Het Olympus DSLR & objectieven topic
Algemene informatie en achtergronden
Doel van dit topic
Dit topic is een centrale verzamelplaats voor discussies omtrent Olympus DSLR cameras en de daarbij behorende objectieven. Ook zaken zoals flitsers kunnen hier besproken worden. De topicstart bevat een overzicht van het huidige aanbod van Olympus en third-party fabrikanten van objectieven.Over Olympus
Olympus maakt sinds 1936 camera's en objectieven. Hoewel de camera's altijd de Olympus naam dragen, worden de objectieven gemaakt en verkocht onder de naam Zuiko (en tegenwoordig: Zuiko Digital). Bekende namen uit de Olympus geschiedenis zijn de PEN serie en de OM serie, die beide bekend stonden als compacte, degelijke camera's. De eerste digitale Olympus camera kwam uit in 1993, maar de eerste digitale camera voor de consumentenmarkt moest nog 3 jaar langer op zich wachten. In 2003 werd de E-1 gelanceerd, het eerste model van de E-series digitale SLR camera's waar dit topic over gaat. In de 6 jaar daarvoor waren wel enkele andere DSLRs uitgebracht, maar deze hadden geen verwisselbare lens. Naast digitale fotografie is Olympus ook actief op het gebied van medische en industriele optica.Het "FourThirds" systeem
FourThirds (afgekort tot FT of 4/3) is een samenwerkingsverband op het gebied van DSLR camera's en objectieven tussen Olympus, Panasonic, Leica, Kodak, Fujifilm, Sanyo en Sigma (maar het zijn voornamelijk Olympus en Panasonic die actief bijdragen). De open FourThirds standaard omvat een sensor-formaat en een lens-mount. Het FourThirds systeem is speciaal ontworpen voor digitale camera's en dit betekent dat FT objectieven over het algemeen erg geschikt zijn voor digitale camera's, want in tegenstelling tot analoge film is het voor een digitale sensor belangrijk dat licht (vrijwel) loodrecht op de sensor binnenvalt, wat andere eisen stelt aan lens-ontwerpen. Ook kunnen FourThirds camera's en objectieven kleiner zijn dan concurrenten van andere systemen. Een nadeel van een volledig nieuwe lens-standaard is dat oudere objectieven uit het analoge tijdperk niet standaard te gebruiken zijn (hoewel er met een adapter veel goed te maken valt). De lens lineup van Olympus was oorspronkelijk dan ook erg mager, maar is tegenwoordig uitgegroeid tot een complete verzameling lenzen voor allerlei doeleinden.Micro FourThirds
Micro FourThirds is een variant op het oorspronkelijke FourThirds systeem. Het meest kenmerkende verschil is dat in mFT het spiegelhuis is weggelaten en dat de sensor veel dichter bij het achterste element van de lens zit. Dit heeft als gevolg dat mFT camera's veel kleiner kunnen zijn dan gewone FT camera's of DSLRs van andere systemen. Daarentegen betekent het weglaten van het spiegelhuis dat een traditionele optische door-de-lens zoeker niet mogelijk is. mFT camera's moeten het daarom vooral hebben van LiveView en een eventuele electronische zoeker. Micro FourThirds werd in 2008 aangekondigd als een samenwerkingsverband tussen Panasonic en Olympus. Panasonic was er snel bij met het uitbrengen van een mFT camera, Olympus volgde een jaar na aankondiging van het systeem, in juni 2009.Olympus DSLR camera's
Algemene kenmerken
• FourThirds sensor & cropfactor - Alle Olympus DSLRs gebruiken een FourThirds sensor met een oppervlakte van 4/3 vierkante inch. De aspect ratio van deze sensor is 4:3, wat overeenkomt met de meeste compact camera's, maar niet met andere DSLR-merken (waar 3:2 gebruikelijk is). Omdat de FT sensor kleiner is dan 35mm film, zal een FT lens een kleinere beeldhoek hebben dan een 35mm film lens met dezelfde brandpuntsafstand. Om de 35mm-equivalente brandpuntsaftand te bepalen vermenigvuldig je de echte brandpuntsafstand met 2. De 14-42mm kitlens geeft dus een beeldhoek die gelijk is aan de beeldhoek van een 28-84mm lens op een film-camera (of een fullframe DSLR).• Supersonic Wave Filter - Het SSWF is een technologie die bij het opstarten van de camera een dun vliesje dat direct voor de sensor zit met een hoge frequentie doet trillen. Hierdoor valt het stof dat zich op dit vliesje verzamelt heeft naar beneden, waar het opgevangen wordt. Op deze manier wordt het probleem van stof op de sensor bestreden. Hoewel geen enkel automatisch sensor-reinigings-systeem altijd al het stof verwijdert, is het Olympus systeem wel bijzonder effectief. Zie ook deze review voor een vergelijking van verschillende systemen (review is al oud, de huidige stand van zaken zal ongetwijfeld beter zijn bij alle merken). SSWF maakt deel uit van alle Olympus DSLRs.
