook niet zo snel maar wel een stuk vriendelijker voor de portemonnee. pricewatch: Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.6
Telezoom
Het MFT systeem is door zijn cropfactor geliefd bij natuur- en sportfotografen. Het is daarom ook geen wonder dat er een hele reeks van mooie telelenzen beschikbaar is voor het MFT systeem waarbij sommige het tot 800mm (FF equivalent) schoppen.

Panasonic 35-100 f2.8 II
De MFT tegenhanger van de FF 70-200 F2.8. Een echt werkpaard maar dan een stuk compacter en lichter. Uiteraard kan hij ook tegen een stootje.pricewatch: Panasonic Lumix 35-100 F2.8 II


Panasonic Lumix G Vario 35-100mm f/4.0-5.6
Kleiner maar ook een stuk goedkoper dan zijn grote F2.8 tegenhanger. Maar nog steeds een prima lens en nog compacter ook. Een prima reisgenoot dus.pricewatch: Panasonic Lumix G Vario 35-100mm f/4.0-5.6


Olympus 40-150mm F2.8 PRO
Eén van de allerbeste telezoom-lenzen van het MFT systeem. Een bereik van 70-300mm in FF speak en F2.8 over het hele bereik. Daarnaast kan de lens zich qua scherpte meten met de beste primes. Tel daar de superieure bouwkwaliteit bij op en je ziet waar het prijs kaartje vandaan komt. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Tevens wordt de lens geleerd met een tripod mount en een unieke inklapbare lenshood. Ook is de lens te combineren met de 1.4 en 2.0 teleconverters zodat je tot 300mm bereik kunt halen. Maar het is ook één van de grootste MFT lenzen en dus niet voor de compacte/travel shooter.pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm f2.8 Pro


Olympus 40-150mm F4-5.6
Als de 40-150 PRO je iets te groot of te duur is, kun je voor 10% van de oorspronkelijke prijs van de F2.8 variant de F4-F5.6 versie oppikken. En die is zeker niet 10 keer zo slecht. Prima lens voor de fotograaf die zo nu en dan tele-foto's schiet. Een ander voordeel is dat hij een stuk compacter is.pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm F4-F5.6


Panasonic 50-200mm F2.8-4
Panasonics antwoord op de Olympus 40-150mm PRO. Geen F2.8 over het hele bereik maar wel 50mm meer op het lange einde en das best een verschil. Serieus telewerk dus voor de serieuze fotograaf.pricewatch: Panasonic 50-200 F2.8-F4


Panasonic 100-400mm F4-F6.3
Hoe ver wil je inzoomen? Deze lens van Panasonic gaat tot 400mm, maar liefst 800mm FF. Uniek toen deze lens in 2016 uitkwam en nog steeds bijzonder. De beeldkwaliteit (vooral boven de 300mm) en snelheid mogen het niet halen bij sommige andere telelenzen in dit rijtje, het bereik maakt alles weer goed. Bij situaties met voldoende licht
is dit de ideale wildlife camera. En de IBIS helpt, eventueel in combinatie met de camera, ook om een wat grotere hitrate te krijgen.pricewatch: Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4-6.3


Olympus 100-400mm F5-6.3
Dit keer was het Olympus die een inhaalslag te maken had. Vier jaar na Panasonic kwam Olympus ook met een 100-400mm telelens. De specs zijn ongeveer gelijk hoewel deze lens op 100mm begint bij F5 ipv F4. Maar eerlijk gezegd is dat natuurlijk niet waar je dit soort lenzen voor koopt en aan het lange eind lopen ze dan ook weer gewoon in de pas.
De scherpte schijnt iets beter te zijn dan de Panasonic maar je moet ze echt naast elkaar vergelijken om verschillen te zien.pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS


Panasonic 100-300mm F4-5.6 II
Wil je een groot bereik maar niet perse meer dan 1000 euro uitgeven, dan is de 100-300mm van Pansonic een prima optie. Geen 400mm en iets minder scherp maar nog steeds prima om hele mooie platen mee te maken.pricewatch: Panasonic Lumix G Vario 100-300mm f/4-5.6 II Power OIS


Olympus 75-300mm F4.8-6.7 II
Ook Olympus heeft een lens met het motto: veel bereik voor 'weinig'. Alleen bij Olympus gaat het wel heel erg ten koste van je maximale diafragma. Maar als je genoeg licht hebt, kun je met deze lens dingen heerlijk dichtbij halen. pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm f/4.8-6.7 II
Macro
Door de grote scherptediepte en de uitstekende stabilisatie, zijn MFT camera's ook prima geschikt voor macrofotografie. Toch zijn er maar 4 echte macrolenzen verkrijgbaar, die dan wel weer allemaal goed tot erg goed zijn.

Panasonic 30mm F2.8 macro
Kleinste macro objectief voor MFT maar daarmee zeker geen zielig lensje. Prima optische kwaliteit en stabilisatie maken dit een zeer fijne lens. En op 30mm is er ook nog wat ruimte om de omgeving er deels op te krijgen.pricewatch: Panasonic Lumix G Macro 30mm f/2.8 Asph. Mega OIS


Olympus 30mm F3.5 macro
Net als Panasonic heeft Olympus ook een 30mm macro in haar catalogus staan. Deze is echter F3.5 en moet het ook stellen zonder stabilisatie. Een veel gemaakte keuze van Olympus omdat bijna al hun bodies IBIS hebben. Uiteraard werkt deze lens ook met IBIS van Panasonic bodies waardoor ook voor die groep die een hele leuk lens is voor net iets meer dan 200 euro.pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 30mm f/3.5 Macro


Panasonic 45mm F2.8
Iets meer bereik dan de 30mm maar ook bijna twee keer zo duur. Dankzij de stabilisatie ook hier kansen genoeg om strakke foto's te schieten en met dit bereik zijn insecten makkelijker te doen dan met op 30mm. pricewatch: Panasonic Leica DG Macro-Elmarit 45mm f2.8 Asph. Mega OIS


Olympus 60mm F2.8 macro
De langste macro lens voor MFT en daarmee ook de keuze voor fotografen die veel insecten proberen te vangen. Dankzij zijn lengte ook uitstekend in te zetten als portretlens. Ook deze Olympus lens heeft geen stabilisatie aan boord maar is wel beschermt tegen de elementen en kan tegen een stootje. pricewatch: Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm 1:2.8 Macro


« · ^


Het Micro FourThirds systeem is ook zeer goed te gebruiken voor videografie (afhankelijk van het model body)

Een systeemcamera als de GH3 is uitermate goed te gebruiken als (pro) videocamera. De voorganger, de GH2, is een geliefd model onder videografen. Meer informatie volgt.

Olympus en Panasonic zijn niet de enige twee fabrikanten die zich op het gebied van videografie bezig houden met het produceren van body’s. Ook Blackmagic heeft een videocamera met m4/3 mount.


Blackmagic Cinema Camera


Blackmagic Cinema Camera Key Features

• High resolution 2.5K sensor allows improved anti aliasing and reframing shots.
• Super wide 13 stops of dynamic range allows capture of increased details for feature film look.
• Built in SSD allows high bandwidth recording of RAW video and long duration compressed video.
• Open file formats compatible with popular NLE software such as CinemaDNG 12 bit RAW, Apple ProRes and Avid DNxHD. No custom file formats.
• Includes no custom connections. Standard jack mic/line audio in, BNC 3 Gb/s SDI out, headphone, high-speed Thunderbolt I/O technology, LANC remote control and standard DC 12-30V power connection.
• Capacitive touch screen LCD for camera settings and slate metadata entry.
• Supports 2.5K and 1080HD resolution capture in 24, 25, 29.97 and 30 fps.
• Thunderbolt connection allows direct camera capture via included Media Express software and supports live waveform monitoring via the included Blackmagic UltraScope software.
• Includes a full copy of DaVinci Resolve 9.0 color grading software.Blackmagic Pocket Cinema Camera


Blackmagic Pocket Cinema Camera Key Features

• High resolution 1080HD Super 16mm sized sensor with superior handing of image detail.
• Super wide 13 stops of dynamic range allows capture of increased details for feature film look.
• Compatible with extremely high quality Micro Four Thirds lenses. Compatible with other mounts via common third party adapters such as PL mount and Super 16 cine lenses.
• Built in SD card allows long duration recording with easy to use media.
• Open file formats compatible with popular NLE software such as ProRes 422 (HQ) and lossless compressed • CinemaDNG 12 bit RAW. No custom file formats.
• Features all standard connections, including mini jack mic/line audio in, micro HDMI output for monitoring with camera status graphic overlay, headphone mini jack, LANC remote control and standard DC 12 power connection.
• Built in LCD for camera settings via easy to use menus.
• Supports 1080HD resolution capture in 23.98, 24, 25, 29.97 and 30 fps.
• Compatible with DaVinci Resolve Lite color grading software.