• In-body beeldstabilisatie - Een motortje kan de sensor doen bewegen om zo trillingen en bewegingen van de camera te compenseren. Hierdoor is de kans op een foto zonder bewegingsonscherpte groter. Omdat de stabilisatie zich in de camera bevindt en niet in de lens, werkt het meteen op alle lenzen. Daarentegen kun je het effect niet in de viewfinder zien. Alle nieuwe Olympus modellen met uitzondering van de E-4x0 serie hebben beeldstabilisatie.
• LiveView - Het achter-LCD als zoeker gebruiken was al standaard bij compact camera's met werd door Olympus gepionierd op DSLR camera's met de introductie van de E-330. Tegenwoordig heeft vrijwel iedere nieuwe DSLR LiveView. Omdat er bewegende delen (spiegel, sluiter) te pas komen bij het maken van een foto is de respnstijd hiervan bij het gebruik van LiveView nog niet zo goed als bij compact camera's. Alle Olympus DSLRs sinds de E-420/E-520 ondersteunen autofocus via de beeldsensor ("Contrast Detect AutoFocus", CDAF) wat LiveView gebruik sneller maakt.
De E-3x0 serie

De E-300 en E-330 worden gekenmerkt door hun niet-traditionele design. De E-300 was de 2e DSLR in de Olympus geschiedenis en werd geplaatst als een meer betaalbaarder alternatief voor de E-1. De E-330 was de eerste DSLR ter wereld met LiveView. Daarnaast had de E-330 een kantelbaar LCD, met een mechanisme dat tegenwoordig nog terug te vinden is op Sony DSLRs. Wellicht mede door de ongebruikelijke vorm is de E-3x0 serie nooit heel erg populair geworden en het laatste model, de E-330, wordt ook niet meer gemaakt.
De E-4x0 serie

De E-4x0 serie doet dienst als de extra goedkope instap-modellen en als zeer compacte DSLRs. E-4x0 camera's zijn de kleinste DSLRs die je kunt vinden. De serie bestaat uit 4 modellen, de E-400, E-410, E-420 en E-450. Hiervan heeft alleen de E-400 geen LiveView. Om kosten en ruimte/gewicht te besparen heeft geen van de E-4x0 camera's de ingebouwde beeldstabilisator. De E-420 is het meest gangbare model en heeft 10 megapixels en een burst-snelheid van 3.5 fps. De E-450 is slechts een kleine evolutie van de E-420 en is voornamelijk bedoeld om via de Amerikaanse variant van Tel-Sell verkocht te worden.
De E-5x0 serie

De basis-serie van de Olympus lineup, de E-5x0 camera's zijn de standaard instap-modellen voor beginners. De E-500 volgde de E-300 op als instap-model en was daarmee een stuk succesvoller. De E-500 had een design dat een stuk beter aansloot bij wat de gebruikers verwachtten van een DSLR. Opvolgers E-510 en E-520 bleven hetzelfde pad van feature-heavy instap-model volgen. LiveView en beeldstabilisatie kwamen met de E-510 de serie binnen, al kon de E-510 enkel via de standaard fase-detectie sensor autofocussen, waardoor de spiegel opgeklapt moest worden tijdens een autofocus operatie in de LiveView modus. De meest recente E-520 heeft een 10 megapixel sensor met een maximale burst-rate van 3.5fps. Ook de E-510 is nog verkrijgbaar voor een zachter prijsje dan z'n opvolger.