« · ^
Ontbrekende of incorrecte informatie
Er zullen ongetwijfeld dingen in de topicstart staan die niet kloppen of niet volledig zijn. Indien aanvulling of vernieuwing van producten gewenst is laat het me dan even weten via DM.
Veel informatie (bijvoorbeeld de beschrijvingen bij camera's) is rechtstreeks overgenomen van de producent. Het kan zijn dat er gedateerde informatie instaat gezien nieuwe ontwikkelingen.


Links
Olympus Nederland
Geschiedenis van Olympus camera's
DPReview.com camera database Olympus
FT geruchten website
Wrotniak.net - uitgebreide tests en info over E-series bodies
Voorgaande topics

Changelog
• 15-11-2020 - Eerste versie
• 25-11-2020 - Twee lenzen toegevoegd
• 02-01-2023 - OM-1 en OM-5 toegevoegd en image link gefixt
« · ^

[Voor 5% gewijzigd door sys64738 op 02-01-2023 15:39]

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • Retrospect
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 17:13
Hulde voor de nieuwe inleiding. Dat het maar weer een mooi topic mag worden.

 • dwightjelee
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 01-06 09:48
Gezien ik op het vorige topic niet meer kan reageren, wil ik iedereen hier bedanken voor hun duidelijke uitleg en meningen. Ik heb dan ook besloten dit jaar toch in te stappen op het MFT platform met de Olympus E-M5 Mark III en ga opzoek naar de 12-100 lens zoals is aangeraden! :)

 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
dwightjelee schreef op zaterdag 21 november 2020 @ 07:24:
Gezien ik op het vorige topic niet meer kan reageren, wil ik iedereen hier bedanken voor hun duidelijke uitleg en meningen. Ik heb dan ook besloten dit jaar toch in te stappen op het MFT platform met de Olympus E-M5 Mark III en ga opzoek naar de 12-100 lens zoals is aangeraden! :)
Hele mooie set waar je zeker geen spijt van ga krijgen. Veel plezier ermee.

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • Jackie Moon
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 13-07-2022
Kwam deze (pre) blackfriday deals tegen

Panasonic 200mm f2.8 prime + 1.4tc bij Hans Keuzekamp 1399,-
https://www.fotohanskeuze...m-2-8-elmarit-power-o-i-s

Olympus E-M1 mark II + 12-100mm F4 pro bij Foto Verweij 1699,-
https://www.fotoverweij.n...ark-ii-12-100mm-f4-is-pro

 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
@Jackie Moon Dat zijn serieus goeie aanbiedingen. Hans is sowieso erg goedkoop soms. Die 200 Panny stond al tijdje voor 1600 op zijn site maar dis echt scherp.

@dwightjelee Als je nog niks gekocht hebt, zou ik zeker even kijken naar die E-M1 aanbieding die Jack post. Goedkoper dan losse E-M5 en 12-100 denk ik. En de E-M1 is iets groter maar op sommige vlakken ook wel stukje beter dan de 5.

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • OttiglioM
 • Registratie: Januari 2017
 • Laatst online: 21:27
dwightjelee schreef op zaterdag 21 november 2020 @ 07:24:
..............en ga opzoek naar de 12-100 lens zoals is aangeraden! :)
Foto Verweij levert hem ook los voor 900 euro. Alleen dit weekend. En aangezien je hem toch dit jaar al wil hebben :) Het is in ieder geval 400 euro goedkoper dan de prijzen van "het kartel". Ik heb zo'n vermoeden dat die prijzen wel even gehandhaafd blijven.

Edit: Ik zie nu dat ongeveer overal de prijzen tot 1089 gezakt zijn. Over een kartel gesproken..... Maar het is bemoedigend die prijsdaling. Of is het een voorteken dat Olympus straks overal in de ramsj gaat? Dat zou heel jammer zijn. Net als de val van Minolta, indertijd.

[Voor 20% gewijzigd door OttiglioM op 21-11-2020 16:05]


 • Jackie Moon
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 13-07-2022
Ik denk dat het beter is een camera met grip te nemen voor de 12-100mm lens. Hier een camerasize vergelijking:

E-m5 mark III + 12-200mm (1599,-) versus E-m1 mark II + 12-100mm (1699,-)

https://j.mp/3338SMw

[Voor 3% gewijzigd door Jackie Moon op 21-11-2020 16:56]


 • hatsa
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 13:55
De M1 is wel wat groter, maar door de grip ook comfortabeler dan de M5. En zeker met een wat forsere lens erop maakt het voor het pakvolume weinig uit.

 • dwightjelee
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 01-06 09:48
sys64738 schreef op zaterdag 21 november 2020 @ 11:32:
@Jackie Moon Dat zijn serieus goeie aanbiedingen. Hans is sowieso erg goedkoop soms. Die 200 Panny stond al tijdje voor 1600 op zijn site maar dis echt scherp.

@dwightjelee Als je nog niks gekocht hebt, zou ik zeker even kijken naar die E-M1 aanbieding die Jack post. Goedkoper dan losse E-M5 en 12-100 denk ik. En de E-M1 is iets groter maar op sommige vlakken ook wel stukje beter dan de 5.
Ik heb nog niets gekocht, ik ga zeker eens nadenken over e E-M1ii alleen jammer dat die niet ook in de mooie zilveren kleur te krijgen is ;(

 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
dwightjelee schreef op zaterdag 21 november 2020 @ 22:06:
[...]


Ik heb nog niets gekocht, ik ga zeker eens nadenken over e E-M1ii alleen jammer dat die niet ook in de mooie zilveren kleur te krijgen is ;(
Tja. Een mooie body is ook wat waard. Maar op de uiteindelijke foto's zie je daar niks van :+

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • Jackie Moon
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 13-07-2022
dwightjelee schreef op zaterdag 21 november 2020 @ 22:06:
[...]


Ik heb nog niets gekocht, ik ga zeker eens nadenken over e E-M1ii alleen jammer dat die niet ook in de mooie zilveren kleur te krijgen is ;(
Er bestaat ook een grip voor de e-m5 mark III, wellicht misschien een oplossing

https://www.cameranu.nl/n...-5-handgrip-voor-e-m5-iii

 • Tomba
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 21:31

Tomba

Quis custodiet ipsos custodes?

@sys64738 (C64 flashback alert _/-\o_ ), mooie topic start!
Ik mis nog wel 1 van mijn lenzen die ik behoorlijk vaak gebruik:
pricewatch: Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 Zwart
Ideaal voor op (vlieg)vakantie. Niet te zwaar, niet te groot en dus makkelijk mee te nemen in handbagage op mijn GX9 en de IQ is wat mij betreft meer dan prima wat hem een goede allrounder maakt.

Mijn favo lens bljft de Leica 15mm F/1.7 al zou de Leica 100-400 die naar me onderweg is die rol wel eens over kunnen nemen :)

tomba.tweakblogs.net || Mijn V&A


 • Tarquin
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 06-06 10:51
Ik heb een M5.3 en een losse grip van AliExpress. Geen extra sluiterknop, geen extra accu, alleen een grip.
Kost €20,-. Laat de batterijklep mooi vrij, heeft een Arca-Swiss profiel. Hij kan ook in portrait-mode op een arca swiss gezet worden omdat het een L-greep is. Onderaan zit met een magneetje een inbus sleuteltje om de 'L' eraf te halen en om de statiefschroef aan te draaien.
Oftewel: Goed gemaakt, weinig geld.

 • Tomba
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 21:31

Tomba

Quis custodiet ipsos custodes?

Tomba schreef op zondag 22 november 2020 @ 09:14:
@sys64738 (C64 flashback alert _/-\o_ ), mooie topic start!
Ik mis nog wel 1 van mijn lenzen die ik behoorlijk vaak gebruik:
pricewatch: Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 Zwart
Ideaal voor op (vlieg)vakantie. Niet te zwaar, niet te groot en dus makkelijk mee te nemen in handbagage op mijn GX9 en de IQ is wat mij betreft meer dan prima wat hem een goede allrounder maakt.

Mijn favo lens bljft de Leica 15mm F/1.7 al zou de Leica 100-400 die naar me onderweg is die rol wel eens over kunnen nemen :)
De Leica 100-400 is binnen, damn wat een unit :o Mijn GX9 ziet er maar ieletjes uit zo :+
Hopelijk vanmiddag even tijd om m een testdrive te geven!

tomba.tweakblogs.net || Mijn V&A


 • Jackie Moon
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 13-07-2022
Tomba schreef op dinsdag 24 november 2020 @ 13:08:
[...]

De Leica 100-400 is binnen, damn wat een unit :o Mijn GX9 ziet er maar ieletjes uit zo :+
Hopelijk vanmiddag even tijd om m een testdrive te geven!
Goeie lens. 2 jaar gebruikt op een gx80 met gx9 grip, nu op mijn G9. Op 400mm op F7.1 'stoppen' voor dat tikkeltje extra scherpte.

 • Tomba
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 21:31

Tomba

Quis custodiet ipsos custodes?

Jackie Moon schreef op dinsdag 24 november 2020 @ 15:33:
[...]


Goeie lens. 2 jaar gebruikt op een gx80 met gx9 grip, nu op mijn G9. Op 400mm op F7.1 'stoppen' voor dat tikkeltje extra scherpte.
Thanks voor de tip! Op 400mm uit de hand schieten wordt wel een uitdaging zeg, net even snel tijdens koffiebreak mee naar buiten genomen maar ik moet mijn vaste hand gaan oefenen zeg maar ;)

[Update]
Net even de maan proberen te schieten en dat ging niet onaardig :)

30 november is het volle maan, hopelijk dan een heldere nacht!

[Voor 28% gewijzigd door Tomba op 24-11-2020 17:12]

tomba.tweakblogs.net || Mijn V&A


 • Jackie Moon
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 13-07-2022
Net ook even geprobeerd. Sterke crop


 • Tomba
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 21:31

Tomba

Quis custodiet ipsos custodes?

Wauw, heel mooi! Welke settings heb je gebruikt?

tomba.tweakblogs.net || Mijn V&A


 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
Mooi plaat @Jackie Moon JE doet je nick eer aan 8)

Vinden jullie Black Friday ook mega tegen vallen of kijk ik gewoon niet goed? Vorig jaar veel leukere aanbiedingen gezien. Alleen de E-M1 ii is nu onder de 1000 euro. Maar dat had ie sowieso ook zonder BF al moeten zijn. En de Panasonic 200 F2.8 is erg scherp geprijsd bij Keuzekamp. Maar verder bar weinig.

[Voor 4% gewijzigd door sys64738 op 24-11-2020 18:32]

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • Jackie Moon
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 13-07-2022
Tomba schreef op dinsdag 24 november 2020 @ 18:26:
[...]

Wauw, heel mooi! Welke settings heb je gebruikt?
Aperture priority F7.1 iso200 spot metering -2ev manual focus

 • Jackie Moon
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 13-07-2022
sys64738 schreef op dinsdag 24 november 2020 @ 18:31:
Mooi plaat @Jackie Moon JE doet je nick eer aan 8)

Vinden jullie Black Friday ook mega tegen vallen of kijk ik gewoon niet goed? Vorig jaar veel leukere aanbiedingen gezien. Alleen de E-M1 ii is nu onder de 1000 euro. Maar dat had ie sowieso ook zonder BF al moeten zijn. En de Panasonic 200 F2.8 is erg scherp geprijsd bij Keuzekamp. Maar verder bar weinig.
Niet veel inderdaad. Misschien komen de echte deals nog op vrijdag. Enigste wat ik nog gezien heb is de laowa 7.5mm F2 bij kamera express deutschland voor 507 euro.

 • Retrospect
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 17:13
Voor Black Friday zit ik vooral naar Godox te kijken. Maar het valt allemaal vies tegen dit jaar.

 • Jackie Moon
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 13-07-2022

 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
 • Fixed the problem of overexposure when burst shooting with the settings of SH1, SH2, SH1 PRE, SH2 PRE.
 • Improved LVF image quality when waiting for shooting in creative video mode.
Geen wereld schokkende veranderingen. Die vorige FW was imposanter met die video spec updates. Maar evengoed mooi om te zien dat er nog steeds bijgeschaafd wordt aan de G9,

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • mr_MA
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 07-06 05:57
Niet veel inderdaad. Misschien komen de echte deals nog op vrijdag. Enigste wat ik nog gezien heb is de laowa 7.5mm F2 bij kamera express deutschland voor 507 euro.
Deze heb ik net tweedehands gekocht voor 400 euro. Ik vind het echt een geweldige lens, 507 euro voor een nieuwe zou ik zeker overwegen.

 • Jackie Moon
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 13-07-2022
mr_MA schreef op woensdag 25 november 2020 @ 14:18:
[...]


Deze heb ik net tweedehands gekocht voor 400 euro. Ik vind het echt een geweldige lens, 507 euro voor een nieuwe zou ik zeker overwegen.
Veel goede dingen gehoord over de 7.5mm F2 (15mm eq rectilinear, geen fisheye). Ik zoek hem ook nog. 500 euro nét te duur. 350 euro max.

De laowa 7.5mm (de enige superwide prime voor mft, geen fisheye) mist trouwens in het beginoverzicht.

 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
Jackie Moon schreef op woensdag 25 november 2020 @ 16:40:
[...]

De laowa 7.5mm (de enige superwide prime voor mft, geen fisheye) mist trouwens in het beginoverzicht.
Nou vooruit. Heb hem toegevoegd (net als de 14-140 Panny)

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • cliors
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 08-06 14:57
Volgens mij is dit ook wel een nette prijs (olympus shop) of scoort de lens niet zo goed?

E-M1 Mark II 12-40 PRO kit 1199 euro
(vouchercode OMDBF2020NL) gebruiken.

 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
cliors schreef op donderdag 26 november 2020 @ 18:42:
Volgens mij is dit ook wel een nette prijs (olympus shop) of scoort de lens niet zo goed?

E-M1 Mark II 12-40 PRO kit 1199 euro
(vouchercode OMDBF2020NL) gebruiken.
Nee die lens is zeer goed. En dit is geen nette prijs, dit is bijna te geef. Goedkoopste aanbieding die ik kon vinden was 1725. Dit is echt hele mooie deal. Hang zelf al boven de bestel knop.

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • cliors
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 08-06 14:57
sys64738 schreef op donderdag 26 november 2020 @ 18:54:
[...]

Nee die lens is zeer goed. En dit is geen nette prijs, dit is bijna te geef. Goedkoopste aanbieding die ik kon vinden was 1725. Dit is echt hele mooie deal. Hang zelf al boven de bestel knop.
Ja ik kwam inderdaad ook op die 1725 elders.
Ik zit hem mooi in m'n eigen topic op te noemen als keuze en ik zou zomaar nu een beslissing kunnen maken :+

 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 18:57

franssie

Save the albatross

Duur topic om te volgen dit :+

Maar soit - het zijn fijne camera's.
Had ook al een Sigma 30mm gekocht in een andere aanbieding maar deze is leuker.

edit: nu eens reviews lezen over wat ik nu eigenlijk gekocht heb haha

edit2: ok, dus dan heb ik 3 olympus MFT bodies met alle drie een eigen accuformaat - so be it. Deze body heeft wel een microfooningang dus film technisch een mooi ding.

[Voor 46% gewijzigd door franssie op 26-11-2020 19:26]

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • hatsa
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 13:55
Dat is echt wel een goede deal zeg. Nu heb ik de lens al en wil ik eigenlijk de mark iii, maar als ik de lens verkoop wordt het best heel aantrekkelijk.

Aan de andere kant doet m’n M1-i het ook nog uitstekend.

 • cliors
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 08-06 14:57
Is ben 24-105 (ander merk) lenzen gewend als allrounder. Kan 40 aan de krappe kant zijn?

 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 18:57

franssie

Save the albatross

cliors schreef op donderdag 26 november 2020 @ 19:58:
Is ben 24-105 (ander merk) lenzen gewend als allrounder. Kan 40 aan de krappe kant zijn?
Hangt ervanaf op welk systeem je nu zit? Als dat MFT is dan is het verschil tussen 40 en 100 fors, zeer fors

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • cliors
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 08-06 14:57
franssie schreef op donderdag 26 november 2020 @ 20:20:
[...]

Hangt ervanaf op welk systeem je nu zit? Als dat MFT is dan is het verschil tussen 40 en 100 fors, zeer fors
Ik heb jarenlang canon gebruikt, dslr verkocht en wilde nu overgaan op systeemcamera's van canon omdat ik ook wat lenzen heb nog. Totdat ik die aanbieding van net dus tegenkwam en nu twijfel.

 • RSpanjaard
 • Registratie: Juni 2014
 • Niet online
Of je die 20mm gaat missen is natuurlijk persoonlijk. In veel fotomanagementpakketten (organisers, raw-bewerkers etc) kan je op brandpuntsafstand filteren. Dus je kan in je eigen fotocollectie kijken wat je in dat gebied van 80 tot 100mm gedaan hebt.