De E-6X0 serie

De E-620 kwam in 2009 uit en is bedoeld als "enthousiast" model. De camera is geavanceerder (en daarmee ook duurder) dan de E-520 en heeft 2 megapixel meer op de sensor. Het LCD van de E-620 kan uitgeklapt en gedraaid worden, waardoor het mogelijk is om LiveView te gebruiken vanuit moeilijke hoeken, zoals laag boven de grond of terwijl je de camera hoog in de lucht houdt. De E-620 is ook uitgerust met "Art Filters", dit zijn automatische bewerkingen die je op de foto kan laten toepassen voor een speciaal effect, zoals de "grainy film" look van een oude foto gemaakt met korrelige film of de "pop art" look waar kleuren erg overdreven worden weergegeven. De E-620 biedt de gebruiker de mogelijkheid om verschillende aspect ratios te kiezen. Een ander belangrijk aspect van de E-620 is zijn formaat. De camera is slechts een fractie groter dan de E-420 en is daarmee een van de kleinste DSLRs die er te vinden is. De combinatie van zoveel features in zo'n kleine body is aantrekkelijk niet alleen voor de wat gevorderde gebruiker, maar ook voor beginners die niet per se het goedkoopste model zoeken. In 2010 volgde de E-600, die de basis van de E-620 overneemt, maar het moet doen zonder verschillende aspect ratios, verlichte knoppen, multi-exposure modus en enkele art filters, uiteraard tegen een scherpere prijs dan z'n oudere broer.
De E-30

Deze camera voor de serieuze gebruiker is uitgekomen in eind 2008 en deelt de sensor en enkele andere eigenschappen met zijn jongere (en kleinere) broertje, de E-620. De E-30 is echter een flink stuk meer camera, op 2 manieren. Ten eerste is de camera een stuk forser en zwaarder. Dit zorgt voor wat extra stevigheid en houvast bij het gebruik van grotere en zwaardere lenzen. Ten tweede zijn de specificaties een stukje hoger: hogere burst-rate (5fps), meer autofocus punten (11), sneller sluitermechanisme en een grotere viewfinder. Net als de E-620 biedt de E-30 een uitklapbaar en draaibaar LCD, Art Filters en de keuze uit verschillende aspect ratios.
De E-X serie

De E-1 was de eerste DSLR van Olympus en werd neergezet als een high-end camera die bestand is tegen tal aan externe invloeden. Zo is hij danzij het metalen chassis erg stevig en de weatherseals beschermen het binnenwerk tegen water en stof. De E-3 volgde met een uitklapbaar en draaibaar LCD. De E-5 is het huidige topmodel van Olympus. Het heeft geen bijzondere extra snufjes vergeleken met andere recente modellen, maar er is extra aandacht besteed aan de sensor en de beeldprocessor, met het oog op het halen van zo veel mogelijk details uit de Top Pro Zuiko lenzen.
De E-PX

De E-P1 en E-P2 vormen de eerste serie Micro FourThirds camera's van Olympus en hebben een vormgeving die sprekend lijkt op de populaire PEN reeks uit de jaren '60. Ze zijn nauwelijks groter dan de gemiddelde top-end compact camera, maar bieden wel de beeldkwaliteit en features van een DSLR met de mogelijkheid tot het wisselen van lenzen. Beiden hebben een 12 MP sensor, met beeldstabilisatie en een ISO-bereik tot ISO 6400. Daarnaast bieden de camera's HD-video met stereo-geluid, Art Filters, een digitale waterpas, veel scene-modussen inclusief een "intelligent auto" (bekend van compact camera's) modus. Ze hebben geen ingebouwde flitser, een bijpassende flitser voor de hotshoe (de FL-14) is los te koop. De E-P2 is een evolutie van de E-P1 met iets meer Art Filters, een betere video-implementatie en de mogelijkheid om een hoge resolutie electronische zoeker in de hotshoe te plaatsen.