 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 18:57

franssie

Save the albatross

@RSpanjaard het is van 40mm naar 105 een groot gat- of reageerde je niet op @cliors ?

Maar je tip om te kijken welk bereik van je zoomlens je effectief vaak gebruikt blijft natuurlijk staan omdat de meesten de zoom niet uit de hand gebruiken.

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • RSpanjaard
 • Registratie: Juni 2014
 • Niet online
franssie schreef op donderdag 26 november 2020 @ 22:56:
@RSpanjaard het is van 40mm naar 105 een groot gat- of reageerde je niet op @cliors ?
Een 12-40 op MFT is een 24-80 op FF. Dus een gat van 20mm.

 • cliors
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 08-06 14:57
franssie schreef op donderdag 26 november 2020 @ 22:56:
@RSpanjaard het is van 40mm naar 105 een groot gat- of reageerde je niet op @cliors ?

Maar je tip om te kijken welk bereik van je zoomlens je effectief vaak gebruikt blijft natuurlijk staan omdat de meesten de zoom niet uit de hand gebruiken.
Ik ben nieuw met deze lenzen dus kan het verkeerd hebben, maar is een 12-40 niet 24-80 in fullframe?

 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 18:57

franssie

Save the albatross

op full frame inderdaad - is de canon full frame? of APS-C? Indien FF zou ik niet graag terugschakelen naar een MFT of APC-C. Ondanks de snelheid etc.
edit: en als het een FF lens is dan klopt het wel dat je de crop erop mag leggen/delen.

[Voor 22% gewijzigd door franssie op 26-11-2020 23:08]

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • cliors
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 08-06 14:57
franssie schreef op donderdag 26 november 2020 @ 23:06:
op full frame inderdaad - is de canon full frame? of APS-C? Indien FF zou ik niet graag terugschakelen naar een MFT of APC-C. Ondanks de snelheid etc.
Ik had hiervoor een Canon Eos 5d Mark iii, full frame idd.
De systeemcamera's van canon die ik bekijk zijn het ook (Eos R, RP, R6).

Ik heb mij niet heel erg verdiept in de verschillen, maar dat ga ik dit weekend eens doen.
Ik ga wel alvast het setje bestellen (terugsturen kan altijd nog), die aanbieding zal niet lang geldig zijn vermoed ik.

 • Jackie Moon
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 13-07-2022
Aanbiedingen graag in [Fotoapparatuur] Aanbiedingen en al helemaal niet crossposten. :)

[Voor 95% gewijzigd door Gonadan op 27-11-2020 08:35]


 • Jackie Moon
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 13-07-2022
Net de sigma 56mm f1.4 mft besteld, hoop dat het zijn reputatie waar maakt (scherper als de olympus 75mm f1.8)

https://mirrorlesscompari...-1-4-vs-olympus-75mm-1-8/

 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
@franssie Waarom zou je nooit meer terug gaan van FF? Een camera is meer dan de sensor alleen en zeker als de Canon RP ook op je shortlist staat, is een goede APS-C of MFT sensor niet (veel) slechter.

Mensen vergeten vaak dat je in MFT land voor 1000 euro een bullit proof camera kan krijgen die 20 FPS en 4K60 schiet. En ook nog eens met ongeëvenaarde stabilisatie. Als de sensor dan goed genoeg is voor jouw doeleinden (wat ie waarschijnlijk gewoon is), ben je toch koning.

@Jackie Moon Nice. Ben erg benieuwd hoe ie bevalt. Ik heb de Olympus 75 en lees wel vaker dat de Sigma nog scherper is. Ik zie echt niet hoe het nog scherper kan dan die 75 want die is al waanzinnig scherp.

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • Gonadan
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 22:08

Gonadan

Admin Foto & Video, Harde Waren, Consumentenelektronica
Ja maar geen 3:2. :'(

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • RSpanjaard
 • Registratie: Juni 2014
 • Niet online
Dat kan je er zelf natuurlijk van maken. Je bent niet verplicht om foto's in 4:3 te posten als je een 4:3 sensor hebt. Ik snij mijn MFT-foto's ook altijd bij naar 3:2, of een ander formaat zoals 16:9 als ik dat nodig heb.

 • Gonadan
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 22:08

Gonadan

Admin Foto & Video, Harde Waren, Consumentenelektronica
Ja dat heet croppen/bijsnijden, maar als je bij voorbaat al weet dat je dat altijd gaat doen dan kies je natuurlijk het verkeerde apparaat.
Maar je begrijpt wel dat het een opmerking met een knipoog was toch? ;)

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
Je doet net alsof dit een nadeel is :+

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • RSpanjaard
 • Registratie: Juni 2014
 • Niet online
Ik noem het toch ook bijsnijden?
maar als je bij voorbaat al weet dat je dat altijd gaat doen dan kies je natuurlijk het verkeerde apparaat.
Als dat het enige criterium is, heb je gelijk. Maar zo werkt het natuurlijk niet.
Maar je begrijpt wel dat het een opmerking met een knipoog was toch? ;)
Nu wel. Er stond geen knipoog bij. Ik zie wat je schrijft, niet wat je bedoelt.

 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 18:57

franssie

Save the albatross

sys64738 schreef op vrijdag 27 november 2020 @ 14:39:
[...]

Je doet net alsof dit een nadeel is :+
Voor fotografie vind ik dat een nadeel, ik druk foto's nog wel eens af en dan vindt ik 2:3 gewoon het meest natuurlijke formaat.
Echter kan je met dit apparaat ook filmen en dan zijn andere formaten wel welkom. Ik heb de handleiding nog niet bekeken maar ik hoop dat je steunlijnen in de zoeker kan zetten om in je compositie rekening te houden met het formaat sensor in vergelijk tot de crop voor je uiteindelijke doel.

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • mvh
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 07-06 11:49

mvh

State Governor

sys64738 schreef op donderdag 26 november 2020 @ 18:54:
[...]

Nee die lens is zeer goed. En dit is geen nette prijs, dit is bijna te geef. Goedkoopste aanbieding die ik kon vinden was 1725. Dit is echt hele mooie deal. Hang zelf al boven de bestel knop.
Ik heb hem ook besteld. Na jaren mijn 5D II (met 24-105L) uit de mottenballen gehaald en aan het rondkijken naar iets nieuws, en nu dit 3x goedkoper is dan een Eos R6 is dat een stuk makkelijker kiezen.

Ik ben alleen een beetje bang dat ik zometeen ga denken dat ik een "nieuwe" camera uit 2016 heb gekocht, maar ik lees dat de III niet zoveel verbeterd is, afgezien van live ND, wat wel leuk was geweest.

Als hij bevalt, converteer ik de 5D misschien naar IR, en anders wacht ik tot de R6 betaalbaar wordt :)

Als je rechts ingehaald kon worden had je ook rechts kunnen rijden | A thousand years ago and a thousand years from now we will always be together


 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 18:57

franssie

Save the albatross

mvh schreef op zaterdag 28 november 2020 @ 00:30:
[...]

<>
Als hij bevalt, converteer ik de 5D misschien naar IR, en anders wacht ik tot de R6 betaalbaar wordt :)
Bedoel je met IR Infrarood? Dat is dan wellicht ook wel een leuk idee. Eens kijken of dat bij mijn OM-D E-M5 body mogelijk is.

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • mvh
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 07-06 11:49

mvh

State Governor

Inderdaad, kost wel wat: 375 euro voor een full frame camera in Nederland bij https://www.dutchdigitalw...mera-modificatie-service/ (zo te zien doen ze geen mft, maar elders wel te vinden).

Op eBay zijn ook reeds omgebouwde camera's te vinden, meest GH1's en oudere SLRs, voor rond de 300 euro.

Als je rechts ingehaald kon worden had je ook rechts kunnen rijden | A thousand years ago and a thousand years from now we will always be together


 • mr_MA
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 07-06 05:57
mvh schreef op zaterdag 28 november 2020 @ 00:37:
Inderdaad, kost wel wat: 375 euro voor een full frame camera in Nederland bij https://www.dutchdigitalw...mera-modificatie-service/ (zo te zien doen ze geen mft, maar elders wel te vinden).

Op eBay zijn ook reeds omgebouwde camera's te vinden, meest GH1's en oudere SLRs, voor rond de 300 euro.
Ik heb daar laatst de sensor van mijn GM5 laten schoonmaken. Door een val was er stof/meuk/iets tussen de filterstack gekomen. Erg tevreden met het resultaat en leuk contact met Dirk, de man achter het bedrijf. Volgens mij draait hij ook voor andere MFT-camera’s zijn hand niet om. Het is wel een prijzige klus (vooral voor een camera zo oud als de GM5 ;)), maar na uitleg begrijp ik dat het domweg een bewerkelijke klus is.