De E-PL1

Waar de E-P1 en E-P2 zich vooral richten op serieuzere fotografen, probeert de E-PL1 vooral een vervanging te zijn voor een compactcamera. Het weglaten van het draaiwiel maakt het wijzigen van instellingen langzamer dan op de E-PX of een gewone DSLR. Verder ziet de behuizing er iets meer plastic uit. Daarentegen heeft de E-PL1 wel een ingebouwde popup-flitser, die bij de E-PX serie ontbreekt, en is de E-PL1 een stuk goedkoper dan de overige mFT camera's van Olympus.
Objectieven voor Olympus DSLRs
Algemene informatie
Verreweg de meeste objectieven voor Olympus DSLRs worden door Olympus zelf gemaakt en verkocht onder de naam Zuiko Digital. Andere fabrikanten die objectieven maken voor FourThirds zijn Panasonic (in samenwerking met Leica) en Sigma.• Focus-by-wire - De meeste Zuiko Digital objectieven werken via het focus-by-wire systeem, waarbij de focus-ring niet mechanisch gekoppeld is aan het focus-mechanisme. In plaats daarvan wordt er bij het draaien van de focus-ring een electrisch signaal gestuurd naar de autofocus-motor die vervolgens het focus-mechanisme aanstuurt. Het voordeel hiervan is dat het systeem verschillende draaiingen anders kan interpreteren: zo zal de AF-motor grote stappen maken als je snel aan de ring draait en kleine stappen als je de ring langzaam draait. Bovendien kun je in het camera-menu instellen het effect van de draai-richting omwisselen. Omdat dit systeem onwennig is voor mensen die veel met mechanisch gekoppelde lenzen hebben gewerkt, hebben de nieuwere high-end objectieven die SWD (zie hieronder) gebruiken een mechanische focus-ring in plaats van het focus-by-wire systeem.
• Supersonic Wave Drive - Zuiko Digital objectieven met de Supersonic Wave Drive (SWD) hebben een focus-motor die sneller en stiller is dan de conventionele AF-motor. Dit is vergelijkbaar met technologien als HSM en USM van andere merken.
• Cropfactor: 2 - Objectieven op een Olympus DSLR hebben een beeldhoek die hoort bij een fullframe-objectief met een 2x zo grote brandpuntsafstand. Hou hier rekening mee als je objectieven vergelijkt met die van andere camera-systemen. De instap en semi-pro camera's van andere merken hebben een iets lagere cropfactor: 1.6 (Canon) of 1.5 (Nikon, Pentax, Sony).
• FourThirds and Micro-FourThirds - De Micro-FourThirds camera's hebben een eigen lensmount die sterk lijkt op die van gewone FT camera's. Om reguliere FT objectieven te gebruiken heb je bij een mFT camera echter wel een adapter nodig. Je behoudt met deze adapter wel alle functionaliteit zoals autofocus en diafragma-controle. Andersom werkt het niet: mFT lenzen passen niet op FT camera's. Omdat bij mFT de afstand tussen het achterelement van de lens en de sensor veel kleiner is dan bij FT, zou een mFT objectief op een FT camera niet tot oneindig kunnen scherpstellen.
• Niet-FT objectieven - Objectieven die niet bij de FT-standaard horen (inclusief objectieven van de analoge Olympus OM SLRs) kunnen soms met behulp van een adapter toch bevestigd worden. Je verliest dan wel een deel van de automatische functies zoals autofocus en automatische diafragmering.
• Kwaliteits-categorien - Zuiko Digital objectieven zijn er in 3 categorien, uitgesplitst op kwaliteit (en prijs). De "Standard grade" zijn de standaard consumenten-objectieven. Hoewel ze optisch prima zijn (de kwaliteit van de Zuiko objectieven wordt door velen gezien als een van de voornaamste voordelen van FourThirds DSLRs), hebben ze een niet zo groot maximum diafragma en zijn ze ook niet weersbestending gebouwd. De "Pro grade" is het middelste niveau, waarin alle objectieven weersbestendig zijn (dus bruikbaar in natte of stoffige omgevingen). Ook zijn de nieuwere Pro objectieven uitgerust met SWD, voor snellere en stillere focus-operatie. Het hoogste niveau wordt de "Top Pro grade" genoemd. Deze objectieven zijn ook weersbestendig en hebben een groot diafragma (dat constant is in het geval van zoom-lenzen).
Groothoek zooms
• ZD 7-14 f4 - Dit Top Pro objectief is de ultieme groothoek lens voor Olympus DSLRs. Vervorming en chromatische aberatie worden prima onderdrukt. Nadeel is wel dat het geen klein ding is. Bovendien kun je geen filter voorop de lens plaatsen, wat met zo'n groot en duur frontelement toch best wenselijk kan zijn.• ZD 9-18 f4-f5.6 - Een erg populaire groothoek-zoom om 2 redenen: Hij biedt erg veel waar voor je geld (met een prijs rond de 450 euro) en hij is erg klein en licht. Optisch is de 7-14 superieur, maar het verschil is kleiner dan het prijsverschil van 1000 euro doet vermoeden.
• Sigma 10-20 f4-f5.6 HSM - Dit Sigma-objectief is zeker niet slecht, maar wint het niet van de 9-18, behalve op het prijsverschil van een paar tientjes. DPReview zegt over dit objectief: On Four Thirds, the new Olympus Zuiko Digital ED 9-18mm F4-5.6 offers a wider angle of view and markedly superior optics in a lighter and more compact package. De 10-20 heeft met HSM dan wel een stillere en snellere focus-motor dan de ZD groothoeklenzen.
• ZD 11-22 f2.8-f3.5 - De introductie van de 9-18 heeft de populariteit van dit Pro objectief flink gedrukt. De voornaamste voordelen van de 11-22 zijn de weersbestendige bouw en het grotere maximale diafragma. Daarentegen krijg je minder groothoek en is de lens iets duurder (100 euro) dan de 9-18.
Standaard zooms
• ZD 12-60 f2.8-f4 SWD - De 12-60 wordt geroemd als een van de beste standaard zooms die momenteel te koop is. Het bereik is iets groter dan dat van een traditionele standaardzoom. Als Pro-objectief is de 12-60 bestand tegen weersinvloeden en heeft een snelle en stille SWD focusmotor. Het is geen klein objectief en past qua formaat het beste bij de E-3 en E-30.• ZD 14-35 f2 SWD - Met f2 als vast maximum diafragma over het hele zoombereik is deze Top Pro lens vrij uniek. Dat merk je ook aan de prijs, ruim 1800 euro.
• ZD 14-42 f3.5-f5.6 - De kitlens van de instap-modellen tot en met de E-620. Dit objectief volgt de onderstaande 14-45 op als kitlens en heeft betere optische eigenschappen en kleinere afmetingen.
• ZD 14-45 f3.5-f5.6 - Dit objectief is een tijd lang de kitlens geweest voor de instap-modellen, vooral de E-300 en E-500. Een prima objectief, maar zonder bijzondere eigenschappen. Wordt niet meer gemaakt en is opgevolgd door de 14-42.
• PL 14-50 f2.8-f3.5 - Een van de weinige Panasonic/Leica objectieven voor FourThirds. Dit objectief kenmerkt zich door in-lens beeldstabilisatie en een handmatige diafragma-ring. Het is bedoeld voor Panasonic DSLRs.
• PL 14-50 f3.5-f5.6 - De eenvoudigere variant van de bovenstaande lens. Ook met beeldstabilisatie. Dit is de kitlens van de Panasonic L10 DSLR. Zowel de DSLR als de Pana/Leica objectieven zijn vrijwel niet te vinden in Nederland.
• ZD 14-54 f2.8-f3.5 - Dit Pro objectief zit zowel qua prijs als prestaties tussen de 12-60 en de "Standard grade" kitlenzen. Hij komt als kitlens in combinatie met de E-30. De huidige versie is de tweede incarnatie van dit objectief. De oorspronkelijke versie is optisch identiek maar moet het doen zonder de mogelijkheid tot CDAF. De "mark I" is nog wel te krijgen, meestal voor zo'n 50 euro minder dan de "mark II".