 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
franssie schreef op vrijdag 27 november 2020 @ 16:55:
[...]

Voor fotografie vind ik dat een nadeel, ik druk foto's nog wel eens af en dan vindt ik 2:3 gewoon het meest natuurlijke formaat.
Echter kan je met dit apparaat ook filmen en dan zijn andere formaten wel welkom. Ik heb de handleiding nog niet bekeken maar ik hoop dat je steunlijnen in de zoeker kan zetten om in je compositie rekening te houden met het formaat sensor in vergelijk tot de crop voor je uiteindelijke doel.
Mijn kamer hangt vol met een mix van 2:3 en 3:4. Ik schiet het meest 3:4 en dat voelt voor mij juist als natuurlijk aan. Het is vooral kwestie van gewenning, merkte ik bij mezelf. Daarnaast komen sommige onderwerpen beter tot hun recht bij 2:3 en anderen juist bij 3:4. Dus af en toe croppen ontkom je toch niet aan.

En zelfs met 20MP heb je nog genoeg pixels om naar 2:3 te croppen en een 90 bij 60 cm afdruk te maken die er uitstekend uitziet.

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • cliors
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 08-06 14:57
mvh schreef op zaterdag 28 november 2020 @ 00:30:
[...]

Ik heb hem ook besteld. Na jaren mijn 5D II (met 24-105L) uit de mottenballen gehaald en aan het rondkijken naar iets nieuws, en nu dit 3x goedkoper is dan een Eos R6 is dat een stuk makkelijker kiezen.

Ik ben alleen een beetje bang dat ik zometeen ga denken dat ik een "nieuwe" camera uit 2016 heb gekocht, maar ik lees dat de III niet zoveel verbeterd is, afgezien van live ND, wat wel leuk was geweest.

Als hij bevalt, converteer ik de 5D misschien naar IR, en anders wacht ik tot de R6 betaalbaar wordt :)
We zitten in het zelfde schuitje. Ook 5D met zelfde L lens (weliswaar 5D III en beide reeds verkocht).
Inmiddels ook de Olympus aanbieding besteld en en ook de canon RP en ga beide eens naast mij leggen de komende nachten als ik slaap en dan een besluit nemen. :+
De R6 kon ik voor 2500 krijgen, maar dan nog zit je met bijvoorbeeld een RF 24-105 F/4 aan de 3300. Iets teveel voor iemand die even weer opnieuw wil uitvinden hoe leuk hij fotograveren vind/vond.

[Voor 9% gewijzigd door cliors op 28-11-2020 13:31]


 • pwbogaart
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 14-11-2022
Sta nog steeds in dubio of ik de E-M1-ii + 12-40mm ga halen; wou eigenlijk de E-M5-ii of iii + 12-45mm hebben. (vanwege het gewicht met name, voor tijdens lange wandeltochten). Eerst genoemde set is toch bijna even zwaar als mijn Pentax K3-ii + 20-40mm + 15mm (maar wel lichter dan die + 15 en 70mm ltd).

E-M10 ii + 60mm heb ik al (voor paddestoelen met name; superfijn setje)

Maar met de E-M1 opent zich wel de weg naar wildlife fotografie...

 • Retrospect
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 17:13
Voor wat het waard is.
Ik heb de E-M5II gehad. Met optionele grip die ik er altijd op had als de 12-40 erop zat.
Qua formaat een fijne camera. Met zwaardere objectieven als de 12-40 vond ik het wat onaangenaam worden zonder optionele grip. Heb nu de E-M1II en die lijkt echt voor mijn handen gemaakt. Groot verschil qua ergonomie.

De E-M5 met een 1.8 prime ligt echter ook prima in de hand. Met de 12-45 vast ook.

 • pwbogaart
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 14-11-2022
Dank je. M5 met 12-40 ook niet direct de bedoeling (vanwege die balans die je al noemt).

Over ergonomie gesproken: die is op m'n huidige Pentax superieur, met aparte focusknop en groene knop om allerlei setting (die je via een andere knop kiest) weer te resetten. Tijdens normaal gebruik (zeg: A modus) hoef je nooit in het menu te duiken voor iso; belichtingscorrectie etc.

Hoe is dat op de E-M1ii? Op de E-M10 zie ik vooral "generieke" functieknoppen. Die natuurlijk voor alles te programmeren zijn, maar dat moet je wel weer onthouden...

 • Iv00w
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 07-06 20:08
Op de E-M1 heb je ook een hele reeks aan functieknoppen; waaronder een ISO knop. Ze hebben een label en standaard toegewezen functie. Elke knop is dan ook weer los te programmeren naar een andere functie. Ik zelf was vrij snel gewend aan mijn eigen setup, als je de knoppen regelmatig gebruikt.

Voor sommige instellingen kun je het menu (of beter: het super control panel) in, maar ik heb hem nog maar zelden nodig.

[Voor 6% gewijzigd door Iv00w op 30-11-2020 07:45]


 • Retrospect
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 17:13
Het focussen met een aparte knop noemen ze iets van back button focus. Op YouTube staan er wat filmpjes van, ook hoe het in te stellen.

 • cliors
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 08-06 14:57
Iemand al de E‑M1 Mark II 1240 Kit ontvangen?

Ik heb hem binnen. Vond het wel vreemd dat de doos totaal niet geseald of afgeplakt was en de body gewoon los in een zakje/hoes zat. Weliswaar nog wat plastic eromheen, maar goed. Misschien hoort het zo of het zijn retours die al eens uitgepakt zijn?

Ik heb de 60mm macro lens ook binnen, wat is dat ding klein zeg :D
Heb het gevoel alsof ik vroeger met bakstenen rondliep (canon 5d mark iii)

[Voor 19% gewijzigd door cliors op 01-12-2020 11:55]


 • Retrospect
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 17:13
cliors schreef op dinsdag 1 december 2020 @ 11:49:
Iemand al de E‑M1 Mark II 1240 Kit ontvangen?

Ik heb hem binnen. Vond het wel vreemd dat de doos totaal niet geseald of afgeplakt was en de body gewoon los in een zakje/hoes zat. Weliswaar nog wat plastic eromheen, maar goed. Misschien hoort het zo of het zijn retours die al eens uitgepakt zijn?
Zo heb ik al mijn Olympus camera's nieuw ontvangen. Niets vreemds aan dus.
Voor de winkels ook makkelijker om zaken los te verkopen zonder de doos te beschadigen.
Je zou de schuttercount kunnen controleren als je twijfelt.

Heel veel plezier met je E-M1 Mark II geweldige camera, heb hem ook sinds een maand of 2.

 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 18:57

franssie

Save the albatross

offtopic:
@cliors welke bezorger maakt Olympus gebruik van? Ik heb wel een verzendbevestiging ontvangen maar zonder track and trace ....

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • cliors
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 08-06 14:57
franssie schreef op dinsdag 1 december 2020 @ 12:54:
offtopic:
@cliors welke bezorger maakt Olympus gebruik van? Ik heb wel een verzendbevestiging ontvangen maar zonder track and trace ....
offtopic:
UPS
In de "bevestiging van verzending" zat de TT code bij mij

 • OttiglioM
 • Registratie: Januari 2017
 • Laatst online: 21:27
cliors schreef op dinsdag 1 december 2020 @ 11:49:
Vond het wel vreemd dat de doos totaal niet geseald of afgeplakt was en de body gewoon los in een zakje/hoes zat. Weliswaar nog wat plastic eromheen, maar goed. Misschien hoort het zo of het zijn retours die al eens uitgepakt zijn?
Ehh.... voor de zekerheid, je bedoelt de fabrieksverpakking van Olympus of de omdoos waarin je spullen verstuurt zijn?

On topic: Mijn OM10/2 kitje zat keurig in fabrieksdoos. De kitlens in een aparte doos in die kit. Zag er netjes uit maar zou best door iemand anders al even geprobeerd kunnen zijn. Het is de keerzijde van onze rechten in deze moderne tijd.

En ja, die 60 mm is superlicht!

Off topic:

Wat fabrieksverpakkingen betreft: officiële sluitzegels, waaraan je met een redelijk mate van zekerheid kunt herkennen dat je aankoop sinds het verlaten van de fabriek niet uit de verpakking geweest is, worden steeds schaarser. Laatst had mijn nieuwe Moto g9 plus er een. Voor het eerst sinds hele lange tijd moest ik bij een aankoop een officieel sluitzegel verbreken om de doos te kunnen openen.