• PL 14-150 f3.5-f5.6 - Een superzoom van Panasonic/Leica, net als de andere objectieven inclusief beeldstabilisatie, maar niet normaal verkrijgbaar in Nederland. Heeft ook een diafragma-ring.
• ZD 17.5-45 f3.5-f5.6 - De ultieme low-cost lens; je vindt hem af en toe in combinatie met de E-410 of E-420 in een ultra-budget kit-aanbieding. Optisch is deze lens minder sterk dan de 14-42 en de 3.5mm die je verliest aan de groothoek-kant weegt niet op tegen de 3mm winst aan de tele-kant. Als je de keus hebt, dan is de 14-42 een betere optie voor een paar tientjes meer.
• Sigma 18-50 f3.5-f5.6 - Het Sigma-alternatief voor de 14-42 kitlens.
• Sigma 18-50 f2.8 - De meer geavanceerde variant van de bovenstaande lens. Het vaste maximale diafragma van f2.8 en de schappelijke prijs van zo'n 350 euro maakt het, in ieder geval wat betreft specificaties, een aardig alternatief voor de ZD 14-54.
• ZD 18-180 f3.5-f6.3 - Dit superzoom objectief is een handige optie voor als je niet meerdere objectieven mee wil slepen. Natuurlijk moeten er met zo'n zoombereik concessies worden gemaakt en de 18-180 is dan ook optisch niet zo goed als bijvoorbeeld de 14-42 en 40-150 combinatie.
Tele zooms
• ZD 35-100 f2 - Dit Top Pro objectief sluit direct aan op de 14-35. Het dekt het gebruikelijke bereik van brandpuntsafstanden voor portretfoto's af. Er hangt met 2000 euro echter wel een pittig prijskaartje aan.• ZD 40-150 f3.5-f4.5 - Deze telezoom heeft deel uitgemaakt van de populaire "double zoom" kits van de oudere bodies. De f3.5 maximale diafragma op 40mm is erg aardig voor een dergelijke budget-zoom.
• ZD 40-150 f4-f5.6 - De opvolger van het bovenstaande objectief. De "mark II" is een stuk kleiner en lichter dan de "mark I" maar heeft een bescheidener maximum diafragma. Over de vraag welke van de twee optisch beter is, wordt veel getwist, wat waarschijnlijk betekent dat ze erg vergelijkbaar zijn. De 40-150 f4-f5.6 zit bij de double zoom kits van de E-x20 bodies.
• ZD 50-200 f2.8-f3.5 SWD - Deze weersbestendige Pro lens is erg populair en sluit aan bij de 14-54 Pro standaard-zoom. Net als de 14-54 is ook de 50-200 er in 2 versies die optisch identiek zijn. De oude versie heeft geen SWD en CDAF.
• Sigma 50-500 f4-f6.3 - De bekende "Bigma" bestaat ook in FourThirds uitvoering. Ondanks z'n forse zoombereik doet hij het best aardig. Met 2kg is het echter geen lens om lang zonder statief te gebruiken.
• Sigma 55-200 f4-f5.6 - Deze Sigma tele-zoom is met een prijs van 150 euro een alternatief voor de ZD 40-150. De 40-150 is echter nog steeds goedkoper en vaak in een gunstige kit verkrijgbaar. Je mist dan wel 50mm aan het tele einde van de zoom.
• Sigma 70-200 f2.8 HSM - Met een schappelijke prijs van zo'n 700 euro en een mooi maximum diafragma van f2.8 is dit een alternatief voor de ZD 50-200. Je mist echter wel de weersbestendigheid van de ZD lens.
• ZD 70-300 f4-f5.6 - Het zoom objectief van ZD met het langste tele-bereik. Deze standaard grade lens doet wel wat consessies (voornamelijk op het gebied van scherpte wijd open, het is een van de weinige ZD objectieven die je echt beter wat kunt afstoppen. Je krijgt echter wel een heel fors tele-bereik voor een mooi prijsje. Opvallend is verder de minimale focusafstand van 1.2m (AF) of 1m (MF), wat de lens geschikt maakt als geimproviseerd macro-objectief.
• ZD 90-250 f2.8 - Deze tele-zoom completeert het zoom-bereik van de Top Pro serie. Met een gewicht van ruim 3kg en een prijs van 1.50 per gram is het een objectief met een heel kleine doelgroep.
• Sigma 300-800 f5.6 - Met een gewicht van 6kg en een lengte van 55cm is deze giga-zoom bijna een wapen. Hoewel dit objectief in FourThirds versie bestaat is hij, vanwege de zeer specialistische toepassingen, erg moeilijk te vinden.
Primes
• ZD 8 f3.5 - Dit fisheye objectief zorgt voor bijzondere perspectieven. De beeldhoek is 180 graden en de wereld laat de karaktiristieke fisheye-vervormingen zien. Als Pro objectief is hij weersbestendig. De minimale focusafstand is slechts 13cm.• Sigma 24 f1.8 - Deze snelle Sigma prime wordt als macro aangeduid. Hij heeft een minimale focusafstand van 18cm en een maximale vergroting van 0.37x.
• PL 25 f1.4 - De Pana/Leica 25/1.4 is een van de snelste FourThirds lenzen en is daarom populair voor composities waar een erg kleine scherptediepte wenselijk is. Hij is echter moeilijk verkrijgbaar en vrij prijzig.
• ZD 25 f2.8 - De 25/2.8 "pancake" is optisch niet bijzonder en heeft een bescheiden maximum diafragma. De grote charme van de 25/2.8 is zijn geringe formaat: hij is slechts 2.4cm dik en weegt maar 95 gram. Daarmee is deze pancake-lens samen met een kleine body als de E-420 of E-620 de ultieme low-profile combinatie.
• Sigma 30 f1.4 HSM - Dit Sigma objectief kost zo'n 300 euro en is daarom een aardige optie voor mensen die een snel objectief willen. Met een minimale focusafstand van 40cm en maximale vergroting van 0.1x is hij echter niet geschikt voor macro doeleinden.
• ZD 35 f3.5 - Met een prijs van onder rond de 200 euro is dit objectief het goedkoopste macro objectief voor FourThirds camera's. Het heeft een minimale focusafstand van 14cm en een maximale vergroting van 1x. Daarentegen is het maximale diafragma met f3.5 wel wat bescheiden.
• Sigma 50 f1.4 - Een alternatief voor de onderstaande 50/2 van Zuiko Digital. De Sigma is echter groter en zwaarder en biedt niet de macro mogelijkheden van de 50/2. En met een vergelijkbare prijs lijkt het de mindere keus te zijn voor iedereen die de extra stop aan diafragma niet nodig heeft.
• ZD 50 f2 - Dit macro objectief staat bekend om z'n superieure optische prestaties: Certainly in terms of the studio results, it's the nearest we've yet found to a technically perfect lens. (Bron: DPReview). Daarnaast maakt het objectief ook nog deel uit van de Pro reeks en is dus weersbestendig. Dankzij het grote maximale diafragma is deze lens ook prima te gebruiken als portretlens.
• Sigma 105 f2.8 - Dit macro objectief van Sigma is ondanks z'n redelijke diafragma nog goed draagbaar (400gr).
• ZD 150 f2 - Dit Top Pro objectief heeft indrukwekkende specificaties maar een bijbehorende prijs van 2000 euro.
• Sigma 150 f2.8 HSM - Het macro objectief met de langste brandpuntsafstand die er voor FourThirds te koop is.
• ZD 300 f2.8 - De top als het gaat om ZD tele-objectieven, dit Top Pro objectief wisselt voor zo'n 7000 euro van eigenaar.