Je kunt van de winkeliers/verzendhuizen ook niet verwachten dat die al die retourzendingen met flinke korting gaan aanbieden. Of er zouden gebruikssporen op moeten zitten. Die retourzendingen gaan als "nieuw in doos" naar de eerstvolgende besteller.

Er wordt ook nergens "reclame" gemaakt over het aantal retourzendingen. Dat zou niet goed zijn voor het consumentenvertrouwen. Tenminste niet voor die consumenten die hechten aan "nieuw in doos". In een Duitse TV uitzending over misstanden bij medewerkers en bezorgers van Amazon werd door die medewerkers geklaagd dat er buitensporig veel gebruikt werd gemaakt van het retourrecht. Waarom ook niet, het kost de consument niets extra. Het is makkelijk om spullen even op zicht te laten komen, even te proberen en dan retour als er even iets niet bevalt.

 • cliors
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 08-06 14:57
OttiglioM schreef op dinsdag 1 december 2020 @ 18:35:
[...]

Ehh.... voor de zekerheid, je bedoelt de fabrieksverpakking van Olympus of de omdoos waarin je spullen verstuurt zijn?

On topic: Mijn OM10/2 kitje zat keurig in fabrieksdoos. De kitlens in een aparte doos in die kit. Zag er netjes uit maar zou best door iemand anders al even geprobeerd kunnen zijn. Het is de keerzijde van onze rechten in deze moderne tijd.
De fabrieksdoos. Kan aan mij liggen hoor, ben het gewend dat alles geseald komt (mobieltjes etc)
Het kans best een retour zijn alleen volgens mij worden die nooit weer naar een andere klant als "nieuw" verstuurd. (kan voor cameras anders zijn)

Doos van lens was wel stuk en de camera zit gewoon los in de zak (zonder bubbeltjespapier of iets dergelijks), maar nogmaals het is niet het einde van de wereld, ik zal zelf ook nog 1 van de 2 cameras (Canon eos RP of olympus) retour sturen na wat testjes.

[Voor 38% gewijzigd door cliors op 02-12-2020 08:34]


 • Iv00w
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 07-06 20:08
Zo heb ik mijn camera ook gekregen, en nieuwe lenzen. Bij mij heeft er nog nooit een seal om gezeten, bij Olympus en Panasonic niet. De enige keer dat er bubbelplastic om zat was bij een tweedehands lens zonder doos :)

 • cliors
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 08-06 14:57
editje

[Voor 98% gewijzigd door cliors op 02-12-2020 07:51]


 • Jackie Moon
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 13-07-2022
Sigma 56mm F1.4 binnen gekregen van Foto Erhardt en een centrum scherpte test gedaan op iso200.
Scherpst is de lens op F1.6 van alle diafragma's. (Tot F2.8 tikkeltje lager, daarna weer iets minder)
Hier een Jpg uit raw op F1.6, dat is dus zonder sharpening (0%) en noise reduction (0%). (Klik voor volledige jpg.)

0% sharpening (!), dat red ik niet met mijn PL 100-400mm en volgens mij ook 12-100mm pro. :)Lens heb ik hoofdzakelijk gekocht om het ijsvogeltje van dichtbij te fotograferen. Dat deed ik eerst met de 45-175mm powerzoom, handig van afstand inzoomen en framen, maar wil toch betere scherpte en snellere lens.


 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 18:57

franssie

Save the albatross

@Jackie Moon wat een schitterende foto van die ijsvogel! Ik heb er ook eentje die hier zo nu en dan komt vissen dus het doel is die ook ooit nog eens vast te leggen. Van afstand inzoomen doe je dan via WiFI?

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • Jackie Moon
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 13-07-2022
franssie schreef op woensdag 2 december 2020 @ 00:42:
@Jackie Moon wat een schitterende foto van die ijsvogel! Ik heb er ook eentje die hier zo nu en dan komt vissen dus het doel is die ook ooit nog eens vast te leggen. Van afstand inzoomen doe je dan via WiFI?
Ja met wifi, via de panasonic image app op je smartphone. Werkt met elke PZ of EZ lens.
Je kunt ook via een router 'pairen' om de afstand te vergroten, Dit is met panasonic. Met olympus weet ik het niet 100% zeker.

Nadeel is dat je erbij moet zijn. Heb deze week ook een pluto trigger gekocht met laser trigger en pir sensor. De pir werkt voor geen meter, teveel false triggers, maar de laserbeam (onderbreking) werkt perfect. Onderstaande foto is later genomen als bovenstaande foto dit jaar, maar hij land PRECIES weer op het zelfde plekje. Dus met een beetje geluk...EDIT: De truc om zo'n foto te maken is om in eerste instantie veel te observeren en te bepalen welke tak hij zit. 99% van de tijd hebben ze een favoriete tak.

[Voor 5% gewijzigd door Jackie Moon op 02-12-2020 00:55]


 • Iv00w
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 07-06 20:08
Ontzettend mooie foto's! Zo scherp krijg ik ze niet met mijn telezooms :) Gelukkig is de ijsvogel ontzettend voorspelbaar, maar het blijft indrukwekkend dat je ze zo op de foto krijgt.

 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
@Jackie Moon Wat een geweldige plaat. Al vaker mooi spul van je voorbij zijn komen maar deze steek zelfs daar toch wel boven uit. Ben er benieuwd naar dezelfde ijsvogel met je Sigma (op F1.4 natuurlijk ;-) )

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • mvh
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 07-06 11:49

mvh

State Governor

Ik krijg mijn camera (M1 ii) morgen als het goed is. Ben benieuwd of ik nog ga investeren in alternatieve lenzen, had eigenlijk wel graag de
zo'n 1.2 pro gehad van de vorige actie... Volgens mij is dat ook de reden dat er vrij veel "nieuw in doos" e-m1 ii op marktplaats staan nu.

Als ik kijk in de pricewatch bij mft lenzen, zie ik bijvoorbeeld ook lenzen die wel een mft mount hebben maar volgens mij gewoon hetzelfde zijn (dus net zo groot als) de APS/ff variant ervan. Zij er behalve Panasonic en Olympus nog meer fabrikanten van "native" mft lenzen?

Als je rechts ingehaald kon worden had je ook rechts kunnen rijden | A thousand years ago and a thousand years from now we will always be together


 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
mvh schreef op woensdag 2 december 2020 @ 12:32:
Ik krijg mijn camera (M1 ii) morgen als het goed is. Ben benieuwd of ik nog ga investeren in alternatieve lenzen, had eigenlijk wel graag de
zo'n 1.2 pro gehad van de vorige actie... Volgens mij is dat ook de reden dat er vrij veel "nieuw in doos" e-m1 ii op marktplaats staan nu.

Als ik kijk in de pricewatch bij mft lenzen, zie ik bijvoorbeeld ook lenzen die wel een mft mount hebben maar volgens mij gewoon hetzelfde zijn (dus net zo groot als) de APS/ff variant ervan. Zij er behalve Panasonic en Olympus nog meer fabrikanten van "native" mft lenzen?
Als je in de lichtsterke hoek aan het kijken bent (wat jij zo te zien aan het doen bent), dan zijn APS-C lenzen niet zoveel groter dan MFT. Dus die third party lenzen die er ook in MFT mount zijn, zijn zo'n gekke optie nog niet hoor. Kijk bv naar de hierboven besproken Sigma 56 F1.4. Das een directe tegenhanger van de Olympus 75 F1.8. Das ook geen kleine jongen en de Sigma is dan nog goedkoper en sneller.

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 18:57

franssie

Save the albatross

Zo de M1-II binnen. Deze 12-40 'kitlens' is wel wat ander dan de 14-42 kitlens die bij mijn M10-III meekwam :+

Verder ligt ie fijn in de hand, als de accu eens wat verder met dat ding prutsen, jammer van het vale licht buiten momenteel, en dan heb je aan dat schattige flitsertje ook niet veel ;) (Dat vind ik wel een voordeel van de M10 -III ingebouwd flitsertje dat soms net even het verschil kan maken)

De mijne kwam overigens wel in een Olymus doos waar de hele set in zat (dus body, snoertje, lens, handleiding, accu, acculader en platstic clipje waarvan ik nog niet weet wat het is edit dat is dus een kabelhouder voor je microfoon en hoofdtelefoon snoeren).

@cliors nog bedankt voor de tip van deze aanbieding.

[Voor 9% gewijzigd door franssie op 03-12-2020 16:52]

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
Heb nog steeds gemengde gevoelens bij het laten lopen van deze top deal. Maar ik wilde sowieso eigenlijk een G9, die nergens in de aanbieding was helaas.