Micro-FourThirds objectieven
• Pan 7-14 f4 - Lange tijd het enige echte groothoekobjectief voor mFT. Deze zoom biedt nog steeds de grootste beeldhoek, maar is wel erg prijzig.• mZD 9-18 f4-f5.6 - Dit erg compacte objectief lijkt optisch sterk op z'n grote broer, de ZD 9-18 f4-f5.6, maar heeft een autofocus die vrijwel geruisloos is, wat bij het filmen erg prettig is.
• mZD 14-42 f3.5-f5.6 - In specificaties is dit standaardobjectief een tweelingbroertje van de FT-versie, maar het objectief is veel kleiner. Om nog meer ruimte te besparen kan het objectief ingeklapt worden als de camera niet gebruikt wordt, net zoals dit gebeurt bij veel compactcamera's. De reductie in omvang ten opzichte van z'n grotere FT broertje komt niet zonder nadelen: de mZD versie is optisch minder dan de ZD versie.
• Pan 14-42 f3.5-f5.6 - Een evolutie van de onderstaande 14-45 lens. De 14-42 is iets kleiner en lichter.
• Pan 14-45 f3.5-f5.6 - De kitlens voor de Panasonic mFT camera's. Dit objectief bevat beeldstabilisatie, iets wat voor Olympus mFT-camera's niet nodig is aangezien deze een gestabiliseerde sensor hebben.
• Pan 14-140 f4-f5.8 - Deze gestabiliseerde superzoom wordt door zijn stille continue autofocus mogelijkheden vaak gematched met de GH-1 van Panasonic. Het objectief is echter wel erg prijzig (800 euro).
• mZD 14-150 4-f5.6 - Het Olympus alternatief op de 14-140 van Panasonic. De Olympus lens is significant lichter.
• mZD 17 f2.8 - De kleinste lens voor mFT camera's. Deze lichtsterke groothoek lens is verkrijgbaar in kits met de E-P1 voor een erg compacte walk-around combinatie.
• Pan 20 f1.7 - Deze lichtsterke prime heeft voor velen de voorkeur boven de mZD 17 f2.8 vanwege zijn grotere maximale diafragma en betere optische prestaties.
• Pan 45 f2.8 - Dit kleine macro objectief is door Leica gemaakt en kan tevens gebruikt worden als portret-lens. Hoewel de prestaties prima in orde zijn, is de lens met zo'n 700 euro niet goedkoop.
• Pan 45-200 f4-f5.6 - Het tele-objectief bedoeld voor de Panasonic G-series camera's (maar ook de gebruiken op Olympus modellen uiteraard), met wederom beeldstabilisatie in de lens.
Tot slot
Toestemming
Dit topic is gepost met toestemming van Nomad.Ontbrekende of incorrecte informatie
Er zullen ongetwijfeld dingen in de topicstart staan die niet kloppen of niet volledig zijn. Vooral bij de lens-sectie heb ik flink gebruik gemaakt van posts van anderen op andere forums en officiele specificaties. Als mensen eigen ervaringen hebben, dan hoor ik ze graag. Om de boel enigszins compact te houden, lijkt het me het beste om eigen ervaring erg kort te houden, uitgebreide reviews horen tenslotte in de Productreviews sectie van t.net thuis. Heb je commentaar of suggesties op de topicstart, laat het dan even weten, eventueel per DM.Links
• Olympus Nederland• Geschiedenis van Olympus camera's
• DPReview.com camera database Olympus
• Officiele website Four Thirds
• Four Thirds objectieven lijst
• FT geruchten website
• Wrotniak.net - uitgebreide tests en info over E-series bodies
Todo
• -Changelog
• 24-11-10 - E-5 toegevoegd• 06-05-10 - E-600 en E-PL1 toegevoegd aan het camera-overzicht en het mFT lens overzicht aangevuld met nieuwe lenzen
• 05-11-09 - E-P1 verhaaltje verandert in een algemeen E-PX stukje en E-P2 info toegevoegd
• 31-08-09 - mFT lenzen toegevoegd
• 16-06-09 - Info over FT en mFT uitgebreid, E-P1 toegevoegd
• 07-06-09 - Eerste versie
[ Voor 20% gewijzigd door Rannasha op 24-11-2010 14:24 ]
|| Vierkant voor Wiskunde ||