Maar als ik echt teveel spijt krijg, heeft 1 of andere pipo hem hier voor 1499 in de V&A staan. 8)7

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 18:57

franssie

Save the albatross

@sys64738 Ik zie de bodies tweedehand voor rond de 800 en de lenzen ook zoiets voobijkomen. Dus hoe cru ook is dat geen vreemde vraagprijs. Goekoopste nieuw is 1787 oid bij cameranu.nl

edit: los van de lens valt de prijs van een G9 toch wel mee tov de M1-II ?


Ik ben erg blij met de body overigens, de lens vind ik wel erg zwaar dus die blijft vooralsnog thuis en ik ga wel wandelen met mijn goedkopere lichtere lenzen totdat ik echt in de schemering kom en de licht sterkte nodig heb.

Maar wat is deze body snel, echt bizar (ik heb ook een 10-III en en 5-I) en dat je kan fotograferen met focus door op het display te klikken was wel even schrikken en wennen - nog even uitzoeken hoe ik dat uit ga zetten :+

[Voor 5% gewijzigd door franssie op 03-12-2020 18:25]

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
franssie schreef op donderdag 3 december 2020 @ 18:23:
@sys64738 Ik zie de bodies tweedehand voor rond de 800 en de lenzen ook zoiets voobijkomen. Dus hoe cru ook is dat geen vreemde vraagprijs. Goekoopste nieuw is 1787 oid bij cameranu.nl

edit: los van de lens valt de prijs van een G9 toch wel mee tov de M1-II ?


Ik ben erg blij met de body overigens, de lens vind ik wel erg zwaar dus die blijft vooralsnog thuis en ik ga wel wandelen met mijn goedkopere lichtere lenzen totdat ik echt in de schemering kom en de licht sterkte nodig heb.

Maar wat is deze body snel, echt bizar (ik heb ook een 10-III en en 5-I) en dat je kan fotograferen met focus door op het display te klikken was wel even schrikken en wennen - nog even uitzoeken hoe ik dat uit ga zetten :+
De G9 is goedkoper dan de E-M1 en voor 900 euro nieuw op de kop te tikken. Maar 1200 inc Pro standaard lens is wel erg lekker. Had voor dat geld bv graag de G9 + 12-60 2.8-4 gekocht. Maar helaas.

En het is natuurlijk een vrij land maar die dude heeft letterlijk de dag ervoor die camera gekocht en probeert em dan met 300 euro winst weg te zetten. Denk niet dat er hier iemand in gaat trappen, toch?!?

Edit: had de G9 op Amazon.nl open staan. Klik op refresh en ipv 911 is ie nu ineens 865. Ik ga nog 5 keer op refresh klikken :+

[Voor 5% gewijzigd door sys64738 op 03-12-2020 18:33]

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • Gonadan
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 22:08

Gonadan

Admin Foto & Video, Harde Waren, Consumentenelektronica
@sys64738 de MII staat ook gewoon bij winkels tweedehands voor 800, heb je nog garantie ook. Klinkt voor mij aantrekkelijker dan het dubbele uitgeven voor een nieuwe van een jaren oud model.

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
Gonadan schreef op donderdag 3 december 2020 @ 19:39:
@sys64738 de MII staat ook gewoon bij winkels tweedehands voor 800, heb je nog garantie ook. Klinkt voor mij aantrekkelijker dan het dubbele uitgeven voor een nieuwe van een jaren oud model.
Klopt. Die nieuwprijs gaat nergens over. Maar soms is de weathersealing goed getest zeg maar. Heb goed afgeragde 2e-handsjes voorbij zien komen. Maar de G9, toch redelijk vergelijkbaar, kun je splinternieuw oppikken voor 865.

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • Sato
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 09-06 12:49
sys64738 schreef op donderdag 3 december 2020 @ 18:14:
Heb nog steeds gemengde gevoelens bij het laten lopen van deze top deal.
Hier hetzelfde gevoel.

Maar voor mij was het vooruitzicht van twee 12-40mm pro's door moeten verkopen (a €400/500?) en ook de verkoop van drie of vier eerste generatie E-M1's iets wat ik op dit moment totaal niet zag zitten*.
*Tijd van het jaar en covid

Sato Bricks op Rebrickable & Discord voor hulp met Stud.io


 • Gonadan
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 22:08

Gonadan

Admin Foto & Video, Harde Waren, Consumentenelektronica
sys64738 schreef op donderdag 3 december 2020 @ 19:55:
Klopt. Die nieuwprijs gaat nergens over. Maar soms is de weathersealing goed getest zeg maar. Heb goed afgeragde 2e-handsjes voorbij zien komen. Maar de G9, toch redelijk vergelijkbaar, kun je splinternieuw oppikken voor 865.
Ja ik had het dan ook over de staat 'goed', van de staat 'matig' is ook genoeg te krijgen en betaal je nog minder voor. :+

De G9 was toch eigenlijk al een tegenvaller ten opzichte van z'n voorganger? Of heb ik dat verkeerd onthouden?

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
@Gonadan Nee dat was de GX9. Dat was de beoogde opvolger van mijn GX8 maar die viel echt tegen.

Het enige wat aan te merken is op de G9 is zijn formaat. Zeker voor een MFT camera is ie behoorlijk aan de maat maar daardoor wel weer lekker qua grip. En sjok vol met custom buttons en de specs zijn ook super.

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 18:57

franssie

Save the albatross

Sato schreef op donderdag 3 december 2020 @ 20:06:
[...]


Hier hetzelfde gevoel.

Maar voor mij was het vooruitzicht van twee 12-40mm pro's door moeten verkopen (a €400/500?) en ook de verkoop van drie of vier eerste generatie E-M1's iets wat ik op dit moment totaal niet zag zitten*.
*Tijd van het jaar en covid
Help mij even je te begrijpen. Als je één kitset koopt moet je 2 lenzen en drie of vier bodies verkopen?

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • Sato
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 09-06 12:49
@franssie Ik heb nu vier body's en ben ook al in bezit van de 12-40mm Pro.

Had ik gebruik gemaakt van de aanbieding dan had ik er twee besteld (geen idee of er een limiet van één was, maar dat kun je makkelijk omzeilen.) omdat ik altijd met minimaal twee body's op pad ga en die dan exact hetzelfde moeten zijn.
Dan had ik dus twee lenzen teveel en zou de oude body's ook niet meer gebruiken vandaar dus dat die dan verkocht konden worden.

€1200 - €400 (verkoop lens) = €800 voor een camera upgrade, - €250 voor de oude camera = €550 - nog eens €250 voor wederom een oude body = €300 x 2 = €600 en dat was best verleidelijk.
Alleen het vooruitzicht dat ik dan van vier naar twee body's ging zag ik niet zo zitten, zou er dan toch het liefst minstens drie dezelfde willen. Alleen dat ging mij net even te ver qua kosten (Plus ook nog extra accu's, één vertical grip en minstens één L-plate erbij)

Mocht je nog willen weten waarom ik zoveel body's heb?
Dat heeft met mijn eczeem te maken, Dat variëert op mijn handen van niks aan de hand :+ *O* tot jongens kijk eens het sneeuwt :'(
En in dat laatste geval kan ik uiteraard even helemaal niets, Maar daar tussenin zit nog een stuk waar ik wel kan fotograferen maar liever geen lens wissels doe. Dan is het wel lekker dat ik gewoon een camera kan pakken die al gebruiksklaar ligt en waar een 12-40mm pro + grip op zit, of de 40-150mm pro + grip, 60mm macro + L-plate of 20mm pancake + L-plate.
Die laatste is daarin niet zo heel belangrijk maar gaat wel altijd mee als ik enkel de 60mm macro pak.

Als ik dus upgrade naar de E-M1 Mk.II dan het liefste gelijk 3 body's, Zit dan ook een beetje te wachten tot de losse body een keer nieuw voor €750 of minder voorbij komt.
Maar een echte noodzaak om te upgraden voel ik op dit moment ook niet.

Sato Bricks op Rebrickable & Discord voor hulp met Stud.io


 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 18:57

franssie

Save the albatross

@Sato Duidelijk! En dank, er bestaat dus een HLD-9 ... verleidelijk ...twee jaar geleden er 685 voor betaald bij ING en nu ook wel een goede deal (tenminste ik ben best tevreden over de body en de beide lenzen voor dit geld) nu EUR 599 met ING punten (maar iedereen kent wel iemand met een spaarrekening toch?)
https://www.ing.nl/punten/productdetail/1001323

Vooral met de compacte 14-42 pancake lens is het een heerlijk wandeltoestel. Die lens moet stom genoeg al de helft van de prijs opleveren als ik die los koop (wat ik 'm dan weer niet waard vind) en 3 MFT bodies is voor mij en mijn vriendin ook wel genoeg.

Zit wel naar een F naar MFT converter te kijken zodat ik ook eens mijn oude Nikon objectieven kan proberen (handmatig dus zonder AF)

En dat is wel iets wat ik blijf missen in een systeemcamera, de zoeker. ook in mijn digitale Nikons had ik het glas van de zoeker vervangen met seni-matglas zodat je ouderwets scherp kon stellen handmatig. Op MFT heb ik handmatige lenzen gekocht maar dat blijft toch wat vaag scherpstellen en de scherpte diepte is ook een beetje achteraf te zien. Maar ja, je betaalt dan ook een stuk minder. Keuzes, keuzes.

[Voor 88% gewijzigd door franssie op 04-12-2020 02:42]

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • Retrospect
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 17:13
Met de EVF heb je twee manieren die je helpen bij het scherpstellen. Die kan je beide aan of uit zetten en staan denk ik standaard uit. De eerste is vergroting, zodra je in MF aan de scherpstelring draait wordt een uitsnede dusdanig vergoot dat je goed kan zien of je beeld scherp is. De tweede geeft een kleurlaagje over het scherpgestelde gebied.

Om te zien wat de scherptediepte wordt kan je een knop toewijzen aan preview. Zodra je die indrukt worden de sluiterbladen dichtgeknepen op het door jou ingestelde f nummer.

 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
@franssie Manual focus lenzen zijn heel leuk om mee te "spelen" en het kost inderdaad lekker weinig.

Met de meeste lenzen kun je best goed met de hand scherp stellen puur op je EVF. Hangt uiteraard ook van de kwaliteit van je EVF af. Bij sommige lenzen is het lastiger en kun je de hulpmiddelen zoals door Retrospect beschreven gebruiken.

Ik heb een custom button ingesteld voor Focus Zoom. Dan kun je een gebied van je foto selecteren waarop je scherp wil stellen en dan uitvergroot precies goed focussen. Dat werkt zo goed dat het betrouwbaarder is dan AF (maar uiteraard wel langzamer). En je kunt het vakje ook verschuiven zodat je de focus van verschillende gebieden kunt controleren. Handig bij bv landschappen als je alles in focus wilt hebben.

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 18:57

franssie

Save the albatross

@sys64738 Focus Zoom dus, eens kijken hoe ik dat instel en welke van mijn 3 bodies dat ondersteunen.

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • Gonadan
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 22:08

Gonadan

Admin Foto & Video, Harde Waren, Consumentenelektronica
sys64738 schreef op donderdag 3 december 2020 @ 20:19:
@Gonadan Nee dat was de GX9. Dat was de beoogde opvolger van mijn GX8 maar die viel echt tegen.

Het enige wat aan te merken is op de G9 is zijn formaat. Zeker voor een MFT camera is ie behoorlijk aan de maat maar daardoor wel weer lekker qua grip. En sjok vol met custom buttons en de specs zijn ook super.
Ah, scheelt een letter maar toch een hoop. :P

Ja als ik MFT zou kiezen zou ik inderdaad naar zo'n format kijken, de X lijkt dan veel te veel op m'n compactcamera en dat vind ik gewoon niet prettig om meer mee te doen dan broekzakcamera.

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
Gonadan schreef op vrijdag 4 december 2020 @ 10:31:
[...]

Ah, scheelt een letter maar toch een hoop. :P

Ja als ik MFT zou kiezen zou ik inderdaad naar zo'n format kijken, de X lijkt dan veel te veel op m'n compactcamera en dat vind ik gewoon niet prettig om meer mee te doen dan broekzakcamera.
Hij is onderweg. Mijn eerste camera-aankoop (en waarschijnlijk ook de laatste) van 2020. Oh nee, paar accu's erbij nog binnenkort (helaas ander formaat dan die van de GX8).

Ben benieuwd hoeveel beter mijn foto's ineens worden. Want iedereen weet: betere camera == betere foto's :+

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • Jackie Moon
 • Registratie: Februari 2020
 • Laatst online: 13-07-2022
sys64738 schreef op vrijdag 4 december 2020 @ 11:06:
[...]

Oh nee, paar accu's erbij nog binnenkort (helaas ander formaat dan die van de GX8).
Tip:

Panasonic heeft een nieuwe batterij uitgebracht (bedoeld voor de S5). 3050mah, past ook in de G9 gh5 gh5s.

https://shop.panasonic.co...ccessories/DMW-BLK22.html

Past NIET in een standaard G9 charger. Wel (nog) duur, maar meer power dan de oude 1860mah.

 • Gonadan
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 22:08

Gonadan

Admin Foto & Video, Harde Waren, Consumentenelektronica
sys64738 schreef op vrijdag 4 december 2020 @ 11:06:
[...]

Hij is onderweg. Mijn eerste camera-aankoop (en waarschijnlijk ook de laatste) van 2020. Oh nee, paar accu's erbij nog binnenkort (helaas ander formaat dan die van de GX8).

Ben benieuwd hoeveel beter mijn foto's ineens worden. Want iedereen weet: betere camera == betere foto's :+
Haha toch maar gedaan?

Het staat ook in je sig toch? Eerst probeer je het op skills, dan geduld hebben en uiteindelijk koop je maar gear. Of moet ik hem zo niet lezen? :+

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 16:36

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

Topicstarter
Gonadan schreef op vrijdag 4 december 2020 @ 14:21:
[...]

Haha toch maar gedaan?

Het staat ook in je sig toch? Eerst probeer je het op skills, dan geduld hebben en uiteindelijk koop je maar gear. Of moet ik hem zo niet lezen? :+
Oei. Je hebt me door. Dit is een soort laatste poging om er toch nog wat van te maken :Y)

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • mvh
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 07-06 11:49

mvh

State Governor

1200 euro voor een 4 jaar oud model is wel een uitgave, maar mijn tweede keus was een R6 en dan zit je aan 3x zoveel geld. Bovendien had ik gelezen dat de III niet zoveel verbeterd is t.o.v. de II. De eerste resultaten
- focus is supersnel, dat begon mijn grootste ergernis te worden (5DII hiervoor)
- MF clutch is fijn, full time manual is een optie maar op deze manier eigenlijk niet nodig
- de close focusing distance van de 12-40 Pro maakt 0.3x vergroting, dus 0.6x macro equivalent. Hoef ik gelijk niet meer te overwegen een losse macrolens te kopen
- een OVF is best wel een uitvinding, niet meer donker als het buiten donker is... gewoon fatsoenlijk je onderwerp kunnen zien

Ik heb een EF-MFT adapter besteld om mijn 24-105 te testen om te kijken of ik meer lengte nodig heb, want 12-40 is net wat korter. Had voor hetzelfde geld de goedkope Olympus 40-150 kunnen halen, maar ik weet nu al dat ik daar niet blij van ga worden :)

Als je rechts ingehaald kon worden had je ook rechts kunnen rijden | A thousand years ago and a thousand years from now we will always be together


 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 18:57

franssie

Save the albatross

@mvh de focus is echt bizar snel. Ik heb nog geen tijd gehad om de lenzen en bodies uit te wisselen (dus wat doet de pro lens op mijn M10-III en wat doet de kitlens van die set op de M1-II dus waar het precies goed weet ik niet nog. Maar de set stelt echt in minder dan een oogwenk scherp en neemt de foto ook. Ik had dat niet verwacht.

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • cliors
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 08-06 14:57
sys64738 schreef op donderdag 3 december 2020 @ 18:14:
Heb nog steeds gemengde gevoelens bij het laten lopen van deze top deal. Maar ik wilde sowieso eigenlijk een G9, die nergens in de aanbieding was helaas.

Maar als ik echt teveel spijt krijg, heeft 1 of andere pipo hem hier voor 1499 in de V&A staan. 8)7
99% kans dat ik de mijne retour doe en bij interesse mag je hem halen voor 1199.

Ik ben de afgelopen dagen vooral met m'n canon RP bezig geweest en merk dat ik eigenlijk geen zin heb om al m'n canon lenzen weg te doen en daarom de olympus nu ligt te niksen.
Ik ga dit weekend misschien nog de Olympus even aanzetten en anders maandag retour (of iemand van hier neemt hem over, mits ik er van overtuigd ben dat hij/zij hem niet doorverkoopt voor 1499 :+ )

[Voor 4% gewijzigd door cliors op 05-12-2020 13:52]

Pagina: 1 2 3 ... 10 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee